INSTITUT PERGURUAN MALAYSIA KAMPUS BATU LINTANG, JALAN KOLEJ, 96300 KUCHING

PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU SEKOLAH RENDAH PENDIDIKAN SENI VISUAL AMBILAN NOVEMBER 2008

SUBJEK: BINA INSAN GURU SIRI KE-2

Nama Guru Pelatih : TING DING CHUN No. Matrik : 200811091 Kumpulan : PGSR-PSV Nama Pensyarah : MICHAEL TARANG JELAMING Perkara : Refleksi Kendiri BIG 2 Semester : IV Tarikh Hantar : 20-12-2010

ISI KANDUNGAN BIODATA PENGENALAN MATLAMAT OBJEKTIF JADUAL PELAKSANAAN REFLEKSI KENDIRI PENUTUP LAMPIRAN ( GAMBAR & SURAT PANGGILAN ) Pengenalan: .

masyarakat dan negara. kerjasama dan tanggungjawab terhadap profesion. Selain itu. BIG yang kedua ini lebih memberi tumpuan kepada aktiviti sosial iaitu khidmat masyarakat. Mereka didedahkan dengan kepentingan semangat berpasukan. Melalui program ini. Guru-guru dilatih supaya berfikir secara reflektif dan kritis ke atas pengalaman. . Kesedaran tentang kepentingan hubungan komuniti dan perkhidmatan sosial perlu diterapkan supaya berupaya bekerjasama dan bertanggungjawab dalam melaksanakan sesuatu tugas secara bersama.Masa berlalu dengan sekelip mata sahaja. guru-guru didedahkan dengan kefahaman yang menyeluruh berkaitan pembinaan insan guru yang seimbang. iaitu aktiviti perkhemahan selama tiga hari dua malam sekarang kami menjalani Program BIG 2 pada semester keempat ini. kekuatan dan kelemahan diri serta mengambil tindakan penambahbaikan secara berterusan dalam kehidupan seharian. Terdapat perbezaan di antara Program BIG 1 dan BIG 2 di mana Program BIG 2 banyak memerlukan kemampuan fizikal dan mental. hubungan antara guru serta akauntabiliti profesionalisma guru ke arah meningkatkan kualiti pendidikan. guru-guru yang terlibat dilatih supaya berupaya berfikir secara positif dan meningkatkan motivasi kerjaya keguruan. Setelah berjaya menjalani Program BIG 1 pada semester ketiga.

nilai-nilai kerohanian dan keguruan. Objektif : . Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru. daya ketahanan diri yang tinggi serta aura keguruan yang selaras dengan prinsip Rukun Negara. Pembinaan insan guru merupakan usaha berterusan sepanjang program pendidikan keguruan berasaskan kesedaran bahawa profesion keguruan adalah mulia dan guru adalah pembina generasi negara.Matlamat : Program Bina Insan Guru ( BIG ) bermatlamat untuk melahirkan guru-guru yang mempunyai kemantapan akhlak.

5. kebolehan berdikari dan penampilan diri yang sesuai. Menghayati ciri-ciri kerohanian. emosi. etika dan akhlak keguruan. 8. Mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. nilai. bekerjasama dan bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas secara berkumpulan. Jadual Pelaksanaan : . Menggunakan ilmu dan kemahiran dalam pelaksanaan sesuatu tindakan. 2. 9. 7. rohani (spritual) dan sosial. 4. Berupaya mengurus diri dengan mempamerkan disiplin kendiri yang tinggi. Memahami realiti persekitaran dan responsif secara positif kepada keadaan dan keperluan persekitaran yang berbeza. kekuatan dan kelemahan diri serta mengambil tindakan penambahbaikan secara berterusan. amalan atau aktiviti 3. Memupuk semangat berpasukan. Menilai kesesuaian ciri personaliti kendiri dan kerjaya keguruan serta membina pemikiran positif terhadap kerjaya keguruan. Berupaya berfikir secara refleksif dan kritikal ke atas pengalaman.Objektif Program BIG pula adalah : 1. 6. Membina kemahiran berfikir aras tinggi dalam membuat keputusan dan menyelesaikan masalah.

Kebersihan 2. Keceriaam : : : En. Salleh B. Mahad @ Mahmud Sulaiman (PGSR PSV) En. Samsudin (PGSR PKMP) Pn. Mordiah Madon (PGSR BM) AJK KECIL 1. Majidi Daud (PGSR PKMP) En. Kampus Batu Lintang Kumpulan Sasaran : Peserta Program Pensiswazahan Guru Sekolah Rendah. Ambilan November 2008 JAWATANKUASA Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Naib Setiausaha Bendahari : : : : : En. Peralatan . Jama’eyah Saruji (PGSR PKMP) Pn.Sabtu . Amir Mahmud Piang (PGSR PKMP) Cik Indira Juboh Linggie (PGSR RBT) En. Allen Sambau (PGSR RBT) 3. 11 Disember 2010 Masa : 0730 – 1630 Tempat : Institut Perguruan Guru.

Mengemas peralatan di bilik asrama . Mengemas dan menyusun peralatan di stor belakang pejabat HEP Ketua : Hj. Jamuan : En. Yusuf Bin Hj. Mahaji (PGSR BM) 6. Majlis Penangguhan/Siaraya/Jurufoto : En. Mengecat Pra sekolah Ketua : Mohd. Mohamad Hj. Rosnah Bt. Udin 5. Ameran (PGSR Pra Sekolah) 5. Mohd.4. Cenderamata : : En. Memindah alatan sukan ke stor sementara Ketua : Lim Geok Mee 4. Hafiz Fadhullah Bin Abdullah 3. Kecemasan 7. Membersih rumah hijau Ketua : Hishammuddin Bin Gimin 6. Mengecat batang tiang di Dewan Brooke dan sepanjang koridor / 36 batang Ketua : Amir Mahmud Bin Piang 2. Mohd Hafiz (PGSR PKMP) Pn. Tangkong (PGSR BM) SENARAI TUGASAN 1. Dollah Hj.

Ketua : Zulkifli Pani 7. Roni 3. Siti 13. Michael 6. Edwin 5. Memindah barang di quartes Cikgu Azhar Ketua : Edwin Program ini bermula pada pukul 7. kami diberi penerangan oleh En. Sairani 10.30 pagi dan berakhir pada pukul 4.30 petang. Juntia . AHLI – AHLI KUMPULAN SAYA 1. Mahad 8. Setelah berkenalan dengan AJK tertinggi. Nyodea 9.Patricia 2. Anne 11. Ting Ding Chun 7. Janice 4. Kami kemudiannya dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk melaksanakan tugasan masing-masing. Lika 12. Micheal Tarang serba sedikit berkaitan dengan aktiviti khidmat masyarakat yang akan kami jalankan.

Refleksi Kendiri : Setelah tamat Program Khidmat Masyarakat ini. kami lebih berpegang kepada peribahasa “Bersatu kita teguh. ahli kumpulan dan khasnya kepada IPG Kampus Batu Lintang ini sendiri. saya dan rakan-rakan bertungkus lumus menjalankan tugasan yang diamanahkan walaupun terpaksa berjemur di bawah matahari yang terik. bercerai kita roboh” di mana sikap bersatu padu dan saling bekerjasama telah ditonjolkan melalui Program BIG pada kali ini. mengangkut sampah sarap yang dikumpul lalu dihantar ke tempat pembuangan sampah. menyiram pokok bunga. dapatlah saya merumusakan bahawa objektif dam matlamat program ini tercapai kerana ia telah membawa kesan yang positif kepada saya. Ketika melakukan kerja memindah pasu bunga. mengemaskan sampah sarap di sekitar quartes. Kumpulan kami telah diamanahkan untuk memindahkan barang-barang di quartes Cikgu Azhar. menyusun pasu bunga. Sikap saling menolong juga diterapkan dalam aktiviti tersebut bagai aur dengan tebing. Selain itu. setiap ahli kumpulan bersemangat sekali untuk memulakan kerja-kerja seperti memindahkan pasu bunga. . Setelah kami mendapat arahan daripada Cikgu Azhar tentang tugasan yang perlu dilakukan. Kami melakukan kerja dengan mementingkan keselamatan agar kecederaan dapat dielakkan.

Oleh itu. Melanau. kami mengumpulkan sampah sarap di sekitar quartes untuk menjaga kebersihan alam sekitar di kawasan tersebut. kami pun menyusun pasu-pasu itu dengan kemas dan teratur agar kelihat lebih menarik. Setelah itu. kami telah sama-sama memikirkan cara yang terselamat untuk memindahkan akuarium itu untuk dibuangkan. Melalui aktiviti sebegini. simensimen yang terbuang dan sebagainya telah diangkutkan untuk dibuang ke tempat pembuangan sampah. Boleh dikatakan bahawa tidak ada seorang pun di antara kami yang menunjukkan reaksi yang negatif dalam proses menjalankan kerja. ada di antara ahli kumpulan yang bijak menggunakan carpet yang terbuang lalu dibentangkan bagi mengangkut akuarium ke atas kereta untuk dibawa ke tempat pembuangan sampah. Iban. Kemudian. Cina. Mujurlah ada kerjasama daripada kesemua ahli.Setelah tamat kerja memindahkan kesemua pasu bunga. Kami membuat kerja sambil menyanyi bersama-sama agar menghilangkan rasa letih. Setelah itu. barulah kami mengambil kesempatan untuk berehat di bawah quartes sambil minum air bagi melepaskan dahaga. pokokpokok bunga disiram dengan air. barulah kerja berat sebegini dapat diselesaikan dengan sempurnanya. Seterusnya. Kebetulan pada masa itu terdapat sebuah akuarium ikan yang besar dan telah pecah di depan quartes itu. hubungan antara ahli kumpulan menjadi lebih erat lebih-lebih lagi ahli kumpulan kami terdiri daripada pelbagai kaum iaitu Melayu. Program ini boleh dikatakan memenuhi matlamat Satu Malaysia yang menyarankan integrasi antara kaum-kaum di Malaysia agar dapat mewujudkan suasana kehidupan yang sejahtera dan harmoni. kertas. Antara sampah sarap lain yang dikumpul ialah botol-botol kosong. Kayan dan Bidayuh. Masing-masing mempunyai .

Kami juga berasa bangga dengan usaha yang ditonjolkan bagi menyempurnakan tugasan. . aktiviti ini perlu diperkembagkan lagi di kalangan para pendidik agar dapat meningkatkan kesedaran tentang kepentingan khidmat kemasyarakatan di samping dapat menerapkan pengetahuan tentang kepentingan semangat berpasukan di mana setiap individu dalam satu pasukan memainkan peranan melaksanakan sesuatu tugas secara bersama. Saya berasa gembira kerana berpeluang melibatkan diri secara aktif dalam Program BIG 2 pada kali ini. Selain itu.perasaan bertanggungjawab untuk menyelesaikan bahagian dan tugas yang telah diagihkan. Cikgu Azhar dan isteri beliau juga berterima kasih atas sumbangan yang telah kami berikan. menggalakkan interaksi antara ahli kumpulan bagi memikirkan alternatif untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi dan sebagainya. Pada pendapat saya. Kerjasama yang diberikan secara berkumpulan ini akhirnya memperlihatkan kesan yang baik apabila kami dapat membersih dan mengemas quartes Cikgu Azhar dalam masa yang telah ditetapkan. Terdapat banyak perkara yang telah dapat saya pelajari melalui program tersebut iaitu mementingkan nilai bekerjasama dalam kehidupan seharian. Saya berharap aktiviti seumpama ini dapat diadakan lagi pada masa yang akan datang. aktiviti ini dapat menguji daya ketahanan diri yang tinggi bagi mengharungi segala cabaran yang dihadapi.

Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru. nilai-nilai kerohaian dan keguruan. daya ketahanan diri yang tinggi serta aura keguruan yang selaras dengan prinsip Rukun Negara. Melalui program ini dapat melahirkan guru-guru yang mempunyai kemantapan akhlak. program ini diharap dapat mengeratkan hubungan antara peserta yang terdiri daripada beberapa kumpulan pengajian. Program seumpama ini dapat menyuntik semangat baru kepada para peserta dan menjadi inspirasi untuk terus menabur bakti kepada masyarakat sekeliling selain menumpukan perhatian terhadap pengajian.Penutup: Sebagai kesimpulan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful