Nume: ________ icleanu__Ionu ___________ Varsta: _____________22________ Zodia: ___________Berbec__________

Testul proverbelor

Instructaj: Mai jos sunt prezentate 50 proverbe. In dreptul fiecareia dintre ele exista trei variante de raspuns, care se refera la opinia dvs in legatura cu proverbele respective: A ± intotdeauna adevarat, B ± nu este intotdeauna adevarat, Treceti un X in dreptul fiecarei variante care exprima cel mai bine opinia dvs.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Decat un an cioara, mai bine o zi soim. Gandeste de azi si pentru maine. Soarele, oricat de cald este, nu incalzeste pe toata lumea. La vijelii, copacii cei mai mari cad, iar buruienile raman pe loc. Sa te temi mai mult de apa lina decat de cea tulbure. Nu tot ce luceste este aur. Merele pudrede strica pe cele bune, fara ca cele bune sa le poata drege pe cele putrede. Cand te lupti cu cineva in noroi, fie ca invingi, fie ca esti invins, tot te murdaresti. Mai lesne este sa cioplesti pomul decat omul. Cine nu stie potecile, nu stie nici drumul mare. Ca cat raul este mai adanc, cu atat curge mai lin. Albina in gura tine miere, iar in coada acul otravitor. Pe cei mai buni cai ii mananca hamul. E mai bine sa fii cap de pisica decat coada de leu. Cu capul se lucreaza mai greu decat cu sapa si lopata. Munca omulu noroc ii aduce. Cand treci prin tara orbilor, inchide si tu un ochi. M-am invatat cu traiul rau si traiesc bine. Vorba rea fuge mai tare decat cea buna. Cel care vorbeste ce-i place, sa auda si ce-l supara. Unde omul se multumeste, acolo raiul si-l gaseste. Sa te asemeni cu cei putini, iar nu cu cei mai multi. Cugetul cel bun este cea mai buna perna. Mai bine un vrajmas intelept, decat un prieten nerod.

B A A B B A A A A B B A B A A B A A B A B A A A

X

X

X X X

X

X

Vai de cel care cade pe mana unui intrigant. Intr-o mie de prieteni daca ai un dusman e destul ca si ceilalti sati devina dusmani. Dulce e viata. Greu se cunoaste cineva pe sine. Pe toti sa-i asculti. Pazeste-ti ochii sa nu-i pierzi. Pastreaza bine cheia ca sa nu pierzi comoara. Raul nu ramane nepedepsit. Fie-ti mila de timpul care trece in zadar. dar fructe dulci. Cele mai mari ganduri izvorasc din inima. Numai prostii ocaresc pe oricine cum le vine la gura. Munca are radacini amare. Ce este lesne nu e bun. Ca sa te iubeasca oricine. Prostul intai vorbeste si apoi gandeste.25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 Lauda in fata e jumatate ocara. ca se vede legat de maini si de picioare cu lanturi pe care nu le vede. Minciuna are picioare scurte. Cine cuteza sa spuna adevarul. Mereu sa te arati mic cu ce mici si mare cu cei mari. cu cat cunosti mai mult. Interesul orbeste si pe cel cu patru ochi. lesne poate merge cu capul spart. sa fii cinstit. Inainte de a porunci. Invatatura nu are sfarsit. Invatatura este comoara si munca este cheia ei. invata a te supune. B A A A A A B A B B A A A A A A A B A B A A B B B B X X X X X X X X X X . Cine nu cunoaste pe prost e mai prost decat el. Cine vrea sa insele se insala. dar pe putini sa-i crezi. Cea mai mare invatatura este sa stii cand sa taci din gura. Toti se plang de bani. Talentul fara de noroc este de prisos. ca ai numai doi. dar scump o platim. dar de minte nimeni. cu atat ravnesti mai mult la ea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful