INTRODUCERE IN DREPTUL SOCIETAR I.

Participanti in cadrul raporturilor juridice comerciale: Subiecte de drept = persoana fizica + comercianti ( persoana fizica in procent restrans ) + persoana juridica II. Notiunile Societatii Comerciale Persoana juridica de drept privat = asociatii, ONG, orice fundatie Persoana juridica cu drept public = partidele politice S.C. = principalul “actor” al vietii de afaceri Societatea comerciala este in aceeasi masura un act juridic cat si o persoana juridica constituita potrivit legii prin actul de vointa unei persoane sau a mai multor persoane si cu acordul asociatilor in scopul obtinerii si distribuirii intre asociati a beneficiilor rezultate din acte de comert. Societatea comerciala are o dubla natura juridica: - Contractuala, fiindca societatea este un contract - Institutionala, fiinda societatea este o institutie, un subiect de drept Societatea este un subiect de drept distinct de persoanele asociatilor. III. Clasificarea societatilor comerciale: A. Dupa natura asocierii a) Societati de persoane- se formeaza in considerarea persoanei asociatilor , determinate fiind calitatile personale ale asociatilor si increderea reciproca ce exista intre acestia. In dreptul romanesc, exista doua tipuri de astfel de societati: - societatea in nume colectiv - societatea in comandita simpla Aceastea insa sunt reduse ca numar in practica. b) Societatile de capitaluri Elementul determinant il constituie aportul, respectiv marimea aportului pe care actionarii il pun in comun in vederea realizarii capitalului social( profitului ). Exista 2 tipuri de societati de capitaluri: - societati pe actiuni – SA - societati in comandita pe actiuni- SCA c) SRL-ul este un hibrid juridic , deoarece prezinta atat trasaturi din categoria societatilor de persoane, cat si trasaturi din categoria societatilor de capitaluri. Diferente: - titlurile de participare ( denumirea este diferita si regimul juridic al acestora mult diferit )

forma actului constitutiv. SNC ) .raspund in limita aportului la capital .comanditati. sistemul monist. Modificarea actului constitutiv al societatii comerciale: . In functie de intinderea raspunderii asociatilor a) societati cu raspundere nelimitata ( SNC.fuziunea . 10.societate pe actiuni SCA . SA ) C.. SNC. Dupa forma juridica SCS.societati in nume colectiv SA. deoarece au o raspundere nelimitata. raportul dintre profit si dividende 6.SNC si SCS are parti de interese In cazul SCS. organizarea societatii comerciale 9. Functionarea societatii comerciale: adunarea generala. filiale. Dupa cum circula titlurile de valoare a) societati deschise. Caracterele juridice si personalitatea societatilor comerciale: Atentie! Pentru examen cititi: 1. Dupa cum exista sau nu o limita de capital social .societati in comandita pe actiuni SRL Cel putin 99% din societati sunt SRL si SA E.raspund nelimitat si solidar cu patrimoniul personal B. sucursale. reprezentate 8. participarea la profitul si pierderile SC 5. nulitatea 2. capitalul social si patrimoniul SC 4. SRL vorbim despre asociati. aport la capitalul social( o conditie de fond special ) 3. la SA si SCA 90000 lei darn u mai putin de 2500 euro ) La SNC si SCS nu exista limita. hotararile administrative generale.SA si SCA are actiuni . Exista 2 tipuri de asociati la societatile in comandita: . administrarea societatii si guvernarea corporatista ( reguli generale. SCA ) b) societati cu raspundere limitata ( SRL.divizarea .cele listate la bursa b) societati inchise D. suportarea profitului si impartirea pierderilor 7.societati pentru care legiuitorul impune o limita a capitalului social ( la SRL 200 ron.societati pentru care nu exista o limita ( SCS.SRL-ul are parti sociale . SCS.comanditari. Controlul activitatii societatii comerciale: 11.societati in comandita simpla SNC. iar la SA si SCA despre actionari. sistemul dualist ).

este unilateral. cu respectarea dispozitiilor prezentei legi ( lege speciala). persoanele fizice si juridice se pot asocia si constitui societatea comerciala. persoanele fizice si juridice se pot asocia si constitui SC. Actul incheiat cu doua sau mai multe persoane . SCS.1 In vederea efectuarii de acte de comert. Actul incheiat de o singura persoana.retragerea sau excluderea din societate a unui actionar 12. de participare patrimoniala in scopul comun al obtinerii de castig. SRL II. Art.majorarea sau reducerea capitalului social . . contractul este bilateral ( sinalagmatic). societatea civila este privita de lege ca pe un simplu contract. este si un subiect de drept. In ce situatii raspund membrii organelor de conducere. in timp ce societatea comerciala pe langa faptul ca este un contract. contine un element subiectiv: intentia de asociere. Atat societatea civila cat si cea comerciala.2 Formele de SC : SNC. cum ar fi testamentul. Acest element se numeste afectio. Legea 31/ 1990 Art.C. Dizolvarea societatii si lichidarea: 13. In schimb. In ce conditii poate fi declansata procedura insolventei. Art 1491 din Codul Civil: Societatea este un contract intre 2 sau mai multe persoane care se invoiesc sa puna ceva in comun cu scopul de a imparti foloasele ce ar putea deriva. Caractere juridice ale contractului de societate Actul juridic reprezinta o manifestare de vointa cu intentia de a produce efecte juridice. In cazul contractului. SCA. Este important pentru ca S. Notiunea de societate Dreptul comercial = caracter speculativ Dreptul societar = subramura a dreptului comercial. cand sunt obligatii in sarcina ambelor parti.societatis. este principalul actor al vietii de afaceri. Calitatea de persoana juridica vine in primul rand de la lege. o intelegere etc. este bilateral sau plurilateral si reprezinta in general un contract. INTRODUCERE IN DREPTUL SOCIETATILOR I.Particularitatile procedurii. Art 1 din legea 31/ 1990: In vederea efectuarii de acte de comert.. SA. de a naste un raport juridic.

se cunoaste intinderea obligatiei fiecarui asociat. Care sunt acele cazuri? III. ci numai la cel de persoane .aport in industrie – nu se poate calcula la capitalul social. Exceptii de la regula actului sub semnatura privata: . un bun etc.capacitatea juridica de a contracta. Tipuri de aporturi: . Caracterul consensual.instrainarea dreptului fata de un tert pe care il au in favoarea societatii . Prin intermediul acestuia. In situatiile in care sunt implicati minori. L 31 ).in cazul SNC si SCS . .Caracterul oneros. adica inclusiv dreptul la beneficii ( profit ).aport in numerar . prin inregistrarea la Registrul Comertului.prestatiile asociatilor si activitatea societatii comerciale.se refera la societatea civila Caracterul – se refera la societatea comerciala Exceptional. Caracterul comutativ.bunuri ( mai putin la SRL) . dar poate fi incheiat si sub semnatura privata. totul se face prin reprezentanti legali.participi la constituire si primesti in schimb parti sociale. actiuni. Formalitatea ceruta de lege: data certa a actului.trebuie sa imbrace una din formele prevazute in art.aport in natura.consimtamant valabil exprimat . .2.aport in creante. in ideea de investitie a banilor. b) Conditii de fond: .obiectul.aportul este act de dispozitie.vointa de conlucrare a asociatilor in vederea realizarii scopului ( afectia societates) Conditie de fond speciala: Aportul reprezinta operatiunea juridica cu caracter oneros si translativ de drept. actul trebuie facut in forma autentica.cand se aporteaza un teren . care are 2 sensuri: . fiecare asociat transmite din patrimoniul sau in patrimoniul societatii la care s-a obligat prin actul constitutiv: o valoare.cauza/ scopul – obtinerea de beneficii . exista 3 cazuri ( vz.in cazul SA cu subscriptie publica In aceste situatii. Actul poate dobandi data certa. Varsta minima este 18 ani. Actul constitutiv al societatii comerciale a) Conditii de forma.

nu se platesc dividende din el). iar la cel pasiv . semnificatia contabila. 69 : repartizarea pe profit se face numai daca se reintregeste capitalul social. dar poate fi un criteriu. Capitalul social este privit din doua puncte de vedere: 1.CAPITALUL SOCIAL Capitalul social reprezinta totalitatea aporturilor asociatilor. Creditorii societatii se indreapta spre realizarea creantelor. este o universalitate juridica. Codul Civil declara nul contractul de societate prin care s-ar prevedea ca un asociat poate ridica toate beneficiile sau suporta singur pierderile” ( Clauza Leonina ). impotriva intregului patrimoniu si executa bunurile pe care le gasesc in acel moment. Daca asociatii doresc sa modifice valoarea capitalului social. Capitalul social se confunda cu patrimoniul la infiintare. care nu are voie sa scada sub minimul prevazut de lege. Conform legii 31/ 1990. Profitul se raporteaza la capitalul social( intangibil.nevarsat Raportul dintre capitalul social si patrimoniul societatii Patrimoniul = totalitatea drepturilor si obligatiilor cu caracter economic. proportional cu cota de participare la capitalul social. Capitalul subscris. Acesta se realizeaza fie prin castig direct. prin lege. insa acesta fluctueaza si rezulta ca in mod practic creditorii nu se pot baza pe valoarea capitalului social. Art. conform actului constitutiv. daca este prevazut in actul constitutiv. Orice persoana. avem obligatii. la pasiv) Capitalul social are caracter real si este fix. de repartizare a profitului. minim 30% din capitalul social la SA si 100% la SRL .datoriile societatii fata de actionari ( in bilant. “ Referitor la contractul de societate. Aportul in industrie nu poate contribui la capitalul social.garantia practica a creditorilor societatii 2. are un patrimoniu. Se mai numeste si capitalul nominal. Participarea la profit si pierdere Profitul este scopul societatii. dupa care capitalul social ramane fix iar patrimoniul fluctueaza. . Partile pot conveni si la o alta distributie a profitului decat cel prevazut de lege. pot exista grupuri de bunuri. In cadrul acestuia. Deasemenea.varsat la constituire. semnificatia juridica. aceasta se poate face prin modificarea actului constitutiv. fondul de rezerva legal al societatii comerciale se raporteaza la capitalul social. creditorii societatii au un drept de gaj general asupra patrimoniului societatii. dar si indirect. Se distribuie fiecarui asociat. In cazul patrimoniului activ avem drepturi si bunuri. Nu se pot face repartizari de profit in cazul in care capitalul social s-a diminuat.

neurmaribil de creditorii sai personali.firma . drept ce poate fi urmarit. se aplica termenul legal de 6 luni. adica in momentul in care nu reprezinta un excedent al capitalului social. 3. societatea are dreptul sa ceara restituirea in 3 ani ( drept prescriptibil). Cei care au facut operatiunea ilicita.clauze referitoare la identificare partilor ( asociatilor) . termenul de plata ( scadent). AGA este obligatea sa hotarasca reintregirea capitalului social (daca acesta a scazut). Legea spune ca este interzis sa se distribuie dividende atunci cand profitul este fictiv. forma juridica. Pana la aceasta hotarare.sediu .nationalitate Consecinte ale personalitatii juridice: societatea participa prin reprezentantii sai. dar numai in nume propriu. Distribuirea de dividende se hotaraste de AGA. Elementele de identificare ale SC . Elementele esentiale ale personalitatii juridice sunt: organizarea de sine statatoare patrimoniul scopul determinat 2. deci raspunde direct societatii. la raporturile juridice. reinvestirea si plata dividendelor. sta singura in justitie. In cazul in care nu s-a stabilit termenul de plata. ELEMENTE SI EFECTE 1. Dupa hotararea dreptului la dividende este drept de creanta intre asociat si societate. Daca s-au distribuit dividendele din profit fictiv. asociatul are un drept eventual. nu asociatilor. sediu social etc . Adunarea se tine in termen de 5 luni de la data incheierii exercitiului financiar . DOBANDIREA PERSONALITATII JURIDICE DE CATRE SOCIETATE. trimitearea banilor in fondul de rezerva.clauze privitoare la identificarea viitoarei SC : denumire. raspund penal.Repartizarea profitului Se cunoaste valoarea profitului dupa intocmirea situatiei finale anuala. Cuprinsul actului constitutiv Orice act constitutive contine urmatoarele clauze: .

- clauze privind caracteristicile societatii : obiectul de activitate al SC ( domeniul principal de activitate si domeniile conexe. Daca SC nu se conformeaza. autorizatii de la diferite institutii ) 4. Consecintele incalcarii dispozitiilor legale privind constituirea societatilor comerciale. Nulitatea Nulitatea SC : prioritatea unor clauze ale actului constitutiv Art 56 : Cauze de nulitate: . Procedura constituirii Societatii Comerciale 1. daca va constata ca exista vreo neregularitate cu privire la actul constitutiv. Nulitatea A. daca exista ). durata societatii ( facultativa ) clauze prinvind drepturile si obligatiile asociatilor clauze privind dizolvarea si lichidarea SC clauze privind conducerea. Se intocmeste o cerere de inmatriculare care se depune la Registrul Comertului. daca documentele respecta total cerintele legale si nu exista impediment legal. va solicita asociatilor sa remedieze eventualele nereguli constatate. sunt: A. Dreptul la actiunea de regularizare se prescrie intr-un an de la inmatricularea SC. Judecatorul delegat. refuzand inmatricularea SC si pronuntarea incheierii pana la momentul indreptarii respectivei neregularitati. Se autentifica la notar sau se da data certa de catre un avocat 3. capitalul social. 5. societatea este obligata sa ia masuri pentru remedierea lor in cel mult 8 zile de la data constatarii. B. gestionarea si administrarea SC 4. Se intocmesc sau se redacteaza actele constitutive 2. orice persoana interesata poate solicita tribunalului regularizarea. va pronunta o incheiere de inamtriculare in Registrul Comertului. impreuna cu o serie de acte ( dovada sediului. b) Consecintele neregularizarilor constatate dupa inregistrarea SC: In cazul in care judecatorul nu a observat neregulile. Ce se intampla cu o neregularitate care este constatata dupa 1 an?: depinde de neregularitate. Regularizarea B. Regularizarea a) Consecintele neregularizarilor constatate inainte de constituire : Judecatorul delegat.

aceasta .43 din legea 31/1990.sediul . care va detine majoritatea capitalului social al filialei.exista o limita de raspundere a asociatilor in functie de capitalul social . 42 din legea 31/ 1990 .firma . Spre deosebire de filiala. ea este dependenta din punct de vedere economic de societatea-mama. Filiala este subiect de drept distinct fata de societatea-mama si participa in nume propriu la raspunderile juridice. Este un dezmembramant fara personalitate juridica. Diferenta intre nulitatea SC.patrimoniul SC Autonomia patrimoniului are urmatoarele consecinte: .lipseste actul constitutiv sau acesta nu a fost incheiat in forma autentica atunci cand legea o cere . Sunt societati comerciale cu o personalitate juridical.obiectul de activitate este ilicit sau contrar ordinii publice Nulitatea poate avea ca efect. cu scopul de a desfasura o anumita activitate economica. incapabili la data constituirii societatii .bunurile aduse ca aport apartin gajului general al creditorilor societatii . lichidarea SC. Cu toate acestea./ nulitatea uneli clauze a Actului constitutiv 6.obligatiile fata de terti nu se pot compensa cu obligatiile tertilor fata de asociati Consecintele juridice ale calitatii de persoana juridical a SC: .toti fondatorii au fost potrivit legii. numita societate-mama. Sucursalele Sucursala este reglementata de art.Consecinte: Atribute de identificare: .capacitatea SC.bunurile aduse ca aport ies din patrimoniul asociatilor si intra in patrimoniul SC .dreptul societatii de a participa in nume propriu la rapoartele juridice . Personalitatea juridica a SC. o entitate dotata de societatea-mama cu anumite bunuri.principiul specialitatii de folosinta a SC si obiectul de activitate .raspunderea proprie a SC pentru obligatiile comerciale . constituite de o SC.dreptul SC de a sta in justitie ca reclamanta sau parat - DEZMEMBRAMINTELE SOCIETATII COMERCIALE Filialele Filialele sunt reglementate de art.

AGE AGO Se intruneste cel putin o data pe an.In cadrul societatilor comerciale a caror situatii financiare sunt auditate. Directoratul. AGA este de 2 feluri: .AGO . a membrilor consiliului de supraveghere si a cenzorilor. a consiliului de supraveghere si a cenzorilor. pe baza raporturilor prezentate de consiliul de administratori. de directorat. sa numeasca sis a fixeze durata minima a constractului de audit financiar. AGA. Vointa sociala este adusa la indeplinire prin intermediul organului executiv ( de gestiune. . Se tine la sediul societatii comerciale sau in locul indicat in convocare. AGO e obligata sa puna in discutie urmatoarele : .Adunarea Generala a Actionarilor Este un organ de deliberare si decizie a societatii comerciale format din totalitatea asociatilor. Regimul juridic al sucursalei ses va aplica oricarui dezmembramant al societatii comerciale cu exceptia filialei. si in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.extraordinara.sa se pronunte asupra gestiunii Consiliului de administratie precum si a directorului .sa aleaga si sa revoce membrii consiliului de administratie. de consiliul de supraveghere. FUNCTIONAREA SOCIETATII COMERCIALE Vointa societatii comerciale se formeaza in cadrul organului de deliberare ( AGAorgan colectiv format din totalitatea asociatilor ).sa fixeze remuneratia pentru exercitiul in curs a membrilor consiliului de administratie .sa stabileasca bugetul de venituri si cheltuieli pentru exercitiul financiar urmator . Controlul gestiunii administratorilor se face prin auditori interni/ externi la societatile mari. sau dupa caz auditori financiari sis a fixeze dividendele cuvenite asociatiei. . Pe langa problemele inscrise pe ordinea de zi. aceasta nefiind subiect de drept distinct fata de societatea-mama.sa aprobe si sa modifice situatiile finale anuale. Administratorul. de cenzori. Exprima vointa sociala si reprezinta organul suprem de conducere al oricarei societati comerciale.nu participa in nume propriu La raspunderile juridice.ordinara. Are competenta de a lua in discutie si de a decide asupra oricaror probleme inscrise pe ordinea de zi. precum si sa revoce auditul financiar . Consiliul de Supraveghere ). cu exceptia acelor situatii care nu pot fi dezbatute decat de AGE.Consiliul de Administratie. .

indiferent de quorumul intrunit. AGE Se intruneste ori de cate ori este necesar a se lua o hotarare pentru: schimbarea formei juridice a societatii mutarea sediului societatii schimbarea obiectului de activitate al societatii ( nu cel principal ) infiintarea/ desfiintarea unor sedii secundare.- sa hotarasca gajarea. inchirierea sau desfiintarea uneia sau a mai multor unitati ale societatii. Actul constitutiv al societatii comerciale. infiintarea/ desfacerea societatii vor putea fi delegate de AGE catre Consiliul de Administratie/ Directorat. precum si de majoritate in luarea deciziilor. prezenta actionarilor detinand cel putin ¼ din totalul drepturilor de vot . cel putin 1/5 din ele. in actul constitutiv nu se poate prevedea un quorum minim sau o majoritate mai ridicata. Adunarea se va intruni la o a doua convocare. Spre deosebire de prima convocare. daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel prelungirea duratei societatii comerciale majorarea/ reducerea capitalului social fuziunea cu alte societati sau divizarea societatii comerciale dizolvarea anticipate a societatii comerciale conversia actiunilor nominative in actiuni la purtator sau invers emisiune de obligatiuni Legat de mutarea societatii. Hotararile se iau cu majoritatea drepturilor de vot exprimate. este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin ¼ din numarul total de drepturi de vot. Conditii de quorum si pentru luarea deciziilor la AGA I convocare: Pentru a fi valabile deliberarile in AGO. iar la convocarile ulterioare. Este ilegal ca cea de-a doua convocare sa fie facuta in aceeasi zi cu prima.. luand hotarari cu majoritatea voturilor exprimate. Conditii de quorum si majoritate pentru AGE Pima convocare: Pentru validitatea activitatilor AGE este necesara la prima convocare. Hotararile sunt luate cu majoritatea actionarilor prezenti sau reprezentati. II convocare: In situatia in care AGA nu poate lucra din cauza neindeplinirii conditiilor aratate mai sus. poate prevedea cerinte mai ridicate de quorum. .

117: Orice convocare trebuie sa cuprinda locul.decizii de modificare a obiectului principal de activitate . Pentru acestea. divizare sau dizolvare a societatii. Totodata.decizii de reducere/ majorare a capitalului social . Aceasta exceptie este valabila pentru SCA. SA ). Comunicarea Trebuie adus la cunostinta celorlalti actionari. Exceptie: Initiativa o are un asociat sau mai multi asociati in sensul ca asociatii sau actionarii reprezentand individual sau impreuna 5% din capitalul social sau chiar o cota mai mica daca in actul constitutiv se prevede altfel. Ce se intampla insa in cazul in care Consiliul de Administratie nu va convoca AGA la solicitarea actionarilor? Se va face o cerere la instanta care va obliga sa se convoace AGA. iar daca nu exista in acesta. data convocarii ( art.decizia de schimbare a formei juridice . Convocarea Adunarii Generale a actionarilor ( AGA ) Este convocata de Consiliul de Administratie ( in cazul SRL ) sau Directoratul ( in cazul SCA. In ceea ce priveste SRL-ul.decizia de fuziune. Pentru SRL. In cazul in care SRL-ul are pagina de internet.SA.113. Continutul convocarii Adunarii Generale Art. se pot face si in SA.Majoritatea calificata pentru o anumita categorie de decizii: . este forma prevazuta in actul constitutiv. 3. . ADUNAREA GENERALA A ASOCIATILOR 1. se publica in Monitorul Oficial . convocarea se face printr-o scrisoare recomandata sau electronic. numai ca este vorba de ¼ din capitalul social. Consiliul de Administratie trebuie sa convoace adunarea. ordinea de zi a AGA ( este nelegal sa fie trecuta problema “ diverse” pentru ca fiecare problema trebuie enumerate complet ). Daca actiunile sunt nominative. se pot stipula cerinte de quorum si majoritate mai mari. aliniatul 2). atunci trebuie publicata si acolo. detinute de actionarii prezenti sau reprezentati. daca actul constitutiv permite. in cazul SA si SCA cu multi actionari. 2. convocarea se va face prin scrisoare recomandata. In actul constitutive. exceptia se aplica.se ia cu o majoritate de cel putin 2/3 din drepturile de vot.

membrii Consiliului de Supraveghere. 101: Orice actiune platita da dreptul la vot in AGA.2: Dreptul de vot nu poate fi cedat. Descarcarea gestiunilor sau orice alta problema prin care persoana lor sau administratia ar fi in discutie reprezinta un conflict de interese. au capacitate deplina Societatea comerciala poate fi actionar in alta societate si va fi prezentata ca fiind reprezentantul ei legal.persoanele cu varsta peste 18 ani. se trece la vot 5. Art. directorii. Art. nu ii pot reprezenta pe actionari ( sub sanctiunea nulitatii hotararii generale ). nici prin mandatar. Sedinta AGA Participanti: actionarii sau reprezentantii lor ( cu imputernicire pentru acea adunare.prezentarea sedintei de catre persoana care are cea mai inalta functie ( presedintele Consiliului de Administratie ) . daca fara votul acestora nu ar fi fost obtinuta majoritatea ceruta. Dreptul la vot si exercitarea lui Dreptul la vot este strans legat de participarea actionarilor la capitalul social. Daca un actionar ii ofera unui alt actionar bani pentru a-i influenta votul ( dar care nu sunt reprezentanti ) e valabila. daca actul constitutiv nu prevede altfel. .persoanele mai mici de 14 ani nu au aceasta capacitate decat prin tutore .daca sunt intrunite toate conditiile pentru luarea deciziei. ori propunerile formulate de societate sau de persoanele cu atributii de reprezentare este nula.128. Dreptul la vot este suspendat pentru actionarii care nu si-au platit varsamintele.persoanele intre 14-18 ani au capacitate restransa . alin. 127 Actionarii care au de membrii ai Consiliului de Administrati nu pot vota in baza actiunilor pe care le poseda. functionarii societatii. expresa si sa prevada si Adunarea Generala ). conform instructiunilor date. Desfasurarea sedintei AGA: . Interdictii: membrii Consiliului de Admnistratie. Capacitatea de exercitiu : . Se pot face conventii pentru dreptul de vot sau poate aparea imposibilitatea exercitarii dreptului la vot in caz de contrarietate de interese.4. Orice conventie prin care actionarul se obliga a exercita dreptul de vot. neavand drept de vot ( nu participa la luarea deciziilor ). nici personal. Actiuni cu dividend prioritar ( votul poate fi prin corespondenta ) si fara drept la vot – detinatorii lor participa doar la profit. Art.

doar la votarea / revocarea administratorului 7. b) Publicitatea hotararilor Pentru SCA.75. Hotararea Adunarii Generale ( in proces verbal ) a) Obligativitatea hotararilor b) Publicitatea hotararilor c) Anularea hotararilor a) Obligativitatea hotararilor Hotararile sunt obligatorii chiar si pentru cei care nu au participat sau au votat contra/ abtinut. PROBLEMATICA ADMINISTRARII SOCIETATII COMERCIALE I.vot deschis general . alin. caz in care distingem dupa cum avem societati de persoane sau societati pe actiuni. Art. 197 din Legea 31/ 1990. In situatiile in care sunt mai multi administratori.vot inchis. Pentru SA si Societati in comandita pe actiuni avem un sistem organizat in spiritul reglementarilor Uniunii Europene numit si sistem de guvernare corporatista. hotararile trebuie publicate in Monitorul Oficial si evident la Registrul Comertului. 137. Adoptarea hotararilor Adoptarea hotararilor se face prin: . pot cere anularea hotararii. 88. II. Hotararile trebuie sa fie legale sau conforme actului constitutiv. 143. O societate comerciala poate fi administrata de 1 sau mai multi administratori. 132. respectiv ai Consiliului de Supraveghere nu pot ataca hotararile AGA privitoare la revocarea lor din functie. 153. secret.6. SA. atacarea hotararii se poate face in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. c) Anularea hotararilor Cei care au votat contra sau care au fost de fata si s-au abtinut. Exista sistemul unitar format din Consiliul de Administratie si Directori si sistemul dualist format din Directorat si Consiliul de Supraveghere. Pentru SA si SCA. Statutul juridic al administratorilor . Precizari prealabile Vointa societatii comerciale este exprimata de Adunarea Generala si va fi adusa la indeplinire prin administrator.4: Membrii Consiliului de Administratie. in cazul societatii pe persoane avem un sistem neorganizat. Hotararile importante: modificarea capitalului social sau a actului constitutiv trebuie publicata in Registrul Comertului in cazul SRL-urilor. Art.

1371. de administrator . AGA desemneaza administratorul iar pentru SRL se .Onorabilitatea Art. c) Desemnarea Se face prin actul constitutiv conform art. iar pentru SA pot fi si persoanele juridice. alin. Ulterior sunt desemnati prin votul Adunarii Generale. alin. In acelasi timp. nici sa faca acelasi fel de comert sau altul concurrent. c) Calitatea de asociat O poate avea orice persoana asociata sau neasociata ( art. ). b) Conditii pentru numirea administratorului . b) limitarea cumului mandatelor de administratie Art. sub sanctiunea revocarii si a raspunderii pentru daune ( concurenta materiala ). fals. inselaciune etc.6. Astfel.3) Pe durata indeplinirii mandatului adsministratorii nu pot incheia cu societatea comerciala contract de munca .2: Administratorul nu poate primi fara autorizarea Adunarii Asociatilor. administratorul va pierde mandatul prin depasirea numarului legal de mandate in ordinea cronologica a numirilor. alin. O persoana fizica poate exercita concomitent cel mult 5 mandate.Capacitatea.7 ).2 : nu poate fi o persoana condamnata pentru infractiuni ( gestiune frauduloasa. raman valabile pentru ca trebuie aparat circuitul comercial. Un administrator poate avea mandate la mai multe societati. contractul individual de munca se suspend ape durata mandatului. Pentru eventualele prejudicii pe care le-ar suferi SC ca urmare a exercitarii unei administari defectuoase a afacerilor. Interdictia nu se aplica atunci cand cel ales e proprietar a cel putin ¼ din totalul actiunilor societatii. Pentru SA. In cazul SRL-ului: Art. intervine sanctiunea decaderii din calitatea de administrator.153 limiteaza la 5 sirul mandatelor de administrator in Romania. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii. raspunderea va fi solidara intre persoana juridica administrata si persoana fizica reprezentant al persoanei juridice.a) Calitatea de administrator Numai persoanele fizice pot fi administratori . Principala diferenta : asociatii scapa mai usor de un administrator decat de un salariat ( fara instiintare ) si nu mai poate fi integrat niciodata in functia de administrator. prin acordul AGA sau daca societatile nu au acelasi obiect de activitate si nu sunt concurente. mandatul in alte SC concurente sau avand acelasi obiect de activitate. Persoana care incalca interdictia e obligata sa demisioneze din functia de membru al Consiliului de Administratie in termen de 1 luna de la data aparitiei situatiei. va fi obligat la restituirea remuneratiei si a altor beneficii primite. Problema cumulului de functii Legea prevede anumite interdictii si limitari: a) interdictia cumulului calitatii de administrator cu cea de salariat ( art.8.197.este necesara o capacitate deplina de exercitiu .7 si art. Deliberarile si deciziile la care respectivul administrator a luat parte. La expirarea perioadei.

137 ) .7.2. Daca un asociat are 50% + 1% si voteaza pro. remuneratia este stabilita prin actul constitutiv sau prin hotararea AGA. dispozitii ( acte prin care un bun iese din patrimoniul societatii ). Cei care reprezinta societatea comerciala fata de terti. daca in actul constitutiv nu s-a prevazut altfel. Administratorul se desemneaza cu votul majoritatii asociatilor si cu votul majoritatii partii sociale. administratorul poate incheia acte de administrare.111. 73 Puterile administratorului : art. care nu fac parte din consiliu. i) Incetarea calitatii de administrator Poate avea loc prin modurile: . exista libertate deplina pentru stabilirea duratei mandatului prin AGA.70 Atreibutiile de reprezentare : art.77 mentioneaza eventuala lor remuneratie. iar celalalt contra.durata mandatului primilor administratori nu poate depasi 2 ani.art. 30 alin. f) Remuneratia Pentru SRL. 70. Se ia in discutie si posibilitatea realegerii. 45. d) Durata mandatului si realegerea Pentru SA. de actul constitutiv al societatii comerciale si de hotararile legale ale AGA. Poate exista si remuneratia suplimentara pentru anumiti membrii insarcinati cu functii specifice. art. contractual si legal. Pentru a fi valabila desemnarea trebuie sa existe o acceptare expresa din partea asociatilor. g) Natura juridica Natura juridica a raporturilor intre SC si administrator : mandat comercial.192. durata. in acest caz se blocheaza Adunarea ( luarea deciziei ). puterile pe care le detin. trebuie sa depuna si un specimen de semnatura. Pentru SA.revocarea administratorului ( art.36. e) Publicarea numirii administratorului In Registrul Comertului sunt trecute persoanele care au calitate de administrator a oricarei SC inmatriculata .aplica art. poate fi stabilit prin actul constitutiv si nu poate depasi 4 ani. Orice alte avantaje pot fi acordate. In cazul celorlalti administratori. Atentie!!! Obligatiile administratorului. In aceste limite. Administratorul trebuie sa accepte expres numirea sis a se asigure de pregatirea profesionala.renuntarea la functia de administrator .441 si 150 Puterea de reprezentare : art. Pentru SRL.55 h) Puterile administratorului Limitele reprezentarii in raport cu tertii sunt date de lege.8 ! Art.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful