You are on page 1of 15

INTRODUCERE IN DREPTUL SOCIETAR I.

Participanti in cadrul raporturilor juridice comerciale: Subiecte de drept = persoana fizica + comercianti ( persoana fizica in procent restrans ) + persoana juridica II. Notiunile Societatii Comerciale Persoana juridica de drept privat = asociatii, ONG, orice fundatie Persoana juridica cu drept public = partidele politice S.C. = principalul “actor” al vietii de afaceri Societatea comerciala este in aceeasi masura un act juridic cat si o persoana juridica constituita potrivit legii prin actul de vointa unei persoane sau a mai multor persoane si cu acordul asociatilor in scopul obtinerii si distribuirii intre asociati a beneficiilor rezultate din acte de comert. Societatea comerciala are o dubla natura juridica: - Contractuala, fiindca societatea este un contract - Institutionala, fiinda societatea este o institutie, un subiect de drept Societatea este un subiect de drept distinct de persoanele asociatilor. III. Clasificarea societatilor comerciale: A. Dupa natura asocierii a) Societati de persoane- se formeaza in considerarea persoanei asociatilor , determinate fiind calitatile personale ale asociatilor si increderea reciproca ce exista intre acestia. In dreptul romanesc, exista doua tipuri de astfel de societati: - societatea in nume colectiv - societatea in comandita simpla Aceastea insa sunt reduse ca numar in practica. b) Societatile de capitaluri Elementul determinant il constituie aportul, respectiv marimea aportului pe care actionarii il pun in comun in vederea realizarii capitalului social( profitului ). Exista 2 tipuri de societati de capitaluri: - societati pe actiuni – SA - societati in comandita pe actiuni- SCA c) SRL-ul este un hibrid juridic , deoarece prezinta atat trasaturi din categoria societatilor de persoane, cat si trasaturi din categoria societatilor de capitaluri. Diferente: - titlurile de participare ( denumirea este diferita si regimul juridic al acestora mult diferit )

societati in comandita simpla SNC.raspund nelimitat si solidar cu patrimoniul personal B. SCA ) b) societati cu raspundere limitata ( SRL. Exista 2 tipuri de asociati la societatile in comandita: . Dupa cum circula titlurile de valoare a) societati deschise. raportul dintre profit si dividende 6.divizarea . deoarece au o raspundere nelimitata. administrarea societatii si guvernarea corporatista ( reguli generale. iar la SA si SCA despre actionari. SNC ) . filiale.SNC si SCS are parti de interese In cazul SCS. organizarea societatii comerciale 9.SRL-ul are parti sociale . Dupa cum exista sau nu o limita de capital social .societati pentru care legiuitorul impune o limita a capitalului social ( la SRL 200 ron. SNC. sistemul monist. SCS. la SA si SCA 90000 lei darn u mai putin de 2500 euro ) La SNC si SCS nu exista limita.societati in comandita pe actiuni SRL Cel putin 99% din societati sunt SRL si SA E. participarea la profitul si pierderile SC 5. Modificarea actului constitutiv al societatii comerciale: . suportarea profitului si impartirea pierderilor 7.fuziunea .societate pe actiuni SCA . SA ) C..comanditari. 10. Caracterele juridice si personalitatea societatilor comerciale: Atentie! Pentru examen cititi: 1.cele listate la bursa b) societati inchise D. SRL vorbim despre asociati. forma actului constitutiv.raspund in limita aportului la capital . nulitatea 2. Functionarea societatii comerciale: adunarea generala. hotararile administrative generale. capitalul social si patrimoniul SC 4.SA si SCA are actiuni .societati pentru care nu exista o limita ( SCS. In functie de intinderea raspunderii asociatilor a) societati cu raspundere nelimitata ( SNC.societati in nume colectiv SA.comanditati. aport la capitalul social( o conditie de fond special ) 3. sistemul dualist ). Controlul activitatii societatii comerciale: 11. sucursale. Dupa forma juridica SCS. reprezentate 8.

o intelegere etc. Dizolvarea societatii si lichidarea: 13.2 Formele de SC : SNC. contine un element subiectiv: intentia de asociere. Art 1 din legea 31/ 1990: In vederea efectuarii de acte de comert. Actul incheiat de o singura persoana. este unilateral.societatis. Acest element se numeste afectio. Calitatea de persoana juridica vine in primul rand de la lege. de participare patrimoniala in scopul comun al obtinerii de castig.Particularitatile procedurii. Notiunea de societate Dreptul comercial = caracter speculativ Dreptul societar = subramura a dreptului comercial. In cazul contractului.1 In vederea efectuarii de acte de comert. Atat societatea civila cat si cea comerciala. In ce situatii raspund membrii organelor de conducere. In schimb. persoanele fizice si juridice se pot asocia si constitui societatea comerciala. in timp ce societatea comerciala pe langa faptul ca este un contract. persoanele fizice si juridice se pot asocia si constitui SC. contractul este bilateral ( sinalagmatic). Este important pentru ca S. Legea 31/ 1990 Art.majorarea sau reducerea capitalului social . INTRODUCERE IN DREPTUL SOCIETATILOR I. cand sunt obligatii in sarcina ambelor parti. de a naste un raport juridic.retragerea sau excluderea din societate a unui actionar 12. este bilateral sau plurilateral si reprezinta in general un contract. SRL II.. societatea civila este privita de lege ca pe un simplu contract. Art 1491 din Codul Civil: Societatea este un contract intre 2 sau mai multe persoane care se invoiesc sa puna ceva in comun cu scopul de a imparti foloasele ce ar putea deriva. este principalul actor al vietii de afaceri. Actul incheiat cu doua sau mai multe persoane . SCS. cum ar fi testamentul. Caractere juridice ale contractului de societate Actul juridic reprezinta o manifestare de vointa cu intentia de a produce efecte juridice. Art. In ce conditii poate fi declansata procedura insolventei. SA. SCA.C. este si un subiect de drept. cu respectarea dispozitiilor prezentei legi ( lege speciala). .

actul trebuie facut in forma autentica. b) Conditii de fond: .obiectul. Formalitatea ceruta de lege: data certa a actului.se refera la societatea civila Caracterul – se refera la societatea comerciala Exceptional. L 31 ). totul se face prin reprezentanti legali. Exceptii de la regula actului sub semnatura privata: .2.aport in industrie – nu se poate calcula la capitalul social.aport in creante. Varsta minima este 18 ani. Care sunt acele cazuri? III. un bun etc.Caracterul oneros. exista 3 cazuri ( vz.consimtamant valabil exprimat . adica inclusiv dreptul la beneficii ( profit ).aport in numerar . In situatiile in care sunt implicati minori. Caracterul comutativ.cauza/ scopul – obtinerea de beneficii . actiuni. .prestatiile asociatilor si activitatea societatii comerciale. fiecare asociat transmite din patrimoniul sau in patrimoniul societatii la care s-a obligat prin actul constitutiv: o valoare.capacitatea juridica de a contracta.in cazul SA cu subscriptie publica In aceste situatii. Caracterul consensual. Actul poate dobandi data certa.instrainarea dreptului fata de un tert pe care il au in favoarea societatii . care are 2 sensuri: . Actul constitutiv al societatii comerciale a) Conditii de forma. Tipuri de aporturi: .vointa de conlucrare a asociatilor in vederea realizarii scopului ( afectia societates) Conditie de fond speciala: Aportul reprezinta operatiunea juridica cu caracter oneros si translativ de drept.in cazul SNC si SCS .se cunoaste intinderea obligatiei fiecarui asociat.cand se aporteaza un teren . .aport in natura. Prin intermediul acestuia. prin inregistrarea la Registrul Comertului. ci numai la cel de persoane . dar poate fi incheiat si sub semnatura privata.aportul este act de dispozitie.trebuie sa imbrace una din formele prevazute in art.bunuri ( mai putin la SRL) .participi la constituire si primesti in schimb parti sociale. in ideea de investitie a banilor.

In cadrul acestuia. creditorii societatii au un drept de gaj general asupra patrimoniului societatii. dar si indirect.garantia practica a creditorilor societatii 2. 69 : repartizarea pe profit se face numai daca se reintregeste capitalul social. “ Referitor la contractul de societate. Aportul in industrie nu poate contribui la capitalul social. dar poate fi un criteriu. dupa care capitalul social ramane fix iar patrimoniul fluctueaza. fondul de rezerva legal al societatii comerciale se raporteaza la capitalul social. . daca este prevazut in actul constitutiv. Nu se pot face repartizari de profit in cazul in care capitalul social s-a diminuat. Codul Civil declara nul contractul de societate prin care s-ar prevedea ca un asociat poate ridica toate beneficiile sau suporta singur pierderile” ( Clauza Leonina ). la pasiv) Capitalul social are caracter real si este fix. Capitalul social este privit din doua puncte de vedere: 1. semnificatia juridica.datoriile societatii fata de actionari ( in bilant.nu se platesc dividende din el). iar la cel pasiv . Conform legii 31/ 1990. aceasta se poate face prin modificarea actului constitutiv. Partile pot conveni si la o alta distributie a profitului decat cel prevazut de lege. Se distribuie fiecarui asociat. avem obligatii. Creditorii societatii se indreapta spre realizarea creantelor. conform actului constitutiv. care nu are voie sa scada sub minimul prevazut de lege. Profitul se raporteaza la capitalul social( intangibil. Deasemenea. Capitalul social se confunda cu patrimoniul la infiintare. In cazul patrimoniului activ avem drepturi si bunuri. Orice persoana.nevarsat Raportul dintre capitalul social si patrimoniul societatii Patrimoniul = totalitatea drepturilor si obligatiilor cu caracter economic. Se mai numeste si capitalul nominal. semnificatia contabila. este o universalitate juridica. Art. Acesta se realizeaza fie prin castig direct. Daca asociatii doresc sa modifice valoarea capitalului social. insa acesta fluctueaza si rezulta ca in mod practic creditorii nu se pot baza pe valoarea capitalului social. are un patrimoniu. proportional cu cota de participare la capitalul social. minim 30% din capitalul social la SA si 100% la SRL . impotriva intregului patrimoniu si executa bunurile pe care le gasesc in acel moment. prin lege.varsat la constituire. de repartizare a profitului. Participarea la profit si pierdere Profitul este scopul societatii. pot exista grupuri de bunuri. Capitalul subscris.CAPITALUL SOCIAL Capitalul social reprezinta totalitatea aporturilor asociatilor.

firma . raspund penal. DOBANDIREA PERSONALITATII JURIDICE DE CATRE SOCIETATE.clauze privitoare la identificarea viitoarei SC : denumire. Elementele esentiale ale personalitatii juridice sunt: organizarea de sine statatoare patrimoniul scopul determinat 2. reinvestirea si plata dividendelor. sta singura in justitie. deci raspunde direct societatii. asociatul are un drept eventual. nu asociatilor. Adunarea se tine in termen de 5 luni de la data incheierii exercitiului financiar . forma juridica.sediu . Distribuirea de dividende se hotaraste de AGA. ELEMENTE SI EFECTE 1.nationalitate Consecinte ale personalitatii juridice: societatea participa prin reprezentantii sai. trimitearea banilor in fondul de rezerva. Daca s-au distribuit dividendele din profit fictiv. Elementele de identificare ale SC . dar numai in nume propriu. Dupa hotararea dreptului la dividende este drept de creanta intre asociat si societate. Cuprinsul actului constitutiv Orice act constitutive contine urmatoarele clauze: . termenul de plata ( scadent). 3. sediu social etc . se aplica termenul legal de 6 luni. In cazul in care nu s-a stabilit termenul de plata. Pana la aceasta hotarare. adica in momentul in care nu reprezinta un excedent al capitalului social. Cei care au facut operatiunea ilicita. Legea spune ca este interzis sa se distribuie dividende atunci cand profitul este fictiv.Repartizarea profitului Se cunoaste valoarea profitului dupa intocmirea situatiei finale anuala. la raporturile juridice. drept ce poate fi urmarit. AGA este obligatea sa hotarasca reintregirea capitalului social (daca acesta a scazut). societatea are dreptul sa ceara restituirea in 3 ani ( drept prescriptibil).clauze referitoare la identificare partilor ( asociatilor) . neurmaribil de creditorii sai personali.

Dreptul la actiunea de regularizare se prescrie intr-un an de la inmatricularea SC. daca exista ). va pronunta o incheiere de inamtriculare in Registrul Comertului. Se autentifica la notar sau se da data certa de catre un avocat 3. daca documentele respecta total cerintele legale si nu exista impediment legal. sunt: A. daca va constata ca exista vreo neregularitate cu privire la actul constitutiv. Daca SC nu se conformeaza. Judecatorul delegat. Regularizarea B. Se intocmesc sau se redacteaza actele constitutive 2. impreuna cu o serie de acte ( dovada sediului. Nulitatea A. gestionarea si administrarea SC 4. durata societatii ( facultativa ) clauze prinvind drepturile si obligatiile asociatilor clauze privind dizolvarea si lichidarea SC clauze privind conducerea. capitalul social. Regularizarea a) Consecintele neregularizarilor constatate inainte de constituire : Judecatorul delegat. B. refuzand inmatricularea SC si pronuntarea incheierii pana la momentul indreptarii respectivei neregularitati. va solicita asociatilor sa remedieze eventualele nereguli constatate.- clauze privind caracteristicile societatii : obiectul de activitate al SC ( domeniul principal de activitate si domeniile conexe. autorizatii de la diferite institutii ) 4. Consecintele incalcarii dispozitiilor legale privind constituirea societatilor comerciale. b) Consecintele neregularizarilor constatate dupa inregistrarea SC: In cazul in care judecatorul nu a observat neregulile. Ce se intampla cu o neregularitate care este constatata dupa 1 an?: depinde de neregularitate. Procedura constituirii Societatii Comerciale 1. Nulitatea Nulitatea SC : prioritatea unor clauze ale actului constitutiv Art 56 : Cauze de nulitate: . Se intocmeste o cerere de inmatriculare care se depune la Registrul Comertului. societatea este obligata sa ia masuri pentru remedierea lor in cel mult 8 zile de la data constatarii. orice persoana interesata poate solicita tribunalului regularizarea. 5.

patrimoniul SC Autonomia patrimoniului are urmatoarele consecinte: . care va detine majoritatea capitalului social al filialei. Personalitatea juridica a SC.obiectul de activitate este ilicit sau contrar ordinii publice Nulitatea poate avea ca efect.exista o limita de raspundere a asociatilor in functie de capitalul social . Sunt societati comerciale cu o personalitate juridical.principiul specialitatii de folosinta a SC si obiectul de activitate . numita societate-mama. Sucursalele Sucursala este reglementata de art. 42 din legea 31/ 1990 .firma . Cu toate acestea. constituite de o SC.bunurile aduse ca aport apartin gajului general al creditorilor societatii .dreptul SC de a sta in justitie ca reclamanta sau parat - DEZMEMBRAMINTELE SOCIETATII COMERCIALE Filialele Filialele sunt reglementate de art.sediul . Diferenta intre nulitatea SC. incapabili la data constituirii societatii .capacitatea SC. lichidarea SC. o entitate dotata de societatea-mama cu anumite bunuri. cu scopul de a desfasura o anumita activitate economica. ea este dependenta din punct de vedere economic de societatea-mama.toti fondatorii au fost potrivit legii.lipseste actul constitutiv sau acesta nu a fost incheiat in forma autentica atunci cand legea o cere .bunurile aduse ca aport ies din patrimoniul asociatilor si intra in patrimoniul SC .Consecinte: Atribute de identificare: .43 din legea 31/1990.raspunderea proprie a SC pentru obligatiile comerciale . Spre deosebire de filiala./ nulitatea uneli clauze a Actului constitutiv 6. Este un dezmembramant fara personalitate juridica. aceasta .dreptul societatii de a participa in nume propriu la rapoartele juridice .obligatiile fata de terti nu se pot compensa cu obligatiile tertilor fata de asociati Consecintele juridice ale calitatii de persoana juridical a SC: . Filiala este subiect de drept distinct fata de societatea-mama si participa in nume propriu la raspunderile juridice.

Directoratul.sa se pronunte asupra gestiunii Consiliului de administratie precum si a directorului .Adunarea Generala a Actionarilor Este un organ de deliberare si decizie a societatii comerciale format din totalitatea asociatilor.sa aprobe si sa modifice situatiile finale anuale. sau dupa caz auditori financiari sis a fixeze dividendele cuvenite asociatiei. AGA.sa fixeze remuneratia pentru exercitiul in curs a membrilor consiliului de administratie . Vointa sociala este adusa la indeplinire prin intermediul organului executiv ( de gestiune. cu exceptia acelor situatii care nu pot fi dezbatute decat de AGE. Regimul juridic al sucursalei ses va aplica oricarui dezmembramant al societatii comerciale cu exceptia filialei. a consiliului de supraveghere si a cenzorilor. FUNCTIONAREA SOCIETATII COMERCIALE Vointa societatii comerciale se formeaza in cadrul organului de deliberare ( AGAorgan colectiv format din totalitatea asociatilor ).In cadrul societatilor comerciale a caror situatii financiare sunt auditate. . Administratorul. Consiliul de Supraveghere ). de cenzori.Consiliul de Administratie. precum si sa revoce auditul financiar .extraordinara. Exprima vointa sociala si reprezinta organul suprem de conducere al oricarei societati comerciale. Pe langa problemele inscrise pe ordinea de zi. aceasta nefiind subiect de drept distinct fata de societatea-mama. Se tine la sediul societatii comerciale sau in locul indicat in convocare. si in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.sa aleaga si sa revoce membrii consiliului de administratie. de directorat.nu participa in nume propriu La raspunderile juridice. . a membrilor consiliului de supraveghere si a cenzorilor. AGA este de 2 feluri: . pe baza raporturilor prezentate de consiliul de administratori. .AGO . de consiliul de supraveghere. sa numeasca sis a fixeze durata minima a constractului de audit financiar.ordinara. Are competenta de a lua in discutie si de a decide asupra oricaror probleme inscrise pe ordinea de zi. AGO e obligata sa puna in discutie urmatoarele : . Controlul gestiunii administratorilor se face prin auditori interni/ externi la societatile mari.sa stabileasca bugetul de venituri si cheltuieli pentru exercitiul financiar urmator .AGE AGO Se intruneste cel putin o data pe an.

. AGE Se intruneste ori de cate ori este necesar a se lua o hotarare pentru: schimbarea formei juridice a societatii mutarea sediului societatii schimbarea obiectului de activitate al societatii ( nu cel principal ) infiintarea/ desfiintarea unor sedii secundare. daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel prelungirea duratei societatii comerciale majorarea/ reducerea capitalului social fuziunea cu alte societati sau divizarea societatii comerciale dizolvarea anticipate a societatii comerciale conversia actiunilor nominative in actiuni la purtator sau invers emisiune de obligatiuni Legat de mutarea societatii.- sa hotarasca gajarea. luand hotarari cu majoritatea voturilor exprimate. cel putin 1/5 din ele. . iar la convocarile ulterioare. Spre deosebire de prima convocare. indiferent de quorumul intrunit. precum si de majoritate in luarea deciziilor. Hotararile sunt luate cu majoritatea actionarilor prezenti sau reprezentati. inchirierea sau desfiintarea uneia sau a mai multor unitati ale societatii. Hotararile se iau cu majoritatea drepturilor de vot exprimate. in actul constitutiv nu se poate prevedea un quorum minim sau o majoritate mai ridicata. Conditii de quorum si pentru luarea deciziilor la AGA I convocare: Pentru a fi valabile deliberarile in AGO. Este ilegal ca cea de-a doua convocare sa fie facuta in aceeasi zi cu prima. este necesara prezenta actionarilor care sa detina cel putin ¼ din numarul total de drepturi de vot. Actul constitutiv al societatii comerciale. II convocare: In situatia in care AGA nu poate lucra din cauza neindeplinirii conditiilor aratate mai sus. infiintarea/ desfacerea societatii vor putea fi delegate de AGE catre Consiliul de Administratie/ Directorat. Conditii de quorum si majoritate pentru AGE Pima convocare: Pentru validitatea activitatilor AGE este necesara la prima convocare. Adunarea se va intruni la o a doua convocare. poate prevedea cerinte mai ridicate de quorum. prezenta actionarilor detinand cel putin ¼ din totalul drepturilor de vot .

iar daca nu exista in acesta.decizia de schimbare a formei juridice . este forma prevazuta in actul constitutiv. Daca actiunile sunt nominative. In cazul in care SRL-ul are pagina de internet. In ceea ce priveste SRL-ul. 117: Orice convocare trebuie sa cuprinda locul.se ia cu o majoritate de cel putin 2/3 din drepturile de vot. . exceptia se aplica. Pentru acestea. ADUNAREA GENERALA A ASOCIATILOR 1. Consiliul de Administratie trebuie sa convoace adunarea.SA. divizare sau dizolvare a societatii. Comunicarea Trebuie adus la cunostinta celorlalti actionari. se pot stipula cerinte de quorum si majoritate mai mari. aliniatul 2). In actul constitutive. 3.Majoritatea calificata pentru o anumita categorie de decizii: . SA ).decizii de modificare a obiectului principal de activitate . daca actul constitutiv permite. data convocarii ( art.decizii de reducere/ majorare a capitalului social . Exceptie: Initiativa o are un asociat sau mai multi asociati in sensul ca asociatii sau actionarii reprezentand individual sau impreuna 5% din capitalul social sau chiar o cota mai mica daca in actul constitutiv se prevede altfel. Pentru SRL. atunci trebuie publicata si acolo. se pot face si in SA. Totodata. Ce se intampla insa in cazul in care Consiliul de Administratie nu va convoca AGA la solicitarea actionarilor? Se va face o cerere la instanta care va obliga sa se convoace AGA. Convocarea Adunarii Generale a actionarilor ( AGA ) Este convocata de Consiliul de Administratie ( in cazul SRL ) sau Directoratul ( in cazul SCA. numai ca este vorba de ¼ din capitalul social. convocarea se face printr-o scrisoare recomandata sau electronic. Continutul convocarii Adunarii Generale Art.113. convocarea se va face prin scrisoare recomandata. detinute de actionarii prezenti sau reprezentati. ordinea de zi a AGA ( este nelegal sa fie trecuta problema “ diverse” pentru ca fiecare problema trebuie enumerate complet ). 2. se publica in Monitorul Oficial . in cazul SA si SCA cu multi actionari.decizia de fuziune. Aceasta exceptie este valabila pentru SCA.

directorii. Art. Descarcarea gestiunilor sau orice alta problema prin care persoana lor sau administratia ar fi in discutie reprezinta un conflict de interese. Interdictii: membrii Consiliului de Admnistratie.4.daca sunt intrunite toate conditiile pentru luarea deciziei. nici personal.128. se trece la vot 5. Desfasurarea sedintei AGA: . ori propunerile formulate de societate sau de persoanele cu atributii de reprezentare este nula.persoanele cu varsta peste 18 ani. . daca actul constitutiv nu prevede altfel. Sedinta AGA Participanti: actionarii sau reprezentantii lor ( cu imputernicire pentru acea adunare. Capacitatea de exercitiu : . au capacitate deplina Societatea comerciala poate fi actionar in alta societate si va fi prezentata ca fiind reprezentantul ei legal. Se pot face conventii pentru dreptul de vot sau poate aparea imposibilitatea exercitarii dreptului la vot in caz de contrarietate de interese.persoanele mai mici de 14 ani nu au aceasta capacitate decat prin tutore . alin.prezentarea sedintei de catre persoana care are cea mai inalta functie ( presedintele Consiliului de Administratie ) .persoanele intre 14-18 ani au capacitate restransa . Dreptul la vot si exercitarea lui Dreptul la vot este strans legat de participarea actionarilor la capitalul social. nici prin mandatar. Actiuni cu dividend prioritar ( votul poate fi prin corespondenta ) si fara drept la vot – detinatorii lor participa doar la profit. Art. membrii Consiliului de Supraveghere.2: Dreptul de vot nu poate fi cedat. Dreptul la vot este suspendat pentru actionarii care nu si-au platit varsamintele. expresa si sa prevada si Adunarea Generala ). Orice conventie prin care actionarul se obliga a exercita dreptul de vot. 127 Actionarii care au de membrii ai Consiliului de Administrati nu pot vota in baza actiunilor pe care le poseda. Daca un actionar ii ofera unui alt actionar bani pentru a-i influenta votul ( dar care nu sunt reprezentanti ) e valabila. functionarii societatii. neavand drept de vot ( nu participa la luarea deciziilor ). nu ii pot reprezenta pe actionari ( sub sanctiunea nulitatii hotararii generale ). conform instructiunilor date. daca fara votul acestora nu ar fi fost obtinuta majoritatea ceruta. Art. 101: Orice actiune platita da dreptul la vot in AGA.

vot deschis general . O societate comerciala poate fi administrata de 1 sau mai multi administratori. 143. Hotararea Adunarii Generale ( in proces verbal ) a) Obligativitatea hotararilor b) Publicitatea hotararilor c) Anularea hotararilor a) Obligativitatea hotararilor Hotararile sunt obligatorii chiar si pentru cei care nu au participat sau au votat contra/ abtinut. Statutul juridic al administratorilor . secret. Exista sistemul unitar format din Consiliul de Administratie si Directori si sistemul dualist format din Directorat si Consiliul de Supraveghere. 153.doar la votarea / revocarea administratorului 7. Art. Hotararile trebuie sa fie legale sau conforme actului constitutiv. 137. SA.6. hotararile trebuie publicate in Monitorul Oficial si evident la Registrul Comertului. PROBLEMATICA ADMINISTRARII SOCIETATII COMERCIALE I. c) Anularea hotararilor Cei care au votat contra sau care au fost de fata si s-au abtinut. Adoptarea hotararilor Adoptarea hotararilor se face prin: . pot cere anularea hotararii. alin.4: Membrii Consiliului de Administratie. Hotararile importante: modificarea capitalului social sau a actului constitutiv trebuie publicata in Registrul Comertului in cazul SRL-urilor. Precizari prealabile Vointa societatii comerciale este exprimata de Adunarea Generala si va fi adusa la indeplinire prin administrator. in cazul societatii pe persoane avem un sistem neorganizat. 88. Art. respectiv ai Consiliului de Supraveghere nu pot ataca hotararile AGA privitoare la revocarea lor din functie. Pentru SA si Societati in comandita pe actiuni avem un sistem organizat in spiritul reglementarilor Uniunii Europene numit si sistem de guvernare corporatista. 132. caz in care distingem dupa cum avem societati de persoane sau societati pe actiuni. b) Publicitatea hotararilor Pentru SCA. 197 din Legea 31/ 1990. atacarea hotararii se poate face in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. II.vot inchis. Pentru SA si SCA. In situatiile in care sunt mai multi administratori.75.

Interdictia nu se aplica atunci cand cel ales e proprietar a cel putin ¼ din totalul actiunilor societatii.este necesara o capacitate deplina de exercitiu .8. Pentru eventualele prejudicii pe care le-ar suferi SC ca urmare a exercitarii unei administari defectuoase a afacerilor. Ulterior sunt desemnati prin votul Adunarii Generale. alin.2 : nu poate fi o persoana condamnata pentru infractiuni ( gestiune frauduloasa.Onorabilitatea Art. alin.6. Persoana care incalca interdictia e obligata sa demisioneze din functia de membru al Consiliului de Administratie in termen de 1 luna de la data aparitiei situatiei.a) Calitatea de administrator Numai persoanele fizice pot fi administratori . In cazul SRL-ului: Art. c) Desemnarea Se face prin actul constitutiv conform art. AGA desemneaza administratorul iar pentru SRL se . In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii.2: Administratorul nu poate primi fara autorizarea Adunarii Asociatilor. sub sanctiunea revocarii si a raspunderii pentru daune ( concurenta materiala ). contractul individual de munca se suspend ape durata mandatului.3) Pe durata indeplinirii mandatului adsministratorii nu pot incheia cu societatea comerciala contract de munca . iar pentru SA pot fi si persoanele juridice. Problema cumulului de functii Legea prevede anumite interdictii si limitari: a) interdictia cumulului calitatii de administrator cu cea de salariat ( art. mandatul in alte SC concurente sau avand acelasi obiect de activitate. In acelasi timp. va fi obligat la restituirea remuneratiei si a altor beneficii primite.153 limiteaza la 5 sirul mandatelor de administrator in Romania. prin acordul AGA sau daca societatile nu au acelasi obiect de activitate si nu sunt concurente. Principala diferenta : asociatii scapa mai usor de un administrator decat de un salariat ( fara instiintare ) si nu mai poate fi integrat niciodata in functia de administrator. Deliberarile si deciziile la care respectivul administrator a luat parte. c) Calitatea de asociat O poate avea orice persoana asociata sau neasociata ( art. Astfel.1371.Capacitatea. intervine sanctiunea decaderii din calitatea de administrator. alin. raspunderea va fi solidara intre persoana juridica administrata si persoana fizica reprezentant al persoanei juridice. nici sa faca acelasi fel de comert sau altul concurrent. O persoana fizica poate exercita concomitent cel mult 5 mandate. Pentru SA. raman valabile pentru ca trebuie aparat circuitul comercial.197. La expirarea perioadei. administratorul va pierde mandatul prin depasirea numarului legal de mandate in ordinea cronologica a numirilor. b) Conditii pentru numirea administratorului . inselaciune etc.7 ). b) limitarea cumului mandatelor de administratie Art. de administrator .7 si art. ). Un administrator poate avea mandate la mai multe societati. fals.

art.revocarea administratorului ( art. 45. Pentru SRL. 73 Puterile administratorului : art.70 Atreibutiile de reprezentare : art. Administratorul trebuie sa accepte expres numirea sis a se asigure de pregatirea profesionala. g) Natura juridica Natura juridica a raporturilor intre SC si administrator : mandat comercial.192.7.55 h) Puterile administratorului Limitele reprezentarii in raport cu tertii sunt date de lege.8 ! Art.77 mentioneaza eventuala lor remuneratie. care nu fac parte din consiliu.renuntarea la functia de administrator . Daca un asociat are 50% + 1% si voteaza pro. 137 ) . Se ia in discutie si posibilitatea realegerii.durata mandatului primilor administratori nu poate depasi 2 ani. 70. exista libertate deplina pentru stabilirea duratei mandatului prin AGA. in acest caz se blocheaza Adunarea ( luarea deciziei ). In cazul celorlalti administratori. Poate exista si remuneratia suplimentara pentru anumiti membrii insarcinati cu functii specifice. puterile pe care le detin. Pentru a fi valabila desemnarea trebuie sa existe o acceptare expresa din partea asociatilor.art. Atentie!!! Obligatiile administratorului. d) Durata mandatului si realegerea Pentru SA. Administratorul se desemneaza cu votul majoritatii asociatilor si cu votul majoritatii partii sociale.36. Cei care reprezinta societatea comerciala fata de terti. iar celalalt contra. In aceste limite. i) Incetarea calitatii de administrator Poate avea loc prin modurile: . Pentru SA. e) Publicarea numirii administratorului In Registrul Comertului sunt trecute persoanele care au calitate de administrator a oricarei SC inmatriculata . administratorul poate incheia acte de administrare. de actul constitutiv al societatii comerciale si de hotararile legale ale AGA. Orice alte avantaje pot fi acordate. 30 alin. f) Remuneratia Pentru SRL.111. trebuie sa depuna si un specimen de semnatura. poate fi stabilit prin actul constitutiv si nu poate depasi 4 ani.441 si 150 Puterea de reprezentare : art. dispozitii ( acte prin care un bun iese din patrimoniul societatii ).2. contractual si legal.aplica art. daca in actul constitutiv nu s-a prevazut altfel. durata. remuneratia este stabilita prin actul constitutiv sau prin hotararea AGA.