You are on page 1of 6

4-taktmotor

Hoe werkt de 4-taktmotor
1: Bougie 2: Inlaatnokkenas 3: Uitlaatnokkenas 4: Inlaatventiel 5: Uitlaatventiel 6: Cilinder 7: Zuiger 8: Aandrijfstang 9: Krukas

Inlaatslag
De inlaatklep opent iets voor het bovenste dode punt tegelijkertijd met de uitlaatslag. Op dit punt zijn en de inlaatklep en de uitlaat klep geopend. Op dit punt daalt de druk iets onder de atmosferische druk (p). Daarna wordt er gebruik gemaakt van drukvulling om de druk naar boven te brengen wat een vacuüm laat ontstaan en zo nieuwe lucht, met brandstof, door de inlaat laat stromen.

Arbeidslag Vlak na de start van de arbeidslag stopt bij een diesel de brandstof injectie. waardoor de druk daalt tot iets boven de atmosferische druk (p) waarmee de uitlaatgassen uit de cilinder verdreven worden tijdens de uitlaatslag. Nadeel is dus dat dit een ongecontroleerde verbranding is met een snelle druk en temperatuur stijging. . Uitlaatslag Voor dat de arbeidslag eindigt opent de uitlaat klep. daarna verbrandt het brandstof spontaan. hierdoor zal de druk en temperatuur sterk stijgen.Compressieslag Iets na het onderste dode punt gaat de inlaat klep dicht en begint de compressie van lucht of het mengsel. maar door de verbranding ligt deze druk hoger. Aan het einde van deze slag begint het algehele proces helemaal opnieuw. Vlak voordat de compressie slag eindigt word er bij diesel brandstof ingespoten. Bij een mengsel moet het geheel eerst ontstoken worden door middel van een bougie. Door de toenemende volume neemt de druk af. Dit is het punt waarop de naverbranding plaats zal vinden.

Maar zijn schone kant is tevens ook zijn slechte kant. wat dus bij een tweetakt ver te zoeken is. er is natuurlijk meer dat beschadigd kan raken en een tweetakt bestaat daarentegen uit minder onderdelen en is er dus ook minder wat beschadigd kan raken. een tweetakt is echter veel agressiever in de verbranding.en nadelen met de andere motor (de 2-takt)? De voordelen van de viertaktmotor in vergelijking met de tweetakt is bijvoorbeeld dat hij stiller is. Het is eerder een voordeel ze gaan namelijk langer mee en zullen hun kosten in brandstof snel terug krijgen. deze verbrand namelijk een stuk meer per kilometer en kan dus op de langere termijn een stuk duurder zijn dan je eerst van plan was aan te schaffen. Ook is het verbruik lager in een viertakt. Al is het nu wel zo dat de tweetakt wat grond begint te verliezen nu de viertakt wat meer opkomt in deze samenleving waarin de energie label een grote rol begint te spelen. Daarbij heeft de viertakt weinig smeerproblemen en een tweetakt wel. Maar omdat de viertakt uit zo veel onderdelen bestaat zijn ze ook minder betrouwbaar. hierdoor zal de viertakt in populariteit snel toenemen. Nu letten mensen ook wat meer op hun portemonnee en denken ze vooruit. Dit is te danken aan de scheiding van smering bij een viertakt. Toch is de tweetakt nog steeds een wat populairdere motor voor een scooter of brommer en dat is ook wel te begrijpen vanwege hun lage gewicht. Daarbij zijn de uitlaatgassen van een viertakt veel milieuvriendelijker dan die van een tweetakt. Een viertakt is misschien wat minder agressief. Dit is te danken aan het kleppen systeem. De prijs van een viertakt is natuurlijk iets hoger dan die van een tweetakt . . dan zal je zien dat 95% van alle scooters en brommers een tweetakt versie is van de verbrandingsmotor. Kijk maar eens voor de grap rond op school. want zoals al eerder vermeld zijn de viertakt motoren zwaarder dan de tweetakt wat een probleem kan zijn bij wat snellere voertuigen waarbij snelheid alles is. Al is de reden alleen maar omdat hij zo een lekker geluid maakt.de tweetakt daarentegen is wat simpeler en is zelfs voor een leek zoals ik snel te begrijpen. Maar als je aan een scooter fanaat vraagt wat voor soort motor hij of zij het liefste heeft zal het wel zeker zijn dat hij of zij voor de tweetakt zal kiezen. Zoals al eerder vermeld zie je nog net geen draaikolk in je benzine tank bij een tweetakt. hij maakt minder lawaai maar is wel een stuk stiller en zuiniger.Wat zijn de voor. maar 50 PK is 50 PK. Bij de tweetakt zul je toch zo nu en dan alles in moeten laten smeren. tenminste dat is mijn verwachting.maar dat hoeft niet meteen een nadeel te zijn. Wel is de viertakt iets ingewikkelder in zijn opbouw en kan misschien wat meer tijd kosten om te leren . hierdoor is de verbranding in een viertakt vollediger en komt er dus ook minder koolmono-oxide in de atmosfeer. Door de scheiding van de smering in de viertakt zullen de hogere alkanen gescheiden zijn van de relatief lagere alkanen.

30 kW bij 7.000 tpm Wet sump Injectiesysteem TCI Elektrisch en kickstarter Automatisch met V-riem 5. 4takt.15 Nm bij 7. vermogen Max.4 cc 38 x 43. 1 cilinder Cilinderinhoud Boring x slag Compressieverhouding Max.0 : 1 2.Voorbeelden van viertakt scooters: Yamaha Neo’s Type Vloeistofgekoeld.000 tpm 3. koppel Smeersysteem Brandstofsysteem Ontstekingsysteem Startsysteem Versnellingsbak Tankinhoud 49.6 mm 12.4 liter .

katalysator 278 cc 75 mm / 63 mm Loodvrije benzine.3 Nm bij 5.500 tpm. RON min. 4 kleppen. koppelkracht Distributie Gearbox Injectie Ontsteking Koeling Smering 1 cilinder. 4-tact. 95 15. inlaaten afleveringsfilters . vermogen Max. 22. elektronische injectie.8 Kw (22 hp) bij 7.Vespa GTS 300 Super type Cilinderinhoud Boring / Slagvolume Brandstof Max. torque server Via poort ingespoten alfa/N-type met lambda gesloten lus sturing en drieweg katalysator Elektronisch Vloeistof Oliecarter en kettingaangedreven lobpomp.000 tpm SOHC 'Twist and go' automatic CVT.

Piaggio Zip 4T Technische specificaties variëren. . het is in ieder geval een viertakt lichtgewicht scooter met 1 cilinder.