1

1. A particle of mass M and charge Q moving with velocity
v
r
describe a circular path of radius R when
subjected to a uniform transverse magnetic field of induction B. The work done by the field when the particle
completes one full circle is
(a) R 2
R
Mv
2
π

,
`

.
|
(b) Zero (c) BQ2πR (d) BQ v2 πR
2. A particle of charge - 16
×
10
-18
coulomb moving with velocity 10ms
-1
along the x-axis enters a region where
a magnetic field of induction B is along the y-axis, and an electric field of magnitude 10
4
V/m is along the
negative z-axis. If the charged particle continues moving along the x-axis, the magnitude of B is
(a) 10
3
Wb/m
2
(b) 10
5
Wb/m
2
(c) 10
16
Wb/m
2
(d) 10
-3
Wb/m
2
3. A thin rectangular magnet suspended freely has a period of oscillation equal to T. Now it is broken into two
equal halves (each having half of the original length) and one piece is made to oscillate freely in the same
field. If its period of oscillation is
T′
, the ratio
T
T′
is
(a)
2 2
1
(b)
2
1
(c) 2 (d)
4
1
4. A magnetic needle lying parallel to a magnetic field requires W units of work to turn it through 60
0
. The
torque needed to maintain the needle in this position will be
(a)
W 3
(b) W (c) W
2
3
(d) 2W
5. The magnetic lines of force inside a bar magnet
(a) are from north-pole to south-pole of the magnet
(b) do not exist
(c) depend upon the area of cross-section of the bar magnet
(d) are from south-pole to north-pole of the magnet
6. Curie temperature is the temperature above which
(a) a ferromagnetic material becomes paramagnetic (b) a paramagnetic material becomes diamagnetic
(c) a ferromagnetic material becomes diamagnetic (d) a paramagnetic material becomes ferromagnetic
7. A spring balance is attached to the ceiling of a lift. A man hangs his bag on the spring and the spring reads 49
N, when the lift is stationary. If the lift moves downward with an acceleration of 5m/s
2
, the reading of the
spring balance will be
(a) 24 N (b) 74 N (c) 15 N (d) 49 N
8. The length of a wire of a potentiometer is 100 cm, and the e.m.f. of its standard cell is E volt. It is employed
to measure the e.m.f of a battery whose internal resistance is 0.5 Ω. If the balance point is obtained at l = 30
cm from the positive end, the e.m.f. of the battery is
(a)
5 . 100
E 30
(b)
) 5 . 0 100 (
E 30

(c)
100
) i 5 . 0 E ( 30 −
, where i is the current in the potentiometer wire (d)
100
E 30
9. A strip of copper and another of germanium are cooled from room temperature to 80 K. The resistance of
(a) each of these decreases (b) copper strip increases and that of germanium decreases
(c) copper strip decreases and that of germanium increases (d) each of these increases
AIEEE 2003
PHYSICS & CHEMISTRY
2
10. Consider telecommunication through optical fibres. Which of the following statements is not true?
(a) Optical fibres can be of graded refractive index
(b) Optical fibres are subjective to electromagnetic interference from outside
(c) Optical fibres have extremely low transmission loss
(d) Optical fibres may have homogeneous core with a suitable cladding.
11. The thermo e.m.f. of a thermo-couple is 25µV/
0
C at room temperature. A galvanometer of 40 ohm resis-
tance, capable of detecting current as low as 10
-5
A, is connected with the thermo couple. The smallest
temperature difference that can be detected by this sytem is
(a) 16
0
C (b) 12
0
C (c) 8
0
C (d) 20
0
C
12. The negative Zn pole of a Daniell cell, sending a constant current through a circuit, decreases in mass by
0.13 g in 30 minutes. If the electrochemical equivalent of Zn and Cu are 32.5 and 31.5 respectively, the
increase in the mass of the positive Cu pole in this time is
(a) 0.180 g (b) 0.141 g (c) 0.126 g (d) 0.242 g
13. Dimension of
0 0
1
ε µ
, where symbols have their usual meaning, are
(a) [L
-1
T] (b) [L
-2
T
2
] (c) [L
2
T
-2
] (d) [LT
-1
]
14. A circular disc X of radius R is made from an iron plate of thickness t, and another disc Y of radius 4R is
made from an iron plate of thickness
4
t
. Then the relation between the moment of inertia I
X
and I
Y
is
(a) I
Y
= 32 I
X
(b) I
Y
= 16 I
X
(c) I
Y
= I
X
(d) I
Y
= 64 I
X
15. The time period of a satellite of earth is 5 hours. If the separation between the earth and the satellite is
increased to 4 times the previous value, the new time period will become
(a) 10 hours (b) 80 hours (c) 40 hours (d) 20 hours
16. A particle performing uniform circular motion has angular frequency is doubled & its kinetic energy halved,
then the new angular momentum is
(a)
4
L
(b) 2L (c) 4 L (d)
2
L
17. Which of the following radiations has the least wavelength?
(a) γ -rays (b) β -rays (c) α-rays (d) X-rays
18. When a U
238
nucleus originally at rest, decays by emitting an alpha particle having a speed ‘u’, the recoil
speed of the residual nucleus is
(a)
238
u 4
(b)
234
u 4

(c)
234
u 4
(d)
238
u 4

19. Two spherical bodies of mass M and 5M & radii R & 2R respectively are released in free space with initial
separation between their centres equal to 12 R. If they attract each other due to gravitational force only, then
the distance covered by the smaller body just before collision is
(a) 2.5 R (b) 4.5 R (c) 7.5 R (d) 1.5 R
20. The difference in the variation of resistance with temperature in a metal and a semiconductor arises essen-
tially due to the difference in the
(a) crystal structure (b) variation of the number of charge carriers with temperature
(c) type of bonding (d) variation of scattering mechanism with temperature
21. A car, moving with a speed of 50 km/hr, can be stopped by brakes after at least 6 m. If the same car is moving
at a speed of 100 km/hr, the minimum stopping distance is
(a) 12 m (b) 18 m (c) 24 m (D) 6 m
3
22. A boy playing on the roof of a 10 m high building throws a ball with a speed of 10m/s at an angle of 30
0
with
the horizontal. How far from the throwing point will the ball be at the height of 10 m from the ground?
[g = 10m/s
2
, sin30
0
=
2
1
, cos30
0
=
2
3
]
(a) 5.20m (b) 4.33m (c) 2.60m (d) 8.66m
23. An ammeter reads up to 1 ampere. Its internal resistance is 0.81 ohm. To increase the range to 10 A the value
of the required shunt is
(a) 0.03 Ω (b) 0.3 Ω (c) 0.9 Ω (d) 0.09 Ω
24. The physical quantities not having same dimensions are
(a) torque and work (b) momentum and Planck’s constant
(c) stress and Young’s modulus (d) speed and ( )
2 / 1
0 0

ε µ
25. Three forces start acting simultaneously on a particle moving with velocity,
v
r
. These forces are represented
in magnitude and direction by the three sides of a triangle ABC. The particle will now move with velocity
A B
C
(a) less than
v
r
(b) greater than
v
r
(c) v in the direction of the largest force BC (d)
v
r
, remaining unchanged
26. If the electric flux entering and leaving an enclosed surface respectively is
1
φ and
2
φ , the electric charge
inside the surface will be
(a) ( )
0 1 2
ε φ − φ (b) ( )
0 2 1
/ ε φ + φ (c) ( )
0 1 2
/ ε φ − φ (d) ( )
0 2 1
ε φ + φ
27. A horizontal force of 10 N is necessary to just hold a block stationary against a wall. The co-efficient of
friction between the block and the wall is 0.2. The weight of the block is
10N
(a) 20 N (b) 50 N (c) 100 N (d) 2 N
28. A marble block of mass 2 kg lying on ice when given a velocity of 6 m/s is stopped by friction in 10 s. Then
the coefficient of friction is
(a) 0.02 (b) 0.03 (c) 0.04 (d) 0.01
29. Consider the following two statements:
(A) Linear momentum of a system of particles is zero
(B) Kinetic energy of a system of particles is zero
Then (a) A does not imply B and B does not imply A
(b) A implies B but B does not imply A
(c) A does not imply B but B implies A (d) A implies B and B implies A
4
30. Two coils are placed close to each other. The mutual inductance of the pair of coils depends upon
(a) the rates at which currents are changing in the two coils
(b) relative position and orientation of the two coils (c) the materials of the wires of the coils.
(d) the currents in the two coils
31. A block of mass M is pulled along a horizontal frictionless surface by a rope of mass m. If a force P is applied
at the free end of the rope, the force exerted by the rope on the block is
(a)
m M
Pm
+
(b)
m M
Pm

(c) P (d)
m M
PM
+
32. A light spring balance hangs from the hook of the other light spring balance and a block of mass M kg hangs
from the former one. Then the true statement about the scale reading is
(a) Both the scales read M kg each (b) The scale of the lower one reads M kg and of the upper one zero
(c) The reading of the two scales can be anything but the sum of the reading will be M kg
(d) Both the scales read M/2 kg each
33. A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of 200 N to the lower end.
The weight stretches the wire by 1 mm. Then the elastic energy stored in the wire is
(a) 0.2 J (b) 10 J (c) 20 J (d) 0.1 J
34. The escape velocity for a body projected vertically upwards from the surface of earth is 11 km/s. If the body
is projected at an angle of 45
0
with the vertical, the escape velocity will be
(a) 2 11 km/s (b) 22 km/s (c) 11 km/s (d)
2
11
km/s
35. A mass M is suspended from a spring of negligible mass. The spring is pulled a little and then released so that
the mass executes SHM of time period T. If the mass is increased by m, the time period becomes
3
T 5
. Then
the ratio of
M
m
is
(a)
5
3
(b)
9
25
(c)
9
16
(d)
3
5
36. “Heat cannot by itself flow from a body at lower temperature to a body at higher temperature” is a statement
or consequence of
(a) second law of thermodynamics (b) conservation of momentum
(c) conservation of momentum (d) first law of thermodynamics
37. Two particles A and B of equal masses are suspended from two massless springs of spring constant k
1
and k
2
,
respectively. If the maximum velocities, during oscillation, are equal, the ratio of amplitude of A and B is
(a)
2
1
k
k
(b)
1
2
k
k
(c)
1
2
k
k
(d)
2
1
k
k
38. The length of a simple pendulum executing simple harmonic motion is increased by 21%. The percentage
increase in the time period of the pendulum of increased length is
(a) 11% (b) 21% (c) 42% (d) 10%
39. The displacement y of a wave travelling in the x-direction is given by

,
`

.
| π
+ − ·

3
x 2 t 600 sin 10 y
4
metres
where x is expressed in metres and t in seconds. The speed of the wave-motion, in ms
-1
, is
(a) 300 (b) 600 (c) 1200 (d) 200
5
40. When the current changes from +2A to -2A in 0.05 second, an e.m.f. of 8V is induced in a coil. The
coefficient of self-induction of the coil is
(a) 0.2 H (b) 0.4 H (c) 0.8 H (d) 0.1 H
41. In an oscillating LC circuit the maximum charge on the capacitor is Q. The charge on the capacitor when the
energy is stored equally between the electric and magnetic field is
(a)
2
Q
(b)
3
Q
(c)
2
Q
(d) Q
42. The core of any transformer is laminated so as to
(a) reduce the energy loss due to eddy currents (b) make it light weight
(c) make it robust and strong (d) increase the secondary voltage
43. Let F
r
be the force acting on a particle having position vector
T and r
r
r
be the torque of this force about the
origin. Then
(a)
0 T . F and 0 T . r ≠ ·
r r r
r
(b)
0 T . F and 0 T . r · ≠
r r r
r
(c)
0 T . F and 0 T . r ≠ ≠
r r r
r
(d)
0 T . F and 0 T . r · ·
r r r
r
44. A radioactive sample at any instant has its disintegration rate 5000 disintegrations per minute. After 5 min-
utes, the rate is 1250 disintegrations per minute. Then, the decay constant (per minute) is
(a) 0.4 ln 2 (b) 0.2 ln 2 (c) 0.1 ln 2 (d) 0.8 ln 2
45. A nucleus with Z = 92 emits the following in a sequence:
α β β α β β α α α α α β β α
+ + − − − −
, , , , , , , , , , , , . Then Z of the resulting nucleus is
(a) 76 (b) 78 (c) 82 (d) 74
46. Two identical photocathodes receive light of frequencies f
1
and f
2
. If the velocities of the photo electrons (of
mass m) coming out are respectively v
1
and v
2
, then
(a)
) f f (
m
h 2
v v
2 1
2
2
2
1
− · −
(b)
2 / 1
2 1 2 1
) f f (
m
h 2
v v
]
]
]

+ · +
(c)
) f f (
m
h 2
v v
2 1
2
2
2
1
+ · +
(d)
2 / 1
2 1 2 1
) f f (
m
h 2
v v
]
]
]

− · −
47. Which of the following cannot be emitted by radioactive substances during their decay?
(a) Protons (b) Neutrinoes (c) Helium nuclei (d) Electrons
48. A 3 volt battery with negligible internal resistance is connected in a circuit as shown in the figure. The
current I, in the circuit will be
Ω 3 Ω 3
Ω 3
V 3
(a) 1 A (b) 1.5 A (c) 2 A (d) 1/3 A
49. A sheet of aluminium foil of negligible thickness is introduced between the plates of a capacitor. The capaci-
tance of the capacitor
(a) decreases (b) remains unchanged (c) becomes infinite (d) increases
6
50. The displacement of a particle varies according to the relation x = 4(cos πt + sin πt). The amplitude of the
particle is
(a) -4 (b) 4 (c)
2 4
(d) 8
51. A thin spherical conducting shell of radius R has a charge q. Another charge Q is placed at the centre of the
shell. The electrostatic potential at a point P a distance
2
R
from the centre of the shell is
(a)
R 4
Q 2
0
πε
(b)
R 4
q 2
R 4
Q 2
0 0
πε

πε
(c)
R 4
q
R 4
Q 2
0 0
πε
+
πε
(d)
( )
R 4
2 Q q
0
πε
+
52. The work done in placing a charge of 8
×
10
-18
coulomb on a condenser of capacity 100 micro-farad is
(a) 16
×
10
-32
joule (b) 3.1
×
10
-26
joule (c) 4
×
10
-10
joule (d) 32
×
10
-32
joule
53. The co-ordinates of a moving particle at any time ‘t’ are given by x = αt
3
and y = β t
3
. The speed of the
particle at time ‘t’ is given by
(a)
2 2
t 3 β + α
(b)
2 2 2
t 3 β + α
(c)
2 2 2
t β + α
(d)
2 2
β + α
54. During an adiabatic process, the pressure of a gas is found to be proportional to the cube of its absolute
temperature. The ratio C
P
/C
V
for the gas is
(a)
3
4
(b) 2 (c)
3
5
(d)
2
3
55. Which of the following parameters does not characterize the thermodynamic state of matter?
(a) temperature (b) Pressure (c) Work (b) Volume
56. A Carnot engine takes 3
×
10
6
cal. of heat from a reservoir at 627
0
C, and gives it to a sink at 27
0
C. The work
done by the engine is
(a) 4.2
×
10
6
J (b) 8.4
×
10
6
J (c) 16.8
×
10
6
J (d) Zero
57. A spring of spring constant 5
×
10
3
N/m is stretched initially by 5 cm from the unstretched position. Then the
work required to stretch it further by another 5 cm is
(a) 12.50 N-m (b) 18.75 N-m (c) 25.00 N-m (d) 6.25 N-m
58. A metal wire of linear mass density of 9.8 g/m is stretched with a tension of 10 kg-wt between two rigid
supports 1 metre apart. The wire passes at its middle point between the poles of a permanent magnet, and it
vibrates in resonance when carrying an alternating current of frequency n. The frequency n of the alternating
source is
(a) 50 Hz (b) 100 Hz (c) 200 Hz (d) 25 Hz
59. A tuning fork of known frequency 256 Hz makes 5 beats per second with the vibrating string of a piano. The
beat frequency decreases to 2 beats per second when the tension in the piano string is slightly increased. The
frequency of the piano string before increasing the tension was
(a) 256 + 2 Hz (b) 256 - 2 Hz (c) 256 - 5 Hz (d) 256 + 5 Hz
60. A body executes simple harmonic motion. The potential energy (P.E), the kinetic energy (K.E) and total
energy (T.E) are measured as a function of displacement x. Which of the following statements is true?
(a) K.E. is maximum when x = 0 (b) T.E is zero when x = 0
(c) K.E is maximum when x is maximum (d) P.E. is maximum when x = 0
61. In the nuclear fusion reaction n He H H
4
2
3
1
2
1
+ → + given that the repulsive potential energy between the two
nuclei is ~7.7
×
10
-14
J, the temperature at which the gases must be heated to initiate the reaction is nearly
[Boltzmann’s Constant k = 1.38
×
10
-23
J/K]
(a) 10
7
K (b) 10
5
K (c) 10
3
K (d) 10
9
K
7
62. Which of the following atoms has the lowest ionization potential?
(a) N
14
7
(b) Cs
133
55
(c) Ar
40
18
(d) O
16
8
63. The wavelengths involved in the spectrum of deuterium ( ) D
2
1
are slightly different from that of hydrogen
spectrum, because
(a) the size of the two nuclei are different (b) the nuclear forces are different in the two cases
(c) the masses of the two nuclei are different
(d) the attraction between the electron and the nucleus is different in the two cases
64. In the middle of the depletion layer of a reverse biased p-n junction, the
(a) electric field is zero (b) potential is maximum
(c) electric field is maximum (d) potential is zero
65. If the binding energy of the electron in a hydrogen atom is 13.6eV, the energy required to remove the
electron from the first excited state of Li
++
is
(a) 30.6eV (b) 13.6 eV (c) 3.4 eV (d) 122.4 eV
66. A body is moved along a straight line by a machine delivering a constant power. The distance moved by the
body in time ‘t’ is proportional to
(a) t
3/4
(b) t
3/2
(c) t
1/4
(d) t
1/2
67. A rocket with a lift-off mass 3.5
×
10
4
kg is blasted upwards with an initial acceleration of 10m/s
2
. Then the
initial thrust of the blast is
(a) 3.5
×
10
5
N (b) 7.0
×
10
5
N (c) 14.0
×
10
5
N (d) 1.75
×
10
5
N
68. To demonstrate the phenomenon of interference, we require two sources which emit radiation
(a) of nearly the same frequency (b) of the same frequency
(c) of different wavelengths (d) of the same frequency and having a definite phase relationship
69. Three charges -q
1
, +q
2
and -q
3
are placed as shown in the figure. The x-component of the force on -q
1
is
proportional to
b
a
θ
-q
1
+q
2
X
Y
-q
3
(a)
θ − cos
a
q
b
q
2
3
2
2
(b)
θ + sin
a
q
b
q
2
3
2
2
(c)
θ + cos
a
q
b
q
2
3
2
2
(d)
θ − sin
a
q
b
q
2
3
2
2
70. A 220 volt, 1000 watt bulb is connected across a 110 volt mains supply. The power consumed will be
(a) 750 watt (b) 500 watt (c) 250 watt (d) 1000 watt
71. The image formed by an objective of a compound microscope is
(a) virtual and diminished (b) real and diminished (c) real and enlarged (d) virtual and enlarged
72. The earth radiates in the infra-red region of the spectrum. The spectrum is correctly given by
(a) Rayleigh Jeans law (b) Planck’s law of radiation
(c) Stefan’s law of radiation (d) Wien’s law
73. To get three images of a single object, one should have two plane mirrors at an angle of
(a) 60
0
(b) 90
0
(c) 120
0
(d) 30
0
8
74. According to Newton’s law of cooling, the rate of cooling of a body is proportional to
n
) ( θ ∆ , where
θ ∆
is
the difference of the temperature of the body and the surroundings, and n is equal to
(a) two (b) three (c) four (d) one
75. The length of a given cylindrical wire is increased by 100%. Due to the consequent decrease in diameter the
change in the resistance of the wire will be
(a) 200% (b) 100% (c) 50% (d) 300%
76. Which of the following could act as apropellant for rockets?
(a) Liquid oxygen + liquid argon (b) Liquid hydrogen + liquid oxygen
(c) Liquid nitrogen + liquid oxygen (d) Liquid hydrogen + liquid nitrogen
77. The reaction of chloroform with alcoholic KOH and p-toluidine forms
(a) H3C N2Cl (b) H3C NHCHCl2 (c) H3C NC (d) H3C CN
78. Nylon threads are made of
(a) polyester polymer (b) polyamide polymer (c) polyethylene polymer (d) polyvinyl polymer
79. The correct order of increasing basic nature for the bases NH
3
, CH
3
NH
2
and (CH
3
)
2
NH is
(a) (CH
3
)
2
NH < NH
3
< CH
3
NH
2
(b) NH
3
< CH
3
NH
2
< (CH
3
)
2
NH
(c) CH
3
NH
2
< (CH
3
)
2
NH < NH
3
(d) CH
3
NH
2
< NH
3
< (CH
3
)
2
NH
80. Bottles containing C
6
H
5
l and C
6
H
5
CH
2
I lost their original labels. They were labelled A and B for testing A
and B were separately taken in test tubes and boiled with NaOH solution. The end solution in each tube was
made acidic with dilute HNO
3
and then some AgNO
3
solution was added. Substance B gave a yellow
precipitate. Which one of the following statements is true for this experiment?
(a) A and C
6
H
5
CH
2
I (b) B and C
6
H
5
I
(c) Addition of HNO
3
was unnecessary (d) A was C
6
H
5
I
81. The internal energy change when a system goes from state A to B is 40 kJ/mole. If the system goes from A
to B by a reversible path and returns to state A by an irreversible path what would be the net change in internal energy?
(a)> 40 kJ (b) < 40kJ (c) Zero (d) 40 kJ
82. If at 298 K the bond energies of C-H, C-C, C = C and H-H bonds are respectively 414, 347, 615 and 435 kJ
mol
-1
, the value of enthalpy change for the reaction H
2
C = CH
2
(g) + H
2
(g) →H
3
C - CH
3
(g) at 298 K will be
(a) -250 kJ (b) + 125 kJ (c) -125 kJ (d) + 250 kJ
83. The radionucleide Th
234
90
undergoes two successive β -decays followed by one α-decay. The atomic num-
ber and the mass number respectively of the resulting radionucleide are
(a) 94 and 230 (b) 90 and 230 (c) 92 and 230 (d) 92 and 234
84. The half-life of a radioactive isotope is three hours. If the initial mass of the isotope were 256 g, the mass of
it remaining undecayed after 18 hours would be
(a) 8.0 g (b) 12.0 g (c) 16.0 g (d) 4.0 g
85. If liquids A and B form an ideal solution
(a) the entropy of mixing is zero (b) the free energy of mixing is zero
(c) the free energy as well as the entropy of mixing are each zero (d) the enthalpy of mixing is zero
86. The radius of La
3+
(Atomic number of La = 57) is 1.06Å. Which one of the following given values will be
closest to the radius of Lu
3+
(Atomic number of Lu = 71) ?
(a) 1.40Å (b) 1.06Å (c) 0.85Å (d) 1.60Å
87. Ammonia forms the complex ion [Cu(NH
3
)
4
]
2+
with copper ions in alkaline solutions but not in acidic solu-
tions. What is the reason for it?
(a) In acidic solutions protons coordinate with ammonia molecules forming NH
+
4
ions and NH
3
molecules
are not available
(b) In alkaline solutions insoluble Cu(OH)
2
is precipitated which is soluble in excess of any alkali
(c) Copper hydroxide is an amphoteric substance
(d) In acidic solutions hydration protects copper ions.
9
88. One mole of the complex compound Co(NH
3
)
5
Cl
3
, gives 3 moles of ions on dissolution in water. One mole
of the same complex reacts with two moles of AgNO
3
solution to yield two moles of AgCl (s). The structure
of the complex is
(a) [Co(NH
3
)
3
Cl
3
]. 2NH
3
(b) [Co(NH
3
)
4
Cl
2
] Cl. NH
3
(c) [Co(NH
3
)
4
Cl]Cl
2
. NH
3
(d) [Co(NH
3
)
5
Cl] Cl
2
89 In the coordination compound, K
4
[Ni(CN)
4
], the oxidation state of nickel is
(a) 0 (b) +1 (c) +2 (d) -1
90. In curing cement plasters water is sprinkled from time to time. This helps in
(a) developing interlocking needle-like crystals of hydrated silicates
(b) hydrating sand and gravel mixed with cement
(c) converting sand into silicic acid (d) keeping it cool
91. Which one of the following statements is not true?
(a) pH + pOH = 14 for all aqueous solutions (b) The pH of 1
×
10
-8
M HCI is 8
(c) 96,500 coulombs of electricity when passed through a CuSO
4
solution deposits 1 gram equivalent of
copper at the cathode
(d) The conjugate base of H
2
PO
4
-
is HPO
2-
4
92. On mixing a certain alkane with chlorine and irradiating it with ultravioletlight, it forms only one
monochloroalkane. This alkane could be
(a) pentane (b) isopentane (c) neopentane (d) propane
93. Butene-1 may be converted to butane by reaction with
(a) Sn - HCI (b) Zn - Hg (c) Pd/H
2
(d) Zn - HCI
94. What may be expected to happen when phosphine gas is mixed with chlorine gas?
(a) PCI
3
and HCI are formed and the mixture warms up
(b) PCI
5
and HCI are formed and the mixture cools down
(c) PH
3
.Cl
2
is formed with warming up (d) The mixture only cools down
95. The number of d-electrons retained in Fe
2+
(At.no.of Fe = 26) ion is
(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 3
96. Concentrated hydrochloric acid when kept in open air sometimes produces a cloud of white fumes. The
explanation for it is that
(a) oxygen in air reacts with the emitted HCI gas to form a cloud of chlorine gas
(b) strong affinity of HCI gas for miosture in air results in forming of droplets of liquid solution which appears
like a cloudy smoke.
(c) due to strong affinity for water, concentrated hydrochloric acid pulls moisture of air towards it self. This
moisture forms droplets of water and hence the cloud.
(d) concentrated hydrochloric acid emits strongly smelling HCI gas all the time.
97. An ether is more volatile than an alcohol having the same molecular formula. This is due to
(a) alcohols having resonance structures (b) inter-molecular hydrogen bonding in ethers
(c) inter-molecular hydrogen bonding in alcohols (d) dipolar character of ethers
98. Graphite is a soft solid lubricant extremely difficult to melt. The reason for this anomalous behaviour is that
graphite
(a) is an allotropic form of diamond (b) has molecules of variable molecular masses like polymers
(c) has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak interplate bonds
(d) is a non-crystalline substance
99. According to the Periodic Law of elements, the variation in properties of elements is related to their
(a) nuclear masses (b) atomic numbers (c) nuclear neutron-proton number ratios (d) atomic masses
10
100. Which one of the following statements is correct?
(a) From a mixed precipitate of AgCl and AgI, ammonia solution dissolves only AgCl
(b) Ferric ions give a deep green precipitate on adding potassium ferrocyanide solution
(c) On boiling a solution having K
+
, Ca
2+
and HCO
-
3
ions we get a precipitate of K
2
Ca(CO
3
)
2
.
(d) Manganese salts give a violet borax bead test in the reducing flame
101. Glass is a
(a) super-cooled liquid (b) gel (c) polymeric mixture (d) micro-crystalline solid
102. The orbital angular momentum for an electron revolving in an orbit is given by
π
+
2
h
). 1 l ( l
. This momentum
for an s-electron will be given by
(a) zero (b)
π 2
h
(c)
π 2
h
. 2
(d)
π
+
2
h
.
2
1
103. How many unit cells are present in a cubeshaped ideal crystal of NaCl of mass 1.00 g?
[Atomic masses: Na = 23, Cl = 35.5]
(a) 5.14
×
10
21
unit cells (b) 1.28
×
10
21
unit cells
(c) 1.71
×
10
21
unit cells (d) 2.57
×
10
21
unit cells
104. In the anion HCOO
-
the two carbon-oxygen bonds are found to be of equal length. What is the reason for it?
(a) The C = O bond is weaker than the C-O bond
(b) The anion HCOO
-
has two resonating structures
(c) The anion is obtained by removal of a proton from the acid molecule
(d) Electronic orbitals of carbon atom are hybridised
105. Which one of the following characteristics is not correct for physical adsorption?
(a) Adsorption increases with incresae in temperature
(b) Adsorption is spontaneous (c) Both enthalpy and entropy of adsorption are negative
(d) Adsorption on solids is reversible
106. For a cell reaction involving a two-electron change, the standard e.m.f. of the cell is found to be 0.295 V at
25
0
C. The equilibrium constant of the reaction at 25
0
C will be
(a) 29.5
×
10
-2
(b) 10 (c) 1
×
10
10
(d) 1
×
10
-10
107. In an irreversible process taking place at constant T and P and in which only pressure-volume work is being
done, the change in Gibbs free energy (dG) and change in entropy (dS), satisfy the criteria
(a) (dS)
V,E
> 0, (dG)
T,P
< 0 (b) (dS)
V,E
= 0, (dG)
T.P
= 0 (c) (dS)
V,E
= 0, (dG)
T,P
> 0 (d) (dS)
V,E
< 0, (dG)
T,P
< 0
108. The solubility in water of a sparingly soluble salt AB
2
is 1.0
×
10
-5
mol L
-1
. Its solubility product number will be
(a) 4
×
10
-10
(b) 1
×
10
-15
(c) 1
×
10
-10
(d) 4
×
10
-15
109. What volume of hydrogen gas, at 273 K and 1 atm, pressure will be consumed in obtaining 21.6 g of
elemental boron (atomic mass = 10.8) from the reducti on of boron trichloride by hydrogen?
(a) 67.2 L (b) 44.8 L (c) 22.4 L (d) 89.6 L
110. For the reaction equilibrium N
2
O
4
(g) 2 NO
2
(g) the concentrations of N
2
O
4
and NO
2
at equilibrium are
4.8
×
10
-2
and 1.2
×
10
-2
mol L
-1
respectively. The value of K
c
for the reaction is
(a) 3
×
10
-1
mol L
-1
(b) 3
×
10
-3
mol L
-1
(c) 3
×
10
3
mol L
-1
(d) 3.3
×
10
2
mol L
-1
111. Consider the reaction equilibrium 2SO
2
(g) + O
2
(g) 2SO
3
(g); ∆H
0
= -198 kJ. On the basis of Le Chatelier’s
principle, the condition favourable for the forward reaction is
(a) increasing temperature as well as pressure (b) lowering the temperature and increasing the pressure
(c) any value of temperature and pressure (d) lowering of temperature as well as pressure
11
112. Which one of the following is an amphoteric oxide?
(a) Na
2
O (b) SO
2
(c) B
2
O
3
(d) ZnO
113. A red solid is insoluble in water. However it becomes soluble if some KI is added to water. Heating the red
solid in a test tube results in liberation of some violet coloured fumes and droplets of a metal appear on the
cooler parts of the test tube. The red solid is
(a) HgI
2
(b) HgO (c) Pb
3
O
4
(d) (NH
4
)
2
Cr
2
O
7
114. Standard reduction electrode potentials of three metals A,B&C are respectively +0.5 V, -3.0 V & -1.2 V. The
reducing, powers of these metals are
(a) A > B > C (c) C > B > A (c) A > C > B (d) B > C > A
115. Which one of the following substances has the highest proton affinity?
(a) H
2
S (b) NH
3
(c) PH
3
(d) H
2
O
116. In a 0.2 molal aqueous solution of a weak acid HX the degree of ionization is 0.3. Taking k
f
for water as 1.85,
the freezing point of the solution will be nearest to
(a) -0.360
0
C (b) -0.260
0
C (c) +0.480
0
C (d) -0.480
0
C
117. When during electrolysis of a solution of AgNO
3
9650 coulombs of charge pass through the electroplating
bath, the mass of silver deposited on the cathode will be
(a) 10.8 g (b) 21.6 g (c) 108 g (d) 1.08 g
118. For the redox reaction Zn(s) + Cu
2+
(0.1 M) →Zn
2+
(1M) + Cu(s) taking place in a cell,
0
cell
E is 1.10 volt. E
cell
for the cell will be

,
`

.
|
· 0591 . 0
F
RT
303 . 2
(a) 1.80 volt (b) 1.07 volt (c) 0.82 volt (d) 2.14 volt
119. In respect of the equation
RT / E
a
Ae k

· in chemical kinetics, which one of the following statements is correct?
(a) A is adsorption factor (b) E
a
is energy of activation
(c) R is Rydberg’s constant (d) k is equilibrium constant
120. A reduction in atomic size with increase in atomic number is a characteristic of element of
(A) d-block (b) f-block (c) radioactive series (d) high atomic masses
121. The IUPAC name of CH
3
COCH(CH
3
)
2
is
(a) 2-methyl-3-butanone (b) 4-methylisopropyl ketone (c) 3-methyl-2-butanone (d) Isopropylmethyl ketone
122. When CH
2
= CH - COOH is reduced with LiAlH
4
, the compound obtained will be
(a) CH
2
= CH - CH
2
OH (b) CH
3
- CH
2
- CH
2
OH
(c) CH
3
- CH
2
- CHO (d) CH
3
- CH
2
- COOH
123. According to the kinetic theory of gases, in an ideal gas, between two successive collisions a gas molecule
travels
(a) in a wavy path (b) in a straight line path (c) with an accelerated velocity (d) in a circular path
124. The general formula C
n
H
2n
O
2
could be for open chain
(a) carboxylic acids (b) diols (c) dialdehydes (d) deketones
125. Among the following four structures I to IV.
C2H5-CH - C3H7
CH3
CH3-C - CH-C2H5
O CH3
(i) (ii)
H - C
|
|
H
H

C2H5-CH-C2H5
|
CH3
(iii) (iv)
,
. It is true that
(a) only I and II are chiral compounds (b) only III i a chiral compound
(c) only II and IV are chiral compounds (d) all four are chiral compounds
12
126. What would happen when a solution of potassium chromate is treated with an excess of dilute nitric acid?
(a) Cr
2
O
2-
7
and H
2
O are formed (b) CrO
2-
4
is reduced to +3 state of Cr
(c) CrO
2-
4
is oxidized to +7 state of Cr (d) Cr
3+
and Cr
2
O
2-
7
are formed
127. For making good quality mirrors, plates of float glass are used. These are obtained by floating molten glass
over a liquid metal which does not solidify before glass. The metal used can be
(a) tin (b) sodium (c) magnesium (d) mercury
128. The substance not likely to contain CaCO
3
is
(a) calcined gypsum (b) sea shells (c) dolomite (d) a marble statue
129. Complete hydrolysis of cellulose gives
(a) D-ribose (b) D-glucose (c) L-glucose (d) D-fructose
130. Which one of the following nitrates will leave behind a metal on strong heating?
(a) Copper nitrate (b) Manganese nitrate (c) Silver nitrate (d) Ferric nitrate
131. During dehydration of alcohols to alkenes by heating with conc. H
2
SO
4
the initiation step is
(a) formation of carbocation (b) elimination of water
(c) formation of an ester (d) protonation of alcohol molecule
132. The solubilities of carbonates decrease down the magnesium group due to a decrease in
(a) hydration energies of cations (b) inter-ionic attraction
(c) entropy of solution formation (d) lattice energies of solids
133. When rain is accompanied by a thunderstorm, the collected rain water will have a pH value
(a) slightly higher than that when the thunderstorm is not there
(b) uninfluenced by occurence of thunderstorm
(c) which depends on the amount of dust in air
(d) slightly lower than that of rain water without thunderstorm
134. The reason for double helical structure of DNA is operation of
(a) dipole-dipole interaction (b) hydrogen bonding (c) electrostatic attractions (d) van der Waals’ forces
135. 25 ml of a solution of barrium hydroxide on titration with a 0.1 molar solution of hydrochloric acid gave a
litre value of 35 ml. The molarity of barium hydroxide solution was
(a) 0.14 (b) 0.28 (c) 0.35 (d) 0.07
136. The correct relationship between free energy change in a reaction and the corresponding equilibrium con-
stant K
c
is
(a) - ∆ G = RT ln K
c
(b) ∆ G
0
= RT ln K
c
(c) - ∆ G
0
= RT In K
c
(d) ∆ G = RT ln K
c
137. The rate law for a reaction between the substances A and B is given by Rate = k[A]
n
[B]
m
On doubling the
concentration of A and halving the concentration of B, the ratio of the new rate to the earlier rate of the
reaction will be as
(a) (m + n) (b) ( n - m) (c) 2
(n - m)
(d)
) n m (
2
1
+
138. Ethyl isocyanide on hydrolysis in acidic medium generates
(a) propanoic acid and ammonium salt (b) ethanoic acid and ammonium salt
(c) methylamine salt and ethanoic acid (d) ethylamine salt and methanoic acid
139. The enthalpy change for a reaction does not depend upon
(a) use of different reactants for the same product (b) the nature of intermediate reaction steps
(c) the differences in initial or final temperatures of involved substances
(d) the physical states of reactants and products
13
140. A pressure cooker reduces cooking time for food because
(a) boiling point of water involved in cooking is increased
(b) the higher pressure inside the cooker crushes the food material
(c) cooking involves chemical changes helped by a rise in temperature
(d) heat is more evenly distributed in the cooking space
141. For the reaction system: 2NO(g) + O
2
(g) → 2NO
2
(g) volume is suddenly reduce to half its value by increas-
ing the pressure on it. If the reaction is of first order with respect to O
2
and second order with respect to NO,
the rate of reaction will
(a) diminish to one-eighth of its initial value
(b) increase to eight times of its initial value
(c) increase to four times of its initial value
(d) diminish to one-fourth of its initial value
142. Several blocks of magnesium are fixed to the bottom of a ship to
(a) make the ship lighter
(b) prevent action of water and salt
(c) prevent puncturing by under-sea rocks
(d) keep away the sharks
143. Which one of the following pairs of molecules will have permanent dipole moments for both members?
(a) NO
2
and CO
2
(b) NO
2
and O
3
(c) SiF
4
and CO
2
(d) SiF
4
and NO
2
144. Which one of the following groupings represents a collection of isoelectronic species? (At. nos,: 55, Br:35)
(a) N
3-
, F
-
, Na
+
(b) Be, Al
3+
, Cl
-
(c) Ca
2+
, Cs
+
, Br (d) Na
+
, Ca
2+
, Mg
2+
145. Which one of the following processes will produce hard water?
(a) Saturation of water with MgCO
3
(b) Saturation of water with CaSO
4
(c) Addition of Na
2
SO
4
to water
(d) Saturation of water with CaCO
3
146. Which one of the following compounds has the smallest bond angle in its molecule?
(a) OH
2
(b) SH
2
(c) NH
3
(d) SO
2
147. The pair of species having identical shapes for molecules of both species is
(a) XeF
2
, CO
2
(b) BF
3
, PCl
3
(c) PF
5
, IF
5
(d) CF
4
, SF
4
148. The atomic numbers of vanadium (V), Chromium (Cr), manganese (Mn) and iron (Fe) are respectively 23,
24, 25 and 26. Which one of these may be expected to have the highest second ionization enthalpy?
(a) Cr (b) Mn (c) Fe (d) V
149. In Bohr series of lines of hydrogen spectrum, the third line from the red end corresponds to which one of the
following inter-orbit jumps of the electron for Bohr orbits in an atom of hydrogen
(a) 5→2 (b) 4→1 (c) 2→5 (d) 3→2
150. The de Broglie wavelength of a tennis ball of mass 60 g moving with a velocity of 10 metres per second is
approximately
(a) 10
-31
metres
(b) 10
-16
metres
(c) 10
-25
metres
(d) 10
-33
metres Planck’s constant, h = 6.63
×
10
-34
Js.
14
AIEEE 2003
MATHEMATICS
1. Let
0 x ,
x
e
) x ( F
dx
d
x sin
>

,
`

.
|
·
. If ) 1 ( F ) k ( F dx e
x
3 3
x sin
4
1
− ·

then one of the possible values of k, is
(a) 64 (b) 15 (c) 16 (d) 63
2. The median of a set of 9 distinct observations is 20.5. If each of the largest 4 observations of the set is
increased by 2, then median of the new set
(a) remains the same as that of the original set (b) is increased by 2
(c) is decreased by 2 (d) is two times the original median
3.
5
3 3 3
lim
n
5
4 4 4
lim
n
n
n ... 3 2 1
n
n ... 3 2 1 + + +

+ + +
∞ → ∞ →
(a)
5
1
(b)
30
1
(c) Zero (d)
4
1
4. The normal at the point (bt
1
2
, 2bt
1
) on a parabola meets the parabola again in the point (bt
2
2
, 2bt
2
), then
(a)
1
1 2
t
2
t t + · (b)
1
1 2
t
2
t t − − · (c)
1
1 2
t
2
t t + − · (d)
1
1 2
t
2
t t − ·
5. If the two circles (x-1)
2
+ (y-3)
2
= r
2
and x
2
+ y
2
- 8x + 2y + 8 = 0 intersect in two distinct point, then
(a) r > 2 (b) 2 < r < 8 (c) r < 2 (d) r = 2.
6. The degree and order of the differential equation of the family of all parabolas whose axis is X-axis, are
respectively.
(a) 2, 3 (b) 2, 1 (c) 1, 2 (d) 3, 2
7. The foci of the ellipse
1
b
y
16
x
2
2 2
· +
and the hyperbola
25
1
81
y
144
x
2 2
· −
coincide. Then the value of b
2
is
(a) 9 (b) 1 (c) 5 (d) 7
8. If f(y) = e
y
, g(y) = y; y > 0 and

− ·
t
0
) y ( g ) y t ( f ) t ( F , then
(a) F(t) = te
-t
(b) F(t) = 1 - te
-t
(1 + t) (c) F(t) = e
t
- (1 + t) (d) F(t) = te
t
.
9. The function
,
`

.
|
+ + · 1 x x log ) x ( f
2
, is
(a) neither an even nor an odd function (b) an even function
(c) an odd function (d) a periodic function
10. If the sum of the roots of the quadratic equation ax
2
+ bx + c = 0 is equal to the sum of the squares of their
reciprocals, then
b
c
and
a
b
,
c
a
are in
(a) Arithmetic - Geometric Progression (b) Arithmetic Progression
(c) Geometric Progression (d) Harmonic Progression
11. If the system of linear equations
x + 2ay + az = 0 x + 3by + bz = 0 x + 4cy + cz = 0
has a non-zero solution, then a, b, c
(a) satisfy a + 2b + 3c = 0 (b) are in A.P. (c) are in G.P. (d) are in H.P.
15
12. A square of side a lies above the x-axis and has one vertex at the origin. The side passing through the origin
makes an angle
,
`

.
| π
< α < α
4
0 with the positive direction of x-axis. The equation of its diagonal not passing
through the origin is
(a) y(cos α + sinα ) + x(cos α -sinα ) = a (b) y(cos α - sinα ) - x(sinα - cos α ) = a
(c) y(cos α + sinα) + x(sinα - cos α) = a (d) y(cos α + sin α ) + x(sinα + cos α ) = a.
13. If the pair of straight lines x
2
- 2pxy - y
2
= 0 and x
2
- 2pxy - y
2
= 0 be such that each pair bisects the angle
between the other pair, then
(a) pq = -1 (b) p = q (c) p = -q (d) pq = 1
14. Locus of a centriod of the triangle whose vertices are (a cos t, a sin t), (b sin t, -b cost) and (1, 0), where t is a
parameter, is
(a) (3x + 1)
2
+ (3y)
2
= a
2
- b
2
(b) (3x - 1)
2
+ (3y)
2
= a
2
- b
2
(c) (3x - 1)
2
+ (3y)
2
= a
2
+ b
2
(d) (3x + 1)
2
+ (3y)
2
= a
2
+ b
2
15. If k
x
) x 3 log( ) x 3 log(
lim
0 x
·
− − +

, the value of k is
(a)
3
2

(b) 0 (c)
3
1

(d)
3
2
16. A couple is of moment G
r
and the force forming the couple is P
r
. If P
r
is turned through a right angle the
moment of the couple thus formed is
H
r
. If instead, the force
P
r
are turned through an angle α, then the
moment of couple becomes
(a)
α − α cos G sin H
r r
(b)
α − α cos H sin G
r r
(c)
α + α cos G sin H
r r
(d)
α + α cos H sin G
r r
17. The resultant of forces . R is Q and P
r r r
If
Q
r
is doubled then R
r
is doubled. If the direction of
Q
r
is reversed, then
R
r
is again doubled. Then P
2
: Q
2
: R
2
is
(a) 2 : 3 : 1 (b) 3 : 1 : 1 (c) 2 : 3 : 2 (d) 1 : 2 : 3
18. The mean and variance of a random variable X having binomial distribution are 4 and 2 respectively, then P
(X = 1) is
(a)
4
1
(b)
32
1
(c)
16
1
(d)
8
1
19. If f(x) = x
n
, then the value of
! n
) 1 ( f ) 1 (
....... ..........
! 3
) 1 ( f
! 2
) 1 ( f
! 1
) 1 ( f
) 1 ( f
n n

+
′ ′ ′

′ ′
+

− is
(a) 1 (b) 2
n
(c) 2
n
- 1 (d) 0
20. Let k
ˆ
3 j
ˆ
2 i
ˆ
w and j
ˆ
i
ˆ
v , j
ˆ
i
ˆ
u + + · − · + ·
r r r
. If
n
ˆ is a unit vector such that
0 nˆ . u ·
r
and
0 nˆ . v ·
r
, then n
ˆ
. w
r
is equal to
(a) 3 (b) 0 (c) 1 (d) 2
21. A particle acted on by constant forces k
ˆ
j
ˆ
i
ˆ
3 and k
ˆ
3 j
ˆ
i
ˆ
4 − + − + to the point k
ˆ
j
ˆ
4 i
ˆ
5 − + . The total work done by
the forces is
(a) 50 units (b) 20 units (c) 30 units (d) 40 units
22. The vectors
k
ˆ
4 j
ˆ
2 i
ˆ
5 AC & k
ˆ
4 i
ˆ
3 AB + − · + ·
are the sides of a triangle ABC. The length of the median through
A is
(a)
288
(b)
18
(c)
72
(d)
33
23. The area of the region bounded by the curves x 3 y and 1 x y − · − · is
(a) 6 sq. units (b) 2 sq. units (c) 3 sq. units (d) 4 sq. units
16
24. The shortest distance from the plane 12x + 4y + 3z = 327 to the sphere x
2
+ y
2
+ z
2
+ 4x - 2y - 6z = 155 is
(a) 39 (b) 26 (c)
13
4
11 (d) 13
25. The two lines x = ay + b, z = cy + d and x =
a′
y +
b′
z =
c′
y +
d′
will be perpendicular, if and only if
(a) aa′
+ c c′
+ 1 = 0 (b) aa′
+ b
b′
+ cc′
+ 1= 0
(c) a
a′
+ b
b′
+ c
c′
= 0 (d) (a +
a′
) (b +
b′
) + (c +
c′
) = 0
26. The lines
k
4 z
1
3 y
1
2 x


·

·

and
1
5 z
1
4 y
k
1 x −
·

·

are coplanar if
(a) k = 3 or -2 (b) k = 0 or -1 (c) k = 1 or -1 (d) k = 0 or -3
27. If f (a + b - x) = f(x) then

b
a
dx ) x ( xf is equal to
(a) ∫
− +
+
b
a
dx ) x b a ( f
2
b a
(b) ∫

+
b
a
dx ) x b ( f
2
b a
(c) ∫
+
b
a
dx ) x ( f
2
b a
(d) ∫

b
a
dx ) x ( f
2
a b
28. A body travels a distance s in t seconds. It starts from rest and ends at rest. In the first part of the journey, it
moves with constant acceleration f and in the second part with constant retardation r. The value of t is given by
(a)

,
`

.
|
+
r
1
f
1
s 2
(b)

,
`

.
|
+
r
1
f
1
s 2 (c)
r
1
f
1
s 2
+
(d) ) r f ( s 2 +
29. Two stones are projected from the top of a cliff h metres high, with the same speed u, so as to hit the ground
at the same spot. If one of the stones is projected at an angle
θ
to the horizontal then the
θ
equals
(a)
gh
2
u (b)
gh
u 2
(c)
h
u
g 2 (d)
g
u
h 2
30. If 1,
2
, ω ω are the cube roots of unity, then
n n 2
n 2 n
n 2 n
1
1
1
ω ω
ω ω
ω ω
· ∆
is equal to
(a)
2
ω
(b) 0 (c) 1 (d) ω
31. The sum of the radii of inscribed and circumscribed circles for an n sided regular polygon of side a, is
(a)

,
`

.
| π
n 2
cot
4
a
(b)
,
`

.
| π
n
cot a (c)

,
`

.
| π
n 2
cot
2
a
(d)
,
`

.
| π
n 2
cot a
32. If x
1
, x
2
, x
3
and y
1
, y
2
, y
3
are both in G.P. with the same common ratio, then the points (x
1
, y
1
), (x
2
, y
2
) and (x
3
,
y
3
)
(a) are vertices of a triangle (b) lie on a straight line (c) lie on an ellipse (d) lie on a circle
33. If z and ω are two non-zero complex numbers such that 1 z · ω and Arg(z) - Arg(ω) = ω
π
z then ,
2
is equal to
(a) -i (b) 1 (c) -1 (d) i.
34. Let Z
1
and Z
2
be two roots of the equation x
2
+ aZ + b = 0 being complex. Further, assume that the origin, Z
1
and Z
2
form an equilateral triangle. Then
(a) a
2
= 4b (b) a
2
= b (c) a
2
= 2b (d) a
2
= 3b
17
35. The solution of the differential equation
( ) 0
dx
dy
e x ) y 1 (
y tan 2
1
· − + +

, is
(a)
k e xe
y tan y tan 2
1 1
+ ·
− −
(b)
y tan 2
1
ke ) 2 x (

· − (c) k e xe 2
y tan 2 y tan
1 1
+ ·
− −
(d) k y tan xe
1 y tan
1
+ ·


36. Let f(x) be a function satisfying f′
(x) = f(x) with f(0) = 1 and g(x) be a function that satisfies f(x) + g(x) = x
2
.
Then the value of the integral ∫
1
0
dx ) x ( g ) x ( f
, is
(a)
2
5
2
e
e
2
+ +
(b)
2
5
2
e
e
2
− −
(c)
2
3
2
e
e
2
− +
(d)
2
3
2
e
e
2
− −
37. The lines 2x - 3y = 5 and 3x - 4y = 7 are diameters of a circle having area as 154 sq. units. Then the equation
of the circle is
(a) x
2
+ y
2
- 2x + 2y = 62 (b) x
2
+ y
2
+ 2x - 2y =62
(c) x
2
+ y
2
+ 2x - 2y = 47 (d) x
2
+ y
2
- 2x + 2y = 47
38. Events A, B, C are mutually exclusive events such that
4
x 2 1
) C ( P and
4
1 x
) B ( P ,
3
1 x 3
) A ( P

·

·
+
·
. The
set of possible values of x are in the interval.
(a) [0, 1] (b)
]
]
]

2
1
,
3
1
(c)
]
]
]

3
2
,
3
1
(d)
]
]
]

3
13
,
3
1
39. Five horses are in a race. Mr. A selects two of the horses at random and bets on them. The probability that Mr.
A selected the winning horse is
(a)
5
2
(b)
5
4
(c)
5
3
(d)
5
1
40. The value of ‘a’ for which one root of the quadratic equation (a
2
- 5a + 3)x
3
+ (3a - 1)x + 2 = 0 is twice as large
as the other is
(a)
3
1

(b)
3
2
(c)
3
2

(d)
3
1
41. If x is positive, the first negative term in the expansion of (1 + x)
27/5
is
(a) 6th term (b) 7th term (c) 5th term (d) 8th term
42. The number of integral terms in the expansion of
( )
256
5 8 3 +
is
(a) 35 (b) 32 (c) 33 (d) 34
43. If
n
C
r
denotes the number of combination of n things taken r at a time, then the expression
n
C
r+1
+
n
C
r-1
+2x
n
C
r
equals
(a)
n+1
C
r+1
(b)
n+2
C
r
(c)
n+2
C
r+1
(d)
n+1
C
r
44. Two particles start simultaneously from the same point and move along two straight lines, one with uniform
velocity
u
r
and the other from rest with uniform acceleration
f
r
. Let α be the angle between their directions
of motion. The relative velocity of the second particle w.r.t. the first is least after a time.
(a)
f
cos u α
(b)
f
sin u α
(c)
u
cos f α
(d) u sin α .
45. The upper
4
3
th portion of a vertical pole subtends an angle
5
3
tan
1 −
at a point in the horizontal plane through
its foot and at a distance 40 m from the foot.
(a) 80 m (b) 20 m (c) 40 m (d) 60 m
18
46. In a triangle ABC, medians AD and BE are drawn. If AD = 4,
3
ABE and
6
DAB
π
· ∠
π
· ∠
, then the area of
the ABC ∆ is
(a)
3
64
(b)
3
8
(c)
3
16
(d)
3
32
47. If in a triangle ABC a
2
b 3
2
A
cos c
2
C
cos
2 2
·
,
`

.
|
+
,
`

.
|
, then the sides a, b and c
(a) satisfy a+ b = c (b) are in A.P. (c) are in G.P. (d) are in H.P.
48.
c , b , a
r
r
r
are 3 vectors, such that 0 c b a · + +
r
r
r
,
c , 2 b , 1 a
r
r
r
· ·
then a . c c . b b . a
r r r
r r
r
+ + is equal to
(a) 1 (b) 0 (c) -7 (d) 7
49. The value of the integral

− ·
1
0
n
dx ) x 1 ( x I is
(a)
2 n
1
1 n
1
+
+
+
(b)
1 n
1
+
(c)
2 n
1
+
(d)
2 n
1
1 n
1
+

+
50. The value of
x sin x
dt t sec
2
x
0
2
lim
0 x


is
(a) 0 (b) 3 (c) 2 (d) 1
51. The radius of the circle in which the sphere
x
2
+ y
2
+ z
2
+ 2x - 2y - 4z - 19 = 0 is cut by the plane x + 2y + 2z + 7 = 0 is
(a) 4 (b) 1 (c) 2 (d) 3
52. A tetrahedron has vertices at O(0, 0, 0), A(1, 2, 1) B(2, 1, 3) and C(-1, 1, 2). Then the angle between the
faces OAB and ABC will be
(a) 90
0
(b)

,
`

.
|

35
19
cos
1
(c)
,
`

.
|

31
17
cos
1
(d) 30
0
53. Let f(a) = g(a) = k and their nth derivatives f
n
(a), g
n
(a) exist and are not equal for some n. Further if
4
) x ( f ) x ( g
) a ( f ) x ( f ) a ( g ) a ( f ) x ( g ) a ( f
lim
a x
·

+ − −
→ then the value of k is
(a) 0 (b) 4 (c) 2 (d) 1
54.
[ ]
[ ]
3
lim
2
x
x 2
2
x
tan 1
x sin 1
2
x
tan 1
− π
]
]
]

,
`

.
|
+

]
]
]

,
`

.
|

π
→ is
(a) ∞ (b)
8
1
(c) 0 (d)
32
1
55. If the equation of the locus of a point equidistant from the point (a
1
, b
1
) and
(a
2
, b
2
) is (a
1
- b
2
)x + (a
1
- b
2
)y + c = 0, then the value of ‘c’ is
(a)
2
2
2
2
2
1
2
1
b a b a − − + (b)
2
1
2
1
2
2
2
2
b a b a
2
1
− − +
(c)
2
2
2
1
2
2
2
1
b b a a − + − (d)
( )
2
2
2
1
2
2
2
1
b b a a
2
1
+ + +
19
56. If 0
c 1 c c
b 1 b b
a 1 a a
3 2
3 2
3 2
·
+
+
+
and vectors (1, a, a
2
), (a, b, b
2
) and (a, c, c
2
) are non-coplanar, then the product abc equals
(a) 0 (b) 2 (c) -1 (d) 1
57. The number of real solutions of the equation x
2
- 3|x| + 2 = 0 is
(a) 3 (b) 2 (c) 4 (d) 1
58. If the function f(x) = 2x
2
- 9ax
2
+ 12a
2
x + 1, where a > 0, attains its maximum and minimum at p and q
respectively such that p
2
= q, then a equals
(a)
2
1
(b) 3 (c) 1 (d) 2
59. If
¹
¹
¹
'
¹
·

·

,
`

.
|
+ −
0 x , 0
0 x , xe
) x ( f
x
1
x
1
then f(x) is
(a) discontinuous every where (b) continuous as well as differentiable for all x
(c) continuous for all x but not differentiable at x = 0 (d) neither differentiable nor continuous at x = 0
60. Domain of definition of the function
) x x ( log
x 4
3
) x ( f
3
10 2
− +

·
, is
(a) (-1, 0)

(1, 2)

(2,

) (b) (0, 2) (c) (-1, 0)

(0, 2) (d) (1, 2)

(2,

)
61. If f: R →R satisfies f(x + y) = f(x) + f(y), for all x, R y∈ and f(1) = 7, then

·
n
1 r
) r ( f is
(a)
2
) 1 n ( n 7 +
(b)
2
n 7
(c)
2
) 1 n ( 7 +
(d) 7n+(n+1)
62. The real number x when added to its inverse gives the minimum value of the sum at x equal to
(a) -2 (b) 2 (c) 1 (d) -1
63. Let R
1
and R
2
respectively be the maximum ranges up and down an inclined plane and R be the maximum
range on the horizontal plane. Then R
1
, R, R
2
are in
(a) H.P (b) A.G.P (c) A.P (d) G.P.
64. In an experiment with 15 observations on x, the following results were available:
, 2830 x
2
· Σ

170 x · Σ
One observation that was 20 was found to be wrong and was replaced by the correct value 30. The corrected
variance is
(a) 8.33 (b) 78.00 (c) 188.66 (d) 177.33
65. A student is to answer 10 out of 13 questions in an examination such that he must choose at least 4 from the
first five questions. The number of choices available to him is
(a) 346 (b) 140 (c) 196 (d) 280
66. If
]
]
]

α β
β α
·
]
]
]

·
2
A and
a b
b a
A , then
(a)
2 2
b a , ab 2 + · β · α (b) ab , b a
2 2
· β + · α (c) ab 2 , b a
2 2
· β + · α (d)
2 2 2 2
b a , b a − · β + · α
67. The number of ways in which 6 men and 5 women can dine at a found table if no two women are to sit
together is given by
(a)
5 7×
(b)
5 6×
(c) 30 (d)
4 5×
20
68. Consider points A, B, C and D with position vectors
k
ˆ
4 j
ˆ
3 i
ˆ
, k
ˆ
10 j
ˆ
6 i
ˆ
, k
ˆ
7 j
ˆ
4 i
ˆ
7 + − − + − + −
and
k
ˆ
5 j
ˆ
i
ˆ
5 + −
respectively. Then ABCD is a
(a) parallelogram but not a rhombus (b) square (c) rhombus (d) rectangle
69. If w and v , u
r r r
are three non-coplanar vectors, then ( ) ( ) ( ) w v v u . w v u
r r r r r r r
− × − − + equals
(a)
w v . u 3
r r r
×
(b) 0 (c)
w v . u
r r r
×
(d)
v w . u
r r r
×
70. The trigonometric equation sin
-1
x = 2sin
-1
a has a solution for
(a)
2
1
a ≥ (b)
2
1
a
2
1
< < (c) all real values of a (d)
2
1
a <
71. Two system of rectangular axes have the same origin. If a plane cuts them at distances a,b,c and
c , b , a ′ ′ ′ from
the origin then
(a)
0
c
1
b
1
a
1
c
1
b
1
a
1
2 2 2 2 2 2
·





− + +
(b)
0
c
1
b
1
a
1
c
1
b
1
a
1
2 2 2 2 2 2
·

+

+

+ + +
(c)
0
c
1
b
1
a
1
c
1
b
1
a
1
2 2 2 2 2 2
·



+

+ − +
(d)
0
c
1
b
1
a
1
c
1
b
1
a
1
2 2 2 2 2 2
·





+ − −
72. If
1
i 1
i 1
x
·
,
`

.
|

+
then
(a) x = 2n+1, where n is any positive integer (b) x = 4n, where n is any positive integer
(c) x = 2n, where n is any positive integer (d) x = 4n+1, where n is any positive integer
73. A function f from the set of natural numbers to integers defined by
¹
¹
¹
'
¹ −
·
even is n when ,
2
n
odd is n when ,
2
1 n
) n ( f
is
(a) neither one-one nor onto (b) one-one but not onto
(c) onto but not one-one (d) one-one and onto both.
74. Let f(x) be a polynomial function of second degree. If f(1) = f(-1) and a, b, c are in A.P, then f′
(a), f′
(c) are
in
(a) Arithmetic-Geometric Progression (b) A.P. (c) G.P. (d) H.P.
75. The sum of the series
∞ + − to up . .......... ..........
4 . 3
1
3 . 2
1
2 . 1
1
is equal to
(a)

,
`

.
|
e
4
log
e
(b) 2 log
e
2 (c) log
e
2-1 (d) log
e
2
21
AIEEE 2003
PHYSICS & CHEMISTRY SOLUTIONS
1. Force is
r
⊥ to displacement ⇒ the work done is zero
2. Since there is no deviation in the path of the charged particle, so net force due to presence of electric and
magnetic field must be zero
2 3
4
m / Wb 10
10
10
V
E
B qE vB · · · ⇒ · ⇒
3.
l T ∝
2
2
1
2
1
L I ;
l
l
T
T
∝ ·
( )
2 4
T
T
4
L
L 2
L
L
I
I
2
1
2
2
2
2
2
2
2
1
2
1
· · ⇒
]
]
]

· · · ⇒
2
1
T
T
2
T
T
1
2 1
2
· ⇒ · ⇒
4.
3 . W 60 tan ) H (
0
· · τ
7. Mass =
kg 5
8 . 9
49
·
. When lift is moving downward, apparent weight = 5(9.8 - 5) = 5
×
4.8 = 24 N
8. Potential ∝ R
R

length ⇒ Potential difference

l
11.
C 16 T
10 10 25
40
T
0
5 6
· ∆ ⇒
× ×
· ∆
− −
13.
[ ]
2
0 0
2
0 0
0 0
C
1
C
1
C
1
·
]
]
]

ε µ
⇒ ·
ε µ
⇒ ·
ε µ
[C] = LT
-1
or [C]
2
= L
2
T
-2
14.
2 2
R t M or R m
2
1
I ∝ ∝ ·
For disc X, ( )
2 2 2
x
) R ( . t r
2
1
) R )( m (
2
1
I π · ·
For disc Y,
2 2
] R 4 [ ] 4 / t . ) R 4 ( [
2
1
π ·
y
I
x y 3
y
x
I 64 I
) 4 (
1
I
I
· ⇒ · ⇒
15.
3
2
1
2
2
1 3 2
R
R
T
T
R T

,
`

.
|
·

,
`

.
|
⇒ ∝
2 / 3
2 / 3
2
1
2
1
4
1
R
R
T
T

,
`

.
|
·

,
`

.
|
·

,
`

.
|
⇒ 8 ) 4 (
T
T
2 / 3
1
2
· · ⇒
hours 40 40 5 8 T 8 T
1 2
· · × · × · ⇒
< x
10m 10m
10m/sec
V
22
16.
w
. E . K
L energy Kinetic
frequency Angular
1
momentum Angular · ⇒ ∝ ∝
r
4
L
L 4
KE
w
w
E . K
L
L
2
2
2
1
1
2
1
· ⇒ · ×

,
`

.
|
·
17.
RMIVUXGE
g sin Decrea
÷ ÷ ÷ ÷ ÷ ÷ → ÷
λ
R → Radio waves ; M →Micro waves; I → Infra red rays; V → Visible rays; U→ Ultraviolet rays;
X → X rays; G →
γ rays; C → Cosmic rays
γ ⇒ rays has least wavelength
18. Applying the principle of conservation of linear momentum
238
u 4
v ) 238 ( ) v ( ) u ( ) 4 ( · ⇒ ·
19. Distance between the surface of the spherical bodies = 12R - R - 2R = 9R
Force

Mass, Acceleration

Mass, Distance

Acceleration
1 2
2
1
2
1
S 5 S
5
1
S
S
5
1
SM
M
a
a
· ⇒ · ⇒ · · ⇒
S
1
+ S
2
= 9 ⇒ 6S
1
= 9 ⇒ S
1
=
6
9
= 1.5, S
2
= 1.5
×
5 = 7.5
Note: Maximum distance will be travelled by smaller bodies due to the greater acceleration caused by the
same gravitational force
21. Energy = Work done by force (F)
6 2
m 2500
F ) 6 )( F ( ) 50 ( . m
2
1
2
×
· ⇒ · ⇒
) S )( F ( ) 100 ( m .
2
1
hr / km 100 v For
2
· ·
S
6 2
m 2500
) 100 ( m
2
1
2

,
`

.
|
×
· ⇒
m 24
2 2500
2 6 100 100
S ·
×
× × ×
· ⇒
22. From, the question if the horizontal distance is none other than the horizontal range on the level of the roof of
building
Range = 66 . 8
10 2
3 10 10
g
) 30 2 ( sin ) 10 (
g
2 sin u
2 2
·
×
× ×
·
×
·
θ
24. ] MLT [ ] T ][ L ][ M [ ] momentum [
1 1 − −
· ·
(Planck’s Constant) =
1 2
1
2 1
T ML
T
] LT ][ M [
u
E



· ·
25. According to triangle law of forces, the resultant force is zero.
In presence of zero external force, there is no change in velocity
23
26. According to Gauss’s Law
( ) ) ( q / q dA . E
1 2 0 0 0
φ − φ ε · ⇒ ε ·

[

· φ dA . E ce sin ]
27.
N 10

mg
N f µ ·
W 10 . W N mg f · µ ⇒ · µ ⇒ ·
W 10 2 . 0 · × ⇒ N 2 W · ∴
28.
10
6
g a · µ ·
[ using v = u + at]
06 . 0
10 10
6
g 10
6
·
×
·
×
· µ ⇒
31. Since the displacement for both block and rope is same so, the acceleration must be same for both
>P M
>P >
T T
T = Ma
........ (i)
M m
P
a a ) M m ( p
+
· ⇒ + · ⇒
M m
PM
a . M T
+
· ·
33. Elastic energy =
x F
2
1
× ×
F = 200 N, x = 1 mm = 10
-3
m
J 1 . 0 10 1 200
2
1
E
3
· × × × · ∴

34. Escape velocity of a body is independent of the angle of projection. Hence, changing the angle of projection
is not going to effect the magnitude of escape velocity
35.
K
M
2 T π ·
....... (i)
K
m M
2
3
T 5 +
π ·
......... (ii)
Dividing equation (ii) by equation (i),
M
m M
3
5 +
·
. Squaring both the sides
9
16
1
9
25
M
m
M
m
1
M
m M
9
25
· − · ⇒ + ·
+
·
24
36. External amount of work must be done in order to flow heat from lower temperature to higher temperature.
This is according to second law of thermodynamics.
37. k I m A V
2
max
· ω · ω ·
m
k
m
k
2
· ω ⇒ · ω ⇒
2
1
2
1
k
k
or K ·
ω
ω
∝ ω ⇒
max V max V
B A
·
1
2
2
1
2
2
1
1
k
k
A
A
) A (
m
k
) A (
m
k
· ⇒

,
`

.
|
·

,
`

.
|

38.

,
`

.
|
+ π · π ·
g
l
log
2
1
) 2 log( T log ;
g
l
2 T
) g log(
2
1
) l log(
2
1
) 2 log( T log − + π · ⇒
Differentiating
100
l
l
2
1
100
T
T
0
l
l
2
1
0
T
T
×

× · ×

⇒ −

× + ·

% 10 5 . 10 21
2
1
≈ · × ·
Note: In this method, the % error obtained is an approximate value on the higher side. Exact value is less than
the obtained one.
39.

,
`

.
| π
+ − ·

3
x 2 t 600 sin 10 y
4
. Comparing it with standard equation
s / m 600 v ); kx vt ( sin A y · − ·
40.
H 1 . 0 L
05 . 0
) 2 ( 2
) L ( 8
dt
dI
L e · ⇒
− −
· ⇒ − ·
41.
2
Q
q ·
*44.

,
`

.
|
· ⇒
,
`

.
|
·
1250
5000
ln
5
1
K
N
N
ln
f
1
K
2 ln 4 . 0 2 ln
5
2
) 4 ln(
5
1
· ·
45. No. of α particles emitted = 8, No. of

β
particles emitted = 4, No.of
+
β
particles emitted = 2
z = 92 - 2
×
8 + 4 - 2 = 78
48.
A 5 . 1
2
3
I · ·
Ω 3
Ω 3 Ω 3
3V 3V
Ω 3
3V
Ω 6
Ω 2
50. ) t sin t (cos 4 x π + π · ] t sin ] t
2
[sin 4 π +
,
`

.
|
π −
π
·
]
]
]
]
]
]

,
`

.
|
π +
π
− π

,
`

.
|
π −
π
− π
× ·
2
t
2
t
cos
2
t
2
t
sin 2 4
25
]
]
]

,
`

.
|
π +
π

π
· t
4
cos .
4
sin 8
]
]
]

π
− π ·
]
]
]

π
− π ·
4
t cos 2 4
4
t cos .
2
8
Comparing it with standard equation
X = A cos (wt - Kx)
2 4 A · ⇒
51. Potential due to spherical shell,
R 4
q
v
0
1
πε
· . Potential difference due to charge at the centre
R 4
q
R 4
Q 2
V V V ;
r 4
Q 2
V
0 0
2 1
0
2
πε
+
πε
· + ·
πε
·
52. Work done J 10 32
10 100 2
) 10 8 (
c
q
2
1
32
8
2 18 2



× ·
× ×
×
· ·
53.
2
y
2
x
t 3
dt
dy
V , t 3
dt
dx
V β · · α · ·
2 2 2
y x
t 3 V V v
2 2
β + α · + ·
r
54.
3
2
1
2
1 3
T
T
P
P
T P

,
`

.
|
·

,
`

.
|

Comparing it with standard eq.
2
3
C
C
v
p
· γ ·
56.
273 627
) 27 273 ( ) 273 627 (
+
+ − +
· η
3
2
900
600
900
300 900
· ·

·
work = Heat ) ( × η
=
J 10 4 . 8 J 2 . 4 10 3
3
2
6 6
× · × × ×
57. Required work done
4 2 2 3 2
1
2
2
10 ] 5 10 [ 10 5
2
1
) x x ( K
2
1

× − × × · − ·
75 . 18 10 10 75 5
2
1
4 3
· × × × × ·

58.
m 1 l ;
T
l 2
1
n ·
µ
·
T = 10 Kg wt. = 10
×
10 = 100 N
µ = 9.8 g/m = 9.8
×
10
-3
kg/m n = 50 hz
26
66. Power = F. V
· ⇒
,
`

.
|
·
dt
dV
. v . m
dt
dV
m F constant = C
kdt vdv k
m
C
dt
dV
· ⇒ · · ⇒ c kt
2
V
dt k dv v
2
+ · ⇒ · ⇒
∫ ∫
2 / 1
) t ( v ∝ ⇒
2 / 1
t . c
dt
ds
·
2 / 3 2 / 1
t
3
2
. C S dt ) t . c ( ds · ⇒ · ⇒
∫ ∫
2 / 3
2 / 3
t s
2 / 3
t . c
S ∝ ⇒ · ⇒
67. Thrust = Mass
×
Acceleration = 3.5
×
10
4

×
10 = 3.5
×
10
5
N
69. The force body diagram
2
3 1
2
2
3 1
1
b
q q
.
0 4
1
F ;
a
q q
.
0 4
1
F
πε
·
πε
·
]
]
]

+ θ
πε
· + θ ·
2
1
2
3 1
2 1 X
b
q
sin
a
q
0
4
q
F sin F F

,
`

.
|
+ θ ∝ ⇒
2
2
2
3
b
q
sin
a
q
Fx
70.
( )
1000
220
R or
R
V
p
2
2
· ·
Power consumed = 1000
220 220
110 110
R
V
2
×
×
×
· = 250 watt
73. According to Image formula
1
360
3 1
360
n −
θ
· ⇒ −
θ
·
90
360
4
360
·
4
· θ ⇒ ·
θ

74.
( ) ( ) 1 n
dt
dH
n
1 2
· ⇒ θ ∆ · θ − θ ∝
75. ( ) ( )( ) l 2 r l r or l 2 L
2
2
2
1
π · π ·
2
2
r
l
R ;
2
r
r
π
ρ · · ⇒
( )
R 4
r ) (
l 4 ) (
2 / r ) (
l 2
) ( R
2 2 new
× ·
π
ρ
·
π
ρ ·
R 3 R R 4 R · − · ∆ ∴
% 300 100
R
R 3
%
R
R
· × ·

<
<
˙ ˙
˙
θ
θ
a
-q3
(-q1)
F2
F1
a
+q2
27
76. Liquid hydrogen and liquid oxygen are used as excellent fuel for rockets. H
2
(l) has low mass and high
enthalpy of combustion whereas oxygen is a strong supporter of combustion
77.
CH3
NH2
+ CHCl3 + 3KOH→
CH3
N=C
+ 3KCl + 3H2O
78. Nylon is a polyamide polyer
79. More is the no . of + I groups attached to N atom greater is the basic character.
80. C
6
H
5
I will not respond to silver nitrate test because C-I bond has a partial double bond character.
81. For a cyclic process the net change in the internal energy is zero because the change in internal energy does
not depend on the path.
82. CH
2
= CH
2
(g) + H
2
(g) → CH
3
- CH
3
) H C ( 2 ) C C ( 1 ) H H ( 1 ) C C ( 1 ) H C ( 6 ) C C ( 1 ) H H ( 1 ) H C ( 4 ) C C ( 1 H − − − − − + · · − − − − − + − + · · ∆
. kJ 125 1175 1050 414 2 347 435 615 − · − · × − − + ·
83. Th Th X Th
230
90
234
92
234
91
234
90
÷→ ÷ ÷→ ÷ ÷→ ÷
α − β − β −
84. t
1/2
= 3 hrs. Initial mass (C
0
) = 256 g
g 4
64
256
) 2 (
256
2
C
C
6 n
0
n
· · · · ∴
86.
z
1
∝ Ω
Å 85 . 0
57
71 06 . 1
z
z
2
2 1
2
2
1
· Ω ⇒ ·

⇒ ·


88. Co(NH
3
)
5
Cl
3
[Co(NH
3
)
5
Cl]
+2
+ 2Cl
-

Structure is [Co(NH
3
)
5
Cl] Cl
2
.
89. 4 (+1) + x + (-1)
×
4 = 0 0 4 x 4 · − + ⇒
x = 0
91. An acidic solution cannot have a pH > 7.
92. In neopentane all the H atoms are same (1
0
).
CH3 - C - CH3
CH3
CH3
94. PH
3
+ 4Cl
2
→ PCl
5
+ 3HCI
95. Fe
+2
= 3d
6
. 4s
0
96. 4HCI + O
2
→ 2Cl
2
+ 2H
2
O
Cloud of white fumes
99. The properties of elements change with a change in atomic number.
100. Ammonia can dissolve ppt. of Agcl only due to formation of complex as given below:
AgCl + 2NH
3
→ [Ag(NH
3
)
2
] Cl
28
101. Glass is a transparent or translucent super cooled liquid.
102. For s-electron, l = 0

angular momentum = zero
103. Number of formulas in cube shaped crystals =
23
10 02 . 6
5 . 58
0 . 1
× ×
since in NaCl type of structure 4 formula
units form a cell


unit cells =
4 5 . 58
10 02 . 6 0 . 1
23
×
× ×
= 2.57
×
10
21
unit cells.
104.
H - C - O
||
O
Θ
↔ H - C = O
||
O
105. As adsorption is an exothermic process.

Rise in temperature will decrease adsorption.
106. The equilibrium constant is related to the standard emf of cell by the expression
059 . 0
2
295 . 0
059 . 0
n
E K log
0
cell
× · × ·
10
10 1 K or 10
59
590
K log

× · · ·
107. For spontaneous reaction, dS > 0 an
G ∆
and dG should be negative i.e. < 0
108. [A] = 1.0
×
10
-5
, [B] = [1.0
×
10
-5
]
K
sp
= [2.B]
2
[A] = [2
×
10
-5
]
2
[1.0
×
10
-5
] = 4
×
10
-15
109. No. of moles of boron =
2
8 . 10
6 . 21
·
for BCl
3

1 mole of Boron = 3 mole of Cl

2 mole of Boron = 6 mole of Cl
H
2
+ Cl
2
→2HCI
⇒ 3 moles of Hydrogen is required
= 3
×
22.4 = 67.2 Litre
110.
[ ]
[ ]
[ ]
[ ]
L / mol 10 3
10 8 . 4
10 2 . 1
O N
NO
K
3
2
2
2
4 2
2
2
C



× ·
×
×
· ·
111. Due to exothermicity of reaction low or optimum temperature will be required. Since 3 moles are changing to
2 moles.

High pressure will be required.
113.
4 2 2
HgI K KI HgI → +
(insoluble) (soluble)
On heating HgI
2
decomposes as HgI
2
Hg + I
2
117. No. of moles of silver =
moles
10
1
96500
9650
·

Mass of silver deposited =
g 8 . 10 108
10
1
· ×
29
118.
[ ]
[ ]
2
2
0
cell cell
Zn
Cu
log
n
059 . 0
E E
+
+
+ ·
V 07 . 1 0295 . 0 10 . 1 ] 1 . 0 log[
2
059 . 0
10 . 1 · − · + ·
120. f-block elements show a regular decrease in atomic size due to lanthanide/actinide contraction.
122. LiAl
H
4
can reduce COOH group and not the double bond
OH
2
CH CH
2
CH
LAH
COOH CH CH
2
− ·
÷ ÷ → ÷ − ·
123. According to kinetic theory the gas molecules travel in a straight line path but show haphazard motion due to
collisions.
125. A chiral object or structure has four different groups attached to the carbocation.
126.
+ − − −
+ → + H CrO 2 OH O Cr
2
4
2
7 2
. The above equilibrium shifts to L.H.S. on addition of acid.
127. It is because mercury exists as liquid at room temperature.
128. Gypsum is CaSO
4
.2H
2
O
129.
e cos Glu D
6
O
12
H
6
nC
H
2 5 10 6
O nH n ) O H C (

÷→ ÷ +
+
130. AgNO
3
→ Ag + NO
2
+
2
O
2
1
131. H O CH CH H OH CH CH
2 3
1 step
2 3
− − ÷ ÷→ ÷ +
+
H

Protonated alcohol
132. The solubility is governed by
solution
H ∆ i.e.
solution
H ∆ =
Hydration lattice
H H ∆ − ∆ .
Due to increase in size the magnitude of hydration energy decresaes and hence the solubility.
133. The rain water after thunderstorm contains dissolved acid and therefore the pH is less than rain water without
thunderstorm.
135. O H 2 BaCl HCI 2 ) OH ( Ba
2 2 2
+ → +
Applying Molarity equation,
2
) HCI (
1
)
2
) OH ( Ba (
2 2 1 1
V M V M
·
or 25
×
M
1
=
07 . 0
10
7 . 0
25 2
35 1 . 0
M
2
35 1 . 0
1
· ·
×
×
· ∴
×
137. Rate
1
= k [A]
n
[B]
m
; Rate
2
= k[2A]
n
[½B]
m
m n m n m n
m n
m n
1
2
2 2 . 2 [½] ] 2 [
] B [ ] A [ k
] B [½ ] A 2 [ k
Rate
Rate
− −
· · · · ∴
138. CH
3
CH
2
N
·
→ C + H
2
O
÷→ ÷
+
H
CH
3
CH
2
NH
2
+ HCOOH. Therefore it gives only one mono chloroalkane.
140. On increasing pressure, the temperature is also increased. Thus in pressure cooker due to increase in pressure
the b.p. of water increases.
141. r = k[O
2
] [NO]
2
. When the volume is reduced to 1/2, The conc. will double.

New rate = k[2O
2
] [2NO]
2
= 8 k [O
2
] [NO]
2
. The new rate increases by eight times.
142. Magnesium provides cathodic protection and prevent rusting or corrosion.
30
143. Both NO
2
and O
3
have angular shape and hence will have net dipole moment.
144. N
3-
, F
-
and Na
+
contain 10 electrons each.
145. Permanent hardness of water is due to chlorides and sulphates of calciumand magnesium.
146. In H
2
S, due to low electronegativity of sulphur the L.P. - L.P. repulsion is more than B.P. - B.P. repulsion and
hence the bond angle is 92
0
.
147. Both XeF
2
and and CO
2
have a linear structure.
148. Electronic configuration of Cr is
↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑
3d 4s
So due to half filled orbital I.P. is high of Cr.
149. The lines falling in the visible region comprise Balmer series. Hence the third line would be n
1
= 2, n
2
= 5 i.e.
5 → 2.
150.
m 10
10 10 60
10 6 . 6
mv
h
33
3
34



·
× ×
×
· · λ
31
AIEEE 2003
MATHEMATICS SOLUTION
1.
dx e
x
x 3
dx e
x
3
or
x
e
) x ( F
dx
d 3 3
x sin
4
1
4
1
3
2
x sin
x sin
∫ ∫
· ·
Let x
3
= t, 3x
2
dx = dt
when x = 1, t = 1 & x - 4, t = 64
∫ ∫
− · · ·
64
1
64
1
t sin
) 1 ( F ) 64 ( F dt ) t ( F dt
t
e
) t ( F
K = 64.
2. n = 9 then median term =
th
th
5
2
1 9
·
,
`

.
| +
term. Last four observations are increased by 2. The median is 5th
observation which is remaining unchanged.

There will be no change in median.
3.
¹
'
¹
¹
'
¹
+ + −
¹
¹
¹
'
¹
¹
¹
¹
'
¹

,
`

.
|
+
,
`

.
|
+
,
`

.
|
+
,
`

.
|
∞ → ∞ →
4
3
4
3
4
n
4 4 4 4
n
n
n
........
n
2
n
1
n
1
Lim
n
n
.. ..........
n
3
n
2
n
1
Lim

·
]
]
]

· −
1
0
1
0
5
4
5
1
5
x
0 dx ) x (
4. Fundamental theorem (fact)
1
1 2
t
2
t t − − ·
5.
2 1 2 1
C C r r · − for intersection
⇒ r - 3 < 5 ⇒ r < 8 ......... (1)
and r
1
+ r
2
> C
1
C
2
, r+3 > 5 ⇒ r = 2 ..........(2)
From (1) and (2), 2 < r < 8.
6. y
2
= 4a(x - h), 2yy
1
= 4a ⇒ yy
1
= 2a ⇒ y
1
2
+ yy
1
= 0
Degree = 1, order = 2,
7.
25
1
81
y
144
x
2 2
· −
4
5
12
15
144
81
1 e ,
25
81
b ,
25
144
a · · + · · ·
Foci = (3, 0), focus of ellipse = (3, 0) ⇒
4
3
e ·
7
16
9
1 16 b
2
·
,
`

.
|
− ·
8. ∫
− ·
t
0
dy ) y ( g ) y t ( f ) t ( F
32
∫ ∫
− −
· ·
t
0
t
0
y t y t
ydy e e ydy e
[ ] [ ]
t
0
y y t
t
0
y y t
e ye e e ye e
− − − −
+ − · − − ·
[ ] ) t 1 ( e
e
e 1 t
e 1 0 e te e
t
t
t
t t t t
+ − ·
]
]
]

− +
· − − + − ·
− −
9.
( ) 1 x x log ) x ( f
2
+ + ·
( ) 1 x x log ) x ( f
2
+ + − · −
) x ( f ., e . i ), x ( f ) x ( f − · − is an odd function.
10.
a
c
,
a
b
, 0 c bx ax
2
· αβ

· β + α · + +
As for given condition, 2 2
1 1
β
+
α
· β + α
2
2
2
2
2 2
2 2
a
c
a
c 2
a
b
a
b

· −
β α
β + α
− · β + α
On simplification 2a
2
c = ab
2
+ bc
2
b
c
& ,
a
b
,
b
a
c
b
a
c
b
a 2
∴ + · ⇒

are in H.P.
11.
3 2 2
C 2 C C 0
c c 4 1
b b 3 1
a a 2 1
− → ·
1 2 2 2 3 3
R R R , R R R 0
c c 2 1
b b 1
a 0 1
− → − → ·
0
b c b c 2 0
a b b 0
a 0 1
·
− −

b (c - b) - (b - a) (2c - b) = 0
On simplification,
c
1
a
1
b
2
+ ·

a, b, c are in Harmonic Progression.
12. Co-ordinates of A = (acos α, a sin α)
Equation of OB,
x
4
tan y
,
`

.
|
α +
π
·
4
π
α
C
Y B
A
X
O
33

,
`

.
|
+
π
− · ∴ ⊥ 2
4
cot CA of slope OB to r CA
Equation of CA ( ) α −
,
`

.
|
+
π
− · α − cos a x 2
4
cot sin a y .
a ) sin (cos x ) cos (sin y · α − α + α + α
13. Equation of bisector of both pair of straight lines,
px
2
+ 2xy - py
2
= 0 ... (1)
qx
2
+ 2xy - qy
2
= 0 .... (2)
From (1) and (2).
1 pq
1
q
p 2
2
1
q
− · ⇒


·

·
.
14.
1 x 3 t sin b t cos a
3
1 t sin b t cos
x − · + ⇒
+ +
·
y 3 t sin b t sin a
3
t cos b t sin a
y · − ⇒

·
Squaring & adding, (3x - 1)
2
+ (3y)
2
= a
2
+ b
2
15.
K
x
) x 3 log( ) x 3 log(
Lim
0 x
·
− − +

(by L’Hospital rule)
K
3
2
K
1
x 3
1
x 3
1
Lim
0 x
· ∴ ·



+

16. θ · × · sin rp a ; p r a
r r r r
( )
]
θ · θ + θ · cos 90 sin cos rp H
0
Q
r
G = rp sin
θ
......... (1)
H = rp cos
θ
.......... (2)
x = rp sin( ) α + θ .......... (3)
From (1), (2) & (3),
α + α · sin H cos a x
r
r
17. R
2
= P
2
+ Q
2
+ 2PQ cos
θ
......... (1)
4R
2
= P
2
+ 4Q
2
+ 4PQ cos
θ
......... (2)
4R
2
= P
2
+ Q
2
- 2PQ cos
θ
......... (3)
On (1) + (2), 5R
2
= 2P
2
+ 2Q
2
......... (4)
On (3)
×
2+(2), 12R
2
= 3P
2
+ 6Q
2
......... (5)
2P
2
+ 2Q
2
- 5R
2
= 0 ......... (6)
3P
2
+ 6Q
2
- 12R
2
= 0 ......... (7)
6 12
R
15 24
Q
30 24
P
2 2 2

·

·
+ −
2 : 3 : 2 R : Q : P or
6
R
9
Q
6
P
2 2 2
2 2 2
· · ·
34
18.
8 n ,
2
1
p .
2
1
q
2 npq
4 np
· · · ⇒
¹
'
¹
·
·
( )
32
1
2
1
2
1
. 8
2
1
2
1
C 1 X p
5 8
7
1
8
· · ·
,
`

.
|

,
`

.
|
· ·
19. ( ) 1 ) 1 ( f x x f
n
· ⇒ ·
n ) 1 ( f nx ) x ( f
1 n
· ′ ⇒ · ′

( ) ) 1 n ( n ) 1 ( f x 1 n n ) x ( f
2 n
− · ′ ′ ⇒ − · ′ ′

......................... ! n ) 1 ( f ! n ) x ( f
n n
· ⇒ ·
=
! n
! n
) 1 ( .........
! 3
) 2 n ( ) 1 n ( n
! 2
) 1 n ( n
! 1
n
1
n
− + +
− −


+ −
0 C ) 1 ( .......... C C C C
n
n n
3
n
2
n
1
n
0
n
· − + + − + − ·
20. Since
n
r
is perpendicular v u n , v and u
r r r r r
× ·
k
ˆ
2
k
ˆ
2
2 2
0 1 1
0 1 1
k j i
n
ˆ
− ·

·
×

·
3 3 ) k ( . ) k 3 j 2 i ( n
ˆ
. · − · − + + · ω
r
21.
k 4 j 2 i 7 F F F
2 1
− + · + +
r r r
k 2 j 2 i 4 A of V . P B of V . P d − + · − ·
r r r
unit 40 8 4 28 d . F W · + + · ·
r r
22.
A
D C B
j 4 i 3
r r
+ k 2 j 2 i 5
r r r
− +
P.V of
2
k ) 4 4 ( j ) 2 0 ( i ) 5 3 (
AD
+ + − + +
·
33 1 16 16 AD or k 4 j i 4 · + + · + − ·
23.
y = -x+1
(-1, 2)
y = 3+x y = 3-x
(1, 0)
(2, 1)
y = x-1
(0, 3)
35
{ ¦ { ¦ { ¦
∫ ∫ ∫

− − − − + + − − − + + − − + ·
0
1
1
0
2
1
dx ) 1 x ( ) x 3 ( dx ) 1 x ( ) x 3 ( dx ) 1 x ( ) x 3 ( A
∫ ∫ ∫

− + + + ·
0
1
2
1
1
0
dx ) x 2 4 ( dx 2 dx ) x 2 2 (
[ ] [ ] [ ]
2
1
2 1
0
0
1
2
x x 4 x 2 x x 2 − + + − ·

= 0 - (-2+1) + (2 - 0) + (8 - 4) - (4 - 1)
= 1 + 2 + 4 - 3 = 4 sq. units
24. Shortest distance = perpendicular distance =
26
16 9 144
327 3 3 1 4 12 2
·
+ +
− × + × + × −

Shortest distance
] r 26 [ 13 13 26 9 15 1 4 26 − · − · + + + − · Q
25.
' c
' d 3
1
y
' a
' b x
;
c
d 3
1
y
a
b x −
· ·
− −
· ·

For perpendicular 0 c c 1 a a · ′ + + ′
26.
0
n m l
n m l
z z y y x x
2 2 2
1 1 1
1 2 1 2 1 2
·
− − −
0
1 1 2 k
k k 1 2
1 0 0
0
1 2 k
k 1 1
1 1 1
·
+
− +

⇒ · −
− −
k
2
+ 3k
2
= 0

k(k + 3) = 0 or k = 0 or -3
27. ∫ ∫
− + − + · ·
b
a
b
a
dx ) x b a ( f ) x b a ( dx ) x ( xf I
∫ ∫
− + − − + + ·
b
a
b
a
dx ) x b a ( xf dx ) x b a ( f ) b a (
∫ ∫
− − + + ·
b
a
b
a
dx ) x ( xf dx ) x b a ( f ) b a (

+ ·
b
a
dx ) x ( f ) b a ( I 2
∫ ∫
− +
+ (
·
+
·
b
a
b
a
dx ) x b a ( f
2
) b a
I ; dx ) x ( f
2
) b a (
I
28. Portion OA, OB corresponds to motion with acceleration ‘f’ and retardation ‘r’ respectively.
Area of
, t OL Let . t OB and S OAB
1
· · · ∆
36
t
S 2
v ; v . t
2
1
AL . OB
2
1
S , v AL and t LB
2
· · · · ·
Also,
tr
s 2
tf
s 2
t t t ;
tr
s 2
r
v
t ,
t
v
r and
tf
s 2
f
v
t ,
t
v
f
2 1 2
2
1
1
+ · + · · · · · · ·

,
`

.
|
+ · ⇒
,
`

.
|
+ ·
r
1
f
1
s 2 t
t
s 2
r
1
f
1
t
29.
t ) cos u (
g
h 2
u R × θ · ·
g
h 2
cos
1
t
θ
·
....... (1)
Now,
2
gt
2
1
t ) sin u ( h + θ − ·
Substituting ‘t’ from (1),
]
]
]

θ
+
θ
θ
− ·
2
cos g
h 2
g
2
1
g
h 2
cos
sin u
h θ + θ − ·
2
sec h tan
g
h 2
u h
h tan h tan
g
h 2
u h
2
+ θ + θ − ·
hg
2
u tan ; 0 tan
hg
2
u tan
2
· θ ∴ · θ − θ
30. Applying R
1
→R
1
+ R
2
+ R
3
As, 0 ; 0 1
n 2 n
· ∆ ∴ · ω + ω +
31.
R 2
a
n
sin ;
r 2
a
n
tan ·
,
`

.
| π
·
,
`

.
| π

,
`

.
| π
· + ⇒
]
]
]

π
+
π
· +
n 2
cot .
2
a
R r
n
ec cos
n
cot
2
a
R r
32. Taking co-ordinates as
( ) ( ) yr , xr & y , x ;
r
y
,
r
x

,
`

.
|
. Above coordinates satisfy the relation y = mx Therefore lies
on the straight line.
33. 1 z · ω ..... (1)
As,
i
z
therefore
2
z
Arg ·
ω
π
·
,
`

.
|
ω
1
z
·
ω

....... (2)
From (1) & (2),
0 z z ; 0
z z
and 1 z · ω + ω ·
ω
+
ω
· ω ·
i i z ; . .
z
z z
2
− · ω − · ω ω ω
ω

· ω − · ω
37
34. z
2
+ az + b = 0; z
1
+ z
2
= -a & z
1
z
2
= b
0, z, z
2
form an equilateral ∆

0
2
+ z
1
2
+ z
2
2
= 0.z
1
+ z
1
.z
2
+ z
2
.0
(for equation ∆ , z
1
2
+ z
2
2
+ z
3
2
= z
1
z
2
+ z
2
z
3
+ z
3
z
1
)
z
1
2
+ z
2
2
= z
1
z
2
or (z
1
+ z
2
)
2
= 3z
1
z
2

a
2
= 3b.
35.
0
dx
dy
) e x ( ) y 1 (
y tan 2
1
· − + +

) y 1 (
e
) y 1 (
x
dy
dx
e x
dy
dx
) y 1 (
2
y tan
2
y tan 2
1
1
+
·
+
+ ⇒ · + +


I.F. =
y tan e e
1
dy
) y 1 (
1
2


+
·
ydy tan
y tan
y tan
1
1
1
e
y 1
e
) e ( x




+
·
k e xe 2 C
2
e
) e ( x
y tan 2 y tan
y tan 2
y tan
1 1
1
1
+ · ∴ + ·
− −


36. Let f(x) = e
x
∫ ∫
− · ∴
1
0
1
0
x 2 x
dx ) e x ( e dx ) x ( g ) x ( f
∫ ∫
− ·
1
0
1
0
x 2 x 2
dx e dx e x
[ ] [ ] [ ]
1
0
x 2
1
0
x x
1
0
x 2
e
2
1
e xe 2 e x − − − ·
[ ]
2
3
2
e
e 1 e e 2
2
1
2
e
e
2 2
− − · + − −
]
]
]

− − ·
37. 7 r 154 r
2
· ⇒ · π
For centre on solving equation
2x - 3y = 5 & 3x - 4y = 7 or x = 1, y = 1 centre = (1, -1)
Equation of circle, (x - 1)
2
+ (y + 1)
2
= 7
2
x
2
+ y
2
- 2x + 2y = 47
38.
2
x 2 1
) C ( P ,
4
x 1
) B ( P ,
3
1 x 3
) A ( P

·

·
+
·
These are mutually exclusive
1
2
x 2 1
0 and 1
4
x 1
0 , 1
3
1 x 3
0 ≤

≤ ≤

≤ ≤
+

1 x 2 1 and 1 x 3 , 2 x 3 1 ≤ ≤ − ≤ ≤ − ≤ ≤ −
38
2
1
x
2
1
and , 1 x 3 ,
3
2
x
3
1
≤ ≤ − ≤ ≤ − ≤ ≤ −
Also
1
2
x 2 1
4
x 1
3
x 3 1
0 ≤

+

+
+

3
13
x
3
1
13 x 3 1 12 x 3 13 0 ≤ ≤ ⇒ ≤ ≤ ⇒ ≤ − ≤
¹
'
¹
¹
'
¹
≤ ≤
¹
'
¹
¹
'
¹
− − −
3
13
,
2
1
, 1 ,
3
2
min x
3
1
,
2
1
, 3 ,
3
1
max
]
]
]

∈ ⇒ ≤ ≤
2
1
,
3
1
x
2
1
x
3
1
39. n(S) =
5
C
2
; n(E) =
2
C
1
+
2
C
1
5
2
C
C C
) S ( n
) E ( n
) E ( p
2
5
1
2
1
2
·
+
· ·
40.
3 a 5 a
2
2 &
3 a 5 a
a 3 1
3
2
2
2
+ −
· α
+ −

· α
3 a 5 a
2
) 3 a 5 a (
) a 3 1 (
9
1
2
2 2 2
2
+ −
·
]
]
]

+ −

1 a 6 a 9 or 9
) 3 a 5 a (
) a 3 1 (
2
2
2
+ − ·
+ −

3
2
a or 26 a 39 or 27 a 45 a 9
2
· · + − ·
41.
r
1 r
) x (
! r
) 1 r n ( .......... ) 2 n ( ) 1 n ( n
T
+ − − −
·
+
For first negative term, n - r + 1 < 0 or
5
32
r >

r = 7. Therefore, first negative term is T
8
.
42.
8 / r
2
r 256
r
256 r 8 r 256
r
256
1 r
) 5 ( ) 3 ( C ) 5 ( ) 3 ( C T


+
· ·
Terms will be integral if
8
r
&
2
r 256−
both are +ve integer. As 256 . .......... , 24 , 16 , 8 , 0 r 256 r 0 · ∴ ≤ ≤
For above values of

,
`

.
| −
2
r 256
, r is also an integer.
43. After t; velocity =
t f ×
α − + · − + · cos ut f 2 u t f ) u ( t f V
2 2 2
BA
r
r
For max. and min.
39
( )
f
cos u
t or 0 cos fu 2 t f 2 V
dt
d
2 2
BA
α
· · α − ·
Therefore, total no. of values of r = 33.
44. Using
n
C
r
+
n
C
r-1
=
n+1
C
r
r
n
r
1 n
1 r
n
r
n
r
n
1 r
n
1 r
n
C C C C C C C + + · + + + ·
+
+ − +
4 4 3 4 4 2 1
1 r
2 n
r
1 n
1 r
1 n
C C C
+
+ +
+
+
⇒ +
45.
α
β
θ
α − θ · β β + α · θ or
4
h
h
4
3

160
h
.
40
h
1
160
h
40
h
5
3
or
tan . tan 1
tan tan
tan
+

·
α θ +
α − θ
· β
h
2
- 200 h + 6400 = 0, h = 40 or 160 metre
Therefore possible height = 40 metre
46.
A
E
B D C
P
4/3
0
60 x
0
90
0
30
8/3
3 3
8
x or
x
3 / 8
60 tan
0
· ·
Area of
3 3
16
3 3
8
4
2
1
ABD · × × · ∆ ∴
Area of
3 3
32
3 3
16
2 ABC · × · ∆
47. If
2
b 3
2
A
cos c
2
C
cos a
2 2
·
,
`

.
|
+
,
`

.
|
a[cos C + 1] + c[cos A + 1] = 3b
(a + c) + (a cos C + c cos B) = 3b
a + c + b = 3b or a + c = 2b or a, b, c are in A.P.
48.
0 ) c b a ( . ) c b a ( 0 c b a · + + + + ⇒ · + +
r
r
r r
r
r r
r
r
0 ) a . c c . b b . a ( 2 c b a
2
2
2
· + + + + +
r r r
r r
r r
r
r
7
2
9 4 1
a . c c . b b . a − ·
− − −
· + +
r r r
r r
r
49. ∫
− ·
1
0
n
dx ) x 1 ( x I
∫ ∫
− − − · − − · −
1
0
n
1
0
n
dx ) x 1 ( ) 1 x 1 ( dx ) x 1 ( x I
40
∫ ∫
− − − ·
+
1
0
1
0
n 1 n
dx ) x 1 ( dx ) x 1 (
1 n
1
2 n
1
) 1 n (
) x 1 (
) 2 n (
) x 1 (
1
0
1 n
1
0
2 n
+

+
·
]
]
]

+ −


]
]
]

+ −

·
+ +
2 n
1
1 n
1
I
+

+
·
50.
x cos x x sin
x 2 . x sec
Lim
) x sin x (
dx
d
dt t sec
dx
d
Lim
2 2
0 x
x
0
2
0 x
2
+
·
→ →

(by L’ Hospital rule)
1
1 1
1 2
x cos
x
x sin
x sec 2
Lim
2 2
0 x
·
+
×
·

,
`

.
|
+

51.
O
C A

centre of sphere = (-1, 1, 2)
Radius of sphere
5 19 4 1 1 · + + +
Perpendicular distance from centre to the plane
. 4
3
12
4 4 1
7 4 2 1
d OC · ·
+ +
+ + + −
· ·
AC
2
= AO
2
- OC
2
= 5
2
- 4
2
= 9 ⇒ AC = 3
52. Vector perpendicular to the face OAB
k 3 j i 5
3 1 2
1 2 1
k j i
OB OA − − · · × ·
Vector perpendicular to the face ABC
k 3 j 5 i
1 1 2
2 1 1
k j i
AC AB − − ·
− −
− · × ·
Angle between the faces = Angle between their normals

,
`

.
|
· θ ·
+ +
· θ

35
19
cos or
35
19
35 35
9 5 5
cos
1
41
53. 4
) x ( f ) k ( 9
) x ( kf ) x ( 9 k
lim
a x
·



(By L’Hospital rule)
. 4 k or 4
) x ( ' f ) x ( ' 9
) x ( ' f ) x ( ' 9
k
lim
a x
· ·



54.
3
lim
2
x
) x 2 (
) x sin 1 ( .
2
x
4
tan
− π

,
`

.
|

π
π

Let
0 y ; y
2
x → +
π
·
8 .
8
y
. ) 8 (
2
y
sin 2
2
y
tan
) y 2 (
) y cos 1 ( .
2
y
tan
3
2
lim
0 y
3
lim
0 y


·

,
`

.
|
− −
·
→ →
32
1
2 / y
2 / y sin
.
2
y
2
y
tan
32
1
2
lim
0 y
·
]
]
]

,
`

.
|
·

55.
2
2
2
2
2
1
2
1
) b k ( ) a h ( ) b k ( ) a h ( − + − · − + −
0 ) b a b a (
2
1
y ) b b ( x ) a a (
2
1
2
1
2
2
2
2 2 1 2 1
· − − + + − + −
) b a b a (
2
1
C
2
1
2
1
2
2
2
2
− − + ·
56.
0
c c c
b b b
a a a
1 c c
1 b b
1 a a
0
c 1 c c
b 1 b b
a 1 a a
3 2
3 2
3 2
2
2
2
3 2
3 2
3 2
· + ⇒ ·
+
+
+
(a - b) (b - c) (c - a) + abc(a - b) (b - c) (c - a) = 0
(abc + 1) [(a - b) (b - c) (c - a)] = 0
As
0
c c 1
b b 1
a a 1
2
2
2

(given condition)

abc = -1
57. ( )( ) 0 1 x 2 x or 0 2 x 3 x
2
· − − · + −
4 solution of . No or 2 , 1 x or 2 , 1 x · ∴ t t · ·
58. f(x) = 2x
3
- 9ax
2
+ 12a
2
x + 1
) x ( f′ = 6x
2
- 18ax + 12a
2
; ) x ( f ′ ′ = 12x - 18a
For max. or min. 6x
2
- 18ax + 12a
2
= 0 ⇒ x
2
- 3ax + 2a
2
= 0
x = a or x = 2a, at x = a max.and at x = 2a min.
p
2
= q
a
2
= 2a

a = 2 or a = 0
but a > 0, therefore, a = 2.
42
59.

,
`

.
|
+ −
· ·
x
1
x
1
xe ) x ( f ; 0 ) 0 ( f
R.H.L.
0
e
h
e ) h 0 (
h / 2
lim
0 h
h / 2 lim
0 h
· · +



L.H.L
0 e ) h 0 ( Lim
h
1
h
1
0 h
· −

,
`

.
|
− −

Therefore, f(x) is continuous
R.H.D.
0
h
he e ) h 0 (
h
1
h
1
h
1
h
1
lim
0 h
·
− +

,
`

.
|
+ −
,
`

.
|
+ −

L.H.D.
1
h
he e ) h 0 (
Lim
h
1
h
1
h
1
h
1
0 h
·

− −

,
`

.
|
+ −
,
`

.
|
− −

Therefore, L.H.D.

R.H.D.
f(x) is not differentiable at x = 0.
60.
- - + +
-1 0 1
) x x ( log
x 4
3
) x ( f
3
10 2
− +

·
4 x ; 0 x x ; 0 x 4
3 2
t ≠ > − ≠ −
{ ¦ 4 ) , 1 ( ) 0 , 1 ( D − ∞ − · ∴ U
) , 2 ( ) 2 , 1 ( ) 0 , 1 ( D ∞ − · U U .
61. f(x + y) = f(x) + f(y). α · α m ) ( f Let
f(1) = 7;

m = 7, f(x) = 7x
∑ ∑
+
· ·
·
n
1
n
1 r
2
) 1 n ( n 7
r 7 ) r ( f
62.
2
x
1
1
dx
dy
or
x
1
x y − · + ·
For max. or min., 1 x 0
x
1
1
2
t · ⇒ · −
) ima min ve ( 2
dx
y d
x
2
dx
y d
2 x
2
2
3 2
2
+ ·

,
`

.
|
⇒ ·
·
Therefore x = 1
63. Let β be the inclination of the plane to the horizontal and u be the velocity of projection of the projectile
) sin 1 ( g
u
R and
) sin 1 ( g
u
R
2
2
2
1
β −
·
β +
·
]
]
]

· · + · +
g
u
R
R
2
R
1
R
1
or
u
g 2
R
1
R
1
2
2 1
2
2 1
Q
Therefore, R
1
, R, R
2
are in H.P.
43
64. 2830 x , 170 x
2
· Σ · Σ increase in
10 x · Σ
, then
180 10 170 ' x · + · Σ
Increase in 500 400 900 x
2
· − · Σ then
3330 500 2830 ' x
2
· + · Σ
Variance =
2
2
' x
n
1
' x
n
1

,
`

.
|
Σ − Σ
. 78 144 222 180
15
1
3330
15
1
2
· − ·
,
`

.
|
× − × ·
65. As for given question two cases are possible.
(i) Selecting 4 out of first five question and 6 out of remaining 8 question =
5
C
4
×
8
C
6
= 140 choices.
(ii) Selecting 5 out of first five question and 5 out of remaining 8 questions =
5
C
5
×
8
C
5
= 56 choices.
Therefore, total number of choices = 140 + 56 = 196.
66. ]
]
]

]
]
]

·
]
]
]

α β
β α
·
a b
b a
a b
b a
A
2
ab 2 ; b a
2 2
· β + · α
67. No.of ways in which 6mm can be arranged at a round table = (6 - 1)!
Now women can be arranged in 6! ways.
Total number of ways = 6!
×
5!
68. No option satisfied wrong.
A = (7, -4, 7), B = (1, -6, 10), C = (-1, -3, 4) and D = (5, -1, 5)
7 9 4 36 ) 10 7 ( ) 6 4 ( ) 1 7 ( AB
2 2 2
· + + · − + + − + − ·
Similarly BC = 7, CD = 41 , DA = 17
69. ( ) ) w v v v w u v u ( . w v u
r r r r r r r r r r r
× + × − × − × − +
( )
0
) v u .( u
) w v w u v u ( . w v u
r r r
r r r r r r r r r ×
· × + × − × − +
) w u .( v
0
) v u .( v
) w v .( u
0
) w u .( u r r r
r r r
r r r
r r r
× −
×
+ × +
×

0
) w u .( w
0
) w u .( w
) v u .( w
0
) w v .( v
r r r r r r
r r r
r r r
×

×
+ × −
×
+
) v u .( w ) w u ( . v ) w v .( u
r r r r r r r r r
× − × − × ·
) w v .( u ] v u w [ ] u w v [ ] w v u [
r r r r r r r r r r r r
× · − + ·
70. sin
-1
x = 2sin
-1
a
2
a sin 2
2
;
2
x sin
2
1 1
π
≤ ≤
π
− ∴
π
≤ ≤
π

− −
2
1
a
2
1
or
4
a sin
4
1
≤ ≤
− π
≤ ≤
π


)
2
1
2
1
As (
2
1
a > ≤ ∴
. Out of given four option no one is absolutely correct but (c) could be taken into
consideration.
2
1
a ≤ →
is correct, if
2
1
a < is taken as correct then it domain satisfy for
3
1
a ·
but
equation is satisfied.
2
1
3
1
2
1
> >
44
71. Eq. of planes be 1
c
z
b
y
a
x
& 1
c
z
b
y
a
x
1 1 1
· + + · + + (

r distance on plane from origin is same.)
2
1
2
1
2
1
2 2 2
c
1
b
1
a
1
1
c
1
b
1
a
1
1
+ +

·
+ +

0
a
1
a
1
2
1
2
· Σ − Σ ∴
72.
1
i 1
) i 1 (
1
i 1
i 1
x
2
x
·
]
]
]


+
⇒ ·
,
`

.
|

+
+
∈ · ∴ · ⇒ ·

,
`

.
|
+
+ +
1 n ; n 4 x ; 1 ) i ( 1
1 1
i 2 i 1
x
x
2
73. f : N →1
f(1) = 0, f(2) = -1, f(3) = -1, f(4) = -2,
f(5) = 2, and f(6) = -3 so on.
>
>
>
>
>
>
1
2
3
4
5
6
0
-1
1
-2
2
3
In this type of function every element of set A has unique image in set B and there is no element left in set B.
Hence f is one-one and onto function.
74. f(x) = ax
2
+ bx + c
f(1) = f(-1) ⇒a + b + c = a - b + c or b = 0

f(x) = ax
2
+ c or ) x ( f′ = 2ax
Now ) a ( f′ ; ) b ( f′ ; and ) c ( f′ are 2a(a); 2a(b); 2a(c). If a, b, c are in A.P. then ) a ( f′ ; ) b ( f′ and ) c ( f′ are also
in A.P.
75.
∞ + − ..... .......... ..........
4 . 3
1
3 . 2
1
2 . 1
1
Let
( )

,
`

.
|
+
− ·
+
·
1 n
1
n
1
1 n n
1
T
n
S = T
1
- T
2
+ T
3
- T
4
+ T
5
..............

..........
5
1
4
1
4
1
3
1
3
1
2
1
2
1
1
1

,
`

.
|
− −
,
`

.
|
− +
,
`

.
|
− −
,
`

.
|
− ·
]
]
]

∞ − + − − · .. ..........
5
1
4
1
3
1
2
1
2 1

,
`

.
|
· − · + + − − ·
e
4
log 1 2 log 2 ] 1 ) 1 1 log( [ 2 1
38. D
39. A
40. B
41. D
42. C
43. C
44. A
45. A
46. NONE
47. B
48. C
49. D
50. D
51. D
52. B
53. B
54. D
55. B
56. C
57. C
58. D
59. C
60. A
61. A
62. C
63. A
64. B
65. C
66. C
67. A
68. C
69. C
70. C
71. A
72. B
73. D
74. B
75. A
A I E E E 2 0 0 3 K E Y
P h y s i c s
A n d
C h e m i s t r y
1. B
2. A
3. B
4. A
5. D
6. A
7. A
8. D
9. C
10. B
11. A
12. C
13. C
14. D
15. C
16. A
17. A
18. A
19. C
20. B
21. C
22. D
23. D
24. B
25. D
26. A
27. D
28. NONE
29. C
30. B
31. D
32. A
33. D
34. C
35. C
36. A
37. C
38. D
39. B
40. D
41. C
42. A
43. D
44. A
45. B
46. A
47. A
48. B
49. B
50. C
51. C
52. D
53. B
54. D
55. C
56. B
57. B
58. A
59. A
60. A
61. D
62. B
63. C
64. C
65. B
66. B
67. A
68. D
69. B
70. C
71. C
72. D
73. B
74. D
75. D
76. B
77. C
78. B
79. B
80. D
81. C
82. C
83. B
84. D
85. D
86. C
87. A
88. D
89. A
90. A
91. B
92. C
93. C
94. B
95. C
96. A
97. C
98. C
99. B
100. A
101. A
102. A
103. D
104. B
105. A
106. D
107. A
108. D
109. A
110. B
111. B
112. D
113. A
114. d
115. B
116. D
117. A
118. B
119. B
120. B
121. C
122. A
123. B
124. A
125. A
126. A
127. D
128. A
129. B
130. C
131. D
132. A
133. D
134. B
135. D
136. C
137. C
138. D
139. B
140. A
141. B
142. B
143. B
144. A
145. B
146. B
147. A
148. A
149. A
150. D
1. A
2. A
3. A
4. B
5. B
6. D
7. D
8. C
9. C
10. D
11. D
12. A
13. A
14. C
15. D
16. B
17. C
18. B
19. D
20. A
21. D
22. D
23. D
24. D
25. A
26. D
27. A
28. A
29. A
30. B
31. D
32. B
33. A
34. D
35. C
36.. D
37. D
Mathematics
45

10. Consider telecommunication through optical fibres. Which of the following statements is not true? (a) Optical fibres can be of graded refractive index (b) Optical fibres are subjective to electromagnetic interference from outside (c) Optical fibres have extremely low transmission loss (d) Optical fibres may have homogeneous core with a suitable cladding. 11. The thermo e.m.f. of a thermo-couple is 25 µ V/ 0C at room temperature. A galvanometer of 40 ohm resistance, capable of detecting current as low as 10-5 A, is connected with the thermo couple. The smallest temperature difference that can be detected by this sytem is (a) 160C (b) 120C (c) 80C (d) 200C 12. The negative Zn pole of a Daniell cell, sending a constant current through a circuit, decreases in mass by 0.13 g in 30 minutes. If the electrochemical equivalent of Zn and Cu are 32.5 and 31.5 respectively, the increase in the mass of the positive Cu pole in this time is (a) 0.180 g (b) 0.141 g (c) 0.126 g (d) 0.242 g
1 13. Dimension of µ ε , where symbols have their usual meaning, are 0 0

(b) [L-2 T2] (c) [L2 T-2] (d) [LT-1] (a) [L-1 T] 14. A circular disc X of radius R is made from an iron plate of thickness t, and another disc Y of radius 4R is made from an iron plate of thickness
t . Then the relation between the moment of inertia IX and IY is 4

(b) IY = 16 IX (c) IY = IX (d) IY = 64 IX (a) IY = 32 IX 15. The time period of a satellite of earth is 5 hours. If the separation between the earth and the satellite is increased to 4 times the previous value, the new time period will become (a) 10 hours (b) 80 hours (c) 40 hours (d) 20 hours 16. A particle performing uniform circular motion has angular frequency is doubled & its kinetic energy halved, then the new angular momentum is (a)
L 4

(b) 2L

(c) 4 L

(d)

L 2

17. Which of the following radiations has the least wavelength? (a) γ -rays (b) β -rays (c) α -rays (d) X-rays 18. When a U238 nucleus originally at rest, decays by emitting an alpha particle having a speed ‘u’, the recoil speed of the residual nucleus is (a)
4u 238

(b) −

4u 234

(c)

4u 234

(d) −

4u 238

19. Two spherical bodies of mass M and 5M & radii R & 2R respectively are released in free space with initial separation between their centres equal to 12 R. If they attract each other due to gravitational force only, then the distance covered by the smaller body just before collision is (a) 2.5 R (b) 4.5 R (c) 7.5 R (d) 1.5 R 20. The difference in the variation of resistance with temperature in a metal and a semiconductor arises essentially due to the difference in the (a) crystal structure (b) variation of the number of charge carriers with temperature (c) type of bonding (d) variation of scattering mechanism with temperature 21. A car, moving with a speed of 50 km/hr, can be stopped by brakes after at least 6 m. If the same car is moving at a speed of 100 km/hr, the minimum stopping distance is (a) 12 m (b) 18 m (c) 24 m (D) 6 m
2

22. A boy playing on the roof of a 10 m high building throws a ball with a speed of 10m/s at an angle of 300 with the horizontal. How far from the throwing point will the ball be at the height of 10 m from the ground? [g = 10m/s2, sin300 =
1 3 , cos300 = ] 2 2

(a) 5.20m (b) 4.33m (c) 2.60m (d) 8.66m 23. An ammeter reads up to 1 ampere. Its internal resistance is 0.81 ohm. To increase the range to 10 A the value of the required shunt is (a) 0.03 Ω (b) 0.3 Ω (c) 0.9 Ω (d) 0.09 Ω 24. The physical quantities not having same dimensions are (a) torque and work (b) momentum and Planck’s constant (c) stress and Young’s modulus

r 25. Three forces start acting simultaneously on a particle moving with velocity, v . These forces are represented in magnitude and direction by the three sides of a triangle ABC. The particle will now move with velocity
C

(d) speed and (µ 0 ε 0 )−1/ 2

A

B

r r r (a) less than v (b) greater than v (c) v in the direction of the largest force BC (d) v , remaining unchanged
26. If the electric flux entering and leaving an enclosed surface respectively is φ1 and φ2 , the electric charge inside the surface will be (a) (φ2 − φ1 )ε 0 (b) (φ1 + φ2 ) / ε 0 (c) (φ2 − φ1 )/ ε 0 (d) (φ1 + φ2 )ε 0

27. A horizontal force of 10 N is necessary to just hold a block stationary against a wall. The co-efficient of friction between the block and the wall is 0.2. The weight of the block is

10N

(a) 20 N (b) 50 N (c) 100 N (d) 2 N 28. A marble block of mass 2 kg lying on ice when given a velocity of 6 m/s is stopped by friction in 10 s. Then the coefficient of friction is (a) 0.02 (b) 0.03 (c) 0.04 (d) 0.01 29. Consider the following two statements: (A) Linear momentum of a system of particles is zero (B) Kinetic energy of a system of particles is zero Then (a) A does not imply B and B does not imply A (b) A implies B but B does not imply A (c) A does not imply B but B implies A (d) A implies B and B implies A
3

30. Two coils are placed close to each other. The mutual inductance of the pair of coils depends upon (a) the rates at which currents are changing in the two coils (b) relative position and orientation of the two coils (c) the materials of the wires of the coils. (d) the currents in the two coils 31. A block of mass M is pulled along a horizontal frictionless surface by a rope of mass m. If a force P is applied at the free end of the rope, the force exerted by the rope on the block is (a)
Pm M+m

(b)

Pm M−m

(c) P

(d)

PM M+m

32. A light spring balance hangs from the hook of the other light spring balance and a block of mass M kg hangs from the former one. Then the true statement about the scale reading is (a) Both the scales read M kg each (b) The scale of the lower one reads M kg and of the upper one zero (c) The reading of the two scales can be anything but the sum of the reading will be M kg (d) Both the scales read M/2 kg each 33. A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of 200 N to the lower end. The weight stretches the wire by 1 mm. Then the elastic energy stored in the wire is (a) 0.2 J (b) 10 J (c) 20 J (d) 0.1 J 34. The escape velocity for a body projected vertically upwards from the surface of earth is 11 km/s. If the body is projected at an angle of 450 with the vertical, the escape velocity will be (a) 11 2 km/s (b) 22 km/s (c) 11 km/s (d) 11 km/s 2
5T . Then 3

35. A mass M is suspended from a spring of negligible mass. The spring is pulled a little and then released so that the mass executes SHM of time period T. If the mass is increased by m, the time period becomes the ratio of (a)
3 5 m is M

(b)

25 9

(c)

16 9

(d)

5 3

36. “Heat cannot by itself flow from a body at lower temperature to a body at higher temperature” is a statement or consequence of (a) second law of thermodynamics (b) conservation of momentum (c) conservation of momentum (d) first law of thermodynamics 37. Two particles A and B of equal masses are suspended from two massless springs of spring constant k1 and k2, respectively. If the maximum velocities, during oscillation, are equal, the ratio of amplitude of A and B is (a)

k1 k2

k2 (b) k 1

(c)

k2 k1

k1 (d) k 2

38. The length of a simple pendulum executing simple harmonic motion is increased by 21%. The percentage increase in the time period of the pendulum of increased length is (a) 11% (b) 21% (c) 42% (d) 10%
π  −4 39. The displacement y of a wave travelling in the x-direction is given by y = 10 sin  600t − 2x +  metres 3  -1 where x is expressed in metres and t in seconds. The speed of the wave-motion, in ms , is (a) 300 (b) 600 (c) 1200 (d) 200
4

Then Z of the resulting nucleus is (a) 76 (b) 78 (c) 82 (d) 74 46.4 ln 2 (b) 0. The coefficient of self-induction of the coil is (a) 0. α . β − . α. β + . The current I. When the current changes from +2A to -2A in 0. Two identical photocathodes receive light of frequencies f1 and f2. the decay constant (per minute) is (a) 0. The core of any transformer is laminated so as to (a) reduce the energy loss due to eddy currents (b) make it light weight (c) make it robust and strong (d) increase the secondary voltage r r r 43.T ≠ 0 (b) r . The capacitance of the capacitor (a) decreases (b) remains unchanged (c) becomes infinite (d) increases 5 .2 H (b) 0. of 8V is induced in a coil.T ≠ 0 and F.40. β − α.m. β − . the rate is 1250 disintegrations per minute.T = 0 and F.1 H 41. Then r r r r rr rr (a) r . A 3 volt battery with negligible internal resistance is connected in a circuit as shown in the figure.2 ln 2 (c) 0. A radioactive sample at any instant has its disintegration rate 5000 disintegrations per minute.8 ln 2 45. A nucleus with Z = 92 emits the following in a sequence: α. In an oscillating LC circuit the maximum charge on the capacitor is Q. α. A sheet of aluminium foil of negligible thickness is introduced between the plates of a capacitor. After 5 minutes.05 second. Then. Which of the following cannot be emitted by radioactive substances during their decay? (a) Protons (b) Neutrinoes (c) Helium nuclei (d) Electrons 48.T = 0 and F.T ≠ 0 (d) r .1 ln 2 (d) 0. α. β + . an e. If the velocities of the photo electrons (of mass m) coming out are respectively v1 and v2. in the circuit will be 3V 3Ω 3Ω 3Ω (a) 1 A (b) 1.4 H (c) 0.f. The charge on the capacitor when the energy is stored equally between the electric and magnetic field is (a) Q 2 (b) Q 3 (c) Q 2 (d) Q 42. α. β − . then 2h ( f1 − f2 ) (a) v − v = m 2 1 2 2  2h  (b) v1 + v 2 =  ( f1 + f2 ) m  1/ 2 2h (f1 + f2 ) (c) v + v = m 2 1 2 2  2h  (d) v1 − v 2 =  (f1 − f2 ) m  1/ 2 47. Let F be the force acting on a particle having position vector r and T be the torque of this force about the origin.T = 0 r r r r rr rr (c) r .5 A (c) 2 A (d) 1/3 A 49.T ≠ 0 and F.8 H (d) 0.T = 0 44. α.

A metal wire of linear mass density of 9. of heat from a reservoir at 6270C. The ratio CP/CV for the gas is (a) 4 3 (b) 2 (c) 5 3 (d) 3 2 55. The beat frequency decreases to 2 beats per second when the tension in the piano string is slightly increased. Which of the following parameters does not characterize the thermodynamic state of matter? (a) temperature (b) Pressure (c) Work (b) Volume 56. and it vibrates in resonance when carrying an alternating current of frequency n. A tuning fork of known frequency 256 Hz makes 5 beats per second with the vibrating string of a piano. The displacement of a particle varies according to the relation x = 4(cos π t + sin π t). The work done in placing a charge of 8 × 10-18 coulomb on a condenser of capacity 100 micro-farad is (a) 16 × 10-32 joule (b) 3. the kinetic energy (K. The frequency of the piano string before increasing the tension was (a) 256 + 2 Hz (b) 256 .E is zero when x = 0 (c) K. and gives it to a sink at 270C.00 N-m (d) 6. The wire passes at its middle point between the poles of a permanent magnet.E) and total energy (T.E. The co-ordinates of a moving particle at any time ‘t’ are given by x = α t3 and y = β t3. Another charge Q is placed at the centre of the shell. the pressure of a gas is found to be proportional to the cube of its absolute temperature.8 × 106 J (d) Zero (a) 4. Which of the following statements is true? (a) K. The speed of the particle at time ‘t’ is given by (a) 3t α 2 + β 2 (b) 3t 2 α 2 + β 2 (c) t 2 α 2 + β 2 (d) α 2 + β2 54. In the nuclear fusion reaction 1 H +1 H →2 He + n given that the repulsive potential energy between the two nuclei is ~7. During an adiabatic process.50 N-m (b) 18. A spring of spring constant 5 × 10 N/m is stretched initially by 5 cm from the unstretched position.38 × 10-23 J/K] (a) 107 K (b) 105 K (c) 103 K (d) 109 K 6 . The electrostatic potential at a point P a distance 2Q (a) 4πε R 0 2Q 2q (b) 4πε R − 4πε R 0 0 R from the centre of the shell is 2 (a) -4 (b) 4 2Q q (c) 4πε R + 4πε R 0 0 (q + Q )2 (d) 4πε R 0 52.2 × 106 J 3 57.1 × 10-26 joule (c) 4 × 10-10 joule (d) 32 × 10-32 joule 53. A Carnot engine takes 3 × 106 cal.E).E is maximum when x is maximum (d) P. the temperature at which the gases must be heated to initiate the reaction is nearly [Boltzmann’s Constant k = 1. is maximum when x = 0 (b) T.75 N-m (c) 25.25 N-m 58. A body executes simple harmonic motion. A thin spherical conducting shell of radius R has a charge q.5 Hz (d) 256 + 5 Hz 60.8 g/m is stretched with a tension of 10 kg-wt between two rigid supports 1 metre apart.7 × 10-14 J.E. Then the work required to stretch it further by another 5 cm is (a) 12. The work done by the engine is (b) 8. is maximum when x = 0 2 3 4 61.4 × 106 J (c) 16. The potential energy (P.E) are measured as a function of displacement x.50. The amplitude of the particle is (c) 4 2 (d) 8 51. The frequency n of the alternating source is (a) 50 Hz (b) 100 Hz (c) 200 Hz (d) 25 Hz 59.2 Hz (c) 256 .

1000 watt bulb is connected across a 110 volt mains supply. 72. one should have two plane mirrors at an angle of (a) 600 (b) 900 (c) 1200 (d) 300 7 . To demonstrate the phenomenon of interference. The x-component of the force on -q1 is proportional to ( ) -q 3 Y a θ b -q 1 (a) 70. +q2 and -q3 are placed as shown in the figure. Three charges -q1.75 × 105 N 68. the energy required to remove the electron from the first excited state of Li++ is (a) 30.62. A rocket with a lift-off mass 3. Then the initial thrust of the blast is (a) 3. 71.5 × 105 N (b) 7. A body is moved along a straight line by a machine delivering a constant power. because (a) the size of the two nuclei are different (b) the nuclear forces are different in the two cases (c) the masses of the two nuclei are different (d) the attraction between the electron and the nucleus is different in the two cases 64.6eV. Which of the following atoms has the lowest ionization potential? (a) 14 7 N (b) 133 55 Cs (c) 40 18 Ar (d) 16 8 O 2 63. we require two sources which emit radiation (a) of nearly the same frequency (b) of the same frequency (c) of different wavelengths (d) of the same frequency and having a definite phase relationship 69. The power consumed will be (a) 750 watt (b) 500 watt (c) 250 watt (d) 1000 watt The image formed by an objective of a compound microscope is (a) virtual and diminished (b) real and diminished (c) real and enlarged (d) virtual and enlarged The earth radiates in the infra-red region of the spectrum. q2 q3 q q3 q2 q3 q2 q3 − 2 cos θ (b) 2 + 2 sin θ (c) 2 + 2 cos θ (d) 2 − 2 sin θ 2 2 b a b a b a b a A 220 volt.0 × 105 N (d) 1. In the middle of the depletion layer of a reverse biased p-n junction.6 eV (c) 3. If the binding energy of the electron in a hydrogen atom is 13.5 × 104 kg is blasted upwards with an initial acceleration of 10m/s2. the (a) electric field is zero (b) potential is maximum (c) electric field is maximum (d) potential is zero 65. The distance moved by the body in time ‘t’ is proportional to (a) t3/4 (b) t3/2 (c) t1/4 (d) t1/2 67. The spectrum is correctly given by (a) Rayleigh Jeans law (b) Planck’s law of radiation (c) Stefan’s law of radiation (d) Wien’s law To get three images of a single object.4 eV 66. The wavelengths involved in the spectrum of deuterium 1 D are slightly different from that of hydrogen spectrum. +q2 X 73.0 × 105 N (c) 14.6eV (b) 13.4 eV (d) 122.

The half-life of a radioactive isotope is three hours.0 g 85.60Å 2+ 87. The internal energy change when a system goes from state A to B is 40 kJ/mole.40Å (b) 1. Which one of the following statements is true for this experiment? (a) A and C6H5CH2I (b) B and C6H5I (c) Addition of HNO3 was unnecessary (d) A was C6H5I 81. The reaction of chloroform with alcoholic KOH and p-toluidine forms (a) H3C N2Cl (b) H3C NHCHCl2 (c) H3C NC (d) H3C CN 78. Which of the following could act as apropellant for rockets? (a) Liquid oxygen + liquid argon (b) Liquid hydrogen + liquid oxygen (c) Liquid nitrogen + liquid oxygen (d) Liquid hydrogen + liquid nitrogen 77.0 g (c) 16. The atomic num90 ber and the mass number respectively of the resulting radionucleide are (a) 94 and 230 (b) 90 and 230 (c) 92 and 230 (d) 92 and 234 84. The radionucleide 234 Th undergoes two successive β -decays followed by one α -decay. the mass of it remaining undecayed after 18 hours would be (a) 8.0 g (d) 4. According to Newton’s law of cooling. If at 298 K the bond energies of C-H. Ammonia forms the complex ion [Cu(NH3)4] with copper ions in alkaline solutions but not in acidic solutions. The radius of La3+ (Atomic number of La = 57) is 1. and n is equal to (a) two (b) three (c) four (d) one 75.06Å. Substance B gave a yellow precipitate. 615 and 435 kJ mol-1.06Å (c) 0. C = C and H-H bonds are respectively 414. If the system goes from A to B by a reversible path and returns to state A by an irreversible path what would be the net change in internal energy? (a)> 40 kJ (b) < 40kJ (c) Zero (d) 40 kJ 82. If the initial mass of the isotope were 256 g. The length of a given cylindrical wire is increased by 100%. 8 . Which one of the following given values will be closest to the radius of Lu3+ (Atomic number of Lu = 71) ? (a) 1. where ∆θ is the difference of the temperature of the body and the surroundings. The end solution in each tube was made acidic with dilute HNO3 and then some AgNO3 solution was added. The correct order of increasing basic nature for the bases NH3.85Å (d) 1.74. What is the reason for it? (a) In acidic solutions protons coordinate with ammonia molecules forming NH+4 ions and NH3 molecules are not available (b) In alkaline solutions insoluble Cu(OH)2 is precipitated which is soluble in excess of any alkali (c) Copper hydroxide is an amphoteric substance (d) In acidic solutions hydration protects copper ions. 347. Nylon threads are made of (a) polyester polymer (b) polyamide polymer (c) polyethylene polymer (d) polyvinyl polymer 79. the value of enthalpy change for the reaction H2C = CH2(g) + H2(g) → H3C . They were labelled A and B for testing A and B were separately taken in test tubes and boiled with NaOH solution. Bottles containing C6H5l and C6H5CH2I lost their original labels. Due to the consequent decrease in diameter the change in the resistance of the wire will be (a) 200% (b) 100% (c) 50% (d) 300% 76. C-C. the rate of cooling of a body is proportional to (∆θ) n .CH3(g) at 298 K will be (a) -250 kJ (b) + 125 kJ (c) -125 kJ (d) + 250 kJ 83.0 g (b) 12. If liquids A and B form an ideal solution (a) the entropy of mixing is zero (b) the free energy of mixing is zero (c) the free energy as well as the entropy of mixing are each zero (d) the enthalpy of mixing is zero 86. CH3NH2 and (CH3)2 NH is (a) (CH3)2NH < NH3 < CH3NH2 (b) NH3 < CH3NH2 < (CH3)2NH (c) CH3NH2 < (CH3)2NH < NH3 (d) CH3NH2 < NH3 < (CH3)2NH 80.

This alkane could be (a) pentane (b) isopentane (c) neopentane (d) propane 93. concentrated hydrochloric acid pulls moisture of air towards it self. This is due to (a) alcohols having resonance structures (b) inter-molecular hydrogen bonding in ethers (c) inter-molecular hydrogen bonding in alcohols (d) dipolar character of ethers 98.is HPO2-4 92. the variation in properties of elements is related to their (a) nuclear masses (b) atomic numbers (c) nuclear neutron-proton number ratios (d) atomic masses 9 . NH3 (d) [Co(NH3)5Cl] Cl2 89 In the coordination compound. One mole of the same complex reacts with two moles of AgNO3 solution to yield two moles of AgCl (s). K4[Ni(CN)4]. 2NH3 (b) [Co(NH3)4Cl2] Cl. the oxidation state of nickel is (a) 0 (b) +1 (c) +2 (d) -1 90. In curing cement plasters water is sprinkled from time to time. This moisture forms droplets of water and hence the cloud. Which one of the following statements is not true? (a) pH + pOH = 14 for all aqueous solutions (b) The pH of 1 × 10-8 M HCI is 8 (c) 96.Cl2 is formed with warming up (d) The mixture only cools down 2+ 95. Graphite is a soft solid lubricant extremely difficult to melt.of Fe = 26) ion is (a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 3 96. What may be expected to happen when phosphine gas is mixed with chlorine gas? (a) PCI3 and HCI are formed and the mixture warms up (b) PCI5 and HCI are formed and the mixture cools down (c) PH3. The number of d-electrons retained in Fe (At.Hg (c) Pd/H2 94. The explanation for it is that (a) oxygen in air reacts with the emitted HCI gas to form a cloud of chlorine gas (b) strong affinity of HCI gas for miosture in air results in forming of droplets of liquid solution which appears like a cloudy smoke. Concentrated hydrochloric acid when kept in open air sometimes produces a cloud of white fumes. (c) due to strong affinity for water. (d) concentrated hydrochloric acid emits strongly smelling HCI gas all the time. Butene-1 may be converted to butane by reaction with (d) Zn .no.HCI (b) Zn .HCI (a) Sn .88. On mixing a certain alkane with chlorine and irradiating it with ultravioletlight. This helps in (a) developing interlocking needle-like crystals of hydrated silicates (b) hydrating sand and gravel mixed with cement (c) converting sand into silicic acid (d) keeping it cool 91. The structure of the complex is (a) [Co(NH3)3Cl3]. it forms only one monochloroalkane. An ether is more volatile than an alcohol having the same molecular formula. According to the Periodic Law of elements. The reason for this anomalous behaviour is that graphite (a) is an allotropic form of diamond (b) has molecules of variable molecular masses like polymers (c) has carbon atoms arranged in large plates of rings of strongly bound carbon atoms with weak interplate bonds (d) is a non-crystalline substance 99.500 coulombs of electricity when passed through a CuSO4 solution deposits 1 gram equivalent of copper at the cathode (d) The conjugate base of H2PO4. gives 3 moles of ions on dissolution in water. NH3 (c) [Co(NH3)4Cl]Cl2 . 97. One mole of the complex compound Co(NH3)5Cl3.

8) from the reducti on of boron trichloride by hydrogen? (a) 67. For a cell reaction involving a two-electron change. How many unit cells are present in a cubeshaped ideal crystal of NaCl of mass 1.8 × 10 and 1. h 2π 1 h (d) + .f.28 × 1021 unit cells (c) 1. the change in Gibbs free energy (dG) and change in entropy (dS).E = 0. What is the reason for it? (a) The C = O bond is weaker than the C-O bond (b) The anion HCOO.2 L (b) 44. (dG)T. (dG)T.57 × 1021 unit cells 104.has two resonating structures (c) The anion is obtained by removal of a proton from the acid molecule (d) Electronic orbitals of carbon atom are hybridised 105. Glass is a (a) super-cooled liquid (b) gel (c) polymeric mixture (d) micro-crystalline solid 102. ∆ H0 = -198 kJ. Its solubility product number will be (a) 4 × 10-10 (b) 1 × 10-15 (c) 1 × 10-10 (d) 4 × 10-15 109.P = 0 (c) (dS)V.5] (a) 5.2 × 10 mol L respectively. Which one of the following characteristics is not correct for physical adsorption? (a) Adsorption increases with incresae in temperature (b) Adsorption is spontaneous (c) Both enthalpy and entropy of adsorption are negative (d) Adsorption on solids is reversible 106.4 L (d) 89.5 × 10-2 (b) 10 (c) 1 × 1010 (d) 1 × 10-10 107.6 g of elemental boron (atomic mass = 10. satisfy the criteria (a) (dS)V. pressure will be consumed in obtaining 21. Which one of the following statements is correct? (a) From a mixed precipitate of AgCl and AgI.P < 0 108.100.8 L (c) 22. (d) Manganese salts give a violet borax bead test in the reducing flame 101. at 273 K and 1 atm.the two carbon-oxygen bonds are found to be of equal length. The solubility in water of a sparingly soluble salt AB2 is 1. The equilibrium constant of the reaction at 250C will be (a) 29.6 L 110. The orbital angular momentum for an electron revolving in an orbit is given by l(l + 1). Cl = 35. In the anion HCOO.295 V at 250C.m.P < 0 (b) (dS)V. 2π .14 × 1021 unit cells (b) 1. For the reaction equilibrium N2O4 (g) 2 NO2(g) the concentrations of N2O4 and NO2 at equilibrium are -2 -2 -1 4.E = 0.00 g? [Atomic masses: Na = 23. the condition favourable for the forward reaction is (a) increasing temperature as well as pressure (b) lowering the temperature and increasing the pressure (c) any value of temperature and pressure (d) lowering of temperature as well as pressure 10 . 2 2π 103. ammonia solution dissolves only AgCl (b) Ferric ions give a deep green precipitate on adding potassium ferrocyanide solution (c) On boiling a solution having K+. The value of Kc for the reaction is (a) 3 × 10-1 mol L-1 (b) 3 × 10-3 mol L-1 (c) 3 × 103 mol L-1 (d) 3. In an irreversible process taking place at constant T and P and in which only pressure-volume work is being done. (dG)T.E < 0.0 × 10-5 mol L-1.3 × 102 mol L-1 111.71 × 1021 unit cells (d) 2. Ca2+ and HCO-3 ions we get a precipitate of K2Ca(CO3)2. This momentum for an s-electron will be given by (a) zero (b) h 2π h (c) 2. of the cell is found to be 0.E > 0. What volume of hydrogen gas.P > 0 (d) (dS)V. the standard e. On the basis of Le Chatelier’s principle. Consider the reaction equilibrium 2SO2(g) + O2(g) 2SO3 (g). (dG)T.

which one of the following statements is correct? (a) A is adsorption factor (b) Ea is energy of activation (c) R is Rydberg’s constant (d) k is equilibrium constant 120. A reduction in atomic size with increase in atomic number is a characteristic of element of (A) d-block (b) f-block (c) radioactive series (d) high atomic masses 121.2 V.CH2 . the compound obtained will be (a) CH2 = CH . The IUPAC name of CH3COCH(CH3)2 is (a) 2-methyl-3-butanone (b) 4-methylisopropyl ketone (c) 3-methyl-2-butanone (d) Isopropylmethyl ketone 122. Heating the red solid in a test tube results in liberation of some violet coloured fumes and droplets of a metal appear on the cooler parts of the test tube.82 volt (d) 2.80 volt (b) 1.CH-C2H5 (ii) H |⊕ H-C | H (iii) CH3 | C2H5-CH-C2H5 (iv) .CH2 .3600C (b) -0. When during electrolysis of a solution of AgNO3 9650 coulombs of charge pass through the electroplating bath.3.COOH is reduced with LiAlH4. in an ideal gas. .B&C are respectively +0. For the redox reaction Zn(s) + Cu2+(0. The reducing.6 g (c) 108 g (d) 1.CHO (d) CH3 .8 g (b) 21.CH2OH (b) CH3 . the freezing point of the solution will be nearest to (a) -0. A red solid is insoluble in water.2 molal aqueous solution of a weak acid HX the degree of ionization is 0.COOH 123.CH2 . Which one of the following substances has the highest proton affinity? (a) H2S (b) NH3 (c) PH3 (d) H2O 116.5 V.112. The general formula CnH2nO2 could be for open chain (a) carboxylic acids (b) diols (c) dialdehydes (d) deketones 125.2600C (c) +0.10 volt. E 0 is 1. When CH2 = CH .07 volt (c) 0. -3. CH3 C2H5-CH . powers of these metals are (a) A > B > C (c) C > B > A (c) A > C > B (d) B > C > A 115. According to the kinetic theory of gases.08 g 118. Ecell cell RT   = 0.4800C 117. It is true that (a) only I and II are chiral compounds (c) only II and IV are chiral compounds (b) only III i a chiral compound (d) all four are chiral compounds 11 . The red solid is (a) HgI2 (b) HgO (c) Pb3O4 (d) (NH4)2Cr2O7 114.1 M) → Zn2+(1M) + Cu(s) taking place in a cell. However it becomes soluble if some KI is added to water.303 F   (a) 1. In respect of the equation k = Ae− Ea / RT in chemical kinetics.4800C (d) -0. In a 0.0591 for the cell will be  2.14 volt 119.C3H7 (i) O CH3 CH3-C . Standard reduction electrode potentials of three metals A.CH2OH (c) CH3 .85. the mass of silver deposited on the cathode will be (a) 10. between two successive collisions a gas molecule travels (a) in a wavy path (b) in a straight line path (c) with an accelerated velocity (d) in a circular path 124. Taking kf for water as 1.0 V & -1. Among the following four structures I to IV. Which one of the following is an amphoteric oxide? (a) Na2O (b) SO2 (c) B2O3 (d) ZnO 113.

126. When rain is accompanied by a thunderstorm. The substance not likely to contain CaCO3 is (a) calcined gypsum (b) sea shells (c) dolomite (d) a marble statue 129. What would happen when a solution of potassium chromate is treated with an excess of dilute nitric acid? (a) Cr2O2-7 and H2O are formed (b) CrO2-4 is reduced to +3 state of Cr (c) CrO2-4 is oxidized to +7 state of Cr (d) Cr3+ and Cr2O2-7 are formed 127. Ethyl isocyanide on hydrolysis in acidic medium generates (a) propanoic acid and ammonium salt (b) ethanoic acid and ammonium salt (c) methylamine salt and ethanoic acid (d) ethylamine salt and methanoic acid 139. H2SO4 the initiation step is (a) formation of carbocation (b) elimination of water (c) formation of an ester (d) protonation of alcohol molecule 132. The reason for double helical structure of DNA is operation of (a) dipole-dipole interaction (b) hydrogen bonding (c) electrostatic attractions (d) van der Waals’ forces 135. the ratio of the new rate to the earlier rate of the reaction will be as (a) (m + n) (b) ( n . plates of float glass are used.28 (c) 0. the collected rain water will have a pH value (a) slightly higher than that when the thunderstorm is not there (b) uninfluenced by occurence of thunderstorm (c) which depends on the amount of dust in air (d) slightly lower than that of rain water without thunderstorm 134.14 (b) 0. The metal used can be (a) tin (b) sodium (c) magnesium (d) mercury 128.m) (d) 1 2 (m+ n) 138.35 (d) 0. The solubilities of carbonates decrease down the magnesium group due to a decrease in (a) hydration energies of cations (b) inter-ionic attraction (c) entropy of solution formation (d) lattice energies of solids 133.1 molar solution of hydrochloric acid gave a litre value of 35 ml. The molarity of barium hydroxide solution was (a) 0. Which one of the following nitrates will leave behind a metal on strong heating? (a) Copper nitrate (b) Manganese nitrate (c) Silver nitrate (d) Ferric nitrate 131. During dehydration of alcohols to alkenes by heating with conc. The rate law for a reaction between the substances A and B is given by Rate = k[A]n [B]m On doubling the concentration of A and halving the concentration of B.∆ G = RT ln Kc (b) ∆ G0 = RT ln Kc (c) .07 136. 25 ml of a solution of barrium hydroxide on titration with a 0. The enthalpy change for a reaction does not depend upon (a) use of different reactants for the same product (b) the nature of intermediate reaction steps (c) the differences in initial or final temperatures of involved substances (d) the physical states of reactants and products 12 . The correct relationship between free energy change in a reaction and the corresponding equilibrium constant Kc is (a) . Complete hydrolysis of cellulose gives (a) D-ribose (b) D-glucose (c) L-glucose (d) D-fructose 130. For making good quality mirrors. These are obtained by floating molten glass over a liquid metal which does not solidify before glass.m) (c) 2(n .∆ G0 = RT In Kc (d) ∆ G = RT ln Kc 137.

Ca2+. Cs+. Chromium (Cr). If the reaction is of first order with respect to O2 and second order with respect to NO. In Bohr series of lines of hydrogen spectrum. The de Broglie wavelength of a tennis ball of mass 60 g moving with a velocity of 10 metres per second is approximately (a) 10-31 metres (b) 10-16 metres (c) 10-25 metres (d) 10-33 metres Planck’s constant.63 × 10-34 Js. the third line from the red end corresponds to which one of the following inter-orbit jumps of the electron for Bohr orbits in an atom of hydrogen (a) 5 → 2 (b) 4 → 1 (c) 2 → 5 (d) 3 → 2 150.: 55. PCl3 (c) PF5. 25 and 26. manganese (Mn) and iron (Fe) are respectively 23. IF5 (d) CF4. SF4 148. Al3+. For the reaction system: 2NO(g) + O2(g) → 2NO2(g) volume is suddenly reduce to half its value by increasing the pressure on it. Na+ (b) Be. CO2 (b) BF3. F-. 13 . Br:35) (a) N3-. nos. Mg2+ 145. The pair of species having identical shapes for molecules of both species is (a) XeF2. Which one of the following compounds has the smallest bond angle in its molecule? (a) OH2 (b) SH2 (c) NH3 (d) SO2 147. Br (d) Na+. Which one of the following groupings represents a collection of isoelectronic species? (At. Cl(c) Ca2+. Which one of these may be expected to have the highest second ionization enthalpy? (a) Cr (b) Mn (c) Fe (d) V 149. Which one of the following processes will produce hard water? (a) Saturation of water with MgCO3 (b) Saturation of water with CaSO4 (c) Addition of Na2SO4 to water (d) Saturation of water with CaCO3 146. Which one of the following pairs of molecules will have permanent dipole moments for both members? (b) NO2 and O3 (c) SiF4 and CO2 (d) SiF4 and NO2 (a) NO2 and CO2 144. 24. the rate of reaction will (a) diminish to one-eighth of its initial value (b) increase to eight times of its initial value (c) increase to four times of its initial value (d) diminish to one-fourth of its initial value 142. A pressure cooker reduces cooking time for food because (a) boiling point of water involved in cooking is increased (b) the higher pressure inside the cooker crushes the food material (c) cooking involves chemical changes helped by a rise in temperature (d) heat is more evenly distributed in the cooking space 141. Several blocks of magnesium are fixed to the bottom of a ship to (a) make the ship lighter (b) prevent action of water and salt (c) prevent puncturing by under-sea rocks (d) keep away the sharks 143. h = 6.140. The atomic numbers of vanadium (V).

g(y) = y.P. then . If    ∫ xe 1 4 3 sinx3 dx = F(k) − F(1 then one of the possible values of k.(1 + t) (d) F(t) = tet.. is ) 2.AIEEE 2003 MATHEMATICS 1.n 4 n 1 5 5 − lim n →∞ 1 + 2 3 + 33 + . (a) 64 (b) 15 (c) 16 (d) 63 The median of a set of 9 distinct observations is 20. If the system of linear equations x + 2ay + az = 0 has a non-zero solution. (b) F(t) = 1 .. b. is   (a) neither an even nor an odd function (b) an even function (c) an odd function (d) a periodic function 10. 3 (b) 2. x > 0 . Then the value of b2 is (d) 7 (b) 1 8. If the sum of the roots of the quadratic equation ax2 + bx + c = 0 is equal to the sum of the squares of their reciprocals. are respectively. c (a) satisfy a + 2b + 3c = 0 .te-t (1 + t) (c) F(t) = et . (a) 2. 1 (c) 1.. y > 0 and F( t) = ∫ f ( t − y) g(y) . then 0 (a) F(t) = te-t 9. then a. and a b c a c b are in (b) Arithmetic Progression (d) Harmonic Progression x + 3by + bz = 0 (b) are in A. 2 The foci of the ellipse (a) 9 x2 y2 + =1 16 b 2 7. (d) are in H.Geometric Progression (c) Geometric Progression 11.P.  esinx  d F(x) =  Let dx  x . 2 (d) 3. then (a) t 2 = t1 + 2 t1 (b) t 2 = − t1 − 2 t1 (c) t 2 = − t1 + 2 t1 (d) t 2 = t1 − 2 t1 5. 2bt1) on a parabola meets the parabola again in the point (bt22. and the hyperbola (c) 5 t x2 y2 1 − = 144 81 25 coincide. 1 + 2 4 + 34 + .P. 14 (a) Arithmetic . 2   The function f (x) = log  x + x + 1  . x + 4cy + cz = 0 (c) are in G. The degree and order of the differential equation of the family of all parabolas whose axis is X-axis. then (a) r > 2 (b) 2 < r < 8 (c) r < 2 (d) r = 2. If f(y) = ey. then median of the new set (a) remains the same as that of the original set (b) is increased by 2 (c) is decreased by 2 (d) is two times the original median lim n →∞ 3.8x + 2y + 8 = 0 intersect in two distinct point.. (b) 1 30 (c) Zero (d) 1 4 The normal at the point (bt12.5. 2bt2). 6.n 3 n5 (a) 4. If each of the largest 4 observations of the set is increased by 2. If the two circles (x-1)2 + (y-3)2 = r2 and x2 + y2 .

y2 = 0 be such that each pair bisects the angle between the other pair.2pxy . A square of side a lies above the x-axis and has one vertex at the origin. the force P are turned through an angle α .1)2 + (3y)2 = a2 + b2 (d) (3x + 1)2 + (3y)2 = a2 + b2 15. If f(x) = xn. The equation of its diagonal not passing    4 through the origin is (a) y(cos α + sin α ) + x(cos α -sin α ) = a (b) y(cos α . The side passing through the origin π makes an angle α 0 < α <  with the positive direction of x-axis. then the moment of couple becomes (a) H sin α − G cos α (b) G sin α − H cos α r r r r 2 3 r P is r r r r (c) H sin α + G cos α r r r (d) G sin α + H cos α r r r 17.b2 (c) (3x . 0). If Q is doubled then R is doubled..cos α ) = a (d) y(cos α + sin α ) + x(sin α + cos α ) = a.. units (c) 3 sq.b2 (a) (3x + 1)2 + (3y)2 = a2 . units (d) 4 sq. Let u = ˆ + ˆj... -b cost) and (1.y2 = 0 and x2 ..x(sin α . where t is a parameter. The total work done by i j ˆ i i the forces is (a) 50 units (b) 20 units (c) 30 units (d) 40 units ˆ ˆ 22. . units 15 . then r R is again doubled. The resultant of forces P and Q is R. then P (X = 1) is (a) 1 4 (b) 1 32 (c) 1 16 (d) 1 8 19.. (b sin t.. The mean and variance of a random variable X having binomial distribution are 4 and 2 respectively.. If instead.sin α ) . Locus of a centriod of the triangle whose vertices are (a cos t. the value of k is x (a) − 2 3 (b) 0 r (c) − 1 3 (d) r 16.. A particle acted on by constant forces 4ˆ + ˆj − 3k and 3ˆ + ˆj − k to the point 5ˆ + 4ˆ − k . If turned through a right angle the r r moment of the couple thus formed is H . 13. is (b) (3x . A couple is of moment G and the force forming the couple is P . then the value of f(1) − (a) 1 (b) 2n f′(1) f′′(1) f′′′(1) (−1)n f n (1) is + − + .1 (d) 0 (a) 3 (b) 0 (c) 1 (d) 2 ˆ ˆ 21. The length of the median through i i A is (a) 288 (b) 18 (c) 72 (d) 33 23. The vectors AB = 3ˆ + 4 k & AC = 5ˆ − 2ˆj + 4 k are the sides of a triangle ABC. units (b) 2 sq.2pxy . If the pair of straight lines x2 .n = 0 .1)2 + (3y)2 = a2 .n = 0 and v. The area of the region bounded by the curves y = x − 1 and y = 3 − x is (a) 6 sq.. a sin t).n is equal to ˆ i i i (c) 2n ... then (a) pq = -1 (b) p = q (c) p = -q (d) pq = 1 14. If the direction of Q is reversed.12. If n is a unit vector such that u. then w.. 1 ! 2! 3! n! r r r r r r ˆ ˆ ˆ ˆ 20..cos α ) = a (c) y(cos α + sin α ) + x(sin α . Then P2 : Q2 : R2 is (a) 2 : 3 : 1 (b) 3 : 1 : 1 (c) 2 : 3 : 2 (d) 1 : 2 : 3 18.. v = ˆ − ˆj and w = ˆ + 2ˆj + 3k . If lim x→0 log(3 + x) − log(3 − x) = k .

so as to hit the ground at the same spot. x3 and y1. with the same speed u. The value of t is given by 2s (d) 2s (f + r ) (c) 1 1 + f r 29. ω. it moves with constant acceleration f and in the second part with constant retardation r. ω are the cube roots of unity. then the points (x1. z = cy + d and x = a′ y + b′ z = c′ y + d′ will be perpendicular. Z1 and Z2 form an equilateral triangle.x) = f(x) then ∫ xf (x)dx is equal to a a+b a+b a+b b−a (a) ∫ f (a + b − x)dx (b) 2 ∫ f (b − x)dx (c) 2 ∫ f (x)dx (d) 2 ∫ f (x)dx 2 a a a a b b b b 28. then ∆ = ω ω2 n ω2 n 1 is equal to ωn (a) ω2 (b) 0 (c) 1 (d) ω 31. If x1. is a  π  π  π (c) cot   (b) a cot   (d) a cot   2  2n  n  2n  32. The two lines x = ay + b.Arg( ω ) = π . If f (a + b . assume that the origin. Further. y1). Two stones are projected from the top of a cliff h metres high. Then (a) a2 = 4b (b) a2 = b (c) a2 = 2b (d) a2 = 3b 16 . y3) (a) are vertices of a triangle (b) lie on a straight line (c) lie on an ellipse (d) lie on a circle (a) 4 cot  2n    a  π  33.6z = 155 is (a) 39 (b) 26 (c) 11 4 13 (d) 13 25. The sum of the radii of inscribed and circumscribed circles for an n sided regular polygon of side a. If one of the stones is projected at an angle θ to the horizontal then the θ equals (a)  1 1 2s +  f r  1 1 (b) 2s +  f r (a) u 2 gh (b) 2u gh (c) 2g u h ωn ω2 n 1 (d) 2h u g 1 n 2 30. Let Z1 and Z2 be two roots of the equation x + aZ + b = 0 being complex. y3 are both in G. If 1.24. If z and ω are two non-zero complex numbers such that zω = 1 and Arg(z) . The lines (b) a a′ + b b′ + c c′ + 1= 0 (d) (a + a′ ) (b + b′ ) + (c + c′ ) = 0 x−2 y−3 z−4 x −1 y − 4 z − 5 = = = = and are coplanar if 1 1 −k k 1 1 (a) k = 3 or -2 (b) k = 0 or -1 b (c) k = 1 or -1 (d) k = 0 or -3 27. The shortest distance from the plane 12x + 4y + 3z = 327 to the sphere x2 + y2 + z2 + 4x . x2. (x2. It starts from rest and ends at rest. then zω is equal to 2 (a) -i (b) 1 (c) -1 (d) i. if and only if (a) a a′ + c c′ + 1 = 0 (c) a a′ + b b′ + c c′ = 0 26. 2 34. y2) and (x3. In the first part of the journey. y2. with the same common ratio.P.2y . A body travels a distance s in t seconds.

at a point in the horizontal plane through (d) 60 m 17 45.1)x + 2 = 0 is twice as large as the other is (a) 1 2 2 1 (b) (c) − (d) 3 3 3 3 27/5 41. the first negative term in the expansion of (1 + x) is (a) 6th term (b) 7th term (c) 5th term (d) 8th term (a) − 42. 1] 1 (b)  . 3 1 2  1 (c)  . 3 2 3   1 13  (d)  . Five horses are in a race. (a) [0. is 0 1 e2 5 (a) e + + 2 2 e2 5 (b) e − − 2 2 e2 3 (c) e + − 2 2 e2 3 (d) e − − 2 2 37. If Cr denotes the number of combination of n things taken r at a time. The probability that Mr.2x + 2y = 62 (b) x2 + y2 + 2x . B. The upper th portion of a vertical pole subtends an angle tan −1 its foot and at a distance 40 m from the foot. the first is least after a time. (a) ucosα f 3 4 (b) usinα f (c) f cosα u 3 5 (d) u sin α . Two particles start simultaneously from the same point and move along two straight lines.2y =62 (c) x2 + y2 + 2x . then the expression nCr+1 + nCr-1 +2xnCr equals (a) n+1Cr+1 (b) n+2Cr (c) n+2Cr+1 (d) n+1Cr 44. one with uniform r r velocity u and the other from rest with uniform acceleration f . The value of ‘a’ for which one root of the quadratic equation (a . units. A selected the winning horse is 2 4 3 1 (b) (c) (d) 5 5 5 5 2 40.3y = 5 and 3x . Then the equation of the circle is (a) x2 + y2 . is dx y (a) xe2 tan −1 y = e tan −1 y +k (b) (x − 2) = ke 2 tan −1 y (c) 2xetan −1 = e2tan y + k (d) xetan −1 −1 y = tan−1 y + k 36. C are mutually exclusive events such that P( A) = set of possible values of x are in the interval.2x + 2y = 47 38. The number of integral terms in the expansion of ( 3+8 5 ) 256 is (a) 35 (b) 32 (c) 33 (d) 34 n 43. The solution of the differential equation (1+ y ) + x − e ( −1 y )dy = 0 . The lines 2x .2y = 47 (d) x2 + y2 .5a + 3)x3 + (3a .4y = 7 are diameters of a circle having area as 154 sq. If x is positive. The relative velocity of the second particle w. A selects two of the horses at random and bets on them. Then the value of the integral ∫ f (x) g(x) dx . (a) 80 m (b) 20 m (c) 40 m . P( B) = and P(C) = . Let f(x) be a function satisfying f′ (x) = f(x) with f(0) = 1 and g(x) be a function that satisfies f(x) + g(x) = x2.t.r. Events A. Mr.  3 3  3x + 1 x −1 1 − 2x . The 3 4 4 39.2 tan 35. Let α be the angle between their directions of motion.

x→ π 2 [ ] is 1 8 (a) ∞ (b) (c) 0 (d) 1 32 55.2y .46.b2)x + (a1 . The value of the integral I = ∫ x(1 − x) n dx is 0 (a) 1 1 + n +1 n + 2 (b) x2 1 n +1 2 (c) 1 n+2 (d) 1 1 − n +1 n + 2 50. then (d) are in H. Let f(a) = g(a) = k and their nth derivatives fn(a). ∠DAB = the ∆ABC is (a) 64 3 π π and ∠ABE = .P. Then the angle between the faces OAB and ABC will be (a) 900 −1  (b) cos  19    35   (c) cos −1  17    31  (d) 300 53. r r r a.b2)y + c = 0. Further if lim x →a f (a ) g(x) − f (a ) − g(a )f (x) + f (a ) =4 g(x) − f (x) then the value of k is (c) 2 (d) 1 (a) 0 (b) 4   x  1 − tan 2  [1 − sin x]      x  3 1 + tan 2  π − 2x    lim 54. If the equation of the locus of a point equidistant from the point (a1. If AD = 4.a are 3 vectors. rr rr rr a. medians AD and BE are drawn. b. then the area of 6 3 (b) 8 3 (c) 16 3 (d) 32 3 C A 3b 47. A tetrahedron has vertices at O(0. b and c     2 2 2 (a) satisfy a+ b = c (b) are in A. 0). c (c) are in G. a = 1 b = 2.P. gn(a) exist and are not equal for some n. a + b + c = 0 . 1) B(2. 1. such that (b) 0 1 r r r r r r . The radius of the circle in which the sphere x2 + y2 + z2 + 2x . A(1.4z .19 = 0 is cut by the plane x + 2y + 2z + 7 = 0 is (a) 4 (b) 1 (c) 2 (d) 3 52. In a triangle ABC. If in a triangle ABC a cos2   +c cos2   = .P. 1. 2.c + c. b2) is (a1 .b + b. 2). b1) and (a2. then the value of ‘c’ is 2 2 (a) a 1 + b1 − a 2 − b 2 2 2 (b) (d) 1 2 2 2 a 2 + b2 − a1 − b1 2 2 1 2 2 a 1 + a 2 + b1 + b 2 2 2 2 2 2 (c) a1 − a 2 + b1 − b2 2 2 ( ) 18 . then the sides a. 48. 3) and C(-1. c is equal to (a) 1 (c) -7 (d) 7 49. The value of lim 0 x→0 ∫ sec t dt x sin x is (a) 0 (b) 3 (c) 2 (d) 1 51. 0.

0) ∪ (0. The corrected variance is (a) 8. 2) ∪ (2. If A =   and A 2 =  β α  . Domain of definition of the function f ( x) = (a) (-1.G. β = ab (c) α = a 2 + b2 . x=0  (a) discontinuous every where (b) continuous as well as differentiable for all x (c) continuous for all x but not differentiable at x = 0 (d) neither differentiable nor continuous at x = 0 60. then b a    (a) α = 2ab.33 (b) 78. A student is to answer 10 out of 13 questions in an examination such that he must choose at least 4 from the first five questions.P (d) G. 0) ∪ (1.β = a 2 + b 2 (b) α = a 2 + b2 . 64. If b b 2 1 + b 3 = 0 and vectors (1. is 4 − x2 (c) (-1. In an experiment with 15 observations on x. ∞ ) 61.00 (c) 188. If f: R → R satisfies f(x + y) = f(x) + f(y). c2) are non-coplanar. then 7n( n + 1) 2 7n 2 7( n + 1) 2 ∑ f (r ) is r =1 (a) (b) (c) (d) 7n+(n+1) 62.66 (d) 177. The number of ways in which 6 men and 5 women can dine at a found table if no two women are to sit together is given by (a) 7× 5 (b) 6× 5 (c) 30 (d) 5× 4 19 . then the product abc equals (a) 0 (b) 2 (c) -1 (d) 1 57. If the function f(x) = 2x . The real number x when added to its inverse gives the minimum value of the sum at x equal to (a) -2 (b) 2 (c) 1 (d) -1 63. 2) 3 + log10 ( x 3 − x) . β = a 2 − b2 67. If f ( x) =  then f(x) is 0 . 2) n (d) (1. R2 are in (a) H. a. then a equals (a) 1 2 (b) 3 (c) 1 (d) 2  − 1 + 1    xe  x x  . (a. The number of choices available to him is (a) 346 (b) 140 (c) 196 (d) 280  a b α β  66. Then R1.9ax + 12a x + 1.P (c) A. c.a c a2 c2 1+ a3 1 + c3 56.P (b) A. Σx = 170 One observation that was 20 was found to be wrong and was replaced by the correct value 30. β = 2ab (d) α = a 2 + b2 . Let R1 and R2 respectively be the maximum ranges up and down an inclined plane and R be the maximum range on the horizontal plane. ∞ ) (b) (0. attains its maximum and minimum at p and q respectively such that p2 = q. 2) ∪ (2. The number of real solutions of the equation x2 .3|x| + 2 = 0 is (a) 3 (b) 2 (c) 4 (d) 1 2 2 2 58. the following results were available: Σx 2 = 2830. a2). y ∈ R and f(1) = 7.33 65. where a > 0.P. x ≠ 0   59. b. for all x. b2) and (a. R.

3 3.. c′ from the origin then (a) (c) 1 1 1 1 1 1 + 2 + 2 − 2 − 2 − 2 =0 2 a b c a′ b′ c′ (b) (d) 1 1 1 1 1 1 + 2 + 2 + 2 + 2 + 2 =0 2 a b c a′ b′ c′ 1 1 1 1 1 1 − 2 − 2 + 2 − 2 − 2 =0 2 a b c a ′ b′ c′ 1 1 1 1 1 1 + 2 − 2 + 2 + 2 − 2 =0 2 a b c a′ b′ c′ x 1+ i  72. Let f(x) be a polynomial function of second degree. f′ (c) are in (a) Arithmetic-Geometric Progression (b) A. b.. then f′ (a). v and w are three non-coplanar vectors. (u − v)× (v − w) equals rr r rr r rr r (a) 3u.2 2.. where n is any positive integer (c) x = 2n..b′.. ˆ − 6ˆ + 10 k. when n is odd  73. where n is any positive integer (b) x = 4n. 75. c are in A. up to ∞ is equal to 1.. (c) G. where n is any positive integer n −1 .b.P. where n is any positive integer (d) x = 4n+1. C and D with position vectors 7ˆ − 4ˆ + 7k... when n is even 2 (a) neither one-one nor onto (c) onto but not one-one (b) one-one but not onto (d) one-one and onto both. The trigonometric equation sin-1 x = 2sin-1 a has a solution for (a) a ≥ 1 2 (b) 1 1 < a< 2 2 (c) all real values of a (d) a < 1 2 71. Then ABCD is a (a) parallelogram but not a rhombus (b) square (c) rhombus (d) rectangle r r r r r r r r r r 69. − ˆ − 3ˆ + 4 k and 5ˆ − ˆ + 5k i j ˆ i j i j ˆ respectively. The sum of the series 4 (a) loge   e 1 1 1 − + .v × w (d) u. A function f from the set of natural numbers to integers defined by f (n) =  2 is n  .. If f(1) = f(-1) and a.v × w (b) 0 (c) u.P.. 74... If    = 1 then  1− i  (a) x = 2n+1. then (u + v − w)..4 (b) 2 loge 2 (c) loge 2-1 (d) loge 2 20 .w × v 70. If a plane cuts them at distances a. B. Consider points A.P.....c and a′. (d) H.ˆ i j ˆ 68. Two system of rectangular axes have the same origin..P. If u...

8 . T2 l2 ⇒ T2 = I ∝ L2  I1 L2 (2L 2 )2  T 1 = 4 ⇒ 1 = 4 = 2 ⇒ = 2 = 2 L2 T2  I2 L 2  T1 T 1 ⇒ 2= 2 T1 2 4. ( R) 2 2 2 2 For disc Y.AIEEE 2003 PHYSICS & CHEMISTRY SOLUTIONS 1.5) = 5 × 4. When lift is moving downward. t / 4][4R] ( ) 1 2 ⇒ Ix 1 = 3 ⇒ I y = 64 I x I y (4) 2 3 3 15. 2.8 = 24 N 9. µ0ε0 [C] = LT-1 14. Force is ⊥ r to displacement ⇒ the work done is zero Since there is no deviation in the path of the charged particle. 8. I x = ( m)( R) = πr t . so net force due to presence of electric and magnetic field must be zero ⇒ vB = qE ⇒ B = 3. apparent weight = 5(9. 7.8 Potential ∝ R R ∝ length ⇒ Potential difference ∝ l ∆T = 1 40 ⇒ ∆T = 160 C −6 −5 25 × 10 × 10 = C⇒  1  1 2 = C2 ⇒   = [C] µ 0ε0  µ0ε0  11. I y = [π (4R) . τ = (H) tan 60 0 = W. I= or [C]2 = L2T-2 1 m R 2 or M ∝ t ∝ R 2 2 1 1 2 2 2 For disc X. T  R  T ∝R ⇒ 1  =  1  T  R   2  2 2 V 10m/sec T  R  ⇒ 1 = 1  T  R   2  2 3/ 2 1 =  4 3/ 2 ⇒ T2 = (4)3/ 2 =8 T 1 < 10m x 10m ⇒ T2 = 8 × T1 = 8 × 5 = 40 = 40 hours 21 . 3 Mass = 49 = 5kg . 13. E 104 = = 103 Wb / m2 V 10 T∝ l T1 l = 1.

2R = 9R Force ∝ Mass. Angular momentum ∝ r K. U → Ultraviolet rays.E.m(100)2 = ( F )(S) 2 1  2500m  ⇒ m(100)2 =  S 2  2× 6  ⇒ S= 100 × 100 × 6 × 2 = 24 m 2500 × 2 22. Applying the principle of conservation of linear momentum ( 4) ( u) = (v) (238) ⇒ v = 4u 238 19.16. Distance ∝ Acceleration ⇒ a1 M 1 S 1 = = ⇒ 1 = ⇒ S2 = 5S1 a 2 SM 5 S2 5 9 = 1.5 × 5 = 7. Energy = Work done by force (F) ⇒ 1 m. Acceleration ∝ Mass. the resultant force is zero. 6 S1 + S2 = 9 ⇒ 6S1 = 9 ⇒ S1 = S2 = 1. C → Cosmic rays ⇒ γ rays has least wavelength 18. I → Infra red rays. the question if the horizontal distance is none other than the horizontal range on the level of the roof of building Range = u 2 sin 2θ (10)2 sin (2 × 30) 10 × 10 × 3 = = = 8.5 Note: Maximum distance will be travelled by smaller bodies due to the greater acceleration caused by the same gravitational force 21.66 g g 2 × 10 24.5. V → Visible rays.R . M → Micro waves. From. In presence of zero external force. G → γ rays. [momentum] = [M][L ][ T −1 ] = [MLT −1 ] E [M][LT −1 ]2 = ML2 T −1 (Planck’s Constant) = = −1 u T 25.E1  w2 L =  w  × KE = 4 ⇒ L 2 = 4  L2  1  2 17. X → X rays. Distance between the surface of the spherical bodies = 12R . According to triangle law of forces. 1 ∝ Kinetic energy ⇒ L = Angular frequency w L1  K. there is no change in velocity 22 . (50)2 = ( F )(6) 2 ⇒ F= 2500m 2× 6 For v = 100km / hr 1 .  →  λ Decrea g sin RMIVUXGE R → Radio waves .

2 × 10 = W ∴ W = 2N 28... Hence..06 10 × g 10 × 10 31.. x = 1 mm = 10-3 m 35..... According to Gauss’s Law ∫ (E.dA)= q f = µN 0 / ε 0 ⇒ q = ε 0 (φ2 − φ1 ) [ since φ = ∫ E. changing the angle of projection is not going to effect the magnitude of escape velocity F = 200 N. (ii) 3 K Dividing equation (ii) by equation (i).....1J 2 34.. Elastic energy = 1 ×F×x 2 1 ∴E = × 200 × 1× 10 − 3 = 0.. (i) 5T M+m = 2π . T = 2π M K .26. the acceleration must be same for both M >P T T > T = Ma >P . Since the displacement for both block and rope is same so.. mg 10N ↓ f = mg ⇒ µN = W ⇒ µ..10 = W ⇒ 0. 5 M+ m = ...dA ] 27.. a = µg = ⇒µ = 6 10 [ using v = u + at] 6 6 = = 0... (i) ⇒ p = ( m + M)a T = M. Squaring both the sides 3 M 25 M + m m m 25 16 = = 1+ ⇒ = −1= 9 M M M 9 9 23 . Escape velocity of a body is independent of the angle of projection.a = PM m+M ⇒a = P m+M 33.

e = −L dI 2 − (−2) ⇒ 8 = (L) ⇒ L = 0. v = 600 m / s 40.36. No. 37.  π π      πt − − πt   πt − + πt   π  2 2  cos   x = 4(cos πt + sin πt ) = 4[sin − πt ] + sin πt ] = 4 2 × sin 2 2 2                   24 . Differentiating 1 = × 21 = 10. Exact value is less than the obtained one. Vmax = ωA = mω2 I = k ⇒ ω2 = k k ⇒ω = m m ⇒ ω ∝ K or k1 ω1 = k2 ω2 VA max = VB max T = 2π l 1 l .5 ≈ 10% 1 ∆l ∆T 1 ∆l ∆T 2 = 0+ × −0 ⇒ × 100 = × × 100 T 2 l T 2 l Note: In this method. q= Q 2 1 N 1  5000   *44.4 ln 2 5 5 45. This is according to second law of thermodynamics. of β − particles emitted = 4. the % error obtained is an approximate value on the higher side.2 = 78 3Ω 3Ω 3Ω No. No.1H dt 0. z = 92 . External amount of work must be done in order to flow heat from lower temperature to higher temperature.2 × 8 + 4 . K = ln   ⇒ K = ln f N 5  1250  1 2 ln(4) = ln 2 = 0. π  y = 10 − 4 sin  600t − 2x +  . log T = log( 2π) + log  g g 2    k   k  A k ⇒  1  ( A1 ) =  2  ( A 2 ) ⇒ 1 = 2  m  m A2 k1     1 1 ⇒ log T = log(2π) + log(l) − log(g) 2 2 38. I= 3 = 1 .05 41. 39. of α particles emitted = 8. Comparing it with standard equation 3  y = A sin ( vt − kx).of β + particles emitted = 2 6Ω 3Ω 2Ω 48.5 A 2 3V 3V 3V 50.

 P1   T1   =  P  T   2  2 3 Comparing it with standard eq. Potential due to spherical shell. cos πt −  = 4 2 cosπt −  4 4 2   ⇒A =4 2 q . = 10 × 10 = 100 N µ = 9. Work done = 53. v1 = V2 = 2Q q 2Q + . n= 1 2l T .Kx) 51.4 × 10 6 J 3 1 1 2 K(x 2 − x1 ) = × 5 × 10 3 [10 2 − 52 ] × 10 − 4 2 2 2 = 18. 900 − 300 600 2 = = 900 900 3 work = (η) × Heat = 2 × 3 × 10 6 × 4.75 57. cos  − + πt   4   4 = 8 π π   .2 J = 8. Potential difference due to charge at the centre 4πε 0 R Comparing it with standard equation X = A cos (wt . Required work done = 1 = × 5 × 75 × 103 × 10 − 4 2 58. l = 1m µ T = 10 Kg wt. V = V1 + V2 = 4 πε 0R 4 πε 0R 4πε 0r 52. π   π = 8sin .8 × 10-3 kg/m n = 50 hz 25 .8 g/m = 9. Vy = = 3βt 2 dt dt r v = Vx 2 + Vy2 = 3t 2 α 2 + β2 P∝T 3 54. η= = (627 + 273) − (273 + 27) 627 + 273 Cp Cv =γ= 3 2 56. Vx = 1 q2 (8 × 10 −18 )2 = = 32 × 10 −32 J −8 2 c 2 × 100 × 10 dy dx = 3αt 2 .

dH n ∝ (θ2 − θ1 ) = (∆θ ) ⇒ n = 1 dt L1 = 2l or πr 2 l = πr22 (2l ) ⇒r2 = r .66. (220) V2 p= or R = R 1000 V2 110 × 110 = × 1000 = 250 watt Power consumed = R 220 × 220 73. Thrust = Mass × Acceleration = 3. According to Image formula n= 360 360 − 1⇒ 3 = −1 θ θ ⇒ 360 360 =4 ⇒ θ = = 90 4 θ 74. 4πε0 b2 q   q3 ⇒ Fx ∝  2 sin θ + 2  b2  a a θ (-q1) ˙ θ F2 F1 a < ˙ +q2 FX = F1 sin θ + F2 = q 3 q1   2 sin θ +  b2  a < 70.5 × 105 N 69. 4πε0 a F2 = q1 4πε0 2 1 q1q 3 .t1/ 2 )dt ⇒ S = C.5 × 104 × 10 = 3. 123 . Power = F. V  dV F = m   dt   ⇒  m . t 3 / 2 3 c.t 1/ 2 dt V2 = kt + c 2 ⇒ v ∝ ( t )1 / 2 2 ⇒ ∫ ds = ∫ ( c. 2 R =ρ 2l l πr 2 (ρ) 4l = 4× R ( π)r 2 ( ) ( ) R new = (ρ) ( π) r / 2 ( ) 2 = ∴ ∆R = 4R − R = 3R ∆R 3R %= × 100 = 300% R R 26 .t 3 / 2 ⇒S = ⇒ s ∝ t 3/ 2 3/ 2 67. dV dt = constant = C ⇒ dV C = = k ⇒ vdv = kdt dt m ⇒ ∫ v dv = ∫ k dt ⇒ ds = c.v . 75. The force body diagram ˙ -q3 F1 = 1 qq .

92. 89. PH3 + 4Cl2 → PCl5 + 3HCI 95. Nylon is a polyamide polyer More is the no . of Agcl only due to formation of complex as given below: AgCl + 2NH3 → [Ag(NH3)2] Cl 27 . 81.C . 4s0 96. 234 90 −α 230 Th −β 91 X −β 92 Th → 90 Th → 234 → 234 84. For a cyclic process the net change in the internal energy is zero because the change in internal energy does not depend on the path. 100. CH3 CH3 . of + I groups attached to N atom greater is the basic character. Liquid hydrogen and liquid oxygen are used as excellent fuel for rockets. 4 (+1) + x + (-1) × 4 = 0 ⇒ 4+x−4 = 0 x=0 91. CH2 = CH2 (g) + H2(g) → CH3 . 83. 4HCI + O2 → 2Cl2 + 2H2O Cloud of white fumes 99.CH3 CH3 94. 78. The properties of elements change with a change in atomic number.85 Å Ω 2 z1 Ω2 57 88. Ammonia can dissolve ppt. 79. t1/2 = 3 hrs. Co(NH3)5 Cl3[Co(NH3)5Cl]+2 + 2Cl∴ Structure is [Co(NH3)5 Cl] Cl2. Initial mass (C0) = 256 g ∴Cn = Ω∝ 1 z C 0 256 256 = = = 4g 2 n (2)6 64 86. H 2(l) has low mass and high enthalpy of combustion whereas oxygen is a strong supporter of combustion NH2 + CHCl3 + 3KOH → CH3 CH3 N=C + 3KCl + 3H2O 77.06 71 = ⇒ = ⇒ Ω 2 = 0. Ω1 z 2 1.CH3 ∆H = 1(C = C) + 4(C − H) + 1(H − H) − 1(C − C) − 6(C − H) = 1(C = C) + 1(H − H) − 1(C − C) − 2(C − H) = 615 + 435 − 347 − 2 × 414 = 1050 − 1175 = −125 kJ. In neopentane all the H atoms are same (10). 82. An acidic solution cannot have a pH > 7. Fe+2 = 3d6 . C6H5I will not respond to silver nitrate test because C-I bond has a partial double bond character. 80.76.

4 = 67. l = 0 ∴ angular momentum = zero 103. The equilibrium constant is related to the standard emf of cell by the expression logK = E0 × cell n 2 = 0. Due to exothermicity of reaction low or optimum temperature will be required.059 0. For s-electron.5 1. No.B]2 [A] = [2 × 10-5]2 [1. [A] = 1. of moles of boron = 21.57 × 1021 unit cells. ∴ Rise in temperature will decrease adsorption. As adsorption is an exothermic process. 102.e. dS > 0 an ∆G and dG should be negative i.0 × 10-5] = 4 × 10-15 109.6 =2 10. Since 3 moles are changing to 2 moles. < 0 108.059 log K = 590 = 10 or K = 1× 10 −10 59 107. O O || || H-C-O ↔ H-C=O 105. No.02 × 1023 = 2. [NO2 ]2 = [1. 113. 58.2 × 10−2 ]2 = 3×10−3 mol / L KC = [N2O4 ] [4. of moles of silver = 9650 1 = moles 96500 10 Hg + I2 ∴ Mass of silver deposited = 1 × 108 = 10.8 × 10−2 ] 111.101.0 × 6. 106. Number of formulas in cube shaped crystals = units form a cell ∴ unit cells = 1.2 Litre 110.0 × 10-5] Ksp = [2.295 × 0.0 × 6.8 g 10 28 .0 × 10-5.02 × 10 23 since in NaCl type of structure 4 formula 58.5 × 4 Θ 104. For spontaneous reaction. [B] = [1.8 for BCl3 ∴ 1 mole of Boron = 3 mole of Cl ∴ 2 mole of Boron = 6 mole of Cl H2 + Cl2 → 2HCI ⇒ 3 moles of Hydrogen is required = 3 × 22. HgI 2 + KI → K 2 HgI 4 (insoluble) (soluble) On heating HgI2 decomposes as HgI2 117. ∴ High pressure will be required. Glass is a transparent or translucent super cooled liquid.

07 2 2 × 25 10 137.0295 = 1. Therefore it gives only one mono chloroalkane. It is because mercury exists as liquid at room temperature. 122. The above equilibrium shifts to L. M1V1 1 ( Ba ( OH)2 ) = M2 V2 2 ( HCI) or 25 × M1 = 0.1× 35 0.10 + 0. 133. On increasing pressure. 141.2H2O H 129. Rate1 = k [A]n [B]m. ∆Hsolution = ∆H lattice − ∆H Hydration .10 − 0. 125. → 140. According to kinetic theory the gas molecules travel in a straight line path but show haphazard motion due to collisions. AgNO3 → Ag + NO2 + 1 O2 2 ⊕ step 131. on addition of acid. E cell = E cell + 0. Due to increase in size the magnitude of hydration energy decresaes and hence the solubility. LiAlH4 can reduce COOH group and not the double bond CH2 = CH − COOH LAH→   CH2 =CH−CH2OH 123. A chiral object or structure has four different groups attached to the carbocation. 7 4 127. CH3CH2 OH + H + 1→CH3CH2 − O − H  H P ro to nated alco ho l 132. will double. Rate2 = k[2A]n [½B]m ∴ Rate2 k[2A ]n [½B]m = = [ 2]n [½]m = 2n. The solubility is governed by ∆Hsolution i. 126.059 Cu+2 log n Zn+2 [ [ ] ] = 1. 128. The conc.H. Magnesium provides cathodic protection and prevent rusting or corrosion. 29 . r = k[O2] [NO]2. CH3CH2N → C + H2O H+ CH3CH2NH2 + HCOOH.1× 35 0.2 −m = 2n−m Rate1 k[ A ]n [B]m = 138.0 118.1] = 1. Cr2 O 2− + OH − → 2CrO2− + H + . (C6 H10 O5 )n + nH2 O → + nC H O 6 12 6 D − Glu cos e 130. Gypsum is CaSO4. The rain water after thunderstorm contains dissolved acid and therefore the pH is less than rain water without thunderstorm.7 ∴M1 = = = 0.S. 135.07 V 2 120.p. The new rate increases by eight times.e. the temperature is also increased. Ba(OH)2 + 2HCI → BaCl2 + 2H2O Applying Molarity equation. of water increases. Thus in pressure cooker due to increase in pressure the b. f-block elements show a regular decrease in atomic size due to lanthanide/actinide contraction. ∴ New rate = k[2O2] [2NO]2 = 8 k [O2] [NO]2. 142.059 log[0. When the volume is reduced to 1/2.

repulsion and hence the bond angle is 920. . 145. F.P. due to low electronegativity of sulphur the L. Electronic configuration of Cr is 3d 4s 143. 148. 149. n2 = 5 i. In H2S. 146. 147.P.P.Both NO2 and O3 have angular shape and hence will have net dipole moment.6×10−34 = =10−33 m mv 60×10−3 ×10 30 . Hence the third line would be n1 = 2.and Na+ contain 10 electrons each. Permanent hardness of water is due to chlorides and sulphates of calciumand magnesium. 150. repulsion is more than B.P. The lines falling in the visible region comprise Balmer series.B.P. Both XeF2 and and CO2 have a linear structure.L. 5 → 2. N3-. ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ ↑ So due to half filled orbital I. 144. is high of Cr.e. . λ = h 6.

3x2dx = dt when x = 1.... 2. Last four observations are increased by 2..... x2 y2 1 − = 144 81 25 6... 5. d e sin x F( x ) = or dx x 3 3 sin x 3 3x 2 e dx = ∫ 3 e sin x dx ∫x x 1 1 4 4 Let x3 = t. 4  n →∞ n   n   n   n   n   n →∞ n  n n   th 3..(2) From (1) and (2).AIEEE 2003 MATHEMATICS SOLUTION 1. y2 = 4a(x . 0)...  9 +1 th  = 5 term. a= 144 81 81 15 5 .. 2 < r < 8. (1) ⇒ r-3<5 ⇒ r<8 and r1 + r2 > C1C2.h). e = 1+ = = 25 25 144 12 4 3 4 Foci = (3. t = 64 F( t ) = ∫ 64 esin t dt = ∫ F( t ) dt = F(64) − F(1) t 1 1 64 K = 64. b= ...  x5  1 (x) dx − 0 =   = ∫  5 0 5 0 1 4 1 4. The median is 5th n = 9 then median term =   2  observation which is remaining unchanged. r+3 > 5 ⇒ r = 2 ...... 4  1  4  2  4  3  4 1  1 23 n3    n  Lim   +   +   + .. focus of ellipse = (3. t = 1 & x .... order = 2.... 7.4.. 0) ⇒ e = 9  b2 = 16 1 −  = 7  16  8. ∴ There will be no change in median. 2yy1 = 4a ⇒ yy1 = 2a ⇒ y12 + yy1 = 0 Degree = 1... F( t) = ∫ f ( t − y) g(y) dy 0 t 31 . Fundamental theorem (fact) t 2 = − t 1 − 2 t1 r1 − r2 = C1C2 for intersection ....   − Lim  4 + 4 + ...

b) . 1 2a a 1 3b b = 0 1 4c c 1 0 1 b 1 2c a b =0 c C2 → C2 − 2C3 R 3 → R 3 − R 2 . Co-ordinates of A = (acos α . R 2 → R 2 − R1 1 0 a 0 b b−a = 0 0 2c − b c − b b (c . ax + bx + c = 0. & are in H. α + β = b 2 2c − α 2 + β2 b a 2 a α +β = − 2 2 − = a c2 α β a2 1 1 + 2 2 α β On simplification 2a2c = ab2 + bc2 ⇒ 2a c b = + b a c a b c ∴ . b. f (x) = log x + x 2 + 1 ( f (− x) = − log x + x 2 + 1 ( ) ) c −b . c are in Harmonic Progression..= ∫ e t −y ydy = e t ∫ e −y ydy 0 0 t t = e t − ye − y − e − y 0 = − e t ye − y + e − y t [ ] t [ ] t 0  t + 1− et  t = − e te + e − 0 − 1 = e   = e − (1 + t) t  e  [ −t −t ] t 9. i. α + β = As for given condition.(b . 2 10.e.b) = 0 On simplification. .a) (2c . b a b 11. 12. ∴ a.P. f ( x) is an odd function. y = tan + α x 4  A α O X 32 . αβ = a a f (− x) = − f ( x). a sin α ) 2 1 1 = + b a c Y C π 4 B π  Equation of OB.

. (2) qx2 + 2xy ........ (1) ... (2) & (3). (3) .... (4) .... 4  y(sin α + cos α ) + x(cos α − sin α ) = a 13. cos t + b sin t + 1 ⇒ a cos t + b sin t = 3x − 1 3 a sin t − b cos t ⇒ a sin t − b sin t = 3y 3 log(3 + x) − log(3 − x) = K (by L’Hospital rule) x Squaring & adding. Lim x→ 0 1 −1 − 2 Lim 3 + x 3 − x = K ∴ = K x→ 0 1 3 r r r r 16.... a = rp sin θ r H = rp cos θ G = rp sin θ H = rp cos θ Q  sin(90 0 + θ = cos θ ) . (3x ..... 5R2 = 2P2 + 2Q2 On (3) × 2+(2).. x= y= q 2 −q = = ⇒ pq = −1 ..1)2 + (3y)2 = a2 + b2 15...... (1) .. Equation of bisector of both pair of straight lines....12R2 = 0 P2 Q2 R2 = = − 24 + 30 24 − 15 12 − 6 P2 Q2 R 2 = = or P 2 : Q2 : R 2 = 2 : 3 : 2 6 9 6 33 .5R2 = 0 3P2 + 6Q2 ... px2 + 2xy ...... (5) .... (2) x = rp sin (θ + α ) ........ 12R2 = 3P2 + 6Q2 2P2 + 2Q2 .... 1 − 2p − 1 14...π  ∴ slope of CA = − cot + 2  4  π   Equation of CA y − a sin α = − cot  + 2  (x − a cos α ) ..2PQ cos θ On (1) + (2)....py2 = 0 .. (2) ... (3) From (1)...........qy2 = 0 CA ⊥ r to OB From (1) and (2).. (7) .. (6) .... r r x = a cos α + H sin α 17.... a = r × p. R2 = P2 + Q2 + 2PQ cos θ 4R2 = P2 + 4Q2 + 4PQ cos θ 4R2 = P2 + Q2 ...... (1) ..

..n = (i + 2 j + 3k) .. + ( −1) n n C n = 0 r r r r r r 20....p = ....... f n (x) = n! ⇒ f n (1) = n! n n(n − 1) n(n − 1) (n − 2) n! − + ...d = 28 + 4 + 8 = 40 unit A 22. f (x ) = x n ⇒ f (1) = 1 f ′(x) = nx n −1 ⇒ f ′(1) = n f ′′(x) = n(n − 1)x n − 2 ⇒ f ′′(1) = n(n − 1) .... np = 4  1 1  ⇒ q = ... 1) 23. 2) (2. r r 3i + 4 j r r r 5 i + 2 j − 2k B D C P.. 3) y = -x+1 y = x-1 (-1.. n = 8 npq = 2 2 2 1 1 1  1  1  p(X = 1) = C1    = 8... 8 = 5 = 2 2 32  2  2  8 7 19.. Since n is perpendicular u and v.... n = u × v ˆ n= i j k 1 1 0 1 −1 0 2× 2 = ˆ − 2k ˆ = −k 2 r ˆ ω.18... 0) y = 3-x 34 ...V of A = 4i + 2 j − 2 k rr W = F.V of AD = (3 + 5)i + ( 0 − 2) j + ( 4 + 4) k 2 = 4i − j + 4k or AD = 16 + 16 + 1 = 33 (0. ( − k ) = − 3 = 3 r r r 21..V of B − P.. F + F1 + F2 = 7i + 2 j − 4 k r r r d = P...+ (−1)n = 1− + 1! 2! 3! n! = n C 0 − n C1 + n C2 − n C3 + . y = 3+x (1.......

Let OL = t1. = = = = a 1 c a' 1 c' For perpendicular aa′ + 1 + cc′ = 0 x 2 − x1 y 2 − y1 l1 m1 l2 m2 z 2 − z1 n1 = 0 n2 26.4) . x − b y 3 − d x − b' y 3 − d' . Portion OA.(4 .3 = 4 sq. I = ∫ xf (x) dx = ∫ (a + b − x) f (a + b − x) dx a a b b = (a + b) ∫ f (a + b − x) dx − ∫ xf (a + b − x) dx a a b b = (a + b) ∫ f (a + b − x) dx − ∫ xf (x) dx a a b b 2I = (a + b) ∫ f (x) dx a b I= (a + b) 2 ∫ a b f (x) dx.(-2+1) + (2 . Shortest distance = perpendicular distance = ∴ Shortest distance − 2 × 12 + 4 × 1 + 3 × 3 − 327 = 26 144 + 9 + 16 = 26 − 4 + 1 + 15 + 9 = 26 − 13 = 13 [Q 26 − r ] 25. 35 .1) = 1 + 2 + 4 .A= 0 −1 ∫ {(3 + x) − (−x + 1)}dx + ∫ {(3 − x) − (−x + 1)}dx + ∫ {(3 − x) − (−x − 1)}dx 0 1 1 2 0 1 2 = −1 ∫ (2 + 2x)dx + ∫ 2dx + ∫ (4 − 2x)dx 0 1 = 2x − x 2 [ ] + [2x] + [4x − x ] 0 −1 1 0 2 2 1 = 0 .0) + (8 . 1 −1 −1 0 0 −1 1 1 − k = 0⇒ 2 1+ k − k = 0 k 2 1 k+2 1 1 k2 + 3k2 = 0 ⇒ k(k + 3) = 0 or k = 0 or -3 27. I = (a + b) f (a + b − x) dx 2 ∫ a b 28. OB corresponds to motion with acceleration ‘f’ and retardation ‘r’ respectively. Area of ∆OAB = S and OB = t. units 24.

1 + ωn + ω2 n = 0. z ω = − i ω = − i ω 36 .. 31. 33. yr ) . h = (− u sin θ) t + gt 2 Substituting ‘t’ from (1). t 2 = = . Taking co-ordinates as  ...LB = t 2 and AL = v.  .ω. sin   =  n  2r  n  2R r+R= a π π a  π  cot n + cos ec n  ⇒ r + R = 2 .. z ω + zω = 0 ω ω −z 2 zω = − z ω = .. v = 2 2 t Also.. Applying R1 → R1 + R2 + R3 As. (x. Above coordinates satisfy the relation y = mx Therefore lies r r on the straight line.AL = t.... t1 = = and r = .. ∴∆ =0 π a π a tan   = .v. Arg   = ω  ω 2 z ∴ =1 ... h=− u sin θ 2h 1  2h  + g cos θ g 2  g cos2 θ   2h tan θ + h tan 2 θ + h g 2 2 tan θ = 0.. y )& (xr. t = t 1 + t 2 = + t1 f tf t2 r tr tf tr  1 1  2s t= +  f r t 29. (2) ω z z From (1) & (2). f = v v 2s v v 2s 2s 2s . cot  2n  2    x y 32. R=u  1 1 ⇒ t = 2s  +  f r 2h = ( u cos θ) × t g t= 1 2h cos θ g . z = ω = 1 and + = 0. (1) z z π therefore = i As. (1) 1 2 Now... S = 1 1 2S OB. ∴tan θ = u hg hg h = −u 2h tan θ + h sec 2 θ g h = −u tan2 θ − u 30.. ω. zω = 1 .

z12 + z22 + z32 = z1z2 + z2z3 + z3z1) z12 + z22 = z1z2 or (z1 + z2)2 = 3z1z2 ∴ a2 = 3b.3y = 5 & 3x .z1 + z1. (x . z1 + z2 = -a & z1z2 = b 0. -1) Equation of circle.0 (for equation ∆ . z2 + az + b = 0. z. Let f(x) = ex ∴∫ f (x) g(x) dx = ∫ e x (x 2 − e x )dx 0 0 1 1 = ∫ x 2e x dx − ∫ e 2 x dx 0 0 1 1 = x2 e x [ ] − 2[xe 1 0 x − ex ] 1 0 − 1 2x 1 e 0 2 [ ]  e2 1  e2 3 = e −  −  − 2[e − e + 1]= e − − 2 2  2 2 37. z2 form an equilateral ∆ ∴ 02 + z12 + z22 = 0.34. (1 + y ) + ( x − e −1 dy =0 dx −1 −1 dx dx x e tan y (1 + y ) + x = e tan y ⇒ + = dy dy (1 + y 2 ) (1 + y 2 ) 2 I.4y = 7 or x = 1. − 3 ≤ x ≤ 1 and − 1 ≤ 2 x ≤ 1 37 .2x + 2y = 47 38.1)2 + (y + 1)2 = 72 x2 + y2 . P ( C) = 3 4 2 These are mutually exclusive 0≤ 3x + 1 1− x 1 − 2x ≤ 1.z2 + z2. πr 2 = 154 ⇒ r = 7 For centre on solving equation 2x . y = 1 centre = (1. P( B) = . 0 ≤ ≤ 1 and 0 ≤ ≤1 3 4 2 − 1 ≤ 3x ≤ 2.F. P( A ) = 3x + 1 1− x 1 − 2x . 2 tan y ) 35. = e ∫ (1+ y 2 ) x (e tan −1 y 1 dy = e tan −1 y −1 e tan y tan −1 ydy )=∫ e 1+ y e 2 tan )= 2 −1 x( e tan −1 y y +C ∴ 2xe tan −1 y = e 2 tan −1 y +k 36.

.. 16. . − . n(E) = 2C1 + 2C1 p(E) = 3α = n(E) 2 C1 + 2 C1 2 = = 5 n(S) C2 5 2 40.. and − ≤ x ≤ 3 3 2 2 1 + 3x 1 − x 1 − 2x + + ≤1 3 4 2 Also 0 ≤ 1 13 0 ≤ 13 − 3x ≤ 12 ⇒ 1 ≤ 3x ≤ 13 ⇒ ≤ x ≤ 3 3 1 1  2 1 13   1 max − .... Tr +1 = 256 Cr ( 3 )256− r (8 5 )r = 256 Cr (3) Terms will be integral if 256− r 2 (5) r / 8 256 − r r & both are +ve integer.. After t... 24. As 0 ≤ r ≤ 256 ∴ r = 0. velocity = f × t r r VBA = f t + (−u) = f 2 t 2 + u 2 − 2f ut cos α For max. 38 .r + 1 < 0 or r > ∴ r = 7.  2  43.. − 3 ≤ x ≤ 1...  2 3 3 2 3   3 1 1 1 1 ≤ x ≤ ⇒ x∈  . − 3. n . 1 − 3a 2 & 2α 2 = 2 a − 5a + 3 a − 5a + 3  1 (1 − 3a )2  2 2 = 2 2 2  9 (a − 5a + 3)  a − 5a + 3 (1 − 3a )2 = 9 or 9a 2 − 6a + 1 (a 2 − 5a + 3) = 9a 2 − 45a + 27 or 39a = 26 or a = 2 3 41.. 256 2 8  256 − r  For above values of r.. first negative term is T8. n(S) = 5C2.  ≤ x ≤ min  . (n − r + 1) ( x) r r! 32 5 For first negative term. Tr +1 = n(n − 1) (n − 2) .  3 2 3 2 39. 42. 8.. 1. . and min. Therefore.   is also an integer....− 1 2 1 1 ≤ x ≤ ..

60 0 90 0 P x 4/3 D C B tan 60 0 = 8/3 8 or x = x 3 3 1 8 16 Area of ∆ABD = × 4 × = 2 3 3 3 3 C  A  3b 47. β α θ h 4 θ = α + β or β = θ − α h h − tan θ − tan α 3 tan β = or = 40 160 1 + tan θ .b + b. Using nCr + nCr-1 = n+1Cr = n C r +1 + n Cr −1 + n C r + n Cr = n C r +1 + n +1 Cr + n C r 1442443 n +1 C r +1 + n +1 C r ⇒ n + 2 Cr +1 3 −h 4 45. tan α 5 1+ h . c are in A.200 h + 6400 = 0.b + b.a ) = 0 r r r r r r −1− 4 − 9 a. h = 40 or 160 metre 8/3 E 46. h 40 160 Therefore possible height = 40 metre A 30 0 h2 . If a cos2   + c cos2   = 2 2 2 ∴ Area of ∆ABC = 2 × 16 32 = 3 3 3 3 a[cos C + 1] + c[cos A + 1] = 3b (a + c) + (a cos C + c cos B) = 3b a + c + b = 3b or a + c = 2b or a. (a + b + c) = 0 r2 r2 r2 rr rr rr a + b + c + 2(a. b.c + c. of values of r = 33.d 2 VBA = 2f 2 t − 2fu cos α = 0 dt ( ) or t = u cos α f Therefore. I = ∫ x(1 − x) n dx 0 1 − I = ∫ − x(1 − x) n dx = ∫ (1 − x − 1) (1 − x) n dx 0 0 1 1 39 .P.a = = −7 2 49.c + c. total no. a + b + c = 0 ⇒ (a + b + c) . 44. r r r r r r r r r 48.

42 = 9 ⇒ AC = 3 52. A C centre of sphere = (-1. 2x Lim 0 = Lim x→0 x→0 sin x + x cos x (by L’ Hospital rule) d (x sin x) dx Lim x →0 2 sec2 x 2 2 ×1 = =1  sin x  1+ 1 + cos x    x  O 51. 1. 2) Radius of sphere 1 + 1 + 4 + 19 = 5 Perpendicular distance from centre to the plane OC = d = − 1 + 2 + 4 + 7 12 = = 4. Vector perpendicular to the face OAB i j k = OA × OB = 1 2 1 = 5i − j − 3k 2 1 3 Vector perpendicular to the face ABC i j k = AB× AC = 1 − 1 2 = i − 5 j − 3k − 2 −1 1 Angle between the faces = Angle between their normals cos θ = 5 + 5 + 9 19  19  = or θ = cos−1   35 35 35  35  40 . d 2 ∫ sec t dt dx sec2 x2 . 3 1+ 4 + 4 AC2 = AO2 .OC2 = 52 .= ∫ (1 − x) n+1 dx − ∫ (1 − x)n dx 0 0 1 1  (1 − x) n + 2   (1 − x) n +1  1 1 = −  −   =  − (n + 2)  0  − (n + 1)  0 n + 2 n + 1 I= 1 1 − n +1 n + 2 x2 1 1 50.

(h − a 1 ) + ( k − b1 )2 = (h − a 2 )2 + ( k − b 2 )2 1 2 2 (a 1 − a 2 )x + ( b1 − b 2 )y + (a 2 + b 2 − a1 − b1 ) = 0 2 2 2 1 2 2 C = (a 2 + b 2 − a 1 − b1 ) 2 2 2 tan a a2 1+ a3 a a2 1 a a2 b b2 1 + b3 = 0 ⇒ b b2 1 + b b2 c c 2 1 + c3 c c2 1 c c2 a3 b3 = 0 c3 56. . 9' ( x ) − f ' ( x ) lim x→a 54.b) (b .18a For max. 6x2 .b) (b .c) (c .c) (c . (a .18ax + 12a2 = 0 ⇒ x2 .b) (b . p2 = q a2 = 2a ⇒ a = 2 or a = 0 but a > 0.a) + abc(a . f ′′(x ) = 12x . ∴ abc = -1 x 2 − 3 x + 2 = 0 or ( x − 2)( x − 1)= 0 x = 1. 41 . at x = a max. 8 8 y 2 1 lim 2 .3ax + 2a2 = 0 x = a or x = 2a.18ax + 12a2.a) = 0 (abc + 1) [(a .a)] = 0 1 a a2 As 1 b b 2 ≠ 0 (given condition) 1 c c2 57. a = 2.9ax2 + 12a2x + 1 f ′(x) = 6x2 . of solution = 4 58.  sin y / 2  = 1 = y→0 32  y   y / 2  32     2 2 55. f(x) = 2x3 . (1 − cos y)  2 = ( −2 y ) 3 Let x = = lim 0 y→ lim y→ 0 y y − tan 2 sin2 2 2 y3 (−8) . lim x →a k 9(x) − kf (x) = 4 (By L’Hospital rule) 9( k) − f (x) k 9' ( x ) − f ' ( x ) = 4 or k = 4. ± 2 or ∴ No.and at x = 2a min. therefore.53. or min. (1 − sin x) 4 2 ( π − 2x ) 3 π + y. y → 0 2  y − tan −  .c) (c . lim x→ π 2 π x tan  −  .2 or x = ±1.

f (x) = xe R.D.. 1 dy 1 or = 1− 2 x dx x 1 For max. f(1) = 7. f(x) = 7x ∑ f (r ) = 7 ∑ r = r =1 1 n n 7n( n + 1) 2 62. x 3 − x > 0. ≠ R. ∴ m = 7. Let β be the inclination of the plane to the horizontal and u be the velocity of projection of the projectile R1 = u2 u2 and R 2 = g(1 + sin β) g(1 − sin β) 1 1 2g 1 1 2 u2  + = 2 or + = QR =  R1 R 2 u R1 R 2 R  g Therefore.D. f (0) = 0.H. f(x) is continuous R.H.L.P. L. lim h→0  1 1 − +   x x   ( 0 + h ) e − 2 / h = lim 0 h→ 1 1 − −  h h h e 2/h =0 L. 61.H.H. R.0) U (1. 2) U (2. ∞) − { 4} Let f (α ) = mα D = ( −1.H.H. f(x + y) = f(x) + f(y). or min. x ≠ ± 4 ∴D = ( −1. -1 f (x) = + 0 1 + 3 + log10 ( x 3 − x) 2 4−x 4 − x 2 ≠ 0.D.L Lim (0 − h)e h→ 0 =0 1 1 − +  h h Therefore.0) U (1. R2 are in H. Lim h→ 0 − he 1 1 − +  h h −h Therefore. f(x) is not differentiable at x = 0. 60. R1. 42 . lim h→0 (0 + h)e 1 1 − +  h h − he h ( 0 − h)e 1 1 − −  h h =0 =1 L. 1 − 2 = 0 ⇒ x = ±1 x 2 2 d y dy 2 = 3 ⇒  2  = 2(+ ve min ima) 2  dx  dx x   x =2 Therefore x = 1 y=x+ 63.59.D. ∞ ) .

( u × w) − w. -3. A = (7. ∴− ≤ 2 sin−1 a ≤ 4 4 2 2 2 2 2 2 1 1 1 ∴a≤ (As > ) . Total number of ways = 6! × 5! 68. then Σx' = 170 + 10 = 180 Increase in Σx 2 = 900 − 400 = 500 then Σx'2 = 2830 + 500 = 3330 1 2 Variance = Σx' − n 1   Σ x'  n  2 2 1 1  = × 3330 −  × 180  = 222 − 144 = 78. -4. (ii) Selecting 5 out of first five question and 5 out of remaining 8 questions = 5C5 × 8C5 = 56 choices. 5) AB = ( 7 − 1)2 + ( −4 + 6) 2 + ( 7 − 10) 2 = 36 + 4 + 9 = 7 Similarly BC = 7. No.( u × v) 0 0 0 rr r rrr r rr r r r = [uvw] + [vwu] − [wuv] = u.( u × w) r r r r r r r r r + − w.( u × v) r r r − + u.( u × w) 0 0 r r r r r r r r r v. total number of choices = 140 + 56 = 196.( u × w) w. CD = 41 . (u × v − u × w − v × v + v × w) r r r r r r r r r r r r u. -6. DA = 17 r r r r r r r r r r r 69. C = (-1. 7). 2 3 2 43 .( u × v) (u + v − w). Σx = 170.( v × w) r r r w. B = (1.( v × w) − v. 15  15  65. (u × v − u × w + v × w) = 0 r r r r r r u. Therefore.( v × w) + − v. 10).( u × v) + − = u. β = 2ab 67. As for given question two cases are possible. if a < is taken as correct then it domain satisfy for a = but 3 2 2 1 1 1 > > equation is satisfied. 4) and D = (5.64.( v × w) 70. → a ≤ is correct.of ways in which 6mm can be arranged at a round table = (6 . No option satisfied wrong. 66. Out of given four option no one is absolutely correct but (c) could be taken into 2 2 2 1 1 1 consideration. sin-1 x = 2sin-1 a π π −1 1 π π π π − ≤ sin −1 a ≤ or ≤a ≤ − ≤ sin−1 x ≤ . (u + v − w).1)! Now women can be arranged in 6! ways.( u × w) r r r v. -1. (i) Selecting 4 out of first five question and 6 out of remaining 8 question = 5C4 × 8C6 = 140 choices. Σx 2 = 2830 increase in Σx = 10 . α β   a b   a b  A2 =  =   β α b a  b a  α = a 2 + b2 .

. ∴ x = 4n.. f : N → 1 f(1) = 0...  (1 + i)   1+ i  =1   =1 ⇒ 2   1− i   1− i   1 + i 2 + 2i  + x   1 + 1  = 1 ⇒ ( i) = 1. ∞ 1 1  1 1  1 1  1 1 =  −  −  −  +  −  −  −  .. 1 1 1 . 1 2   2 3  3 4   4 5 1 1 1 1  = 1 − 2  − + − . If a... 2a(b)....2 2 . c are in A...... then f ′(a ) ...∞  2 3 4 5  4 = 1 − 2[− log(1 + 1) + 1] = 2 log 2 − 1 = log   e 44 .. and f(6) = -3 so on. f(x) = ax2 + bx + c f(1) = f(-1) ⇒ a + b + c = a .. f(3) = -1. of planes be x y z x y z + + = 1 & + + = 1 ( ⊥ r distance on plane from origin is same... . f(4) = -2. 74...71..... 1 2 3 4 5 6 > > > > > > 0 -1 1 -2 2 3 In this type of function every element of set A has unique image in set B and there is no element left in set B. ∞ − + 1. . f ′( b) and f ′(c) are also in A.. and f ′( c) are 2a(a).. 75..4 Let Tn = 1 1  1 = −  n(n + 1)  n n + 1  S = T1 . f ′( b) ..... f(2) = -1..T4 + T5 ..... b. Eq.........) a b c a 1 b1 c1 −1 = 1 1 1 + + a 2 b2 c2 ∴Σ 1 1 −Σ 2 =0 2 a a1 x −1 1 1 1 + 2+ 2 2 a 1 b1 c1 72...P..P.b + c or b = 0 ∴ f(x) = ax2 + c or f ′(x) = 2ax Now f ′(a ) .3 3....T2 + T3 .. f(5) = 2. Hence f is one-one and onto function.. n ∈ 1    x x 73. 2a(c).

11. 54. 30. 44. 16. 51. 28. 8. 18. 63. 56. 122. 58. 31. 37. 52. 57. 121. 2. 45. 80. 70. 15. 91. 48. 75. 31. 18. 90. 103. 119. 47. 145. 128. C B D A D C C A 67. 109. 133. 32. 114.AIEEE 2003 KEY Physics 37. 58. 47. 33. 27. 59. 40. 41. 120. 64. 13. 132. 102. 17. 61. 65. 74. 131. 26. 4. 13. 55. 12. 141. 115. 77. 56. 46. 40. 29. 35. 3. 68. 71. 9. 74. 62. 42. 14. 25. 118. 21. 29. 36. 16. NONE 66. 104. 24. 140. 33. 35. 19. 69. 94. 2. 5. 97. 129. And C h e m i s t r y 38. 148. 20. 61. 53. 72. 50. 73. 30. 55. 147. 6. 83. 49. 139. 71. 11. 43. 66. 23. 86. 69. 67. 137. 54. 85. 64. B A B A D A A D C B A C C D C A A A C B C D D B D A D 39. 79. 81. 106. 48. 93. 51. 108. 126. 46. 57. 22. 76. 27. 50. 7. 99. 144. 3. 60. 143. 84. 110. 4. 127. 32. 87. 34. 15. 26. 10. 7. 21. 53. 146. 5. 36. 70. 98. 134. 136. 107. 19. 20. 116. 95. 45. 14. 6. 44. 60. 23.. 142. 117. 8. 105. 39. 135. 41. 111. 43. 96. 82. 100. 123. 138. A d B D A B B B C A B A A A D A B C D A D B D C C D B A B B B A B B A A A D Mathematics 1. 28. . 72. 34. 9. 12. 42. 68. 62. 101. 17. 22. 130. 24. D B C B B D C C B D D C A D A A B C C B C A C C B A A A D B A D A D A B B D 113. 78. 112. 49. 150. 65. A A A B B D D C C D D A A C D B C B D A D D D D A D A A A B D B A D C D D 38. 89. 149. 124. 63. D A B D C C A A NONE B C D D D B B D B C C D C A A C A B C C A C C C A B D B A 45 1. 73. 10. 59. 25. 92. 125. 52. 88. C D B D C A D A B A A B B C C D B D C B B A A A D B C C B B A D B C C D B D 75.