Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad

Industrijsko inženjerstvo i menadžment Usmerenje:Projektni menadžment

Investicioni projekat
Osnivanje novog preduzeća za vršenje usluga Veštačkog sunčanja – salon „Miss Fit“

Profesor: Prof.dr Branislav Marić Asistent: Jelena Ćirić

Student:TatjanaStanković 1533-I2

Upravljanje investicijama projekta

SADRŽAJ:
1. Uvod 2. O Preduzeću 3.Analiza tržišta 3.1. Anliza tržišta prodaje 3.2.Analiza ponude-mogući obim plasmana 3.3. Analiza tržišta nabavke 4.Analiza lokacije 4.1. Potreban prostor i fizičke karakteristike lokacije 5.Tehničko-tehnološka analiza 5.1. Potreban prostor i građevine 5.2. Potrebna oprema 6.Marketing proizvoda 7.Ekologija i zaštita na radu 8.Organizacioni aspekti projekta 9.Analiza izvodljivosti dinamike radova 9.1. Deskriptivan prikaz izvodljivosti i dinamike radova 9.2. Prikaz izvodljivosti i dinamike radova gantogramom 9.3.Mrežni dijagram 10.Finansijska analiza 10.1. Predračunska vrednost investicije-PVI 10.2.Izvori finansiranja 10.3. Obaveze prema izvorima finansiranja 10.4.Projekcija ukupnog prihoda 10.5.Materijalni troškovi 10.6.Nematerijalni troškovi ...10.7.Troškovi amortizacije 10.8.Obračun plata 10.9.Obračun trajnih obrtnih sredstava 10.10.Bilans uspeha projekta 10.11.Bilans stanja 10.12.Finansijski tok 10.13.Ekonomski tok 11.Ocena prjekta 11.1.Statička ocena projekta 11.2.Diniamička ocena projekta 11.3.Ocena likvidnosti projekta 12.Zaključna ocena projekta 3 4 5 5 6 6 7 7 8 9 9 9 10 11 12 12 12 13 14 14 14 15 15 16 17 17 18 18 19 19 21 22 23 23 27 28

2

Upravljanje investicijama projekta 1. jer samo preduzeće ne poseduje dovoljnu količinu sopstevnih sredstava neophodnih za realizaciju investicione namere. 3 . Uvod Investiciona namena koja se želi realizovati jeste otvaranje i pokretanje uslužne delatnosti „Miss Fit“. Realizacija investicione namere započinje definisanjem dveju novih uslužnih linija kojima će se omogućiti započinjanje rada. Osnovna aktivnost nužna u ostvarenju investicije jeste osposobljavanje i otvaranje dveju linija za:  Turbo solarijum  Nega lica i tela posle tretmana Osnovni cilj investiranja je nuđenje novih usluga radi zadovoljenja identfikovanih tržišnih potreba i sticanja kompetetivnih prednosti nad konkurencijom. Pisanjem ovog investicionog programa želi se utvrditi :  koliko je sredstava potrebno za investiranje  iz kojih izvora će se vršiti investiranje  na kojim tržištima će se nabavljati potrebna oprema  na kojim tržištima će se prodavati nove usluge  kakvi su finansijski efekti investiranja Jednostavno rečeno na ovaj način želi se oceniti isplativost navedene investicije i mogućnost dobijanja bankarskog kredita. Realizacijom ove investicione namere stvara se mogućnost otvaranja određenog broja radnih mesta što utiče na pozitivnu društvenu prihvatljiost investicione namere. Ovaj uslužni program i kompletan tržišni nastup novog preduzeća omogući će njegovu konkurentnost na domaćem tržištu i stvaraju veće šanse za uspeh u konkurentnom okruženju.

Vek investicije – ekonomski vek projekta 12. Poslovna banka investitora 6.početak investicije: maj 2008.Sopstvena sredstva 88% . Cene u projektu 13.Dobit – 423. Cilj investicije 10. Novi Sad Ulaganje u započinjanje novog posla Započinjanje novog posla u cilju ostvarivanja profita . Pun naziv investitora 2.Vreme povrata ulaganja – 2 godine -Neto sadašnja vrednost projekta – 268. Šifra delatnosti 5.9 .Novi Sad ERSTE Bank Miss Fit Boška Buhe 2.000€ . .307. Izvori finansiranja – Finansijska konstrukcija 16.Upravljanje investicijama projekta 2.1€ = 80 din. O preduzeću REZIME 1.3 .000 .početak rada: oktobar 2008. Lokacija projekta 8.Ukupni rashod – 201.625.752. Predračunska vrednost investicije 15. Maj 2008– oktobar 2008 48. Termin plan 11. .Interna stopa rentabilnosti – 41. Adresa 3. . Efekti projekta Stanković Tatjana Boška Buhe 8.maj 2008.kraj investicije: oktobar 2008. Naziv projekta 7.44% 4 . Karakter investicije 9.1 . Matični broj 4. Investicioni period 14.Kredit Erste banke 12% . 5 godina .Ukupni prihod – 625.

Upravljanje investicijama projekta 5 .

Anliza tržišta prodaje Analiza tržišta prodaje se radi da bi se utvrdio odnos ponude i potražnje na tržištu prodaje. usluge ovog tipa ostalih ponuđača postoje u ponudi. aquatonale… Politika cena: niže cene u odnosu na konkurenciju u početku poslovanja Karakteristike planiranog proizvoda – Planirane usluge. Radeći na što većem zadovoljstvu kupaca. Još jedna od okolnosti koja olakšavaju investiranje je postojanje neiskorišćenog prostora.o. koja nam govori da postoji veliko interesovanje za ovim uslugama. ostvariće se i planirana i zadovoljavajuća prodaja. Georafski posmatrano prodaja se locira na tržište celog Limana. Postoji dva konkurenta na teritoriji ovog dela Novi Sad. Novi Sad Šekspirova 10. Pošto je ovo preduzeće prvenstveno osnovano iz razloga nuđenja usluga solarijuma korisnicima.Upravljanje investicijama projekta 3. Analiza tržišta Potreba za investiranjem u opremanje i pokretanje uslužne delatnosti. a iz analize tržišta. solarijumi imaju za cilj da uz svoje funkcionalne i ostale osobine svojstvene ovom uslugom ostvare što veću prodaju uz veliki obim plasmana. vršiće se analiza tržišta prodaje na tržištu Limana (dela Novog Sada). što istovremeno zahteva manja ulaganja. Naziv konkurenta Pit Stop Avangardija Lokacija Narednog Fronta 5. Objekat je pre toga bio korišćen kao frizerski salon. a. 6 . U pogledu ponude ostalih ponuđača na definisnom tržištu prodaje. a mi da im prodamo uz određenu cenu.o. konkretno posmatrajući postojeće solarijume.. odnosno da bi se utvrdio odnos količina usluga koje su kupci spremni da kupe. čija je oprema zastarela. Pošto preduzeće “Miss Fit” ne vrši usluge na drugom tržištu. „Miss Fit-a“ javlja se prvenstveno iz razloga ne iskorišćenosti potencijala koje ova usluga poseduje. akvalitet usluga nizak.Novi Sad Ciljna grupa: Ženska i muška populacija mladjih i srednjih godina Geografsko tržište: Liman i okolina Faktori kretanja tražnje: veći kvalitet u odnosu na konkurenciju Trend tražnje: Pozitivan Sadašnji snabdevači na tržištima koja se računaju: Cosmoline d. na određenom tržištu u određenim vremenskom periodiu. Neiskorišćeni prostor od 100m² odgovara prostoru potrebnom solarijuma.

najnoviju opremu potrebnu za ovu vrstu delatnosti. b.o. Analiza tržišta nabavke Pošto za potrebe solarijuma nisu potrebne velike analize nabavki. Što se tiče nabavke potrebne opreme ona će se vršiti od dobavljača koji.000 uvozi DOBAVLJAČ Cosmoline d. MERE Br.o. AQUATONALE Potreba za energijom i vodom zadovoljava se preko postojeće distributivne mreže.000 5.000 5.kori snika Br. POTREBNA OPREMA Ležeći turbo solarijum Stojeći solarijum Kozmetički sto za tretiranje lica i tela KOLIČINA 1 1 1 ULAGANJE ( U EUR) 5.kori snika KOLIČINA 10000 5000 2500 17500 CENA (€) 5 10 10 UKUPNO 50000 50000 25000 125000 c.osim toga žele da budu sigurni u kvalitet solarijuma.o.stojećem solarijumu na ugled svetskih trendova.kao što sam već navela konkurencija je mala iz tog razloga što su stojeći solarijumi novitet u Srbiji. Analiza ponude-mogući obim plasmana PROIZVOD Ležeći solarijum Stojeći solarijum Tretman lica i tela JED. Lokacija je veoma dobra i u centru je grada a i takodje je poznata jer je na toj lokaciji nekada postojala frizerski salon.novih lampa. zaključujem da će se nabavka sirovina neophodnih za obavljanje nove uslužne delatnosti vršiti od poznatog dobavljača sa kojim će se uspostaviti uspešna i dugotrajna saradnja..o. 7 . jer to ipak nije proizvodna firma. Cosmoline d.kori snika Br. Analiza i projekcija ponude .Zato firma “Miss Fit” daje svojim klijentima mogućnost sunčanja u tzv.Upravljanje investicijama projekta Ocena potražnje na prodajnom tržištu – solarijumi sve više dobijaju na značaju poslednjih godina.. Žene kao i muškarci sve više prate svetske trendove za preplanulim tenom.

Novi Sad je kao grad veoma posjećen.tehnološka analiza 8 . Potreban prostor i fizičke karakteristike lokacije Za pokretanje ove vrste poslovanja. koji će biti pristupačan svim zainteresovanim klijentima i koji će svojom površinom obezbjediti ekonomično i sistematizovano uređenje poslovnog prostora. Analiza lokacije Firma “Miss Fit“ je kao što je navedeno u samom uvodu smeštena u ulici Boška Buhe. br. 2. 5. a kao što je poznato drugi po veličini u Srbiji. Infrastruktura u ovom delu grada je na zavidnom nivou.Upravljanje investicijama projekta 4. Registracijom ove firme dobijena je urbanistička saglasnost i dozvola za poslovanje. zbog prometa i saobraćaja. tako da je i blizina drugih gradova odgovarajuća za poslovanje i mnoge turističke posjete koje doprinose uspešnosti prodaje. a. Potreban transport – transport za ovu vrstu usluge nije potreban jer dobavljači sami dodju I montiraju lampe. Osiguranje elektroenergije.obezbedjenje određene količine energije je omogućeno i izvršava se bez nekih dodatnih poteškoća. kao i činjenici da je ovaj bulevar veoma pogodan za poslovne objekte i prilaz. kao i zbog nove gradnje pa su Internet i telefon kao sredstva komuniciranja sa klijentima i dobavljačima od početka uvedeni i na izuzetno dobrom nivou služe svojoj svrsi. potreban je lokal od 100 m 2. Tehničko. Povezanost sa saobraćajem je na veoma dobrom nivou zahvaljujući dobroj infrastrukturi u tom dijelu grada.

Potreban prostor i građevine 9 .Upravljanje investicijama projekta POČETAK upit Prijem ponuda informacija Informisanje informacija Pružanje usluge Pružanje usluge novac Izvršenje naplate račun kraj a.

 DISTRIBUCIJA – korisnici sami dolaze  PROMOCIJA.. bitan je poslovni prostor od 100 m 2 . telefonski priključak. tako da se u infrastrukturu ovog dela grada mnogo uložilo. kao što su struja.000 5.promocija će se vršiti na specijalizovanim sajmovima.000 eura.000 5. Promociju će mo vršiti pravljenjem i deljenjem reklamnog matrijala. 10 . za poslovanje mu nije potrebno zemljište. Marketing proizvoda U pogledu marketinga prvo ćemo analizirati marketing miks preduezća:  PROIZVOD – Usluga. pa će isplativost biti veća. Pošto je lokal smešten na samom bulevaru. voda. Potrebna oprema Tabela Prkaz potrebna opreme prema količini i ceni ulaganja POTREBNA OPREMA Ležeći turbo solarijum Stojeći solarijum Kozmetički sto za tretiranje lica i tela UKUPNO KOLIČINA 1 1 1 ULAGANJE ( U EUR) 5. zato što će mo se truditi da naš solarijum primi što više ljudi. Lokal je veoma dobro obezbjeđen elementarnim infrastrukturnim elementima. sajmu Brendova u Beogradu i na drugim sajmovima koji sadrže i reklamiraju kozmetičke i usluge solarijuma.000 15. poput Kozmetičkog sajma Lepote u Novom Sadu. raznim akcijama. svojim kvalitetom i posvećenošću korisniku i naravno putem lokalnog radija i televizije. vrši će se po svetskim standardima i u skladu sa savetima dermatologa koji će biti svakodnevno prisutan u solarijumu. b. 6. bulevar je izuzetno dobro struktuiran i u saobraćajnom pogledu veoma prohodan.000 Iz prikazanog se vidi da je za ulaganje u potrebnu opremu potrebno izdvojiti 15. U blizini su uglavnom izgrađene novije gradnje. Od potrebne građevine.  CENA – cene usluga su izuzetno povoljne i niže od konkurencije.koji košta oko 20000 €.Upravljanje investicijama projekta Obzirom da se investitor bavi prodajom usluga .

vegetaciju i životinjski svet).Upravljanje investicijama projekta Tabela pregled planiranih oblika promocija i troškova koje isti prouzrokuju OBLIK PROMOCIJE Sajamski štand Reklame UKUPNO TROŠKOVI U EUR. Zaštita životne sredine je lako ostavrljiva. Za to će biti obezbeđeni svi potrebni uslovi i sertifikati. 2. kao i zaštita na radu. vazduh. jer se ne radi o velikim fabričkim kompleksima zbog kojih su potrebne veće preventivne mere za okolinu a i radno osoblje.000 5. vodu. Predviđeno investiranje vrši se u okviru postojećeg zakona o zaštiti na radu i zaštiit životne sredine. dozvole i standardi 11 . Realizacija ovog projekta ne ugrožava niti jedan od segmenata ekologije (zemljište. Ekologija i zaštita na radu Realizacija ovog investicionog projekta ne proizvodi štetne efekte za životnu sredinu.000 7.000 3.

Upravljanje investicijama projekta 8. Organizacioni aspekti projekta Potrebno zapošljavanje Novo investiranje zahteva zapošljavanje 3 nova radnika sledeće kvalifikacione strukture: Tabela Stručna sprema i broj radnika koje zahteva investiranje STRUČNA SPREMA IV VII UKUPNO Nameravaju se zaposliti radnici sledećih profila: -kozmetički tehičar -dermatolog BROJ RADNIKA 2 1 3 VLASNICA Kozmetički tehničar Kozmetički tehničar Kozmetički tehničar Kozmetički tehničar Dermatolog Dermatolog 12 .

2008.sredst ava nabavka opreme montaža opreme poče tak rada Vremensko trajanje 2 meseca 1 mesec 1 mesec 1 mesec 1 mesec 13 .  Nabavka opreme 01.2008  Obezbeđivanje finansijskih sredstava 01. 3.8. a.08-01.2008.2008.2008.10.10. 4.11. Prikaz izvodljivosti i dinamike radova gantogramom r. Postoji više načina prikazivanja dinamike realizacije investicije.9. b. Analiza izvodljivosti dinamike radova Analizom izvodljivostii dinamike radova sagledava se način na koji će se realizovati investiciona namera i vreme u kome će se raealizovati.07-01. a u daljem tekstu sledi opisno (deskriptivno) prikazivanje i prikaz pomoću gantograma. 5.  Početak rada01. Deskriptivan prikaz izvodljivosti i dinamike radova Planirana investicija realizovaće se u sledećim vremenskim intervalima:  Izrada investicionog programa 01.Upravljanje investicijama projekta 9.br. 1.programa obezbedjenje finans. 2.-01.05-01. Oznaka aktivnosti A B C D E i 1 2 3 4 5 j 2 3 4 5 6 Opis aktivnosti izrada inv.  Montaža opreme 01.07.09-01.

Mrežni dijagram 14 .Upravljanje investicijama projekta aktivnosti izrada inv.programa obezbedjenje finans.sredstava nabavka opreme montaža opreme početak rada maj jun jul mesec avgust septem bar oktobar Gantogram dinamike realizacije investicije A A B C D E B x C x D x E x Šema međuzavisnosti aktivnoisti c.

000 UKUPNO PVI b.000 23.000 % 88 12 100 15 .000 15. 5.000 1.000 33.000 UKUPNO 20. Izvori finansiranja Tabela Izvori finansiranja r.000 2.Upravljanje investicijama projekta 10.000 33.000 38.000 48.000 Redni broj 1.000 1. Finansijska analiza a.000 15. Predračunska vrednost investicije-PVI Tabela Predračunska vrednost investicije (u EUR) Novo ulaganje 15.000 15. Stavka Građevine Domaća oprema Strana oprema Infrastruktur a Osnivačka ulaganja Ostali troškovi UKUPNO Trajna obrtna sredstva TOS Prenesena sredstva 20.000 10.b 1 2 IZVOR Sopstveni Kredit ERSTE banke UKUPNO Do sada uloženo 33.000 2.000 48. 4. 2.000 33. 3.000 15.000 15. 6.000 ( u EUR) Novo ulaganje UKUPNO 15. 7.000 10.

5 5.5 1.korisnika Br. Projekcija ukupnog prihoda Tabela Projekcija ukupnog godišnjeg prihoda PROIZVOD Ležeći solarijum Stojeći solarijum Tretman lica i tela JED. MERE Br.Upravljanje investicijama projekta c.5 3.9 18819 Tabela Godišnji plan otplate kredita OTPLATA 4700 4700 4700 313 14413 d.9 0 OTPLATA 2350 2350 2350 2350 2350 2350 313 0 ANUITET 3666 3409 3170 2948 2742 2550 334.0 2.korisnika KOLIČINA 10000 5000 2500 17500 CENA (€) 5 10 10 - UKUPNO 50000 50000 25000 125000 16 .0 4.0 1. Obaveze prema izvorima finansiranja OTPLATA U JEDNAKIM RATAMA Iznos kredita: 15.5 4.9 4412.000 Kamatna stopa:7% Rok otplate: 5 godina Greis perido: 1 godina Način otplate: polugodišnje jednake otplate Interkalarna kamata 7% se pridaje dugu i sa njim ulazi u otplatu Tabela Prikaz otplate kredita jednakim polugodišnjimgodišnjim otplatama VREME 0.korisnika Br.9 KAMATA 1316 1059 820 598 398 200 21.5 2.9 0 ANUITET 7075 6118 5292 334.0 3.0 GODINA II III IV V UKUPNO UKUPAN DUG 16424 17573 18803 15137 11727 8556 5607 2864 313 0 KAMATA 2375 1418 598 21.

reklame UKUPNO 1 5000 5000 1000 500 3000 14500 GODINE VEKA 2 3 4 5000 5000 5000 5000 5000 5000 1000 1000 1000 500 3000 14500 500 3000 14500 500 3000 14500 5 5000 5000 1000 500 3000 14500 Tabla Investiciono održavanje r. 1.ostalih usluga Tr.održavanj e Tr. 2. Materijalni troškovi Tabela prikaz planiranih materijalnih troškova (u EUR) rb 1 2 3 4 5 6 7 VRSTA TROŠKA Sirovine Materijal Transport energija In.Upravljanje investicijama projekta e.b. Osnovno sredstvo Oprema Građevinski objekti UKUPNO Nabavna vrednost 15000 20000 % 5 1 Ukupno 750 200 950 17 .

8% 7% 20% Amortizaciona Kvota 1.000 2.000 20.000 1.000 4.2% 5% Godišnji iznos 250 750 1000 g. Troškovi amortizacije Tabela Troškovi amortizacije sredstvo Oprema Gradjevinski objekat Infrastruktura Osnivačka ulaganja UKUPNO Nabavna vrednost 15.poreza i doprinosa PTT troškovi Reprezentacija Premije osiguranja Ostali troškovi UKUPNO Godišnji iznos 2.000 1.000 15. neproizvodnih usluga Tr.500 360 140 200 2200 Ostatak vrednosti 7.000 2.000 1.000 2.500 18200 1300 27000 18 .000 Stopa (%) 1.platnog prometa Tr.000 400 12400 Tabela Premije osiguranja Osnovno sredstvo Građevine oprema Ukupno Nabavna vrednost 20. Nematerijalni troškovi Tabela Prikaz nematreijalnih troškova rb 1 2 3 4 5 6 7 Nematerijalni trošak Tr.Upravljanje investicijama projekta f.000 Amortizaciona stopa 10% 1.

33 864 333.32 10. B(3+4+5+6) : C(A-B): VRSTA Potraživanja Sredstva na žiroračunu Potrebna obrtna sredstva Dobavljači Amortizacija Bruto zarade Porezi i doprinosi Potrebna obrtna sredstva Potrebna obrtna sredstva Godišnje potrebe 102. 2. 6.368 2 1 3 200 280 260 345 i.br. Obračun plata Tabela Obračun plata Stepen struč ne spreme IV VII UKUPNO Broj radnika Neto plata Bruto plata Godišnji iznos 6240 4128 10.202.368 4000 12 12 12 12 30 30 30 30 416.68 19 .33 1797.840 72000 Koeficijen t obrta 17.14 12 5000 2200 10.66 183.Upravljanje investicijama projekta h. A (1+2): 3. 1. Obračun trajnih obrtnih sredstava Tabela Obračun trajnih obrtnih sredstava ( u EUR) Broj dana vezivanja 21 30 Potrebna obrtna sredstva 6000 6000 12000 r. 4. 5.

368 2375 83157 11641 71516 40886 14500 12400 2200 10.000 10. Bilans uspeha projekta Tabela Bilans uspeha projekta ( u EUR) rb I II III IV V Struktura bilansa UKUPNI PRIHODI UKUPNI RASHODI Materijalni troškovi Nematerijlani troškovi Amortizacija Plate Kamate DOBIT POREZ NA DOBIT DOBIT ZA RASPODELU k.000 48000 20 .000 48000 PASIVA Sopstvena Kredit Iznos 33.368 598 84934 11890 73044 5 125000 39489.000 15.368 1418 84114 11774 72340 40066 14500 12400 2200 10.9 14500 12400 2200 10.368 21. Bilans stanja 1 125000 39468 14500 12400 2200 10.Upravljanje investicijama projekta j.9 85510 11971 73539 AKTIVA Osnovna sredstva Obrtna sredstva Iznos 38.368 85592 11982 73610 Godine veka projekta 2 3 4 125000 125000 125000 41843 14500 12400 2200 10.

.

vred.0 00 15.0 00 20. projekta IZDACI -građevine -oprema -obrtna sredstva infrastruktura -osnivačka ulaganja -materijalni troškovi -nemater. Finansijski tok Tabela Finansijski tok Struktura toka PRIMICI -prihod -sopstvena sredstva -kredit -ost.00 0 1. troškovi -plate -anuiteti -porez na dobit NETO PRIMICI 0 48.368 10.368 7075 6118 5292 334.368 10.Upravljanje investicijama projekta l.9 11982 11641 11774 11890 11971 75750 69016 69840 70550 11242 7 22 .00 0 0 1 12500 0 12500 0 49250 14500 12400 2 12500 0 12500 0 55984 14500 12400 3 12500 0 12500 0 55160 14500 12400 4 12500 0 12500 0 54450 14500 12400 5 16200 0 12500 0 37000 49573 14500 12400 10.368 10.0 00 1000 0 2.0 00 3300 0 1500 0 48.368 10.

36 10. troškovi -plate -porez na dobit NETO PRIMICI 0 48.000 1.Upravljanje investicijama projekta m. projekta IZDACI -građevine -oprema -obrtna sredstva infrastruktura -osnivačka ulaganja -materijalni troškovi -nemater.000 20.36 10.000 15.368 8 8 11982 11641 11774 75750 69016 69840 14500 14500 12400 12400 10.000 48.36 10.368 8 11890 11971 70550 112427 23 .000 1 12500 0 12500 0 49250 - 2 12500 0 12500 0 55984 - 3 12500 0 12500 0 55160 - 12500 162000 0 12500 125000 0 37000 54450 49573 - 14500 14500 14500 12400 12400 12400 10.000 2.000 10. Ekonomski tok Tabela Ekonomski tok ( u EUR) 4 5 Struktura toka PRIMICI -prihod -ost.vred.

Investicije po radniku PVI / broj radnika = 48000 / 3 = 16000 (za treću godinu) Dobit po radniku Dobit / broj radnika = 69840 / 3 = 23280 Plate po radniku Plate / broj radnika = 10368 / 3 = 3456 24 .podrazumeva ocenu projekta u reprezentativnoj godini veka  Dinamička – podrazumeva ocenu u svim godinama veka projekta. a obuhvata:  Definisanje ciljeva razvoja  Definisanje kriterijuma ocene  Izbor metoda na osnovu čijih rezultata se donosi ocena  Izrada dokumentacione-informacione osnove za primenu metoda ocene  Primena metoda ocene  Donošenje investicione odluke Svaka ocena se može podeliti na ocenu:  Finansijske efikasnosti – merenje efekata koje projekta donosi investitoru  Društveno-ekonomske efikasnosti – efekti koje donosi zemlju u celini Postoje dve vrste ocene projekta:  Statička. U daljem tekstu sledi finansijska ocena investicionog projekta pokretanja uslužne delatnosti "Miss Fit" odnosno slede statička i dinamička ocena istog. na osnovu ove ocene donosi se ispravnija investiciona odluka. Ocena projekta Ocena investicionog projekta predstavlja skup aktivnosti čiji je cilj sagledavanje opravdanosti i prihvatljivost projekta. Statička ocena projekta Statička ocena projekta vršena je u reprezentativnoj trećoj godini projekta i odnosi se na analizu njegove efikasnosti u toj godini.Upravljanje investicijama projekta 11. a.

b. Osnovna prednost ove metode su što stimuliše likvidnost projekta. Zbog toga što se kod ove metode ne koristi tehnika diskontovanja. 25 .Upravljanje investicijama projekta Akumulativnost Dobit / PVI = 69840 / 48000 = 1. a vreme povrata ulaganja definiše se kao vreme koje je potrebno da prihodi projekta pokriju sve troškove. S obzirom da je vreme povrata ulaganja kraće od veka projekta. korisnost ovih podataka se javlja prilikom poređenja sa drugim proizvođačima u grani.000 75750 69016 69840 70550 75426 KUMULATIV -48. Dinamička ocena projekta i. prema ovoj oceni projekat se smatra prihvatljivim. Tabela Vreme povrata ulaganja ( EUR) GODINA 0 1 2 3 4 5 NETO PRIMITAK -48. a osnovni nedostatak što ne uzima u obzir ukupne efekte koje projekat ostvaruje u svom veku.50 Ekonomičnost Prihodi / rashodi = 125000/40886 = 3. neki autori je svrstavaju u statičke metode.45 Reproduktivna sposobnost Dobit + amortizacija / PVI = 69840+2200/48000 = 1.000 27750 96766 166606 237156 312582 Vreme povrata ulaganja je 2 godine .057 Energetska intenzivnost Troškovi energije / materijalni troškovi = 5000/14500 = 0.34 Dobijene vrednosti predstvlaju deskriptivne kriterijume i koriste se kao dopuna dinamičkoj oceni. Vreme povrata ulaganja Osnovu za izradu ove ocene čine neto primici ekonomskog toka.

Diskontna stopa računa se kao ponderisna aritmetička sredina realnih kamatnih stopa svih izvora finansiranja projekta i predstavlja očekivanu stopu povraćaja ulaganja uzimajući u obzir sve rizike ostvarenja budućih rezultata ds = (32650 * 0. tj. Tehnika diskontovanja predstavlja svođenje budućih efekata na sadašnju vrednost radi donošenja što isparavnije investicione odluke.5) /48000 = 0.596 Godina 0 1 2 3 4 5 Neto primici iz ekonomskog toka . Primena ove tehnike neophodna je zbog promene vrednosti novca.746 0. izračunavnja sadašnje vrednosti ulaganja i budućih efekata investicije.08 + 15350 * 0.07) / 48000 = (2612 + 1074.929 0.803 0. Metoda neto sadašnje vrednosti Ova metoda je predstavnik svih metoda koje se zasnivaju na tehnici diskontoavnja.3 77911. Svi neto primici kod ove ocene množe se odgovarajućim diskontnim faktorom i dobijeni iznosi se saberu da bi se dobila neto sadašnja vrednost.3 RNSV= NSV/PVI = /= 268625.52 52630. S obzirom da je NSV > 0 i po ovoj metodi projekat je prihvatljiv za realizaciju.864 0.82 56081.48000 75750 69016 69840 70550 112427 UKUPNO Diskontni faktor 1 0. 26 .psihologije imaoca novca i drugih razloga.75 59629.596. do koje može doći zbog inflacije.3.Upravljanje investicijama projekta ii.076 = 7. što daje relativnu neto sadašnju vrednost od 5.6% NSV= 268625.3 Diskontovanjem neto primitaka sa diskontnom stopom od 7.91 268625.6 % dobija se neto sadašnja vrednost projekta u iznosu od 268625.693 NSV -48000 70371.3 / 48000 = 5.

6 Godina Neto primici iz ekonomskog toka 0 1 2 3 4 5 -48000 75750 69016 69840 70550 112427 Diskontni faktor 1 0.021883 0.56 4469.008417 -48000 29134.252 769. Računa se pomoću sledećih koraka:  Najpre se neto primici ekonomskog toka diskontuju diskontnom stopom i ukoliko se dobije pozitivna vrednost prelazi se na sledeći korak  Odabira se proizvolno nova viša diskontna stopa sa kojom se diskontuju neto primici da bi se dobila poslednja pozitivna NSV (NSVpp)  Diskontna stopa se povećava sve dok se diskontovanjem neto primitaka ne dobije prva negativna vrednost (NSVpn) i onda se računa ISR na sledeći način dspp= 1.3846154 0.16 0.Upravljanje investicijama projekta iii.01024 NSV 0 1 2 3 4 5 -48000 30300 11042.62 10209.6525 NSV Ds = 1.5 Godina Neto primici iz ekonomskog toka -48000 75750 69016 69840 70550 112427 Diskontni faktor 1 0.47 3973.147929 0.4 0.056896 0.845 946. Metoda interne stope rentabilnosti Interna stopa rentabilnosti je ona stopa pri kojoj je neto sadašnja vrednost jednaka nuli.08 1151.23 Ds = 1. odnosno to je ona diskontna stopa pri kojoj je realizacija projekta još uvek opravdana.652 NSVpn= -2192.23 27 .6 NSVpp= 769.2456 -2192.5 dspn= 1.76 1806.6 1543.064 0.0256 0.

Ovaj kriterijum se svrstava u grupu fukcionalnih. što znači da je i po ovoj metodi projekat prihvatljiv za relizaciju.6 dobija se prva negativna neto sadašnja vrednost koja iznosi -2192. Računa se na osnovu neto primitaka fiansijskog toka.Upravljanje investicijama projekta Diskontovanjem neto primitaka sa diskontnom stopom od 1. Ocena likvidnosti projekta Likvidnost projekta predstavlja sposobnost investitora da u toku realizacije projekta u svakom momentu ima sposobnost da izmiri dospele obaveze.23) = 0. ovaj zbir je veći od 0.652 dobija se diskontovanjem stopom od 1.44 % Pošto je ISR = 41.652 / (769. c. a ne eliminacionih. ali ukoliko zbir neto primitaka ima negativnu vrednost koja se ne može korigovati i dovesti u pozitivno stanje tada ovaj funkcionalni kriterijum postaje eliminacioni.5. 28 .6% i po metodi interne stope rentabilnosti projekat je prihvatljiv za realizaciju.596.5 + (1. Zbir neto primitaka iz finansijskog toka iznosi 5.23 a poslednja pozitivna neto sadašnja vrednost u iznosu od 769.4144 = 41.5) * 769.652 + 2192.44% a to je veće od 7.6 – 1. Interna stopa rentabilnosti iznosi: ISR= dspp+(dspn-dspp) x NSVpp/NSVpp-NSVpn = 1.

Zaključna ocena projekta Preduzeće »Miss Fit« sa sedištem u Novom Sadu. Nabavke potrebne opreme vršiće se od postojećih dobavljača sa kojima je uspostavljen kontakt.ISR= 41. Ocenom investicionog projekta utvrđeno je sledeće .Likvidnost.pozitivna u ceom veku projekta Na osnovu izvedenih ocena možemo zaključiti da je projekat profitabilan.000 od ERSTE banke. ulazi u investicioni poduhvat otvaranja uslužne delatnosti . Predračunska vrednost investicije iznosi 48000 od čega se  33.solarijum. Literatura: Branislav Marić.000 finansira iz sopstvenih izvora  uzima se kredit u iznosu 15. Analizom tržišta nabavke identifikuje se postojanje opreme nephodne za pokretanje ove uslužne delatnosti . Novo ulaganje omogućiće zapošljavanje 3 nova radnika čija je kvalifikaciona struktura navedena u tabeli.Upravljanje investicijama projekta 12.44 % .NSV= 268625. Novi Sad 2008 god 29 .3 . Analizom tržišta prodaje utvrđeno je da postoje pozitivne okolnosti za realizaciju prodaje ove usluge. da nosi minimalni rizik i da ga treba realizovati. »Upravljanje investicijama« Fakultet tehničkih nauka. Boška Buhe 2.vreme povrata ulaganja je 2 godine . U investicino poduhvat ulazi se iz razloga zadovoljenja svojih egzistencijalnih potreba i potreba korisnika ove usluge.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful