KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504

RANCANGAN TAHUNAN DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 MINGGU 1 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 1.0 Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika STANDARD PEMBELAJARAN 1.1 Mengenal pasti bahagian komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem). 1.2 Menghidupkan dan mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul. 1.3 Mengenal pasti kedudukan kekunci abjad dan nombor 1.4 Menyatakan fungsi kekunci Enter, Spacebar, Backspace dan Delete. 1.5 Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik 1.6 Menunjukkan sikap yang positif semasa menggunakan TMK. 1.7 Bekerjasama dengan rakan sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer. 2.1 Membuka dan menyimpan CATATAN

2.0

Memilih dan

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

1

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504

MINGGU 2

BIDANG

STANDARD KANDUNGAN mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian

STANDARD PEMBELAJARAN fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint). 2.2 Menaip teks menggunakan pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word). 2.3 Menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej dalam satu halaman. 2.4 Menggunakan perisian grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan kotak warna (color box). 2.5 Menggunakan perisian persembahan (MS PowerPoint) untuk menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej. 2.6 Mencetak dokumen. 2.7 Merekodkan suara dengan menggunakan perisian

CATATAN

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR

2

3 Menjelaskan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 3 .5 Menunjukkan dan menerangkan bagaimana mencapai imej yang disimpan. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP 3.1 Mengenal pasti lokasi dan untuk mencari.4 Menyimpan imej daripada laman web.0 Menggunakan TMK 3.1. 1. 1.1.3 Mencari imej menggunakan enjin carian.1 Memahami ciri benda Murid boleh: hidup dan 1. mencapai maklumat yang mengumpul. CATATAN 3 SAINS HAYAT 4 1. memproses dan 3.2 Menggunakan pelayar menggunakan untuk melayari Internet maklumat 3.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan. 3. membesar dan membiak. 3. hidup dan benda bukan hidup. 1.1. bernafas. disimpan. bergerak.1 Mengenalpasti benda bukan hidup.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN sedia ada.

Paint) untuk menghasilkan tugasan yang diberi.2 Berkongsi idea menggunakan perkakasan lain seperti kamera digital dan CD-ROM. 5.1 Menyampaikan idea 6 5. penulisan atau lisan.0 Menggunakan TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan menggunakan pemprosesan perkataan (MS Word) dan perisian persembahan (MS PowerPoint).0 Menggunakan TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat 4.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN pemerhatian melalui lakaran.1 Menggunakan perisian aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word. TMK. CATATAN 5 4. MS PowerPoint. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 4 . 4.

7. bergerak. BENDA HIDUP DAN BENDA BUKAN HIDUP Murid boleh: 1. bernafas.0 STANDARD PEMBELAJARAN 6. 1.1 Memahami ciri benda hidup dan bukan 1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu: perlukan air dan makanan.1 Mengukuhkan CATATAN persembahan multimedia (MS PowerPoint) sedia ada seperti masukkan fail audio. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 5 .1.1. pemprosesan perkataan (MS Word) atau perisian persembahan (MS PowerPoint) secara kreatif (memanipulasi teks.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran Menggunakan TMK untuk mengemukakan idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif 7.1 Menggunakan perisian grafik 7 (Paint).KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN 6. 8 1.1 Mengenalpasti benda hidup dan hidup. imej dan bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada. benda bukan hidup.

2 Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh manusia. 2. penulisan atau lisan. 2.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia iaitu mata. tangan dan kaki 2. 1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 6 .2Menghargai bahagian tubuh kita.1. penulisan atau lisan.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 2.1Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh manusia. telinga. hidung. CATATAN 9 10 2. lidah.1.1. TMK. mulut.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN membesar dan membiak.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. TMK. MANUSIA Murid boleh: 2.

burung.1.1. siput dan ramarama. ikan. 3.1 Menghormati dan menerima keadaan diri seseorang. ular.1. Murid boleh: CATATAN 11 12 13 3. sirip.1 Mengenal pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing.3 Membanding dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 7 . 3. sesungut dan cangkerang. sayap. kaki. mulut.1Menganalisis haiwan dan bahagian tubuh haiwan.2. tanduk. 3. katak. telinga. ekor.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 2. lipas.paruh. sisik. bulu. HAIWAN 3.

***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 8 .1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 3.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan yang lain.2. 3.4 Mengitlak bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita.2. 3. CATATAN 3. TMK. penulisan atau lisan.1.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak secara simulasi. 3.1.

bunga. daun.1. pokok mangga.buah.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan 4. pokok keembong.1 Mengenal pasti tumbuhan yang terdapat di sekeliling seperti rumput. 4.2. dahan. CATATAN Murid boleh: 14 15 16 4.2 Mengenal pasti bahagianbahagian tumbuhan iaitu pucuk. pokok orkid dan pokok pisang. paku pakis.1. pokok kelapa. pokok nanas.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 3.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan dengan cara tidak menganiaya haiwan. batang dan akar ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 9 . pokok bunga ros. pokok bunga raya. TUMBUHAN 4.

3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling kita.1.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.3 Membanding dan membezakan bahagian satu tumbuhan dengan tumbuhan. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 10 . CATATAN 4. 4. 4. penulisan atau lisan. TMK.1.tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.1. 4.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN dengan memerhati tumbuhan sebenar.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.

kolaj dan kraftangan seperti tikar. bakul.2 Mencipta produk daripada bahagianbahagian tumbuhan. ketupat dengan menggunakan bahagian-bahagian tumbuhan. topi. potpuri. CATATAN 17 18 4. Murid boleh: 4. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 11 . 4.2.2 Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN 4.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku. penyapu.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat satu jenis tumbuhan sahaja.3.2.

2. 5.1.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 19 20 BIDANG SAINS FIZIKAL 5. kuning.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan secara lisan. 5.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu segi empat tepat. ungu.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai warna.1. 5. segi empat sama. hijau. MATA UNTUK STANDARD KANDUNGAN 5.dan jingga. penulisan atau lisan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria penglihatan. merah. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5. 5.1.2 Memahami pengetahuan tentang pelbagai bentuk. Murid boleh: CATATAN MELIHAT 21 5. segi tiga dan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 12 . putih.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. biru. TMK.

4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. tinggi.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 5. panjang.3.3. Murid boleh: 5. penulisan atau lisan.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.rendah. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 13 . TMK.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar. 5. TMK.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz dalam kehidupan.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai saiz.3. kecil. 5.2. 5.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN bulatan yang terdapat pada objek di persekitaran murid. CATATAN 22 5. pendek. penulisan atau lisan.3.

saiz atau bentuk.4 Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.saiz dan bentuk. 5.4.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 14 . HIDUNG UNTUK MENGHIDU Murid boleh: 6. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 5.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang 6.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna.1.4.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 23 24 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 5.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna.3 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang berbeza. CATATAN 25 26 27 6.4. 5.4.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri yang sama. 5.

6. 6.2 Mengelaskan bendabenda yang berbau dan tidak berbau berdasarkanpenyiasatan.1 Menaakul kepentingan deria bau secara lisan ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 15 . TMK. 6.2.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN pelbagai bau.2 Menghargai deria bau.1.1. STANDARD PEMBELAJARAN berkaitan dengan deria bau. CATATAN 6. 6.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. penulisan atau lisan.1.3 Menaakul tentang kepentingan bau secara lisan.

penulisan atau lisan. 7.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan tidak mengambil makanan yang terlalu masin. pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan CATATAN Menghargai deria rasa. manis. dan masam dengan menjalankan penyiasatan.1. LIDAH UNTUK MERASA STANDARD KANDUNGAN 7. TMK.2.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara lisan.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan rasa manis.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria rasa. pahit.1.1. 7.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 28 29 BIDANG 7.1. 7. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 16 .1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai rasa. 7. masin.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 7.

1. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 8.1. 8. TMK. 8.1. KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA STANDARD KANDUNGAN 8. halus. 8.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam kehidupan. 8.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria sentuh.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan. kasar. penulisan atau lisan. keras dan lembut melalui penyiasatan.1.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 30 31 32 BIDANG 8.2 Membezakan ciri bahan iaitu panas.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran.1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 17 . sejuk.

2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang diperdengarkan. TMK.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 33 34 BIDANG 9. CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 18 . penulisan atau lisan. STANDARD PEMBELAJARAN Murid boleh: 9.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria pendengaran. 9.1.1.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya. 9.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam kehidupan.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. 9. TELINGA UNTUK MENDENGAR STANDARD KANDUNGAN 9.1.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 35 36 BIDANG 10.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti objek melalui penyiasatan. 10. penulisan atau lisan.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan menggunakan deria. 10.1.1 Memerihalkan kepentingan menjaga keselamatan diri termasuk organ deria. TMK.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan 10. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 19 .2.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran.1. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA STANDARD KANDUNGAN 10.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Murid boleh: 10.1. 10.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU BIDANG STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 20 .

1. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 21 .KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 37 38 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 11.1. 11.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek yang tenggelam melalui penyiasatan. TMK. penulisan atau lisan. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN SAINS BAHAN 11.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 11.TIMBUL DAN TENGGELAM Murid boleh: 11.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.1.

prisma.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk bongkah secara lisan. silinder dan sfera. kuboid. ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 22 . TMK. STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI 12. 12.1.1.1.KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 MINGGU 39 40 BIDANG STANDARD KANDUNGAN 12.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas bongkah. REKA BENTUK Murid boleh: 12. piramid.1.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu kiub.kon.2 Mereka bentuk objek atau struktur menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran. 12. penulisan atau lisan. 12.

KSSR TAHUN 1 SK SG UD YBE3504 ***Elemen EMK boleh diterapkan mengikut kesesuaian Standard Pembelajaran DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI TAHUN 1 KSSR 23 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.