LUKISAN

(a) Definisi Lukisan

Lukisan merupakan hasil kerja seni yang dibuat di atas sesuatu permukaan rata untuk meluahkan perasaan berbentuk imej dengan menggunakan media kering atau menggunakan warna paling sedikit. Lukisan adalah lanjutan beberapa lakaran ringkas bagi merakamkan informasi visual kepada sesuatu kegiatan lain seperti catan, kolaj, montaj dan cetakan. Penggunaan alat dalam sesebuah lukisan terhad kepada media kering seperti pensel, pensel warna, paste l, arang, pen dan dakwat. Lukisan mengaplikasi garisan, rupa, bentuk, saiz, warna dan jalinan. (b) Alat, Media dan Bahan

-

Pensil H- Adalah sejenis pensel jenis keras Pensil B (2B - 8B) - Adalah sejenis pensel lembut Pensil warna- Terdiri daripada berbagai jenis warna Arang- Dapat memberi kesan legap dan mudah mendapat kesan Pen dan dakwat- Mempunyai kesan garisan yang lebih halus Soft Pastel- Didapati dlm pelbagai warna,mempunyai kesan lembut Krayon- Juga lembut dan mempunyai kesan lilin Pen marker- Menghasilkan kesan garisan tebal Marker pelukisan (rendering marker) Kapur -Kesan garisan yang tebal dan mudah tanggal

‡ Kertas Ingres . kertas suratkhabar. (d) Teknik i. Pangkah silang v. Biasanya digunakan untuk lukisan pastel ‡ Lain-lain kertas seperti µbrown paper¶. arang dan krayon lembut. . Coreng / conteng ii. ‡ Kertas cat air . kertas fotokopi. Ia terdapat dalam pelbagai warna yang cerah.kertas ini mempunyai permukaan yang halus dan berbulu.tebal dan bermutu tinggi.(c) Jenis-jenis Kertas Lukisan ‡ Kertas lukisan biasa sesuai untuk pensel. kertas komputer. kertas arkitek. mahal tetapi baik untuk digunakan.merupakan kertas bod putih yang keras dan licin yang dicipta untuk pen. Garisan kontur iii. kertas taip. Titik iv. Garisan selari. pen. ‡ .

t ii i l t. titi . i iii i j il i l i i ili t . 3 titi l iii ti f i it i K i j P t i i i l i. t i t i i i ll . it i i t i l i il i .t i ii iii i i i fi l l i t j S j it j t ti il t i t i t i l i t i l ti t: i A i ii P tif 1. .

CATAN t t . 6. 5. W P t Ai t A ili t i t t Bahan B K K t K t i t t i .I t t t ili t t i i t t t t t t t Contoh karya Alatan dan bahan i 1. i l il t t l l i .W 3. 4. W .

arnakan latarbelakang mengikut warna objek .Proses c t n . Buat lakaran kasar dengan pensel atau arang 2. Biarkan gubahan kering sepenuhnya. Gunakan berus yang bersaiz kecil dan sederhana untuk proses memperincikan jalinan pada objek. .objek yang dilukis. Gunakan berus yang bersaiz sederhana. arnakan bahagian depan dengan warna yang lebih pekat. .

t t ij i i f l . Vincent van Gogh. ij i Contoh-contoh catan terkenal tempatan Bathing at Asnieres. j ti l i i.5.P j l i t liti. 1883. . The Sunflowers. 1888. B W . Georges Seurat.K j li f .

alatan.KOLAJ Kolaj dihasilkan dengan cara memotong. . menindih bahan-bahan di atas permukaan rata .Bahan yang digunakan untuk menghasilkan kolaj adalah dari bahanbahan terbuang. Alatan an a an - Gam Pelbagai kertas Pisau dan gunting proses Penggunaan bahantara yang bersesuaian dengan tema atau tajuk catan juga perlu diambil kira apabila menjalani proses kolaj. Gam cebisan kertas atau fabrik mengikut gaya tersendiri untuk mendapatkan satu hasil kerja kolaj yang baik Apabila sudah kering sapukan pula gam di atas lapisan pertama untuk menampal kertas bagi menimbulkan kesan objek. jenis kekacang. bahan dan media perlu disesuaikan dengan tahap umur murid. Sebelum mengaplikasikan alatan dan media pada kolajperlu fikirkan tema terlebih dahulu. harmoni. Berikut ialah contoh teknik yang paling mudah bagaimana seseorang itu boleh menghasilkan sebuah kolaj: y y y y y y y tema atau tajuk yang hendak dihasilkan supaya mesejnya sampai Sediakan dan racik/koyak/gunting bahan-bahan seperti kertas atau fabrik yang diperlukan untuk kolaj tersebut. Tema. mengoyak. Buat lakaran pada kertas lukisan untuk menyenangkan kerja -kerja menampal Sapukan gam pada permukaan kertas. menampal. kontra pada kolaj anda. menggunting. Dapatkan kertas pelbagai warna untuk menimbulkan kesan jalinan. berbagai jenis kertas dan fabrik.

cetakan yang disusun supaya bercantum. Proses menghasilkan satu komposisi gambar supaya menjadi satu komposisi daripada bahagian gambar atau imej. Proses membuat gambar dari beberapa gambar atau corak disusun secara bertindih di antara satu sama lain. bertindih. imej yang terhasil daripada cantuman beberapa imej. . peperangan.MONTAJ Montaj ialah menampal dan melekatkan gambar-gambar pada suatu permukaan untuk menimbulkan mesej pengajaran. komposisi gambar dicipta dengan menggunakan teknik superimpose dengan menyusun berbagai cebisan gambar dengan cara yang kreatif. kecintaan. majalah. kecuaian. diubahsuai untuk menghasilkan satu imej. Satu corak tidak semestinya bermaksud sebagai kerja seni halus dibuat melalui proses menampal satu bahan ke atas bahan yang lain. alam sekitar y y y y y y y Menggunakan potongan gambar-gambar yang berkaitan dari manamana media cetak untuk menghasilkan satu tajuk atau tema. Hasil seni mengandungi sebahagian daripada imej yang ada seperti dalam gambar foto.

Sekuji .Cetakan Stensil Cetakan stensil merupakan kaedah yang paling mudah bagi pemula -pemula atau pelajar-pelajar yang baru diperkenalkan dengan cetakan ini kerana bahan yang digunakan adalah lebih mudah. Skrin 2. Kertas (untuk melukis imej) 7. Kain atau kertas untuk cetakan . Pelajar -pelajar agak suka menghasilkan kerja cetakan ini terutama sekali jika cetak pada kemeja T mereka Peralatan dan bahan yang dikehendaki sekuji (digunakan untuk mencetak) Peralatan bahan yang diperlukan ialah: .Stepler gun . Cutter/pisau (untuk memotong imej) 8. Dye fabrik atau pewarna . Kain organdi (untuk diregangkan pada skrin) . Anda sebagai guru yang baru mengenali cetakan juga boleh mempraktikkannya di sekolah. Pita pelekat 9.

t li t l t t t .P i ti i t t i t i t l i i j i i t ti i j fl . t i l j t t l it i l i t t i t i j ti i t t l l i t .Proses S i . P t i itif i j ti l i tif .

pastikan bahagian dalam kemeja T hendaklah dilapik dengan kertas tebal atau kadbod agar tidak terkena pada bahagian belakang baju. sekuji juga hendaklah dicondongkan sedikit bagi mendapat kesa n yang sempurna.Skrin telah sedia untuk dicetak. Karya cetakan yang telah siap . Jangan cetak berulang-ulang kali kerana ini mungkin akan merosakkan imej atau dye akan masuk terlalu banyak. jika menggunakan kemeja T. anda hendaklah memastikan skrin tidak bergerak -gerak semasa cetakan kerana ini akan mengakibatkan imej yang dicetak akan rosak. Letakkan kain atau kemeja T di bahagian bawah skrin. Tuang dye fabrik di atas hujung skrin sebanyak yang dikehendaki Cetak menggunakan sekuji.

arang. kapur. meluahkan berbagai perasaan dan menghasilkan berbagai jalinan. pensil warna.menggunakan warna putih dan hitam sahaja. ‡ Gosokan potongan kertas Alat dan Media y y y Media kering.GOSOKAN Gosokan adalah satu proses pemindahan reka bentuk atau corak dari sesuatu permukaan ke permukaan yang lain dengan cara menggosok di atas permukaan yang hendak dipindahkan. Teknik gosokan ‡ Gosokan satu lapis dan satu arah sahaja ‡ Gosokan beberapa lapisan di atas tempat yang sama secara berulang kali ‡ Gosokan beberapa kali dari arah dan sudut yang berlainan ‡ Gosokan secara pusingan ‡ Gosokan menggunakan berbagaibagai warna ‡ Gosokan monokrom . pensil. Bahan yang digunakan ( mempunyai permukaan bertekstur ) . Kertas. Aktiviti gosokan dapat memperkembangkan deria lihat terhadap alam sekitar.

RESIS y y Resis ialah satu aktiviti dalam kegiatan menggambar yang menggunakan warna warna basah dan contengan lilin. Contoh karya resis Alatan dan bahan - Lilin Kertas lilin Warna air Alatan cat air . y Lilin dalam aktiviti resis bertindak sebagai alat untuk menghasilkan garisan di atas permukaan kertas y Resis dari kertas lilin ialah satu perpindahan lilin yang terdapat kertas tersebut ke permukaan kertas dengan menggunakan teknik tekanan garisan. y Resis dengan menggunakan kain menggunakan canting untuk membuat garisan lilin pada corak batik. Lilin yang digunakan dalam aktiviti resis menjadi pelindung kepada warna asal atau terdahulu yang terdapat pada permukaan kertas.

Kesan garisan lilin yang terdapat pada permukaan kertas lukisan tersebut akan timbul dalam keadaan warna putih dan lutsinar.proses resis y y Letakkan kertas lilin di atas kertas lukisan. Alihkan kertas lilin tersebut dan warnakan permukaan lakaran yang terdapat di atas kertas lukisan dengan menggunakan warna-warna lembut. Tekanan kuat pada kertas lilin ketika melukis akan memindahkan lilin di atas kertas lukisan tersebut. Lukis secara kuat dengan memberikan tekanan pada permukaan kertas lilin tersebut menggunakan pensel atau hujung kayu. Melukis dengan menggunakan lilin paraffin atau lilin biasa akan menghasilkan kesan yang sama juga. y y .

kertas nota. Contoh mozek Alat dan Media y y y y y y Berbagai jenis kertas seperti kadbod. Teknik mozek dihasilkan dengan menyusun bahan secara bersebelahan dan rapat tetapi masih meninggalkan ruang latar. kertas majalah berwarna. Kertas berbagai warna. kertas binaan (construction paper). Berbagai jenis pelekat seperti gam biasa. Bahan-bahan yang digunakan adalah dari bahan semulajadi atau buatan manusia mengikut kesesuaian tahap murid dan jenis kelas yang hendak diajar. Bahan semula jadi seperti bunga-bunga kering. gam putih. Aktiviti mozek boleh dijalankan sebagai aktiviti dalam seni menggambar di dalam sekolah dan pada bangunan . pen. kertas menaip. kertas surat khabar. gam kayu.MOZEK Satu hasil kerja seni menggambar yang dihasilkan dengan menyusun bahan -bahan tertentu di atas permukaan rata. gam simen. berbagai daun kering. gambar-gambar berwarna . kertas lukisan. tali.bangunan di luar sekolah. rumput Pelbagai jenis biji-bijian atau objek semula jadi Pensel.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful