-1

-

Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1: Wat is een wolf? Hoofdstuk 2: De geschiedenis van de wolf. Hoofdstuk 3: De verschillende soorten wolven. Hoofdstuk 4: De wolventroep. Hoofdstuk 5: De jonge wolven. Hoofdstuk 6: De jacht Nawoord Lijst van moeilijke woorden Bronvermelding

2 3 4 5 6 8 9 11 13 14 15

-2-

Ik houd mijn werkstuk over wolven omdat ik er nog niks over wist en ik wilde er graag meer van weten. In de dierentuin heb ik ze ook al heel vaak gezien, daarom lijkt het me leuk om het over wolven te houden. In Blijdorp lopen de wolven vaak heen en weer op dezelfde plek. Ik ben benieuwd of ze dat in de natuur ook doen.

-3-

De wolf is het grootste lid van de hondenfamilie. De wolf is een zoogdier. Hij lijkt veel op een hond. Hij eet veel vlees. Dieren die vlees eten noem je carnivoren. De wolf leeft op verschillende plekken op de wereld. In Noord-Amerika bij voorbeeld. Daar zijn vierentwintig verschillende soorten wolven gezien! Verschillende soorten hiervan zijn al uitgestorven. De wolf lijkt heel veel op de normale hond. Eigenlijk is het ook en hond, maar de wolf is groter. Wolven hebben ook een langere snuit, langere poten en krachtigere kaken. Een wolf kan twee keer zo hard bijten dan de sterkste hond. De vacht van een wolf is heel dik. De haren van de vacht van een wolf kunnen twaalf centimeter lang worden! Dat komt omdat de meeste wolven leven in koude gebieden.

-4-

Z’n 37 miljoen jaar geleden waren er al wolven. Dat was de Hesperocyon. Hij was waarschijnlijk net zo groot als de kat. Daarna kwam de Eucyon. Die leefde 8 miljoen jaar geleden. Ze leefde in Noord-Amerika. Dat was de voorouder van alle wolven. Later kwam de oerwolf, die leefde 10.000 jaar geleden. Die lijkt het meeste op de wolf die wij nu kennen. De tanden van de oerwolven waren zo sterk, ze konden de botten van een mammoet breken! De oerwolven trokken door Noord-Amerika, maar de meeste wolven zijn in teerputten gevallen. Daar vonden wetenschappers duizenden botten. Daardoor weten ze dat de wolf er vroeger hetzelfde uitzag als nu.

Hesperocyon

Eucyon

Oerwolf

-5-

Wolven in Noord-Amerika. Er zijn heel veel verschillende soorten wolven. De bekendste wolf is de grijze wolf. Dat is de wolf die iedereen kent. Deze wolf leeft behalve in NoordAmerika ook in Azië en Europa. Hij kan 16 tot 60 kilogram wegen. De lengte van deze wolf kan 100 tot 150 centimeter lang zijn.

Hier ligt North Carolina

Dan heb je ook nog de Rode wolf. Hij kan een gewicht hebben van 18 tot 41 kilogram. Deze wolf kan 95 tot 120 centimeter lang worden. Hij leefde vroeger in het hele zuidoosten van de Verenigde Staten. In het wild is hij nu bijna helemaal uitgestorven, ze leven alleen nog maar in afgelegen gebieden. Nu zijn er nog maar 80 wolven over in een klein gebied in North Carolina. De wolven in Zuid-Amerika.
-6-

In Zuid-Amerika leeft bijvoorbeeld de Manenwolf. Deze wolf weegt ongeveer 22 kilogram. Hij kan 124 tot 132 centimeter lang worden.

Dit is de Manenwolf. Je kunt goed zien waarom hij de Manenwolf heet.

Wolven in Azië In Azië vind je de goudjakhals. Deze wolf lijkt veel op de grijze wolf. Maar,deze wolf is een stuk kleiner. Hij kan van 7 tot 15 kilogram wegen. Hij kan 60 tot 106 centimeter lang worden. De Dhole is een wolvensoort die ook leeft in Azië. Deze wolf lijkt veel op de Rode vos. Hij weegt van 10 tot 20 kilogram en heeft een lengte van 90 centimeter. Toendrawolven De toendrawolf leeft in het hoge noorden, daar waar veel sneeuw ligt. De dikke vacht van deze wolven zorgt dat ze het niet koud krijgen. In bepaalde tijden van het jaar verliezen ze hun vacht. Voor de zomer komt een dunne vacht en voor de winter een dikke vacht. De kleur van de vacht verandert ook door de seizoenen. In de zomer hebben de toendrawolven een zwarte vacht en in de winter een heel witte vacht. Ze hebben die vacht omdat ze dan niet opvallen in de sneeuw.

-7-

Samenstelling van de wolventroep Een troep bestaat uit het alfapaar. Dat zijn de baas en de bazin van de troep. Het Bètamannetje is de wolf die de leiding neemt als er iets gebeurt met het alfamannetje. Dan heb je ook nog de andere leden: de jongere en volwassen mannetjes en vrouwtjes. Dan komt de omegawolf, een wolf die minder belangrijk is dan de rest. Die mag ook pas als laatst van een gevangen prooi eten. Het alfapaartje Het alfamannetje kan je ook makkelijk herkennen want hij heeft zijn staart altijd omhoog. Verder moeten de lager geplaatste wolven aan de kant voor hem. Als het paartijd is neemt het alfavrouwtje de leiding over de troep. Alleen het alfa vrouwtje mag paren. Zij mag ook zelf kiezen met wie ze paart. Een troep kan bestaan uit zes wolven, maar het kunnen er ook wel eens vierentwintig zijn. Het alfapaar mag alles als eerst doen: eerst eten, het eerst aanvallen en als enige paren.

-8-

Het paren. Wolven paren maar één keer per jaar. In zuidelijke landen paren ze rond februari. Dan worden de jongen in april of mei geboren. In het noorden paren ze een maand later. Dan worden de jongen begin lente geboren. Ongeveer zes weken na het paren maakt het zwangere vrouwtje het hol klaar voor de bevalling. Soms neemt een vrouwtje een oud hol van een vos of stekelvarken en maakt dat wat groter. Soms gaan ze ook nog een grot in of gaan ze in hoog gras liggen. Als de jongen geboren worden, verzamelen de wolven zich buiten het hol en huilen van opwinding. Meestal zijn het vijf of zes welpen tegelijk. Bij een grote worp zijn het soms wel tien welpen. Pasgeboren jongen wegen ongeveer 450g en ze zijn blind. Pas na drie weken kunnen ze staan. Als ze geboren worden kunnen ze net als een mens nog niet staan. De jonge wolven drinken melk bij hun moeder. Heel langzaam worden ze sterk en gaan ze meer bewegen. Het opgroeien. De eerste week drinken de jongen alleen maar melk bij hun moeder. Jonge wolven worden nooit door hun moeder alleen gelaten. De moeder kan dan ook niet mee met de jacht. De
-9-

wolven die wel met jacht meegaan, brengen voorgekauwd voedsel mee en geven dat aan de kleintjes. Al snel gaan de wolfjes dit eten. Na drie of vier weken gaan de jonge wolfjes voor het eerst naar buiten. Als de kleine wolfjes naar buiten komen, komen de oudere wolven kijken bij de kleine wolfjes. Dan kwispelen de wolven hard en likken ze de wolfjes om de nieuwe leden van de troep te begroeten. Als de volwassen wolven terugkomen van de jacht staan de welpen al klaar om voedsel te krijgen van de wolven. De jongen leren jagen door voorwerpen als veren en bloem te bespringen. Later beginnen ze levende dieren te vangen bijvoorbeeld: insecten en muizen. De jonge wolven spelen ook veel met elkaar. Dan doen ze speelse gevechtjes om te leren vechten. Die dingen moeten ze leren om als volwassene te gebruiken bij het jagen.

- 10 -

De jacht. Wolven zijn slimme jagers. Wolven zorgen vaak dat het een oneerlijk gevecht is. Ze gaan altijd met meer wolven dan de kudde die ze aanvallen maar vooral vallen ze zwakke of jonge dieren aan. Wolven hebben dan ook veel vechtstrategieën. Bedreigen: steeds dichterbij komen om de prooi nerveus te maken. Testen: Aanvallen om te zien hoe de prooi daarop reageert. Dan letten ze op langzame dieren of op dieren die niet

goed kunnen lopen. Uiteendrijven: dan blijven de wolven rennen om paniek te zaaien en om dan de zwakke dieren van de kudde te scheiden. Treiteren: de prooi bang maken en in verwarring brengen. Dit doen ze door de prooi te achtervolgen, te bijten en te omsingelen. Struikelen: wachten tot de prooi struikelt of wankelt. Dan vallen ze als troep aan. Deze strategieën werken niet vaak. Maar wolven geven niet snel op. Ze blijven doorgaan totdat ze hun prooi hebben. Ze blijven uren lang in beweging om niet stijf te worden. Eten zoeken in de stad
- 11 -

Wolven die in de stad eten zoeken zijn meestal wolven die van hun troep verstoten zijn en geen andere troep konden vinden. Ze zoeken dan vaak eten bij de mensen in de afvalbakken. Dat zijn vooral vossen en goudjakhalzen. Ze gaan de vroeg in de morgen of laat in de avond kijken in afvalbakken of mensen afval hebben weggegooid dat ze kunnen op eten. Dat zijn dan ook de brutaalste wolven die er zijn.

- 12 -

Ik vond het heel leuk om mijn werkstuk over wolven te houden. Maar ik weet nog steeds niet waarom om ze in de dierentuin op dezelfde plek heen en weer lopen. Ik denk dat ze dat doen omdat in de natuur hebben ze hèèl veel ruimte, en in de Blijdorp hebben ze veel minder ruimte. In de natuur krijgen ze ook minder ruimte.

- 13 -

Carnivoor: Teerput: Welp: Kwispelen: Strategie:

Een carnivoor is een beest dat bijna alleen maar vlees eet. Een teerput is een kuil die volzit met teer. Dat is een kleverig zwart spul. Is een baby wolf. Kwispelen doen honden en wolven als ze blij zijn. Dan gaan ze met hun staart heen en weer. Een strategie is een plan om aan te vallen.

- 14 -

1 2 3 4

Wolven Wolven Wolven Wolven en wilde honden

Heidi Vijverberg Jen Green Dan Greenberg

(uit de serie Juniorinformatie) (uit de serie Dierenfamilies) (uit de serie Dierenfamilies)

Christiane Gunzie (uit de serie Mijn eerste boek over.)

5

de plaatjes komen uit de boeken en van internet

- 15 -

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful