PERANCANG KELUARGA

DEFINISI
Pengurusan kontraseptif untuk menghadkan/menjarakkan kelahiran anak yang akan dilahirkan.

TERBAHAGI KEPADA 5 KAEDAH
1) kaedah fisiologi 2) Kaedah hormon estrogen dan progesterone 3) Kaedah mekanikel 4) Kaedah kimia 5) Kaedah biologikal

KAEDAH FISIOLOGIKAL
 Cara suhu badan/ovulasi  Cara kalendar  Cara penggunaan mukus  Cara azal  penyusuan susu ibu

HORMON ESTROGEN DAN PROGESTERONE ubat biji  suntikan .

implant intra uterine progesterone semburan nasal CARA KIMIA .

Jeli Krim foam/buih tablet/pesari filem .

CARA BIOLOGIKAL Bilateral tubal ligation(BTL) untuk wanita vasectomy untuk lelaki .

CARA KEKANIKEL Kondom Cervical cap .

Diaphragm Sponge IUCD SUNTIKAN DEPO PROVERA .

3)kehamilan tidak akan berlaku kerana ovum tidak bertemu dengan sperma. BAGAIMANA IA BERFUNGSI 1)Seperti kaedah perancang keluarga yang lain suntikan ini menghasilkan hormon progesterone dalam tubuh badan manusia. 4)hormon ini juga dapat mencegah kehamilan dengan menebalkan mucus servik wanita.Kaedah suntikan ini mengandungi hormon yang mencegah kehamilan.mukus menghalang sperma daripada bertemu dengan ovum. .penggunaan suntikan Depo Provera yang diambil setiap 3 bulan adalah salah satu cara untuk mencegah kehamilan. 2)hormon progesterone yang terdapat dalam suntikan ini mengawal ovari daripada merembeskan telur iaitu proses ovulasi.

Ia adalah hari tidak selamat kerana persenyawaan akan berlaku.Ciri-ciri mukus berkurang vagina kering.biasanya mukus akan banyak.ia dikenali hari kering atau selamat sekiranya kitaran itu panjang.basah dan licin 2atau3 hari sebelum ovulasi ia kelihatan jernih dan licin seperti putih telur mentah.Mukuc boleh direnggangkan antara jari ini adalah waktu subur.1)Bebera hari selepas haid . 3)Selepashari dari masa ovulasi atau selepas mucus licin berkuarang dan menjadi keruh serta melekit semula. 2)Semasa proses proliferasi iaitu 10 hari selepas haid ovum mula matang.Persenyawaan tidak akan berlaku 4)beberapa hari sebelum kedatangan haid vagina akan kering dan mucus berkurang ia merupakan hari yang selamat atau tidak subur .ia adalah masa yang selamat kerana ovum akan mati dan corpus luteum akan merosot.akan tiada mukus.

5)hari yang sesuai untuk melakukan hubungan seks ialah hari ke 19 hingga sebelum fasa haid FASA HAID FASA PROLIFERASI SELEPAS FASA PROLIFERASI 4 HARI 10 HARI 4 HARI 8 HARI 1)Catat di kelandar setiap hari 2)ikut hari haid.hari keruh dan hari licin.hari basah.Periksa warna dan tekstur mucus tersebut b)periksa warna dan tekstur yang keluar di seluar dalam. 3)pemeriksaan mucus boleh dilakukan dalam beberapa cara mengikut keselesaan a)Lap sedikit permukaan vagina dengan tisu sebelum buang air kecil.hari kering hari melekit. c)masukkan jari yang bersih ke dalam vagina dan periksa warna dan tekstur tersebut 4 )Bagi wanita yang tidak menghasil mucus yang banyak cara ini tidak berkesan .

kering.tidak mudah dicapai oleh kanakkanak dan jauh dari cahaya matahari.TUJUAN 1)membasmi sperma 2)melemahkan aktiviti sperma 3)membunuh sperma DIMAMA BOLEH DIDAPATI Farmasi-farmasi terpilih Hospital dan klinik swasta dengan harga ????? (12 keping x 1 kotak) CARA PENYIMPANAN Tempat yang selamat. CIRI-CIRI C-FILEM Berbentuk 4 segi sama(2 inci X 2 inci) Sangat nipis Meresap di dalam vagina dan membebaskan spermicides Menagandungi spermicides yang dipanggil NONOXYNOL-9 .

Bilakah ADR dimasukkan ke dalam rahim? Masa yang sesuai untuk memasang ADR ialah: • Pada penghujung kedatangan haid • Selepas 6 minggu bagi ibu yang bersalin melalui faraj . Bagaimana menggunakannya? Doktor akan mmbuat pemeriksaan pelvik dan memasukkan ADR ke dalam rahim.letakkan di hujung jari dan masukkan ke dalam vagina sedalam yang boleh sehingga di permukaan servik 3)pastikan tangan kering supaya ia tidak melekit di jari Apakah Alat Dalam Rahim (ADR)? Alat dalam Rahim(ADR) adalah sejenis alat yang dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan. Bagaimana ADR boleh mencegah kehamilan? ADR menghalang proses persenyawaan dengan menganggu perjalanan sperma hingga tidak dapat bercantum dengan telur.CARA PENGGUNAAN 1)Tinggalkan 1 film daripada paket dengan menggunakan jari yang kering 2)lipat 2 bahagian.

.Jika inginkan anak lagi.• Selepas 3 hingga 6 bulan sekiranya besalin secara pembedahan Adakah pembedahan perlu dijalankan? Pembedahan tidak diperlukan.ADR boleh dikeluarkan. Berapa lamakah ADR boleh di gunakan? ADR boleh digunakan 3 hinga 10 tahun mengikut jenis yang digunakan. Apakah kesan sampingannya??? Darah haid keluar sedikit-sedikit selama beberapa hari. Keberkesanannya hampir 100% dan setanding pil serta suntikan.ia hendaklah dilakukan atas nasihat doktor. perlu mendapatkan nasihat petugas kesihatan yang terdekat. Sakit pinggang Sakit ari-ari dan kejang ketika keluar haid Kesemua ini hilang dalam masa yang singkat.Sekiranya berlanjutan ibu-ibu.ADR dipasang kedalam rahim dengan mudah dan memerlukan masa yang singkat. Keberkesanan??? ADR sangat berkesan untuk mencegah kehamilan.Walau bagaimana pun kejadian ini jarang berlaku.Walaubagaimana pun.

Indikasi -Usia reproduktif -Keadaan nulipara -Menginginkan menggunakan kontraseptif jangka panjang -Setelah melahirkan dan tidak menyusui -Setelah mengalami keguguran -Gemuk atau kurus -Selamat untuk ibu-ibu yang tidak boleh makan pil Kontraindikasi  Sedang hamil  Pendarahan vagina yang luar biasa  3 bulan terakhir selepas keguguran  Keabnormalan uterus atau ketumbuhan dalam rahim  Kanser pada salur pembiakan  Mengalami infeksi di salur pembiakan (vaginitis.gonorrhoea) .servisitis.

Dimana boleh didapati  Klinik kesihatan  Hospital  LPKKN CONDOM .

Mencegah kehamilan dan menjarakkan kelahiran 2.DEFINISI Sejenis sarung nipis yang diperbuat daripada getah (1% dibuat tisu collagen dari caecum kambing biri-biri yang muda) TUJUAN 1.mengelakkan jangkitan penyakit berjangkit contoh bagi pasangan yang menghidapi AIDS TINDAKKAN Bertindak untuk menghalang smen daripada memasuki ruang wanita INDIKASI 1.Risau tentang masalah sampingan kaedah lain .Menjarakkan kehamilan 4.Mempunyai lebih dari 1 pasangan 2.mengidap penyakit kelamin (STD/AIDS) 3.

00(3pcs) dan keatas mengikut kualiti dan jenama.Klinik-klinik swasta 2. .Lembaga Pembangunan Perancang Keluarga 4.Pasaraya –pasaraya tertentu HARGA Dari RM2.5.Tidak boleh menggunakan kaedah hormonal/kaedah lain DIMANA BOLEH DIDAPATI Secara percuma 1.Klinik-klinik desa Secara berbayar 1.Farmasi 3.klinik-klinik kesihatan 2.

. -Buka paket kondom di bahagian atas sebelah kanan paket.Jangan buka sebelum digunakan.Elak menggunakan gunting.FEMALE CONDOM(KONDOM UNTUK PEREMPUAN) 1.Periksa tarikh luput dan periksa samada terdapat kebocoran pada paket kondom.pisau atau alatan tajam semasa membuka paket.

Kemudian kepit bahagian tengah inner ring membentuk nombor 8 dengan menggunakan ibu jari dan jari tengah. 3.Kondom ini terdapat 2 bahagian iaitu outer ring dan inner ring.2. .

6. . 5.Masukkan ke dalam vagina secara perlahan-lahan dengan menggukan jari dan rasa gegelung shingga ke servik.Tentukan posisi yang sesuai mengikut keselesaan seperti gambarajah disebelah.4.

7. .Jika hendak membuang kondom. 9.8.Masukkan penis secara perlahan-lahan.pusing bahagian outer ring dengan perlahan-lahan sehingga keluar.

3.kepitkan hujung kondom untuk mengelakkan udara memasuki kondom. 5.Sarungkan kondom sehingga ke pangkal penis semasa penis menegang dan sebelum melakukan hubungan seks.Elak menggunakan gunting. 2.Buka paket kondom di bahagian atas sebelah kanan paket.periksa tarikh luput dan periksa samada terdapat kebocoran pada paket kondom.10.periksa kondom ddibawah cahaya untuk mengesan kebocoran.Bungkus dengan kertas dan masukkan ke dalam tong sampah serta elak membuang ke dalam mangkuk tandas MALE CONDOM (KONDOM LELAKI) 1.piasau atau alatan tajam semasa membuka paket. . 4.Jangan buka sebelum digunakan.

Pegang gegelung kondom dan tarik secara perlahan elak memicit bahagian hujung kondom semsa menarik supaya semen tidak terkeluar.Elakkan membuang kondom yang terpakai kedalam mangkuk tandas. .SETELAH EJAKULASI Pegang pangkal kondom semasa mengeluarkan penis dari vagina supaya tidak terlucut untuk mengelakkan tertumpahnya semen kedalam vagina. Ikat dan bungkus kondom dengan mengunakan kertas atau tisu dan buang ke dalam tong sampah.

.CARA MENANGGALKAN CERVICAL CAP Cuci tangan dengan sabun dan air bersih. Duduk dalam keadaan bercangkung masukan jari menghala ke servik dan tarik secara memusing sedikit demi sedikit.

Pastikan jari menarik cervical cap dengan berhati-hati. . CARA MENGGUNAKAN CERVICAL CAP Cuci tangan dengan sabun dan air Letakan dan pusing spermicide pada cervical cap dan sapu satu lapisan nipis pada brim.

Letakan jari dipertengahan cap dan masukan kesaluran vagina. . Cari posisi yang sesuai-berdiri dengan satu kaki diletakan diatas kerusi atau buka peha sedikit.Masukkan cervical cap dalam saluran vagina mengunakan brim yang panjang dahulu.Letakan separuh pada kawasan lipatan diantara brim dan dome. Pisahkan labia dengan menggunakan satu tangan dan picit brim dengan tangan yang sebelah lagi.

Masukkan jari dalam anus untuk memudahkan cervical cap berada di servik. .Pastikan servik diliputinya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful