ORGANISASI BENGKEL DAN KESELAMATAN

Pengurusan Organisasi Bengkel dan Keselamatan

Struktur organisasi bengkel

Langkah keselamatan

Amalan 4M # Membersih # Menyusun atur # Menilai # Mendisiplin

Keselamatan Am # Keselamatan bengkel # Keselamatan diri # Keselamatan alat dan bahan # Keselamatan penggunaan elektrik

Etika kerja

Budaya kerja

# Menepati masa # Bertanggungjawab # Amanah # Patuh

# Sikap bekerjasama # Bertanggungjawab

mereka dapat mengurangkan risiko kemalangan dan kecederaan fizikal daripada berlaku kepada diri sendiri dan orang lain. kehilangan harta benda. Perkara utama yang perlu diingat ialah menggunakan alatan atau perkakas dengan cara yang betul pada setiap masa. anda perlu tahu menggunakan alatan atau perkakas mengikut cara yang betul dan selamat. Seseorang pelatih atau pelajar harus berhati-hati dan sentiasa mematuhi peraturan-peraturan bengkel semasa membuat kerja-kerja amali. diri sendiri dan keselamatan rakan. mendapat pengudaraan yang cukup. Selain itu juga. Oleh itu. Pelajar haruslah bersikap berhati-hati dan mengamalkan tatasusila yang baik semasa berada di dalam bengkel. lantainya tidak licin. pelajar juga haruslah mematuhi etika berpakaian yang betul ketika berada di dalam bengkel. pelajar harus mengetahui had voltan peralatan yang digunakan dan cara-cara yang betul menggunakan alatan tersebut. Contohnya di dalam melakukan kerja kimpalan. bermain dengan peralatan elektrik dan bersikap cuai tidak harus berlaku ketika mengendalikan mesin dan peralatan elektrik. . Ini kerana bengkel merupakan tempat yang berisiko untuk mendapat kecederaan fizikal yang tinggi. Kemalangan akan menyebabkan kecederaan anggota. keselamatan terhadap diri sendiri dan rakan juga harus diberi perhatian serius. Perbuatan bergurau. kemalangan dapat dikurangkan. Di samping itu. Dalam menggunakan kemudahan bengkel. kehilangan masa. Sebagaimana yang telah diterangkan di peringkat awal. beberapa aspek keselamatan harus diberi perhatian. kenaikan kos dan mungkin boleh menyebabkan kehilangan nyawa. Jika anda mematuhi tabiat bekerja yang betul. alatan . Antaranya ialah keselamatan di dalam bengkel. Cara penggunaan dan pengendalian alatan juga harus dilakukan secara berhati-hati dan mengutamakan keselamatan diri dan orang lain. kawasan tempat kerja pelajar haruslah bersih dan kemas . dan pastikan tiada wayar atau sambungan terputus yang boleh menyebabkan renjatan.AMALAN KESELAMATAN DALAM BENGKEL ELEKTRIK Keselamatan adalah sangat penting dan haruslah diutamakan dalam setiap keadaan. Keselamatan dalam bengkel merupakan etika penting yang perlu dipatuhi oleh semua pelajar. sekiranya pelajar mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. Oleh itu.

Alat tangan yang tidak lengkap boleh mengganggu perjalanan kerja.Keselamatan alat tangan Alat tangan merupakan satu perkara penting yang mesti lengkap dan sedia digunakan bila perlu. Kaedah menyimpan alat tangan Alat tangan perlu disimpan di tempat yang selamat. Anda sewajarnya menggunakan pemutar skru yang sesuai untuk tujuan membuka skru. Jika tidak. Bagi alat tangan untuk kegunaan ramai kaedah yang paling sesuai untuk menyimpan ialah meletakkan pada satu papan khas yang diwarnakan dan dinomborkan. kemungkinan hasil mutu kerja yang tidak sempurna atau alat tangan itu sendiri akan rosak. Alat tangan untuk kegunaan persendirian sepatutnya di simpan dalam kotak atau beg alat tangan. pastikan ia sesuai untuk kerja tersebut. Sebahagian daripada peralatan seperti mata gerudi. Apabila kita ingin menggunakan sesuatu alat tangan itu. Pemeriksaan secara berjadual boleh menjamin janka hayat peralatan tersebut lebih panjang. sumbing atau rosak. Sebagai contoh anda tidak seharusnya menggunakan pen penguji untuk membuka skru kerana ia mungkin akan merosakkan pen penguji itu sendiri. Jangan sesekali menggunakan alat tangan yang telah pecah. tersusun dan sentiasa berada dalam keadaan baik. Bila didapati ada alat tangan yang telah rosak hendaklah diganti dengan yang baru dengan kadar segera. playar dan mata gergaji perlu diminyakkan supaya sentiasa berada dalam keadaan baik dan tidak berkarat. sesuai dan mudah dikesan apabila berlaku kehilangan. Pemilihan dan teknik menggunakan alat tangan yang betul boleh membantu mempercepatkan kerja dan menjaminkan keselamatan alat tangan tersebut. Penyenggaraan alat tangan Pastikan alat tangan disimpan dengan kemas. Alat tangan perlu dibersihkan dan disenggarakan setelah digunakan. Jangan sekali-kali meletakkan alat tangan di dalam poket baju atau seluar kecuali baju yang ditempah khas untuk tujuan tersebut. .

5. 9. Penumpuan fikiran harus dipusatkan kepada pekerjaan yang sedang dilakukan dan jangan bergurau semasa mengendalikan alat tangan berkuasa elektrik. Pemeriksaan secara berjadual perlu bagi memastikan peralatan tersebut boleh digunakan pada bila-bila masa dan tidak berbahaya kepada pengguna. baru diangkat untuk pembersihan. Apabila sesuatu kerja selesai. Membaca dan mengetahui panduan keselamatan dalam buku manual servis yang dicadangkan oleh pengilang-pengilang. tutup terus suis bekalan dan tunggu mesin berhenti berpusing baru diangkat untuk di cuci atau dibersihkan. 7. Mesti mengetahui fungsi dan kendalian sesuatu alat tangan sebelum menggunakannya. 4. 2. Alat tangan berkuasa elektrik perlu diperiksa secara berjadual bagi menjamin ketahanannya dan jangka hayatnya. 6. Panduan keselamatan mestilah dipatuhi dengan mengikut turutan yang dicadangkan oleh pengilang. Pastikan bahan yang hendak ditebuk ata dipotong itu mengikut umuran tanpa merosakkan alat tangan. Berikut adalah panduan penjagaan alat tangan berkuasa elektrik: 1. . Apabila sesuatu kerja selesai. 8.mestilah dipatuhi dengan mengikut turutan yang dicadangkan 3. 10. Alat tangan berkuasa elektrik perlu diperiksa secara berjadual bagi menjamin ketahanan atau jangka hayatnya. tutup terus suis bekalan dan tunggu mesin berhenti pusing. Menggunakan cermin mata keselamatan untuk mengelakkan daripada percikan habuk besi dan sebagainya.Panduan keselamatan alat tangan berkuasa elektrik Alat tangan berkuasa elektrik perlu disenggara dengan rapi dan disimpan ditempat yang selamat. Ikuti peraturan menservis seperti yang dicadangkan oleh pengilang dalam buku panduan servis.

gelung dan pembesar suara hendaklah disimpan di dalam laci atau tempat khas yang sesuai dan dilabelkan spesifikasinya. . Tahu bila waktunya mengguna dan mengenakan gogal dan bila pula perlu memegang sesuatu alatan elaktrik. Komponen yang sensitive kepada elektromagnetik seperti IC logic CMOS hendaklah disimpan di tempat khas. mengendali dan memberhentikan mesin dengan cara yang betul. kapasitor. rosa atau putus. Kekotoran atau longgokan gris yang terkumpul oleh menyebabkan berlaku litar pintas. langkah membaiki atau mengantikan hendaklah dilakukan segera. 3. Jika didapati terdapat wayar bekalan yang pecah. transistor dan lainlain perlu disimpan dalam rak yang tersusun. berlabel dan mudah untuk dicari bila diperlukan.11. Langkah-langkah keselamatan mesin 1. Sebelum menggunakan sesuatu mesin. 13. Mengetahui tempat-tempat yang merbahaya di atas mesin. Komponen lain seperti transformer. Alat tangan berkuasa elektrik sepatutnya dibumikan kecuali alat tangan yang dibuat khas tanpa talian bumi. Panduan menyimpan komponen elektronik Komponen-komponen elektronik seperti perintang. anda mestilah tahu dan faham cara menggunakan. 12. Label yang ditulis mestilah lengkap dan mengikut urutan nilai misalnya dari nilai yang rendah ke nilai yang lebih tinggi. 2. Perkakas kuasa perlu dijaga supaya bersih dan kering. Ikuti peraturan menservis seperti yang dicadangkan oleh pihak pengilang dalam buku panduan servis. Komponen yang telah rosak hendaklah diasingkan atau dibuangkan terus kerana ia boleh menganggu keputusan kerja-kerja amali. diod.

Jika jarak berlebihan. Jangan sekali-kali tanggalkan pengadang keselamatan ini. pastikan benda kerja dicengkam teguh di atas meja gerudi bagi mencegah benda kerja dari terlucut atau terpusing. 10. jangan sekali-kali memaksa alatan dengan daya yang berlebihan menyebabkan bebanan dan boleh merosakkan alatan atau menerbangkan cebisan pepejal. Ketika menggerudi. Matikan semua suis. 8. 6. Ketika mencanai benda kerja kecil. laraskan 1 – 5mm dari roda pencanai. 9. Ketika bekerja dengan mesin pencanai. Gunakan gogal ketika mencanai tanpa bantuan penyokong atau penyandar. Hindarkan daripada menggunakan perkakas elektrik di tempat yang terdapat bahan-bahan mudah terbakar. Pastikan sambungan dawai tidak longgar atau ada dawai yang terdedah. . Semasa menggunakan perkakas elektrik. Cuci semua alatan dan perkakas yang telah digunakan. Alatan kuasa mudah alih sentiasa dibumikan bagi mencegah sebarang renjatan elektrik. Hindari bekerja dengan alat elektrik di tempat yang basah. Pastikan bahagian yang bergerak di mesin mempunyai perlindung atau pengadang keselamatan. pastikan ia di cengkam agar mudah dipegang ketika menjalankan kerja mencanai. pastikan alatan yang membuat kerja. 5.4. Simpan di tempat yang baik dan selamat. Gunakan perlindung mata ketika menggerudi. 7. benda kerja akan mudah terlekat di celah penyandar dan memberhentikan roda pencanai dengan mengejut. Peringatan: Bekerja engan elektrik perlu selalu beringat tentang arus tidak dapat dilihat dan sebarang renjatan dating tanpa syarat.

Mendapat bantuan doktor atau menghantar pesakit ke hospital Peraturan Am Pertolongan cemas: 1. Menyelamatkan nyawa 2. Tindakan serta merta pertolongan cemas: 1. 4.Pertolongan Cemas Definisi: Pertolongan segera yang diberikan kepada pesakit dengan tidak mengira bangsa atau keturunan sebelum mendapat rawatan dari doktor atau pihak hospital. Memberi pertolongan kepada mangsa yang cedera teruk dahulu. Prinsip-prinsip pertolongan cemas: 1. Jangan sekali-kali menanggalkan pakaian mangsa hanya sekadar melonggarkannya sahaja dgn tujuan untuk memudahkan pernafasan mangsa dan memerhatikan pergerakan pernafasan mangsa. Keutamaan kepada mangsa yang tidak sedar .menjaga. Mengelakkan daripada keadaan bertambah teruk 4. 3. 2. Mengurangkan kesakitan 3. terutamanya pernafasan pesakit itu 3. Memberikan rawatan renjatan dengan segera. Memberikan rawatan yang rapi dan sempurna . . 2. Cuba memberhentikan darah jika mangsa berdarah. 4. Membuat pengurusan bagi menghantar mangsa ke hospital. Menentukan pernafasan mangsa berkeadaan baik.

menggunakan kasut yang bertapak getah semasa membuat pembaikan 5. perkara-perkara berikut perlu diambil perhatian:1. Punca Kejutan Elektrik Kerja-kerja pembaikan di bengkel terutama di bengkel alat uji kebanyakannya melibatkan penggunaan bekalan kuasa yang tinggi. membaiki alat-alat elektrik atau sebagainya.Kejutan elektrik Kejutan elektrik boleh berlaku jika seseorang itu tersentuh punca bekalan elektrik yang bervoltan tinggi sama ada semasa membuat projek. memastikan sistem pembumian sentiasa dalam keadaan baik . kilat (lightning) juga boleh mendatangkan kejutan elektrik yang boleh menjejaskan kesihatan dan keselamatan dan mungkin juga membawa maut kepada anggota jika sistem pembumian tidak berada dalam keadaan baik Langkah-Langkah Mengelak Renjatan Elektrik Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini dan menjamin keselamatan dan kesihatan anggota. memastikan sambungan bekalan kuasa berada dalam keadaan baik 2. Kejutan seumpama ini boleh merangsang dan mengaktifkan denyutan jantung yang mengakibatkan pengucupan otot dan mungkin menghilangkan ingatan sementara atau mungkin juga pengsan dan terus mati. tutup suis mata kuasa (“socket outlet”) jika tidak menggunakan alat uji 4. Selain itu. Kejutan elektrik boleh berlaku jika litar pintas atau percikan (sparking) ketika melakukan kerja-kerja “trouble shooting”. tutup bekalan kuasa ketika membuat pertukaran alat ganti pada alat uji 3.

Bawa si mangsa ke hospital untuk bantuan perubatan seterusnya. Jika tidak diketahui suis utama atau suis ke tempat berkenaan maka gunakan bahan penebat seperti baju dan seumpamanya untuk menyelamatkan mangsa dengan menarik mangsa tersebut daripada tempat berarus tetapi pada masa yang sama sentiasa berhati-hati supaya badan si mangsa tidak tersentuh dengan badan kita ketika arus elektrik masih mengalir di tubuhnya. 4. Pemulihan Pernafasan Ada beberapa kaedah pemulihan pernafasan yang biasa digunakan ialah: a) Kaedah mulut ke mulut b) Kaedah tekanan pemulihan c) Kaedah Holger Nielsen d) Kaedah Silvester .Langkah menyelamat rakan terkena kejutan elaktrik 1. 2. 3. Jika mangsa tidak sedarkan diri gunakan rawatan pertolongan cemas atau pemulihan pernafasan. Tutup suis bekalan utama jika diketahui tempatnya.

Berikut adalah langkah segera yang patut diambil: i) Pastikan jenis kecederaan yang berlaku dan tempatkan si malang ditempat yang sesuai untuk diberi pertolongan tanpa menyentuh bahagian yang tercedera. tali pinggang atau kasut sebelum bahagian terbakar menjadi bengkak.Rawatan selanjutnya. Antara langkah yang perlu diambil ialah: i) Tanggalakan benda-benda yang mencerutkan leher seperti tali leher. terseliuh atau juga memerlukan rawatan segera sebelum dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut. ii) Bahagian anggota yang melecur hendalah dibalut dengan pembalut kain anduh atau kain bersih. iv) Mangsa tersebut hendaklah di hantar segera rawatan lanjut. . iii) Jika luka serius yang menyebabkan banyak darah keluar seperti luka di tangan maka di bahagian atas tangan perlu diikat dengan kain bagi tujuan menyekat sementara pengaliran darah terus keluar. iv) Si malang perlu dihantar segera ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut. ii) Jika anggota tanganyang patah maka tangan tersebut hendaklah digalas tau diampuh dengan mengikat ke leher supaya tangan yang patah itu tidak terkulai. ke klinik atau hospital untuk Kecederaan anggota Kecederaan anggota yang teruk seperti luka besar. iii) Bahagian anggota yang melecur hendaklah jangan digerak-gerakkan.

3 dan 4. Buka mulut anda seluas-luas yang boleh. picit hidungnya dengan jari anda dan rapatkan bibir anda dengan bibirnya. 4. 3. Genggaman anada mestilah kuat. selepas itu undur ke belakang semula.Kaedah mulut ke mulut 1. ulang beberapa kali langkah 2. 2. Sebaik sahaja denyutan nadi bermula hentikan tekanan dan lakukan permulihan mulut ke mulut sehingga pernafasannya normal kembali. Melutut disebelahnya dengan menghadapkan ke dada dan sebaris dengan jantung mangsa. Dengan melihat selari ke arah dada mangsa hembuskan udara ke paru-paru mangsa. Jika belum normal. Lakukan sebanyak 15 kali ( 8 kali seminit ). 3. Bukakan saluran pernafasan dengan mendogakkan kepala mangsa. Dengan meluruskan tangan anda gerakkan badan anda ke hadapan. Terlentangkan mangsa di permukaan yang rata. Periksa denyutan nadi untuk memastikan jantung kembali normal. Letakkan genggaman di tempat yang ditunjukkan di sebelah. ambil nafas panjang. Lihat dada mangsa turun lalu ambil nafas semula dan ulangi langkah 2 dan 3. Alihkan mulut anda daripada mangsada hembuskan baki udara yang tinggal. Cari bahagian bawah tulang selangka. Anda boleh lihat dadanya naik ke takat maksimum. Letakkan genggaman tangan anda di bahagian tengah tlang selangka bawah. 2. 4. . Periksa denyutan nadi setiap 3 minit. Kaedah tekanan pemulihan jantung dari luar 1.

Letakkan lutut anda berhampiran dengan kepalanya dan kaki anda di sebelah siku. 4. Kaedah Silvester 1. Jangan tekan terlalu kuat kerana boleh merosakkan paruparu. Letakkan kepala mangsadi celah kelangkang anda. Baringkan mangsa dalam keadaan telentang dan pastikan mulutnya bebas daripada sebarang benda seperti gigi palsu. Luruskan tangan anda dan tekan bahagian belakang mangsa selama 2 saat. Baringkan mangsa dalam keadaan meniarap. nafas akan keluar.4 & 5 sebanyak 12 kali seminit. Angkat sedikit kepalanya ke belakang dan buka mulutnya untuk melawaskan saluran pernafasan. Jangan angkat tangan keterlaluan. nafas akan masuk. Letakan kedua-dua tangan di atas belakang seperti langkah 2 dan ulang langkah 3. . 2. Langkah 3&4 dilakukan selama 5 saat. Ibu jari anda harus terletak di atas tulang belakang. 2. Letakkan kedua-dua tangan anda di atas belakang mangsa itu. Ambil tangannya dan letakkan di atas dada. Letakkan gulungan kain atau pelapik di bawah bahu untuk meninggikannya supaya kepalanya terdonggak san saluran pernafasannya terbuka luas. Selepas 4 ulangan periksa denyutan jantung. Gerakkan badan anda ke hadapan sambil menekan bahagian dada bawah lebih kurang 2 saat. Kepalanya dipalingkan ke sebelah dan diletakkan di atas tangan yang bertindih diantara satu sama lain. Selepas itu tangan diturunkan perlahan-lahan ke siku mangsa dan naikkan tangannya selama 7 saat. 3. 5.Kaedah Holger Nielson 1.

10. Berambut pendek dan kemas atau memakai topi keselamatan ketika bekerja dengan mesin. Pakai pakaian yang sesuai untuk bekerja di bengkel. Sediakan kotak ubat kecemasan yang lengkapdi bengkel. Dengan segera angkat tangan mangsa ke atas selama 2 saat. Ketika menjalankan kerja mengangkat dengan membengkokkan kaki dan tidak membongkokkan pinggang. 3. ini mencegah anggota dari tercacat apabila kemalangan. Gunakan gogal atau pengadang mata ketika mencanai. Hentikan tekanan. Gunakan kasut keselamatan bagi mengelakkan kaki tercedera bila tersepak benda-benda tajam atau ditimpa benda keras.3. Setiap kemalangan atau kecederaan hendaklah dirujuk kepada pengawai perubatan bertauliah. 4. bergurau atau bermain dengan alat tajam di dalam bengkel. Ketika bekerja gunakan teknik yang betul dan mengikut tatacara kerja yang dicadangkan. menggerudi. . 8. Jangan berlari. Rambut panjang mendatangkan bahaya. 6. Langkah-langkah keselamatan diri 1. undur kebelakang semula. 9. 5. 11. Jauhkan tangan atau anggota lain ketika bekerja pada mesin sedang bergerak. Jangan memakai perhiasan ketika bekerja di bengkel. Jangan membawa atau menyimpan alat tajam dalam saku kerana ia boleh menikam diri sendiri. mengimpal atau menjalankan kerja di bawah kenderaan. Selepas 4 ulangan periksa dengupan jantung. 7. 2. Jika sudah normal teruskan sehingga pernafasannya pulih. meracik. Ulang langkah 2 dan 3 sebanyak 12 kali dalam seminit.

kit kecemasan ini mudah didapati di dalam makmal. Saiz peti pertolongan cemas mesti sesuai untuk memuatkan semua kelengkapan dan mudah di bawa ke mana-mana . Peti pertolongan cemas sekurang-kurangnya hendaklah mengandungi : 1. Di samping itu. Kit bantuan kecemasan ini mestilah teguh. bengkel dan di tempat-tempat berisiko kecederaan yang tinggi. pastikan peti kecemasan tidak berkunci dan berada di tempat yang mudah dilihat oleh mata. Krim antihistamin untuk melegakan rasa gatal 2. senaskah buku panduan pertolongan cemas hendaklah di masukkan dalam peti ini untuk memudahkan penggunaannya. peti ini tidak terhad untuk kegunaan di dalam makmal sahaja tetapi juga di tempatkan di rumah. isi kandungan peti pertolongan cemas mestilah diperiksa dalam satu jangkamasa yang tertentu untuk memastikan ia masih ada dan lengkap. Namun begitu. Peti bantuan kecemasan ini mestilah disimpan di kawasan yang bersih dan kering serta tidak mudah dicapai oleh kanak-kanak. Selain itu. Setiap benda yang berada dalam peti pertolongan cemas hendaklah dilebel dengan terang dan kegunaannya hendaklah nayatakan dan pastikan bahawa benda-benda disimpan dalam keadaan yang bersih. Untuk memudahkan proses rawatan awal yang cepat. tahan lama dan kalis air. bergantung kepada kecederaan dan keperluan . di pejabat dan di sekolah sebagai langkah terbaik untuk rawatan awal. Kebiasaannya. Sebatian antiseptik (untuk membersihkan luka-luka kecil) i) ii) iii) Acraflavine yang di gunakan untuk luka baru Cetavlon (salvon) yang di gunakan sebagi pencuci luka Eusol yang di gunakan untuk luka lama .Peti Pertolongan Cemas (First Aid Kit ) Peti pertolongan cemas merupakan satu kit bantuan kecemasan yang lengkap dengan keperluan perubatan dan digunakan untuk memberikan rawatan awal kepada mangsa yang mengalami kecederaan. belum luput tarikh dan berada dalam keadaan baik. Kit ini juga boleh mengandungi isi kandungan yang berbeza.

Gunting yang tajam tetapi mempunyai hujung yang tumpul (untuk kegunaan pertolongan cemas sahaja) 23. Pembalut luka atau dressing 13. Jenis balutan i) ii) iii) Pembalut kain kasa 1 inci. Lampu suluh 18. Basuhan mata 17. Pita bergam untuk membalut 7. Pembalut luka (bandage) 5. Losyen calamine untuk ruam yang gatal 11. Selimut (untuk mengekalkan kepanasan ketika kesejukan) 19. Pembalut elastik 9. Penyepit yang tajam di hujung(untuk membuang selumbar) . Hidrogen peroksida ataupun alkohol untuk disapu 20. Pin (untuk menetapkan bandage) 22. Tablet parasetamol atau aspirin untuk sakit kepala. Putik kapas (untuk meletakkan ubat) 21. 2 inci dan 3 inci lebar masing-masing Kain kasa Anduh tiga segi 10. Crepe bandage (untuk rawatan terseliuh) 8. Gause parafin dan Burnol (untuk luka terbakar dan melepuh) 14. Gause steril 15. demam dan melegakan kesakitan ringan (aspirin tidak harus diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun) 4. Kapas steril (1 gulung) 12. Dressing untuk luka (2 saiz) 16. Plaster (sepeket) 6.3.

Lampiran Peralatan Asas Peti Kecemasan Rajah 1.0 Peralatan Asas Peti Pertolongan Cemas .

1 Jenis Pembalut Luka Rajah 1.2 Gunting Rajah 1.3 Kain Anduh yang terdapat dalam peti kecemasan .Rajah 1.

4 Cara merawat menggunakan balutan .Rajah 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful