Folclorul romanesc (caractere generale

)
Termenul de folclor este propus in 1446 de către arheologul englez Wiliam Toms. Sensul cuvântului e culegerea de materiale ce se iau din popor. Etimologic cuvântul apare folk=popor, lore=înţelepciune.

La noi in tara termenul de folclor a fost folosit de Bogdan Petriceicu Haşdeu iar din punct de vedere a ariei pe care o cuprinde putem spune numai faptele artistice pe cale orala (muzica populara, literatura populara si dansul popular) Folclorul reprezintă totalitatea realităţilor folclorice cu trasaturi si forme creata sau asimilata de un popor, atât in mediu rural cât si in urban care se transmite pe cale orala intr-un anumit spatiu geografic fara a se şti exact autorul.

Poporul roman a pastrat forma originala a obiceiurilor. strigaturi. Folclorul este prezent in sculptura populara. strans legate de viata sociala a taranului. ceramica. tesaturi. poezii basme. legende si desigur si in muzica. zicatori. l-au insotit de la nastere pana la ultima suflare. datinilor. Acestea. creatiilor materiale si culturalartistice. . ghicitori. Ştiinţa care se ocupa cu folclorul se numeşte Folcloristica iar de studiul muzici populare se numeşte Etnomuzicologie. Muzica populara aparţine cultului naţional si face parte din patrimoniul naţional. cusaturi.

) . durerea.) • Caracter colectiv (cantecele sunt preluate de colectivul din care face parte creatorul. dorul. spre exemplu: cantecele Perinita si Doina apartin numai poporului roman. insotindu-si fiecare moment al vietii prin cantec. Creatia populara are urmatoarele trasaturi specifice: • Caracter anonim (nu este cunoscut autorul) • Caracter oral (este transmis pe cale orala de la om la om. din generatie in generatie. devenind astfel un bun al intregii colectivitati. Muzica populara.Prin folclorul muzical poporul roman si-a cantat dragostea. eroii. extinzandu-se ca valoare spirituala pe intreg teritoriul tarii. deznadejdea. in prima perioada a fost singura forma de manifestare si prima etapa a muzicii romaneşti. jocul. de la un loc la altul.

Mioara Velicu. Maria Tanase.• Caracter sincretic (consta in participarea mai multor arte la fenomenul artistic: literatura. Versurile sunt alcătuite din 7-8 silabe întâlnindu-se si arhaisme. coregrafia. Diferă de la un loc la latul. etc. Maria Ciobanu.) Cântecul propriu-zis Este cel mai răspândit gen al muzici populare. etc. Interpreţi: Maria Dragomiroiu. Are o forma strofica specifica. Este cel mai bogat gen muzical. Maria Lataretu. Tematica cuprinde sfera de preocupări si de trăiri care aparţin tuturor vârstelor si categoriilor sociale. poezia. Din punct de vedere ritmico-melodic e simpla dar cu accente expresive potrivite textului si genului muzical. muzica. Mioara Velicu de Dascalu Melania si Demec Andreea .

VII C Ion Creanga Suceava .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful