4.1.

Conţinuturi

PAPER-ROLLING ( hârtie rulată),

PAPER-SCROLLING (hârtie pe

suport, derulată), FILIGREE (filigran), MOSAIC (mozaic) şi QUILLING, sunt toate numele care s-au dat acestui meşteşug de-a lungul istoriei sale. Unele surse indică faptul că acest meşteşug a fost practicat în Egiptul Antic. Lucrări de mare calitate au fost realizate de maicile din Franţa şi Italia în secolele XVI şi XVII, de elegantele doamne de la curtea domnească din timpul Dinastiei Stuart, şi de doamnele de companie în regatele georgiene, iar în prezent se bucură de o renaştere modernă. De asemenea, se răspândeşte în America de Nord prin colonişti. Astăzi tehnica are ceva în comun cu cea practicată de Elizabeth ( fiica lui George al IIIlea), Joseph Bramah (faimosul stilist), d-l Delanz (pionier în arta care utilizează ca material de bază hârtia). Despre quilling scria şi Jean Austen în romanul “Raţiune şi simţire” precum şi surorile Bronte în romanele lor. Această artă nu era practicată de femeile de rând ci de cele din înalta societate realizând lucrări remarcabile cu care împodobeau coşuleţele de lucru, scrinul, cabinetul, confecţionau rame pentru tablouri. Maicile decorau relicvele sfinte şi icoanele cu multe astfel de ornamente aurite. În 1875 a avut loc o încercare de a reintroduce meşteşugul de către WM. Bemrose. A fost produs un kit numit “Mosaicon”, ce cuprindea şi un manual. O altă informaţie a fost descoperită într-o carte de uz casnic în perioada Edwardiana, intitulată “Floral Mosaicon”. În articol se face menţiune că piesele ar fi fost cumpărate de către Regina Mary si Regina Alexander. Multe muzee au exemplare antice cu astfel de lucrări şi o broşură de la Quilling Guild este disponibilă publicaţiilor. Mai multe piese au fost descoperite în timp şi cercetarea continuă.

A.

Materiale necesare realizării metodei Quilling

Pentru a realiza aceste piese prin metoda Quilling avem nevoie de: • fâşii de hârtie, lăţimea 3 mm (se folosesc şi alte dimensiuni, dar cea de 3 mm este cea mai folosită); dacă nu reuşim să găsim în comerţ (există seturi cu diverse nuanţe într-un pachet), le putem tăia chiar din coli A4 de hârtie;

Special concepute instrumente

quilling, disponibile de la magazine de artizanat, sau se poate folosi obiecte de uz casnic, cum ar fi scobitori, ace, pensula, sau ace de tricotat

• • •

Lipici alb Foarfece Şablon cu găuri de diferite dimensiuni (avem nevoie de el dacă, de

exemplu, vrem să facem o floare cu toate petalele egale – cercurile din care modelăm petalele le vom face la aceeaşi dimensiune dacă ne ghidăm după aceeaşi gaură a şablonului);

• O placă de lucru. Tehnici folosite în metoda Quilling Quillingul este folosit pentru a decora felicitări. tăvi etc. astfel încât la sfârşit să obţinem un fel de furculiţă. Uneori. putem poziţiona mai uşor) B. alături de formele rulate din hârtie sunt folosite şi alte materiale. putem stopa desfăşurarea rulourilor până la folosirea lor) • penseta (este de ajutor atunci când trebuie să lipim formele quilling – le Aceste instrumente se găsesc în magazinele de hobby-uri seturi complete pentru quilling. modelele mai complicate (de asemenea. Tăiem gaura acului pe jumătate. până de ceară sau din material plastic wrap • la lipire. fundiţe din material textil. cutii. cum ar fi: sârma răsucită. rame foto. Există mai multe tehnici în quilling. însă. flori de ceară. cochilii. tablouri. suporturi pentru lumânări. iar dintr-un ac cu gaura mare ne putem face ustensila pe care să rulăm hârtia. dacă nu avem ocazia să procurăm astfel de seturi putem lucra cu orice hârtie colorată. cum ar fi o bucată de carton ondulat acoperit cu hârtie ace lungi cu gămălie – pentru a fixa provizoriu pe bucata de plută. Tehnica “filigree” – filigranare .

. apoi rulăm şi celălalt capăt spre centru în direcţia opusă. Principalele modele de bază ( de rulare) care apoi combinate duc la realizarea unor modele surprinzătoare sunt: • Loose Defilaţi Realizare: Rulăm un capăt al benzii. lăsând celălalt capăt liber • Open Heart Realizare: Îndoim banda pe mijloc.Filigranarea este procesul prin care o fâşie de hârtie este rulată sau răsucită pentru a se obţine forme cu aspect delicat ce vor fi apoi folosite pentru a crea un model decorativ. apoi rulăm fiecare capăt faţă în faţă • S Scroll Realizare: Rulăm un capăt al benzii spre centru. pentru a forma un S.

Le lipim cu lipici între ele. celălalt capăt se rulează .• Connected Scrolls Realizare: Rulăm mai multe benzi. • C Scroll Realizare: Rulăm ambele capete ale benzii spre centru. Capetele benzilor le lipim de celelalte role în şir. Capetele rulate se desfac. Execuţia acestor elemente de bază . • Dublu Defilaţi Realizare: Două fâşii se lipesc la un capăt .

Pentru a obţine un model. strângând în acelaşi timp (cu degetele de la mâna stângă) ruloul de hârtie ce se formează. la 3 mm de marginea de sus . Se rulează hârtia pe ac. . din lăţimea unei coli de hârtie A4. se ia o foarfecă şi se taie franjuri de 1. obţinem ruloul (eng. se taie. apoi. Din acesta se modelează restul formelor. cu creionul.5-2 mm în partea de jos a fâşiei de hârtie. cu atât floarea este mai finuţă. Dacă scoatem mai întâi cercul de pe ac şi-i dăm puţin drumul. Dacă începem de la un capăt şi nu rulăm decât o bucată din fâşia de hârtie. să se mai desfăşoare spirele. putem să le facem şi mai late. Dacă rulăm hârtia până la capăt. o fâşie cu lăţimea de 1 cm (dacă vrem o floare mai mică.Se ia acul în mâna dreaptă şi se prinde un capăt al fâşiei de hârtie în faţa acestuia. fără a o lipi. trebuie să combinăm mai multe forme. scroll). cu cât sunt mai înguste. Tehnica fringing – a franjura Prin această tehnică poţi face mai multe tipuri de flori: • Floarea simplă 1. 3. se taie o fâşie mai îngustă). până la linia trasată cu creionul . dar. o scoatem de pe ac. apoi le lipim obţinem cercul lejer. se trasează o linie pe toată lungimea ei. se lipeşte capătul hârtiei şi scoatem cercul format de pe ac. 2. ţi obţinem cercul strâns.

se întoarce fâşia de hârtie invers (cu franjurii în sus) şi se prinde în fanta acului pentru quilling partea de jos a capătului din dreapta . unde. se rulează strâns până la capăt.4. A. trebuie sa punem o picătura de aracet. • Floarea cu cerc strâns în centru . pentru a preveni desfacerea hârtiei. B. se scoate acul şi se desfac petalele.

strâns. cum este specificat în paşii 1-3 ai instrucţiunilor pentru floarea simplă. scoatem de pe ac şi desfacem petalele. 1. tăiem o fâşie de hârtie cu lăţimea de 3 cm şi lungimea de 15 cm. • Floarea franjurată pe diagonală 1. îndoim fâşia în două (pe lungime) şi o aşezăm cu capătul deschis în sus. se pregăteşte o fâşie de hârtie franjurată. . astfel încât să se vadă cercul strâns din centru. fâşiile. se ia o fâşie de hârtie cu lăţimea de 3 mm şi lungimea de 10 cm.1. 2. 2. 2. începem să rulăm pe ac.

rulăm cât mai strâns până la sfârşit şi lipim capătul cu aracet. trasăm o linie pe toata lungimea ei. cu creionul. ca să nu se desfacă.5-2 mm. 4. întoarcem fâşia de hârtie cu franjurii în sus şi prindem în fanta acului pentru quilling partea de jos a capătului din dreapta (avem grijă să prindem ambele foi de hârtie). 4. 7. la un unghi de 450 . în partea de jos a fâşiei de hârtie. 3. până la linia trasată cu creionul. scoatem aranjăm petalele. de pe ac şi .3. se ia o foarfece şi se taie franjuri de 1. la 3 mm de marginea de sus.

Continuăm să hârtie pe instrument. astfel încât să fie paralelă cu instrumentul de rulat. Se taie o bandă de hârtie de 3 / 8 inch x 7 cm. 4. 2.pe instrument. dar astfel încât să permitem ca partea de sus a trandafirului să se deschidă . Facem hârtia sul rulăm banda de cât mai strâns în jurul bazei. Îndoim hârtia la 90 de grade. Rulăm hârtia de-a lungul instrumentului 3.• Trandafir 1.în jos.

Rudolf Materiale şi ustensile: coli de hârtie colorată care se taie fâşii (se găsesc în comerţ sub formă de fâşii în seturi). Se scoate trandafirul obţinut după instrument şi nu se ţine foarte strâns cu mâna. Putem să îl aplicăm pe hârtie sau să îl păstrăm aşa. Abia apoi se ajustează cu degetele. foarfecă. lipici Abilităţi dezvoltate: tăierea. ci se lasă puţin astfel încât hârtia să se deschidă. se rulează fâşiile si se lipesc la capăt . 7. Lipim capătul trandafirului. se taie hârtia fâşii late de 3mm Pasul 2. Se repetă aceste operaţii în funcţie de cât de mare sau gros vrem să fie trandafirul 6. lipirea Etape de lucru: Pasul 1. papuela (instrumentul cu care se face rularea hârtiei).5. rularea.

se dă forma dorită prin presare Pasul 4.Pasul 3. se asamblează elementele obţinute cu răbdare şi multă imaginaţie pentru a obţine obiectul dorit .

lipirea Etape de lucru: Pasul 1.Parfum de toamnă Materiale şi ustensile: coli de hârtie colorată. se asamblează elementele obţinute cu răbdare şi multă imaginaţie pentru a obţine obiectul dorit IARNA . papuela (instrumentul cu care se face rularea hârtiei). foarfecă. se taie hârtia în spirală Pasul 2. rularea. lipici Abilităţi dezvoltate: tăierea. se rulează fiecare spirală si se lipeşte la capăt Pasul 3.

 Oameni de zăpadă  Globuri .

 steluţe .

 Moş Crăciun .

cizmuliţe . Brazi împodobiţi.

MĂRŢIŞOARE FELICITĂRI .

FLUTURI .

TABLOURI .