Univestitatea Ovidius Constanta

Dezvoltarea psihica prescolara

Coordonator: Giurgiu L.

Autor: Maxim Madalina

Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei Specializarea: Psihologie An: I Grupa : 2

2010

Dezvoltarea comportamentului 5. Bibliografie .CUPRINS 1 Cei 7 ani de acasa 2 Importanta gradinitei in viata prescolarului 3 Subperioadele prescolaritatii 3.2 Prescolarul mijlociu (4-5 ani) 3.3 Prescolarul mare (5-6 ani) 4.1 Prescolarul mic (3-4 ani) 3.

1 Cei 7 ani de acasa Expresia celor µ¶7 ani de acasa¶¶. Tipul fundamental de activitate este jocul. Solicitarile complexe si diversificate ale mediului social determina dezvoltarea bazelor personalitatii. stadiul care se intinde intre 3 si 6-7 ani. Prescolaritatea. 2 Importanta gradinitei in viata prescolarului Integrarea copilului devine o conditie esentiala a stimularii si folosirii optime a potentialului sau. capacitatile de proiectare in contexul evenimentelor prin care trece copilul.Toate acestea sunt traite cu bucurie si cu seninatate de copil . Tipul de relatii se nuanteaza si se diversifica . . care reprezinta o decentrare a psihicului de activitate de percepere pe activitatea de implantatie in viata cultural-sociala. Gradinita devine astfel unul dintre factori cheie a dezvoltarii copilului in aceasta periada de varsta. pe care omil ii are sau nu-i are. se distinge printr-o crestere semnificativa a capacitatilor fizice si psihice ale copilului. facand o posibila echilibrare cu ambianta. dezvoltarea capacitatii de cunoastere si a comunicarii. Prescolarul isi dezvolta bazele personalitatii copilului. amplificandu-se conduitele din contextul colectivelor de copii. ceea ce face ca acestui stadiu sa i se atribuie denumirea de Ä varsta de aur a copilariei´ Copilul se integreaza tot mai activ in mediul social si cultural din care face parte asimiland modele de viata si experiente. prin simbolizari ample si complexe . reflecta tocmai importanta pe care aceasta perioada o are in evolutia psihica a copilului. dar si capacitatile de cunoastere. Se dezvolta de asemenea . comunicare expresia si emanciparea personalitatii. in cadrul careia Äprincipiul realitatii¶¶ isi face tot mai mult loc si da siguranta si reusiita in adaptare.

absorbtia copilului in institutiile prescolare solicita toate posibilitatile lui de adaptare. a ce este posibil si a ce nu este. de a schimba. Contradictii specifice se constituie si in planul cunoasterii. a intregii activitati psihice .Datorita dezvoltarii imaginatiei. Presiunea structurilor sociale culturale. Pe acest teren se dezvolta negativismul infantil. dorintele . Ca atare contradictiile dintre solicitarile externe si posibilitatile interne constituie puncte de plecare pentru dezvoltarea exploziva a comportamentelor .Perioada prescolara este una dintre periodele de intensa dezvoltare psihica. a prescolarului mijlociu(4-5 ani) si a prescolarului mare(5-6ani). a conduitelor sociale diferentiate. de fond. o interiorizare si un castig de intelegere a ceea ce este permis si a ce nu e permis. aspiratiile. copilul descopera faptul ca imaginar el poate sa transpuna in orice situatie . pa cand in realitate situatiile de viata sunt foarte restranse si banale ca semnificatie. Comunicativitatea si sociabilitatea copilului cresc in aceste conditii. dar si o reglementare mai profunda . Diferentele de cerinte din gradinita si din familie solicita la randul lor o mai mare varietate de conduite. Pe acest teren se afla conduitele de pe aza ordonat-dezordonat. 3 Subperioadele prescolaritatii Perioada prescolara poate fi impartita in trei subperioade:aceea a prescolarului mic(3-4ani). a dobandirii de abilitati inscrise in programele gradinitelor. de a se imbogatii si de a trai din plin viata. Legata de aceasta contradictie se dezvolta dorinta de a crea. a castigarii de modalitati diverse de activitatii. fie ea si fantastica . conduite civilizate si copilaresti. Acesta cu atat mai mult cu cat cresterea si diversivicarea experientei copilului un imprevizibil teren de emergenta a antrenarii personalitatii infantile in nenumarate directii si domenii. interesele copilului si posibilitatile de a fi satisfacute . Deosebit de activa devine si contradictia dintre cerintele interne. Copilul parcurge in perioada prescolara si contradictii legate de modalitatii mai simple si primitive de satisfacere a trebuintelor noi si in modalitati mai complexe si civilizate de a fi satisfacute. .

a emotiilor. Pe plan psihologic se intensifica dezvoltarea limbajului. Adaptarea este cu atat mai dificila . data fiind data independenta mare a prescolarului mic de mama sa si de ambianta familiala. a observatiilor . La aceasta se adauga inconstiinta unor limite clare intre realitatea personala subiectiva si realitatea obiectiva favorizand dilatarea si inundarea realitatii obiective de realitatea subiectiva. Jocul de vine in perioada prescolara mijlocie o activitate de baza. 3. Integrarea in gradinita se face cu oarecare dificultate la aceasta varsta. punand in evidenta o mare experienta sociala achizitionand si capacitatea de a crea verbal si comportamental roluri prin care copilul reconstituie episoade din realitatea inconjuratoare. anxietatea crescuta in situatii de desprindere de mediul familial. contribuie la adaptarea dificila a copilului la conditiile de gradinita fenomen semnalat in diferite studii.De la un relativ echilibru la 3 ani. de imbracare. cu cat copilul nu stie sa se exprime destul de clar si nu intelege prea bine ce i se spune. . Se intensifica de asemenea dezvoltarea contiintei de sine. are loc o trecere spre o oarecare instabilitate .3 Subperioadele prescolaritatii Prima dintre ele . a aspiratiilor si a aptitudinilor marunte implicate in satisfacerea placerii de exploarare a mediului. a bravadei. a actiunilor si a conduitelor ce se vehiculeaza in ambiata sa. Tot evidenta este dezvoltarea autonomiei datorita progreselor ce se realizeaza in planul desprinderilor alimentare. fapt ce se exprima prin cresterea opozabilitatii . igienice. Instabilitatea psihomotorie. incarcata de caracteristici active de manipulare a experientei de viata. o oarecare expansiune ce exprima o mare decentrare de pe obiectele concrete si manipularea lor pe integrarea obiectelor in strategii mai largi de utilizare in care li se confera functii simbolice. a dorintei de a atrage atentia asupra sa.2 Prescolarul mijlociu (4-5 ani) In perioada prescolara mijlocie copilul traverseaza un usor puseu de crestere. prescolara mica se caracterizeaza printr-o crestere a intereselor.

uneori il pun . urmata de dorinte vadite de reconciliere. cu tentinte de diferentiere. Se manifesta in conduitele alimentare si pune in evidenta susceptibilitati nesatisfacute ± o stare mai tensionala dintre dorintele de autonomie si dependenta afectiva usor contrariata de rivalitati fraternale. familia si gradinita. La unii copii.sau cu persoane care nu stabileste relatii firesti datorita unor baraje psihice . cu cat. artizanatul marunt. inteligenta . La fel micile serbari. de caracteristicile acestora . Adeseori in timpul in care copilul are conduite incarcate de negativism exista persoane devalorizate psihic pentru el. nervos si invers. in gradinita copilulu traverseaza programe educative diverse care-i maresc sensibilitatea intelectuala ±obiectiva.opozitie ce se manifesta spontan ca atare . Atentia mare fata de acestia se exprima evident prin imitatia discreta.3. jocurile cu cantece din colectiv. iar in gradinita. fapt ce pune de asemenea probleme legate de dificultatile sale de adaptare . contagiuni . Capacitatea de invatare devine activa si este dublata de interese de cunoastere care incorporeaza si forme mai evoluate de simbolizare in care actioneaza integratori verbali. poeziile. Acestea cu atat mai mult. In acest sens . Dealtfel. colajele.Caracteristica este la scolarul mare si adaptarea mai evidenta a conduitelor fata de diferite persoane . rasfatat. Desenul . manifestate prin aceste mari distante psihologice in cele doua medii. constructia. dar alimentate subconstient. reticente in situatii usor penibile . agilitate . atitudinile opozante sunt oprimate in comportament . in cele doua medii concurente . in numeroase familii copilul prescolar mai are unul sau doi frati mai mici. muzica. Jucariile. activitatea creatoare este evidenta . il abiliteaza cu manualitati tot mai complexe . mozaicul intereseaza foarte mult copii.Exista si in perioada prescolara mare o oarecare opozitie fata de adult. In perioada prescolara mare. copilul poate fi acasa distins . Concomitent se exprima cerinta activa a copilului de a fi de folos adultilor.3 Prescolarul mare (5-6 ani) Prescolarul mare(5-6 ani) manifesta in ansamblu o mai mare forta . disponibil. Campul atentiei este dominat de o intelegere mai profunda a situatiilor.

dar si o reglementare mai profunda . de fond. conduite civilizate si copilaresti. fie ea si fantastica . Copilul parcurge in perioada prescolara si contradictii legate de modalitatii mai simple si primitive de satisfacere a trebuintelor noi si in modalitati mai complexe si civilizate de a fi satisfacute. Imaginatia utilizeaza probabilul fantastic mai putin in viata de zi cu zi ramanand insa activa in joc.Datorita dezvoltarii imaginatiei. Comunicativitatea si sociabilitatea copilului cresc in aceste conditii. a castigarii de modalitati diverse de activitatii. de a se imbogatii si de a trai din plin viata. o interiorizare si un castig de intelegere a ceea ce este permis si a ce nu e permis. absorbtia copilului in institutiile prescolare solicita toate posibilitatile lui de adaptare. . Acesta cu atat mai mult cu cat cresterea si diversivicarea experientei copilului un imprevizibil teren de emergenta a antrenarii personalitatii infantile in nenumarate directii si domenii. Deosebit de activa devine si contradictia dintre cerintele interne. copilul descopera faptul ca imaginar el poate sa transpuna in orice situatie . dorintele . 4. Ca atare contradictiile dintre solicitarile externe si posibilitatile interne constituie puncte de plecare pentru dezvoltarea exploziva a comportamentelor . a conduitelor sociale diferentiate.in contact cu elemente ale simbolicii artistice. Diferentele de cerinte din gradinita si din familie solicita la randul lor o mai mare varietate de conduite. Presiunea structurilor sociale culturale. a dobandirii de abilitati inscrise in programele gradinitelor. Contradictii specifice se constituie si in planul cunoasterii. Legata de aceasta contradictie se dezvolta dorinta de a crea. de a schimba. pa cand in realitate situatiile de viata sunt foarte restranse si banale ca semnificatie. aspiratiile. a ce este posibil si a ce nu este. Pe acest teren se dezvolta negativismul infantil. Dezvoltarea comportamentului Perioada prescolara este una dintre periodele de intensa dezvoltare psihica. Pe acest teren se afla conduitele de pe aza ordonat-dezordonat. a intregii activitati psihice . interesele copilului si posibilitatile de a fi satisfacute .

Psihologia Copilului. Mihaela Gaisteanu .Ursula Schiop/Emil Verza. Tinca Cretu.5. Psihologia varstelor. Editura Polirom-Iasi 2009 2. Bibliografie 1. Psihologia varstelor. Editura Didactica si PedagogicaBucuresti 1981 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful