Durnea Mihaela Gabriela Cls II C Farmacie

Referat Unguente

sunt unguente-suspensii care contin peste 25% substanta suspendata. sub denumirea de unguente sunt cuprinse toate preparatele care se aplică pe piele sau pe mucoase. Acestea sunt constituite din substanţe active încorporate în diferite baze de unguent. datorită numeroaselor cercetări efectuate în acest domeniu. Ele sunt destinate administrării în afecţiunile topice.glicerol sau apa. odată cu decoperirea a o serie de substanţe folosite la prepararea unguentelor: glicerina. Cercetările în domeniul unguentelor se amplifică la începutul secolului XIX. Deşi unguentele constituie o formă foarte veche de administrate a substanţelor active. a componentelor terapeutice active sau de modul de preparare: • Unguentele. la care faza apoasa depaseste 10% din masa unguentului.uleiuri vegetale sau minerale si apa. importanţa lor a crescut mult. • Gelatinele.Unguentele sunt forme farmaceutice alcătuite din substanţe active încorporate în diferite baze de unguente. O definiţie mai cuprinzătoare este următoarea: unguentele sunt forme farmaceutice de consistenţă semisolidă. acidul stearic (1876).este denumirea data unguentelor care contin amestec de ceara. • Glicerolatele. unguentul de parafină (1873). Astăzi terapia cu unguente se bucură de o mare popularitate datorită modului de aplicare simplu. obţinute prin dispersarea. gama excipienţilor a crescut foarte mult.sunt unguente_emulsii. hormoni. Astăzi. antibiotice şi a posibilităţii de încorporare a acestora în diferiţi excipienţi. importanţa unguentelor a crescut considerabil. sunt amestecuri de excipienti grasi anhidri sau cu maximum 10% apa continand diferite substante active: • Cremele.cu consistenta solida in care se disperseaza substante active si care se aplica dupa fluidificarea maei prin incalzire. • Ceratele.sunt preparate de consistenta semisolida care contin o cantitate mare de glicerol. Prin îmbogăţirea arsenalului de medicamente cu diferite substanţe ca: vitamine. în mod uniform. acceptat de pacienţi uşor. se înscriu şi unguentele. Unguentele au fost cunoscute încă din antichitate când se foloseau ca exicipienţi grăsimile naturale. a substanţelor active în excipienţi graşi sau hidrosolubili. destinate aplicării externe pe piele sau pe mucoase. Datorită descoperirii de noi produşi de sinteză. .Unguentele Printre formele farmaceutice care în prezent constituie obiectul multor studii şi cercetări. În 1871 Cheseborough prepară pentru prima dată vaselina din rezidurile de distilare a uleiurilor pe bază de parafină. • Pastele. indiferent de natura excipienţilor. lanolină (1885).sunt constituite dintr-un amestec de gelatina. Definiţie: .

de suprafata sau epidermice. -geluri emulsionante (unguente de tip emulsie) de tipA/U sau U/A. -unguente antiinflamatoare(cu diclofenac.glandele sudoripare. Hipodermul.respective dupa structura de gel pot fi: -gelurihidrofobe(unguente grase).sunt situate mai superficial decat glandele sudoripare.filiforma.Epidermul este lipsit de vase sanguine. Pentru a ajunge la prepararea unguentelor şi folosirea lor în terapeutică a trebuit să se ţină seama de structura şi starea pielii.infiltrate in cellule carnoase.cilindrica si flexibila. clorchinaldol. Proprietatile anatomo-fiziologice ale pielii Pielea este un organ de natura epithelial-conjunctiva care indeplineste functiii de importata vitala pentru organism. demachiante). Anexele pielii:parul. de regiunea de piele pe care se aplică unguentul. -unguente de tip suspensie -unguente de tip emulsie -unguente de tip mixt sau unguente polifazice. .bogat vascularizat si stratul reticular sau corionul.glandele sebacee.Clasificare Dupa proprietatile fizico-chimice ale excipientilor.se gasesc pe toata suprafata pielii.se compune din doua straturi:stratul superficial sau papilar. -unguente aplicate pe mucoase. Dupa locul de aplicare pot fi: -unguente dormice.fotoprotectoare): -unguente cosmetice(coldcreme. toate acestea influenţând resorbţia şi implicit acţiunea dermopreparatelor. Dermul este stratul cel mai rezistent al pielii.insa aici se gasesc terminatiile nervilor senzitivi.stratul bazal sau germinativ.epiderm.stratul lucid. -unguente antimicotice(cu antibiotoce. emoliente. Dupa gradul de patrundere se clasifica in: -unguente de acoperire.indometacin). de mărimea suprafeţei de aplicare.iod. este constituit din tesut conjuctiv lax. hidratante.care formeaza stratul adipos al pielii. -hidrogeluri(unguente fara grasimi).canalele foliculilor pilosi si porii glandelor sudoripare.derm si hipoderm. Dupa actiunea terapeutica pot fi: -unguente de acoperire(unguente peotectoare.stratul spinos sau stratul filamentos.coloranti. antiseptice). Epidermul este alcatuit din mai multe straturi:stratul cornos. clotrimazol). -unguente de penetratie.antimicotice.endodermice sau de profunzime.dezinfectante. -unguente de resorbtie.Pielea este alcatuita din trei straturi principale.care au un rol important in difuziunea percutana asubstantelor medicamentoase. -unguente antimicrobiene( cu antibiotice.diadermice sau sistemice.stratul granulos.este o formatiune epiteliala cornoasa. Dupa gradul de dispersie al substantelor active pot fi: -unguente de tip solutie.creme evanescente.

Prin “bariera” pe care o formeaza cheratina si substantele grase pe care le contine.caldura. Baze liposolubile sau grase .lipogeluri sau baze de unguente grase( de origine vegetala sau animala) -Baze emulsiide tip A/U sau U/A.mai ales pielea bolnava. -Baze hidrosolubile. Clasificarea bazelor de unguente: -Baze liposolubile sau grase care pot fi:Geluri de hidrocarburi.protejeaza pielea fata de microorganisme.presiuni. -gradul de frictionare. -sa prezinte afinitate fata de grasimile pielii sis a nu astupe porii pielii. -sa fie stabile din punct de vedere chimic. -starea pielii pe care se aplica unguentul.trebuie sa se inmoaie la temperature corporala. Formularea unguentelor Baze de unguente Baza de unguent constituie o componenta importanta a unui unguent deoarece influenteaza in mare masura actiunea terapeutica a unguentelor. -sa fie inerte din punct de veder chimic.ca sa se poata intinde pe epiderm sis a adere de el.ea receptioneaza senzatiile de durere. Factorii care influenteaza absorbtia percutana In general. Pielea este totodata un important deposit de apa si sange.intepaturi). -sa nu modifice ph-ul pielii.asigura o protectie contra unor actiuni mecanice(lovituri. Bazele de unguente trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii.exista doua posobilitati de penetrare a substantelor medicamentoase in piele:pe cale transcelulara sip e cale intercelulara. o consistenta moale si o vascozitate destul de mare.”Mantaua acida” a pielii.Prin fibrele elastice si tesutul adipos.fara sa curga. -sa nu aiba un miros neplacut penetrant.rece.prin transpiratie se indeparteaza produsii de metabolism.Prin baza de unguent intelegem orice substanta sau orice excipient costituit din una sau mai multe substante care au sau pot primi. -sa incorporeze usor apa si alte lichide. -gradul de dispersie a substantei active.sa nu irite pielea. -proprietatile bazelor de unguent.epiderma impiedica patrunderea substantelor straine in organism. -sa asigure penetrarea si absorbtia rapida si completa a substantelor active.Fiziologia pielii Pielea este in primul rand un organ de aparare a corpului impotriva agentilor externi.suplineste in parte actiunea rinichilor. -sa fie inerte fiziologic.Pielae are si rolul unui organ senzitiv. in anumite conditii.pipaire. -sa aiba o consistenta corespunzatoare si proprietati reologice adecvate.Ca organ de excretie. -durata de contact intre medicament si piele.formata din acizi liberi produsi la nivelul glandelor sudoripare. Absorbtia substantelor active din unguente este influentata de: -proprietatile fizico-chimice ale substantei active. -suprafata si grosimea in care se aplica unguentul.

insolubila in apa.eter de petrol. Parafina solida Este un amestec de hidrocarburi saturate solide obtinut la distilarea petrolului.Se prezinta ca o masa moale.cu fractura mata si granuloasa de culoare galbena sau brun deschis.Se indeparteaza apa dupa solidificare si se obtine ceara galbena.cu o structura microcristalina.solida.cu miros particular neplacut. -astupa porii.Este incompatibila cu balsamul de Peru. este un amestec semisolid de hidrocarburi saturate. Parafina lichida Este un amestec de hidrocarburi saturate lichide.nu se oxideaza nu rancezeste la aer.lipsit de fluorescenta la lumina zilei. Vaselina alba A fost descoperita in1871.este foarte stabile .putin solubila in alcool.Din punct de vedere al actiunii fata de piele este asemanatoare vaselinei.usor solubila in eter.uleios. Untura de porc Este grasimea extasa prin topire din tesutul adipos proaspat al porcului sanatos.Se prezinta ca o masa alba. fara miros si fara gust.cu miros si gust caracteristic. -capacitatea de a incorpora apa este redusa.cloroform.stearic si oleic.deranjand astfel activitatea fiziologica normala a pielii.omogena sau fin granuloasa. nu sunt sensibili fata de agentii atmosferici.obtinut la distilarea petrolului. Seul Se obtine prin topirea tesutului adipos al ovinelor.Geluri de hidrocarburi Avantaje:-nu rancezesc. se intinde si patrunde usor in piele.Este un lichid incolor.Contine trigliceride ale acizilor palimitic. purificate si decolorate.cu punctual de topire 50-57*CNu patrunde in piele si poseda o actiune de suprafata.cu miros slab characteristic de miere.fara miros si fara gust. Cetaceu .Rancezeste foarte usor. -cedeaza greu substantele incorporate. Intrebuintare:-numai pentru unguente de suprafata -numai in prezenta emulgatorilor pot fi folosite pentru unguente de penetratie.Se prezinta ca o masa alba cu aspect omogem.fara miros fara gust. Dezavantaje:-penetreaza intr-o masura foarte redusa in piele.Servesc mai mult ca baze pentru unguente de penetratie si mai rar pentru unguente din care substantele active trebuie sa se absoarba. -sunt compatibile cu majoritatea substantelor medicamentoase.fara gust. Lipogeluri sau baze de unguente grase Din aceasta grupa fac parte trigliceridele de origine animala sau vegetala.Este o masa solida sub forma de placi cu aspect uniform.alba. Ceara galbena Este produsul obtinut prin topirea fagurilor de albine dupa indepartarea mierii.Nu emulsioneaza cu apa si nici nu absoarbe apa. -consistenta lor este corespunzatoare.onctuoasa la pipait.Este o grasime de culoare alba.Este onctuoasa.Prezinta marela dezavantaj ca rancezesc foarte repede.obtinute din perol.Se utilizeaza in asociere cu alti excipienti pentru a ridica vascozitatea bazelor de unguent.

Alcooli sterolici Colesterol. Alcool cetilstearilic.filanta.in locul careia se poate folosi.sesam.acid palmitic. Baze de unguente emulsie Baze emulsie de tip A/U.Se prezinta ca o masa vascoasa de consistenta onctuoasa.Ceara cristalina purificata care provine din cavitatile craniene si pericraniene casalotului Physeter macrocephalus sau physeter catodon.cu miros slab caracteristic si gust fad.Unguentele cu silicone sunt bine suportate. Unt de cacao.se prezinta ca solzi sau masa alba cu aspect cristalin si structura lamelara. Alcooli superiori alifatici.Este un amestec de vaselina cu colesterol sau oxicolesterol.Nu rancezeste este usor absorbit si nu irita pielea.grasa la pipait.esteri ai acestoraa cu alcoolii ca glicerolul sau cu sorbitanul.fara miros si fara gust. Se obtine din semintele decorticate si torefiate provenite de la Theobroma cacao care se preseaza la cald.Se obtin prin saponificarea. Alcoolii de lana.maslime.galbena.Siliconele sunt puternic hidofobe si au o tensiune superficiala foarte scazuta.Contribuie la marirea vascozitatii.Au bune proprietati emoliente. Uleiuri vegetale. Eucerina.Este gras la pipait. Stearina.migdale.impiedicand uscarea unguentelor. .seminte de dovleac. cu sau fara adios de parafina. Alcoolul cetilic se prezinta ca o masa solida sau sub forma de lamele stralucitoare incolore.adica polimeri sintetici.fara miros sau cu slab miros particular.cu miros characteristic. Cele mai frecvente folosite sunt uleiurile de floareasoarelui. In aceasta grupa intra bazele de unguente constituite din una sau mai multe substante de natura grasa si din emulgatori de tipA/U.Siliconele sunt polisiloxani.nu greseaza epidermal si nu-l deshidrateaza. Ceruri Lanolina.Silicongelurile sunt indicate in primul rand ca baze pentru unguentele de protectie.galben bruna. Acizii grasi intra in compozitia uleiurilor vegetale si animale.Prezinta o inertie chimica datorita careia nu rancezeste.se utilizeazain unguente in proportie de 5-6%.macromoleculari ai derivatilor organici de siliciu.Este un amestec de alcool stearilic cu alcool cetilic.acid oleic.alone.in grasimi sub forma de trigliceride sau se pot utiliza ca atare sau sub forma de saruri matalice. Intra de obicei in compozitia unguentelor cosmetice. Silicongeluri.facand posibila o mai buna actiune terapeutica.Are propietati asemanatoare cu alcoolul cetilic .Sunt indiferente atat fiziologic cat si chimic.ricin.nu patrund in piele.Bazele de unguent emulsii usureaza si accelereaza patrunderea substantelor medicamentoase in organism. sau foi cristaline sidefii.onctuoasa la pipait.Se prezinta ca o masa ceroasa.care poate incorpora prin emulsionare pana la 200% apa. cu gust si miros slab characteristic. Contine un amestec de acizi grasi ca:acid stearic.Este un produs obtinut prin extractia si purificarea lipidelor din lana oilor.Se prezinta ca o pulbere cristalina alba sau slab galbuie.Se prezinta sub forma de paiete albe sau masa cristalina alba.separarea si purificarea din lanolina a fractiunilor care contin alcooli sterolici.protejand pielea fata de lichidele hidrofile iritante sau caustice.

Geluri cu polietilenglicoli.cedarea substantelor active.nu rancezesc asa de usor si au afinitate fata de grasimile pielii.insolubile in apa. este oficinal Unguentum macrocoli. Baze de unguente cu sapunuri alcaline-unguente cu stearina.facilitand o actiune de profunzime. Grasimile sintetice.Grasimi si uleiuri hidrogenate. Baze de unguente cu ceruri emulgatoare. -au tendinta de deshidratare care se remediaza prin asocierea glicolilor si sunt invadate cu usurinta de microorganisme ceea ce impune utilizarea conservantilor. -prezinta o buna capacitate de intindere. Avantaje:-sunt usor lavabile. Esterii acizilor grasi cu glicoli sunt lichide sau solide. -au o actiune deshidratanta asupra pielii. -prezinta o actiune bactericida si nu sunt invadate de microorganisme. Dezavantaje:-sunt higroscopice -prezinta o actiune osmotica care impiedica pana la instalarea starii de izoosmoza. Emulgin AP este un produs de esterificare al glicerinei cu acizi proveniti din oxidarea parafinelor.unguente emulgatoare sunt baze de unguente constituite din doi sau mai multi emulgatoricu caracter opus.pot fi aplicate pe suprafete intinse.Emulgatori complecsi constau in asocierea in proportii echimoleculare a unui emulgator lipofilA/U cu un emulgator U/A. Hidrogeluri. -nu se vor utilize in scopuri oftalmice. -poseda foarte bune calitati reologice ceea ce asigura o buna capacitate de intindere pe suprafata pieli.datorita tendintei de a penetra cu usurinta.R. -sunt usor lavabile deoarece faza externa este apoasa. .fara sa lase gresata suprafata pieli.Sunt mai stabile decat grasimile obisnuite.Se utilizeaza ca unguente cosmetice si pentru protectia pielii. -nu agreseaza tegumentul.Se impart in doua grupe:geluri cu polietilenglicolisi hidrogeluri. In F. Denumire ceruri autoemulgatoare. -poseda o remarcabila capacitate de hidratare. Sunt forme din substante macromoleculare organice sau anorganice care au capacitatea de a se hidrata prin imbibare cu apa.X.exercitand un efect racoritor la suprafata pielii. Monostereatul de gliceril este un emulgator cu caracter lipofil.Sunt amestecuri de polimeri macromoleculari sintetici hidrofili din grupa polietilenglicolilor. Baze de unguente cu emulgatori complecsi. Baze hidrosolubile Sunt constituite din substante macromoleculare cu capacitate de structurare gelica care pot include o cantitate mare de faza apoasa.Se obtin prin saturare apartiala sau totala a acizilor grasi nesaturati din molecula gliceridelor.Se mai numesc creme evanescente sau creme de lapte. Avantaje:-sunt usor lavabile. -sunt neiritante pentru tegument. Baze de emulsie de tip U/A prezinta urmatoarele caracteristici: -realizeazao emulsionare a filmului liidic de la suprafata epidermului.

-sunt usor invadate de microoganisme inact este obligatorie adaugarea conservantilor. Prepararea unguentelor Obtinerea unguentelor presupune trei faze de lucru: -pregatirea bazei de unguent -dispersarea substantelor active in baza de unguent -ambalarea.se deshdrateaza si se usuca.pectine.topind componentele grase amestecand la rece cu bazele hidrofile preparate separate. Unguente mixte alcatuite din baze hidrofile.se prepara prin topire asimultana a excipientilor grasi continand si emulgatori A/U.selectionate dupa scopul terapeutic urmarit. Bazele grase continand excipienti solizi si lichizi se supun fuziunii pe baia de apa sau sub influenta radiatiilor infrarosii. Bazele de unguente oftalmice si nazale vor fi constituite din baze de unguente cu proprietati emulsive si se vor realize pe cale aseptica. -hidrogeluri anorganice:cu bentonita.-sunt preferate pentru persoanele cu pielea sensibila la grasimi.simultan cand excipientii cu punct de topire mai ridicat se topesc mai repede in prezenta altor excipienti datorita amestecurilor eutectice formate.se agauga faza apoasa continand substantele active si agentul tensioactiv. -toleranta cutanata este foarte buna.aerosil. Hidrogelurile se preparea prin hidratarea la rece sau alternand temperature ridicata cu cea joasa.veegum. Dezavantaje:-pierd cu usurinta apa . -hidrogeluri semisintetice:derivati de celuloza-metilceluloza.pe baia de apa.carboximetilceluloza sodica.alginati.dar se va tine cont de caracterul lor ionogen sau de structural or care poate crea incimpatibilitati. Bazele de unguente emulsii de tip A/U.dupa natura macromoleculei. Clasificarea hidrogelurilor:-hidrogeluri organice:guma tragacanta.alcool polivinilic.in asociere cu baze grase se vor prepara separate. -prezinta o actiune filmogena si servesc ca unguente de protectie si in asociere cu substante active. Dispersarea substantelor active si auxiliare In tehnologia de preparare se va recurge la dizolvarea directa obtinandu-se: -unguente de tip solutie .La preparare se utilizeaza bazele de unguente pravazute in farmacopee.pentru tratamentul regiunilor paroase sau pentru mucoase. -hidrogeluri sintetice.cu acid poliacrilic. Bazele de unguente emulsii de tip U/A.etichetareasi expedierea Pregatirea bazei de unguent.ca unguente de penetratie. -sunt compatibile cu numeroase substante active. Gelurile cu polietilenglicoli se vor prepara prin topire simultana pe baia de apa a polietlienglicolilor lichizi cu cei solizi.pentru uz oftalmic si pentru unguente peliculogene.polivinilpirolidona. -resorbtia si penetratia substantelor active este mai buna decat bazele grase.utilizand agenti umectanti si conservati adecvati.se preparacu multa atentie topind amestecul lipofilic format din diferiti excipienti grasi la 70-80* C.

iar substantele active vor fi introduce in faza lipofila sau hidrofila sau hidrofila in timpul prepararii bazei.portelan.porfirizatoarele. Incorporarea substantelor active prin emulsionare Unguentele emulsii A/U denumite si baze de absorbtie.contin substante active dizolvate in apa sau in faza lipofila. Incorporarea substantelor active prin suspendare Se aplica substantelor active care nu sunt solubile in baza de unguent.portelan sau sticla si unpistil cu baza plata. Conservarea unguentelor In recipiente bine inchise.alctuite dintr-o placa de porfir. -omogenitatea:intinse instrat subtire pe o lama de microscopsi examinate cu lupa nnu trebuie sa prezinte picaturi sau aglomerari de particule. . prevede ca unguentele care se aplica pe plagi. mojarele.X. Ambalarea unguentelor Unguentele se ambaleaza pentru pastrare sau expediere in borcane de sticla.morile cu bila.care se intinde intr-un strat subtire pe o lama.la cel mult25*C. -dozare..Conservare Conditi de calitate ale unguentelor: -aspectul:trebuie sa aiba un aspect omogen si sa prezinte culoarea si mirosul caracteristice componentelor.se determina prin examinarea la microscop a unei mase de unguent care contine aproximativ10mg substanta activa suspendata.Se pot adauga conservanti si antioxidanti adecvati.flacoane si vase mari de material plastic si tuburi de metal polisate in interior cu lac izolant sau din materiale plastice.F.diferite mixere actionate electric.5.mori coloidale si micronizatoare. Unguentele emulsii U/A bazele cu emulgatori complecsi si cerurile emulgatoare se vor prepara dupa normele speciale de preparare. -masa totala pe recipient.cand rezulta unguente de tip solutie.respectiv inchiderea tuburilor se utilizeaza aparate care functioneaza automat sau manual. Caractere si control. Aparatura utilizata in tehnologia unguentelor Pentru realizarea unei pulberi fine se utilizeaza pentru cantitati mici.La fel se procedeaza si in cazul unguentelor cu antibiotice.in cutii.prin dizolvarea substatelor hidrosolubile in baze cu polietilenglicoli sau prin amestecarea substantelor miscibile cu baze grase sau cu amestecul eutectic.de metal sau material plastic.-unguente de tip emulsie -unguente de tip suspensie -unguente mixte Incorporarea substantelor active prin dizolvare Aceasta metoda consta in dizolvarea substantelor liposolubile la cald sau la rece in baza de unguent.R. -marimea particulelor. Pentru umplerea. -ph-ul se determinapotentiometric si trebuie sa se situeze intre 4.5 si 8.pe arsuri sip e pielea sugarilor sa se prepare cu baze de unguent cu proprietati emulsive sau peliculogene si se folosesc metode care le asigura sterilitateasi care permit evitareaunei contaminari ulterioare cu microorganisme.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful