Sejambak Kasih Menteri Pelajaran Malaysia

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.. Alhamdulillah, bersyukur kehadrat Illahi kerana Kementerian Pelajaran Malaysia sekali lagi dapat menganjurkan Program Anak Pedalaman tahun 2008. Kementerian Pelajaran yang menjadi tunjang utama melahirkan modal insan di negara ini akan sentiasa memastikan semua pelajar khususnya di luar bandar agar mereka dapat membangunkan potensi diri secara menyeluruh, berfokus dan bersepadu bersandarkan kepada Pelan Induk Pembangunan Pendidikan. Sesungguhnya, apa-apa juga pendekatan pengajaran dan pembelajaran secara langsung dan tidak langsung akan sentiasa menjurus kepada inovasi yang berlandaskan survival untuk kecemerlangan serta memahami falsafah kehidupan secara lebih bermakna. Adalah menjadi hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia juga agar penganjuran program ini dapat memberi peluang dan perhatian secara terancang kepada pelajar-pelajar luar bandar agar mereka juga turut terdedah dengan pencapaian negara dengan harapan mereka akan sama-sama mengorak langkah ke arah wawasan negara yang gemilang. Ucapan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program . Semoga usaha yang dijalankan mendapat balasan kebaikan di dunia dan kesejahteraan di akhirat kelak. Sekian, terima kasih

1

Segugus Sayang

Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia

2

keluarga.Assalamualaikum wbt Foto Pengarah JPS Pertama-tamanya saya mengucapkan Alhamdulillah sebagai tanda syukur saya atas penganjuran Program Anak Pedalaman Peringkat Kebangsaan 2008. Akhir kata. Sekian terima kasih 3 . bangsa dan negara yang kita cintai ini. Sekalung ucapan tahniah kepada pihak penganjur iaitu Jabatan Pelajaran Negeri Selangor kerana berjaya menganjurkan Program Anak Pedalaman pada tahun ini. jadikanlah pengalaman mengikuti program ini sebagai permulaan untuk mencipta kejayaan yang besar pada masa akan datang. Jarak yang memisahkan hanyalah jarak fizikal tetapi anak-anak pedalaman masih boleh mencapai kecemerlangan kerana jurang yang menandakan jarak selama ini semakin berkurangan melalui pelancaran Pelan Induk Pembangunan Pendidikan. Kepada pelajar-pelajar. Saya juga mengucapkan tahniah kepada Jabatan Pelajaran Selangor yang berjaya menganjurkan Program Anak Pedalaman pada tahun ini. Saya kira usaha untuk mengelolakan program ini bukan sedikit tetapi melepasi tanggungjawab dan tugas rutin yang sedia ada. agama. diharapkan program ini dapat mencapai objektif khususnya untuk memberi dorongan untuk mencapai kejayaan kepada pelajar-pelajar yang menyertai program ini. saya sekali lagi mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada semua pihak yang terlibat dalam program ini. Oleh hal yang demikian perkuatkan azam untuk mencapai keputusan yang baik dalam persekolahan dan penghidupan agar kita dapat sama-sama membina masa depan yang lebih gemilang buat diri. Dengan bertemakan anak-anak pewaris negara. Sesungguhnya program ini amat bermakna kepada pelajar-pelajar kita untuk merasai pengalaman baharu yang ada di luar dari lingkungan kebiasaan mereka.

Sekalung Budi Pengarah Jabatan Pelajaran Selangor 4 .

Assalamualaikum wbt. Semoga pengalaman yang dikutip di sepanjang perjalanan program ini akan memberi makna yang besar kepada pelajar-pelajar yang suatu hari nanti akan memegang jawatan besar dan penting dalam negara ini. Akhir kata saya mengucapkan tahniah kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program ini. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan kurnia-Nya dapat kita menganjurkan Program Anak Pedalaman tahun 2008. Bagi pihak Jabatan Pelajaran Selangor saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada Kementerian Pelajaran Malaysia kerana memberi kepercayaan kepada Jabatan Pelajaran Selangor menganjurkan program ini. 5 . Pihak Jabatan Pelajaran Selangor sebenarnya berusaha untuk melakukan yang terbaik dalam penganjuran program ini dan seboleh-bolehnya dapat memberi ruang dan peluang kepada pelajar-pelajar untuk menimba pelbagai pengalaman baharu di sepanjang program ini berlangsung. Adalah diharapkan inovasi dalam program ini akan menjadikan pelajar-pelajar akan menjadi lebih matang dan bersedia dalam mendepani tuntutan semasa.. Sekian terima kasih. Program-program yang disusun diharapakan dapat memberi pengetahuan baharu yang dikoloborasikan dengan nilai-nilai pendidikan yang berguna dalam proses pembelajaran pelajar-pelajar..

ISI KANDUNGAN MODUL PROGRAM KECEMERLANGAN ANAK PEDALAMAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 PERKARA KATA-KATA ALUAN ISI KANDUNGAN TENTATIF PROGRAM MODUL ICE BREAKING 1 MODUL ICE BREAKING 2 MODUL ICE BREAKING 3 MODUL ICE BREAKING 4 MODUL ICE BREAKING 5 MODUL ICE BREAKING 6 MODUL LAWATAN KE MENARA KUALA LUMPUR MODUL LAWATAN KE EYE ON MALAYSIA MODUL BORANG PENILAIAN MODUL AKTIVITI GO-KART MODUL LAWATAN KE PUSAT SAINS NEGARA MODUL KEROHANIAN SUCI SEKEPING HATI MODUL KEROHANIAN ZIKIR MUNAJAT . DOA PAGI MODUL KEROHANIAN AYAH BONDA TERCINTA MODUL AKTIVITI PERSEMBAHAN JONG-JONG INAI MUKA SURAT 6 .

3. 1. Peserta menyanyikan lagu-lagu patriotik dengan diiringi muzik & montaj. Negaraku b. Menanam kecintaan yang lebih mendalam terhadap tanah air. Layar & Sistem Pembesar Suara : Menanam kecintaan yang lebih mendalam terhadap tanah air. 3. FALSAFAH 1. Peserta menghayati seni kata lagu Negaraku Memahami seni kata lagu yang tersirat. Peserta beratur mengikut kontijen negeri masing-masing ( 5L & 5P) 2. Setiap peserta menerima sekeping kad warna yang diedarkan sebelum nyanyian lagu-lagu patriotik dan menyimpan kad tersebut dengan selamat ke dalam saku.00 Malam. a. 4. RUMUSAN : Dengan menyanyikan lagu patriotik. : Dewan Utama UITM Shah Alam : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Vcd Lagu & Senikata. Mewujud semangat ingin berkorban demi bangsa. Lcd. Jalur gemilang PENILAIAN : Peserta dapat menyanyikan lagu-lagu patriotik dengan baik. Ketua peserta setiap negeri naik ke pentas dengan membawa bendera negeri masing-masing. 2. bersemangat.MODUL 1 ICE BREAKING TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : NYANYIAN LAGU PATRIOTIK : 16 OGOS 2008 : 9. 7 . kecintaan terhadap negara semakin bertambah. PELAKSANAAN 1. Komputer. agama dan tanah air.

PENILAIAN : Peserta menunjukkan semangat melalui ikrar yang dilaungkan. 2. PELAKSANAAN 1. Setiap peserta melafaz ikrar program kecemerlangan anak pedalaman peringkat kebangsaan tahun 2008 dengan penuh bersemangat. RUMUSAN : Setiap perancangan yang inginkan kejayaan yang cemerlang mestilah di azam didalam hati. kemudian di ikrarkan sebagai bukti keazaman dan dilakukan denga sebaik mungkin. Ketua peserta setiap negeri di atas pentas yang membawa bendera negeri masing-masing memilih seorang ketua ikrar. Peserta beratur mengikut kontijen negeri masing-masing (5 Lelaki dan 5 Perempuan). 2. 3. Meningkat keyakinan diri peserta.MODUL 2 TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : IKRAR PROGRAM KECEMERLANGAN ANAK PEDALAMAN : 16 OGOS 2008 : 9.10 Malam. 8 . Memupuk nilai saling bekerjasama antara sesama peserta dalam kumpulan. : Dewan Utama UITM Shah Alam : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Skrip Ikrar Kecemerlangan Anak Pedalaman : Menyuntik semangat mengikuti program kepada peserta-peserta. FALSAFAH : 1.

2. 2. Mencungkil sifat berani dalam diri peserta. FALSAFAH : 1. masa 9 . Setiap peserta bertepuk dan bersoral mengikut arahan ketua fasiltator dengan penuh bersemangat PENILAIAN : Kumpulan dinilai berdasarkan kekreatifan mereka didalam membentuk jenis tepukan dan sorakan yang relevan dengan program.MODUL 3 TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : TEPUK DAN SORAK CEMERLANG ANAK PEDALAMAN : 16 OGOS 2008 : 9. PELAKSANAAN 1.20 Malam. Peserta beratur mengikut kontijen negeri masing-masing (5 Lelaki dan 5 Perempuan ). : Dewan Utama UITM Shah Alam : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Tiada : Menjalin ikatan persahabatan dengan erat antara sesama peserta. Melatih peserta berkomunikasi dengan cara berkesan dalam singkat dengan orang yang baru dikenali. RUMUSAN : Sesuatu ikatan mestilah dijalinkan dengan lebih erat dengan sesuatu sebagai jambatan penghubung kepada ikatan tersebut.

2.30 Malam. PELAKSANAAN 1.MODUL 4 TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : MEMBENTUK KELOMPOK KATEGORI : 16 OGOS 2008 : 9. FALSAFAH : 1. Abjad pertama haiwan kesayangan c. Menimbulkan rasa kemesraan dan kejelekitan antara sesama peserta. Abjad pertama nama ibu b. RUMUSAN : Banyak faktor yang boleh menjadikan penyebab kejelekitan antara sesama manusia yang baru dikenali. : Dewan Utama UITM Shah Alam : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Tiada : Menilai ketangkasan peserta bertindak mengikut arahan yang diberikan. Setiap peserta dikehendaki membentuk satu kelompok berdasarkan. Bulan kelahiran besar PENILAIAN : Peserta dinilai kecekapan mereka bergerak mencari kumpulan masing-masing. a. 10 . Peserta beratur mengikut kontijen negeri masing-masing (5l & 5p).

2. 5. 2. Melatih peserta berkomunikasi dengan cara berkesan dalam singkat dengan orang yang baru dikenali. 10 peserta yang lewat diminta menyanyikan 1 lagu patriotik. hobi dan cita-cita. : PELAKSANAAN 1. Jawapan hanya ”ya” atau ”tidak” 4. 6.MODUL 5 TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : 30 KOTAK AJAIB : 16 OGOS 2008 : 20 Minit. : Dewan Utama UITM Shah Alam : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Selembar kertas yang bertulis bentuk minat. Jika jawpan ”tidak” tanya peserta lain. FALSAFAH : 1. RUMUSAN : Peserta dapat mengguna skil berinteraski dengan peserta dari negeri lain dan mengetahui minat serta latarbelakang peserta yang ditemui. tandatangan dan negeri asal peserta. masa 11 . Mencungkil sifat berani dalam diri peserta. Jika jawapan ”ya” dapatkan nama. PENILAIAN : Peserta dapat berkenalan dengan peserta lain. Peserta diminta berjumpa sahabat mereka yang dari berlainan negeri dan bertanyakan mana-mana satu soalan daripada kotak ajaib. Setiap peserta menerima sehelai edaran 30 kotak ajaib. nombot telefon. 3.

5. PENILAIAN : RUMUSAN : FALSAFAH : 1. 2. Ahli kumpulan diminta berkenalan dan melantik ketua dan penolong kumpulan serta menjenamakan semula kumpulan mereka. : Kad Berwarna. Menguji kepantasan peserta bergerak secara berkumpulan. Memupuk sikap bekerjasama dan menjalin keakraban sesama peserta 12 . Kumpulan yang lewat diminta menyanyikan 1 lagu patriotik. Kain Putih. 4. Ahli kumpulan dikehendaki melakar bendera dan sorakan kumpulan masing-masing dan dipersembahkan untuk dinilai.MODUL 6 TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : 10 KELOMPOK TERBILANG : 16 OGOS 2008 : 30 Minit. : PELAKSANAAN 1. Marker. Dan Kayu. 2. : Dewan Utama UITM Shah Alam. : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman. Peserta diminta sepantas yang boleh membentuk kumpulan berdasarkan warna kad yang telah diterima pada awal sesi. Berkenal-kenalan sesama peserta antara lain-lain negeri. Setiap peserta telah menerima sekeping kad warna yang diedarkan sebelum nyanyian lagu-lagu patriotik. 3. 3.

13 .

Susur Hutan Bukit Nanas. SUSUR HUTAN. Memberi pengalaman secara langsung kepada para peserta program bagi melahirkan para pelajar yang celik minda terhadap pembangunan negara. : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Buku Log : 1. MUZIUM TELEKOM DAN AQUARIA : 18 OGOS 2008 : 08.00 petang : Menara Kuala Lumpur.30 pagi – 5. FALSAFAH 14 .MODUL LAWATAN TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : LAWATAN KE MENARA KUALA LUMPUR. BUKIT NANAS. 3. 2. Menanam rasa bangga terhadap negara melalui pengalaman yang diperolehi semasa lawatan ke mercu tanda-mercu tanda negara. Muzuim Telekon dan Aquaria. Memotivasikan para pelajar untuk meneruskan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi melalui pengalaman baru yang diperolehi.

Menanam rasa bangga kemudahan yang ada. Melihat panorama sekitar Kuala Lumpur dari tempat yang tinggi (setinggi 60 meter) dengan menaiki gondola. 3. 2. 5. Memberi peluang kepada murid merasai hasil ciptaan teknologi antarabangsa yang terkini (Switzerland).MODUL LAWATAN TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : LAWATAN KE EYE ON MALAYSIA : 17 OGOS 2008 : Satu hari. Menanamkan semangat keberanian dalam diri. Mendapat pengetahuan. 4. : Eye On Malaysia : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Buku Log : 1. pengalaman dan rasa gembira melalui lawatan. terhadap pembangunan negara melalui 15 . PENILAIAN RUMUSAN FALSAFAH Meluaskan lagi pengetahuan dan pengalaman peserta dapat menjejaki tempattempat menarik di Malaysia.

4.MODUL BORANG PENILAIAN NAMA NEGERI JANTINA :______________________________ : _____________________________ :L/P Arahan : Bulatkan pada skala yang sesuai: 1 Tidak memuaskan 3 Baik Sesi Pendaftaran / Penginapan Bil Item 1. 3. 5 2 4 Sederhana Sangat baik Skala Pendaftaran berjalan dengan lancar dan sempurna Layanan mesra urus setia bertugas Keselesaan tempat penginapan Kemudahan yang disediakan Kebersihan 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Makanan dan Minuman Bil 1. 4. 2. 5 Item Skala Penyediaan mengikut waktu Kesesuaian menu makanan Keselesaan tempat makan Kemudahan yang disediakan Kebersihan 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 16 . 3. 2.

3. 2. 3. 2. 4.Program : Ice Breaking dan Suai Kenal Bil Item 1. 5 Ice breaking yang menarik dan berkesan Penyampaian penceramah Peruntukan masa Memberi banyak faedah Membantu hubungan mesra antara peserta Skala 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Program : Kembara Menara Kuala Lumpur Bil Item 1. 5 Kesesuaian tempat Mendapat banyak maklumat baru Peruntukan masa Memberi banyak faedah/pengalaman Keseronokan / berpuas hati Skala 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 17 . 4.

2. 4. 5 Kesesuaian program Mendapat banyak maklumat baru Peruntukan masa Memberi banyak faedah/pengalaman Keseronokan / berpuas hati 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 18 . 3. 3.Program : Pusat Sains Negara Bil Item 1. 2. 4. 5 Kesesuaian tempat Mendapat banyak maklumat baru Peruntukan masa Memberi banyak faedah/pengalaman Keseronokan / berpuas hati Skala 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Program : Jong-Jong Inai / Persembahan Kebudayaan / Majlis Penutup Bil Item Skala 1.

5 Kesesuaian program Mendapat banyak maklumat baru Peruntukan masa Memberi banyak faedah/pengalaman Keseronokan / berpuas hati Skala 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ Program : Go Kart Bil 1. 2. 3. 4. 2.Program : Melawat Eye on Malaysia Bil Item 1. 4. 3. 5 Kesesuaian program Mendapat banyak maklumat baru Peruntukan masa Memberi banyak faedah/pengalaman Keseronokan / berpuas hati Item Skala 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 19 .

.PROGRAM KECEMERLANGAN ANAK PEDALAMAN PERINGKAT KEBANGSAAN TAHUN 2008 PENILAIAN KESELURUHAN BIL 1. 20 . PROGRAM Pendaftaran dan Penginapan Makanan dan Minuman Layanan urus setia Pengisian Keseluruhan Program Majlis Perasmian / Penutupan Program ini membuka minda dan meningkatkan keyakinan diri 1 2 3 4 Komen / Cadangan : ________________________________________________________________ ……………………………… ( ) Tarikh : …………………. 6. 5. 2. 4. 3.

Meningkatkan motivasi dan kesedaran. : Shah Alam Go-Kart Circuit. Shah Alam. Selangor. : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Buku Log : 1.MODUL AKTIVITI GO-KART TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : AKTIVITI GO-KART : 18 OGOS 2008 : Satu hari. Seksyen 13. PENILAIAN RUMUSAN FALSAFAH 21 . Melahirkan murid celik minda terhadap pembangunan negara. Meningkatkan keyakinan dan harga diri. Car Park Western 5. Stadium Shah Alam. 2. 3.

3. Mewujudkan semangat ingin tahu dikalangan peserta tentang ilmu angkasawan RUMUSAN FALSAFAH Peserta mendapat pendedahan lebih lanjut berkaitan kepentingan ilmu sains. Untuk memberi pendedahan kepada peserta untuk perkembangan minda dengan melihat suasana dan persekitaran di luar ruang lingkup harian mereka. Memberikan suntikan motivasi ke arah pembentukan diri dan meluaskan pandangan keluar dari kepompong tempat tinggal asing-masing. 3. 4. Memberi pendedahan kepentingan ilmu sains kepada peserta diperingkat awal. 2. 2. Kuala Lumpur. Berkongsi pengalaman bersama idola melalui acara ”Bersama Angkasawan”. 6. Menanam minat peserta mempelajari ilmu sains. Memberi pendedahan awal tentang kerjaya dan peluang pendidikan yang begitu luas dan global. 4. 5. : Pusat Sains Negara. Melahirkan peserta-peserta yang meminati sains dan teknologi. Memberi ruang dan peluang kepada peserta mencuba dan membina kreativiti diri melalui program eksperimen dan sudut kreatif. Belajar melalui perpindahan ilmu dari tayangan dan pengalaman yang ditimba. : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman : Buku Log : 1. PENILAIAN 1.MODUL LAWATAN TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN OBJEKTIF : LAWATAN KE PUSAT SAINS NEGARA : 18 Ogos 2008 : Satu hari. 22 .

Tapi jalan kebenaran Tak akan selamanya sunyi Ada ujian yang datang melanda Ada perangkap menunggu mangsa. PENILAIAN RUMUSAN FALSAFAH 23 .MODUL KEROHANIAN TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN : SUCI SEKEPING HATI : 16 Ogos 2008 : 40 Minit : Surau UITM : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman (ISLAM) : Buku Log dan Alat Tulis Suci Sekeping Hati Sekeping hati dibawa berlari Jauh melalui jalan nan sepi Jalan kebenaran indah terbentang Di depan mata mu para pejuang. Mengharap senang dalam berjuang Bagai merindu rembulan di tengah siang Jalannya tak seindah sentuhan mata Pangkalnya jauh hujungnya belum tiba. Akan kuatkah kaki yang melangkah Bila disapa duri yang menanti Akan kaburkah mata yang menatap Pada debu yang pastikan hinggap.

MODUL KEROHANIAN 2 TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN CINTA Cinta kepada Allah Cinta Rasul Cinta ibu bapa Cinta kepada guru Cinta kepada kecemerlangan Mari kita semua cinta lima perkara : ZIKIR MUNAJAT. DOA PAGI : 17 Ogos 2008 : 20 Minit : Surau UITM : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman (ISLAM) : Buku Log dan Alat Tulis PENILAIAN RUMUSAN FALSAFAH 24 .

MODUL KEROHANIAN 3 TAJUK TARIKH MASA TEMPAT SASARAN BAHAN : AYAH BONDA TERCINTA : 19 Ogos 2008 : 20 Minit : Surau UITM : Peserta-Peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman (ISLAM) : Buku Log dan Alat Tulis AYAH BONDA Hormatilah ibubapa Janganlah menderhaka Ingatlah jasa mereka Janganlah kita lupa Limpahan kasih sayang Yang mereka curahkan Janganlah dipersiakan Itu amanah Tuhan Oh ayahanda tercinta Tingginya pengorbanan Mencurahkan keringat Penuh keikhlasan Oh bondaku tersayang Lembutnya belaianmu Akan ku terus kenang Hingga ke akhir hayatku Ya Allah ya Tuhanku Limpahkanlah rahmat-Mu Peliharalah mereka Kasihani mereka Ya Allah ya Rabbi Pada-Mu ku berserah Bimbinglah kami ini 25 .

Menuju keredhaan PENILAIAN RUMUSAN FALSAFAH 26 .

30 malam Auditorium MPPJ. Peserta juga dapat memupuk semangat dan keyakinan diri untuk lebih maju di masa hadapan. kompang. Maskot akan mempersembahkan gimiknya di pentas utama dan di ruang legar hadapan pentas. Peserta dapat menghiburkan hati di samping belajar sesuatu yang berfaedah setelah penat di siang hari. dll 1. LCD. dan kompang mengambil tempat di pentas khas yang disediakan. 4. 2. Persembahan bermula dengan ahli kumpulan koir. Peserta akan dihiburkan dengan nanyian solo oleh murid dari SMK Puncak Alam 2. Persembahan Multi-media Tokoh I & II 7.MODUL AKTIVITI PERSEMBAHAN JONG-JONG INAI TAJUK: TARIKH: MASA: TEMPAT: SASARAN: BAHAN: OBJEKTIF: yang lalu. 3. Persembahan Kompang Selawat akan mempersembahkan gerakan mengikut rentak kompang. Peserta akan dapat mengetahui sejarah kejayaan rakanrakan mereka yang telah berjaya dalam peperiksaan UPSR 2. Sembang –sembang Tokoh Murid I & II bersama juruacara 8. 3. Nyanyian Koir Jong-jong Inai akan menyanyi sebagai latar muzik antara setiap persembahan.00 malam-11. 5. bakat dan keunikan persembahan rakan-rakan mereka dari negeri Selangor. 6. Peserta dapat menimba ilmu. Petaling Jaya. 4. PELAKSANAAN: 1. Persembahan tarian dari murid SK Puncak Alam 2 27 . 5. Peserta dapat melihat kreativiti. pengalaman dalam usaha untuk berjaya dalam bidang akademik khususnya. Lagu-lagu. PERSEMBAHAN `JONG-JONG INAI’ 2008 17 Ogos 2008 ( Ahad) 9. Peserta-peserta Program Kecemerlangan Anak Pedalaman PeringkatKebangsaan 2008 Alat muzik.

meningkatkan keyakinan dan harga diri di samping menguatkan minat dan mengukuhkan keazaman untuk meneruskan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi. Juruacara. Juruacara akan memanggil 4 atau 5 orang peserta untuk turut menari atau membuat `cheers’ bersama-sama dan akan menemuramah mereka secara spontan. 2. 28 . Program ini dapat meningkatkan motivasi dan konsep kendiri positif di samping melatih peserta merancang diri dalam kehidupan demi kejayaan masa depan. RUMUSAN : FALSAFAH : 2. Ahli kompang akan mempersembahkan satu `cheers’ yang menarik dengan peralatan kompang mereka. berwawasan. Sembang-sembang Tokoh III & IV bersama juruacara 11. Persembahan nyanyian duet dari murid SK Puncak Alam 2 14. dan menimba ilmu serta pengalaman daripada tokoh-tokoh pelajar cemerlang anak pedalaman yang lain mengenai kejayaan akademik mereka. Peserta berasa sangat gembira dan seronok kerana dapat melepaskan tekanan (stres) dan keletihan fizikal setelah menonton acara persembahan Jong-jong Inai yang sangat menarik pada malam itu. Persembahan Multi-media Tokoh Murid III & IV 10. berfikiran positif dan rasional dalam semua bidang agar tidak tercicir dalam arus pemodenan dan pembangunan negara. Lagu NegaraKu akan dimainkan. 13. maskot. peserta persembahan akan naik ke pentas dan ketika itu belon akan dijatuhkan untuk memeriahkan lagi suasana persembahan pada malam itu. dan semua para hadirin akan berdiri tegak sambil menyanyikan Lagu NegaraKu. PENILAIAN : 1. 1. Sebagai sumber inspirasi dalam memberi dorongan. Peserta juga dapat mengetahui. Para peserta akan menyanyikan lagu tema Jong-jong Inai bersama-sama sambil melambai-lambaikan tangan yang memegang lampu suluh kecil. 17. Juruacara akan menamatkan persembahan pada malam itu dengan dua rangkap pantun.9. 15. 16. Selesai . Melahirkan murid pedalaman yang celik minda. 12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful