Rezonanta si efectele aceseia Rezonata Rezonanta este fenomenul de oscilatie a unui sistem fizic,in general in raport cu una dintre

marimile sale de stare,pe seama energiei primite in mod direct sau prin intermediul unor unde,de la un alt sistem fizic care oscileaza cu o frecventa apropiata de cea a oscilatiilor proprii ale sistemului considerat. Aplitudinea oscilatiilor induce este maxima in cazul acestor frecvente,tinzand catre infinit daca nu sunt frecari. Rezonanta reprezinta transformarea oscilatiilor libere amortizate in oscilatii neamortizate datorita intretinari lor. La rezonanta,forta activa cu care actioneza excitatorul asupra receptorului este egala cu forta de frecare Fr,ceea ce inseamna ca exitatorul trebuie sa invinga doar rezistenta mecanica a mediului vascos. La rezonanta amplitudinea fortei elastice este egala cu amplitudinea fortei de inertie,dar actioneaza in opozitie de faza. In cazul frecari slabe forta elastica poate depasi cu mult amplitudinea fortei active,situatie in care limita de rupere a materialului elastico-plastic poate fi depasita,iar sistemul distrus(catastrofa la rezonanta mecanica a constructiilor). Din punct de vedere energetic,se poate face constatarea ca la rezonanta energia potentiala elastica si energia cinetica a corpului de masa m se se transforma alternativ uan in alta,in timp ce energia furnizata de excitator se transforma ireversibil in caldura prin falcari. Frecventa de rezonanta se apropos cu atat mai mult de frecventa proprie,cu cat coeficientul de amortizare este mai mic. Amplitudinea oscilatiilor fortate depinde de forta excitatoare si de relatia dintre frecventele proprii si frecventele de excitatie ale sistemului. Rezonanta are ca efect cresterea considerabila a amplitudinii deplasarii punctelor materiale cand pulsatia fortei excitatoare coincide cu pseudopulsatia(pulsatia de rezonanta)sistemului oscilant. Un oscilator (oscilatorul excitator) isi pierde treptat energia, miscorandu-si amplitudinea pana cand ajunge in repaus, iar celalalt (oscilatorul excitat) preia, tot treptat, energia cedata de primul, amplitudinea sa de oscilatie devenind din ce in ce mai mare si atingand valoarea maxima cand primul ajunge in repaus. Apoi, rolurile se schimba, cel de-al doilea transfera energie primului pendul. Sa consideram 2 penduluri de aceeasi lungime l si de aceiasi masa m legate print-un resort sau printr-un cordon elastic.Daca imprimam unuia din penduluri o miscare oscilatorie fata de pozitia de echilibru,energia miscariise transmite optim la celalalt,ca o consecinta a rezonantei.Primul isi pierde treptat energia micsorandu-si amplitudinile pana cand ajunge in repaus.Cel de-al doilea preia tot treptat energia cedata de primul (excitatorul),amplitudinea sa de oscilatie devenind din ce in ce mai mare si atingand un maxim cand primul ajunge in repaus. Apoi cel de-al doilea isi cedeaza treptat energia primului.Miscarile ambelor penduluri sunt caracterizate de amplitudini ce se modifica ciclic.

Oscilatiile unui motor sunt perturbatoare pentru dispozitivul pe care este montat.Consecinte Cladire.plastifieri). Oscilatiile fortate isi gasesc aplicatii in constructia seismografelor care inregistreaza deplasari proportionale cu elongatia corpului de care sunt prinse.poate duce la probusirea podului .daca are o armonica de vibratie apropiata de frecventele unui seism. Solicitarea ritmica a unui pod de catre rafalele puternice de vant sau de catre marsul cadentat al unei trupe de soldati care il traverseaza.primeste o energie foarte mare continuand sa vibreze elastic cu aceeasi frecventa si dupa ce oscilatia seismica s-a atenuat in eventualitatea in care energia nu s-a transformat in energie de deformatie plastica(crapaturi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful