.

Pertandingan Bola Jaring .

4. Jawatankuasa Pengelola Karnival Sukan Hari Maritim Sedunia 2007.3 Pertukaran boleh dibuat dengan persetujuan Pegawai Teknikal dan ianya boleh dilakukan semasa perlawanan diberhentikan. perlawanan akan dijalankan secara kalah mati. Pengundian ini akan dilakukan dengan memisahkan antara Johan dan Naib johan kumpulan.2 Peraturan Am.0 Pendaftaran Pemain 3.2 Semua pasukan yang mengambil bahagian akan dibahagikan kepada (4) empat kumpulan dengan membuat undian untuk menentukan kedudukan mereka.4 Pertukaran pemain hendaklah dilakukan dengan menggunakan borang yang disediakan.2 Tujuh (7) orang pemain sepasukan mestilah bersedia dalam padang untuk memulakan perlawanan.0 Sekiranya setelah semua perlawanan di peringkat liga selesai.6 Kedudukan pasukan-pasukan yang layak ke pusingan Suku Akhir akan diundi seperti carta di bawah. 3. 2. 5. Jika cabutan undian menemukan dua pasukan dari kumpulan yang sama undian semula akan dilakukan.1 Mengikut undang-undang Persekutuan Bola Jaring Antarabangsa dan 2.3 Semua perlawanan di peringkat awal akan dijalankan secara liga kumpulan.0 Syarat-Syarat & Undang-Undang Permainan 2. Pasukan yang menjadi johan kumpulan yang berbeza. 5.0 Pemberian Mata Dan Penentuan Kemenangan 6. 3. 5.4 Johan dan Naib Johan kumpulan di peringkat liga akan layak ke pusingan seterusnya.0 Tempat Pertandingan Pertandingan akan diadakan di Dewan Serbaguna Kompleks Sukan Wilayah Persekutuan Labuan.0 Pertukaran Pemain 4. 4.CONTOH PERATURAN PERTANDINGAN BOLA JARING 1. 5.3 mata Seri . 6. 5. 3. 4.0 Format Pertandingan dan Susunan Perlawanan 5. dua (2) pasukan atau lebih didapati memperolehi jumlah mata yang sama.1 Setiap pasukan yang bertanggungjawab akan diberikan mata berdasarkan kepada format berikut : Menang . .0 mata 6.2 Pertukaran tidak dibenarkan bagi menggantikan pemain yang digantung permainan semasa perlawanan diberhentikan. 4. 5. tatacara mengikut susunan kaedah berikut akan diambil kira untuk menentukan pemenang.2.1 Pemain boleh digantikan pada bila-bila masa di sepanjang permainan dan pemain yang digantikan itu dibenarkan bermain semula dalam perlawanan yang sama.1 Setiap agensi dibenarkan menghantar satu pasukan yang mengandungi seramai sepuluh (10)orang pemain.1 Kejohanan akan dijalankan secara liga berkumpulan.3 Pendaftaran pemain untuk setiap perlawanan perlu dibuat lima belas (15) minit sebelum pertandingan dijalankan.1 mata Kalah .5 Bagi pusingan suku akhir dan seterusnya.

2 7.0 9.3 Masa Permainan Kejohanan ini akan dijalankan dalam tempoh dua (2) hari. 11.0 8. Pasukan yang dicatatkan terdahulu dikehendaki menukar bibs sekiranya berlaku persamaan warna sebelum pertandingan.1 Tiap-tiap jenis sukan akan mempunyai jawatankuasa tatatertib sendiri yang akan dilantik oleh jawatankuasa pelaksana dengan setiausaha jawatankuasa teknik pertandingan sebagai ahli.2 Jika kedudukan yang sama pasukan yang mempunyai kena bilangan gol yang kurang ( goals conceded) akan dianggap pemenang. .2 8. Semua perlawanan akan dijalankan mengikut susunan jadual yang telah ditetapkan oleh Jawatankuasa Penganjur.1 Mana-mana pemain yang dikeluarkan dari padang atau gelanggang oleh pengadil atas sebab-sebab perlakuan buruk atau biadab akan dengan serta merta tergantung.0 Penggantungan 10.3 9.5 7.2.6 8. 7. Seluar pendek.6. 11. Ukuran pada setiap 4/6 inci tinggi. Tiga puluh minit sebelum perlawanan dimulakan pengadil hendaklah menerima senarai nama pemain-pemain daripada pasukan-pasukan yang akan bertanding.2 Jawatankuasa ini adalah berhak mendapatkan maklumat dari mana-mana pihak yang berkaitan dengan perkara yang dibincangkan untuk membuat keputusan. Pengadil/ Pegawai/Penjaga Garisan Tiap-tiap perlawanan dalam semua jenis sukan akan diadili oleh pengadilpengadil dan pegawai-pegawai pertandingan bertauliah yang dilantik dan ditetapkan oleh Jawatankuasa penganjur. Pakaian ‘track bottom’ adalah dibenarkan semasa pertandingan.0 Jawatankuasa Tatatertib 11. 9.1 8. Setiap pasukan adalah diwajibkan bermain lebih daripada satu perlawanan di dalam satu hari. Semua pasukan yang dijadualkan untuk bermain mestilah berada di gelanggang permainan 15 minit sebelum perlawanan dimulakan.1 9.2 9.3 Jawatankuasa tatatertib akan bersidang dalam masa 2 jam selepas laporan pengadil atau pegawai pertandingan disampaikan dan membuat keputusan jika tindakan tatatertib perlu diambil.4 10.1 7. 11.3 7.0 7. Setiap separuh masa mengandungi 7 minit dengan masa rehat lima (5) minit.1 Pasukan yang kiraan purata jaringan gol yang terbanyak sekali akan dianggap sebagai pemenang. 6. Kasut yang mempunyai ‘stud’ adalah tidak dibenarkan. Penjaga-penjaga masa dan papan markah akan dilantik oleh jawatankuasa penganjur.4 7.2. gaun / skirt dan ’tight’ tidak dibenarkan. Bibs/Pakaian Sukan Setiap pasukan dikehendaki mendaftar dua (2) set bibs yang berlainan warna. Tempoh perlawanan bagi keseluruhan adalah secara dua (2) bahagian. Segala keputusan atas segala perkara yang berkaitan dengan undangundang permainan yang telah diberikan oleh pengadil atau jawatankuasa pertandingan adalah muktamad. Pengurus atau ketua pasukan hendaklah menyerahkan nama para pemain kepada Pengadil Rasmi 30 minit sebelum perlawanan dimulakan.

12. .0 Jawatankuasa Pengelola berhak membuat sebarang pindaan atau menambah peraturan-peraturan jika dirasakan perlu.0 Pihak Jawatankuasa Penganjur akan menyediakan bola jenis ‘Molten’ kulit atau setaraf dengannya. 13. 14.0 Semua keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa pertandingan / Pengadil Perlawanan adalah muktamad.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful