Instructiuni proprii S.S.M.

Lucrul la inaltime

Prevederi generale Continut

1. In continut sunt cuprinse prevederi si reglementari de securite a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca specific lucrului la inaltime; 2. Lucrul la incaltime presupune activitatea desfasurata la minim 2 metri, masurat de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul), sau o alta baza artificial, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol; 3. In cazul locurilor de munca amplasate la o inaltime cuprinsa intre 0,5m si 2 metri se considera lucru la inlatime mica , adoptandu-se, de la caz la caz, in functie de pericolele existente, toate masurile sau numai o serie dintre ele prevazute pentru lucrul la inaltime.

Scop 4. Eliminarea sau diminuarea factorilor de risc specifici lucrului la inaltime precum si a accesului la si de la munca amplasat la inaltime, proprii celor patru component ale sistemului de munca: Executant; Sarcina de munca; Mijloace de productie; Mediu de munca.

Conditii generale pentru lucrul la inaltime 5. Pentru executarea lucrarilor la inaltime, in orice domeniu de activitate, trebuie sa se tina seama de urmatoarele 3 principii general-valabile si obligatorii: Organizarea tehnologica prealabila a lucrarilor la inaltime prin re alizarea tuturor mijloacelor de asigurare collective (in functie de specificul locului de munca);

Persoana juridical care angajeaza este obligata sa elibereze lucratorilor care solicita angajarea Fisa medicala de angajare . .tip emisa de catre Ministerul Sanatatii. 8. In cazul tehnologiilor si a unor conditii de munca ce se pot schimba pe parcursul unui schimb de lucru. Persoanele sub 18 ani si cei care au deposit varsta de 55 de ani nu vor fi admisi pentru lucrul la inaltime. Pentru lucrul la inaltime. 15. incadrarea si repartizarea lucratorilor se face pe baza avizului medical eliberat in urma unui examen medical. Obligativitatea instruirii. Organizarea la locul de munca 12. pentru supraveghere este conducatorul locului de munca sau conducatorul lucrarilor respective ori o alta persoana desemnata. Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare pe cat posibil numai sub supraveghere. Lucrul la inaltime este permis numai daca locul de munca a fost amenajat si dotat din punct de vedere ethnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor. 14. 10. Pentru lucrul la inaltime mica. Pentru asigurarea securitatii executantului este necesara dotarea cu echipament individual de protective in conformitate cu conditiile de la locul de munca. organizarea locului de munca trebuie fac uta luandu-se toate masurile tehnico-organizatorice prevazute pentru lucrul la inaltime. Persoana juridical ce angajeza are obligatia de a preciza locul de munca la care va fi angajat lucratorul pentru avizul medical. 11. supraveghetorul trebuie sa verifice daca au fost asigurate toate masurile de securitate necesare prevenirii accidentarilor. corespunzatoare riscurilor locului de munca si a lucrurilor respective. se vor repartiza numai lucratori selectati. 7. Incadrarea si repartizarea lucratorilor la locul de munca 6. 13. echivalenta ca functie. Avizul medical la incadrare se da numai de catre medic pe baza examenenlo clinice functionale si de laborator. antrenarii cat si utilizarea dotarilor collective si individuale. 9. numai aceia care nu au incalcat disciplina tehnologica. La organizarea locului de munca amplasat la inaltime trebuie respectate si aplicate si prevederile si reglementarile de securitate a muncii in vigoare ce fac referire la posibilele pericole de accidentare specific. lucratorii vor putea lucre la inaltime numai daca au viza medicala ( apt pentru lucrul la inaltime -mentiunea va aparea in fisa individuala de instructaj). 16. Inainte de inceperea lucrului.

trebuie dotate cu dispositiv e cu lant care sa nu permita desfacerea lor accidental in timpul lucrului. care se desfac. Din zona de siguranta. locurile cu circulatie intense sau pardoseli alunecoase. atunci se fixeaza carlige la capetele superioare ale ramelor longitudinale. Latimea minima a planelor inclinate si a podetelor este de 1m pentru circulatia intr -un singur sens. Pentru cele executate din lemn. Grinzile si planele inclinate trebuie sa aiba o panta maxima de 20%.7m. lucrarile trebuie oprite imediat. conform standardelor in vigoare. Scarile rezemate trebuie sa fie rezistente si usoare. rampele de acces trebuie fixate pe reazeme special prevazute. 25. planele inclinate trebuie prevazute cu sipci transversal fixate la distante de 20 -40cm. se vor evacua sau proteja echipamentele tehnice. pentru a evita alunecarea scarilor si caderea lucratorului. In cazul in care transportul materialelor se face manual. Rampe de acces si scari rezemate 23. Locurile de munca amplasate la inaltime si caile de acces la si de la aceste locuri de munca. Daca in timpul lucrului la inaltime se produc in mod neasteptat emanatii noci ve. pe ambele parti ale rampei. iar lucratorii trebuie evacuati. 29. 20. se va utilize lemn uscat cu fibre drepte si fara defecte. de la caz la caz. Pentru evitarea deplasarilor longitudinal si transversal. In cazul in care conditiile de lucru permit fixarea scarii sus. bine fixate pe podina. 28. 22. De asemenea. Picioarele scarilor trebuie bine fixate. 31. trebuie prevazute cu balustrade inalte de 1m cu legaturi intermediare si cu bordure laterale de 10 -15cm (denumite in contextual normei: balustrade de protectie sau balustrade ). pana la indepartarea cauzelor care au provocat aparitia emanatiilor. In cazul in care rampele de acces trec peste goluri trebuie sa aiba obligatoriu balustrade solide. care pot fi afectate de eventualele caderi de obiecte de la inaltime. fata de sol sau fata de o baza de referinta artificial. la sol se va asigura o zona de protective . 19. Scarile duble. 24. fara mijloace ajutatoare. 18.17. capetele inferioare ale ramelor longitudinal trebuie dotate. Lungimea totala a scarilor trebuie stabilita astfel incat sad ea posibilitatea lucratorului sa lucreze stand pe o treapta care se afla la o distant de cel putin 1m de la capatul superior al scarii. 26. cu saboti metalici cu capete ascutite sau cu saboti de cauciuc. luandu -se toate masurile de evitare a accidentelor si a incendiilor. Pentru ca scara sa nu alunece. este necesar ca la baza scarii sa stea un lucrator care sa asigure stabilitatea scarii. 27. 30. Atunci cand se lucreaza la o inaltime mai mare de 2m. trebuie marcate si semnalizate atat ziua cat si noaptea. Planele inclinate si podetele utilizate la inaltimi peste 0. 21.

Lungimea scarii trebuie sa permita lucrul de pe o treapta aflata la o distant minima de 1m fata de capatul superior al scarii. cu o suprafata stabilita in functie de inaltime maxima de lucru. autotelescoape 32. 33. 36. Utilizarea scarilor din lemn este permisa la o sarcina maxima de 150kg si numai de catre un singur lucrator. Executarea lucrarilor de pe scarile extensibile (aceste scari trebuie folosite numai la urcarea-coborarea de pe stalpi). Utilizarea scarilor mecanice pe pneuri la inaltimea maxima. autoscari. Deplasarea utilajelor de la un loc de munca la altul este permisa nu mai dupa coborarea cosului. Ca pe scara extensibila sa se urce mai mult de un lucrator pentru accesul la si de la locul de munca.5m. daca este folosita ca support al locului de munca pentru lucrator . Se interzice: Lucrul de pe primele doua trepte superioare ale scarilor simple sau duble. Repararea scarilor extensibile de catre utilizatori reparatiile trebuie effectuate numai de catre unitati speciliazate sau de catre lucratori. Lungimea maxima a unei scari din lemn cu trepte late nu trebuie sa depaseasca 5m. Mijloace collective de protective 38.avertizata vizibil. 34. daca varful scarii nu este rezemat. autotelescoape sau autoplatforme pe terenuri a caror inclinare este mai mare de 10 grade fata de planul orizontal al utilajului. Conducatorul locului de munc trebuie sa verifice integritatea scarii inaintea fiecarei montari sistemul de imbinare trebuie sa fie sigur si rigid. 35. . accesul oricarei persoane straine in zona fiind interzis. nacelei sau platformei si fara lucratori pe utilaj. Platforma de lucru trebuie prevazuta cu balustrade pe cele trei laturi exterioare. Lucratorii care folosesc scarile trebuie sa poarte incaltaminte corespunzatoare pentru evitarea alunecarii. Scari. Utilizarea scarilor prelungite prin legare provizoare. Deplasarea scarilor pe pneuri atunci cand pe ele se afla lucratori. Lucrul pe autoscari. 37. formate din minimum doua elemente paralele dintre care primul montat la 1m de suprafata platformei prinse de bare vertical prevazute la distante maxime de 1.

cu balustrade. 40. pentru realizarea unei bune stabilitati. Grosimea dulapurilor din care se confectioneaza podina trebuie sa fi e de cel putin 6cm. 42. cat si cele portative. 43.5m. . la toate subansamblele situate la nivelul respective. 44. daca se circula intr -un sens si de cel putin 1. iar peste 80o inclinare. Este interzisa inclinarea scarilor peste 60o-80o inclinatie. 45. trebuie folosite scari fixe. Scarile rezemate pe perete trebuie sa aiba latimea treptei inferioare de cel putin 50cm. lipsit de pericole. Podinele trebuie dimensionate la sarcina maxima data de greutatea lucratorilor care lucreaza pe ele si a materialelor ce se folosesc in timpul lucrului. grosimea trebuie determinate prin calcul de catre o persoana autorizata. Atat scarile de lemn fixe. 41. scarile fixe trebuie prevazute cu aparatori tip colivie si cu intreruperi pentru odihna la maxim 4m. Platformele trebuie sa se realizeze astfel incat sa permita accesul. 39. treptele trebuie incastrate in ramele longitudinale.Barele verticale si bordurile se monteaza la nivelul suprafetei platformei in suporti speciali prevazuti in acest scop. iar in cazul in care se transporta material grele. Rampele de acces pentru circulatia lucratorilor trebuie confectionate numai din panouri bine legate intre ele cu latime de cel putin 1m. daca se circula in ambele sensuri.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful