Fisa de lectura :“Hronicul si cantecul varstelor”-Lucian Blaga

Date despre autor
Date biografice Lucian Blaga s-a nascut la 9 mai 1895, in satul Lancram din judetul Alba, sat ce poarta-n nume "sunetele Iacrimei". Copilaria sa a stat, dupa cum el insusi marturiseste, "sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului", autodefinindu-se "mut ca o lebada", deoarece viitorul poet nu a vorbit pana la varsta de 4 ani. Clasele primare le face la Sebes, dupa care urmeaza cursurile liceului "Andrei Saguna" din Brasov. Dupa studiile de teologie de la Sibiu, Lucian Blaga urmeaza cursurile Universitatii din Viena (1917 - 1920), unde studiaza filozofia si sustine si doctoratul. Reintors in Romania reintregita, este redactor la revistele "Cultura" din Cluj si "Banatul" din Lugoj. in 1926 intra in diplomatie, ocupand posturi la legatiile Romaniei din Varsovia, Praga, Berna, Viena si Lisabona. in 1939 este profesor de filozofia culturii la Universitatea din Cluj. Din 1948 lucreaza la Institutul de Istorie al Academiei Romane, filiala Cluj. Se stinge din viata la 6 mai 1961 si este inmormantat in satul natal, Lancram. Opera Volume de versuri: "Poemele luminii" (1916); "Pasii profetului" (1921); "in marea trecere" (1924); "Lauda somnului" (1929) ; "La cumpana apelor" (1933); "La curtile dorului" (1938); "Poezii" (editie definitiva, 1942); "Nebanuitele trepte" (1943); "Poezii" (1962). Teatru "Zamolxe" (1921); "Tulburarea apelor" (1923); "Daria", "Fapta" si "invierea" (1925); "Mesterul Manole" (1927); "Cruciada copiilor" (1930); "Avram Iancu" (1934); "Arca lui Noe" (1944); "Anton Pann" (1965).

Filozofie. Eseistica. Aforisme. Memorialistica "Filozofia stilului" (1924); "Cunoasterea luciferica" (1933); "Spatiul mioritic" (1936); "Geneza si sensul culturii" (1937); "Trilogia cunoasterii" (1943); "Trilogia culturii" (1944); "Trilogia valorilor" (1946); "Pietre pentru templul meu" (1919); "Hronicul si cantecul varstelor" (1945)

Blaga a ajuns în prima bancă. ajunși la disperare au luat masuri drastice. care a mers in Ungaria pentru tratament. Roman şi Tudorel. Mergea în fiecare sâmbătă în sat pentru a-şi vizita familia deşi era interzis.Un câine turbat l-a muşcat pe prietenul său. Părinţi l-au îndemnat sa meargă la şcoala la cinci ani dar refuză aşa că începe la vârsta de şase ani. Blaga era superstiţios în copilărie. deşi mama sa era preoteasă. dar adevăraţii prietenii erau Vasile. În aceea vară moara a luat viaţa unui biete fetiţe conştiincioase . Cu ceva timp in urma. Toţi se gândeau cum era să fie morţi deoarece în fiecare vară când un copil se ducea la moară murea . unde ramane un an întreg. La 1 septembrie era la Sebeş.Tema operei Tema familiei se regaseste in acest text prin prezentarea parintilor si a altor membri ai familiei si prin oferirea unor date autobiografice. înscris la o şcoală unde elevii sunt aşezaţi în bănci pe baza răspunsurilor la oră. Letiția fata mai mică murise întru-un accident. se ducea la biserică . Se descrie casa unde se povestește despre ceasul vechi din salon. De Sfântul Ilie în fiecare an se juca o piesă de teatru pe scena improvizată la care participa şi el împreună cu prietenii săi . Tatăl său a cerut adunarea pământurilor dar sătenii nemulţumiţi.dar într-o zi le-a pierdut si le-a recuperat tatăl său plătind o sumă de bani. Împreună cu ei ducea gâştele . Devine din ce în ce mai credincios. Şi se termină cu descrierea tatălui care era pasionat de literatura. Primii prieteni erau fete. Aspecte autobiografice "Inceputurtile mele stau sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului" Rezumatul operei Blaga a vorbit prima data la vârsta de patru ani. În aceea iarnă explodase soba prin aceasta faptă dovedindu-se încă o dată că mama sa este o femeie puternică. crezând în basmele mamei si chiar într-o zi a avut impresia că este urmărit de cer.

Într-o zi când s-a dus la şcoala era sărbătoare se împline-au 100 ani de la moartea lui Schiller. În drum spre destinaţie au trecut prin multe oraşe şi au vizitat Constantinopolul. însă Longin le pică deoarece a trebuit să muncească pentru a le oferi fraţilor mai mici hrana. Unul dintre profesori. însă pe unii îi ajuta la teme desenându-le hărţi contra unei plăti. El merge în vacanţa de vară î. Blaga este fascinat de peisajul de la Bistriţa menţionând că vrea cu orice chip să se întoarcă aici şi altă dată. În vacanţa de vară merge la munte împreună cu familia unde îşi face mulţi prieteni noi. Era un copil bun de aceea el a înţeles faptul că părinţii nu-i mai puteau ţine la liceu. locuind cu Liviu. Blaga pleacă la Cugir pentru a scăpa de atmosfera tristă de acasă. Începe clasa a II-a. Blaga nu era în relaţii prea bune cu elevi. Pleacă la Braşov unde studiază pentru examenele pe care el şi Liciniu le iau. La întoarcere au vizitat şi un .ca să fie tratat . măcelarul la care locuiau dar şi derbedeii străzii. În anul 1904 începe o secetă . Atena şi Messina. În 1908 de Paşti tatăl lui Blaga se îmbolnăveşte şi este trimis în Munţii Boemiei. Pe perioada când tatăl e plecat autorul îi descoperă biblioteca. În anul 1910 el publică poezia „Noaptea” în ziarul „Românul”. unde îl meditează pe Remus.. profesorul de latina îl face examinator al elevilor. La o sărbătoare primăverii numită „maial” nişte elevi mai mari îl îmbată pe Blaga dorind să-şi bată joc de el. La liceu. Blaga îl vede pe Aurel Vlaicu care îşi prezenta un model de aeroplan. iar Longin fiind student li se alătură. În 1906 el şi fratele său Liciniu a fost înscrişi la liceul din Braşov. Tatăl şi Liviu discută despre tema unui ziar „Semănătorul”. Blaga ne prezintă şi anumite persoane de care se temea în Braşov amintindu-l pe Rupi. în această zi elevii primesc gratuit cărţi. deoarece era cel mai bun elev.numai de Paşte şi Crăciun. In august tatăl lui moare. dar nu reuşeşte. Autorul merge cu Iosif într-o excursie în Italia.primind în ajutor porumb din America reprezentând un semn al speranţei pentru Blaga. Mama sa s-a hotarât să vândă casa pentru a-şi putea plătii datoriile. prezintă o simpatie deosebită pentru Blaga.

Deşi avea de toate se mulţumea cu micile plăceri oferite de copii mai slabi pentru a trece clasa. ba chiar îi scrie şi poezii. La o petrecerea a invitat-o la dans pentru prima dată pe Cornelia care avea să-i devină soţie peste câţiva ani. unde se împrieteneşte cu o fetiţă pe nume Roma pe care o place foarte mult.dar nu trece niciun examen deşi avea o bibliotecă foarte mare.frumos oraş numit Budapesta. La birou stătea şi Blaga de aceea era confundat cu fratele său. Blaga se înscrie la facultatea de teologie. În vara anului 1914 şi-a luat bacalaureatul bucurându-se de vestea că Franz Ferdinand a fost asasinat. Mohamed Mahmoud Nawal Elena a IX-a B . ceea în curând a dus la un război. Paul Budiu. Blaga merge în satul Vinerea. Doi ani mai târziu Roma a murit de tuberculoză. Pe Blaga îl pasionau cărţile de filozofie. Lionel devine avocat fiind interesat şi Blaga să-l ajute pe fratele său. Autorul se îmbolnăveşte. Simion Iaşiţă a urmat facultatea filozofică. şi este încântat de lucrările lui Henri Bergson. În anului 1914 lui Blaga i se publică o lucrare în revista „Românul” însă nu sub semnătura sa. Era o persoana răbdătoare deşii avea de suportat mofturile copiilor. însănătoşindu-se abia după după 3 luni . Este descris profesorul de limbă greacă . În tot acest timp a stat cu mama sa interesându-se decât de orele de matematică şi fizică. După şase luni de la întoarcerea sa din Italia profesorul care l-a impresionat pe autorul moare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful