FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD

___________________________________________________________________________________

ARGUMENT Scurtă excursie prin noua „junglă virtuală” Presa, e clar deja pentru toată lumea, nu mai e ce a fost. Sunt aproape imemoriale vremurile în care bace Todor aștepta „ujsagul” la poartă, adus pe la ora 10 de poștaș depinde cât de departe era, fizic, poșta din comună – nerăbdător să afle, în câteva citiri în diagonală, „dacă n-o luat foc lumea”, „ce leji au mai dat ăștia”, „pă unde o mai fost tovarășu”... Și nu au trecut decât 20 de ani! 20 de ani, se vede treaba, însă, sunt o eternitate. În economia dezvoltării socio-culturale - ca să respectăm tonul academic – raportată la evoluția ultrarapidă a tehnologiilor informatice (IT), un cincinal înseamnă o veșnicie: nu va mai trece mult timp până ce upgradarea calculatorului personal la minimum şase luni odată va fi o practică obligatorie (impusă de apariția pe piață a noilor produse IT) și la fel de banală precum tunsul ori schimbarea lenjeriei de pat. Informația apare, deci, pe internet, în timp real. În Londra, de exemplu, peste 90% din spațiul public este monitorizat LIVE, iar utilizatorii de rețele wireless sau cablu optic își selectează, după dorință sau interes, canalul de transmisie care le e cel mai aproape din cât mai multe puncte de vedere. La rigoare, îți poți supraveghea copilul în drumul său de acasă până la școală, în timpul cursurilor și înapoi acasă. Viețile vedetelor (vezi cazul Amy Winehouse, relativ recent...) sunt filmate, efectiv, secundă cu secundă, în impostaze ce deja transcend intimitatea. Jefuirea unui magazin sau a unei benzinării, un accident de circulație sau un schimb de focuri între bande rivale sunt evenimente care provin de la „materialul brut” filmat la locul faptei, iar prelucrarea lor sub formă de știre „clasică” necesită câteva minute. Ziarul care apare seara sau a doua zi dimineața nu face decât să îmbrace respectiva știre în haina reportajului (neutru și realist), completând ceea ce deja a apărut pe siteuri cu declarații ale oficialilor și purtătorilor de cuvânt. Majestatea-sa „Cuvântul scris” suferă, așadar, o mutare paradigmatică – un proces pe care ar fi păcat să îl ratăm, în calitatea noastră nu doar de contemporani cu fiecare nuanță a sa, dar și de observatori interesați. De co-participanți. *** 70

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD

___________________________________________________________________________________

FORME ȘI FORMULE ALE PRESEI PE INTERNET INTRODUCERE Generalităţi. Presa de internet despre ea însăşi În primii ani de dupa 1989, majoritatea populatiei din Romania cumpăra cel puţin două ziare pe zi – o spun statisticile – ceea ce se traduce prin dorinţa de informare, dezvoltare intelectuală, dar mai ales de descătușarea dintr-un lanț scurt și atent supravegheat de „cerberii socialisto-comuniști”. În primul deceniu de după Revoluția din 1989, unele cotidiene ajunsesera sa aibă tiraje de aproape un million de exemplare. În prezent, tirajele sunt mult mai mici, consumatorii nu mai cumpără ziare decât dacă sunt stimulaţi de ceva, cum ar fi carti, DVD-uri, programe TV sau diferite suplimente, iar mai nou se poate vorbi despre „presa de nișă” – publicația specializată pe CEVA: călătorii, machiaje, paranormal sau teologie. Se constată că oamenii sunt din ce in ce mai informaţi. Informaţia, însă, grosul acesteia, se preia astăzi din mediul online. Presa online intra în contact, odata cu creşterea accesului la internet, cu un număr din ce în ce mai mare de consumatori care beneficiază din plin de avantajele ei. Participarea la discuţii libere pe forumuri, comentariile articolelor, vizionarea filmuleţelor, tratarea obiectiilor si argumentarea sunt doar cateva dintre alte mijloace de comunicare, facând şi acestea din urmă trimitere la dialoguri mai mult sau mai puţin civilizate, la invitaţii pe blogurile personale, pentru promovarea articolelor sau materialelor proprii. Astfel, audienţa presei online este într-o creştere continuă, în timp ce tirajele presei scrise scad. Audienţa online luptă să îşi ţină şi să îşi crească traficul prin tot ceea ce promovează: conţinut – materiale, filmuleţe, imagine. Indiferent ca acest conţinut este legat de sport, politică, monden, femei, moda, tineret, cultură – persoanele care lucrează pentru site-ul respectiv, fie editorialişti, reporteri, web-redactori, comentatori, fotoreporteri, au constienţa, responsabilitatea că audienţa va fi data de ei. La jumătatea deceniului acestuia, profeţii... laici ai fenomenului media dădeau semnale – nu neapărat alarmante! – despre ce avea să se petreacă. Iată un articol de-a dreptul profetic, apărut în anul 2005, pe siteul http://www.business-adviser.ro/ “Internet 70

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD

___________________________________________________________________________________

versus presa scrisa” Alexandra Batar. Saptamana trecuta, cotidianul englez „Financial Times a anuntat concedierea a 50 de jurnalisti, adica aproximativ 10% din personal, pentru o fuziune a editiei tiparite cu cea online, anticipata pentru aceasta toamna. Sa fie acesta inceputul unei noi «ere» din istoria presei? In ultima vreme, tot mai multe ziare isi dezvolta si o editie online a publicatiei. Un exemplu elocvent este revista pentru adolescente ELLEgirl, care a renuntat definitiv la varianta clasica de publicare, in favoarea celei virtuale. Internetul este mult mai rapid, oamenii prefera informarea mult mai comoda si inca gratuita data de acest mediu. Ba mai mult, sumele obtinute din publicitate pentru presa scrisa sunt din ce in ce mai mici : trei mari trusturi de presa scrisa din SUA (New York Times, Tribune si McClatchy) au raportat scaderi ale profitului in urma orientarii publicitarilor spre Internet. Se preconizeaza ca in 2006, in SUA, Internetul va atrage venituri mult mai mari in comparatie cu revistele, aceeasi tendinta fiind observata si pe piata europeana. Desi in Romania variantele online inca nu prezinta, per ansamblu, o amenintare pentru publicatiile scrise, publisherii trebuie sa ia in calcul acest factor si sa incerce sa tina pasul cu un public tot mai avid de Internet, un public care prefera monitorul, si nu ziarele de la chiosc. Va disparea presa scrisa? Mihai Coman, antropolog mass-media si decan al Facultatii de Jurnalism, declara: “Pana acum, televiziunea era cea care iti oferea libertatea de a alege, prin manuirea telecomenzii. Acum insa Internetul face mai mult de-atat - iti ofera libertatea de a-ti construi singur propriul traseu”. Tot Coman sustine ca, in curand, cititorului i se va oferi posibilitatea de a cumpara „la bucata”, referindu-se la articole online, nu la ziare. In urma unei sinteze a materialului oferite de jurnalist, cititorul alege subiectele de interes, fara costuri. Insa aceasta gratuitate va disparea cat de curand, intrucat exista deja publicatii online care nu mai ofera articole integrale in mod gratuit, aceasta fiind o reactie naturala de protejare a propriei afaceri. Vor aparea, dupa spusele lui Coman, eventuale abonamente pe servicii, zone de interes sau chiar persoane. „Acest lucru va mai reduce din elanul tinerei generatii, pentru care Internetul s-a asociat cu gratuitatea si cu o libertate totala de surfing”, sustine Coman.

70

cum schimba Internetul viata presei scrise ? Se pierd cititori sau se castiga altii noi ? Intr-adevar. In cea de-a doua jumatate a anului 2007. tinand cont ca presa online este abia la inceput in Romania.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Incalcarea drepturilor de autor Pe de alta parte. peste 59 de milioane de utilizatori au vizitat editiile online ale ziarelor. 2007. adica pe munca jurnalistilor. dar si pe blog-urile autorilor sau ale 70 . Asadar. iar furnizarea de informatii pe Internet se face.. Audienta cotidienelor online determina dublarea audientei generale a Internetului.. In ultimele sase luni ale lui 2007.7 miliarde de pagini web pe luna. ceea ce reprezinta o crestere fata de cele 2. Studiul este menit sa sprijine o noua campanie a NAA pentru a atrage publicitatea spre editiile online ale cotidienelor a caror audienta este formata din utilizatori unici si fideli. In cazul acelor site-uri care copiaza materialele din editiile online ale unor publicatii consacrate. dar sa si protejeze munca autorului. in continuare haotic. vanzarile ziarelor sunt afectate.wall-street. ceea ce reprezinta 37% din totalul de internauti activi. Astfel. încă din luna iulie. dar vor reusi acestea sa mentina treaz interesul publicului pentru forma clasica a presei ? Ramane de vazut daca oamenii vor renunta la mirosul cernelii de tipar sau vor folosi tot mai des butonul de « scroll » al mouse-ului. pe site-ul http://www. într-un articol intitulat SUA: Cititorii de presa se muta pe Internet. o parte dintre redactorii unor cotidiane de renume din tara sunt ingrijorati si indignati de faptul ca revistele/ziarele online vor ajunge sa dezvolte o afacere pe seama informatiilor oferite de presa scrisa. Unii analisti pun pe seama acestei cresteri posibilitatea editiilor online ale ziarelor de a potenta un feed-back din partea cititorilor aproape instantaneu.ro. articolele sunt comentate direct pe pagina de web a stirilor. Acest mod de lucru este oarecum normal. citat de editia online a revistei de afaceri Forbes.” Iată ce putem citi. conform unui studiu realizat de Nielsen/NetRatings pentru Asociatia Cotidienelor din America (NAA). utilizatorii au vizualizat 2. vizavi de „migrația” cititorilor de presă scrisă înspre siteurile online. doi ani mai târziu. Clubul Roman de Presa si Conventia Organizatiilor de Media vor incerca sa stabileasca un set de norme care sa nu limiteze libertatea de informare.5 miliarde de vizualizari inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

una dintre cele mai importante firme producatoare de aplicatii web. Procesul… hai să spunem: evolutiv în loc de „de transmutare”. ziarul din hârtie va deveni un lux. din start.. pareri. aşa cum se poate observa. „o fiță intelectuală”. De asemenea. comparativ cu presa scrisa – pentru că se elimină. Unele ziare vor disparea. s-a dovedit a fi absolut spectaculos. în ce priveşte universalizarea fenomenului! Costurile sunt mult scazute. Raportul intocmit de NAA demonstreaza importanta audientei online atunci cand se pune problema obisnuintelor de achizitionare de produse si de statutul financiar al utilizatorilor. dar exista consumatori care prefera forma tiparita… E facil de prevăzut că. precum si contributii directe ale cititorilor la colectarea de informatii importante.. Un raport recent al The Bivings Group. 88% dintre acestia cumparand de pe Internet cel putin un produs in ultimele 6 luni ale anului. Un mare plus il reprezinta faptul ca ziarele nu se vor mai tipari. studiul releva faptul ca cei care citesc ziarele in varianta online au o inclinatie spre comertul online. Mai mult.. mai ales. directorul executiv al NAA. o cheltuială suplimentară şi. Utilizarea formatelor web de tip RSS au crescut. procesul tipăririi la tipografie. vom fi ecologisti – mai putina hartie folosita. costuri scazute. printre altele. fata de cei 78. spre deosebire de cele 32 procente dintre internautii care prefera presa in format offline. evitabilă. ca în alte părți deja. 70 .9% dintre cei care formeaza audienta generala. preconizeaza cresteri spectaculoase ale nivelului traficului pentru cele mai importante cotidiene americane. In consecinta. 41% dintre internautii care citesc presa pe Internet au functii manageriale. iar in prezent aproximativ 92% dintre siteurile vizate ofera stiri in format video. a precizat John F. “Cititorii acceseaza editiile online ale cotidienelor in numar record pentru a se informa cu privire la stiri de maxima importanta sau pentru cele locale”. mai multi copaci netaiati. deși există voci care văd în dezvoltarea IT un pericol mai mare pentru mediul înconjurător decât tăierea copacilor. și la noi. unde sunt permise comentarii. ceea ce inseamna o crestere cu 61% fata de 2006. la vremuri de criză. Sturm. Suntem in fata calculatorului si citim presa online.. dar nu credem ca acest lucru se va petrece cu toate. peste 95% dintre acestea au adevarate redactii online care se ocupa de blogurile cotidienelor. comparativ cu anul trecut.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ cititorilor. cu 21%.

Importanta presei electronice creste considerabil. bloggerii iranieni au organizat proteste impotriva rezultatului alegerilor prezidentiale din 2009. deocamdata.): „In anii recenti. insa. in functie de ceea ce isi pot permite. Inregistrarile video facute cu telefonul mobil despre suprimarea demonstratiilor au 70 . site-uri este in crestere. editiile online sunt cu un pas inainte fata de editiile tiparite ale ziarelor. video si cea electronica va fi noua provocare a viitorului acestui domeniu. internetul schimba metoda de distributie. laptop si iPhone. la cerintele publicului.c. a. Internetul a devenit tot mai mult un nou teren de lupta pentru libertatea presei. de asemenea. clar. viteza de reactie imediata. O combinatie stralucita intre presa scrisa. bineinteles. De asemenea. vor trebui sa se schimbe. o valoare deloc neglijabilă. Guvernele represive din jurul lumii persecuta bloggerii si alti jurnalisti pe Internet care zdrobesc lanturile cenzurii. Critici. Exista. Nu toti oamenii isi vor permite sa treaca de la ziare si televiziune traditionala la calculator (desktop). Au afirmat ca peste cativa ani nu vor mai fi ziarele tiparite. Pana la urma.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Revenind la elementele menite sa atraga cititorul. prețurile pentru PC scad pe semestru ce trece.. cumva. Urmeaza intrebarea fireasca in urma acestor concluzii. pozele intr-un numar mare.spatiul alocat desfasurarii acestuia fiind mult mai larg. Puterea revolutionara a jurnalismului pe Internet a fost clara in Iran anul trecut. difuzare a continutului si a informatiilor.. Folosind Twitter.romedia. cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei (3 mai. iar toate acestea pun. jurnalisti. exista din ce in ce mai multe si diversificate surse de informare. anticipate. la background si informatie in plus.gr. nevoia de diversitate. ca acesta va fi singura sursa de informare. Oamenii au nevoie de accesul la informatie si vor apela la aceasta prin mijloacele deja cunoscute si. ca numarul de bloguri. Iată un articol apărut pe siteul www. in discutie viitorul presei scrise. Ceea ce nu inseamna ca cineva se poate pronunta. primele castigand la abordarea subiectului . Libertatea de exprimare a – nu neapărat – jurnalistului este. doar cele electronice. specialisti dezbat din ce in ce mai mult acest subiect. ca se produc schimbari. si a adevaratului boom numit Internet – presa pe internet. Presa scrisa moare sau e un model depasit de a face presa? Nu se poate ignora faptul ca foarte multe ziare se inchid din cauza crizei economice. si isi pun problema daca internetul schimba fata presei iar jurnalistii.

“Daca nu ar fi fost Internetul. presa şi dizidenţa” – Subminarea. a cauzat o zarva internationala cu cativa ani in urma. Directorul adjunct Robert Mahoney sustine ca in trecut jurnalistii puteau sa se bazeze pe organizatiile de stiri pentru protectie. a declarat Omid. Am preluat enumerarea din 70 . Postari similare au intalnit un raspuns violent din partea autoritatilor din diferite state. numai Dumnezeu stie cat de multi oameni ar mai fi fost ucisi pe strazile Teheranului si ale altor orase”.” Blogging-ul s-a raspandit foarte mult in China in anii recenti. Ea sustine ca companiile IT americane ar trebui sa urmeze exemplul companiei Google si sa nu mai coopereze cu China. bloggerii si reporterii online au fost cu un pas inaintea cenzorilor. au fost dezvoltate unele programe pentru a pacali si trece de blocajul informational. El a fost condamnat la inchisoare pentru materialele publicate. Materialul video postat de un blogger si care surprinde brutalitatea politiei in Egipt. Tienchi Martin-Liao de la Centrul PEN Chinez Independent sustine ca firewall-ul foloseste tehnologia avansata dezvoltata in Statele Unite. liber intreprinzatori chiar. tot mai multi dintre acesti bloggeri sunt independenti. Astfel.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ fost transmise prin YouTube in intreaga lume.com: „Internetul. Pana acum. a monopolului politic. Totusi. ei nu au o sustinere”. Astfel de unelte sunt folosite cu succes in China si au fost folosite si in Iran pe durata violentelor post-electorale. Dar guvernul Chinei are un puternic program de filtrare informationala “Marele Firewall”. Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor sustine ca numarul jurnalistilor pe Internet care sunt acum in inchisorile din intreaga lume este mai mare decat cel al jurnalistilor traditionali. Bloggerul iranian Omid Memarian a discutat la Washington despre violentele de dupa alegeri. “Ei sunt pe cont propriu cand se ridica impotriva unor astfel de guverne opresive. a declarat Mahoney. Sursa: Epochtimes-ro. sau vor sa aduca o contributie pentru a ajuta aceasta tara sa scape din acest sistem de control”. blogurile. exista o cursa intre specialistii IT care sustin libertatea de exprimare si specialistii IT care slujesc astfel de regimuri opresive. “Acum. în vederera distrugerii. Este estimat ca exista zeci de milioane de bloggeri chinezi in activitate. “Ei vor sa faca rau doar pentru a intreprinde afaceri. Dar sustinatorii libertatii presei sustin ca guvernele represive devin tot mai sofisticate. care blocheaza accesul la Internetul global. a declarat Tienchi.

alături de ei şi-au făcut uşor-uşor loc un nou grup de copii cu o nouă lopăţică: internetul cu blogurile. în martie 2009. îşi dedică mare parte din timpul liber citirii presei pe internet.. oficială sau Main Stream Media. practic instantaneu. „Acum 1. Astfel de control nu mai este tehnic posibil. Aici îşi fac intrarea internetul şi blogurile. atît al informaţiilor cît şi al resurselor fizice.] Să distrugi monopolul presei este una. Este puţin problematic pentru jurnalişti şi politicieni. Stîngiştii s-au bazat întotdeauna pe control. Groapa cu nisip/terenul de joacă. manipularea limbajului (cum a este numirea de guvernul britanic al actelor teroriste islamice din Londra din 2005. subiectele sensibile. zonele lăsate neatinse de instrumentele sensibilizate ale copiilor cu vechime din groapa de nisip. Dacă destule sînt interesate.. Articolul a apărut pe http://patrupedbun.În occident zonele cu risc scăzut sînt cele ce au primit aprobarea poliţiei corectitudinii politice. dar este o veste bună pentru libertarienii de toate culorile. bingo!.000 de blog-uri decid singure ce este interesant. cu lopăţele lor amatoriceşti. Explorarea terenului şi slalomul făcut de presa de circulaţie largă printre subiectele sensibile. scris de costin cu referire la o acţiune. urmărind surse din mai multe ţări simultan. presa centrală. Mulţi oameni cu vieţi normale şi slujbe cu normă întreagă. Un avantaj foarte important al internetului este că se pot afla.[. Mare parte din aceşti noi parteneri de joacă erau la început complet ignoraţi de presa centrală şi săpau pe cont propriu. foarte multe variante şi foarte multe interpretări ale aceluiaşi eveniment sau 70 . Copiii cei mari nu îndrăznesc să îşi rişte lopăţelele în zone nesigure şi evită. Se aventurează diafan în zonele cu risc scăzut spre zero. Dar internetul a distrus şi monopolul politic. prestată de Daniel Hannan. reprezentat de mass media care stabilete ce anume devine ştire şi ce nu. în marea lor majoritate. Zonele pietroase/buruienoase rămîneau în mare parte neexplorate.ne. Dar în ultimii ani. la momentul ei originală.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ titlul unui articol pe cât de neconvenţional. ai devenit ştire. pe atât de inteligent şi interesant. “Activităţi anit-islamice”) sînt subiectele predilecte ale activităţii unei reţele de bloguri din ce în ce mai mare. era pînă de curînd răscolită doar de lopaţelele copiilor mari ai presei “centrale”. căţeluşi şi circuite integrate. pe americăneşte. Majoritatea celor care întreţin aceste noi colimatoare de ştiri ar fi fost bucuroşi să scrie despre horticultura. subiecte care foarte rar contestă prescripţiile multiculturalismului trimfător.

Oamenii au auzit de revoltele din lumea islamică soldate cu morţi şi răniţi şi provocate de cîteva desene publicate într-un ziar de provincie. AP. Un foarte util instrument de scrutare rapidă a sute de ziare. În timp ce alergau. Jihad Against Danish Newspaper. care îmbogăţesc societatea multiculturala britanică. mai mic. necredincioşilor! (Run. pe care presa le abordează cu trei perechi de manuşi şi mască de gaze este răspîndirea islamismului în occident.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ fenomen. blog pornit nu de un amator de data asta. în vestul Europei în special. laşilor! (Run. cu luni înainte de ajunge subiect de ştire la trusturile centrale de presă: BBC.” 70 . you cowards!) Fugiţi. de pe alt continent. strigau: “Fugiţi. CNN. Un exemplu foarte bun este Gates of Vienna care ca urmare a sutelor de stiri relevante primite zilnic de la cititori. ci de un jurnalist din Brussels. Articolul are peste 850. you swine!) Puteţi urmări unul dintre clipuri aici. foarte multe pentru un blog care are în media 2. Multe din aceste bloguri au o reţea extinsă de cititori care oferă ponturi. este o postare apărută pe 12 ianuarie despre un grup de musulmani violenţi care alergau poliţia pe străzile Londrei. etc. dintr-o ţară cu patru milioane de locuitori. În octombrie 2005. Au căutat mai multe informaţii pe internet şi articolul lui Paul Belien a fost singurul loc în care au putut găsi mai multe informaţii timp de luni de zile.000 de vizualizari. Gates of Vienna News Feed. a apărut în Brussels Journal primul articol de limbă engleză despre criza caricaturilor daneze. a deschis in ultimele luni o noua rubrică zilnică. care conţine în fiecare zi în jur de 100 de ştiri din toată lumea. tinerii musulmani.000 -2500 de vizualizari pe articol. Un exemplu important pentru atitudinea presei şi rolul jucat de blog-uri este cel oferit de Brussels Journal. porcilor! (Run. pagini de internet şi publicaţii. Un alt exemplu. you kufr!) Allahu Akhbar! (Dumnezeu e mare!) Fuckin’ cowards! (traducerea nu este necesară) Fugiţi. Paul Belien. linkuuri cu ştiri de interes din domeniile de activitate al blogului respectiv. Unul din subiectele cele mai importante. ca pentru bipezii de la patrupedbun.

aproximativ o lună mai tîrziu. am observat că Daily Mail a şters articolul. Totul în scris. predominant printre laburşti şi elitele stîngiste de pretudindeni şi din Parlamentul Uniunii Europene în special. am ţinut un discurs de 3 minute în Parlamentul European. cu proprii jurnalişti. în purul stil orwellian. Ajungem acum la exemplul care a stărnit ideea postării de faţă.com şi pe grazeit. Puteţi vedea trimiteri către articol. referitor la modul în care internetul şi blogurile au ajuns să înfluenţeze politica şi presa. Hotnews a apărut ca un blog de revistă în timpul guvernului Năstase. pentru finalizarea acestui prim set de argumentaţii.co. raportat strict la subiectul respective dar cu ecouri şi concluzii majore în economia înţelegeriii femomenului: „Internetul a schimbat politica – total şi pentru totdeauna. nesurprinzător. reprezentînd Marea Britanie. unul din cele mai mari şi mai citite ziare britanice. cînd în presă nimeni nu putea face un pas care să nu convină PSD-ului. în cele din urmă un membru fără importanţă al Parlamentului European. Acum 24 de ore [articolul a fost scris în seara zilei de miercuri. a apărut un articol. Acum este una dintre cele mai importante surse de ştiri din Romania. în Daily Mail. m-au ignorat: sînt. ca în cazul lui Traian Ungureanu cu Cotidianul. postate înainte de ştergere. Am anunţat BBC-ul şi unii ziarişti dar. Daniel Hannan îl mustrează pe Gordon Brown pentru păcatul de a spune una şi a face alta. Grodon Brown. în care apărea unul dintre clipurile de la “eveniment”. Este vorba despre un discurs de trei minute al lui Daniel Hannan. cum era pe dailymail. adresat lui Gordon Brown. Articolul complet.” Iată.uk îl puteţi vedea aici. Police ‘ran away’ from jeering Gaza demonstrators. membru al Parlamentului European. în timp ce cautam articolul cu pricina. Blogurile făcuseră deja cunosc evenimentul.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Ei bine.com. Hannan îl învinuieşte pentru politicile care au adus Marea Britanie în pragul colapsului financiar. un fragment de pe blogul lui Daniel Hannan însuşi. Îmi vine foarte greu să cred că a fost nevoie de o lună pentru ca ziarele londoneze să afle de eveniment. 25 martie]. Discursul este o monstră de retorică de care numai un englez pot fi în stare şi e adresat primului ministru britanic. Dar să spunem… articolul a fost într-un final publicat. şi era inutil pentru presă să mai pretindă că nu s-a întîmplat nimic. A hotărît apoi să îşi facă un blog. neobrăzarea se pedepseşte cu concedierea. În Romania. Mare mi-a fost surpriza cînd. pe freerepublic. (linkul articolului). 70 .

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Cînd m-am trezi azi dimineaţă. Este puţin problematic pentru jurnalişti şi politicieni. bingo!. Discursul a fost deja discutat pe BBC. În dimineaţa lui 26 martie.. ora 3am şi discursul lui Daniel Hannan a fost deja vizualizat de aproape 900.] Mulţumesc foarte mult blogger-ilor americani: băieţi. Pe 4 aprilie clipul a fost văzut de două milioane de oameni şi este cel mai văzut clip al lunii la secţiunea News and Politics. Stîngiştii s-au bazat întotdeauna pe control. voi sînteţi cu mult înaintea noastră. pe 27 martie.] Acum 1. telefonul meu era plin de mesaje. Cum s-a putut întîmpla..000 de vizualizări. Fox News.] Să distrugi monopolul presei este una. Peste noapte clipul cu remarcele mele atrăse-se peste 36. Dar astăzi [25 martie]. [.[.000.000 de vizitatori. este cel mai vizualizat clip din Marea Britanie. The Guardian etc.. [.. Dar internetul a distrus şi monopolul politic. cînd m-am uitat iar.000 de blog-uri decid singure ce este interesant. spre seară avea mai bine de 300. în absenţa atenţiei mass media? Răspunsul este că reporterii politicii nu mai decid ce anume devine ştire. Dar este o veste bună pentru libertarienii de toate culorile.. atît al informaţiilor cît şi al resurselor fizice. Astfel de control nu mai este tehnic posibil..” 70 . ai devenit ştire. Dacă destule sînt interesate. clipul avea peste 140. emailul la fel.000 de persoane.

clubuldeistorieregelecarol. Propublica a câştigat premiul mult râvnit cu materialul „The Deadly Choices at Memorial” realizat de jurnalistul Sheri Fink în colaborare cu New York Times Magazine şi marchează o premieră în obţinerea unui premiu Pulitzer prin colaborarea dintre un ONG cu activitate online şi un ziar.impactnews. Fiind primul premiu Pulitzer acordat pentru investigaţie jurnalistică.ro) domeniul Internet era considerat neatragator de marile cotidiane din Romania. echivalentul Oscarului în jurnalism.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ I.Cel de-al doilea premiu al categoriei a fost acordat ziarului Philadelphia Daily News.” Aşadar: putem vorbi.net/. publicat la 4 Mai 2006 – referinţă valoroasă cel puţin din punct de vedere istoric.ro (actualmente HotNews. O binevenită completare găsim pe blogulhttp://www. relatează Info France. prima dată în cadrul categoriei când distincţia e obţinută de o pagină web. iar un argument în acest sens este cuprins întro ştire preluată de pe http://www. în chihlimbar. care a dat în vileag o unitate de narcotice a poliţiei care lucra în afara legii.com al publicaţiei San Francisco Chronicle a câştigat şi el la rubrica benzi desenate cu conţinut editorial. apărut sub semnătura Florentinei Gionea (2010-04-13 14:29:02) „Luni seara. este prima publicaţie online care a plecat cu un premiu Pulitzer. la secţiunile ştiri internaţionale. în număr de patru. s-au decernat primele premii Pulitzer din istorie pentru presa online. pentru că fixează. unde 70 . www. situatia s-a schimbat radical din cauza mai multor factori” – arată jurnalistul Victor Roncea în articolul Viitorul presei va fi online. Intre timp. de abia de acum înainte. anul marcat de primele incercari de ''motoare de cautare'' raportat la momentul actual „Un nou-născut” este presa online. publicaţie jurnalistică non-profit.sfgate. Site-ul www. practice data apariţiei primului site de ştiri. Momentul 2000. din cele două puse la bătaie. ISTORIA PRESEI ONLINE a.ro/ intitulat „Primele premii Pulitzer din istorie pentru presa online”. reportaj. Ziarul Washington Post a câştigat cele mai multe premii Pulitzer pentru jurnalism. Propublica.revistapresei. comentariu şi critică. despre o competiţie în sensul… academic al termenului! „Cand a fost lansat primul ziar exclusiv on-line in 2000.

Grupul Ringier este prezent în 12 ţări şi are peste 8100 de angajaţi.bestjobs. de tip „selecţie din ziare”. Middle-level (peste 3 ani) Oras(e) BUCURESTI Domeniile ofertei Media/Cultura/Publicatii Data introducerii 2010-06-07 Data expirarii 2010-07-07 Posturi disponibile 1 (La aceasta oferta au mai aplicat 754 persoane).utilizand surse variate . cu un succes notabil dată fiind penetrarea internetului în acei ani. În România. Revistapresei. Unica.ro • colecteaza informatii. Bolero. Bravo. Acesta publică aproximativ 130 de ziare şi reviste. Descrierea firmei: Ringier România face parte din Grupul Ringier. se documenteaza . la un deceniu de când această funcţie S-A INVENTAT: Tipul ofertei Full time Nivel cariera Entry-level (sub 3 ani). Expres. Bravo Girl. editând peste 16 ziare şi reviste. Libertatea pentru femei.in vederea redactarii materialelor proprii. compania elveţiană deţine poziţia de lider al presei scrise.unica. În anul 2000. cu adăugarea de conţinut propriu şi actualizare permanentă. transformat în 2003 în HotNews. respectand criteriile jurnalistice 70 .ro. redacteaza articolele intr-o maniera potrivita specificului mediului online.ro) sau Protv. cel mai mare grup de presă din Elveţia. devenit EVZ. printre care: Libertatea. produce aproape 20 de programe de televiziune şi operează 50 de platforme on-line. • Genereaza zilnic continut editorial pentru www. precum şi 11 tipografii.ro. ofertele de angajare pentru funcţia de redactor de presă online – o profesie doar ÎN MARE asemănătoare cu cea de redactor de presă scrisă – umplu (desigur) internetul. pe internet a apărut primul independent de succes. Câţiva publisheri de presă scrisă şi TV au lansat atunci Ziua.ro. Astăzi. Lumea femeilor. Iată doar una singură – prima de găsit pe siteul http://www.ro.ro/ menită să ne releveze inclusive fişa postului unui redactor de presă online. Descrierea postului: • Participa la sedintele de sumar zilnice. propune subiecte pentru articole.ro (site-ul „Evenimentului zilei”.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ putem citi următoarele: „Primele site-uri de informaţie au început să apară pe internetul românesc prin 1996-1997. faţă de versiunea anterioară.

cuprinde rezultatele unei cercetari referitoare la consumul de media si publicitate. asigurand respectarea deontologiei jurnalistice • Verifica exactitatea si corectitudinea informatiilor obtinute • Propune variante de ilustrare pentru articole proprii • Participa la evenimentele vietii mondene. publicat in a zecea editie a raportului anual de piata Media &Advertising. realizata in randul a 800 de persoane din mediul urban.ro. lansari etc. creativitate • bune abilitati de comunicare. Astăzi. femei si barbati. plata facturilor si cumparaturile sunt activitatile cel mai putin practicate pe Internet. la concerte. 70 . atat scrisa cat si verbala • Cunostinte excelente de SEO si operare Microsoft Office • Experienta anterioara cu lucrul cu CMS-uri • Studii superioare – Jurnalism. conferinte de presa.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ • redacteaza materiale proprii specifice domeniului pe care il acopera. Studiul. tranzactiile bancare. „Un sfert dintre orasenii romani citesc presa online si folosesc zilnic retelele sociale”. 2010 şi apărut pe www. Comunicare sau domenii conexe • Buna cunostere a mediului online si a notiunilor de social media si networking • Limba engleza • O alta limba straina (constituie avantaj) DA. spirit organizatoric. conform unui studiu datat 30 martie. fiind in special intalnite in cazul persoanelor cu venituri mari. Pe de alta parte.hotnews. „Circa un sfert dintre internautii romani din mediul urban citesc presa online si folosesc zilnic retelele sociale. potrivit unui studiu realizat pentru Mediafax de firma de cercetare 360insights. cu varste intre 16 si 64 de ani. atentie la detalii. • Respecta regulile stabilite de editare si structurare a articolelor • Respecta termenele limita in toate activitatile implicate in publicarea unui articol pe site • Modereaza (valideaza) comentariile cititorilor la articolele postate pe site Cerinte: • Experienta anterioara in devoltarea de continut editorial pentru mediul online de minimum 1 an • Eficienta.

alegerea adolescentilor si a tinerilor de pana in 34 ani. Jocurile online sunt. in special in randul tinerilor si al barbatilor. acest canal de comunicare fiind. iar 14% intra pe forumuri cu aceeasi frecventa pentru a citi sau a scrie pe aceste platforme web. Astazi. PRESA ONLINE ÎN ARAD. când statisticile vorbesc de la sine… b.mai rar. De asemenea. de la presa scrisa. pentru a o citi o data pe zi. iar 15%. in cazul persoanelor cu venit mare. 4% acceseaza site-urile de informatii de 4-5 ori pe saptamana. iar 10% .de 2-3 ori pe saptamana. toate trei numarandu-se printre activitatile cu penetrare mai mare. insa.o data pe zi. in special.Mass-media aradene Inceputurile presei aradene dateaza din cel de al patrulea deceniu al secolului XIX-lea. 11% dintre utilizatori citesc sau scriu informatii pe bloguri zilnic. 6 din 10 romani din mediul urban folosesc Internetul saptamanal. 70 . la mare cautare. 11% . Istorie .” Inutil de comentat. plata facturilor si cumparaturile sunt activitatile cel mai putin practicate pe Internet. pana la publicatii on-line şi reviste de nişă. 4% . Aradul are toate mijloacele mass media si de informare publica. Tranzactiile bancare. Acestea sunt urmate de ascultarea radioului online.niciodata. ele intalnindu-se. dar si a celor cu studii superioare si cu venituri mari. iar restul . așa cum se prezintă ea în momentul de față (tablou). in continuare. la posturi radio si televiziune.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Iata cateva dintre concluziile studiului: 12% dintre utilizatori folosesc Internetul pentru a citi presa online de mai multe ori pe zi. precum Facebook sau hi5. In privinta retelelor sociale. Folosirea e-mail-ului si a messenger-ului reprezinta cele mai frecvente activitati ale internautilor: jumatate dintre ei utilizeaza posta electronica cel putin o data pe zi si poarta conversatii zilnic cu apropiatii prin intermediul messenger-ului sau al altor aplicatii similare. vizionarea de clipuri amuzante si descarcarea de filme sau muzica. 12% dintre internauti spun ca le folosesc de mai multe ori pe zi.

sport. însoţitorul unui cotidian cu acelaşi nume care a reprezentat cel de-al treilea ziar arădean timp de peste 3 ani (retras de pe piaţă în anul 2007). Printre acestea se numara: Pro FM Arad.virtualarad. precum si saptamanalul „Flacara Rosie” (www. siteul şi ziarul www. Virtual Arad (www. In zona culturala si literar-artistica apar revistele „Arca” si suplimentul acesteia – „Monitorul cultural”. transmit zilnic jurnale de stiri si programe locale.sportarad.observator.observator. informmedia.informatiaradului. Apar cotidienele locale „Glasul Aradului”.infotv. Radio 21 Arad. imagini.ro ). Glasul aradului – cotidian de ştiri.ro. cultura”.ro ).eu ).nyugatijelen. despre presă online se poate vorbi în Arad începând cu anul 2000. Televiziunea Arad.info. În mod obligatoriu.ro ).net ). „Observator” (www.news-ar. monden. www. Vestic.avancronica. impreuna cu editia online (www. „site-ul de stiri. ProTV Arad si West Tv Arad. trebuie mentionate portalurile: Actualitati-Arad. Radio AltFM. Radio Arad. News-Ar.vestic.ro si www. Posturile de radio.westtv. emit patru posturi de televiziune: Info TV. ce se doreşte a fi un site ce selectează informaţii din 3 judeţe: Arad. opinii. divertisment şi politică 70 . in Arad.ro.ro). si site-ul de sport (www. însoţitorul unei publicaţii culturale lunare apărute sub tutela Casei de Cultură a Municipiului Arad. în cadrul aceluiaşi holding internaţional.ro ). Bihor şi Timiş (www.flacara-rosie.actualitati-arad.ro.aradon. trei dintre acestea avand si portal. * Portaluri de ştiri Practic.ro si www.glasularadului. In domeniul audio-vizualului.ro este un produs al SC ARBITIM MEDIA şi cuprinde. care apare alaturi de „Arad Express” si portalul „Arad Online” (www. Defuncte sunt www.com ).radioteleviziuneaarad. pe raza municipiului Arad. „ziarul electronic al aradenilor” (www. „Adevarul de seara”.info ).ro – primul.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ „Jurnal Aradean” este cel mai vechi cotidian aradean – fost „Adevarul” si „Flacara Rosie”. Vestic. „la pachet”. Agentia de stiri a judetului Arad (www.ro ). respectiv www. cotidianul regional maghiar cu sediul in Arad „Nyugati Jelen” (www. iar cel de-al doilea – încă accesabil – la fel.

România Liberă.virtualarad.” – scriu administratorii siteului pe pagina de gardă a secţiunii de ştiri. 31 decembrie 2009. Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest). Draghi Puterity.ro/. dintotdeauna. arhiva de ştiri. Ziarul Observator. TV Arad. conform hărţii siteului. reprezintă o panoramă inteligibilă a evenimentelor din Arad. La concurenţă directă – şi.info a reprezentat.ro şi www..ro. al investiţiilor financiare. şi-a suspendat activitatea în ceea ce priveşte preluarea ştirilor din presa locală.net/ este primul site online. inclusiv un forum de dezbatere 70 . observator. timp de un deceniu.net a debutat discret. actualmente. virtualarad. Alte apariţii au fost. chiar dacă acum neactualizată. din anul 2002 începând.observator. Info TV.. acerbă.” – a fost „chapeau”-ul secţiunii. meteorice. În ordinea apariţiilor pe piaţa media.news-ar. sau par a fi.info. astfel că nu vor mai fi postate ştiri preluate din Presa locală. nu de puţine ori neloială – cu cotidianul Adevărul şi cu site-ul afferent. la putere) are ca si ediţie online http://www.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ (direcţionată monocolor.aradon. Asta după ce. cu atât mai valoroasă cu cât de pionierat în ce priveşte presa online în judeţul Arad.vestic. care au început să fie „puse pe net” încă din 1 aprilie 1998! De asemenea. „Stimaţi vizitatori vă informăm că pagina Ştirile Zilei se suspendă pe o perioadă nedeterminată.glsa. Gheorghe Puterity şi Truţiu Florin s-a dovedit a fi una serioasă. „O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax. la ora actuală. din ceea ce se poate uşor observa. virtualarad găzduieşte blogurile Catedrala Ortodoxa. dar munca celor 3 membri ai colectivului redacţional. în accepţiunea a ceea ce înţelegem acum prin aceasta – deşi. De altfel. s-a prezentat pe sine ca a fi un motor de căutare – selectiv după criterii pe care nu le discutăm aici şi acum – al evenimentelor petrecute în judeţul Arad. www. Astra Aradeană. Ziarul Jurnal arădean. Ziua de Vest.eu) iar din data de Joi. cel puţin din punct de vedere tehnologic. Scurt parcurs istoric şi OPIS http://www. chiar dacă era un produs ce astăzi ar arăta anacronic. de către partidul aflat. Cuprinzând [Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului] [Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]. se remarcă www. Orizont Aviatic şi Hungry Online. Ziarul Glasul Aradului. de cel puţin e siteuri arădene (www. este depăşit.

Blog. Reguli de confidenţialitate. liderul de audienţă al spectatorilor media online este www. Ştiri mapamond. la care editorul.periodicitate . Video. Cinema. pe lângă respectivul portal. Programe TV. aşa încât se poate discuta despre el mai degrabă la timpul viitor. Redacţia.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ publică… fie şi ignorat sau trecut sub tăcere de puterea politică.editie de Arad Publitim editie de Hunedoara Szatmari Friss Ujsag Timis Expres 70 . InfoMariaj. Reţete culinare. Imobiliare. site-ul va suferi curând o „operaţie estetică” majoră. UTA. Horoscop. este afiliat. Party. societatea austriaco-maghiară mai deţine: Titluri editate . Sport local.tip Arad Expres Bihari Naplo Cluj Expres Cuvantul liber Hunedoara Expres Jurnal Aradean Jurnal Banatean Jurnal Bihorean Jurnal de Caras-Severin Publitim Publitim . în opoziţie cu aceasta. Anunţuri. aproape în permanenţă. Jocuri online. În clasamentul trafic. Conform ultimelor informaţii culese.ro. observator. Teatru. Inform Media. pentru că aflat. Foto. Locuri de muncă.aradon. fiind upgradat în conformitate cu noile trenduri ale presei online de pe piaţa occidentală. Conform Biroului Romând de Audit al Tirajelor (BRAT). Vedete.info ocupă actualmente poziţia 67 in categoria Stiri/Massmedia şi locul 633 in categoria General. Hartă site.. Forum. Twitter. În prezent. Newsletter. Auto.ro.Ştiri naţionale. înregistrând o audienţă de peste 3000 de vizitatori unici pe zi. RSS. Siteul cuprinde: Ştiri locale . Inform Media.Facebook.

ro www.allpress.ro www.ro www.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Situri editate www.ro www.ro www.gapo.ro www.ro www.bestauto.ro www.ro www.ghid-constructii.itromjob.clujjob.publi24.aradeni.ro www.commune.ro www.ro www.huon.ro www.mascus.masini.erdon.infomariaj.bucuresteni.ro www.ro www.ro www.culinar.ro www.ro www.clon.ro 70 .jocuri-online.caon.ro www.ro www.ro www.aradon.mayra.ro www.desenatori.infogradina.animalutul.ro www.bestbike.ro www.ro www.bihon.portal.maglavais.ro www.ro www.

303 Afisari 2.ro În luna mai.930.896 3.380 5.timisoreni.782 522.740.RO) a măsurat accesările informmedia şi le-a contorizat astfel: www.278.ro www.983 131.904.roindex.romjob.pdf.569.873 70 .roon.760 116.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ www.599 591.236 557.102 495.186.022 3.499.915 513.ro www.752 121.brat.410.262 4.482 (vizite). 2010.112.964 2.228.685 569.783 86.ro www.530 3.761 143. 887.703 2.888.ro pe ultimele 11 luni încheiate arată astfel: Perioada 2010 Mai 2010 Aprilie 2010 Martie 2010 Februarie 2010 Ianuarie 2009 Decembrie 2009 Noiembrie 2009 Octombrie 2009 Septembrie 2009 August 2009 Iulie 2009 Iunie Vizite 554.945 (afişări).468 568.142 3.510 310. 1.755 3.416 Clienti unici 127.ro Portaluri & motoare de cautare Inform Media 2.ro www.roportal.935.447 (clienţi unici) – vezi şi http://www.ro www.460 126.tion.530 110.538 613.utilecopii.800 493.273.217. Tabelul cuprinzând evoluţia aradon.938 120.961 104.ro www.379 112.029 532.049 2.romimo.ro/sati_files/2010-05-01/roportal.262 3.roportal. Studiul de Audienţă şi Trafic pe Internet (SATI.880 128.ro www.

vestic. locul 31 în „Clasament categoria Regional .FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Pe locul doi. în presa online din judeţul Arad.ro.13 Iunie 2010. vestic. se situează siteul www. aflat în creştere şi cu mare priză la generaţia tânără.ro ocupă.pagina 3 Saptamana 7 Iunie 2010 . Cu o medie de 2500 de vizitatori unici pe zi. Apărut pe piaţa media în luna octombrie a anului 2009. la data redactării prezentei teze. conform hărţii site-ului.vestic.ro cuprinde. ordonat dupa numarul de vizitatori unici”. rubricile: ARAD Chișineu Criș Municipiul Arad Nădlac Pecica Ineu Curtici Sebiș Lipova BIHOR Oradea Salonta TIMIS Lugoj Timisoara Caraș Severin PARTY EVENIMENT Suntem peste tot social Editorial Ștrandul Neptun 70 .

romana Judetul ARAD in imagini PEOPLE Interviu DJ-ii Aradului Secţiunea BLOGURI a vestic.ro cuprinde 30 de bloggeri activi. botezuri.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ SPORT EXTERNE DIVERTISMENT Fata saptamanii Gossip Nunți. onomastici SEXY Jocuri Șopârla vestică Locuri de vacanta Teen Fest Sanatate & Frumusete MONDEN Vedete CRONICA CULTURA Invatamant Culte Olimpiada Nationala de lb si lit. 70 .

” (Sursa: Wikipedia) Interesantă şi. cu indicarea sursei.” (Sursa: anul. Agenţia deţine mai multe ziare şi reviste on-line.586 Afişări per vizitator (medie pe 7 zile): 5.05. se adresează cititorilor on-line.ro) „NEWS-AR este agenţia de ştiri a judeţului Arad. la categoria Stiri/Massmedia. destinate publicului din judeţul Arad. care pot prelua ştirile gratuit. Înfiinţată în 2007 de ziariştii Orlando Toader şi Diana Rotar. La pagina „Despre noi”. ni se pare rubrica [NE SUNT SAU NE-AU FOST CLIENŢI].newsar.ro. putem citi referinţe publice despre site: „NEWS-AR este agenţia de presă independentă a judeţului Arad. Este o sursa sigură de informaţii pentru media arădeană.ro Căutarea cea mai frecventă (7 zile): glasul aradului Ziua din săptămână cea mai vizitată: Marţi În ordinea audienţei.newsar. foarte recent.glsa. la pagina 11.11 Vizitatori în ultimele 24 de ore: 1.c. agenţia se adreseaza în special mass-media din judeţul Arad. care pot fi citite la adresa www.eu ). pe poziţia 161. aşadar) este ocupat de http://newsar.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Glasul aradului (http://www.365 Vizitatori în ultimele 30 de zile: 17.737 Motorul de căutare cel mai folosit: Google Cel mai bun referrer web în ultimele 7 zile: e-ziare. din www. a. De asemenea.2010): 1.ro. poate. unde putem citi următorul tabel: Consiliul Judeţean Arad Casa de Cultură a Municipiului Arad 70 . Iată tabelul conform cu data de 14 iunie. respectiv glasul aradului. cu informaţii de ultima oră. locul 5 (după aradon.165 Vizitatori în ultimele 7 zile: 5. originală.: Data înscrierii: 15-MAI-10 Record de vizitatori pe zi (17. dar nu numai. structurat pe mai multe domenii. observator şi vestic.ro/ (schimbat. Furnizează un flux de ştiri zilnic. sub sloganul „Citeşte azi ce scriu ziarele de mâine!”.ro/) se situează în Clasamentul Trafic.

Ungaria Primăria Gyula (Ungaria) Primăria Gerendas (Ungaria) Primăria Darvas (Ungaria) Primăria Sântana Primăria Pecica Primăria Ineu Primăria Curtici Primăria Zerind Primăria Hăşmaş Primăria Buteni Primăria Bocsig Primăria Şilindia Primăria Şicula Primăria Târnova Primăria Şiria Primăria Şimand Primăria Moneasa Primăria Vladimirescu SC Polaris M Holding SRL Hotel Parc Arad Organizaţia Tineri cu Iniţiativă (jud. Olt) Organizaţia Studenţilor din Arad Camping Moneasa Club Sportiv Municipal Arad SC Moneasa SA PDL Arad 70 . Industrie şi Agricultură a Judeţului Arad SC Bokatex .FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ SC Scalini SRL Europarlamentar Iosif Matula Aeroportul Internaţional Arad Camera de Comerţ.

cel mai recent dintre siteurile arădene de ştiri este http://www. Trafic. www.ro/ („Ziarul electronic al arădenilor”). internă şi internaţională.” Nici acest site nu este înregistrat la SATI. siteul se prezintă a fi „o platformă media editată de Florin Tomuţa şi Paula Bulzan. comentarii. momentan. puncte de vedere.ro sau un alt organism de măsurare a cifrelor de audienţă.actualitati-arad. afiliată la una dintre societăţile care se ocupă cu monitorizarea traficului pe internet. 70 .În fine.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ PSD Arad PNL Arad EXPO ARAD INTERNATIONAL SC Bimbo Party SRL Newsar nu este.ro a fost gândit ca un ziar electronic pus la dispoziţia unui număr tot mai mare de cititori de Internet şi difuzează ştiri şi informaţii generale din actualitatea locală.actualitati-arad. Apărut pe tabloul presei online la începutul acestui an.

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD

___________________________________________________________________________________

II.

POLITICA GOOGLE & YAHOO FAŢĂ DE SITE-URILE ONLINE LOCALE

Pentru aradon.ro, google găseşte, la ora redactării prezentului material, aproximativ 297.000 (de) rezultate (0,11 secunde); pentru observator.info, aproximativ 340.000 (de) rezultate (0,14 secunde); pentru vestic.ro, aproximativ 223.000 (de) rezultate (0,11 secunde); pentru newsar.ro, aproximativ 370.000 (de) rezultate (0,24 secunde); pentru glasul aradului, aproximativ 528.000 (de) rezultate (0,08 secunde); pentru actualitati arad, aproximativ 179.000 (de) rezultate (0,40 secunde); în sfârşit, pentru virtualarad, aproximativ 883.000 (de) rezultate (0,26 secunde). Celălalt „motor-vedetă”, yahoo, găseşte pentru aradon.ro 646,000 de rezultate; pentru observator.info, 3,390,000; pentru vestic.ro, 158,004; pentru newsar.ro, 91.400; pentru glasul aradului, 111.000 de rezultate, pentru actualităţi arad, 192.000, iar pentru virtualarad, 69.900. Este acest criteriu unul… valabil? Credem că da, dacă luăm în vedere fie şi numai faptul că peste 90% dintre români uzează de acest mijloc pentru a găsi un site pe internet în modul cel mai rapid, dar şi cel mai accesibil. O conversatie de pe un forum, legat de politica de selectare a google privitoare la siteuri şi găsită de noi pe http://forum.softpedia.com dezvăluie detalii ale capitolului propus de noi: johnny_tda 25th October 2009, 11:07 `Salutare! Mi-am cumparat domeniu .ro ,mi-am facut un site (e in constructie inca) si apoi am cumparat gazduire dns pe un an.Toate bune pana aici,si bineinteles mi-am facut un server de web pe unul din compuri din reteaua locala,apoi am pus siteul pe net.Ce vreau sa va intreb este de ce la cautarea cu google nu imi gaseste siteul,trebuie sa scriu adresa in bara de status la browser si atunci se deschide.De ce nu il gaseste google?` CuteGuy 25th October 2009, 11:19 70

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD

___________________________________________________________________________________

` 1. poate pentru ca este "proaspat". Sa nu crezi ca daca azi ti-ai luat domeniu si ai urcat content , a 2-a zi esti pe google 2. ai uploadat sitemap la google ? 3. serverul cu pricina este UP mereu? 4. depinde ce cauti pe google; daca te astepti sa te gaseasca dupa un keyword ... deja ... esti exagerat…` fussyd3vil 25th October 2009, 11:45 ` In mod sigur tu il cauti dupa anumite cuvinte cheie, ceea ce e prea mult. Google are nevoie de timp sa indexeze respectivele pagini. Il poti ajuta cu un sitemap.` Bogdan2901 28th October 2009, 14:39 ` Daca ai facut cele de mai sus, pentru a verifica daca esti indexat, cauti pe google adresa site-ului..... Exemplu: www.siteultau.com . Asa aflii ca esti indexat. Daca vrei sa fi printre primii si la keyword-uri, mai ai de asteptat, de postat o gramada, etc.` johnny_tda 2nd November 2009, 19:25 ` 1.nu am uploadat sitemap la google caci nu stiu cum sa fac asta 2.serverul meu de web pe care gazduiesc siteul nu e online tot timpul (a fost online 2 -3 zile non stop,in rest e online 2-3 ore seara,o sa il tin 24 ore pe zi dupa ce e gata siteul) 3.nu l-am cautat dupa anumite cuvinte cheie ,ci pur si simplu am tastat in google www.siteulmeu.ro;si Bogdan2901 2nd November 2009, 19:33 ` 4. Normal ca il gaseste. Asa intrii direct pe site (IMG:http://forum.softpedia.com/style_emoticons/default/huh.gif) ...... Uite: pararea mea... nu vreau sa te superi (IMG:http://forum.softpedia.com/style_emoticons/default/smile.gif) . Lasa server-ul ala, si i-ati o gazdurie web de 5-10lei/luna..... Pentru sitemap: Il poti genera cu ajutorul unor add-on-uri daca folosesti scripturi CMS, iar daca este un script personal, 70 nu il gaseste 4.il gaseste doar daca tastez in bara de status la browser www.siteulmeu.ro`

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD

___________________________________________________________________________________

fie creezi singur un script in php pentru generarea sitemap-ului, fie updatezi manual..... Dar cum probabil ai CMS (Wordpress. Joomal, etc) cu siguranta gasesti Add-on (IMG:http://forum.softpedia.com/style_emoticons/default/smile.gif) .... SPunemi ce folosesti si o sa te ajut (IMG:http://forum.softpedia.com/style_emoticons/default/biggrin.gif) Dupa ce ai facut sitemap-ul, iti faci un Gmail/cont Google (daca nu ai), si te duci la Contul meu->Webmaster Tools. Acolo iti bagi site-ul, il verifici, si apoi bagi sitemap-ul si astepti sa inceapa indexarea (dureaza cateva zile la un site nou). In rest trebuie sa gasesti keyword-uri potrivite, sa scrii articole lungi si unice, etc...... Mult noroc ! Pentru orice alte intrebari, ai forumul ! Nu folosi PM-ul (IMG:http://forum.softpedia.com/style_emoticons/default/wink.gif)` johnny_tda 4th November 2009, 19:01 ` Merci Bogdan2901,esti amabil. Siteul e facut de mine cu Macromedia Dreamweaver 8 si e inca in constructie ,nu e final.E un site static deocamdata,iar pe viitor pt.al imbunatatii si a face din el un site dinamic mai profi sa zic asa o sa folosesc si un limbaj de scripting javascript,PHP si flash foarte probabil,iar pt stiluri CSS. Intentionam sa fac un site cu carti, tutoriale si cursuri atat in format text fisiere pdf,doc,html,cat si tutoriale video si l-am pus pe net pt teste si din curiozitatea de a vededea cati vizitatori o sa am.Dar din auzite am aflat ca pentru a publica pe net fie si pe un site personal ca asta al meu carti,cursuri si tutoriale ar fi ilegal adica as calca drepturi de autor si intru in contradictie cu legea dreptului de autor,iar amenzile sunt foarte mari,asa ca am renuntat deocamdata si siteul nu il mai tin online pana ma informez mai bine despre acest lucru, ca nu am chef de surprize pe la mine acasa asa cum a patit un verisor de al meu.Pt.a obtine dreptul din partea autorului e o procedura mai fara complicata si trebuie eu platite sa si il niste taxe care pe nu sunt mici. meu. Stiu ca pot gasi gazduire pt site la 3 euro pe luna si as avea siteul online 24 ore pe zi probleme,dar vroiam gazduiesc serverul O sa iau o hotarare pe viitor cum va arata siteul final in functie de ce am voie sa pun pe site fara sa am probleme gen incalcare drepturi de autor,piraterie bla bla...iar daca o sa am nevoie de ajutor o sa apelez si la forumul de aici bineinteles.` 70

mai… pentru cei avansati. neaparat.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Desigur. Ce este Google PAGE RANK? Google Page rank este pur si simplu modul in care Google afiseaza cat de importanta este pagina ta. pe prima pagina. gasim explicatii suplimentare in cele ce urmeaza: Adevarul despre Google Page Rank Marţi. De exemplu. daca siteul are multi accesatori. conversatia selectata nu implica. De multe ori am aceleasi intrebari… Multe persoane cred ca Google Page rank reprezinta de fapt rank-ul website-ului in motoarele de cautare. un site de stiri – dar concluziile sunt aceleasi si politica google sau yahoo nu e cu nimic diferita in ceea ce priveste siteurile de stiri online sau… cele de matrimoniale ori gradinarit. daca as avea un Google Page rank de 5. google si yahoo vor afisa. 01 Iulie 2008 10:38 GhiciAdministrator Scopul acestei lectii este de a te invata urmatoarele: ce reprezinta Google page rank-ul cum se calculeaza Google page rank-ul cum sa canalizezi(pui in cos) Google page rank-ul catre “money pages” ale tale. E complet gresit. foarte pe scurt. Google page rank nu are nici o legatura cu locul unde faci rank pe Google pentru cuvinte cheie sau fraza keyword. In lectiile anterioare am trecut peste aceste aspecte. cum sa canalizezi Google page rank-ul corect pentru a creste rank-ul site-ului tau. Google presupune ca atunci cand o pagina web face un link catre o alta 70 . Deci Google page rank ar insemna ca au rank pe Google. Un site online va fi gasit primul. mai multe rezultate. conform cu cifrele de audienta a subiectului. aceasta ar insemna ca am rank-ul 5 pe Google pentru cuvinte cheie. La fel cu subiectele sau cu persoanele… Mai aplicat si mai special. In functie de interesul accesatorului pentru tag-uri. explicand ce este Google Page Rank si cum poti vizualiza page rank-ul paginii tale.

Daca multe pagini web au link catre pagina care face referire la pagina ta.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ pagina web. De asemenea Google ia in considerare importanta acelor pagini care fac link catre tine. se acorda de fapt “un vot” catre acea pagina. In imaginea de mai jos . cu atat mai importanta va fi. site-ul A aduce mai mult page Rank catre site-ul tau deoarece mai multe site-uri au link catre el. 70 . Cu cat ai mai multe voturi pentru pagina ta. atunci votul lor va fi de mai mare importanta si va creste Google Page Rank-ul mai mult. Vezi imaginile de mai jos care reprezinta grafic ceea ce am spus.

dar nu atat de mult ca al primarului. Si ca au fost 3 parti care au votat: Primarul. pentru a putea spune cat de importanta este pagina ta. trebuie sa downloadezi Google toolbar. Votul Consiliului si al cetatenilor tot ar conta. Si in acest caz Internet Explorer-ul va arata ca mai jos: Observa mica bara verde care indica Google page rank-ul. Site-ul A are 4 voturi (link-uri) si de aceea site–ul A e mai important decat site-ul B care are doar 2 voturi. Poti downloada gratuit de pe pagina: http://toolbar. De exemplu sa spunem ca un oras a votat daca vor sau nu sa promulge o lege. Page rank-ul functioneaza in mod similar. Cetatenii Acum. O data ce ai instalat Google Toolbar . Daca plasezi mouse-ul peste aceasta bara verde vei vedea Google page rank-ul asa cum e in imaginea de mai jos: 70 . Liderul e logic ca e mai important decat ceilalti doi. Retine. Ai inteles? Pentru a afla Google Page rank-ul site-ului tau.com. ce vot va conta mai mult? Presupun ca votul primarului ar conta mai mult decat votul consiliului si al cetatenilor. va fi plasat acest toolbar in browerserul tau de web.google. Un link sau un “vot” de la acele pagini care sunt importante vor creste mai mult Google page rank-ul tau decat cele venite din partea celor care nu sunt atat de importanti. Consiliul.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ In timp ce site-ul B are doar 2 voturi (link-uri). foarte simplu trebuie sa numeri paginile catre acea pagina si de asemeni sa afli importanta acelor pagini care voteaza acea pagina.

internet de ce nu inteleg exact cum cum se se calculeaza page Rank-ul. Aici ai formula pentru Google Page rank. Formula Google page rank-ului: 0. “partea”=Google page rank-ul paginii care face link catre tine impartit la numarul total de link-uri de pe acea pagina. dar ai rabdare.15 = cel mai mic page rank pe care o pagina il poate avea. 0. Peste 99 % din webmasterii de pe Deci. Acesta e numarul pe care Google il foloseste in formula sa. Un exemplu rapid: Sa presupunem ca am creat site-ul nostru si ca are 3 pagini la final.85 = un factor de tampon. Voi face totul sa fie pe intelesul tau. cu atat vei avea un rank mai bun pe Google.Pentru a usura calculele vom incepe cu fiecare pagina avand un page rank de 1 pagina A pagina B pagina C 70 . Cu cat este mai mare Google page rank-ul tau. si te avertizez.85 *( “o parte” a page rank-ului oricarei pagini care face link) ) = page rank-ul pagini tale. rank-ul? conteaza modul calculeaza Google page Conteaza deoarece poti folosi aceste cunostinte pentru a canaliza Google page rank-ul catre site-ul tau si sa dai diferitelor pagini din interiorul site-ului tau un mai mare page rank.15 +( 0.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Cum se calculeaza Google Page rank-ul? Acum sa discutam despre cum se calculeaza page rank-ul. s-ar putea sa para putin prea complicat. 0.

15+(0.15 +(0. 70 . mare diferenta.85*0)=15.15 pentru fiecare pagina in parte.0. Nu e bine.15 la 1.15 Poti observa ca prin simpla adaugare a unui link intre pagina A catre pagina B am schimbat page rank paginii B de la 0. folosind formula de mai sus 0. Sa calculam rapid Google page rank-ul paginilor noastre.Sunt continut pur de web fara nici un link catre alta pagina din site-ul tau. nu are loc nici un “share” de page rank…asadar O Deci daca facem calculele vom avea un Google page rank de .85*0)=0.15 Page B: 0. nu-i asa? Acum sa vedem ce se intampla daca facem link pagina A cu pagina B Folosind formula noastra vom obtine: Page A : 0.15+(0.15+(0.85*0)=0. Deoarece nici o pagina web nu are link catre paginile noastre.85*(1/1)=1 Page C : 0.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Nici una din aceste pagini nu are link catre cealalta.

85*(0.15 pagina B : 0. Nota : poti continua sa folosesti aceasta formula si de fiecare data vei observa ca va fi o mica schimbare dupa fiecare iteratie. sa facem din nou un alt calcul. Google page rank-ul paginii B a scazut semnificativ. Cu cat facem mai multe iteratii. Acest numar este cel mai apropiat de Page rank-ul actual pe care Google l-ar da paginii B.15 Vei observa ca dupa o noua iteratie a formulei noastre. de la una la cealalta: 70 . cu atat mai mult ne vom schimba intre fiecare iteratie. si sa facem link intre pagini. pagina A : 0.85*0)=0.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Cu noul Google page rank calculat pentru toate paginile noastre.15 +( 0.15/1))=0. Facand acest lucru obtinem adevaratul page rank al paginilor noastre.15+(0.85 * 0)= 0.15 +(0.2275 pagina C: 0. Acum sa incercam ceva diferit.

15+ (0.85*(1/2 )) =0 .575 Page C: 0.15+ (0.85*(1/2 )) =0 .575 Page B: 0.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Page A: 0.85*(1/2 )) =0 .575 70 .15+ (0.

Esti pregatit pentru un truc foarte puternic pe care eu il folosesc pe toate website-urile mele? Retine formula pentru page rank: 0.15 +( 0. nu am inteles nici eu. Deci prin indepartarea tuturor link-urilor nefolositoare de pa pagina. am parcurs toate paginile mele de link si le70 . Prima oara cand am invatat cum a fost calculat Google page rank-ul . Daca nu o fac. facand link pe pagina ta si poti trimite mai mult Google page rank catre pagini carora vrei sa le acorzi un rank mai mare. Deci. Cu o zi inainte de a redacta aceasta lucrare.575 Deci prin legarea tuturor paginilor intre ele am maximizat Google page rank-ul pentru site-ul nostru. cu cat o pagina are un Google page rank mai mare. Si vei avea un beneficiu din aceasta.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Dupa o singura iteratie page rank-ul tuturor paginilor ar fi de 0. “o parte” a google page rank-ului oricarei pagini care face link se calculeaza tinand cont de Page Rank-ul curent al paginii web si impartindu-l la numarul total de link-uri de pe acea pagina. si scanzand page rank-ul acelor pagini unde nu-ti pasa atat de mult de rank-ul lor. care ar putea fi plasat catre alte pagini din interiorul site-ului tau. Poti continua sa te joci astfel. vei putea da mai mult page rank celorlate pagini care fac link catre tine. Te gandise-i la asa ceva? Daca nu. Facand link catre ei . Continua sa recitesti ceea ce eu te invat si incearca pe paginile tale si vei gasi intelesul. nu dispera. cu atat va avea un rank mai bun. Poate fi un instrument foarte puternic. De ce este important? Retine. Nu face decat sati afecteze rank-ul tau! Am vazut site-uri care au avansat sute de pozitii prin simpla analiza a paginilor de link si prin faptul ca s-au asigurat ca partenerii de link au linkat inapoi. atunci cand faci link catre alt website si ei nu fac link catre tine. nu mai fa niciodata link catre ei. care sunt link-urile nefolositoare? Link-ul nefolositor ar putea fi. trebuie sa-I stergi din link-urile tale. le dai un procent din Page Rank-ul tau.85 *( “o parte” a Google page rankului oricarei pagini care face link) )= page rank-ul pagini tale. Daca link-ul partener nu face link catre tine.

dar acest lucru s-a intamplat de nenumarate ori pe alte site-uri ale mele! Te stresez pentru a nu uita importanta monitorizarii link-urilor partenere! De exemplu: Sa ne uitam la aceasta pagina http://www. Daca nu aveau le-am sters.com/links. astfel incat toate link-urile partenere sa aiba link catre mine. Mi-am verificat rank-ul astazi si sunt cu 10 pozitii mai sus decat eram ieri! Ar putea fi o pura coincidenta.html daca mergem pe pagina vom observa ca au link cu 7 site-uri 70 .marketingtips.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ am validat.

linkreferral. asadar am trece GooglePage Rank catre paginile noastre web.html http://bannersgomlm. putem gasi link la site-ul nostru.zabang.marketingtips. Din nou. este de a sterge un link. Acest lucru ar dura foarte mult.html http://www.com/domains2.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ http://www. Daca nu fac link inapoi catre noi.marketingtips. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa introduci link-ul principal al paginii si SEO Elite va cauta prin toti partenerii de link pentru a spune daca fac link reciproc. atunci de ce sa le transferam parte din Google Page Rank-ul nostru? deschide SEO Elite selecteaza butonul 4 introdu paginile de link si click ok 70 .com/affiliate?a=111244 http://www.marketingtips.com/creditcards http://www.marketingtips. decat sa trecem o portiune a Google Page Rank-ului catre acesti “link parteners”. daca website-ul respectiv nu mai are link catre noi.cgi?%20dist=marketingtips http://www. acesta e motivul pentru care folosesc SEO Elite pentru a face treaba grea.com/tools.com/copy.com/cgi-bin/ref/index.html Sfat: Acum putem vizita aceste pagini manual si putem cauta daca pe aceste siteuri care ar putea avea mii de pagini.com/ http://www. Retine. scopul acesteia.

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ O data ce SEO Elite a terminat de rulat. Nu as vrea ca sa-l afle oricine. Asa ca pastreaza pentru tine aceste informatii. parcurgand manual aceste tehnici sau cu ajutorul SEO Elite. 20 Ianuarie 2009 12:31 ) CARTE SEO Optimizare cuvinte nepotrivite Concluzii 70 . Lucrul important este sa aplici in practica! Ultima actualizare ( Marţi. si numai aceasta actiune in sine va aloca mai mult Google Page rank catre paginile noastre si ne va ajuta sa avem un rank mai bun imediat! Acesta este un mare secret pe care nu multi webmasteri il cunosc. Putem sterge toate link-urile catre alte site-uri. va functiona. ne va spune rapid daca aceste site-uri au link catre noi. Incearca sa aplici. Indiferent de modul in care aplici.

cu 97% din total. III. PARADIGMA JURNALISMULUI CONTEMPORAN ÎN EPOCA INTERNETULUI 70 .` De aceea am ales. Dar la fel este si politica yahoo… la fel este pentru orice site. potrivit unui studiu al trafic. respectivul motor de cautare. ` Peste jumatate din traficul site-urilor romanesti.ro. 52% din traficul site-urilor romanesti are ca sursa principala un motor de cautare. site de monitorizare a traficului pe Internet.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Crudul adevar despre Google page rank si cum sa-l folosesti pentru a-ti depasi competitorii Strategii de crestere a rangului site-urilor interne O conceptie gresita asupra popularizarea site-urilor in motoarele de cautare Bannarea site-ului pe Google din greseala Penalizari si restrictionari Google asupra site-ului tau Cum sa depasesti cel mai bine cotat web site pentru un termen ales Popularizarea site-ului pe Google folosind instrumente offpage Secretul de a fi gasit pe Google in mai putin de 24 de ore Cuprins SEO Book Imbunatatirea rank-ului prin schimbarea unui factor de optimizare (sursa: http://carte-seo. Google e cel mai folosit. pentru referinte. adus de motoarele de cautare. Google fiind preferatul romanilor la cautari online.ro/ ) Conform unei stiri de ultima ora.seosite.

70 .ro. cred ca a sosit momentul sa ne intrebam si sa ne imaginam cum arata viitorul. Spre deosebire de colegii săi de breaslă. Textul materialelor de presă este acum scris de pe o tastatură Bluetooth conectată la telefonul mobil. editorialistii si toti jurnalistii au inceput sa-si dea cu parerea inca de anul trecut. în general. pe de o parte. insa.. dar utile. Conform Hotnews. el nu are nevoie de echipamente profesioniste. „Mojo” vine de la „mobile journalist”. pe tema migrarii actualului content print catre online (nu putem vorbi inca de inchiderea ziarelor cu totul si mutarea acestora in intregime in online). cu siguranta. Inca de acum 2 ani a inceput sa faca valva termenul de Jurnalist `mojo`.. iar pe de alta parte in sclavi. A fost eliminată de mult camera video costisitoare şi de mari dimensiuni şi a fost înlocuită cu un telefon mobil Nokia N95 sau N82. o intrebare. product manager la Reuters din Marea Britanie a descris conţinutul genţii cu care pleacă la drum un reporter de la agenţia sa de presă. Elia Illico. Jurnalistul „mojo” este considerat mult mai la adăpost în zonele de conflict şi poate intra mai uşor în contact cu sursele. În cadrul World Newspaper Congress.. Una absolut noua pana acum: mai este necesar TALENTUL JURNALISTIC in noua era. va face o cariera… hmm… frumoasa. adică „jurnalistul mobil”. prin reţele wireless sau folosind conexiunea de date inclusă în abonament. cea a internetului? Nu cumva aceasta calitate ii incurca deopotriva pe spectatori si pe dirijori?. El nu bate la ochi şi reuşeşte să transmită informaţia imediat. Iata un portret al jurnalistului din viitorul deloc indepartat – care nu ca bate la usa… dar e deja in prag si ne face cu ochiul sau-camera… „Intr-o perioada in care presa scrisa si mass-media in general a devenit animatorul principal in fata unui popor de clowni. iar mogulii si directorii de ziare. in evanghelisti. Presa se scalda intr-o criza poate mai fierbinte decat cea in care inoata piata imobiliara. iar jurnalistii s-au transformat. ceea ce contează enorm de mult la o agenţie de presă şi în presă. şi care nu îi rup spatele. redactorii-sefi..FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Se naste. S–a stabilit: jurnalistul „mojo” este jurnalistul viitorului. „mojo” a primit cele mai multe aprecieri. ci îşi face treaba cu lucruri micuţe. Apoi informaţia este transmisă online. Jurnalistul „mojo”… iata un termen care.

un blogger si curator: sa aiba o voce personala si sa fie proprietarul unui continut online de calitate. filtrand continutul acestora de alte stiri sau informatii mai putin importante sau interesante. sa fie antreprenorial in cadrul unei companii existente: nu trebuie sa fie la start pentru a fi intreprinzator. ma refer la jurnalismul online): Abilitati “digitale” sa fie capabil sa se foloseasca de toate mijloacele digitale pentru crearea articolelor. sa fie capabil sa colaboreze cu cei din jurul sau si sa valorifice activitatea acestora. sa devina un indicator de incredere: sa gaseasca si sa ofere comunitatii povesti. Ce va trebui sa faca el.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Nimeni nu s-a intrebat. cum arata jurnalistul viitorului? Reporterul. cu un orizont experimental deschis. editorialistul. Iata profilul jurnalistului viitorului (desigur. sunt multe lucruri care pot fi facute in cadrul unor mari corporatii sa inteleaga businessul din industria din care face parte si sa inteleaga valoarea continutului. insa. sclavul. sa perceapa noile modele de afaceri de tip new media 70 . dar nici o “practica” de doua saptamani la un ziar local cu acelasi scop. sa faciliteze conversatiile intre diverse tipuri de public. story-uri si articole interesante. ce cunostinte va trebui sa aiba? Cu siguranta se va face presa la un alt nivel. devenind un soi de community manager. culmea. Abilitati business spirit antreprenorial si o persoana inovatoare. evanghelistul prezentului. ca al facultatii. insa cum ar trebui sa ne inarmam? Evident ca nu va mai fi de ajuns o lectie de gramatica normativa la o facultate al carui unic scop este profitul.

ceea ce va contribui la diversificarea ofertei editoriale si a comentariilor publicate în ziarul care anul acesta implineste 13 ani de aparitie neintrerupta pe piata 70 .raduneag. sa ne straduim sa intelegem daca nu chiar inspre ce evolueaza `vocea publica`. politic. va scrie articole de opinie in ziarul Observator Aradean (www. Omniture. Tratativele sunt extrem de avansate. Observator Aradean va continua politica sa de necenzurare a articolelor de opinie. Nielsen. Bit. din punct de vedere stilistic și al tematicii abordate. 15 ani in presa locala. social media responsible la New York Times. Ioan Iercan având (ca şi ceilalţi editorialişti ai publicaţiei) libertate totală de exprimare..` (sursa: http://www. macar sa vedem in ce masura se aplica ceea ce. in introducerea acestui capitol.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ - sa cunoasca unitatile de masurare a audientei. impreuna cu Vadim Lavrusik.000 (de) rezultate (0. Colaborator la Jurnalul national.com/2010/02/07/jurnalistul-viitorului/ ) a. cautarea dupa nume insumeaza aproximativ 244. sa inteleaga valoarea si pericolul acestora si sa fie un cunoscator al unor instrumente precum Google Analytics. Jurnalist specializat in editoriale. Primul articol găsit de google este Ioan Iercan va scrie in Observator Aradean. implicit al siteului aferent. reportaje.12 secunde). Pe google.ly etc. jurnalistul care a condus Departamentul Politic al ziarului Adevarul de Arad.info). Dar mai ales sa vedem cum scriu ei și ce îi reprezintă. schitam ca si `ziarist al viitorului`. decanul The Journalism School din cadrul Columbia University si co-fondator al South Asian Journalists Association. Vedetele locale ale internet-ului (ziaristi sau / și persoane publice) Haideti sa incercam un fel de `top 10` al celor mai accesati jurnalisti de presa online din judetul Arad si.vestic. pornind de la acesta. precum si asociat unic al portalului www. Andrei Ando – director al cotidianului Observator si.ro.observator. „O informatie de ultima ora: Ioan Iercan. - sa inţeleaga valoarea unei gândiri pe termen lung si sa-si indrepte atentia catre “managementul carierei” si nu a “slujbei urmatoare” Profilul a fost realizat de Sree Sreenivasan. in cadrul unei intalniri in urma careia au fost stranse o sumedenie de concluzii picante.

cu google.. îşi prezintă actorul Bogdan Costea oferta sa pentru curs. O să descoperim de câtă putere de convingere este capabilă vocea noastră. clar şi curat". Zoli Lovas şi Adriana Barbu. Şi asta pentru ca ea să "sune" bine. la postul de televiziune Info TV. a sensibilităţii. haideţi să-l ferim de perspectiva 70 . Gata cu clişeele. Primul articol găsit pe google este despre activatatea sa. simplu.ro.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ presei locale.o putem transforma în artă. "Vorbirea este darul omului de a transmite gândurile. Pentru o voce de aur. Nu eu sunt cel care dă. „ARAD .800 (de) rezultate (0. Cu migală. de mai mulţi ani.Doi actori şi un jurnalist îi cheamă pe copii în lumea lor: să vorbească. În media audio-vizuală acesta susţine. vorbire şi muzică.” (Publicat: June 1st. La început o să o luăm ca pe o joacă. Prin natura noastră umană suntem hărăziţi cu capacitatea de a emite sunete. dar şi muncă vom încerca şlefuirea vocii. "Ce văd eu important? Comunicarea. de câtă grijă şi "curăţenie" are aceasta nevoie pentru a fi acea unealtă personală. O artă a comunicării. umor. să simtă şi să trăiască alături de ei.aradon. dezvăluie câteva dintre experienţele prin care vor trece copiii şi tinerii care au optat sau vor opta pentru programul de activităţi şcolare care se bucură se susţinerea Inspectoratului Şcolar. 2010. Aproximativ 54. Bogdan Costea. Cu inventivitate. pe blogul ando.32 secunde).vestic. o emisiune săptămânală pe teme religioase. Eu am o metodă iar metoda mea e faptul că fiecare copil este o metodă. sentimentele. răbdare. unică. inconfundabilă. Haideţi să luăm copilul de la calculator. Ioan Iercan revine în presa scrisă după o absenţă prelungită. a dragostei pentru acest "dat" unic. 9 ani de presa. pasiune . a vorbelor spuse..ro ) Adriana Barbu – redactor-sef al www.vorbirea . Specializata pe stiri legate de administratia publica locala. "Profesorii" unuia dintre cele mai aşteptate after school-uri din Arad (Angels After School). ci eu sunt cel care primeşte de la copii şi cel care transformă mai departe. descoperirea unor aptitudini latente. trăirile sufleteşti. haideţi să călătorim împreună într-o lume a cuvintelor.

dar că în cele din urmă drumul s-ar putea să fie cel important. să închidă ochii. Îi invit pe cei mici să refacă acest drum cu mine: să calce pe urmele şi să facă cunoştinţă cu câţiva dintre ziariştii celebri din Arad. Atunci nu mai ai scăpare. m-am prins că lupta ar putea să dureze mult. va fi auzită. să treacă la o concurenţă cu sine. ce ai aflat. Rareori în lupta internă dintre tine şi jurnalistul din tine câştigă cel care vrea să stea acasă. O să fie joc nu joacă. Am aflat apoi că cel mai vechi lucru din lume e ziarul de ieri şi că dacă nu eşti acolo. sunt cuvintele actorului Zoli Lovas adresate viitorilor elevi. Vreau să-i învăţ să nu le fie ruşine de sentimentele lor. Că acolo e tot farmecul. să uite. Fiecare copil este un unicat. dacă nu spui tuturor ce ai văzut. pe diferite site-uri de socializare. să împărţiţi lumea în buni şi răi şi să arătaţi tuturor ce e bine şi ce nu? V-aţi dorit vreodată să spuneţi clar că aceasta este dreptatea. să faci un bine unui om care a văzut în tine ultima speranţă sau măcar le spui oamenilor ce opţiuni au. Că ai şansa să scoţi la iveală adevăruri mici pe care unii vor să le ţină ascunse. Asta le propun". ce se "vinde" şi ce nu şi cum ar trebui să fii ca să fii câinele de pază al societăţii. cum o poţi citi imediat pe internet. mai apoi. haideţi să comunicăm direct. dacă ai călcat odată serios într-o redacţie de ziar. Când am ajuns prima dată într-o redacţie de ziar. play not game. 70 . la un moment dat. în mijlocul luptei. cum se "coace" o ediţie. ci chiar tu. "V-aţi dorit vreodată să faceţi dreptate. că s-ar putea ca nu întotdeauna ce ştii este adevărat. voi face ca toţi să vadă acest fapt iar dreptatea. eroi sau criminali. E momentul să scape de inhibiţii. Şi m-a vrăjit. ci să fii un infirm afectiv. acesta adevărul şi nimeni nu-l va putea ascunde. să nu simţi şi să nu poţi comunica.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ construcţiei unei identităţi false în faţa acestuia. ci prin lumea cu care vei da piept zi de zi. cum se fac poze. O călătorie nu printre îngeri. îngropa? Când eram copil. Fiecare copil e o metodă. cum ajunge ea mai apoi în paginile ziarului. nu trăieşti. Nu mai poţi să ieşi de sub vrajă. să aleagă între ce contează şi ce nu. să ne uităm direct în ochi. Primul nu are rutină şi e cu tot sufletul lui prins în joacă. Nu e o ruşine să fii sensibil. aşa că nu poţi să aplici un şabon. eram convinsă că totul se împarte în alb şi negru şi că. să vadă cum prinde contur o ştire. nu mai poţi respira sau trăi o zi fără să fii jurnalist. haideţi să realizăm că nu cel de lângă tine este mai bun. care era a mea. căci un copil care se joacă de-a pilotul este mai pilot decât pilotul. fantome.

cu google... dar m. care s-ar putea să te scoată cândva la liman".ro: 2012 Filed Under: Aiurea by Bebitzu Dec. prezidentul SUA e un nigăr cu 70 . Ultimul articol.. După cum ne-am obişnuit de vreo zece filme apocaliptice încoace. „Filmul. Ziua Independenţei’’ l. www.Adriana Barbu. La Armagheddon am aţipit de două ori. reală. îmi amintesc cum l. Lucreaza pentru Glasul aradului si siteul www. De doar 2 ani in presa. ieri noapte am vizionat mult lăudata tragicomedie hollywoodiană 2012.04. şi ceva cu Schwarzenegger. posesor al mai multor conturi..700 (de) rezultate (0.2010 14:03) Bebitzu – Nicolae Bercea. bloguri si altele. A mai fost .ro . este prevestitor mai degrabă pentru taifunul electoral autohton din 2012 decât pentru sfârşitul lumii.05. publicat pe unul dintre siteurile personale. Moni. apoi mai ştie năpustu’ ce filme cu scenarii apocaliptice ne.ul peste răposatele Turnuri Gemene. Aproximativ 30.” (Publicat: 05. chiar .FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Nu o poveste de basm. Ăăh. Cinste scenariştilor dacă acum au nimerit data.am avut nervi să.am văzut la cinema .am văzut un mai târziu căci n.am săturat de ei. pelicula ce-a spart box office. finalul .Apocalipsa’’ se numea. terifiant ca beţiile ce se trăgeau altădată pe data de 21 a doişpea cu ocazia aniversării lui Stalin ori a distinsei mele colege.urile musteşte de şabloane penale aidoma pământului cotropit de apele potopului modern care ne va lovi peste trei ani. ăla a avut o fază beton când vine tsunami. Deep Impact’’ . Pamfletar talentat. 2009 În lipsă de altceva.l vizionez pân’ la capăt.bebitzu. Mai ţineţi minte frizeria aia elegantă de pe Corso?! În fine. ci o poveste de "după blocuri".05 secunde).au mai servit americanii. jurnalist.glsa. Mureşul’’ îndurând friguroiul ultimului decembrie al mileniului trecut având trei fulare pe căpăţâna ce mi-o răsesem de nervi la vederea capodoperei ieşite din foarfeca bărbierului.

ca lui Chaplin în Dictatorul: voi v-ați sărutat vreodată sub un 70 unde stai. după o zi oarecare (toate zilele sunt oarecare!) nu faci o plimbare de măcar două ore. pe străzi. Redactor specializat in investigatii de presa si in presa. Ghiță. îi cade.n cap ditamai vaporul.vestic. după oricare zi. Vali. în timp ce se afla în mijlocul alegătorilor. Giani. De nebun. nu mai umblaţi cu cioara vopsită şi jumătăţi de măsură. Primul articol găsit cu google este Nopți de Vlaicu – sau lumea în green&orange „Știi cum zic?. că la voi îs banii și voi vă jucați de-a Dumnezeu pe la mine prin cartier și pe unde vă pică degetul pe hartă. așa..ro si colaborator la mai multe publicatii. Bruno.. Florine. m-am pus la somn şi n-am mai asistat la finalul în care sunt sigur că nava a scăpat de stânci. chiaun. Dorule. mi se rupe..000 (de) rezultate (0.un mod ce ridică semne de întrebare. să ştiţi de la mine: filmul are dreptate! când Berlusconi va renunţa la curve. tataia e negru tuci şi predă bocancii într. Nu înțelegi nimic din nimic dacă după o zi. pe reportaje in maniera gonzo. De 10 ani .. Spre deosebire de Obama.. ăștia. dacă nu te ține mai încolo.. În jurul blocului tău. pamflete. Indiferent *** Apropo de ziua vecinului (ar fi culmea să-i dau și majuscule!:)) și de alte sindrofii de căcat electoral – măi.21 secunde). Că mă plictisesc în aşa măsură filmele voastre de ajung să vizionez OTV sau Doamne fereşte campania electorală. Sau faceţi-le cum aveţi chef.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ pretenţii de bătrânul tribului. cu google. Faceţi dracului un film în care Apocalipsa vine definitiv. Mai precis. va veni sfârşitul lumii! Pân’ să vină. Aproximativ 174. Vio. Adi.. Oare să-i fi influenţat pe scenarişti gândurile de bine adresate de oponenţi lui Băse Marineru’?! Cea mai veridică fază din film este cea în care premierul italian preferă să participe la o slujbă religioasă decât să se salveze alături de celebru-i harem în navele construite-n Tibet.. Doamnelor şi domnilor.” Lucian Valeriu – reporterul special al www. Prefer să citesc o carte.

reînfrumusețare.. cred... bă. încăpea-v-ar betoanele să vă încapă! Cum mi-ați tăiat mie simbolul blocului.. și aia:) – care nu se poate opri din cântat nici când dorm toate restul.. măi? Ați fost pe la biserică și v-ați dat cu slujbe. pentru zeci de oameni și pentru încă sute care vor urma... și copacul? Știți cum îi cheamă pe fiecare. pfff.. băh. cu odrasle cu tot.. cum le miros florile și cum le arată frunzele în mai multe spectre. în afară poate de ei. un brad des înconjurat cu aureola lunii pline în miez de noapte. de lângă blocul lui Tashunka (respectiv Artemis:)?. până ce au început să vă doară picioarele de la tocuri sau până ați început să vă iritați de transpirație pe la gulere. mai bine pentru toată lumea. excursii de informare. de călire și re-re. unul dintre cele mai de viitor suflete naturale... după ce au făcut. bă... cum îi chemă. nu? –. ca voi... dacă vor urma! Nu o să vă iert niciodată pentru asta – o să merg la toate procesele voastre și o să vă ironizez toate nunțile și toate botezurile. de aia și scuip în avans pe mormintele voastre! Sau n-o să merg.. de ce și de când sunt plantați. poposind din arbore în copac și din pom în cuib străin... ca să vă puneți voi semafoarele.. cu gândirea uniformizată și cu viața praf de uniformizată (tăte femeile voastre și tăți bărbații din viața voastră. a nu știu câta oară – nu pe bani publici. de copaci:( Știți la ce oră din dimineață încep mierlele să cânte? O știți pe aia – nebună din dragoste.. și voi.. un nuc plin de codobaturi sub care doi pensionari își joacă poate partida de șah a vieții? Și atunci de ce îi tăiați. o bijuterie și un răsfăț solemn. ați mirosit și v-ați îmbrăcat la fel timp de o oră-două. un mesteacăn în muguri. vi se urâțesc la fel. gunoaielor în costum uniformizat.. De grup organizat care se constituie în vederea comiterii 70 . nepervertite pentru că nepervertibile (chiar așa: cum poți să corupi un copac?.... nenorociților. casa. cotidian și secundar. bine că poți să-l rupi:(.). Dar pe alea care vin acasă.. după mii de kilometri parcurși.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ copac până ce n-ați mai putut de dragoste. ca să vă faceți giratoriile și ca să vă încapă betoanele. de vi se vedeau coșurile de neîmbrățișați ce sunteți – dar n-ați înțeles nimic: că așa-i cu credința de grup. casa!:( Voi ce dumnezei de căcat sunteți. vin acasă. ce gust au ele? Cum arată un tei înflorit... băh! –. bleaxx!)?! Ca să vă încapă vouă bordurile... pe o rază de 2 kilometri în jurul casei voastre – mă gândesc că nu nașpa. și nu-și mai găsesc.

.. cu bicicleta. preoți. cum am zis. antipodic. chiar nu contează. cu câinele sau cu zebra imaginară – cu orice care nu face gălăgie......44.. Exactă..ro/) Să fim cinstiți. pe unde vrei tu... și vorbim după aia despre psihiatri și psihologi.. dar mai ales cele pur-biologice. dacă indică aceeași oră. se cheamă că ești terminat. Dacă trăiți după același fus orar. roșie ca focul. cu și mai multă liniște. Shut Up!.vestic. dar plimbă-te –. Just do it! 70 de greu. dacă vrei să fii și mai ok. grea. Ia-ți jumătatea dacă ai jumătate!. tot. Doar dacă vă indică ceasurile.vestic... despre ginecologi. cu trotineta.. dacă sunteți peste tot în același timp și loc și mod și cauză și scop... ușoară. o jumătate yinyangiană. cu căruciorul. cu rolele. dacă nu ai jumătate adevărată. Nu e așa *** Dacă nu. Pe tine însuți.. Cu pasul. Cum o fi ea. nu.. aprinsă de arhangheli ca și aia cu curcubeul gravitațional de zici că de Pynchon.. că linșiștii i se răspunde cu liniște.. cu nimeni... Și nu mai deschide nici un subiect. toate ceasurile.... hipercolorată ca în ăla cu florile și mai ales cu mânuța ta.. cu sania. Ora exactă. media și niveluri și alte inutilități de înjurat ca la ușa cortului.. fermecătoare sau spulberant de înfricoșată-nfricoșătoare(.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ de Gata! *** infracțiuni. și dacă trăiți fusul ăla ca și cum voi ați fi torcătorul fusului.ro/) Dar câți – inclusiv dintre cei care dau like-uri pe față – pot măcar aspira la un asemenea Emoțional aritmetic?.. gri-închis precum oubliablele din camera ta. .). (http://gabriela. taci! Pune-te și pe tine pe silențios. Când te plimbi. sau udă-leoarcă precum Dumnezeul ăla de demonstrație simfonică a unui cer întreg.. ce să-i faci?.. Nu contează că praf sau stâncă.. căști. albă precum trandafirii ăia roșii:). funcții și grade. care de fapt lucra pentru noi. Cunoaște-te plimbandu-te. iubirea mea?.. blabla. Fă faza asta. De exemplu 4. dar DOAR dacă aia chiar vede FIX ce vezi tu. ce zile vrei tu.. despre nimic. (http://lucianvaleriu.. ia-te și te plimbă... profesori. telefoane... Ever! Și aici nu mă refer la „ia-ți jumătatea și”. băh: asta sunteți! Dacă nu te plimbi măcar trei nopți pe săptămână.. facultăți și diplome... nah. măcar 3 din 7 zile... tumefiant-interzisă ca și covorul ăla bleuciel de atunci seara.

ei bine.. oriunde îmi pun camera. în pace!:).FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ *** Am 4 luni.. de solitudine green&orange. nici să fii „profesionist” nu trebuie. sunt chiar contraindicate toate astea! Trebuie doar SĂ ȘTII UNDE SĂ PRIVEȘTI. Doesn`t matter lumina... ÎN PROPRIILE TALE CULORI. Nu îți pui HAINA ADEVĂRATĂ când vor ei. Nu trebuie să faci nicio șmecherie. de selectiv. Le mulțumesc celor care înțeleg și mai ales le mulțumesc celor care înțeleg și nu comentează. Oriunde pun camera. nici măcar nu trebuie să știi să faci poze. sigur că privilegiu extrem de rar.. fix. oricât de încuietoare.. Să îți educi interiorul să privească înspre iubirea din tine.. cât de bine știam asta. Nu trebuie să fii bigot. Iar între întrebare și răspuns.. Și la cel care (ți-)a pus-o. că vânt sau că oră.. pe spuff sau pe curat.. că ninge.. de sofistic(at)ă. că beznă sau becuri. de elitist. cum vor ei.. doesn`t matter că plouă. (ohh. niciun fotoshop. Ne vedem când ne-ntâlnim.. că garduri vii sau moarte. Am nevoie. nu trebuie să arborezi drapele.. dacă înțelegi unde bat. nu ai voie să nu fi trăit fiecare crez din proclamație pe propriul suflet! Nu ai voie să nu ai răspunsul pregătit pentru orice întrebare. că îmbrăcat cumva sau altcumva.... că pietre sau că iederă. camera mea e peste tot. de subiectivă sau de nesimțită ar fi provocarea. mult de muncă la el. Pentru că înseamnă că nu te-ai plimbat destul. soare!:) ȚI SE DĂ ÎN CULORILE TALE. Nu numai pentru ce am putut explica aici. dă delete la întrebare. naibii. pentru 70 . În starea sa naturală. mă plimb noaptea mai mult decât îmi permit să recomand: când ești depozitarul sufletesc al unei revoluții curate... Poate și pentru că mă ocup cu ce mă ocup și pentru că cred în ce cred. nu trebuie să cumva și nu trebuie să altcumva: nu te duci să faci un curs de făcut dragoste și după aia vii la iubită cu diploma de absolvire (și aia neacreditată decât de banii pe care i-ai „investit” în ea. că dezbrăcat de ceva sau de cineva.) Un fel de adio mai special.) Și plimbă-te singur.. deci. când NATURA și se dă. de când fac asta.. 7 secunde e mult – nu le număra: RĂSPUNDE! Și dacă chiar nu ești în stare.... s-o lăsăm. *** Nopțile mele sunt green&orange... să te pozezi pe tine (mai lasă-te. Ochiul meu așa ve(r)de. nu are voie să se caște un hău mai mare de 7 secunde. ochiul ei așa (oran)g(e). deci!).

Băiatul de 15 ani este cercetat pentru act sexual cu un minor şi distribuirea de materiale cu caracter obscen. bazate in general pe evenimente redate prin politie.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ inițiați. Dănuţ B. a declarat că nu a fost obligat de prietenul său să întreţină relaţii sexuale şi că a aceptat de bunăvoie. Mihai O. Poliţiştii din localitate au aflat imediat de isprava celor doi şi s-au autosesizat de îndată. din prima generatie a aradon. Primul articol găsit: „Sex oral şi anal între doi minori la Nădlac” Nădlac . 3 ani de presa. Luaţi la întrebări.Şoc în oraşul Nădlac. colegilor de la şcoală. şi Mihai O. Doi elevi de 13 şi 15 ani de la şcoala din localitate au întreţinut raporturi sexuale anale şi orale şi s-au filmat cu telefonul mobil. 14:19) Ioana Costas – jurnalist format la `scoala online`.:) *** Pentru că totul e ACUM!” (Publicat: 7 Iunie 2010. Se pare că băieţii erau prieteni de mai mult timp. oamenii legii au aflat că raporturile sexuale dintre cei doi băieţi au avut loc cu acordul amândurora. Pentru a nu fi deranjaţi Dănuţ B. ''Isprava'' celor doi a ajuns şi la urechile poliţiştilor din Nădlac. 70 . Specializata pe stiri din lumea interlopa. au căutat un loc retras.400 (de) rezultate (0. Acolo.22 secunde). puştiul de 15 ani a arătat imaginile filmate. a filmat scenele de sex cu telefonul mobil. Aproximativ 26. Băiatul de 15 ani. cu google. Ca isprava să fie completă. ajungând astfel într-o râpă din lunca Mureşului.ro. Astfel. Minorul le-a arătat apoi colegilor de şcoală imaginile. cei doi copii au făcut sex anal şi oral. De asemenea băiatul de 13 ani. care s-au autosesizat în acest caz. cei doi şi-au recunoscut fapta.

o serie de măsuri poliţieneşti de verificare atât a medicului prescriptor cât şi a pacientului bolnav.05.22 secunde).11. informează dr. De asemenea şi puştiul de 15 ani. a declarat inspectorul principal Camelia Tuduce. lucru care nu s-a întâmplat din vina caselor judeţene. 12 ani de presa.2008 14:31) Orlando Toader – directorul si proprietarul siteului www. dar si pe reportaje in exclusivitate.04.newsar. în relaţia acestora cu medicii de familie. cu google.100 (de) rezultate (0. provine dintr-o familie destrămată.ro . Băiatul de 13 ani nu are tată însă mai are încă şapte fraţi acasă. Mama este cea care îi întreţine pe toţi.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ ''Poliţiştii au sesizat şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad în vederea supravegherii şi consilierii victimei cât şi a autorului''. articol găsit: Medicii de familie acuză teroarea instaurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei constată cu îngrijorare instaurarea unui regim de teroare promovat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi susţinut de unele case de asigurări judeţene. Mama minorului de 13 nu a depus plângere la poliţie împotriva celui care l-a convins pe fiul său să întreţină relaţii sexuale.2010 publicată în Monitorul Oficial pe data de 12. „OUG 36/14. pe lângă restrângerea numărului de zile de concediu medical ce poate fi acordat de către medicii de familie. ce nu au conceput documentele 70 Aproximativ 17.2010 modifică OUG 158/2005 cu privire la concediile medicale. Specializat pe stiri din administratia judeteana. Adrian Dan Dărăbanţiu. şi instituie.” (Publicat 07. aceste modificări trebuiau să fie cuprinse într-un act adiţional de modificare şi completare a convenţiei de eliberare de concedii medicale între cabinetele de medicină de familie şi casele de asigurări. Cel mai recent . preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad. purtător de cuvânt în cadrul IPJ Arad. Mai mult.

Ori poate asta se doreşte?! Orice control are o parte metodologică. „Ca urmare. Deşi metodologia de control trebuia publicată în MO în termenul precizat în ordinul initial. în dispreţul principiului neretroactivităţii actelor legislative. controalele au vizat şi perioade anterioare neacoperite de recenta ordonanţă.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ necesare. amenzi la primul control. altfel nu ne imaginăm de ce trebuie să fim supuşi unor astfel de presiuni. Mai mult. Ca urmare a celor de mai sus. a disparut orice formă de respect a profesiei medicale din partea autorităţilor şi sistemul de sănătate se prăbuşeşte încet dar sigur”. Medicii sunt controlaţi privind eliberarea acestor concedii medicale şi sunt amendaţi cu sume fabuloase ce depăşesc deseori valorile veniturilor totale lunare ale cabinetelor de medicină de familie pentru adeverinţe de salariat eliberate greşit sau incomplet de către angajatori. utilităţilor. de sancţionare. se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societătii Naţionale de Medicina Familiei. Totuşi. fără a mai vobi de supravieţuirea medicului şi reprezintă o cale sigură de falimentare a cabinetului de medicină de familie. în cazul necorectării deficienţelor constatate sau recidivelor. Dar reprezentanţii caselor de asigurări au aplicat. şi prin aceasta ne simţim consideraţi de autorităţi drept infractori de primă mână. în condiţiile în care în România deficitul de medici a atins deja cota de avarie. şi una punitivă. casele de asigurări au pornit o ofensivă de o violenţă greu de imaginat. medicii de familie sunt decişi să ia în considerare rezilierea convenţiilor de eliberare de concedii medicale încheiate cu casele de asigurări. sau către alţi specialişti din sistemul medical care vor putea elibera concedii medicale ori direct la casele de 70 . Considerăm că atitudinea caselor de asigurări este abuzivă. la care sau aplicat sancţiunile prevăzute în aceasta. dacă această politică paguboasă de a aduce bani cu orice preţ la buget nu va înceta. de îndrumare. fără respectarea modelului tipărit în Monitorul Oficial. bazată pe intimidare. pacienţii noştri vor fi îndrumaţi către medicii care îşi vor mai dori sa lucreze în aceste condiţii de teroare cu casele de asigurări. datoriilor către stat. mai mult decât ceea ce încasează cabinetul de medicină de familie într-o lună ceea ce duce la imposibilitatea achitării salariilor. chiar în lipsa metodologiei de control. în anumite situaţii. în multe cazuri. Atragem atentia că amenda reprezintă. deci ilegal. aceasta nu a fost elaborată încă.

Antrenor: Ionel Gane. Cruşoveranu. lateral. în confruntarea de la Craiova cu Gaz Metan CFR Meciul a fost destul de echilibrat în primele 15 minute. Purece. Dorin Rădoi. S-a jucat deschis. pe contre. ci doar două lovituri de colţ care au rămas fără rezultat. după ce UTA a mai avut o acţiune prin Apostol.Roşianu. UTA a cerut penalty în minutul 14. dar nu foarte periculoasă. În min. în timp ce prima mare ocazie a ratat-o fostul utist. După gol. Roman. Rioşanu. Mutulescu (71 Buican). 70 . care ar trebui să le faciliteze acordarea de servicii medicale pentru care sunt cotizanţi la FNUASS”. Gaz CFR Craiova a înscris prin Rioşanu. Purece a mai căutat poarta adversă. Craiovenii au deschis scorul după ce li s-a refuzat un penalty. surprinşi afară din dispozitiv de o degajare a lui Bujor. vocea cea mai autorizata din Arad in ceea ce priveste subiectul UTA.Copil (82 V. o minge şutată de Pecarov lovindu-l în mână pe un fundaş.info si colaborator la Pro Sport si Gazeta Sporturilor. D.06.24 secunde). UTA: Bujor . Arădenii au încheiat sezonul printr-un eşec. (Publicat: 05. De 13 ani in presa. când Surulescu a căzut de lângă Pocuca. portarul Bujor respingând o minge grea. Trifu. se mai arată în comunicatul de presă. Apostol. UTA a fost ceva mai activă. Pocuca. marcajul ambelor defensive fiind lejer. 41. Niţă. Ultimul articol găsit: „Gaz CFR Craiova .Draia. Neagu 89 pen / Pecarov 66 Gaz Metan: Râmniceanu .300 (de) rezultate (0. care a punctat printr-un şut de la marginea suprafeţei de pedeapsă. care a nimerit bara printr-un şut de 27 metri. 32. însă gazdele au avut un plus în privinţa ocaziilor de gol.Ţucudean. în min. dar au fost imprecişi.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ asigurări. Radoi – Surulescu (60 Neagu). Irimescu. care a profitat de poziţionarea greşită a fundaşilor centrali Pocuca şi Mutulescu. Pecarov. dar nu s-a acordat nimic. Gazdele n-au mai avut ocazii mari. Antrenor: Roland Nagy. Specializat pe sport. dar a şutat uşor peste poartă. Surulescu a avut două aparţii în faţa porţii arădene. urmată de o recuperare rapidă şi o verticalizare către Rioşanu. Purece şi Ţucudean au ajuns în situaţii bune. fiind lipsiţi de concentrare la finalizare. Botiş). la una dintre ele. Aproximativ 94.10) Sebastian Siclovan – redactor-sef adjunct la observator. cu google.UTA 2:1 (1:0) Au marcat: Rioşanu 41. După o acţiune bună a lui Pecarov. Roman (46 Tobă) . Al doilea sfert de oră al jocului de la Craiova a fost de asemenea echilibrat. Preda – Găman (66 Oprea). Eze .

Prima ocazie a reprizei i-a aparţinut lui Copil (min. Jocul a fost deschis oricărui rezultat şi de-a lungul părţii a doua. Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (1997) şi Facultatea de Jurnalistică (1998). 11:31) Carmen Neamtu – redactor la mai multe publicatii culturale. Când un rezultat de egalitate părea iminent. utiştii au parcurs distanţa în şase ore şi jumătate.900 (de) rezultate (0. A 70 . Jocul s-a mutat apoi între careuri. A obţinut titlul de doctor în 2002. introdus pe final. din cauza unor probleme. are ghinionul de-a fi implicat într-o fază din care oaspeţii au obţinut penalty. în ultima clipă. juniorul Botiş.Universitatea de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad. după o centrare peste apărarea craioveană trimisă de Tobă. Plecaţi în jurul orei 12:00 din Arad. „S-a născut la 17 noiembrie 1973 în Arad. arădeanul dovedindu-se imprudent. însă Pecarov a fost semnalizat în offside la o fază în care mingea a ajuns în poartă. în faţa lui Niţă cu şapte minute înainte de final. reuşind să prindă doar câteva minute din confruntare. Aproximativ 50. fiind deschis oricărui rezultat. Neagu a înscris din penalty. atacantul reluând în poartă de la 12-14 metri. autoare a unor studii academice privitoare la fenomenul presei.” (Publicat: 12 Iunie 2010. Ţucudean a prins un şut bun de la 22 metri. 77. pentru ca perioada bună a UTA-ei să fie marcată de golul lui Deian Pecarov din min. cu distincţia magna cum laude. UTA pierzând nemeritat. De 11 ani in presa.” Suporterii au ajuns în minutul 85 Un grup format din 12 utişti a reuşit să ajungă la stadionul care a găzduit meciul abia cu cinci minute înainte de final.25 secunde) cu google.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ UTA a mai avut o acţiune bună. dar s-a jucat ceva mai lent. oltenii ratând o ocazie mare prin Oprea în min. pentru ca Buican să intervină bine. profesor la Universitatea `Aurel Vlaicu`. 56). în min 59. după o combinaţie cu Ţucudean. Apoi. căldura şi oboseala fiind factorii care au influenţat jocul de după pauză. 66. dar portarul s-a opus. a absolvit Facultatea de Litere. care a reluat imprecis de la circa 12 metri. Cel mai recent dintre articole este unul despre ea și a aparut în revista Arca: Conferenţiar universitar la Secţia de Jurnalistică a Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale .

dar jurnalist cu state vechi in presa aradeana si regionala. „Mirador”. Este membră a Societăţii Ziariştilor Profesionişti din România.900 (de) rezultate (0. Olanda (2004). Finlanda (2002). „Mirador“. 2009 şi autoare a cărţilor: Limbajul publicita“. Este coautor al Manualului de Jurnalism. 2009. dedesuptul afişului cu Falcă era cel al lui Ioţcu. Chipuri şi moduri. Ed. cu google. Turcia (2005).000 (de) rezultate (0. Grecia (2006). Ed. Ed. 2007. 70 . pe fruntea căruia scria. „hoţ”. însă la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. De 13 ani in presa. „Mirador“. Anglia (2009).19 secunde) cu google. tulusi si morari Într-una dintre dimineţile trecute. a Asociaţiei Formatorilor din Jurnalism şi Comunicare din România şi expert – evaluator în domeniul Jurnalism-Comunicare şi relaţii publice. Arta interviului.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ urmat stagii de perfecţionare în domeniul jurnalismului în Portugalia (1997). Aproximativ 31. cu carioca. Elveţia (2007). 2004. 2002. Ed. Convorbiri cu vedere la microfon. „Polirom”. Danemarca (2000 şi 2001). Cel mai recent articol: „Gardieni.25 secunde). Stilului publicistic. Croaţia (2008). la Ministerul Învăţământului şi Cercetării. M-am mirat. Aproximativ 77. îndeptându-mă spre redacţie am văzut în faţa clădirii care a adăpostit până mai ieri sediul ziarului Adevărul doi gardieni publici care studiau atent panoul cu afişele candidaţilor la locale. Pe panou. Specializat in comentarii si articole cu tematica sportiva. candidatul aceluiaşi partid.” Romulus Dubat – directorul si actionarul majoritar al Flacara Rosie. însă în scurt timp mi-am dat seama de ce fac ei acest gest. Ed. „Mirador“. Peste 15 ani in presa. PD-L. Ovidiu Balint – fost director al Casei de Cultura a Municipiului. Deformaţia profesională m-a făcut să mă uit mai atent şi astfel am putut observa că angajaţii Primăriei (gardienii publici sunt plătiţi din bani de la bugetul local) lipeau un afiş cu Gheorghe Falcă peste alt afiş cu acelaşi personaj. (ARACIS). Limbă şi stil în presa scrisă.

Fiindcă demonstraţia cere prelungiri. dar atitudine. Mi se părea că pot eşua uşor în expunerea întâmplărilor ca pe nişte frustrări. ai nevoie să deţii în posesie caracter. Pentru că diferenţa dintre inamic şi duşman este esenţială: numai inamicul te respectă într-un conflict. Prin urmare. Ăştia merită atenţie. desconsiderare. devotament. cu cât grupul de duşmani proşti este mai unit în interese. În mod evident curajul poate provoca o atitudine. Duşmanii proşti se înmulţesc prin zâmbete. Cu cât mai mult vă zâmbeşte un duşman prost. La prietenie se mai bagă neapărat. Dacă e referitor la oameni e mai simplu: om de nimic sau lipsit de caracter. cu atât iese mai abitir la vedere lipsa de caracter. frustrare. Însă din prostie niciodată. De prost augur. Concomitent. gunoiul reprezintă „resturi murdare sau netrebuincioase care se aruncă”. De pildă. Iar puterea. Nu cred că vă interesează câţi duşmani am eu. După gust. refolosire „Am avut un alt subiect de abordat. Una dintre probleme apare atunci când 70 . consumată fără măsură.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Fiecare dintre aceși jurnaliști are câte o carieră media în spate. contracte de muncă încheiate cu mai multe acționariate si patronate. Dar. Ceea ce n-am ştiut. cu atât el vă urăşte mai mult. Cel mai recent dintre articolele sale este publicat pe siteul newsar. proştii se aliază. pentru aceasta mai este nevoie de educaţie şi niscaiva erudiţie. lucrurile sunt asemănătoare cu oamenii. Câteodată sau din când în când. ciudă. îmbată. în acest caz. Adică. E drept că din beţie te trezeşti. cu atât relaţia lor dospeşte pentru evidenţierea faptului că sunt şi gunoaie. în grup proştii prind curaj. ataşament şi puţin din a fi samaritean.ro: Recuperare. reciclare. mai multe locuri de munca schimbate. este că am şi duşmani proşti. Ai o atitudine şi atunci când înjuri sau când loveşti. simultan şi în acelaşi timp. Conform DEX. (Nu mă pot năuci mai mult decât frontispiciile publicaţiilor care se declară „de atitudine”. fie vorba între noi. poate fi şi un avantaj). pentru că am vrut să evit să încep să să scriu despre cei în luneta cărora am fost sau sunt. înverşunare. însă. duşmanul crede că voi sunteţi mai proşti ca el. falimenturi trăite.) Cu cât grupul aliaţilor într-ale duşmăniei şi a prostiei asociate este mai sudat. de obicei. chiar periodic. în cantităţi egale. duşmanul te subapreciază (ceea ce. se poate adăuga umor. Nu se împrietenesc pentru că n-au de unde să ştie că pentru o prietenie ai nevoie şi de calităţi umane. Când duşmanii proşti se aliază ei se cred şi puternici. pentru că nici nu aţi bănui că în spatele zâmbetului se află invidie.

în funcţie de necesităţi. unii îşi construiesc case din gunoaie reciclate. Nu poţi recicla şi refolosi o întreagă groapă de gunoi. selecția fiind susceptibilă de subiectivism. dacă oamenii se gunoiesc societatea respectivă slăbeşte. Rămâne ca onor-cititorul – al acestei teze sau a presei online arădene… dar de preferat și / și să extragă resul concluziilor ce se impun. ca oricare alta. În schimb.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ compari definiţiile verbului a gunoi: dacă gunoaiele materiale sunt folosite la gunoire ele îmbunătăţesc calităţile terenului respectiv. Pentru că nu se poate recicla omenia. un alt grup de gunoaie. Pentru că iese tot o groapă de gunoi.S. Bineînţeles că din acelea care nu put. 70 . nu poţi recicla nici un individ. Pentru gunoaiele provenite din obiecte există o tehnologie de reciclare şi refolosire. Orice asemănare cu persoane reale şi în viaţă este pur întâmplătoare dar îndelung şi temeinic căutată” (Publicat: 05. Mai ales în consistenţă şi în conştiinţă. Bineînţeles. de altfel. Pe de altă parte. dacă sunt sortate. din grupul de oameni de gunoi nu îţi poate ieşi o construcţie. dacă citim în DEX. reprezentată prin câteva dintre vârfurile ei – desigur. Oricât ai sorta un grup de oameni caracterizaţi ca fiind gunoaie. se poate refolosi oricare individ pentru a forma. Cu gunoaiele mai e o problemă.06. Însă.2010) Așadar… cam asta ar fi „piața forței de muncă”. Şi în muncă. P.

Sigmeth s-a întors? „ARAD . COMENTARII ŞI COMENTATORI – „JURNALISMUL” DIN SPATELE TASTATURII ŞI ANONIMATULUI Odată cu – să admitem asta. comentariile transcend tema. Iată doar câteva dintre cele 238 de comentarii regăsibile accesând http://www. crestin dupa evanghelie. a apărut (credem că e evident pentru toată lumea) o nouă specie: cea a jurnalistului anonim. iar internetul le stocheaza in biblioteca virtuala. de cele mai multe ori. parerea mea despre cei care casca gura . 07. fie în deriziune..” Acesta este tot textul.aradon.08. Comentatorii se numara printre cei care fac savoarea presei online. El este însoțit de o înregistrare video și de fotografii înfățișând detalii de la evenimentul cu pricina. cel puțin la nivel declarativ – evoluția presei inspre online. penticostal.. a căror subiecte tratează teme diferite și să observăm cum. fie în răfuieli personale.Biserica baptistă "Metanoia" a botezat duminică în râul Mureş 21 de persoane. comentator benevol și. printre ele (re)găsindu-se şi "controversatul" om de afaceri.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ IV. adventist si 1000 de altele.. defel inocent în intențiile și mesajul său.voi! Nu stiu de ce (adica stiu:din lipsa de informatie !) toti aveti impresia ca a fi poacait inseamna a fi baptist. alunecând fie în grobianism. 70 . Emil Sigmeth. Zi de zi se strang sute de comentarii. În subsolul multor articole de pe siteuri online găsim sute de comentarii..ro/stiri/arad/articol/sigmeth-s-a238ntors/cn/news-20080803-02572641 . subiectul.2008 19:05. Să luăm spre exemplificare doar două asemenea articole.Comentariu de la : adi .

Daca un preot ortodox ar fi facut ca Dorel Popa ortodocsii i-ar fi dat picioare in fund. nu ? Eu zic sa il intrebi pe El printr-o rugaciune. 07. Daca te crezi mai bun inseamna ca Dumnezeu nici nu are multe sa iti ierte. In Biblie scrie baptistilor sa caute binele cetatii. si vreau sa cred ca si pt. La fel. Sa va fie rusine celor care incercati sa ne adormiti cu "dragoste baptista" si alte baliverne. dar poate ajungi sa te faci de ras sau efectiv sa nu mai fii filozoful care erai cand taceai. si sa recunosti autoritatea si suveranitatea lui Dumnezeu Tatal. a multor altora (pastori. l-ar fi raspopit si ar fi facut pentru el slujbe de alungare a demonilor din sufletul lui. nu inseamna a face reclama unui anume brand ci inseamna ca tu sa te fi schimbat din ceea ce ai fost. ca merita! Asa sa-l ajute Dumnezeu. pentru cladire. Sigmeth a facut ce a vrut el pentru ca avea protectia politica a salbaticului PASTOR BAPTIST DOREL POPA. sa vezi daca nu o sa iti raspunda! . adica faptele. ortodocsii. caracterul. 70 . Nicu facea ce voia pentru ca era fiul dictatorului. etc. ci vad cine sunteti si ce faceti? Fraierilor!!! Nu sunt ortodox. inseamna salvatorul!) a venit pe pamantul asta nenorocit din cauza mea . de ce nu cauti cateva informatii asupra unui lucru inainte sa deschizi gura ? nu de alta. ma bucur! Dar tot degeaba.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Astea sunt DENOMINATIUNI!!! A fi pocait nu inseamna a purta o eticheta. Fiul (Isus) si a Duhului Sfant ! sa stii si sa CREZI ca Isus (Hristos nu e nume. tot ce e bun in viata ta.2008 20:17 nu Sigmeth e problema Pe vremea lui Ceausescu. Asa au umblat dupa binele cetatii?! Si au tupeul sa vina acum cu telenovele lacrimogene cu dragoste. pentru toate binecuvantarile? Fiind cel mai indracit primar din istoria Aradului (daca nu e adevarat spuneti voi alt nume).08.Comentariu de la : Anonim . toti pocaitii. firea. TINE!) sa moara pe cruce primid astfel pedeapsa care ne era destinata! Daca tot aveti computere si acces la internet. daca nu ii acorzi lui D-zeu meritele pt. Daca crezi ca esti mai bun ca Sigmeth sau ca toti pocaitii de care vorbesti. CAND O SA VAD O SA CRED! Cum a multumit pastorul Dorel Popa pentru teren. Chiar nu intelegeti ca oamenii nu asculta ce spuneti. Voi toti cei calcati in picioare de parktronikul PASTORULUI BAPTIST DP duceti-va si scuipati-l in fata pe ticalos.

Comentariu de la : Anonim . 07. Care crestinism? Baptistii care merg la biserica pe la curve si vin pe la curve? Cei care merg bauti la biserica? Cei care inseala pe altii la biserica? Pastorii baptisti infractori? Administratorii salbatici care sunt capuse pentru biserici? Asta e crestinism? Pentru asta a murit Hristos? Ei sunt "roadele sufletului Lui"? Si daca sunt roadele satanei in biserici. mandri. Dumnezeu va vomita din gura Lui! Apoc 3:16 . Si daca gasesti ceva ce nu-ti place (de exemplu treburi de-alea ca baptistii. Nu scrie asa minciuni in Biblie.08.08. Asa este! In anii de dupa revolutie nimeni nu a facut mai mare rau bisericilor baptiste decat pastorii baptisti nesimtiti.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ . 06. In Biblie scrie ca in vremea din urma baptistii se vor lepada de credinta si dragostea lupilor. A. scuze! Uitasem! E PASTOR BAPTIST! SE VEDE! . Pentru cel care mai jos a avut tupeul. Se vede ca baptistii iau din Biblie doar ceea ce le place.nu cred.2008 20:31se vede Sa puna numele asociatiei lui Dorel Popa Maranata (Domnul vine) este o blasfemie.Comentariu de la : Anonim .2008 23:28 lasa vrajeala Lasa vrajelile si aburelile si fitzele de sfintire baptiste. nesimtirea si obraznicia sa zica ca ortodocsii din parlament etc fura mai mult decat baptistii: parlamentul si altii nu sunt Biserica Mireasa Domnului si nici nu se pretind asa ceva ca "sfintii" baptisti! Cati parlamentari au torturat oameni? Poate ne spui! Inchideti-va satrele si nu mai spurcati lumea degeaba! Vai de voi cand din pricina ascultarii voastre de Lucifer oamenii vor spune tot felul de lucruri ADEVARATE impotriva voastra. de ce nu ii dati afara? Daca va complaceti si voi sunteti ca ei.08.Comentariu de la : Anonim . 07. De ce nu a pus numele Maranata parktronikului baptist si altor mizerii si minciunilor cu care ne-a mintit ca sa-l votam primar si l-am votat atunci cand a iesit primar?! Parca era vorba ca aducea de la americani un miliard de dolari si face spitalul municipal nou in Arad etc etc.2008 19:45 pagani crestini? . lacomi. obraznici si care isi acopera mizeriile unii altora! Ei se ating de Lumina ochilor Lui! Daca faci un bine unor baptisti ei te vor injunghia pe la spate ca asa le-a soptit Duhul Sfant. hienelor si viperelor baptiste se va raci. SALBATICI. ucenicii sa fie oameni si sa se iubeasca unii pe altii si sa-si dea afara din biserici gunoaiele umane baptiste pagane) ce faci? Rupi foaia din Biblie si zici ca asa a fost?! 70 .

medic specialist legist la Serviciul Județean de Medicină Legală (SLML) Arad constata... în spital. 3:16 . piramida nazală este ușor tumefiată (. Apoc. iar actul medical treabă... ulterior. că „numitul Brie Alin Daniel. dr. dar. dacă nu survin complicații. Barbu Liviu se numește ciumegul care l-a trimis pe Alin Brie la SJML și. si "dat sa fie batjocorit". urmare a unei examinări. cu stagii făcute prin Kosovo. confuzia din capul militarului .ro Dosarul unui tânăr bătut de un militar la Chișineu Criș s-a pierdut undeva între incompetență și corupție la nivel. învârstă de 26 de ani. mai face un leu de sută ca „bodyguard” 70 este contrasemnat de medicul legist-șef. cu domiciliul în Șeitin (.. Agresorul este..conform declarațiilor ulterioare ale sale. Lucaciu Ecaterina. Mai pe scurt: o bătaie crâncenă între un ciumeg din zonă și un băiat fără nicio . Stelian Crișan.vestic. 07. regiunea zigomatică stângă intens tumefiată.” Medicul specialist legist a recomandat 8-9 zile de îngrijiri medicale..cand boraste Dumnezeu: cand se satura! Prigonind oamenii care nu li s-au inchinat pastorii au trasformat bisericile in "Sodoma si Egipt" unde Hristos "e rastignit din nou"..FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Viitorul baptistilor nu e in horoscop ci in versete ca Matei 5:13.. este unul de investigație și are nu mai puțin de 347 de comentarii înregistrate pe parcursul a doar 3 zile! „La data de 19..Comentariu de la : Anonim . Daca va uitati in istoria Vechiului Testament stiti ce va urma! . dr. mucoasa gingivală corespunzătoare dinților 31 și 41 este de culoare roșu-violacee. publicat pe siteul www. de profesie. Unii vor considera ca nici nu merita sa strice scuipatul pe voi.. Asa ca ciocul mic cu aburelile voastre care tin doar in bisericile baptiste!! Un alt „exempli gratia” este regăsibil într-un articol de dată recentă.2008 02:19 Daca e vorba de dragostea baptistilor sa aveti voi parte de draCostea baptistilor cum am avut eu parte! Daca eu spun maine ceea ce stiu despre baptisti.10. Evenimentul s-a petrecut într-o discotecă din Chișineu Criș și a avut drept mobil. buza superioară ușor tumefiată.2009. dintele 21 prezintă lipsă de substanță osoasă.) cu devierea spre dreapta axului nazal. militar în termen.) prezintă următoarele leziuni traumatice: pleoape ochi stâng tumefiate și echimotice.08. unde a mai stat internat 5 zile peste cele recomandate de legist. poimaine oamenii va vor scuipa pe strada.. mediocru! – se intitulează articolul.

nu l-a înduioșat pe Barbu. pentru a-i oferi „o mică atenție” și pentru a-l întreba ce mai are de făcut pentru a-și vedea agresorul în fața completului de judecată. Păi.. așa cum e bine să uităm chestii de astea. greu de răspuns. dar și de educație.. Alin și-a înghițit limba . de a cedat.180. care se uită urât la becuri și după aia cere bani de la patron în baza faptului că „a făcut liniște”. suntem în ziua de grație 27 mai. iar pe 3 mai. Unul scump. militară.. ca să înțeleagă și „băieții” despre ce vorbim) în discotecă: respectiv mai bate pe câte unu. care au acceptat să dea declarații relatând la poliție cele văzute.fizică. oficial. Înțeleagă 70 .. Procurorul de caz a dat ÎUP (începerea urmăririi penale) fără să îi tremure mâna. involuntar. Și-a luat avocat încă de la început. L-a lăsat să își facă treaba.1. L-a deranjat așa. iar magistratul judecător a numerotat dosarul 582/P/2009..pe care a uitat-o.) a plecat de la Poliția Orașului Chișineu Criș la Judecătoria din aceeași localitate... poate și pentru că nu s-a obosit nimeni să îi ceară MĂCAR IERTARE! Și uite cum dintr-un dosar de o banalitate crasă se ajunge la „un caz complex”. 2010 și. Pe 8 martie i-a dictat tâmpenia. i-a șoptit că „se fac intervenții oculte”. soldatul universal i-a aplicat un pumn lui Alin Brie care l-a trimis într-un perete (noroc că!) din rigips.. Conform a nu mai puțin de 7 martori.. peretele. tehnico-tactică... băiatul a așteptat. C. Alin Brie descrie incidentul. dar nu a iertat-o. s-a rezolvat! Cum naiba?! .FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ (sau badigard.p.. că „procurorul a fost coleg cu agresorul” și că asta merită o sesizare scrisă către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad în vederea recuzării magistratului (deși acesta își dăduse obștescul ÎUP!)... pornind de la săvârșirea infracțiunii de „loviri și alte violențe” (art. În declarația video pe care o puteți urmări atașat articolului.. ghiciți unde e dosarul? La poliție! Adică înapoi! Adică. Avocatul i-a spus că „lucrurile se complică”... care avea habar de normele de prim-ajutor și care a reușit să refacă victima să respire. alin.și noroc cu un spectator. iar problema lui nu mai e acum agresiunea de atunci . cam din 2 în 2 săptămâni. desigur. Pe cel mai scump și mai celebru dintre ei.. Inițial.e întrebarea legitimă ce se impune. iaca... răspunsul că e o tâmpenie (vezi copiile foto din anexa articolului). prim-procurorul i-a trimis. c-așa-i în tenis!:P Dosarul care s-a format. de partea cealaltă a pumnului! . Disproporția evidentă ..... Ei bine.

nu am băut în viața mea.. cum poate să spună că am provocat scandal.si mai urmeaza si altii care sa va dea in gura penalilor de patroni si gunoaie ce sunteti. însă.. Eu nu beau. A acceptat.... Barbu Liviu ne-a răspuns la telefon de la primul apel.o meritati toti din plin.. dacă doar ne pui față în față. baiatul acesta a venit si a pus la dispozitia tuturor.. Pe 24 a revenit. A luptat în Kosovo. că ăsta nu e un articol de comentarii. Cum să sun eu un avocat să îl înjur?! Sunt antrenorul unei echipe de fotbal din județ. inocențe. printre alte.. am o logodnică.bolnavi mintali sunteti voi fraierii care luati muie de la brie ha-haha. și m-a înjurat în fel și chip” ... și a spus că îi „pare rău. s-a luat de lume...a spus avocatul..” Doar câteva dintre. ca să facem digresiuni.brie a inceput.. precum al părții vătămate.certificat medico-legal si multe alte acte. Deocamdată.. Telefonul era pe speaker. însă. este militar și. într-o fază inițială... Ulterior... Acea victimă era în stare de ebrietate și a provocat scandal... dupa cum se poate vedea in fotografii niste documente importante pt.. când nimeni dintre cei de față nu susține așa ceva?!” Și. Alin Brie mai că nu a început să plângă: „Domnule.... Unul la fel de bun..bravo lui ca a avut curaj sa se piseeeee pe voi de :)))) muie zdrente pe 27. am fost fotbalist. sunt familist. nu fumez. vezi. este disciplinat.... În discotecă nu mai fusesem de 7 luni.” Ne-a spus. pe cine a angajat avocat. care ar putea fi victima și care agresorul. cazul devine interesant!.bine va face brie. Pe 23 mai. dintr-o privire. nu știm și dacă la fel de scump.. dar nu mă lasă de la serviciu să stau de vorbă cu presa..de aici încolo.. nici măcar nu îmi stă în obicei..FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ fiecare cât îl duce capul de aici.. Alin Brie m-a sunat pe mine. aproape neverosimilele comentarii: cica bolnav psihic. inocența clientului său și. DA .. latura întunecată a victimei: „Barbu Liviu este un băiat bun. să discutăm despre caz... cu familie și cu copii.care dupa parerea mea este cel mai important document in instanta... cu număr ascuns.2010 la 21:35.. acesta l-a pus la punct..a adus dovezi clare dar voi 70 . deci..05.acest caz.. Acesta a încercat să scoată în evidență. Pe militar nu îl lasă Armata Română să vorbească cu noi..

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ cei ce vorbiti aiurea la adresa lui nu aveti nici un document care sa arate ca ceea ce declarati mai sus este adevarat.asa ca ar fi bine sa va informati mai mult inainte de a spune sau a scrie(in cazul acesta)ceva despre o alta persoana. nu pot sa cred ca un domn avocat respectabil s-ar fi saturat de povestile lui daca i se pareau cat de cat veridice.05.2010 la 21:58 hai sa ne lamurim un pic cu privire la cateva aspecte 1.singur cere pumni...vorbe in vant. 5.Iar 70 .De sapte luni nu umbla numai sub escorta.Rusine sa-i fie!!! E un bolnav psihic uitati-va la fata lui.A luat politia la rand cu telefoane si cu amenintari. nu pot sa cred ca niste ziaristi pot sa posteze pe un site un articol fara sa ia puncte de vedere de la toate partile la care se face referire 2.dar in schimb acest baiat are si inca foarte multe.mergi inainte si nu asculta afirmatii nefondate. nu pot sa cred ca dupa ce din cauza unora dintre martorii tai aline( pe care nu mai prea doresti sa ii aduci pe la politie.lucrez in domeniu si stiu ce vorbesc.Pe unde s-a dus sa-l injoseasca pe barbu nu a reusit decat sa se umileasca singur. nu pot sa cred ca domnul brie a uitat sa specifice ca impotriva lui sunt depuse la politie patru plangeri penale pentru savarsirea unor infractiuni cu acea ocazie 3..2010 la 00:00 Daca intradevar a avut acele leziuni de ce se mai lauda cat a dat la medicul legist.05..Un om normal procedeaza asa?cine il crede atat de nevinovat inseamna ca e cel putin ca el daca nu mai rau.in randurile de mai sus i s-au adus niste afirmatii nefondate. de important pe 27.asa putem spune oricine ceva despre alcineva. stricand distractia unei intregi discoteci.el are asul in maneca cu documentele pe care le detine. nu pot sa cred ca politistii din chisineu cris nu s-au sesizat de faptul ca domnul brie in seara respectiva a savarsit o infractiune de Ultraj contra bunelor moravuri. sau poate ca nu mai vor ei sa vina?) s-a intarziat atat trimiterea dosarului despre care vorbesti mai departe mai ai tupeul sa vii sa spui ca nu stiu cine este vinovat de acest aspect probabil ca lista asta ar putea continua cu multe alte"nu pot sa cred" dar deocamdata ma opresc aici sperand ca cei care citesc sa realizeze cine le povesteste verzi si uscate 4 nu pot sa cred de io pe 28. 4.

05. Nu credeti tot pt.ca si ei stiu ce au crescut si ca Alin e doar o povara si un derbedeu.toti stiu ca o insala pe fiica dumneavoastra.Crisan si pe mai cineva..Chiar nu vedeti.Minciunile lui Alin bineinteles!!!!!!Urmariti-i mimica fetei si va spun eu ca e fals. de 28 pe 28.Fam.05.05.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ dumneavoastra domnule lucian ar fi fost mai bine sa va informati inainte de a fi postat aceasta stire.2010 la 15:53 asta vrea brie 10000 de cocostarci ca e falit de asta manca dupa fata aia tata socru trage sfori pt un fraier pacat ca nu stie am crezut ca este un om cu caracter de sefu banilor pe 29.Cu minciuni nu ajungeti nicaieri.Nu vedeti ca si colegii si fostii colegi il stiu pe Alin ca fiind un hot. fam Mihaiesi pe 31.Va vorbeste pe la spate. el nu are de pierdut nimic caci el e un nimic.05.Va minte acel baiat.2010 la 15:05 Un oras va cunoaste si toti stiu cum sunteti!Nu il mai acoperiti pt.Toti parintii isi apara copiii dar acesta nu e aparat nici de propia mama pt..El pe unde a lucrat numai de minciuni s-a tinut.Are de gand sa se insoare si nu are bani? Sa mearga la munca sa vada cum se castiga.asa ca nu fiti orbi si uitati-va bine la sfantul de Alin de pt.Vedeti ca am auzit in oras cum ca ati mituit pe dr.2010 la 14:39 70 .Va bagat in rahat si nu e pacat ca 2 familii sa sufere pt. ca tot voi pierdeti.Barbu ii stiu ca pe voi si sa stiti ca nu sa auzit de ei nimic de rau.bani luati imprumut fara sa-i dea inapoi etc. un nimic?????????????Voi nu suferiti poate dar cand se termina tot o sa vedeti apoi ce rau o sa va para.Intrebati-l cu ce drept l-a amenintat pe barbu cu familia si copilul?Ce treaba a avut cu familia lui?Ce rau i-a facut copilul lui barbu?Asta nu sfarseste bine.2010 la 17:09 mihaiesi voi doar cu mita si cu vrajeala stiti sa faceti ceva dar e normal la cat fura domnu vanator si doamna la buletine ce sa mai vb alin ala e un gunoi nu vedeti ca din toate comentarile doar cateva persoane lau ajutat nici macar mama lui nu la bagat in seama santeti jalnici de mihaiesi pe 31.

vox populi se amestecă cu Vox Dei. si acum nu se mai simt constransi sa invoce clauza de constiinta. Nu ne permitem 70 . modul în care se poziţionează comentatorii în raport cu propria prestaţie urmăreşte structura de adâncime. în alte medii sau canale de comunicare. Administratorul îşi rezervă dreptul să publice selectiv feedbackul. Subiectele devin rotunde. încearcă să fie obiectivi şi sunt convinşi că au un rol formator printre „cretini. atenţi mai mult la formă. însă: e democrație. şi ale celorlalţi comentatori. Cei mai multi dintre jurnalisti migreaza spre taramul online.. primitivă – numai că și spațiul real a avut nevoie de mii de ani ca să ajungă la nivelul de necesitate înțeleasă prin vecinătate corectă. astfel. Pe internet. Una. chiar daca ei prezinta semne de agramaticalitate. Jurnalistii polemizeaza cu cititorii. iar perceptia despre dezvaluire si scurgeri de informatie se schimba de la opinie la opinie. se nasta o noua cultura a feedback-ului instant. proşti şi vanitoşi”. pe masura ce sunt comentate. se disemineaza opiniile din ce in ce mai des. Comentatorii care cred cu adevărat că au un rol în schimbarea mentalităţilo. orice informatie poate prinde viata. Printre comentatori se află grămătici. Este clar. Acuzatorii grobieni insultă tot şi pe toată lumea. Care e dominanta și care e tonica. laşi. Astfel de texte valorează mai mult decât suma părţilor lor.. așa precară cum e acum. aduc argumente. Jurnaliştii-cetăţeni vin să echilibreze situaţia. si dam de granita dintre adevar si minciuna. iar cititorii iau parte la actul jurnalistic. loială.. il comenteaza. expun situaţii la rece.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ Indiferent de profil. Apara sensul ideii de amatorism.. desigur. claritatea şi corectitudinea limbii de multe ori mai bine decât înşişi jurnaliştii semnatari. nu folosesc prea multe adjective sau judecăţi de valoare. Scriu corect. încă nu știm. Taxează şi greşelile autorului. În funcţie de subiectele publicate. informatiile sunt complementare. unele articole se prelungesc în subsol cu dezbateri care păstrează acurateţea factuală. Un lucru e cert. decât la conţinut. un statement personal: este alegerea mea fiindcă este de calitate. n-ar putea s-o facă. expunând păreri şi informaţii cum nimeni altcineva.

Este limpede ca audienta online lupta. Încotro va evolua presa?. cu audio sau video. O trimitere amaruie din versiunea print a unor articole catre versiunea online a lor. in fiecare zi tot alta. iar acest fapt nu poate decat sa creasca audienta publicatiilor online. video si cea electronica este o reala si noua 70 . celor care il acceseaza – cat mai multe informatii. De cealalta parte a baricadei se afla promovarea versiunii online. O batalie pe unici. efectiv. o „jungla virtuala”. cum ar fi campaniile – prin texte ajutatoare. de data aceasta imbogatita: extinsa. Combinatia intre presa scrisa. cu crearea unui cadru de dezbatere. Fiecare zi. Odata cu abundenta informatiilor. se intra in contact cu un numar din ce in ce mai mare de consumatori. Se pot promova in online.. dar accentuata in acest spatiu virtual. in care supravietuieste cine si cum poate. cu mai multe fotografii. si un timp real in care se petrec toate acestea. promptitudinea vocilor din subsol. sa isi creasca traficul prin tot ceea ce promoveaza si aduce la cunostinta cititorului. Cititorii sunt invitati sa interactioneze cu anumite teme si sa dezbata pe site. o identitate. Insa. Singurul „ajutor” pe care presa online il poate oferi presei scrise este motivarea cititorilor de a cumpara ziarul de a doua zi. sa voteze. reprezinta o noua provocare si o sansa in plus de a da mediului virtual.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ ca într-o lucrare de mică anvergură să tragem concluzii cu caracter profetic. Concluzii – perspective (bătălia pe unici) Intr-adevar. o batalie irationala. Hmm: vom trăi și vom vedea. sa li se recunoasca faptul ca parerea lor conteaza. a comentatorilor. atunci cand printul are subiecte tari.. anticipeaza un camp de desfasurare mult mai rapid.

respectiv Yahoo. profesorul Mario Garcia. Se experimenteaza in continuare. cea mai influentă personalitate a presei mondiale şi a fost inclus de revista „People“ în topul celor mai apreciate personalităţi hispanice din lume. vin cu solutii si resuscitari in acest sector. ca informatia ajunge oricum rapid la toata lumea. „Die Zeit“ şi „The Hindu“. pe atat de util si interesant „cum ne vede” Google. In momentul acesta. De asemenea. pentru că „s-ar putea să vină vremuri în care ediţiile săptămânale ale ziarului să treacă exclusiv online. cum percepe. „La Tribune“. Este pe cat de important. deopotrivă. exista o atentie sporita in privinta a tot ceea ce inseamna Internet – mediu virtual. Specialistul crede că publicaţiile româneşti trebuie să se concentreze mai mult pe partea online. Ceea ce conteaza este modul cu care este tratata informatia. reviste şi website-uri din întreaga lume. iar atunci rămân ediţiile de weekend”. iar aparitia unei carti in acest sens nu se preconizeaza curand. „Handelsblatt“. Unul dintre cei mai titrati designeri de presa scrisa. „DeMorgen“. Politica Google descrie foarte clar modul in care trebuiesc tratate informatiile de orice natura atunci cand ne folosim de serviciile si produsele Google/ Yahoo. a creat si relansat concepte pentru peste 450 de ziare.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ provocare in domeniul mass-media. politica Google. se considera a fi una foarte importanta. Momentan. în condiţiile în care ziarele tipărite devin tot mai mult o parte secundară a unei publicaţii. sa utilizeze serviciile Google/ Yahoo. nu exista un ghid complet referitor la jurnalismul online. Este profesor de jurnalism şi consultant media pentru diferite publicaţii şi expert mondial în design media. Viitorul media ii apartine presei online? Specialistii domeniului dezbat acest subiect. De aceea. ajuta. S-a constatat ca viteza nu e totul. Nu s-a scris si nici nu exista informatii in acest sens – sau un manual care sa trateze particularitatile internetului versus print. 70 . vizavi de site-urile aradene si nu numai. printre care „The Wall Street Journal“. si cum reusesc site-urile aradene sa respecte. în opinia lui Garcia. Imaginea publicatiilor online se contureaza si evolueaza odata cu audienta accesul – click-ul a cat mai multi consumatori. corectitudinea. ziarele ar trebui să îşi dezvolte ediţiile de weekend. este. „Miami Herald“.

ca un blog. Modelele de succes nu se copiaza. poate fi citat ca sursa. O jungla in care busola se poate inversa. se va combina.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ unghiul de abordare. un rol esential il joaca busola stimei de sine. din ciclul: „vor imbatrani impreuna”. ci se inventeaza altele noi. De la acesti jurnalisti se cer materiale menite sa aduca audienta. asa incat capatul Nordic al acului va indica acum Sudul. o „jungla virtuala”. Degeaba se da stirea rapid. obligata de imprejurari ca trebuie sa se dezvolte. pentru presa online trebuie sa tina cont de exigenta conciziei. calitatea va bate cantitatea. de pregatit ai fi pe print. O acceptare in sensul ca exista si altceva. adaptarea la cererile consumatorilor. Acest lucru se intampla nu datorita spatiului. ci pentru relevanta detaliilor. Un alt punct care necesita atins ar fi constientizarea ca se uita un aspect foarte important cand vine vorba de aceasta new media: oricat de bun. Bineinteles ca exista jurnalisti foarte buni in meseria lor si care pot aborda extraordinar un subiect intr-o varianta extinsa pentru online. iar asta nu poate decat sa faca trimitere catre evolutia media. iar cateva agregatoare sunt mai bine indexate de Google. spre exemplu. Jurnalistul se 70 . pentru simplul motiv de care aminteam mai sus – mai multa experienta. de multe ori. daca site-ul sau e pe pagina a doua in motoarele de cautare. Este nevoie de o mana manageriala foarte bine instruita pentru a reusi sa gestioneze corect mixul dintre print si online. originale. Se cer analize. Cu toate acestea. intelegerea ca altii pot si mai buni pe un domeniu. Asadar. Scriitura pentru web. va bate viteza. Publicul difera de la publicatie la publicatie. consolidarea punctelor forte. ca tot vorbeam de lupta si de jungla. In online. Pentru moment. puncte de vedere. in presa online intotdeauna va fi unul mai bun ca tine. Mai pe scurt: experimente! O lupta continua. In contextul in care un jurnalist are patru exclusivitati pe zi. Intr-un final. mai bine s-ar reprofila pe analize si abordare a unui alt public. ar fi util sa pariem ca relatia dintre cele doua medii se va oficializa. interviuri. abordari noi. se intampla sa le fie taiate materialele. unde fiecare jurnalist trebuie sa afle ce prinde la public si sa vanda. consideram ca batalia adevarata nu va fi nici pentru tiraje. iar in aceste coordonate. nici pentru marea audienta. ci pentru continut.

flacara-rosie.com/2010/02/07/jurnalistul-viitorului/ http://www.aradon.business-adviser.informatiaradului.ne www. http://www.bestjobs.com http://patrupedbun. Bibliografie http://www.dailymail.freerepublic.ro/ www.ro http://www. Acum.FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ afla in pozitia noului sistem de distribuire a informatiei.ro 70 .impactnews.glasularadului.avancronica.revistapresei.grazeit.com www.info www.raduneag.ro www.ro www. ceea ce trebuie sa se intample in presa online reprezinta o batalie intre site-urile cu cei mai buni jurnalisti si materialele cu cel mai bun continut.hotnews.com.uk http://www.ro/ www.gr Sursa:Epochtimes-ro. www.co.ro www.romedia.nyugatijelen.jurnalismonline.net http://www.ro www.clubuldeistorieregelecarol.ro www.wall-street.com http://www.observator.ro www.ro www.ro/.

aradon.com/cgi-bin/ref/index.com/copy.com/creditcards http://www. http://www.marketingtips.brat.observator.html http://www.html http://bannersgomlm.ro www.bebitzu.marketingtips.html http://www.actualitati-arad.marketingtips.vestic.com/style_emoticons/default/smile.news-ar.seosite. http://forum.softpedia.vestic.ro/sati_files/2010-05-01/roportal.com/affiliate?a=111244 http://www.vestic.ro http://www.marketingtips.net www.zabang.softpedia.softpedia.marketingtips.com http://www.html http://carte-seo. www.eu www.ro www.com/tools.roportal.ro/stiri/arad/articol/sigmeth-s-a-238ntors/cn/news-2008080302572641 http://www.info.cgi?%20dist=marketingtips http://www.softpedia.ando.linkreferral.com/domains2.ro http://www.pdf.glsa.gif http://www.com/style_emoticons/default/huh.html www.virtualarad.gif http://forum.gif http://forum.gif http://forum.sportarad.ro/.com/style_emoticons/default/biggrin.ro www.ro 70 .FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ www.com/links.com/style_emoticons/default/wink.ro www.ro/articol_10928/dosarul-unui-tanar-batut-de-un-militar-la-chiineu-cris-a-pierdut-undeva-intre-incompetena-i-corupie-la-nivel----mediocru-%28foto-video %29.

FORME ALE PRESEI PE INTERNET ÎN ARAD ___________________________________________________________________________________ 70 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful