PARTEA I Simulink.

Elemente de baza Mediul de simulare MATLAB-SIMULINK este un program cu aplicatie sub Windows, cu ajutorul caruia se poate realiza simularea unor sisteme cu grad mare de complexitate. Acest program are procedura de calcul a MATLAB remarcandu-se prin declararea sub forma matriceala a variabilelor sistemului. Modalitatea de lucru cu MATLAB-SIMULINK este facila si se bazeaza pe blocuri care indeplinesc o gama variata de functii, ca de exemplu: matematice, de legatura (conectare), de vizualizare grafica etc. Un model al unui sistem complex cuprinde o multime de blocuri care sunt interconectate, avand la baza modelele matematice ale ecuatiilor ce descriu miscarile corpurilor sistemului. Toate blocurile sunt grupate în biblioteci (Library) denumite Toolbox sau Blockset. Biblioteca SIMULINK se deschide atunci cand se apasa butonul Simulink Library Browser din fereastra Matlab (fig. 1). Acelasi lucru se obtine si daca se tasteaza comanda simulink în fereastra Matlab.

Fig. 1 Fereastra Matlab

Fig. 2 Deschiderea librariei Simulink Browser

dupa care in urma apasarii click stanga pe mouse. apasand click pe butonul (Create a New Model) al ferestrei Simulink Browser sau al oricarui nou model. 4 Deschiderea unui nou model . ca de exemplu: din meniul File -> New -> Model al oricarei ferestre de biblioteca. Fig.Dupa selectarea unei biblioteci. se va deschide un nou model in care va fi transferat blocul ales. sau cu shortcut Ctrl+N în orice fereastra de biblioteca. aceasta isi arata continutul daca se apasa pe mouse prin click stanga. 3 Continutul bibliotecilor si crearea unui nou model Exista mai multe modalitati prin care se poate deschide un nou model. apoi se selecteaza un bloc prin aceeasi miscare. Fig.

Se dechide apoi fereastra de dialog Block parameters: Transfer Fcn in care se declara coeficientii numitorului si ai numaratorului functiei de transfer a modelului ce va urma sa fie construit. pe care s-a apasat dublu click cu butonul din stanga al mouse-ului. s-a folosit blocul Transfer Fcn. Ca exemplu. se apasa click pe butonul din dreapta al mouse-ului si se va deschide fereastra de dialog Help care contine toate informatiile necesare pentru insusirea modului de lucru.5 Completarea unui bloc cu datele care-l definesc In situatia in care utilizatorul nu cunoaste modalitatea de declarare a parametrilor blocului selectat.Aducerea unui bloc in noul model se face prin tragerea lui pana in momentul in care acesta ajunge in fereastra special creata. 6 Accesarea ferestrei de dialog Help . Fig. Fig.

blocurile trebuie sa fie interconectate. se aduc in fereastra modelului blocuri de vizualizare cum ar fi. facandu-se in acest mod intrarea si iesirea semnalului in blocuri. 7 Apelarea comenzii Simulink Help Pentru functionarea modelului. Apoi.Acelasi lucru se poate face daca se selecteaza comanda Help apoi Simulink Help prin apasarea butonului stanga al mouse-ului. Acest lucru se realizeaza unind o margine a unui bloc (prin apasarea in mod continuu pe butonul din stânga al mouse-ului) cu o margine a altuia. 8 Activarea blocului Scope . Fig. de exemplu osciloscoape aduse din biblioteca Sinks -> Scope. Fig. Apasand dublu click pe blocul care simbolizeaza osciloscopul. in fereastra de dialog Help se selecteaza/tasteaza Using Simulink: Transfer Fcn si va aparea descrierea modului de utilizare cu acel bloc. acesta se activeaza prin deschiderea unei fereastre de dialog. Odata finalizata schema bloc corespunzatoare modelului matematic ce descrie comportarea sistemului complex. moment in care utilizatorul poate incepe configurarea osciloscopului.

9a).fig. 9b Fig.Configurarea osciloscopului consta in definirea domeniului axei y si a semnalului vizualizat (prin click-dreapta în fereastra osciloscopului pentru deschiderea unei casete de dialog în care se selecteaza Axes properties – fig. selectarea numarul de axe al osciloscopului precum si intervalul de timp (Time range) in care se doreste vizualizarea simularii (click pe butonul Properties . 9a Fig. 9b) Fig. 9 Setarea parametrilor osciloscopului .

Fig. se face cu comanda din meniul File ->Save As. sau cu shortcut-ul Ctrl+T. prin ce metoda de integrare se rezolva ecuatiile modelului matematic (Solver options). Fig.In continuare. 11 Initializarea simularii Salvarea modelului. eroarea (Relative tolerance) etc. sau din meniul Simulation-Start. pasul maxim de integrare (Max step size). din meniul Simulation Parameters se precizeaza momentul de timp cand incepe simularea (Start time). durata acesteia (Stop time). 10 Setarea parametrilor procesului de simulare Pentru inceperea simularii se apasa click pe butonul Start din toolbar-ul ferestrei modelului. precizandu-se directorul si numele sub care va fi salvat. . in SIMULINK.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful