. Acestea au la baza fenomene ca: tromboza.care pot produce leziuni distructive. metabolici. intoxicatii cu diferite toxine sau substante toxice. hiperemia sau hemoragia. biologici.Integritatea morfofunctionala a SN poate fi afectata de factori patogeni interni (circulatori. respiratori. iritative sau excitatorii. tumorali. psihogeni). arterioscleroza. Factori interni Tulburarile de irigatie care stau la baza afectarii sistemului nervos central sunt ischemia. modificarea rezistentei peretilor vasculari. genetici) sau externi (fizici. chimici. embolia. leziuni vasculare etc. tulburari de vasomotricitate.

Factorii chimici (benzen. senzitive sau psihice. produsi de metabolism etc.Factori externi Factorii traumatici (presiune puternica. toxine. NaCl. leziuni care pot afecta procesele de excitatie sau de inhibitie. frigul si electricitatea.) pot genera leziuni morfofunctionale. procesele motorii. encefalita. virusuri. Factorii fizici care pot genera afectiuni ale sistemului nervos sunt in principal caldura (insolatia. morfina. zdruncinarE) pot provoca leziuni morfofunctionale ale sistemului nervos in lipsa sau prin depasirea efectului amortizor al lichidului cefalorahidian. lovitura. mielita. Factorii biologici (bacterii. meningita). stricnina. . socul caloric). paraziti) patrund la nivelul sistemului nervos cel mai frecvent pe cale hematogena sau neurogena si produc in general reactii inflamatorii (nevrita. Se.

sacadate i incontrolabile. tremor i instabilitate postural .Boala Parkinson este o boal degenerativ ce survine în urma distrugerii lente i progresive a neuronilor. joac un rol important în controlul mi c rilor. Întrucât zona afectat . centrul creierului. pacien ii prezint gesturi rigide. .

dar i intoxica iile cu monoxid de carbon i mangan. . dar se speculeaz c ar fi vorba de o combina ie între factorii de mediu(expunerea mediu(expunerea prelungit la erbicide i pesticide anumite droguri. tumorile craniene) i cei genetici. hidrocefalia. MPTPmedicamentele i substan ele ce inhib receptorii de dopamin . cum ar fi MPTP-ul.Care sunt motivele pierderii progresive a neuronilor în boala Parkinson nu se tie.

prin afectarea celulei motorii nervoase din coarnele anterioare ale maduvei spinarii. Paralizia o gasim in caz de inflamatie sau leziune a unui nerv periferic. a axonului sau a prelungirii acestei celule care iese din maduva. .Paralizia reprezinta pierderea totala a miscarii in teritoriul unui muschi sau segment de corp.

tumori. fie a membrelor inferioare) -tetraplegie (paralizia tuturor membrelor). .Cauzele care pot produce paralizii sunt multiple: infectii. Dupa intinderea paraliziei deosebim: -monoplegie (paralizia unui membru) -hemiplegie (paralizia unei jumatati de corp) -paraplegie (paralizia fie a membrelor superioare. ruperi de vase sanguine sau astuparea de vase sanguine in sistemul nervos. lovituri cu distrugeri de substanta nervoasa.

Epilepsia este o dereglare a sistemului nervos care produce descarcari bruste si intense de activitate electrica in creier. al vederii sau chiar al starii de constienta. . Aceasta activitate electrica anormala de la acest nivel se manifesta clinic prin convulsii care afecteaza controlul miscarii. al vorbirii.

.intoxicatii voluntare sau involuntare cu plumb.boala Alzheimer.tumorile cerebrale. .o rana serioasa la cap (o fractura a unui os al craniului sau o leziune in profunzimea creierului.Factorii care cresc riscul de a face epilepsie sunt urmatorii: .convulsiile febrile in copilarie. . .probleme de dezvoltare a creierului inainte de nastere. .predispozitie genetica. . . .o lovitura sau boli care au afectat vasele de sange din creier. .Consumul exagerat de alcool sau droguri. cu alte toxice sau fum. .infectii ale sistemului nervos central.

aparand sub forma de placi. a substantei albe.Boala demielinizanta (care antreneaza disparitia mielinei. substanta lipidica ce inconjoara fibre le nervoase ale substantei albe) a sistemului nervos central. in principal. . adultii tineri de ambele sexe cu predominanta feminina (60% dintre cazuri). traducandu-se printr-o scleroza (intarire traducanduprintrprovocata de o depunere anormala de tesut conjunctiv). Scleroza in placi atinge.

(2) Tulburari legate de comportamentul care se asociaza cu alcoolul (abuzul si dependenta de alcool). halucinoza alcoolica). induse de alcool) . sevrajul. (3) Tulburari cu efecte persistente (tulburarea amnestica persistenta. encefalopatia Wernike si sd Korsakoff. deliriumul. dementa.Alcoolul Tulburarile psihice asociate cu alcoolismul se pot clasifica in trei grupe: (1) Legate de efectele directe ale alcoolului asupra creierului (intoxicatia.

sentimente de tensiune. Acestea provoaca excitatii psihologice.Drogurile Drogurile cunoscute sub numele de ³moarte alba´ sunt reprezentate de hasis.agitatie.singurul scop care mai exista in viata consumatorului ramanand consumul de droguri.modificarea senzatiilor auditive.modifica personalitatea.agresivitate. lipsa drogurilor produce un rau fizic.cocaina.dureri musculare si de oase.cu transpiratii. .insomnie.extasy.neliniste.olifactive.marijuana.altereaza psihicul si distruge sistemul nervos.

Abuzul de tutun prin nicotina si gudron produce tulburari de memorie.delir.ameteli.de vedere.palpitatii ale inimii.ameteli.tremuratul mainilor.Cafeaua si tutunul Cafeaua prin exces produce insomnie.astenie.cancer pulmonar. .

ro http://www.doctoracasa.org http://articole.ro http://www.alcoolism.ehttp://www.org http://www.e-referat.ro http://www.ro .famouswhy.LVS Crepuscul 2005 http://www.ed.sanatateatv.informatiamedicala.alcoolism.sfatulmedicului.referat.ro http://www.Manual de biologie.net/referate http://www.ro http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful