_____________________________________Raport de cercetare Universitatea ‘’Babes-Bolyai’’ Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor Sectia : MARKETING

Ciocolata MILKA

1

Introducere…………………………………………. Analiza rezultatelor…………………………………pag 10 2 .pag 3 1. Metodologie…………………………………………pag 9 3.pag 5 2.SUMAR Rezumat…………………………………………….

aceasta a devenit un deliciu culinar al celor mai respectate curti regale europene. preluand apetitul acestora pentru cacao. adaugand apa si miere de albine sau zahar. intre anii 1519 si 1521. Kandia. bastinasii Americii se Sud descopereau arborele de cacao. spaniolul Hernando Cortez s-a aratat interesat de acest fruct nobil. Astfel. fiind rezervata cercurilor de nobili. ei au numit "XOCOATL" bautura energizanta. ardei. pe care o produceau adaugand malai. Acest lucru se intampla. . “boabele dulci” au parcurs un drum lung. insa la posibilitatea de a produce o “bautura de ciocolata”. Abia incepand cu secolul 18 masele au avut acces la aceasta bautura . Am ales marca de ciocolata Milka urmand sa realizam o cercetare de marketink. Cu ocazia acostarii din anul 1502. Europenii nu s-au aratat foarte entuziasmati de aceasta bautura azteca a zeilor. lansand astfel ciocolata de casa. ea nefiind in concordanta cu obiceiurile europene. ea nefiind in concordanta cu obiceiurile europene. adaugand apa si miere de albine sau zahar. Mai tarziu. piper si apa. in urma cuceririi Imperiului Aztec. .2. Dar pana acolo. lista informatiilor ce se doresc a fi obtinute este : 3 .INTRODUCERE De la Columb la Suchard Cu aproximativ 1400 de ani inainte de aparitia tabletei mov Milka. Mai tarziu. si l-a adus in cele din urma in Europa. considerand-o „necultivata“. Pentru a putea stabili obiectivele cercetarii de marketing am parcurs un proces de documentare in ceea ce priveste consumul de Milka . si l-a adus in cele din urma in Europa. Milka. considerand-o „necultivata“. in urma cuceririi Imperiului Aztec. asadar cu mult inainte ca Philippe Suchard sa serbeze pe 17 noiembrie 1825 deschiderea propriei ciocolaterii. Se nascuse „Chocolata“! In scurt timp. intre anii 1519 si 1521. Aztecii au fost cei care. Un bucatar inventiv s-a gandit. insa la posibilitatea de a produce o “bautura de ciocolata”. Columb nu a aflat nimic despre cacao. determinarea principalilor concurenti. Un bucatar inventiv s-a gandit. respectiv boabele de cacao ca aliment si delicatesa. In urma unei cercetari documentare realizate cu scopul de a observa comportamentul de consum fat ade ciocolata am observat un interes fata de mai multe marci de ciocolata : Heidi. spaniolul Hernando Cortez s-a aratat interesat de acest fruct nobil. La inceput. Europenii nu s-au aratat foarte entuziasmati de aceasta bautura azteca a zeilor. in secolul 12 au cucerit poporul toltecilor.

Povestea marcii Milka 4 . codificat sub forma intrebarilor de tip grila sau cu raspuns deschis. de toate varstele. fiecare obiectiv inscris in lista informatiilor ce se doresc a fi obtinute se regaseste in continutul chestionarului. ne-am ales un esantion format din .• • • • • Frecventa de cumparare a marcii de ciocolata Milka. dornici a consuma ceva dulce si pentru care a consuma o ciocolata este o placere personala In acest context. Cunoasterea numarului de cumparatori fideli . Acest segment este unul reprezentativ datorita caracterului de consumatori impulsivi. Motivatiile comportamentului de a cumpara sau de a nu cumpara ciocolata Scopul achizitionarii ciocolatii Sortimentele preferate Avand ca principala ipoteza de lucru faptul ca ciocolata este adresata tuturor consumatorilor.

dotand-o cu o roata. la acea vreme neexistand in Neuenburg nici macar o moara de apa. Pentru a nu mai fi nevoit sa produca totul manual. la Boudry. pe care le avea in bagajul sau de mana. Serriéres. In 1887. Cu ajutorul acestui utilaj. si el nu isi poate vinde marfa cu succesul dorit. cum deseori se intampla in viata. Dar. La acel moment. lucrurile se petrec altfel. Deja la un an dupa deschiderea ciocolateriei. daca Philippe Suchard s-ar mai fi intors in Europa. in cazul in care devenea un om de afaceri de succes. el face reclama pentru un nou desert proaspat. respectiv rotor cu doua pietre de moara imense. care avea sa ii aduca noroc atat lui. In septembrie 1814. astfel incat acesta era o delicatesa inchisa la culoare si amaruie. Intr-un anunt publicat. norocul altora“. „Ghinionul unuia. care ii va servi drept masina de framantat. el reconstruieste moara. ginerele lui Philippe Suchard fondeaza prima fabrica de ciocolata din Imperiul Austro-Ungar de la acea vreme. in satul invecinat. ceea ce inseamna in romana “ciocolata fina de casa”. Suchard putea produce 25-30 kg de ciocolata pe zi. Carl Russ Suchard. Philippe Suchard pune in practica cel de-al doilea proiect al sau. "au chocolat fin de sa fabrique". Philippe Suchard. Incepem cu anul 1797: pe 9 octombrie se naste in Elvetia. Philippe Suchard isi deschide propria ciocolaterie in Neuenburg. In mai 1824 el isi indeplineste un mare vis: Philippe Suchard pleca in lunga calatorie spre marea America. pe care in prima faza a vandut-o sub forma de tablete sau napolitane. se hotaraste sa isi extinda afacerea. Probabil ca totul era produs manual. ciocolatei (cu exceptia ciocolatei lichide) nu ii fusese adaugat lapte. insa el isi incearca pentru a doua oara sansa in tara sa natala. Din pacate. trebuiau sa il transforme intr-un om de afaceri de succes. nu se cunoaste exact cum producea aceasta ciocolata.Povestea marcii Milka reprezinta o incursiune in istoria familiei si companiei Suchard. cat si tuturor fanilor ciocolatei… Pe 17 noiembrie. el isi incepe ucenicia de cofetar in ciocolateria din Berna a fratelui sau Frédéric. in 1826 el reuseste sa inchirieze foarte avantajos o moara parasita. Astfel. 5 . Ceasurile si broderiile elvetiene. In continuare. Astfel. Cine stie.

„In Alpi. Dupa ce. care produce pana in zilele noastre produse delicioase din ciocolata. emblema marcii Milka. De aceea vacutele dau cel mai bun lapte. baloane etc – vacuta mov va ramane. de fapt alaturarea primelor silabe ale cuvintelor lapte (Milch) si cacao (Kakao) in limba germana. si de atunci este esenta reclamelor Milka. celor patru copii ai sai era o fabrica de ciocolata de prima clasa. apare primul spot publicitar cu vacuta mov. in prima campanie publicitara au aparut multe alte obiecte de culoare mov – brazi de Craciun. Inca de la aparitie. Aceasta se incadreaza perfect in imaginea marcii. vacuta Milka a fost protagonista unui numar de 100 spoturi televizate. Vacuta Milka Inspirata din motto-ul „Apropie-ti departarile. atragand atentia din primul moment asupra ciocolatei. aerul este mai curat. cand numele marcii „Milka” este inregistrat. in 1901 „Legenda Mov” vede lumina zilei. In 1973. Din pacate. cea mai fina ciocolata”. deoarece a murit in anul 1884. emblema marcii – vacuta – a primit de asemenea culoarea mov. intruchipand finetea laptelui din Alpi. Numele „Milka” reprezinta. Aceasta sintagma a deschis calea vacutei mov din Alpi. Milka nu a colorat numai ambalajul. peste ani. indeparteaza-te de toate cele cunoscute“. Din cel mai bun lapte. pe acesta fiind imprimate o vacuta si o vedere panoramica a Alpilor. Unsprezece ani mai tarziu. 6 . apa este mai pura si iarba mai verde. ambalajul tabletei Milka este mov. pionierul Philippe Suchard nu a putut trai si el clipa importanta.Abia in anii 1890 a fost scoasa pe piata ciocolata cu lapte Suchard. Insa. pentru care agentiei Young & Rubicam i-a fost decernata medalia de aur de catre Art Directors Club. se produce cea mai buna. Din 1973. ceea ce a lasat in urma.

de ce neaparat o pe vremea acea astazi vacuta? Aceasta intruchipeaza mai bine decat oricare alt animal originea marcii Milka: lumea Alpilor si laptele din Alpi. 40. aparea pentru prima oara o vacuta din Alpi. unde fiecare al treilea copil a ales culoarea mov.In anul 1901 se lanseaza ambalajul de culoare mov al ciocolatei Milka. un simbol al calitatii. este considerata un personaj simpatic. Dar. devenind una dintre cele mai de succes figuri publicitare. fani in intreaga lume. Vacuta Milka contribuie decisiv la vanzarile anuale: cca 400 de milioane de tablete de ciocolata. vacuta. intre timp. Vacuta mov. emblema a marcii. in anul 1995. se regaseste pe toate ambalajele Milka.000 de copii din Bavaria au participat. 30 de milioane de Iepurasi de Paste si Mosi Craciuni si multe alte produse din ciocolata fina Milka cu lapte din Alpi. Pe fondul mov al ambalajului. Si-a castigat. la un concurs de desenat vacute. credibil si plin de bunavointa.Vacuta mov inca in alb si negru. 7 . Si cum a capatat vacuta culoarea mov? Din anii 90. in intreaga lume.

Produsele Milka 1. 2. Milka Tablete Milka M-Joy Milka praline Milka special pentru copii Produse de sezon Informatii nutritionale 1.Milka Tablete Milka tablete 100 g Milka tablete 250 g Milka Luflee Milka Diet 1. 5.1 Milka tablete 100g Lapte din Alpi Noisette Alune de padure Alune si Stafide Ciocolata alba Happy Cows Milka Iaurt si Capsuni Frisca 8 . 4. 6. 3.

Milka Diet este disponibila in hipermarketuri si magazine mari care au un raft dedicat pentru produse de acest gen. si are un continut de inulina de 14%.3 Milka Luflee Milka Luflee Alpine Milk Milka Luflee Noisette 1.2 Milka Tablete 250 g Lapte din Alpi Alune intregi Alune si stafide 1. cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi aduce pe piata din Romania o tableta special dedicata diabeticilor. Milka Diet cu Lapte din Alpi 9 .4 Milka Diet Milka. Noul produs inlocuieste continutul de zahar cu fructoza.1.

METODOLOGIE 10 . 3. Milka Lila Collection sunt praline destinate cadourilor. acest ritm mentinandu-se si in primele luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut". umplute cu crema fina de capsuni sau alune de padure. de inima. Milka Praline Pralinele I Love Milka sunt facute din cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi. fata de 2005.2.Milka M-Joy Milka M-joy Lapte70g Milka M-joy Alune Milka M-joy Alune Intregi 70g 38. "Milka este brandul cu cea mai rapida crestere de pe piata tabletelor de ciocolata. vanzarile produselor Milka (in volum) au crescut cu 33%.5g Milka M-joy migdale 3.liderul segmentului premium al tabletelor de ciocolata cu 33% fata de 2005. a declarat Doina Cavache. corporate affairs manager al Kraft Foods Romania. a inregistrat anul trecut o crestere a vanzarilor de produse Milka. In 2006. Fiecare cutie contine opt tipuri diferite de praline. triplandu-si cota de piata in ultimii trei ani. intr-o forma unica. cel mai mare producator de ciocolata de pe piata locala. nugat. menite sa satisfaca cele mai sofisticate gusturi. I Love Milka cu crema de I Love Milka cu crema de I Love Milka cu crema de alune de padure 150g alune de padure 120g capsuni 120g 25 praline 20 praline 20 praline Milka Lila Collection 260g (23 praline) Kraft Foods Romania. din cea mai fina ciocolata cu lapte din Alpi si alte ingrediente delicioase: martipan. alune de padure.

aria de aplicabilitate fiind orasul Cluj-Napoca.Aceasta cercetare de marketing este una preponderent calitativa. datorita faptului ca : esantionul a cuprins un numar prea mic de respondenti format doar din studente. chestionarele fiind repartizate in proportie de 50% pentru fiecare. pe fiecare chestionar in parte . adica. in culegerea datelor . Rezultatul acestei cercetari nu este perfect reprezentativ. La realizarea acestei cercetari. Metoda de esantionare fiind cea empirica. acestea find completate in proportie de 100%. esantionul rezulta dintr-o alegere rationala. chestionarul nefiind realizat de profesionisti si eventualele erori de interpretare. au participat 2 anchetatori. Rezultatele obtinute prin aceasta metoda trebuie interpretate cu multe precautii nefiind justificata – in nici un caz – extrapolarea la intreaga populatie. fiind aplicata asupra unui esantion de 100 de persoane. Metoda empirica aleasa de noi a fost voluntariatul.0. 11 . iar programul informatic utilizat fiind SPSS 11. In centralizarea datelor s-a aplicat o metoda e codificare a raspunsurilor . care sa „semene” cu populatia din care a fost extras.

4.1% achizitioneaza o tableta de 35g.8% Frecventa relativa fiind :21. 5.9 snacks-uri. Exprimat procentual asta inseamna ca esantionul chestionat este format 100% din persoane care consuma dulciuri.8% -1 persoana : cand vreau ceva dulce-1. 16. iar a celor care au raspuns „nu” este 0.8 % din persoanele chestionate consuma ciocolata. Intrebarea 5 : 12 .8 % din totalul persoanelor consuma zilnic. doar 7 persoane consuma caramele. 17 persoane consuma praline si 16 persoane consuma snacks-uri. 12. 12 persoane consuma saptamanal si 4 persoane au ales alta varianta si anume : -1 persoana :cand am pofta-1.7 praline si 11. 78. Intrebarea 2 : Ce tipuri de dulciuri consumati ? Din numarul de raspunsuri de 134.8% -1 persoana : o data la 2 saptamani-1.8% -1 persoana :ocazional-1.2 caramele. 52 de persoane consuma ciocolata. 4% consuma saptamanal.4 % bomboane.iar 7 % achizitioneaza doua tablete de 100g. 43 de persoane achizitioneaza o tableta de 100g. si 7 persoane achizitioneaza doua tablete de 100g. Analiza datelor • Analiza individuala a intrebarilor Intrebarea 1 : Consumati dulciuri ? La aceasta intrebare numarul persoanelor care au raspuns „da” este 100. Intrebarea 3 : Cat de des consumati ciocolata ? La aceasta intrebare 21 de persoane consuma zilnic ciocolata. 20 de persoane consuma batoane de ciocolata.2% achizitioneaza o tableta de 100g.9 % batoane de ciocolata. 14. 23 de persoane consuma o data la 2 zile. 41.8 % consuma o data la 2 zile. Intrebarea 4 : Ce cantitate de ciocolata achizitionati cel mai des cand mergeti la cumparaturi ? Din cele 55 de persoane chestionate 5 persoane achizitioneaza o tableta de 35g. 22 de persoane consuma bomboane.Frecventa relativa este de :9. Frecventa relativa fiind : 38.

51 de persoane considera ca o ciocolata de calitate trebuie sa fie fina.5 % considera ca trebuie sa fie fina. 12 persoane ca trebuie sa beneficieze de o promovare intensa. Asta inseamna ca din numarul total de raspunsuri 32. Intrebarea 7:Ce marci de ciocolata cumparati? Intrebarea 8: Ce importanta acordati urmatoarelor attribute atunci cand achizitionati o marca de ciocolata? 13 .6% considera ca o ciocolata de calitate trebuie sa aiba un pret suficient de ridicat.9% considera ca nu trebuie sa ofere reduceri de pret. din numarul total de raspunsuri de 157.5 considera ca trebuie sa contina minim 60% cacao. 1.5% considera ca trebuie sa aiba un termen de valabilitate lung iar 2. 7. 4.4% sa aiba un ambalaj corespunzator. 7 persoane considera ca trebuie sa aiba un termen de valabilitate lung iar 33 de persoane considera ca trebuie sa aiba un gust deosebit care sa o individualizeze. 29 de persoane considera ca trebuie sa contina minim 60% cacao.Intrebarea 6 : Marcati principalele caracteristici pe care in opinia dumneavoastra trebuie sa le prezinte o ciocolata de calitate? La aceasta intrebare cu raspunsuri multiple.6% sa beneficieze de o promovare intensa. 21 sa aiba un ambalaj corespunzator. 0. 18.1% considera ca trebuie sa aiba un gust deosebit care sa o individualizeze. 1 persoana considera ca o ciocolata de calitate trebuie sa aiba un pret suficient de ridicat. 13. 3 persoane considera ca nu trebuie sa ofere reduceri de pret.

45.4%.1% .5% o considera importanta iar 29.6%.16 persoane considera atributul lipsit de importanta.6% . adica 16. 36 de persoane sunt de parere ca e importanta si 16 persoane o considera foarte importanta. adica 45. Frecventa relative este :5.5% . adica 3.1% .6% -22 persoane il considera important. adica 18. adica 32. adica 89.5% persoane considera ca putin importanta. ceea ce in marime relativa inseamna 10. adica 1. adica 9. adica 69. • Tipul de ambalaj: -1 persoana considera acest atribut liprsit de importanta. 10 persoane important. adica 3% • Continutul de cacao: .3 persoane il considera foarte important.2 persoane considera acest atribut lipsit de importanta.7% • Actiuni promotionale: .2 iar 42 de persoane foarte important adica 76. 3 persoane considera ca imaginea de marca un atribut putin important.9 persoane considera ca fiind important in alegerea unei marci de ciocolata.6 persoane considera acest atribut important atunci cand achizitioneaza o ciocolata.5 persoane considera foarte important acest atribut.9% din numarul celor chestionati -49 persoane considera atributul foarte important.4 % din persoanele chestionate . adica 23.8%.• Imaginea de marca: Din totalul persoanelor. • Raportul calitate/pret: Din cele 55 de persoane chestionate.6% -13 persoane il considera putin important.38 persoane il considera important. 21 de persoane il considera putin important adica 3.1% • Gustul: . adica 29.8% din numarul de chestionati -13 persoane il considera putin important.1% Intrebarea 9 : De obicei de unde cumparati ciocolata? 14 .1% o considera foarte importanta. 1 persoana considera acest atribut lipsit de importanta atunci cand achizitioneaza o ciocolata ceea ce reprezinta 1. adica 40% -18 persoane il considera foarte important. adica 23.25 persoane considera atibutul putin important.

11 persoane cumpara de la magazinul din cartier.5 RON. adica 2.5% sub influenta grupului de prieteni.6% -4 persoane ar plati intre 2.1%. Intrebarea 11: Care e pretul maxim pe care sunteti dispus(a) sa-l platiti pentru o ciocolata de 100g? -1 persoana ar plati maxim sub 2 RON. adica 8.4%. adica 2.8% -16 persoane ar plati peste 4 RON. frecventa relative fiind de 5.1-3. 11 persoane.9% din persoanele chestionate iar 24 de persoane ar plati peste 2 RON.1-1.La aceasta intrebare 27 de persoane achizitioneaza ciocolata de la un centru commercial. adica 50.5 RON.9%.6% consuma deoarece e un energizant efectiv.9% datorita modului de promovare.5RON. adica 38.5%. adica 15.5% . adica 5. 13 persoane. frecventa relative fiind de 30. 28 de persoane un pret minim intre 1. adica 47. adica 13. adica 7.4% la recomandarea unui specialist.6-3 RON. adica 20% iar 17 persoane achizitioneaza ciocolata de la chioscul cel mai apropiat de locuinta sa. adica 1. Intrebarea 10 : Care e pretul minim pe care sunteti dispus(a) s ail platiti pentru o ciocolata de 100g? 2 persoane sunt dispuse sa plateasca un pret minim intre1.8% datorita reducerilor de pret. 39 de persoane.6-4 RON. 2 persoane. adica 49. 7 persoane. 15 .3% -11 persoane ar plati intre 3.6-2 RON. adica 20% -21 persoane ar plati intre 3. Intrebarea 12 Intrebarea 13 Intrebarea 14: Ce va determina cel mai adesea sa consumati ciocolata? La aceasta intrebare dintr0un numar total de raspunsuri de 82. 8 persoane. adica 3.4 pentru ca e un antidepresiv efficient. adica 9.1 din totalul esantionului chestionat. adica 29. datorita oferirii in mod gratuit a unui produs si 2 persoane.8% -2 persoane ar plati intre 2-2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful