1.

INTRODUCERE

Guyana. (locul 5) Densitatea populatiei: 221. Bolivia. Atlantic. stat federal 26 de state si un district federal Sarbatoare nationala: 7 septembrie (aniversarea proclamarii independentei – 1822) Limba oficiala: portugheza Alfabetizare: 85.: 7600 $ (locul 66) Internet: 14. utilizatori. $ (locul 9) PIB/loc. Sunarim. Paraguay.3 mil. Argentina. Suprafata: 8 547 404 km2 (locul 5) Populatie: 184 101 000 loc.3% Moneda: 1 Real=100 Centavos PIB: 1375 md. Uruguay. Guyana Franceza. Venezuela.Nume oficial: Republica Federativa a Braziliei Situare: in NE Americii de Sud Vecinii: Columbia. Peru.5 loc/km2 (locul 150) Capitala: Brasilia Forma de stat: republica prezidentiala. Oc. .

. Din acest motiv mai este numita subcontinentul Brazilia. Oc. Uruguay. Limite: Columbia. ca urmare. Argentina. Guyana Franceza.2. exista putine locuri favorabile amplasarii de porturi. Atlantic. Bolivia. Surinam. Brazilia este una din cele mai intinse tari de pe glob. ocupand aproape jumatate din intinderea Americii de Sud. Tarmurile sale sunt putin crestate si. .LOCALIZARE GEOGRAFICA Avand dimensiuni continentale. Paraguay. Venezuela. Peru. Guyana.

Pedro.09. Miscarea de eliberare care ia nastere in secolulul 18 duce la proclamarea independentei la 07.04. din a doua jumatate a secolului 16. arahuaco s. iar Brazilia se proclama republica federativa sub numele de “Statele Unite ale Braziliei”.11.1500 coasta Braziliei. Arthur de Costa e Silva (1967-1971). alaturi de Argentina si Uruguay la razboiul impotriva Paraguay-ului. Emilio Garrastazu Medici (19711974) si Ernesto Geisel (1974---) Brazilia cunoaste o accelerata dezvoltare economica. Presedintii Janio Quandros si Joao Goulart. Brazilia este un membru fondator al ONU (1945) OSA (1948). Intre 1865-1870 Brazilia participa.1942 declara razboi puterilor fasciste. In 1888 este abolita sclavia.1822. In timpul presedentiei lui Getulio Vargas (1930-1945 si 1951-1954) este promovata o politica de reforme economice si sociale progresiste pe plan intern si o politica externa dinamica. sub numele de Pedro I.10.1889 imparatul Pedro II este detronat.1960). Brazilia participa alaturi de puterile Antantei la primul razboi mondial si devine in 1920 membru al Ligii Natiunilor. Prin tratatul de la Petropolis (1903) Brazilia obtine de la Bolivia teritoriul Acre.a.1917.1822 imparat al Braziliei. La 15. fiul regelui portughez Joao VI se proclama la 12. Rezistenta triburilor indiene este reprimata cu cruzime: pe plantatii sunt adusi. Sub presedentia lui Juscelino Kubitschek (1956-1961) se dezvolta sectorul de stat in economie.12. In timpul presedentiilor lui Humberto Castelo Branco (1964-1967).04. tupayo. caribe. La 22. iar in 1565 Rio de Janeiro (din 1763 capitala Braziliei). orientati spre transformari progresiste. Incepand cu 26. Navigatorul portughez Pedro Alvares Cabral descopera la 22. este initiat procesul de industrializare si este inaugurata noua capitala-Brasilia (21. insa colonizarea portugheza incepe odata cu exceptia lui Martin Alfonso de Souza (15301532) si mai ales dupa stabilierea capitalei coloniei in orasul Bahia (1549). sclavi negri din Africa.08. . sunt inlaturati de la putere in urma unor lovituri de stat militare in 1961 si 1964.SCURT ISTORIC Teritoriul Braziliei este populat in epoca precolumbiana de triburi ameridiene tupi. In 1557 este fondat Sao Paolo.

el a navigat indreptandu-se mai spre vest decat ruta planificata. • Pentru a evita furtunile.iar curentii l-au condus si mai departe spre vest. • cabral a ajuns in brazilia si a numit-o teritoriu al portugaliei. • .Navigatorul portughez Pedro Alvarez Cabral a fost trimis de catre regele Manuel in Estul Indiei cu o flota de 13 nave si 1000 de oameni.

POTENTIAL GEOGRAFIC .4.

a) Relieful Brazilia are un relief monoton si cu altitudini reduse. unde se inregistreaza cele mai mari altitudini de pe teritoriul brazilian: Pico de Neblina (3014 m). in nord. cu altitudini reduse (300-600 m). in ansamblu. inconjurata de vaste podisuri: Podisul Guyanelor. acolo unde eroziunea a individualizat o serie de lanturi muntoase. in sud. Numai in est si sud altitudinile sunt mai ridicate (2000-2900 m). situata in calea alizeului de sud-est. in cea mai mare parte a Podisului Brazilian si a Podisului Guyanelor. Campia Amazonului. totodata. b) Clima Fiind traversata de Ecuator si de Tropicul Capricornului. c) Hidrografia . • subecuatoriala. in Amazonia. inca putin cercetat. ceea ce favorizeaza despletirea raurilor si formarea unor intinse zone mlastinoase. Brazilia are. In extremitatea sudica a tari clima este temperata. si Podisul Brazilian si Mato Grosso. un platou mai inalt (600-900 m). Podisul Brazilian (Planalto Brasileiro) este un platou neted. Campia Amazonului se caracterizeaza printr-un relief neted si cu pante mici. alcatuit dintr-o campie intinsa. si. o clima calda si umeda: • ecuatoriala. La vest de aceasta se afla Mato Grosso. La nord de Amazonia se desfasoara prelungirile Podisului Guyanelor.

est. in est. • vegetatia ierboasa diferentiata in: campos (indeosebit in Mato Grosso). cu peste 4000 de specii de arbori: castanul de Para (peste 70m inaltime). . arborele de cauciuc. in sud. mai bogata in specii si presarata cu arbori si arbusti cu frunze cazatoare in anotimpul secetos. Principalul curs de apa este Amazon. Acesta curge aproximativ pe directia vest.. unii fiind adevarate fluvii: Madeiara. Purus s. d) Vegetatia In Brazilia au o mare extensiune doua formatiuni vegetale: • selva. Pe teritoriul Braziliei primeste numerosi afluenti mai ales pe dreapta.a. palisandrul. e) Fauna Este cea caracteristica Americii de Sud. Se remarca prezenta in apele Amazonului a sarpelui anaconda. acaju-ul s. Alte fluvii importante sunt: Sao Francisco. cu vegetate xerofita.Brazilia are una din cele mai bogate retele hidrografice din lume. sertao. potential hidroenergetic ridicat. caracterizata prin: debite bogate. Iguacu). existenta unor cascade spectaculoase (de exemplu. mai putin speciile andine. in nord-est. paralel cu Ecuatorul. cel mai mare de pe glob (atinge 7m lungime) si a pestelui rapitor piranha.a. si Parana.

POTENTIAL DEMOGRAFIC .5.

1 ‰. totodata. b) Asezarile umane Brazilia este tara latino-americana cu cele mai multe orase mari: 12 au peste un million de locuitori. peste patru cincimi din populatia tarii sunt concentrate de-a lungul coastei atlantice sau in apropierea acesteia. monumentale. in scopul atragerii populatiei in aceasta regiune mai putin locuita. Este.2 ‰. Natalitate 17. cel mai mare oras sud-american. mare centru minier si siderurgic. multa vreme cresterea efectului populatiei sale s-a datorat imigrantilor. dar se afla in usoara scadere in favoarea mulatrilor si a negrilor. Brasilia. Sao Paulo. . Belo Horizonte. Asa se explica faptul ca. Pe mai mult de jumatate din intinderea Braziliei (Amazonia. Astfel.1 ‰. Ca in cazul multor tari americane. totodata.U. Ulterior au fost atrasi italieni.A. germani si alti europeni. la fel ca in S.a) Caracterizarea populatiei Brazilia este cea mai populata tara latino-americana. Fiind singura colonie portugheza din America. se intalnesc indeosebi in sud-est. concetrand jumatate din intreaga populatie a Americii de Sud. situat in Podisul Brazilian. spor natural 11. spanioli. orasul are forma unui avion. unul dintre cele mai dinamice din lume in privinta cresterii demografice si economice.indeplinind numai functie administrative si cultural-stintiifica. speranta de viata la nastere: 67 ani [ masculin) si 75 ani [ feminin). Populatia alba este inca majoritara (cu putin mai mult de jumatate din total). populatia sa a crescut de peste 50 de ori in mai putin de 200 de ani: de la numai 3 milioane in 1800 la peste 160 milioane in 1996. in primele secole de colonizare portughezii au fost majoritari.7 %. mortalitate 6. dispuse in asa fel. Mato Grosso si alte regiuni) densitatea populatiei este foarte redusa: sub un locuitor pe km2. una dintre cele mai populate tari de pe glob: ocupa locul 5. cel mai important centru economic al Braziliei. Aceasta intrucat din 1960 are o capitala noua. Negrii. singura tara latino-americana in care capital nu este cel mai populat centru urban. Cele trei orase mari constituie polii de crestere ai Megalopolisului brazilian. populatia urbaana 81. unul dintre putinele orase mari din interiorul tarii. Nu are intreprinderi industriale. mare centru financiar si comercial mondial (piata mondiala a cafelei). incat. urmasi ai sclavilor africani adusi pe plantatiile de cafea. Exista mari diferentieri teritoriale in repartitia populatiei. Alte orase: Rio de Janeiro. Brazilia cuprinde numai edificii moderne. privit de sus. construita in interiorul Podisului Brazilian..

.

mangan. mai ales in partea central-sudica.POTENTIAL ECONOMIC Brazilia este una dintre cele mai dezvoltate tari latino-americane din punct de vedere economic.). metale pretioase. .6. potential hidroenergetic. a) Resursele naturale Brazilia este foarte bogata in resurse naturale: paduri. staniu s. terenuri arabile. nichel. bazandu-se pe un potential uman si natural deosebit. locul 2 pe glob. indeosebi in Amazonia (jumatate din fondul forestier al Americi de Sud).a. minereuri feroase si neferoase ( bauxita.

una dintre cele mai mari din lume). o puternica dezvoltare si diversificare. • citrice ( in principal portocali si bananieri). cultivate indeosebi in sud-est. • metalurgia neferoasa: mai ales staniu si aluminiu. In ultima vreme accentual este pus pe dezvoltarea unei infrastructuri rutiere in nord-est si in Amazonia. Este foarte concentrata teritorial in triunghiul economic Sao Paolo-Rio de Janeiro-Belo Horizonte. Acestea sunt crescute atat intensiv.a. a uleiurilor vegetale s.Industria Brazilia este cel mai mare producator american si unul dintre cei mai importanti din lume la extractia de: • minereu de fier: exploatat in principal din zacamantul Itabira.a. indeosebit in Podisul Brazilian. Brazilia este un producator tot mai important in domenii cum sunt: • siderurgia: una dintre putinele tari din lume cu o productie in crestere. . soia. in mari ferme din principalele regiuni de cultura. fosfati naturali. fiind unul dintre marii producatori mondiali. c) Transporturile Reteaua cailor de comunicatie. sare s. nu acopera intregul teritoriu al tarii. b) Agricultura Brazilia se inscrie in randul tarilor cu o agriculutura puternica si diversificata.cat si pe baza de lana.atat pe baza de bumbac. matase naturala si artificiala. Unele plante sunt destinate. de asemenea. tutun ( tutunul mai ales in sud). porumb. Este in crestere productia de petrol. • cacao. desi este diversificata. Industria prelucratoare a cunoscut. Brazilia este si unul dintre marii crescatori mondiali de animale. cat si extensiv. Cultura plantelor se practica in principal in regiunile care graviteaza spre coasta atlantica. • staniu ( in statul Para si in teritoriul Rondonia). a zaharului ( unul dintre principalii producatori mondiali ). la granita cu Paraguay. consumului intern: fasole ( locul 1 pe glob). un combinat mare si modern se afla la Tubarao. nave maritime. Altele sunt destinate exportului: • cafea si terstie de zahar ( locul 1 pe glob la ambele). orez. bine dezvoltate industrille traditionale. un insemnat producator de bauxita ( statul Minas Gerais). Este. • • Raman. si porcine. • mangan: in statul Bahia. mai ales bovine si cabaline ( la ambele locul 2 pe glob). • constructii de masini: autovehicule ( locul 1 in America Latina). Brazilia este cel mai mare producator latino-american de energie electrica.a. in principal. pe fluvial Parana. usoara si alimentara: textila. aceasta fiind obtinuta in cea mai mare parte in hidrocentrale. In aceasta tara se afla cea mai mare hidrocentrala in functiune din lume: Itaipu. cartofi. aur (mina Morro Velho. fiind concentrata in sud si sud-est. in continuare. aici fiind construit Transamazonianul. Sao Paolo reprezinta cel mai mare si modern complex industrial din intreaga America Latina. masini agricole s. in ultimele decenii ale secolului al XX-lea.

Brazilia ocupa locul 2 pe glob. cafea si zahar. transportul fluvial este bine dezvoltat. festivaluri populare ( Carnavalul de la Rio) • orasul Sao Paulo si imprejurimile: monumente din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea sau moderne.a. • capitala Brasilia.a. cacao s. muzee s. • cascada Iguacu. cu statiuni balneomaritime ( Copacabana).. Ouro Preto s.a. bogate in monumente arhitectonice coloniale. Parana s. Importa mai ales masini. In schimb. la nivel mondial acesta este nesimnificativa. Principalele aeroporturi se afla in orasele Sao Paulo. utilaje si echipament industrial. e) Comertul exterior Brazilia este cel mai mare export mondial de minereu de fier. unele sectoare alea fluviilor Amazon. • “orasele istorice” Belo Horizonte.Reteaua aeriana este imensa. peisaje deosebite.a. Se adauga alte minereuri ( bauxita. produse chimice).. reteaua navigabila de acest fel insumand peste 40 000 km.). . cu monumente. f) Turismul Principalele atractii turistice sunt: • orasul Rio de Janeiro si imprejurimile. ciment. cu edificii moderne. staniu) si produse agricole ( bumbac. dar si produse industriale ( autovehicule. Cele mai mari porturi sunt Santos ( specializat in exportul de cafea) si Rio de Janeiro. Desi la flota comerciala maritima detine primul loc in America de Sud. Rio de Janeiro si Brasilia.

Cele mai populare religii in Brazilia suntromano-catolicismul. majoritatea protestantilor au fost membrii ai "bisericilor traditionale". bucataria. De atunci. din cauza unor puternice legaturi dintre colonii cu imperiul Portughez. numarul de membri Neopentecostali Penticostali au crescut in mod semnificativ.4% se considera agnostici. 7. Italienii.7.avand cea mai mare populatie catolica din lume. au influentat muzica. Traditia culturala a Braziliei se extinde la stiluri de muzica. Astfel. Influente majore au provenit la inceput din cultura portugheza. Cele mai recente recensaminte prezinta urmatoarele numere: 74% din populatie este de catolica (in jur de 139 de milioane). atei sau . Printre alte mosteniri. deoarece are cea mai mare populatie japoneza in afara Japoniei. Carnavalul brazilian are caracteristici distincte regionale. frevo. forro. si de sclavi din Africa. germanii si alti imigranti europeni au venit in numar mare si influentele lor sunt resimtite mai aproape de Sud-Est si de Sud in Brazilia. Protestanii sunt in crestere. care includ samba. religia catolica si stiluri arhitecturale. religia si limba. Brazilia a contribuit. care poate fi vazuta in multe lucrari de compozitori. populatia musulmana din Brazilia este compusa in cea mai mare parte de catre imigrantii arabi. Desi Islamul a avut pentru prima data sclavi din Africa. CULTURA SI CIVILIZATIE O gama larga de elemente au influentat cultura braziliana. bossa nova. Carnavalul brazilian este o sarbatoare ce are loc anual cu 40 de zile inainte de Pasti si marcheaza inceputul Postului Mare. o noua tendinta a fost de crestere in conversii printre cetatenii nonarabi. la muzica clasica. Alte festivaluri regionale includ si Boi Bumbá Festa Junina ( Festivalurile din iunie). de asemenea. doar 27000 traiesc musulmani in Brazilia.nativii din America de Sud (cum ar fi Tupi). dansul. portughezii au introdus limba portugheza. Pana in 1970. Alte aspecte ale culturii braziliene sunt contributii ale imigrantilor europeni si asiatici. presbiteriani si baptisti. iar acestea din urma de Ziua Sfintilor (600000). inclusiv Martorii lui Iehova (1100000). 15.4% sunt protestanti (in jur de 28 de milioane). pagode si multe altele. Brazilia este o societate multietnica si multiculturala. in cea mai mare parte a tarii. de cele mai multe lutherani. Popoarele amerindiene au influentat limba si bucataria brazilienilor si africanii adusi Braziliei ca sclavi. Cea mai mare populatie de budisti din America Latina traieste in Brazilia. din 2000. Cu toate acestea.

3% care urmeaza spiritismul (circa 2.2 milioane). iar unele practica un amestec de religii diferite. cum ar fi candomble si umbanda si 1.7% sunt membri ai altor religii. evrei (150000). Unele dintre acestea sunt budiste (215000). islamice (27000). 0.fara o religie (de aproximativ 12 milioane).3% urmeaza religii africane traditionale. . 1.

ROLUL BRAZILIEI IN SISTEMUL MONDIAL ACTUAL Profesor coordonator: Marinciu Violeta Elevi:iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Stoian Florinaaaaaia Strambeanu Cristina Sulugiuc Andreeaaii Tabarcea Octavianhi B Bucuresti 2008 .

Scurt istoric 4. Localizare geografica 3.CUPRINS 1. Potential demografic • Caracterizarea populatiei • Asezarile umane 6. Potential geografic • Relief Clima Hidrografie Vegetatie Fauna 5. Introducere 2. Cultura si civilizatie . Potential economic • Resurse naturale • Industria • Agricultura • Transporturi • Comertul exterior • Turismul 7.

Bucuresti 1975 • Manual pentru clasa a VII-a Autori: Silviu Negut. Bucuresti 2005 • Encarta 2007 • Statele lumii de la A la Z Autori: Silviu Negut.BIBLIOGRAFIE • Enciclopedia statelor lumii Autori: Silviu Negut. Ion Niculae Editura Meronia. 2007 • Manual pentru clasa a XI-a • Enciclopedia ilustrata a familiei • Terra magazin • Arborele lumii • Internet (Harti. Imagini) Editura: Colectiile Cotidianul Educativa. Dan Balteanu Editura Humanitas Educational. Ion Niculae Editura Stiintifica si enciclopedica. Bucuresti 2008 . Gabriela Apostol Editura Humanitas Educational. 2005 Autori: Silviu Negut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful