1.

INTRODUCERE

utilizatori. Peru. (locul 5) Densitatea populatiei: 221. Oc. stat federal 26 de state si un district federal Sarbatoare nationala: 7 septembrie (aniversarea proclamarii independentei – 1822) Limba oficiala: portugheza Alfabetizare: 85. . Sunarim. Uruguay.5 loc/km2 (locul 150) Capitala: Brasilia Forma de stat: republica prezidentiala. Atlantic. Suprafata: 8 547 404 km2 (locul 5) Populatie: 184 101 000 loc. $ (locul 9) PIB/loc.: 7600 $ (locul 66) Internet: 14.3% Moneda: 1 Real=100 Centavos PIB: 1375 md. Guyana. Guyana Franceza.3 mil. Bolivia. Venezuela. Paraguay.Nume oficial: Republica Federativa a Braziliei Situare: in NE Americii de Sud Vecinii: Columbia. Argentina.

Tarmurile sale sunt putin crestate si. exista putine locuri favorabile amplasarii de porturi. Atlantic. Paraguay. Brazilia este una din cele mai intinse tari de pe glob. Guyana. ocupand aproape jumatate din intinderea Americii de Sud.2. Surinam. Venezuela. . Oc.. ca urmare. Argentina.LOCALIZARE GEOGRAFICA Avand dimensiuni continentale. Din acest motiv mai este numita subcontinentul Brazilia. Peru. Guyana Franceza. Limite: Columbia. Uruguay. Bolivia.

fiul regelui portughez Joao VI se proclama la 12. iar in 1565 Rio de Janeiro (din 1763 capitala Braziliei).10.09. Sub presedentia lui Juscelino Kubitschek (1956-1961) se dezvolta sectorul de stat in economie.1822.1500 coasta Braziliei. Presedintii Janio Quandros si Joao Goulart. Prin tratatul de la Petropolis (1903) Brazilia obtine de la Bolivia teritoriul Acre. sunt inlaturati de la putere in urma unor lovituri de stat militare in 1961 si 1964.1822 imparat al Braziliei. Arthur de Costa e Silva (1967-1971). Emilio Garrastazu Medici (19711974) si Ernesto Geisel (1974---) Brazilia cunoaste o accelerata dezvoltare economica. La 15.SCURT ISTORIC Teritoriul Braziliei este populat in epoca precolumbiana de triburi ameridiene tupi. La 22. caribe.04. orientati spre transformari progresiste. Incepand cu 26.1942 declara razboi puterilor fasciste. Brazilia participa alaturi de puterile Antantei la primul razboi mondial si devine in 1920 membru al Ligii Natiunilor. In 1888 este abolita sclavia. sub numele de Pedro I. tupayo. Rezistenta triburilor indiene este reprimata cu cruzime: pe plantatii sunt adusi. Brazilia este un membru fondator al ONU (1945) OSA (1948).11. Navigatorul portughez Pedro Alvares Cabral descopera la 22. . Miscarea de eliberare care ia nastere in secolulul 18 duce la proclamarea independentei la 07. insa colonizarea portugheza incepe odata cu exceptia lui Martin Alfonso de Souza (15301532) si mai ales dupa stabilierea capitalei coloniei in orasul Bahia (1549). sclavi negri din Africa. iar Brazilia se proclama republica federativa sub numele de “Statele Unite ale Braziliei”.08. este initiat procesul de industrializare si este inaugurata noua capitala-Brasilia (21.12. In timpul presedentiei lui Getulio Vargas (1930-1945 si 1951-1954) este promovata o politica de reforme economice si sociale progresiste pe plan intern si o politica externa dinamica.1917.04.a. arahuaco s. Intre 1865-1870 Brazilia participa.1889 imparatul Pedro II este detronat. alaturi de Argentina si Uruguay la razboiul impotriva Paraguay-ului. din a doua jumatate a secolului 16. In 1557 este fondat Sao Paolo. In timpul presedentiilor lui Humberto Castelo Branco (1964-1967). Pedro.1960).

• .Navigatorul portughez Pedro Alvarez Cabral a fost trimis de catre regele Manuel in Estul Indiei cu o flota de 13 nave si 1000 de oameni.iar curentii l-au condus si mai departe spre vest.el a navigat indreptandu-se mai spre vest decat ruta planificata. • cabral a ajuns in brazilia si a numit-o teritoriu al portugaliei. • Pentru a evita furtunile.

POTENTIAL GEOGRAFIC .4.

La vest de aceasta se afla Mato Grosso. Campia Amazonului se caracterizeaza printr-un relief neted si cu pante mici. in cea mai mare parte a Podisului Brazilian si a Podisului Guyanelor. si Podisul Brazilian si Mato Grosso. inconjurata de vaste podisuri: Podisul Guyanelor. acolo unde eroziunea a individualizat o serie de lanturi muntoase. situata in calea alizeului de sud-est. o clima calda si umeda: • ecuatoriala. in sud. cu altitudini reduse (300-600 m). In extremitatea sudica a tari clima este temperata. in nord. La nord de Amazonia se desfasoara prelungirile Podisului Guyanelor. inca putin cercetat. c) Hidrografia . ceea ce favorizeaza despletirea raurilor si formarea unor intinse zone mlastinoase. totodata. Brazilia are.a) Relieful Brazilia are un relief monoton si cu altitudini reduse. Podisul Brazilian (Planalto Brasileiro) este un platou neted. si. alcatuit dintr-o campie intinsa. • subecuatoriala. unde se inregistreaza cele mai mari altitudini de pe teritoriul brazilian: Pico de Neblina (3014 m). Numai in est si sud altitudinile sunt mai ridicate (2000-2900 m). b) Clima Fiind traversata de Ecuator si de Tropicul Capricornului. un platou mai inalt (600-900 m). Campia Amazonului. in ansamblu. in Amazonia.

acaju-ul s.a. cel mai mare de pe glob (atinge 7m lungime) si a pestelui rapitor piranha. palisandrul. sertao. mai bogata in specii si presarata cu arbori si arbusti cu frunze cazatoare in anotimpul secetos. Se remarca prezenta in apele Amazonului a sarpelui anaconda. Alte fluvii importante sunt: Sao Francisco. arborele de cauciuc. Acesta curge aproximativ pe directia vest. unii fiind adevarate fluvii: Madeiara. cu peste 4000 de specii de arbori: castanul de Para (peste 70m inaltime). cu vegetate xerofita.Brazilia are una din cele mai bogate retele hidrografice din lume.. Principalul curs de apa este Amazon. in nord-est.a. paralel cu Ecuatorul. Iguacu). potential hidroenergetic ridicat. caracterizata prin: debite bogate.est. e) Fauna Este cea caracteristica Americii de Sud. Pe teritoriul Braziliei primeste numerosi afluenti mai ales pe dreapta. . Purus s. existenta unor cascade spectaculoase (de exemplu. mai putin speciile andine. d) Vegetatia In Brazilia au o mare extensiune doua formatiuni vegetale: • selva. in est. in sud. si Parana. • vegetatia ierboasa diferentiata in: campos (indeosebit in Mato Grosso).

POTENTIAL DEMOGRAFIC .5.

Belo Horizonte. in primele secole de colonizare portughezii au fost majoritari. speranta de viata la nastere: 67 ani [ masculin) si 75 ani [ feminin). urmasi ai sclavilor africani adusi pe plantatiile de cafea. Sao Paulo. privit de sus. Natalitate 17. Asa se explica faptul ca. Exista mari diferentieri teritoriale in repartitia populatiei. dar se afla in usoara scadere in favoarea mulatrilor si a negrilor. populatia sa a crescut de peste 50 de ori in mai putin de 200 de ani: de la numai 3 milioane in 1800 la peste 160 milioane in 1996. totodata. monumentale. la fel ca in S. construita in interiorul Podisului Brazilian. incat. Astfel. populatia urbaana 81. Ca in cazul multor tari americane. in scopul atragerii populatiei in aceasta regiune mai putin locuita. spanioli. . Brazilia cuprinde numai edificii moderne.U. unul dintre cele mai dinamice din lume in privinta cresterii demografice si economice.1 ‰. orasul are forma unui avion. mortalitate 6. Alte orase: Rio de Janeiro. spor natural 11. Populatia alba este inca majoritara (cu putin mai mult de jumatate din total).indeplinind numai functie administrative si cultural-stintiifica.. totodata.A. peste patru cincimi din populatia tarii sunt concentrate de-a lungul coastei atlantice sau in apropierea acesteia. Brasilia. situat in Podisul Brazilian. germani si alti europeni. una dintre cele mai populate tari de pe glob: ocupa locul 5. cel mai important centru economic al Braziliei.2 ‰. unul dintre putinele orase mari din interiorul tarii. singura tara latino-americana in care capital nu este cel mai populat centru urban. dispuse in asa fel. Pe mai mult de jumatate din intinderea Braziliei (Amazonia. Negrii. mare centru minier si siderurgic. Cele trei orase mari constituie polii de crestere ai Megalopolisului brazilian. cel mai mare oras sud-american. Nu are intreprinderi industriale. multa vreme cresterea efectului populatiei sale s-a datorat imigrantilor. Este. se intalnesc indeosebi in sud-est. Fiind singura colonie portugheza din America. Mato Grosso si alte regiuni) densitatea populatiei este foarte redusa: sub un locuitor pe km2. b) Asezarile umane Brazilia este tara latino-americana cu cele mai multe orase mari: 12 au peste un million de locuitori. mare centru financiar si comercial mondial (piata mondiala a cafelei).1 ‰. concetrand jumatate din intreaga populatie a Americii de Sud. Aceasta intrucat din 1960 are o capitala noua. Ulterior au fost atrasi italieni.7 %.a) Caracterizarea populatiei Brazilia este cea mai populata tara latino-americana.

.

terenuri arabile. a) Resursele naturale Brazilia este foarte bogata in resurse naturale: paduri. bazandu-se pe un potential uman si natural deosebit. indeosebi in Amazonia (jumatate din fondul forestier al Americi de Sud). locul 2 pe glob. staniu s. potential hidroenergetic.POTENTIAL ECONOMIC Brazilia este una dintre cele mai dezvoltate tari latino-americane din punct de vedere economic. .a.).6. nichel. metale pretioase. mangan. mai ales in partea central-sudica. minereuri feroase si neferoase ( bauxita.

c) Transporturile Reteaua cailor de comunicatie. a zaharului ( unul dintre principalii producatori mondiali ). • mangan: in statul Bahia. tutun ( tutunul mai ales in sud). In ultima vreme accentual este pus pe dezvoltarea unei infrastructuri rutiere in nord-est si in Amazonia. • cacao. in principal. de asemenea. Cultura plantelor se practica in principal in regiunile care graviteaza spre coasta atlantica. indeosebit in Podisul Brazilian. la granita cu Paraguay. fiind concentrata in sud si sud-est.a. Brazilia este cel mai mare producator latino-american de energie electrica. mai ales bovine si cabaline ( la ambele locul 2 pe glob). Unele plante sunt destinate. un combinat mare si modern se afla la Tubarao. un insemnat producator de bauxita ( statul Minas Gerais). fosfati naturali. sare s.atat pe baza de bumbac. desi este diversificata.cat si pe baza de lana. usoara si alimentara: textila. bine dezvoltate industrille traditionale. Brazilia este un producator tot mai important in domenii cum sunt: • siderurgia: una dintre putinele tari din lume cu o productie in crestere. nave maritime.a. orez. fiind unul dintre marii producatori mondiali. • citrice ( in principal portocali si bananieri). • • Raman. . • constructii de masini: autovehicule ( locul 1 in America Latina). aceasta fiind obtinuta in cea mai mare parte in hidrocentrale. aur (mina Morro Velho. masini agricole s. in continuare. Este in crestere productia de petrol. cultivate indeosebi in sud-est. nu acopera intregul teritoriu al tarii. a uleiurilor vegetale s.Industria Brazilia este cel mai mare producator american si unul dintre cei mai importanti din lume la extractia de: • minereu de fier: exploatat in principal din zacamantul Itabira. • staniu ( in statul Para si in teritoriul Rondonia). soia. Brazilia este si unul dintre marii crescatori mondiali de animale.a. porumb. in ultimele decenii ale secolului al XX-lea. o puternica dezvoltare si diversificare. matase naturala si artificiala. una dintre cele mai mari din lume). b) Agricultura Brazilia se inscrie in randul tarilor cu o agriculutura puternica si diversificata. In aceasta tara se afla cea mai mare hidrocentrala in functiune din lume: Itaipu. Acestea sunt crescute atat intensiv. Este. consumului intern: fasole ( locul 1 pe glob). si porcine. in mari ferme din principalele regiuni de cultura. • metalurgia neferoasa: mai ales staniu si aluminiu. Industria prelucratoare a cunoscut. pe fluvial Parana. Sao Paolo reprezinta cel mai mare si modern complex industrial din intreaga America Latina. aici fiind construit Transamazonianul. Altele sunt destinate exportului: • cafea si terstie de zahar ( locul 1 pe glob la ambele). cartofi. Este foarte concentrata teritorial in triunghiul economic Sao Paolo-Rio de Janeiro-Belo Horizonte. cat si extensiv.

dar si produse industriale ( autovehicule. unele sectoare alea fluviilor Amazon. Parana s. cafea si zahar. staniu) si produse agricole ( bumbac. Importa mai ales masini. utilaje si echipament industrial. • cascada Iguacu. festivaluri populare ( Carnavalul de la Rio) • orasul Sao Paulo si imprejurimile: monumente din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea sau moderne.a. . e) Comertul exterior Brazilia este cel mai mare export mondial de minereu de fier. Principalele aeroporturi se afla in orasele Sao Paulo. cu monumente.a. transportul fluvial este bine dezvoltat. Brazilia ocupa locul 2 pe glob.. f) Turismul Principalele atractii turistice sunt: • orasul Rio de Janeiro si imprejurimile. • “orasele istorice” Belo Horizonte. Desi la flota comerciala maritima detine primul loc in America de Sud. Cele mai mari porturi sunt Santos ( specializat in exportul de cafea) si Rio de Janeiro. Ouro Preto s. peisaje deosebite. ciment.a. Se adauga alte minereuri ( bauxita. Rio de Janeiro si Brasilia. la nivel mondial acesta este nesimnificativa. reteaua navigabila de acest fel insumand peste 40 000 km. cu statiuni balneomaritime ( Copacabana). cu edificii moderne.a. bogate in monumente arhitectonice coloniale. In schimb. cacao s. muzee s.). • capitala Brasilia..Reteaua aeriana este imensa. produse chimice).

religia catolica si stiluri arhitecturale. doar 27000 traiesc musulmani in Brazilia. majoritatea protestantilor au fost membrii ai "bisericilor traditionale". Brazilia a contribuit. bossa nova. numarul de membri Neopentecostali Penticostali au crescut in mod semnificativ. Carnavalul brazilian este o sarbatoare ce are loc anual cu 40 de zile inainte de Pasti si marcheaza inceputul Postului Mare. pagode si multe altele. Carnavalul brazilian are caracteristici distincte regionale. Cu toate acestea. o noua tendinta a fost de crestere in conversii printre cetatenii nonarabi. Brazilia este o societate multietnica si multiculturala. Printre alte mosteniri. Influente majore au provenit la inceput din cultura portugheza. Cele mai recente recensaminte prezinta urmatoarele numere: 74% din populatie este de catolica (in jur de 139 de milioane). CULTURA SI CIVILIZATIE O gama larga de elemente au influentat cultura braziliana. Protestanii sunt in crestere. forro. De atunci. presbiteriani si baptisti.4% se considera agnostici. Astfel. populatia musulmana din Brazilia este compusa in cea mai mare parte de catre imigrantii arabi. care includ samba. in cea mai mare parte a tarii. Italienii. si de sclavi din Africa. Desi Islamul a avut pentru prima data sclavi din Africa. iar acestea din urma de Ziua Sfintilor (600000). 7. inclusiv Martorii lui Iehova (1100000). Cele mai populare religii in Brazilia suntromano-catolicismul. atei sau . frevo. la muzica clasica.7. de asemenea. dansul. Cea mai mare populatie de budisti din America Latina traieste in Brazilia. Alte festivaluri regionale includ si Boi Bumbá Festa Junina ( Festivalurile din iunie). portughezii au introdus limba portugheza. Alte aspecte ale culturii braziliene sunt contributii ale imigrantilor europeni si asiatici. germanii si alti imigranti europeni au venit in numar mare si influentele lor sunt resimtite mai aproape de Sud-Est si de Sud in Brazilia. Pana in 1970. din 2000. religia si limba. au influentat muzica.4% sunt protestanti (in jur de 28 de milioane). din cauza unor puternice legaturi dintre colonii cu imperiul Portughez. 15. bucataria. deoarece are cea mai mare populatie japoneza in afara Japoniei. de cele mai multe lutherani.avand cea mai mare populatie catolica din lume.nativii din America de Sud (cum ar fi Tupi). Popoarele amerindiene au influentat limba si bucataria brazilienilor si africanii adusi Braziliei ca sclavi. Traditia culturala a Braziliei se extinde la stiluri de muzica. care poate fi vazuta in multe lucrari de compozitori.

evrei (150000). islamice (27000). cum ar fi candomble si umbanda si 1.3% care urmeaza spiritismul (circa 2. iar unele practica un amestec de religii diferite. .3% urmeaza religii africane traditionale. Unele dintre acestea sunt budiste (215000). 0. 1.fara o religie (de aproximativ 12 milioane).7% sunt membri ai altor religii.2 milioane).

ROLUL BRAZILIEI IN SISTEMUL MONDIAL ACTUAL Profesor coordonator: Marinciu Violeta Elevi:iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Stoian Florinaaaaaia Strambeanu Cristina Sulugiuc Andreeaaii Tabarcea Octavianhi B Bucuresti 2008 .

Localizare geografica 3.CUPRINS 1. Potential demografic • Caracterizarea populatiei • Asezarile umane 6. Introducere 2. Potential economic • Resurse naturale • Industria • Agricultura • Transporturi • Comertul exterior • Turismul 7. Potential geografic • Relief Clima Hidrografie Vegetatie Fauna 5. Scurt istoric 4. Cultura si civilizatie .

2005 Autori: Silviu Negut. Bucuresti 2008 . Gabriela Apostol Editura Humanitas Educational. Ion Niculae Editura Stiintifica si enciclopedica. Dan Balteanu Editura Humanitas Educational. 2007 • Manual pentru clasa a XI-a • Enciclopedia ilustrata a familiei • Terra magazin • Arborele lumii • Internet (Harti. Imagini) Editura: Colectiile Cotidianul Educativa.BIBLIOGRAFIE • Enciclopedia statelor lumii Autori: Silviu Negut. Bucuresti 2005 • Encarta 2007 • Statele lumii de la A la Z Autori: Silviu Negut. Ion Niculae Editura Meronia. Bucuresti 1975 • Manual pentru clasa a VII-a Autori: Silviu Negut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful