Fisa Biografica Mihai Eminescu

Pe data de 15 ianuarie 1850 se naste la Botosani Mihai,al saptelea din unsprezece copii ai lui Gheorghe si Raluca Eminovici. Poeziile scrise de Mihai Eminesc au fost : Adio ,Afară-i toamnă ,Amorul unei marmure ,Atât de fragedă... ,Călin ,Când amintirile... ,Când însuşi glasul ,Ce e amorul? ,Ce te legeni?... ,Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie ,Copii eram noi amândoi ,Crăiasa din poveşti ,Criticilor mei ,Cu mâine zilele-ţi adaogi... ,Cugetările sărmanului Dionis ,De câte ori, iubito... ,De ce în al meu suflet ,De ce nu-mi vii ,De-aş avea ,De-or trece anii... ,Departe sunt de tine... ,Despărţire ,Diana ,Din noaptea... ,Din străinătate ,Din valurile vremii... ,Doina ,Dorinţa ,Egipetul ,Epigonii ,FătFrumos din tei ,Fiind băiet păduri cutreieram ,Floare albastră ,Foaia veştedă ,Freamăt de codru ,Glossa ,Iar când voi fi pământ ,Iubind în taină... ,Împărat şi proletar ,Înger de pază ,Înger şi demon ,Junii corupţi ,Kamadeva ,La Bucovina ,La mijloc de codru... ,La moartea principelui Ştirbey ,La mormântul lui Aron Pumnul ,La steaua ,Lacul ,Lasă-ţi lumea... ,Luceafărul ,Mai am un singur dor ,Mănuşa ,Melancolie ,Misterele nopţii ,Mortua est! ,Nu mă înţelegi ,Noaptea... ,Nu voi mormânt bogat ,Numai poetul ,O, mamă... ,O, ramâi ,Odă (în metru antic) ,Pajul Cupidon... ,Pe aceeaşi ulicioară... ,Pe lângă plopii fără soţ... ,Peste vârfuri ,Poet ,Povestea codrului ,Povestea teiului ,Prin nopţi tăcute ,Revedere ,Rugăciunea unui dac ,S-a dus amorul... ,Sara pe deal ,Scrisoarea I ,Scrisoarea II ,Scrisoarea III ,Scrisoarea IV ,Scrisoarea V ,Se bate miezul nopţii... ,Şi dacă... ,Şi dacă de cu ziuă... ,Singurătate ,Somnoroase păsărele ,Sonet I ,Sonet II ,Sonet III ,Speranţa ,Te duci... ,Trecut-au anii... ,Un luceafăr ,Venere şi Madonă ,Veneţia .

din cauza bolii si a lipsurilor. Eminescu înfiinteaza împreuna cu alti tineri cercul literar „Orientul”. iar pe 15 august. ca îngrijitor al bisericii. Alexandru Ioan Cuza. la Viena. La 12/24 ianuarie 1866 moare Aron Pumnul. Pe 8 aprilie 1871. „Epigonii”. revista „Familia” îi publica lui Eminescu poezia „De-as avea”. auditor. întorcându-se în . În 1870 îl viziteaza de Anul Nou pe fostul domnitor. paraseste Viena. „România juna” si-a ales conducatorii: Slavici presedinte si Eminescu bibliotecar. În 1864 intra ca practicant la tribunalul din Botosani. Eminescu se înscrie la Facultatea de filozofie ca student extraordinar. Între 1860 si 1863 Eminescu a fost la Ober-Gymnas 15515e46p ium din Cernauti. În 1863 a plecat la Ipotesti. În anul 1869. este angajat ca sufleor în trupa lui Mihail Pascali. Pe 15 aprilie publica în „Convorbiri literare” din Iasi poezia „Venere si Madona”. lipsindu-i bacalaureatul. Povestea „Fat-frumos din lacrima” se tipareste în „Convorbiri literare” pe 1 si 15 noiembrie. face cunostinta cu Slavici. În 1872 se întâlneste cu Veronica Micle la Viena dar. Pe 11 aprilie.Între 1858 si 1860. Eminescu a urmat clasele a III-a si a IVa la National Hauptschule” din Cernauti. În 1865 se afla în Bucovina în gazda la Profesorul sau Aron Pumnul. însa Iosif Vulcan i-a schimbat numele din Eminovici în Eminescu. În acel an. În 1868. pe întâi aprilie.

În 1882. „Convorbiri literare” publica pe 1 decembrie „Împarat si proletar”. Eminescu a lucrat la desavârsirea „Luceafarului” si la diverse forme din „Mai am un singur dor”. Ciclul „Scrisorilor” se încheie cu publicarea „Scrisorii a IV-a”. „Revedere”. l-a vizitat de multe ori pe Ion Creanga. Pe 6 august moare Stefan Micle.tara. „Si daca…”. sotul Veronicai Micle. Eminescu trimite la Iasi poezii care se publica în „Convorbiri literare”: „O. Se înscrie la Universitatea din Berlin si urmeaza cursuri din domeniul filozofiei. În 1876. publica tot în „Convorbiri literare” „Scrisoarea a III-a”. Eminescu paraseste Iasul si vine la Bucuresti. Asigurat printr-o subventie lunara de zece galbeni. În 1877. „Dorinta”. Un an mai târziu. unde se dedica gazetei. „Freamat de codru”. economiei si dreptului. Îsi regaseste vechii prieteni: Ion Creanga si Miron . În 1880 publica in „Convorbiri literare” poezia „O. „Ce e amorul”. Eminescu primeste postul de corector si redactor la Curierul de Iasi”. „Strigoii”. Pe 1 septembrie 1874 a fost numit director al bibliotecii centrale din Iasi. În acel an. În anul 1879. iar „Convorbiri literare” i-a publicat: „Melancolie”. istoriei. „Luceafarul” este publicat la „Junimea”. mama…”. „Calin”. „Pe lânga plopii fara sot…”. Pe 4 iunie pleaca la Iasi. „Lacul”. ramâi…”. În 1883 au aparut în „Familia”: „Adio”. din partea „Junimii”. Eminescu pleaca la Berlin. „Craiasa din poveste”.

Pe 1 ianuarie 1886 publica „Dalia”(fragment). Pe 21 decembrie apare la Socec volumul cu poeziile lui Eminescu având o scurta prefata semnata de Titu Maiorescu .Pompiliu. Soseste la Bucuresti pe 27 martie si pe 7 aprilie. Eminescu pleaca la Iasi. Pe 3 februarie 1889. Eminescu este internat la spitalul „Marcuta” din Bucuresti. cu acelasi continut. . la ora trei. domnul Obersteiner propune la 10 februarie sa faca o calatorie prin Italia. poetul moare în sanatoriul doctorului Sutu. apare la Socec editia a doua a volumului de poezii. Pe 26 februarie. la umbra unui tei din cimitirul Bellu. Eminescu da semne de ameliorare mintala. În noaptea de 15 iunie. Sfântul Spiridon. Eminescu paraseste sanatoriul si. la sora sa. În 1884. Eminescu pleaca la Botosani. În 1885. „Convorbiri literare” i-a publicat „Soacra pe deal”. Pe 20 octombrie. În primavara anului 1887. Corpul defunctului a fost depus pe 17 iunie în groapa. Eminescu are dorinta de a-si termina unele lucrari pe care îsi aminteste ca le-a lasat în manuscris. Tipareste în „Româna libera” „Iconarii d-lui Beldiman”. însotit de Chibici. si este internat în spitalul local. Eminescu este trimis de prieteni la Viena si internat în sanatoriul de la Ober-Dobling. unde si pleaca pe data de 15 aprilie. În 1888. Henrieta. Veronica Micle vine la Botosani si îl determina pe Eminescu sa se mute definitiv la Bucuresti. Se organizeaza în Iasi comitete de ajutoare pentru întretinerea si îngrijirea poetului. Pe 28 iunie boala izbucneste si este internat în sanatoriul doctorului Sutu. face o calatorie recomandata prin Italia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful