INFIINTAREA UNUI LABORATOR DE TEHNICA DENTARA

TOOTH FAIRY

´ZAMBET PENTRU AMINTIRI MAGICE!µ

Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa Iasi

Profesor:Dr.Elena Mihaela Carausu

Student:Moraru Florina Grupa 1

Despre noi: TOOTH FAIRY ofera servicii si lucrari de o calitate la preturi pentru toate
buzunarele.Cu ce suntem diferiti de celelalte laboratoare?-Avem un personal bine instruit si experimentat care isi desfasoara activitatea in conditii optime de munca,ce dispunde de aparatura si instrumentar de ultima generatie.

Amplasarea laboratorului nostru:

Laboratorul nostru este amplasat pe strada Ion Creanga Nr.58 ,vis-à-vis de Ateneul Tatarasi. Mai multe informatii le puteti gasii pe site-ul:www.toothfairy.ro.

Compartimentarea laboratorului este facuta astfel:

.

Canalizarea va fi protejata de un vas decantor pentru retinerea resturilor de gips. y 3. ceara. materiale plastice etc. metal. Compartiment de turnare. Instalatia electrica se va imparti in doua circuite: unul pentru iluminat unul pentru prize . Ventilatia: in lipsa unei bune ventilari naturale se va folosi un ventilator extern cu o capacitate de ventilare de cel putin 10m/s.deoarece in timp prin degradarea componentelor motorului compresorului poate duce la patrunderea de particule fine de ulei in circuitul de aer.Compartiment-pregatire a modelelor: In cadrul acestui compartiment se vor desfasura urmatoarle operatii: turnarea amprentelor gipsarea gaurirea si sectionarea modelelor pentru bonturi mobile soclarea modelelor prelucrarea metalului dupa turnare ambalarea machetelor din ceara in vederea turnarii dublarea si alte operatiuni care include lucrul murdar din cadrul laboratorului Pregatirea si dotarea acestui compartiment: Se vor trage urmatoarele instalatii: aer comprimat apa canalizare electrice ventilatie Aer comprimat: se va utiliza un compresor cu uscare fara ulei. 1. Compartiment de modelare. Aparatura necesara pentru executarea activitatii in acest compartiment este: . y 4. Compartiment-pregatire a modelelor. Compartiment de ceramica. y 2.1. Deasemeni se va incerca izolarea fonica a acestui compartiment deoarece nivelul de zgomot rezultat poate deranja pe cei situati in imediata vecinatate a acestui compartiment. Compesorul va fi reglat la o presiune minima de 4 atm si maxima de 8 atm.

aparat soclare (soclator) .instalatie aspiratie praf .modelarea lucrarilor de ceramica Pregatirea si dotarea acestui compartiment: Suprafata: in jur de 8 mp .Compartiment de ceramica: In cadrul acestui compartiment se vor desfasura urmatoarle operatii: .3 posturi .aparat pentru mixarea sub vacuum a maselor de ambalare si silicoanelor pentru dublare(vacuumalaxor) .sistem iluminare cca 700 lux .aparat gaurire a modelelor (pindex) . .masa de tehnica dentara cu 2.generator de aburi .masuta vibratoare .micromotor electric de 40 000rot/min cu actionare la pedala (montata la nivelul genunchiului) .spatula electrica pentru ceara 2. Se vor trage urmatoarele instalatii: aer comprimat apa canalizare .spray aer comprimat ..fiecare post va avea in dotare: .

3.masa cu 2.mediul ambient sa fie cat mai uscat.canalizare .3 posturi de lucru dutate cu sistem puternic de iluminare fara umbre.Si eventual aparate speciale pentru obtinerea ceramicii turnate sau presate.dar cu seringa de aer comprimat.preincalzirea ringurilor pentru turnare .electrolustruire Pregatirea si dotarea acestui compartiment: Suprafata: in jur de 7 mp . cat mai iluminat natural.Compartiment de turnare: In cadrul acestui compartiment se vor desfasura urmatoarle operatii: .Cuptor pentru coacerea maselor ceramice inzestrat cu pompa de vid .electrice .fara aspiratie. . acest lucru se poate obtine prin amplasarea acestui compartiment ferit de traficul din laborator.decaparea .fierberea sau termo-baro-polimerizarea maselor plastice .apa .si bineinteles mentinerea unei incaperi impecabile. Se vor trage urmatoarele instalatii: .lustruirea .sablarea carcaselor metalice .fara vapori grasi. Praful nu trebuie sa fie prezent niciodata. Aparatura necesara pentru executarea activitatii in acest compartiment este: .turnarea metalului .aer comprimat .Aceast compartiment mai poate fi de numit dupa conditiile de igiena si curatenie ³farmacia´ laboratorului de tehnica dentara.

baie decapare .amplasata deasupra cuptorului de preincalzire si aragazului Aparatura necesara pentru executarea activitatii in acest compartiment este: .baie cu ultrasunete motor biax orizontal presa hidraulica .baie termobarica .modelarea machetelor din ceara . pentru dezambalarea metalului turnat in ringuri .cuptor preincalzire .sablator cu doua rezervoare de 125mm si250mm.Compartiment de modelare: Acest compartiment nu este strict necesar sa fie separat .baie electroliza .sablator cu o duza si sac pentru cumularea prafului.. 4.ventilatie Instalatiile respecta compartimentului descris la nr.ventilatia se va face cu ajutorul unei hote puternice .cu aspiratie praf pentru coroanele metalice si ceramica. In cadrul acestui compartiment se vor desfasura urmatoarle operatii: .1 cu urmatoarele diferente: nu este obligatorie instalatia de apa si canalizare .1.se poate cupla destul de usor cu compartimentul descris la nr.turnatorie .baiegalvanica .

canalizare . Masa de lucru Pe aceasta masa se lucreaza etapele din ceara si prelucrare cu micromotoru .masa cu 2.3 posturi dotata ca si cea de la compartimentul descris la punctul nr.modelarea lucrarilor din materiale plastice.compozite.1 in plus apare : . Se vor trage urmatoarele instalatii: aer comprimat apa .becul Bunsen cu gaz sau lampa de spirt sau lampa de gaz .electrice ventilatie Instalatiile respecta compartimentului descris la nr.1 cu urmatoarele diferente: Canalizarea nu necesita vas decantor Aparatura necesara pentru executarea activitatii in acest compartiment este: ..baita de ceara pentru bonturi mobile .fotocompozite Pregatirea si dotarea acestui compartiment: Suprafata: in jur de 10¸12 mp .lampa fotopolimerizare Aparatura dintr un laborator: 1.

Au o viteza de la 30.2. acrilat si ceramica.000 rotatii pe minut Au un pret de cost de la cateva sute de euro pana la 2-3 mii de euro. 4. acrilatului. Micromotor: Necesar pt prelucrarea metalului. Soclator: . Bec bunsen: 3.000 rotatii pana la 50-60. ceramica si alte materiale. Acest aparat are nevoie de diferite freze pt prelucrare metal.

7. soclarea ghipsului pt a da forma moldelului de lucru « 5. Vacuum Malaxor: .Necesar pt pregatirea modelelor din ghips. Masa vibratoare: Produce mici vibrati care sunt necesare la turnarea ghipsului in amprente. pt ca ghipsul sa curga mai bine in amprenta. Este folositoare si la ambalarea machetelor 6. Sablator: Aparatul este folosit la indepartarea masei de ambalat de pe lucrarile turnate din metal.

Cuptorul de incalzit: 9.Cuptor de ceramica: . Aparat de turnare si topire: 10.Aparatul este folosit pt malaxarea ghipsului/ masei de ambalat in acelasi timp se elimina si bulele de aer existente in pasta 8.

materiale si de ce nu o camera de relaxare dotata cu sistem home cinema si tv as obtine laboratorul ideal in care as vrea sa-mi desfasor activitatea dupa terminarea colegiului de tehnica dentara! .11. Paralelograf: Necesar pt frezare la protezele scheletate CONCLUZII La tot ce am descris mai sus daca am mai completa cu mobila.instrumentar.

Variante de preturi Happy Dent Brasov: PRODUS PRET(Ron) Masca provizorie Reparatie fateta ceramica Gutiera bruxism acrilat Inlocuire inel frictiune Aparat de distalizare Proteza scheletata: -sistem de ancorare(capsa sau culisa) -schelet metallic Proteza mobile: -totala sau partiala cu acrilat Spofa -reparatie proteza fisurata 35 70 120 60 230 110 700 80 65 .

ro .Oferte si termene de lucru: Denumire Coroana metalo-ceramic total fizionomic pe aliaj nenobil (Vita omega 900. 3D-Master.toothfairy. 3D-Master. Noritake) Coroana metalo-ceramic semifizionomic pe aliaj nenobil (Vita omega 900. Noritake) Coroana metalo-ceramic pe aliaj inalt nobil Gutiera fluorizare/albire (pereche) Gutiera pentru coroane provizorii Termen zile lucratoare Pret(euro) 3+3 30 3+3 25 3+3 40+aliaj 2 2 13 6 Mai multe detalii pe:www.

stimulandu-le curiozitatea prin reduceri.Strategii de marketing in deschiderea unui laborator de tehnica dentara: y y y y y y Produsul oferit trebuie sa fie potrivit cu piata Pretul sa spuna clientilor ca este o afacere buna Pentru promovare trebuie sa recurg la:afise. Parerea clientilor:pentru a putea afla ce cred clientii.mai putin aglomerata cu acces simplu pentru a putea fi descoperit usor de doctorii stomatologi.e-mailuri. o Laboratoarele vor fii prevazute cu sisteme de ventilare corespunzatoare muncii respective.Recomdatat este .ca tehnicienii sa poarte vestimentatie si incaltaminte separate de cele din afara serviciului.anunturi in ziare sau pe internet.costum de lucru sau salopeta.putem apela la un sondaj de opinie trimitant e-mailuri sau telefonand personal.pliante. Planul trebuie sa contina: -cheltuieli. Amplasare:ideal laboratorul de tehnica dentara ar trebui sa fie in imediata apropiere cabinetului stomatologic sau daca nu ar trebui gasit un spatiu intr-o zona linistita .pagina web.resurse si cum vor fi acestea alocate -alegerea potrivita a tipurilor de materiale de marketing -o lista a pietelor tinta -un slogan a ceea ce ne asteptam sa oferim:´Suntem capabili sa satisfacem toate cerintele medicilor stomatologi´ Norme de protectie: Munca unui technician dentar face apel la folosirea multor aparate ce pot afecta viata acestora daca nu cunosc si nu respecta normele de protectie a muncii in acest domeniu. o Personalul va purta echipament de protectie corespunzator lucrarilor efectuate:halate albe.masti. .

iar folosirea lor se va face cu manusi de protectie. o Subsantele toxice vor fii depozitate in locuri bine inchise. Suma de lansare a laboratorului de tehnica dentara: Pentru inceput voi avea la dispozitie suma de 400 000 ron care include cheltuielile privind: -inchirierea unui spatiu in care voi amplasa laboratorul -alimentarea laboratorului cu electricitate.o Compartimentele pentru gips vor fii prevazute cu sisteme de ventilare mecanica.a afiselor astfel incat sa ne facem cunoscut laboratorul.a pliantelor.folosinduse astfel ochelari de protectie. .apa si gaz -amenajarea spatiului. o Protectia ochilor impotriva luminozitatii crescute este foarte importanta.incluzand renovari -procurarea de utilaje si materiale necesare intr-un laborator de tehnica dentara -includerea cartilor de vizita.

Fisele de laborator(register/caiete de activitate) Aviz de la primarie: .donatie sau inchiriere.Acte necesare:        Aviz de la primarie Codul Unic de Identificare(CUI) Registrul comertului Act de ±inchiriere. Autorizatie sanitara de functionare. Autorizatie de la mediu.

________din ____________ e (1) pentru eliberarea certificatului de urbanism . rezultate din documentatiile urbanism si de (3) Date de identificare a imobilului de amenajare a teritoriului aprobate._______ telefon / fax ________________________________e-mail ______________________________________________ Pentru imobilul ± teren si/sau constructii ± situat in judetul _______________________________________ municipiul orasul ________________________________satul ________________________________sectorul____________ comuna cod postal _________strada __________________________nr. Liviu Nicolae Dragnea- Urmare adresei dvs. -SE ______________________________________________ (1) Numele si prenumele solicitantului (5) Se vor preciza elementele privind regimul juridic.____ (3) sau identificat prin ___________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ (4) In scopul ______________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ In urma analizarii documentatiei transmise si a verificarii datelor existente . PRIMAR.______ap._______et. ARHITECT *). se emite urmatorul (5) AVIZ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________________ Prezentul aviz este valabil si pentru emiterea autorizatiei de construire / desfiintare . precum si din hotararile (4) Scopul emiterii certificatului de urbanism consiliului local _______________________________________________  §¦¥¤£¡ ¡¢ §¦¡¢¡  ¨ ¨ ¨ §£© ¡ ¡¢§¨ ¡ ¡¤  ¨¡§ ¥£© ¨ ¦¤£ ¨ ¨ ¨ ©¨§ ¥ §¦¥¤£¡ ¡¢ U ULU ULU U Catre ROMANIA UL L F. economic si (2) Adresa solicitantului tehnic ale imobilului . inaintata de _______________________________________________ (2) domiciliul municipiul cu ______________in judetul__________________________ orasul _________________________________ sediul comuna satul _________________________________________________sectorul _____________cod postal____________ strada _______________________________________nr._______sc. ___________bl.JU ________ ________________ L L ULU JU -ing. nr.__________sc.____et.________ap. _______bl.3  ¢¡  ¦¨ ¤¦¥¨¤  § _________________________________ L . SECRETAR.______din _________________ referitoare la cer rea nr.

telefon __________. CNP___________________. str. 31/1991. salariatul/salariata ______________________ urmand sa inceapa activitatea la data de ________________.CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA Incheiat si inregistrat sub nr. _________________________________________ cu sediul in ________________. persoana juridica. ___________ din data __________________ Am incheiat prezentul contract individual de munca in urmatoarele conditii asupra carora am convenit: B. _______. H. str. Locul de munca: 1._____/_________ in registrul general de evidenta a salariatilor*) A. Durata muncii: 1. Partile contractului: Angajator._________. permis de munca seria ________. eliberat/eliberata de _________________. D. __________. Conditii de munca: 1. durata timpului de lucru fiind de ___ ore/zi. Activitatea se desfasoara la __________________ 2. Activitatea prestata se desfasoara in conditii normale/deosebite speciale de munca. O norma intreaga. nr. Atributiile postului: Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului. anexa la contractul individual de munca *) G. cod fiscal _____________.___ore/saptamana. reprezentata legal prin ____________________ in calitate de __________________ si Salariatul/salariata ± dl/dna _____________ domiciliat/domiciliata in localitatea ________________. nr. judetul/sectorul ______________. cu modificarile si completarile ulterioare. potrivit Legii nr. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: _________________________________________________________________ __ E. judetul ____________ posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ______. Durata contractului: a) nedeterminata. a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: ________(ore zi / ore noapte) . b) determinata. 2. de __________ luni pe perioada cuprinsa intre data de ________ si data de ________________/ pe perioada suspendarii contractului individual de munca al titularului de post. nr. Activitatea se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii nr. Obiectul contractului _________________________________________ C. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. la data de ___________. __________________. Felul muncii: Functia/meseria ____________________ conform Clasificarii ocupatiilor din Romania F. _____________________ nr.

Drepturi si obligatii generale ale partilor: 1. h) Dreptul la concediul de odihna annual. 53/2003 . conform Legii nr. Salariul: 1.b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / contractului colectiv de munca aplicabil. 53/2003 . Orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu. informatiilor prevazute la art.Codul muncii sau contractului colectiv de munca. conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii nr. J. d) in cazul in care salariatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea in strainatate. 4.Codul muncii se vor regasi si in contractul individual de munca. beneficiaza de un concediu suplimentar de ________________. Concediul: Durata concediului anual de odihna este de _______ zile lucratoare. O fractiune de norma de _____ ore/zi (cel putin 2 ore/zi). 53/2003 . fractiune de norma). 53/2003 .Codul muncii sau contractului colectiv de munca. Salariatul are in principal urmatoarele drepturi: f) dreptul la salarizare pentru munca depusa. c) perioada de preaviz in cazul concedierii este de ______ zile lucratoare. g) dreptul la repaos zilnic si saptamanal. . cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora. Alte clauze: a) perioada de proba este de ___________________ b) perioada de preaviz in cazul demisiei este de ____________ zile calendaristice. (1) din Legea nr. Salariul de baza lunar brut este de _______________lei. c) Nu se vor efectua ore suplimentare. e) alte clauze M. _____ ore/saptamana. in raport cu durata muncii (norma intreaga. conform Legii nr. 2. a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: ___ (ore zi/noapte) b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil. I. 2. 18 alin. Drepturi si obligatii ale partilor privind securitatea si sanatatea in munca: a) echipament individual de protectie ______________________ b) echipament individual de lucru _________________________ c) materiale igienico-sanitare ____________________________ d) alimentatie de protectie ______________________________ e) alte drepturi si obligatii privind sanatatea si securitatea in munca ___________ L. Alte elemente constitutive: a) sporuri __________________ b) indemnizatii ______________ c) alte adaosuri ______________ 3.Codul muncii. i) Dreptul la egalitate de sanse si de tratament. De asemenea. Data/datele la care se plateste salariul este/sunt ________________ K.

2. 4. ______________________ ______________________ . _____/________ la Directia Generala de Munca si Solidaritate Sociala. toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului. b) Obligatia de a respecta disciplina muncii. b) Sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu. contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern. dupa caz. executarea. urmatoarele obligatii: a) Sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca. in principal. b) Sa asigure permanent conditiile termice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca. sub rezerva legalitatii lor. potrivit legii. d) Sa elibereze. conform dispozitiilor legale. d) Obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate. de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului. potrivit legii. urmatoarele drepturi: a) Sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat. c) Obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu. urmatoarele obligatii: a) Obligatia de a realiza norma de munca sau. c) Sa informeze salariatul asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca. k) Dreptul la formare profesionala in conditiile actelor aditionale. Prezentul contract individual de munca sa incheiat in doua exemplare. c) Sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare. Angajatorul are. suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de instanta judecatoreasca competenta material si teritorial. cate unul pentru fiecare parte. ANGAJATOR. inregistrat sub nr. Salariatului ii revin.j) Dreptul la securitate si sanatate in munca. e) Sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal al salariatului. e) Obligatia de ra respecta secretul de serviciu. Dispozitii finale: Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege. Conflictele in legatura cu incheierea. I. 53/2003 ± Codul muncii si al contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramuri/national. modificarea. N. in principal. in principal. Municipiului Bucuresti / Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract. 3. Angajatorului ii revin. SALARIAT. la cerere.

______________________ Pe data de ________________ prezentul contract inceteaza in temeiul art. _______ din Legea nr. ________________________ . 53/2003 ± Codul muncii. in urma indeplinirii procedurii legale. ANGAJATOR.REPREZENTANT LEGAL.

.

ro 3. Imagini:www. Internet Explorer(Wikipedia.ro) 2.BIBLIOGRAFIE 1. Instrumente si aparate in laboratorul de tehnica dentara.www.org.Autor:Lavinia Ardelean .google.referate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful