Şcoala coloanei vertebrale

Ghid pentru

pacienţii

purtători de

corsete

pentru

coloana
vertebrală

Stimaţi copii şi părinţi!

După o experienţă de 12 ani în tratamentul mai multor probleme severe ale coloanei vertebrale, în strânsă colaborare cu specialişti de renume din domeniu, ne-am propus să edităm acest ghid care să vină în sprijinul dumneavoastră şi în care să găsiţi răspunsul la întrebările pe care le aveţi. Atât problemele coloanei vertebrale în general, cât şi purtarea corsetelor de corecţie necesită multă răbdare şi perseverenţă. Statisticile arată că tulburările de statică vertebrală netratate, se agravează în timp, însă cu voinţă se pot trata şi remedia. Noi suntem alături de dumneavoastră în acest proces terapeutic şi prin această broşură sperăm să vă oferim informaţii de folos pe baza experienţei noastre în acest domeniu. Echipa OrtoProfil

Acest ghid a fost realizat de Adorjáni Noémi, Filep Róbert - OrtoProfil, cu ajutorul doamnei Pásztai Erzsébet - consultant de specialitate, kinetoterapeut principal cu atestat în tehnica Vojta - Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix.

2

În anul 2005 firma OrtoProfil a avut onoarea să-l aibă alături pentru câteva zile pe profesorul Jacques Cheneau. dintre care 7 cervicale. creatorul principalului dispozitiv medical în tratamentul problemelor coloanei. Coloana vertebrală şi deviaţiile ei Coloana vertebrală se prezintă ca un stâlp osos format din 33-34 vertebre legate prin ţesut fibro-elastic şi muscular. pacienţii prezentându-se la un prim control medical după luni sau chiar după ani de evoluţie a scoliozei. Am confecţionat un corset la OrtoProfil. lombară sau toracolombară. corsetul Cheneau. Prof.” 3 .” Figura 2: “A. Este foarte importantă examinarea periodică a copiilor încă de la vârsta preşcolară. Echilibru perfect. cu repercursiuni severe la vârsta maturităţii. Este o afecţiune deosebit de gravă şi frecvent întâlnită la copii şi adolescenţi. 2003.K. care poate să apară în zona cervicală. toracică. Scolioză lombară stângă de 31 grade. Dr. Din păcate.Ce este scolioza ? Scolioza reprezintă o deviaţie a coloanei vertebrale în trei planuri. Umeri şi bazin proeminent spre dreapta. 5 lombare. Cheneau: Figura 1: “A. 12 dorsale. – sfârşitul anului 2005. – 9 ani. în cele mai multe din cazuri este diagnosticată târziu. 5 sacrale şi 4-5 coccigiene.K.

poliomelită). aşa-zisele atitudini cifotice care se pot corecta voluntar prin contracţia musculaturii paravertebrale. Lordoza este deviaţia coloanei vertebrale în plan sagital cu convexitate anterioară. • paralizii perişi postnatale (encefalopatie sechelară infantilă. prin exagerarea curburii cifotice toracale fiziologice sau instalarea curburii spre posterior în alte nivele decât cele fiziologice (cifoză cervicală sau lombară). ele denumindu-se scolioze idiopatice. Cifozele au la bază malformaţii vertebrale congenitale sau un traumatism cu turtirea anterioară a unei sau mai multor vertebre. Cauze favorizante: • slăbirea tonusului abdominalilor. • sau fixe (rigide) care nu se mai pot corecta prin redresarea voluntară sau mobilizare pasivă. 4 . prin exagerarea curburii fiziologice ale coloanei. • la femei. purtarea încălţămintelor cu tocuri înalte. O mare parte dintre scoliozele depistate nu au o cauză bine definită.malformaţii vertebrale. căderea bazinul mai înainte decât normal. • distrofie musculară progresivă. Alte forme de deviaţie ale coloanei vertebrale Cifoza este o deviaţie a coloanei vertebrale în plan sagital (antero-posterior). Cifozele pot fi: • suple.Cauze ale scoliozei Literatura de specialitate desemnează printre cauzele scoliozei: • afecţiuni congenitale .

evaluate de medicii pediatrii în cazul adolescenţilor suspecţi de scolioză.poate începe chiar de la vârsta preşcolară. fără efectele negative ale razelor X. 5 . • Teste clinice .obligatorii în cazul identificării scoliozei prin examinare fizică. iar formele severe apar în proporţie de 10:1 la fete (faţă de băieţi).Diagnosticarea scoliozei • Examinarea fizică . Scoliozele se evidenţiază mai ales în perioada de creştere rapidă din timpul pubertăţii. • Rezonanţă magnetică nucleară procedeu modern neinvaziv. existând însă şi forme care apar şi mai devreme. • Radiografii . de două ori pe an. Statistic scolioza predomină la adolescenţii de sex feminin (72%).

Stoparea deviaţiei este deja un rezultat pozitiv! Mai mult: în cazurile severe stoparea deviaţiei este chiar obiectivul principal. Adresaţi-vă imediat medicului specialist dacă: • se observă asimetrie la orice nivel al corpului examinat: umăr mai înalt. Se recomandă control de specialitate de două ori pe an. Eficacitatea corsetului La o eficacitate cât mai bună a corsetului se ajunge numai printr-o colaborare permanentă cu echipa de reabilitare. În cazul în care nu se ajunge la un rezultat vizibil. cât şi la medicul specialist. bazin proemient unilateral. 6 . • un genunchi recurvează (este mai extins decât celălalt). omoplat proeminent. • apare aspectul piciorului plat (platfus) unilateral. atât la tehnicianul ortoped care a confecţionat corsetul.Cum se recunoaşte scolioza ? În perioada de creştere trebuie urmărită dezvoltarea armonioasă a copilului. Aceasta presupune controale periodice. inegalitate de membre inferioare. nu trebuie considerat un eşec. • apar dureri în anumite zone ale spatelui.

De aceea ea trebuie făcută treptat.De ce trebuie să port un corset Corsetul este un dispozitiv medical care asigură corecţia. inflamată sau dureroasă trebuie raportată tehnicianului ortoped. • Orice pată roşie care nu dispare în decurs de 20 de minute sau orice suprafaţă care devine sensibilă. 7 . ameliorarea staticii vertebrale. • Atenţie la semne de amorţeală a braţului – în acest caz adresaţi-vă imediat tehnicianului ortoped care v-a confecţionat corsetul. vitaminele şi mineralele necesare perioadei de creştere. • Să se inspecteze zonele de contact ale pielii cu marginile corsetului. corsetul se va purta zilnic în reprize de 2 – 3 ore cu pauză de câte o oră. Recomandări privind purtarea corsetelor • Sub corset se va îmbrăca un tricou de bumbac bine mulat. • Să se inspecteze zonele de presiune pe piele ale corsetului. Aceasta trebuie să conţină caloriile. La început. mai ales în perioada de acomodare. trebuie să vă adresaţi echipei de specialişti care v-a indicat şi confecţionat corsetul. a asimetriei toracice şi dacă este posibil. Dacă apar probleme în purtarea corsetului. deoarece cutele tricoului pot cauza iritarea pielii sau formarea unor escare. susţinerea sau protecţia coloanei. iar în 5 – 7 zile să se ajungă la durata de purtare recomandată de medic. Purtarea corsetului are scopul de a se opune agravării curburii scoliotice. Întreruperea prematură a purtării corsetului poate provoca agravarea scoliozei. Supravegherea alimentaţiei • Părinţi! Vă sfătuim să supravegheaţi alimentaţia copilului. • Să se evite folosirea loţiunilor şi cremelor care au efect de înmuiere a pielii. ? Cum să mă obişnuiesc cu corsetul? Acomodarea cu purtarea unui corset este dificilă.

apoi din trei în trei luni. fără programare. limpezit bine şi uscat înainte de purtare.Cum întreţin corsetul ? Pentru o igienă eficientă. Toţi au un rol bine definit în procesul de recuperare însă în mod firesc şi dumneavoastră trebuie să contribuiţi la munca acestora. Dacă nu apar probleme neprevăzute. Reglări periodice de către tehnicianul ortoped Reglările corsetului sunt foarte importante mai ales în prima perioadă a purtării. Aveţi nevoie de voinţă. prima reglare este necesară după o lună. 8 . corsetul trebuie curăţat cât mai des cu apă şi săpun.). Echipa pentru reabilitare • medicul specialist – va urmări prin controale periodice evoluţia scoliozei. • familia – suport moral în toate problemele legate de procesul de tratare a scoliozei. Este deasemenea important să evitaţi expunerea corsetului la surse directe de căldură. foc deschis etc. cum ar fi soarele. posturări etc. radiatoare. • kinetoterapeutul – vă va învăţa un program complet de exerciţii. condiţie fizică şi anumite cunoştinţe în ceea ce priveşte recuperarea şi îngrijirea personală. • tehnicianul ortoped – va controla periodic eficacitatea corsetului. În cazul apariţiei unor probleme reglările se efectuează de urgenţă. • psihologul – vă consiliază pentru depăşirea problemelor care pot să apară în cazul scoliozei şi a purtării corsetului. specific fiecărui caz (gimnastică.

bănci şcolare etc. • exerciţii dinamice cu scop de asuplizare articulară. tratamentul trebuie să fie individualizat şi urmat în prima perioadă strict sub îndrumarea kinetoterapeutului. • educaţia posturală în pat. sternal). neîncărcate. Metoda Niederhoeffer foloseşte contracţia izometrică a musculaturii asimetrice a trunchiului cu scop de tonizare corectivă. Metoda Klapp foloseşte poziţia patrupedă pentru activarea musculară în condiţia unei coloane orizontale. Mijloacele kinetice cele mai eficiente sunt: • Exerciţii dinamice şi statice din metoda Klapp şi Niederhoeffer. 9 . costal. • exerciţii de corectare a respiraţiei în vederea creşterii capacităţii vitale – dobândirea mecanismului respirator în cele trei forme (abdominal.Tratamentul nechirurgical al scoliozei În acest capitol vă prezentăm o serie de exerciţii terapeutice cu precizarea că pe baza diagnosticului. • exerciţii statice pentru creşterea tonusului muscular. Kinetoterapia se adresează tuturor pacienţilor cu scolioză şi cuprinde: • masaje şi întinderi tegumentare astfel încât să se realizeze o „dezlipire” a diferitelor planuri tisulare (masaj miofascial). • Exerciţii reflex-facilitatoare după conceptul lui Vojta..

Avantajul exerciţiilor după Vojta: • contracţia musculară se derulează şi aliniamentul osos-segmentar se instalează involuntar.Exerciţiile activ-reflexe după Vojta. deci pacientul nu are nevoie de experienţă motorie deosebită. Răspunsul motor reflex la stimul proprioceptiv din zonele descrise de Vojta (periost sau muşchi) este un lanţ de contracţii musculare după un model arhaic moştenit. acţionează mai ales asupra musculaturii din straturile profunde ale coloanei vertebrale care nu poate fi pusă în funcţie prin voinţa pacienţilor. 10 . Acest model de mişcare este perfect atât din punct de vedere al echilibrului muscular în jurul articulaţiilor cât şi din punct de vedere al aliniamentului osos al coloanei vertebrale şi ale membrelor.

6 ori. 11 . În cazul în care curbura este pe partea opusă se lucrează cu membrul inferior opus. membrul inferior drept flectat din genunchi la 90°. pacientul duce gamba dreaptă spre exterior (rotaţie internă) împotriva rezistenţei (contracţie izometrică) aplicate de kinetoterapeut care fixează şi bazinul pe pat.Obiectiv corecţia curburii din zona lombară cu tehnica Niederhoeffer Culcat ventral.12 secunde şi exerciţiul se repetă de 5 . Contracţia se menţine 10 .

Kinetoterapeutul aplică o tracţiune în sus pe braţul stâng la care Obiectiv îmbunătăţirea aliniamentului coloanei vertebrale prin tehnica Vojta Poziţie iniţială din culcat lateral. Stimularea proprioceptivă a zonei omoplatului şi spinei anterosuperioare.Obiectiv corecţia curburii din zona toracală mijlocie cu tehnica Niederhoeffer pacientul se opune. Durata este de 10 . Culcat lateral pe partea dreaptă. Se menţine cca. 60 . Concomitent se fixează şi bazinul.6 ori. descrisă de Vojta. membrul superior stâng abdus la 90°. Exerciţiul se repetă de 3 ori.12 secunde şi exerciţiul se repetă de 5 . alternativ pe ambele părţi.90 secunde. membrele inferioare îndoite. 12 .

Se menţine cca. Exerciţiul se repetă de 3 ori alternativ pe ambele părţi. 60 . 13 . Pe regiunea sacrală se aplică rezistenţă.90 secunde. Obiectiv elongaţia coloanei vertrebrale şi întărirea musculaturii abdominale Atârnat la scara fixă. ridicarea coapselor spre trunchi cu menţinere de 6 secunde.Obiectiv îmbunătăţirea aliniamentului coloanei vertebrale prin tehnica Vojta Poziţie iniţială din ventral pe genunchi. descrisă de Vojta. Exerciţiul se repetă de 5 .6 ori. dar alese în funcţie de forma curburilor. Kinetoterapeutul stimulează diferite zone bine determinate.

Pentru a menţine tonusul muscular obţinut. 14 .8 secunde. Se contractă concomitent musculatura abdominală. este indicată îmbrăcarea corsetului la 30-60 de minute după terminarea programului kinetic. Se menţine poziţia timp de 6 . fesieră şi a coapsei posterioare.Obiectiv relaxarea. delordozarea zonei lombare Culcat pe spate cu membrele inferioare flectate. Pacientul se flectează ca şi în imaginea alăturată şi menţine poziţia timp de 30 de secunde. se execută bascularea bazinului spre torace fără dezlipirea zonei lombare de saltea. Exerciţiul se repetă de 10 ori.

Obiectiv Exerciţii în corset Se recomandă mersul de-a buşilea (în patru labe) precum şi plimbatul cel puţin 20 – 30 minute. 15 . Îndreptarea se realizează prin fuzionarea câtorva vertebre ale coloanei şi sprijinirea acestora cu o instrumentaţie metalică: tije. care previne agravarea curburii (corsetul însă nu va rezolva singur problema). racorduri. La curburi ale coloanei de peste 50° se ia în considerare şi operaţia. • De la 30° la 50° pe lângă gimnastică se recomandă şi purtarea unui corset. cârlige. Metode de tratament Tratamentul depinde de stadiul bolii: • Pentru curburi ale coloanei vertebrale de până la 30° este indicată gimnastica medicală sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Scopul intervenţiei chirurgicale este de a îndrepta şi sprijini coloana.

purtarea greutăţilor în aceeaşi mână . • boli infecţioase ale copilăriei ca: scarlatina. gripele cu complicaţii secundare.copilul trebuie educat alterneze purtarea greutăţilor. • poziţiile vicioase ale copiilor atât la şcoală cât şi acasă: .) 16 . • unele boli neurologice (poliomelita. . mai ales la şcoală. aruncările din atletism etc. • acuitatea vizuală şi cea auditivă: determină poziţii asimetrice ale capului şi gâtului. hepatitele virale repetate sau cu evoluţie lungă.Profilaxia scoliozei Este foarte dificil de stabilit un program profilactic privind scoliozele. în ambele mâini sau să poarte ghiozdanul pe spate. tenisul de masă.). rujeola. encefalopatiile infantile etc. copilul preferând să stea sprijinit mai mult pe unul dintre membrele inferioare. alergare cu trotineta.poziţia „şoldie” care este evidentă în repaus. • rahitismul – un rahitism aparent vindecat poate determina tulburări morfologice osoase importante în timpul perioadelor de creştere. parotidita epidemică. Totuşi enumerăm câţiva factori care pot constitui puncte de plecare în dezvoltarea unei scolioze: • malformaţiile congenitale ale scheletului şi ale aparatului locomotor (inegalităţile membrelor inferioare). • sporturile şi jocurile „asimetrice” (tenisul.

Cum să vă menţineţi un spate sănătos ? Spatele este partea anatomică cea mai afectată de leziuni. Program pentru a avea un spate fără probleme • Nu vă aplecaţi niciodată. înălţimea biroului! 17 . • Folosiţi saltele ortopedice pentru dormit! Este recomandată menţinerea curburilor fiziologice în somn. În tot acest timp spatele dvs. • Efectuaţi exerciţii pentru musculatura lombo-abdominală! • Nu ridicaţi obiecte sau greutăţi prin răsucire! • Fiţi atenţi la amplasarea calculatorului. Străduiţi-vă să luaţi de jos ceea ce vă trebuie ghemuindu-vă şi ridicaţi-vă. Cu cât munca pe care o faceţi necesită o activitate fizică. a rămas protejat. cu atât aveţi mai multe şanse de-a avea dureri de spate cauzate de oboseala muşchilor. pentru a ridica ceva de jos. folosinduvă de muşchii picioarelor.

lordoză patologică. termoformabil. . Fără pelote de corecţie pentru cazurile de imobilizare. termoformabil. CORSET BOSTON Indicaţie • Stabilizare lombo-abdominală • Afecţiuni cronice sau acute (accidente etc. Descriere • • • • Se execută din material plastic. CORSET MILWAUKEE Indicaţie • Deviaţii cervicale şi toraco-superioare.) ale coloanei lombare ce necesită imobilizare. Descriere 18 • Este confecţionat din material plastic termoformabil care înconjoară toracele şi bazinul.Prezentarea corsetelor confecţionate de OrtoProfil CORSET CHENEAU Indicaţie • Toate cazurile de scolioză. Închidere anterioară prin curele din material textil şi cleme. • Cu sau fără pelote de corecţie. • Cazurile de cifoză. • Închidere anterioară prin curele din material textil şi cleme. • Traumatisme ale coloanei toracolombare. având ataşate şine din aluminiu pe care este fixat suportul mandibular. Cu sau fără pelote de corecţie. Descriere • Se execută din material plastic.

din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională. 10 Filiale Tel.ro.ortoprofil. 264834. nu a apărut în urma unei boli profesionale a unui accident de muncă sau sportiv. Str. • Prescripţia medicală în două exemplare de la medicul specialist (cu menţionarea Casei de asigurări de sănătate cu care medicul se află în relaţie contractuală şi numărul contractului). • Declaraţia pe propria răspundere.ro . Papiu Ilarian. Nr. • Copii în vârstă de până la 14 ani: copie certificat de naştere şi adeverinţă de şcolarizare (dacă este cazul). adeverinţă de salariat). • Copie: carte de identitate / buletin de identitate.: 0265-268780. 0365-401047. MUREª.adeverinţă care atestă calitatea de asigurat (talon de pensie. Sediu Central 540075 TG. E-mail: ortoprofil@ortoprofil. Al. www. 401046 Fax: 0265-210576. • Carnet de asigurat şi/sau document justificativ .Aceste corsete se obţin gratuit prin OrtoProfil Acte necesare pentru obţinerea deciziei Casei de Asigurări de Sănătate: • Cerere tip.

L. 017/06-PWELL-13x21 cm 028/08-GCOR-A5 . purtarea acestuia. Firmă acreditată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate © Reproducerea oricărui material din acest catalog este categoric interzisă în lipsa consimţământului prealabil al S. Dr. Este singura modalitate de recuperare fără sechele.„În scolioza cu evoluţie gravă trebuie luată decizia confecţionării unui corset.” Prof. PGh PGh. dar care este însoţită de sechele. vom accepta mai târziu intervenţia chirurgicală care redresează. Jacques Cheneau.R. ajustarea periodică a corsetului şi în acelaşi timp urmarea unui program de gimnastică medicală.C. Dacă nu. OrtoProfil Prod Romania S. Ultima actualizare octombrie 2008.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful