Dezvoltarea abilit ilor de comunicare interpersonal

Cum s comunici mai bine cu efii, subordona ii, colegii sau membrii familie 2 MODULE Obiective i puncte cheie - Indentificarea stilului personal de comunicare, al punctelor tari i a domeniilor ce necesit îmbun t ire; - Dezvoltarea abilit ilor de comunicare; - Dezvoltarea capacit ii de adaptare la interlocutor. Despre subiect Abilit ile de comunicare au devenit critice într-o societate bazat pe interdependen i schimb de informa ii. În acest training se analizeaz procesul comunic rii din perspectiv psihologic pentru a ajuta participantii s i îmbun t easc rapid capacitatea de comunicare interpersonal . Beneficii Programul aduce con tientizare, furnizeaz cuno tin e i antreneaz abilit i în leg tur cu: - care sunt canalele de comunicare prin care comunici cu predilec ie; - care este stilul personal de comunicare, care sunt punctele tari i zonele de dezvoltare; - pe parcursul training-ului o s g si i noi modalit i de abordare al persoanelor cu care comunica i mai greu; - ce trebuie s faci pentru a- i îmbun t i capacitatea de comunicare. Recomandat pentru: - managerii care vor s - i îmbun t easc abilit ile de comunicare, pentru a rela iona mai bine cu subalternii; - persoanele care aspir la o func ie de conducere i care vor s fie bine preg tite; - to i cei care vor s comunice mai bine cu membrii familie, prietenii, colegii. Alegi acest training pentru c : - pune accentul pe partea practic , vor fi multe exercitii; - v vor ajuta în mod real pentru c o s g si i solu ii la problemele cu care v confrunta i; - este dinamic si distractiv; - informa iile sunt prezentate în a a fel încât s fie u or de în eles i asimilat. Metode - teorie: suport vizual i suport de curs; - analiza personal i dialog interactiv; - jocuri de rol, înv are experen ial .

Inteligen a emo ional Obiective i puncte cheie Inteligen a Emotional (IE) ± cum s fii inteligent în legatur cu emo iile ± este o component cheie pentru succesul în via . Acest concept este despre cum s - i gestionezi via a emo ional i cum s construie ti rela ii interpersonale durabile.
Despre subiect În gereral este acceptat faptul c Inteligen a Emotional este o condi ie esen ial pentru toate training-urile manageriale. Angaja ii realizeaz rapid c oamenii inteligen i emotional sunt o avere pentru orice companie deoarece emo iile sunt o parte integrant a naturii umane.Emo iile ne conduc via a; uneori scap de sub control i nu avem dispozi ia necesar s le control m.

Beneficii - În elegerea mai bun a propriilor emo ii; - Gestionarea eficient a propriilor emo ii i crestere semnificativ a calit ii vie ii; - În elegerea mai bun a celor din jur i o convie uire cu un grad de confort ridicat;

de la orice nivel. . Sunt o multime de intrebari la care cauti raspuns. in fiecare saptamana cate 2 ore si jumatate Pret: 50 RON / sesiune / persoana Numar participanti: 10-12 persoane Data limita de inscriere: Contact: Manuela Pindaru Tel: 021-311..oric rei persoane care dore te s se dezvolte Metode . emotiile. Ce vei invata ? .46.Crearea de rela ii mai bune la toate nivelele cu cei din jur i cre terea productivit ii i a imaginii personale. ingrijorare. sa il stimuleze prin joc. ci si ca persoana ? Cum va fi viata ta de acum incolo ? Oare relatia dinte tine si partenerul tau va ramane nechimbata acum ca sunteti parinti ? La aceste intrebari si la multe altele te invitam sa gasesti propriile raspunsuri impreuna cu noi si cu alti parinti de copii mici ! Pentru ca.orice manager.jocuri de rol. înv are experen ial . Recomandat pentru: ..copilul se naste intr-o familie si de aceea calitatea relatiilor dintre membrii familiei si dintre acestia si copil este cruciala pentru dezvoltarea abilitatilor sociale ale viitorului adult care acum e numai de-o schioapa..teorie: suport vizual i suport de curs. .fiinta umana inseamna un tot unitar care inglobeaza nevoile fizice si fiziologice. Cum sa comunici cu copilul tau ? Cum poti sa stii ce are nevoie daca nu poate sa-ti vorbeasca ? Cum sa-l ajuti sa se dezvolte cat mai armonios nu doar fizic.. Ori pentru a transmite copilului astfel de abilitati..analiza personal i dialog interactiv. gandurile si comportamentele.. de somn. neputinta. El are nevoie sa fie inteles si acceptat. . .. tristete. Dezvoltarea abilitatilor de relationare parinti-copii de Gabriela » Mar Mar 09.36 Esti parinte al unui bebelus mai mare de 3 luni sau al unui prichindel de pana la 3 ani ? Fiecare clipa a devenit o provocare care iti aduce de multe ori satisfactii si bucurii nemasurate.. ..nu este suficient sa raspunzi nevoilor bazale ale copilului precum nevoia de hrana. are nevoie ca mami si tati sa vorbeasca cu el. sa il incurajeze si sa fie aproape de el la fiecare noua incercare si descoperire. anxietate. 2010 4:30 pm Organizator: Fundatia Sensiblu Data: martie-mai 2010 Locatia: Bucuresti Durata: timp de 10 saptamani. este necesar ca parintele insusi sa le deprinda si sa le foloseasca cat mai bine. de a trai intr-un ambient placut. . In acelasi timp te confrunti cu un amalgam de emotii greu de gestionat care poate include neliniste.

3 Ap. Programare Neuro-Lingvistica si experienta in lucrul cu copii si parinti. comportamente. Familia de origine a fiecarui parinte± modele de interactiune parinte-copil. Momente de criza ± oportunitati de crestere si dezvoltare. Familia mea. Cum sa ma joc cu copilul meu? O noua familie. cum sa va completati armonios. responsabila si increzatoare ‡ s -ti folosesti într-o manier creativ resursele personale pentru a dezvolta o rela ie armonioas cu copilul Ce teme vom aborda ? Cine sunt eu ca parinte? Emotii.cu formare in Psihodrama Clasica. 3. prin joc de rol. colajul. cupluri. Despre credintele si traditiile familiei si societatii legate de cresterea copilului. inversiune de rol. Cum sa faci fata emotiilor negative. mamici sau tatici care isi cresc singuri copilul) *se recomanda ca ambii parinti sa participe la grup Moderatorul grupului Laura Ivan. Cum ? ‡ prin metode de invatare activa care faciliteaza experimentarea directa a diverselor roluri si situatii de viata si constientizarea rapida a emotiilor. creativa. Tematica va fi adaptata si completata in functie de asteptarile si nevoile participantilor. Sc. Rolul jocului in dezvoltarea copilului. C3A. vise. Psihodrama la copii. asteptari. cum sa dezamorsezi conflictele si sa negociezi eficient in familie. Jocul ± modalitate privilegiata de relationare cu copilul. precum si in sustinerea de sesiuni instructiv-educative si formative . Psiholog . gandurilor si modelelor de comportament ‡ cu ajutorul a diverse tehnici care permit exersarea de noi comportamente si abilitati si gasirea unor solutii creative la situatiile dificile ‡ de exemplu. tatici. Et. discutii libere. dorinte. capacitati ci comportamente ‡ sa stii cum sa gestionezi emotiile si starile pe care le traiesti ca parinte ‡ sa-ti cunosti si sa-ti poti exprima nevoile asertiv ‡ sa afli care este rolul tau ca mama.‡ sa devii constient de propriul rol de parinte si sa-l imbogatesti cu noi perceptii. atitudini. rolul de tata ± care este rolul fiecaruia in dezvoltarea copilului. Sector 3 (zona PiataUnirii) Cine poate sa participe ? orice parinte care are cel putin un copil cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani (mamici. Rolul de mama. modelajul. Modelul meu de crestere si educare a copilului. respectiv ca tata ‡ sa comunici deschis si eficient cu partenerul tau/partenera ta vis-a-vis de atributiile voastre ca parinti ‡ sa inveti sa intelegi comunicarea nonverbala a bebelusului/copilului mic si sa-ti dezvolti capacitatea de comunicare cu copilul tau ‡ sa-ti cunosti copilul si sa-l spijini pentru a se dezvolta ca fiinta umana autonoma. 4. Bl. Bebelusul si copilul mic ± cine e ? ce nevoi are? cum se exprima? cum sa comunic cu el? Cine este copilul meu? Intre fantasme si realitate. tehnici expresiv-creative ± desenul. ganduri. 43. Unde ? la sediul Fundatiei Sensiblu din Bucuresti. Aleea Negru Voda Nr.

cu toate auzim cuvantul "comunicare" la colt de strada. Evitati pe cat posibil cuvintele "vreau". de luni si pana miercuri si-a dat cu un alt parfum in fiecare zi. sa se vorbeasca despre ceea ce-l deranjeaza pe unul din membrii familiei: mama.. "trebuie" care pot fi inlocuite foarte bine cu "mi-ar face mare placere". a radioului. parintii trebuie sa invete sa comunice intre ei si cu copiii lor. O discutie cat de mica este extrem de importanta pentru sanatatea relatiei lor si pentru dezvoltarea echilibrata a copilului. tatal sa nu intervina cu ceva contrar. daca nu exista comunicare". emisiunea de maxima audienta sau alte seriale. Am facut acest lucru special pentru tine". cat de mult iti doresti acel ceva. I-am spus: "draga mea. Simte ca apartine unei familii iubitoare. Ce credeti? Sotul nu a obsevat. strecurati printre stirile de seara. tata sau copil. afectuoase intre parinti si copilul se va simti in siguranta. in autobuz etc. Revenind la prezenta copilului in viata dumneavoastra. Saptamana urmatoare. "ar fi necesar". din cauza calculatorului. Se cearta destul de des din cauza faptului ca sotul nu reuseste sa vada. intr-o duminica. iubitoare si afectuoase cu membrii familiei. la care se adauga timpul in care luam masa. alta cearta. sa ajungem sa intelegem cat de importante sunt intr-o familie aceste discutii.. In foarte multe cupluri problemele pot fi rezolvate si se poate impiedica o destramare a familiei prin conversatie. Il auzim in familie in replici de genul: "se intampla. orele de somn. S-au certat pentru un gest al soacrei ei (principalul subiect de cearta in familia lor). in medie. Cand ajungea acasa de la serviciu si ai vazut ca nu are nici o reactie. Doar este barbat! De aici. inainte de culcare). cam 7 ore pe zi. "eu si sotul nu mai comunicam". din cauza televizorului. Atunci cand aceste discutii sunt vesele. Nu astepta ca celalalt "sa-si dea seama" ca ceva nu este in ordine. bineinteles. Daca mama vine si cearta copilul pentru o gresala. si discutii. drumul la/de la serviciu. in cazul unei pedepse sau o cearta a copilului. pentru moment. prin care descoperim ca mult prea multi oameni isi petrec enorm de mult timp captand mesaje mecanice si care. Decat sa stai suparata ca el nu a vazut acea schimbare sau ca nu isi da seama ca tu iti doresti un anumit lucru. Problema (soacra) s-a rezolvat. . Daca mama si tata stau in fata calculatorului sau a televizorului. Renuntati la ganduri de genul: "trebuia" sa vada ca nu ti-a placut ceva. Pentru a educa niste copii care sa reuseasca. aproape ca nu ne mai ramane timp pentru vorbit. "imi doresc mult". gasiti impreuna o solutie. dezbateti problema. la birou. Sunt foarte multe lucruri pe care femeia pune accent si pentru barbat sunt niste detalii pe care nu reuseste sa le ia in seama. pentru tine mi-am dat cu un parfum nou. ii spuneai: "Uite iubitule. dialoguri care conteaza foarte mult in comunicarea dintre sot si sotie. mai ales cand este prezent si copilul. nu era mai simplu sa-i spui ca ai facut acel gest pentru el. Am o prietena care nu prea stapaneste foarte bine aceasta arta a comunicarii. De ce? Din cauza ca ne urmarim propriile idei. cu obligatia noastra de a returna 60% din suma corespunzatoare sesiunilor neefectuate daca persoana se retrage Comunicarea in familie Traim intr-o societate in care mediul conversational este tot mai sarac. mai bine ii spui cat de mult ti-ar placea.Cost la prima sedinta se plateste un avans de 50% din costul total. nu sa astepti ca el sa observe acest lucru?". Este mult mai simplu sa-i spui: "dragul meu. lasa-ma sa termin eu ce am inceput". Cand si cum sa facem. aceste schimburi de idei? Exista multe ocazii cand ambii parteneri isi petrec timpul impreuna (dimineata la cafea. Ascultati ce are de spus. nu-si gasesc timp sa faca schimb de mesaje ca niste fiinte vii. sa observe lucruri care pentru ea au valoare.

Numitorul comun in toate relatile este nevoia fiecaruia de a se simti iubit si inteles. Sentimente de teama. Nu stim exact cat de constienti sunt adolescentii de pericolul care ii pandeste. Peste tot in mass media apar informatii despre aceste crude realitati ale vietii si aparent cel mai greu lucru este sa fii parinte. Fiecare generatie are problemele. este o modalitate de a va comunica iubirea. Discutile cu copiii se poarta in asa fel incat ei sa se simta niste membrii importanti ai familiei din punct de vedere al comunicarii. sa fie conceptiile parintilor sau ale adolescentilor? Cert este ca asistam la o ruptura intre generatii care afecteaza relatia de familie. parinti si adolescenti. Un copil are interese propriei varstei si atentia lui este foarte redusa. Fiecare parte sa cedeze cate putin la convingerile ei. si tinerii. Deci. Relatia de familie: conflictul intre generatii. derutati si lipsiti de repere. Sa fie oare de vina societatea care este intr-o continua transformare. Sa fie aceasta o situatie fara iesire? Conflictul intre generatii. sa nu spun chiar sa-l ignore. copiii trebuie inclusi si ei in conversatiile familiei. Ceea ce este de o durata foarte scurta pentru un adult. frica. In acest caz este nevoie ca solutia gasita sa fie acceptata de ambele parti. poate fi o eternitate pentru copil. Acesta este unul dintre cele mai sigure moduri de a determina copilul sa se simta mai bine in casa vecinului. dar parca nicicand nu a atins cote atat de inalte precum in zilele noastre. stricti si chiar severi cu copiii lor. devin mai vioi si-si construiesc un vocabular care le va dezvolta talentul de a conversa si de a se adapta in societate. grija si respectul pentru copilul dumneavoastra. delincventa juvenila. copilul nu este un adult in miniatura. cad cu usurinta in capcanele acestui mediu. aspiratiile si dorintele ei. totul este sa vrei sa le gasesti si sa le aplici. Auzim cazuri in care adolescentii. avorturile. s-ar opri din stadiul de evolutie. . Trebuie sa nu uitam ca totusi. In felul acesta invata sa se descurce in lumea adultilor. din cauza lipsei de comunicare cu familia recurg la gesturi inexplicabile. fara sa depuna nici cel mai mic efort pentru a intra in conversatie cu el. neliniste iti inunda sufletul si incerci sa faci tot posibilul ca sa-ti protejezi copilul. In acest secol al vitezei se intampla destul de des ca un copil de zece sau paisprezece ani sa intre in conversatie cu parintii lui si acestia sa raspunda doar cu "da" sau "nu". Exista o rezolvare la aceste probleme ? Solutii exista intotdeauna. Si in toate timpurile comportamentul lor a fost criticat si comentat. insa parintii. Tinerii tuturor generatiilor au avut intotdeauna tendinta sa iasa in evidenta prin vestimentatie. la discutiile din fata blocului. libertatea la fel. nu invitati copilul la conversatii lungi si plictisitoare. Acest lucru construieste si stabileste legaturi de care ne bucuram tot restul vietii. Daca omul nu s-ar schimba. Sa fie oare vorba doar de asa ceva? Nu cumva aceste diferente de opinie au la baza lipsa de comunicare in familie si neincrederea in propriul copil? Scriitorul englez George Orwell afirma ca Äfiecare generatie isi imagineaza ca este mai inteligenta decat generatia precedenta si mai inteleapta decat generatia urmatoare". prostitutia. muzica. o problema ce exista si va exista mereu Drogurile. Conflictul intre generatii este rezultatul unor conceptii si pareri diferite. comunicarea intre parinti si adolescenti Data postarii: 2007-11-29 Conflictul intre generatii a existat dintotdeauna. vocabular.Bineinteles. abandonul scolar sunt rezultatele firesti ale societatii in care traim. Unii considera ca el izvoreste din experienta parintilor in opozitie cu lipsa de experienta a adolescentilor. sa intre intr-un anturaj nesanatos sau intr-o banda. vazand toate aceastea devin foarte protectori. Tentatia e mare.

distan a i natura hranei. Aceasta înseamn c . Pe cale verbal reu im s comunic m ideile. M întrebam unde ar trebui s caut "r d cinile" comunic rii iar în minte mi-a ap rut imaginea albinelor care folosesc un cod foarte ingenios al mi c rilor pe care le descriu în zbor pentru a comunica între ele informa ii despre direc ia. cine ne înva s comunic m emo ii i sentimente? . ne putem imagina rolul pe care îl joac procesul comunic rii în satisfacerea nevoii de securitate (spre exemplu. Conflictul intre generatii exista! El se declanseaza intre adolescentii care vor sa o ia pe cai gresite si parintii care intervin pentru a le arata calea cea buna. nu tiu dac subiectul propus pentru aceast tem pare sau nu simplu i deja cunoscut. ideile sau emo iile? Dac în coal înv m în mod special s comunic m idei. Toti incercam sa amelioram comunicarea in familie si sa evitam conflictele de orice fel. în schimb merit s încerc m împreun o reflec ie asupra acestui proces. Asa vei reusi sa-i castigi increderea si sa poti sa-l ghidezi Ädin umbra" catre lucruri bune. devino interesat de preocuparile si aspiratiile lui incurajandu-l si facandu-l sa aiba incredere in propriile forte. în speran a c acest lucru ne va ajuta s îmbun t im comunicarea cu ceilal i i. iar increderea o data castigata trebuie si mentinuta. Patrunde in lumea lor. Comunicarea in familie Nu tiu cât de mult importan acord m fiecare din noi comunic rii. Dar ce rol are comunicarea pentru noi. acceptare. Nu este chiar asa de greu.i satisfac aceste nevoi? Aceste întreb ri ne vor conduce spre o alt tem de discu ie: care sunt formele comunic rii? O clasificare simpl ne va ajuta s distingem comunicarea verbal de cea nonverbal . gesturi. rolul semnalelor de avertizare atunci când se apropie un pericol). postur . poate chiar imposibil. Cum sa te apropii de fiul tau si sa-l faci sa inteleaga ca tot ce e in jurul lui nu este numai Ämarfa". Invatati sa diminuati conflictele intre generatii pentru a trai o viata linistita . nevoia de autorealizare. în absen a comunic rii. Pedeapsa nu aduce respect si nici o buna comunicare in familie. Într-o anumit m sur acestea au o baz comun cu cele ale animalelor. nevoia de afiliere (apartenen .se intreaba parintii. Este firesc s ne întreb m: Ce comunic m cu mai mult u urin . ci si periculos? . nevoia de stim i statut. de ce nu. Abraham Maslow vorbea despre nevoi fiziologice. afec iune). cu noi în ine. albinelor le-ar fi foarte greu. nevoia de securitate. Ar fi interesant în acest moment s ne oprim pu in i s c ut m r spunsuri câtorva întreb ri: Cum anume comunic eu celor din jur nevoia mea de apartenen sau de acceptare ori de afec iune? Cum folosesc comunicarea pentru a-l ajuta pe cel de lâng mine s . distan i contact fizic. de aceea este nevoie de maturitatea. s denumim emo iile i sentimentele. tactul si experienta adultului pentru a diminua considerabil o astfel de situatie. Acest lucru cere timp si efort. R mânând în continuare în lumea necuvânt toarelor. iar tinerii mai cooperanti si constienti de faptul ca parintii lor nu le vor decat binele. Relatiile de familie devin mai solide daca se bazeaza pe o comunicare sincera si de durata. s . în vreme ce comunicarea nonverbal îmbog e te capacitatea noastr de expresie prin mimic . dar se diferen iaz net prin modelarea lor cultural . Cum sa-ti faci parintii prieteni? Castigandu-le increderea! Demonstreaza-le ca esti matur si responsabil si ca stii ce faci. Acesta este unul dintre terenurile minate ale adolescentilor care decat sa spuna adevarul parintilor.i satisfac nevoia de hran . Sfaturi Info-ghid: A fi parinte este sentimentul cel mai de pret pe care il poate trai omul de-a lungul existentei lui. oamenii? Se tie c nevoile fiin ei umane sunt complexe. incearca sa inventeze tot felul de minciuni care mai devreme sau mai tarziu tot ies la iveala.Parintii sa fie mai ingaduitori si toleranti.

va fi important s ne clarific m în privin a ideilor pe care dorim s le comunic m. inând cont de existen a unor "pierderi" semnificative în transmiterea mesajelor. ostilitate): "F a a. ceea ce aude "receptorul" va fi mai pu in decât a fost emis i. Apoi. Câteva exemple : " i ce dac am spart geamul.îl vom ajuta pe cel lalt s observe c suntem aten i la ceea ce comunic (îl privesc." REFUZUL DE A ACCEPTA PROBLEMA: "Nu avem ce discuta. Cu alte cuvinte. Ceea ce aude un copil despre sine din partea unui p rinte sau a unui educator va determina un efect de predic ie care se autoîmpline te.i treac ." PUNEREA ÎN PRIM-PLAN A PROPRIEI PERSOANE: "S m fi v zut pe mine când mi s-a întâmplat. îi comunic ce am în eles din ce mi-a spus. De i inten iile p rin ilor sunt bune (s previn un eveniment negativ sau înr ut irea unei situa ii). f -o fiindc a a spun eu!" CRITICA (descurajeaz ini iativa): "Nu munce ti destul. apare fireasc preocuparea de a îmbun t i comunicarea. vom fi liberi s alegem dac le vom mai folosi ori nu." "E ti ca unchiul Ion. dac nu . îmi îndrept corpul spre el. "un lene " etc." INTEROGAREA: "Ce-ai facut de la 10 la 12? Cât timp i-a luat s termini ce aveai de facut? Ce-ai facut dup ? Unde ai fost?" LAUDA ÎN SCOPUL MANIPUL RII: "Dar ie î i iese a a de bine! Nu vrei s -l faci i pe al meu?" SFAT NECERUT (când persoana nu vrea altceva decât s fie ascultat ): "De ce nu faci a a?" SCHIMBAREA SUBIECTULUI: "Las c-o s . alternând de fiecare dat cele dou roluri: cel de "emi tor" i cel de "receptor". mai pu in decât ce a re inut. adic : ." "Nu te teme. iar ceea ce va accepta. La fel de important este s descoperim care sunt "barierele comunic rii". El va ajunge s fie ceea ce spun i cred p rin ii lui c este ("f r minte". continuând." "Nu m mai bate la cap!" . oricum mama i tata mi-au spus c nu sunt bun de nimic. cer preciz ri dac este necesar sau repet mesajul s u dar cu alte cuvinte). S . ce va re ine mai pu in decât ce a în eles. înclin u or capul în semn de aprobare. supunere. a felului în care ne utiliz m corpul pentru a comunica ideile i emo iile dar i a modalit ii prin care putem afla dac cel lalt a recep ionat bine mesajul transmis (ob inerea feed-back-ului).i povestesc ce film am v zut asear . De aceea noi exers m comunicarea în fiecare zi. În realitate îns . Din cauza dificult ii de a exprima gândurile în cuvinte. Odat descoperite." A DA ORDINE (folosirea puterii asupra altuia): "Nu mai întreba de ce. Ca "receptori". Iat câteva exemple: AMENIN RILE (produc team . din cauza "zgomotelor" contextului în care are loc comunicarea. ce spune "emi torul" va fi mai pu in decât ce dore te el s spun . ce va în elege va fi mai pu in decât ce a auzit." În calitate de p rin i i/sau de educatori vom constata c avem o mare putere dar i o mare responsabilitate oferit de cuvânt." ÎNCURAJAREA PRIN NEGAREA EXISTEN EI PROBLEMEI: "Nu fi nervos." INSULTA: "Numai un idiot ar spune asta." "E ti un egoist." ETICHETAREA : "E ti un lene . m apropii. va merge. constat m c exist o diferen mare între ce dore te "emi torul" s comunice i ce prime te "receptorul". Eu nu v d nici o problem aici. Am fi tenta i s credem c situa ia de comunicare e similar cu cea a dou vase comunicante în care se transmite pur si simplu o cantitate (de informa ie) dintr-o parte în alta. a emo iilor pe care dorim s le exprim m. ce putem face pentru a comunica mai eficient? În calitate de "emi tori". prin mesajele lor ei pot determina efecte contrarii." (care e la pu c rie) "Ai înnebunit sau ce ai?" "Ce lene e ti. resentiment.). "un mincinos".Via a în societate înseamn i comunicare. vom exersa a a-numita "ascultare activ "." "Vei fi bine.

v zând o pas re pe cer. dând cu for din aripile sale puternice i aurii." "Am încredere c tu o s . dar la prostii nu-l întrece nimeni!" "M înnebune ti. Ea zbura cu m iestrie în b taia vântului. B trânul vultur s-a uitat în sus cu teama dar i cu respect. pentru c asta i s-a spus c este.. Acum sunt sunt sup rat." "Îmi place cum ai f cut asta. "Acesta e vulturul. pe cer. M doare capul din cauza ta. Odata cu puii de g in a ie it i puiul de vultur iar acesta a crescut împreun cu ei." "Pentru c ai gre it trebuie s pl te ti. Ai o voce deosebit ." "Chiar dac ai gre it. "El apar ine cerului." "Ai fost foarte grijuliu cu copila ii aceia." "Faptul c ai min it m face s am îndoieli în leg tur cu ce-mi spui tu. Te rog las-o mai încet pentru c eu obosesc mai repede. Într-o zi a v zut o pasare mare i impun toare deasupra lui. dar eu a vrea s am încredere în tine. ai mult imagina ie. vulturul a tr it i a murit ca o g in ." "Întârzii întotdeauna. ai înv at ceva din asta." Este evident c aceste expresii transform comunicarea într-un excelent instrument pe care îl putem folosi în educarea copiilor." S ne imagin m aceia i p rin i dar care cânt resc mai întâi greutatea cuvintelor înainte de a le rosti. Anii au trecut si vulturul a îmb trânit." "Tu e ti un copil bun." "Ai foarte mult energie. Într-o zi." "E ti ca taic -t u! De ce nu e ti bun cu fratele t u mai mic?" "E foarte timid . nu tiu ce se va face mai târziu." "Î i cer ajutorul pentru c tii s faci asta foarte bine. a început s dea din aripi i chiar a reu it s zboare câ iva metri în aer. dar acum ai f cut ceva r u.oricum nu va reu i pentru c nu este altceva decât o g in . L-a luat i l-a pus în cuibul unei g ini din ograda sa." "N-ai minte nici cât o ceap degerat . Odihne te-te pu in i te vei face repede bine." "Cân i extraordinar. Chiar te-au pl cut. scurmând p mântul dupa viermi i insecte. p s rile din curte au început s râd spunându-i c degeaba încearc s imite zborul p s rilor. vulturul a f cut ceea ce f ceau i g inile de curte.i respec i promisiunea. Când au v zut aceasta. regele p s rilor" au r spuns p s rile de curte.iar g inile nu zboar ." "D -mi lucrul înapoi. Astfel. Toat via a lui. Vrei s mor?" "Uite ce-i faci mamei tale."E ti neîndemânatic. Noi apar inem P mântului pentru c suntem g ini. ajutându-i pe ace tia s se simt iubi i i accepta i.. gândindu-se c i el e g in . obr znic tur . Îmi place ce ai f cut." "Nu ii cont de nimic." "Habar nu ai pe ce lume tr ie ti. Anthony De Mello a reu it s surprind "greutatea" cuvântului într-o poveste simpl dar plin de tâlc: Povestea vulturului Un b rbat a g sit într-o zi un ou de vultur. "Cine e aceast pas re?" a întrebat." "Te-ai comportat ca un copil mare." "Nu prea îi merge mintea la coal ." "Corpul t u se reface repede dup boal ." "B iete." "Mai bine nu te n teai.. Cum altfel am putea încheia încercarea noastr de abordare a unei teme atât de vaste i de generoase decât prin intermediul unei metafore. Dar asta nu înseamn c nu te iubesc..." . Ar putea spune: " tiu c e ti de tept i c vei face fa la matematic dac te va ajuta cineva.

REZULTATE URMARITE => capacitatea de a lua decizii potrivite. management prin obiective. Il putem personaliza si adapta in conformitate cu nevoile companiei dumneavoastra. abilitati de conducere. ±> managementul prin obiective. organizatii . => vor intelege conceptul de munca in echipa. luarea deciziilor. => dobandirea aptitudinii manageriale. ±> antrenarea si instruirea personalului. => vor sti sa delege eficient sarcinile. => vor sti sa faca o analiza reala a raportului costuri versus beneficii. ±> dezvoltarea competentelor manageriale. instruirea personalului. Share | Articole Recomandate: Dezvoltare manageriala Comunicare Organizationala Training leadership Devoltarea echipei de Management Training comunicare Cuvinte cheie: competente manageriale. in functie de situatie. comunicare organizationala. ±> managerul si munca in echipa. Acest training poate fi livrat la la sediul dumneavoastra. precum si rolul fiecarui membru in echipa. => vor sti ce tip de management trebuie sa aplice. ±> luarea deciziilor. ±> stiluri manageriale. undeva in sistem rezidential sau la sediul Companiei Extreme Training.Comunicare organizational TEMATICA ±> delegarea competentelor.

Poate ai un sef care este axat pe proceduri. Astfel ca. in primul rand isi doreste respect din partea angajatilor. incearca sa-ti dai seama care sunt valorile sefului (onestitate.ro Relatia pozitiva cu seful poate fi un plus. Foloseste secretele comunicarii verbale si nonverbale In plus. de o atitudine prietenoasa din partea acestuia.traininguri.marian-rujoiu. Respecta linia respectului! eful. etc) si atunci vei avea cheia catre sufletului lui. cel putin pe termen mediu. atunci trebuie sa te adaptezi. pe termen scurt. mediu si lung. rapoarte scrise. promovari si de ce nu. etc. email. comunicare. ofera-i si tu optiune tale etc. anume sa te adaptezi la stilul lui preferat de comunicare (fata in fata. Depinde de fiecare in ce masura poate face sau nu acest compromis. randament. incearca sa vorbesti cu aceeasi viteza cu care vorbeste el. the way to excellence www. Daca seful vrea rezultate fara detalii. ia in serios sarcinile care ti se dau si du-le cu responsabilitate la indeplinire. Practic.rowww. acestea sunt foarte mari. se poate dezvolta o atitudine pozitiva cu acesta. da-i rezultate si nu-l mai omori cu detalii. oricat de prieten ti s-ar parea ca esti cu seful tau. chiar daca aveai impresia ca va intelegeti foarte bine. daca il perii si ii spui in fiecare zi ce frumos si destept este. adaptare si iar adaptare! In mediul privat cel mai important aspect in relatia cu seful pe care-l poti imbunatati rapid este adaptarea la stilul lui de lucru. sper sa va fie utile sfaturile de mai jos. Adaptare. Aceasta este o cale. ofer aceeasi sugestie. iti asigura intrarea pe aceeasi lungime de unda. altfel este posibil sa te trezesti concediat subit. Daca ai un sef care initiaza permanent si este in cautare de noi optiuni in permanenta. chiar sa folosesti acelasi ton. i la nivel de comunicare din nou. fie ca recunoaste sau nu. problema reclamata de marea majoritate a angajatilor este ´neprofesionalismul sefilor´. recunoastere.) 4. nu trebuie sa exagerezi daca seful iti intinde o mana prietenoasa.Postat in Comunicare Organizationala | 7 Sfaturi ± Cum poate fi dezvoltata o relatie pozitiva cu seful? Articol scris de Marian RUJOIU Manager Trainer Extreme Training. tine-l la curent permanent. Daca seful tau vrea sa fie la curent cu fiecare pas pe care vrei sa-l faci. In sectorul public. eficienta. 3. 1. Poti beneficia de mariri de salariu. In opinia mea exista si exceptii astfel ca. 2. Adaptarea la stilul sefului iti asigura climatul pentru ca rezultatele tale sa fie apreciate. Mai mult de atat. Daca ar fi sa vorbim de o diferenta intre sefii din mediul privat si cei care apartin de stat. in sensul ca. Comunica la timp problemele . mai poti apela la cateva tips & triks din domeniul non verbalului si paraverbalului cum ar fi: incearca sa iei pozitii similare cu el.

6. Po i s cite ti acest articol i s fii i mai relaxat i s con tientizezi c po i s te bucuri de via mai mult decât de obicei. 7. Daca-ti propui. lucrurile pe . cu siguranta vei reusi. numai la tine nu. In mod normal. Lasa-l sa priveasca incotro isi doreste. 5. ne poate bucura o melodie frumoas sau un joc de ah. Totusi. sunt sefi care nu au abilitati manageriale si se poate dovedi o munca de sisif incercarea de a-i schimba mentalitatea. Daca esti interesat sa dezvolti o comunicare mai buna poti sa urmezi cursuri de comunicare. cel mai rau lucru pe care-l poti face este sa te victimizezi.Informarea sefului ca nu am putea indeplini un proiect la timp. ori asepti sa se schimbe seful. multi oameni au hotarat chiar sa-si deschida o afacere sau sa-si caute rapid un alt loc de munca cand au avut de-a face cu asemenea sefi! Daca esti cumva in aceasta categorie iar ³norocul´ ti-a scos in cale un sef cu slabe abilitati manageriale si de leadership. reprezinta o slabiciune. Alege sa te adaptezi si sa te perfectionezi Fiecare om. alege sa te dezvolti personal si profesional pentru ca aceste lucruri vor ramane pentru totdeauna indiferent de sefi sau subalterni. Sau. De regula. Aceste mici bucurii ne fac via a mai frumoas . insa daca ii dai o veste mai putin buna. atunci cand te blochezi intr-un punct. Daca simti ca nu poti duce la indeplinire un proiect. este ceea ce este datorita alegerilor pe care le face. un sef apreciaza onestitatea bine intentionata. astfel incat sa nu ramana cu vestea proasta si cu imaginea ta laolalta in mintea lui. Fiecare cu micile lui nebunii sau micile pl ceri. ne poate bucura un joc de c r i. fie prin studiu individual. Fii constient ca nu-i poti schimba mentalitatea! Sfaturile oferite ar trebui sa functioneze in cazul majoritatii sefilor. Indiferent de ce alegi sa faci. Sunt anumiti sefi care nu raspund pozitiv indiferent de ce ai face. da-i vestea stand putin in lateralul lui. in masura in care informarea este facuta in ultima clipa. ori te adaptezi stilului de lucru al sefului ori iti cauti un alt loc de munca. poti alege sa te perfectionezi in domeniul in care activezi fie prin participarea la cursuri. astfel ca trebuie sa alegi. Da-i vestile ´rele´ din lateralul lui Totusi. primul sfat pe care-l dau este sa incerci sa te adaptezi. astfel ca. Sunt multe lucruri care ne bucur . Cheia in a te intelege mai bine cu seful sau sefa ta este sa te adaptezi stilului de lucru! Daca nu te poti adapta sau daca nu merita si consideri ca adaptarea ta ar fi de fapt o umilire. acesti sefi au carente manageriale astfel ca. altele mai pu in. Ne poate bucura un zâmbet. spune care este stadiul. Cele mai multe lucruri sau evenimente sunt cele care ne r mân indiferente. este una din conditiile economiei de piata pana la urma. sunt ale fiec ruia dintre noi. insa cu siguranta nu va aprecia ca i-ai ascuns zile in sir ca esti blocat in proiect. fie ei din sectorul public sau privat. limbaj nonverbal sau negociere. victimizarea nefiind o solutie pentru ca nu conduce la nimic bun! Cum privesti prin lentila bucuriei? Lentila Bucuriei Sunt lucruri care ne bucur mai mult. Sunt i multe lucruri pe care ni le dorim. avertizeaza din timp. Pe mul i dintre noi. Informeaza-l cat de repede si cere-i ajutorul. si spune-i de ce timp ai mai avea nevoie. daca esti nevoit sa dai o veste buna sefului poti sa stai pozitionat in fata lui. nu astepta sa vina termenul de predare ca sa-i transmiti acest lucru. În aparen nou ne plac i ne este indiferent dac altora le par mai ciudate. In plus. cauta-ti un alt sef.

Rutina zilnic . Înainte de a lua lucrurile în serios zâmbe te! Oamenii.i sunt indiferente.marian-rujoiu. ne fac neferici i. cu sigurant exist un motiv pentru care se bucur . înainte de toate bucur -te de ceea ce ai. te macin cel mai mult. nici s r mâi la fel. de multe ori se iau prea în serios i devin ridicoli. Bucur -te de binele altuia i încearc s înve i de la el! Bucur -te c ai de la cine înv a! Te mai po i bucura de ceva permanent. Invidia omoar bucuria. nu degeaba se nume te rutin . c respiri. În plus. Î i propun s schimbi pu in unghiul din care prive ti lucrurile care.ro http://www. Uneori nu este bine s iei lucrurile prea în serios.i g sesc un loc de munc . trebuie s te i bucuri c ai ocazia s munce ti. Bucur -te c exi ti. la fel nici un lucru bun nu vine niciodat singur.care nu le avem. Bucur -te de fiecare lucru care i se întampl chiar i atunci când el face parte din rutina zilnic ! Bucur -te când vezi un copil râzând sau când mergi la un film! Bucur -te când bei un suc! Un suc cost un dolar. sunt milioane de oameni care nu. i cum un lucru r u nu vine niciodat singur. Po i s vrei i ceea ce nu ai.traininguri. Bucur -te diminea a pentru c urmeaz o nou zi în care tu te po i bucura de fiecare clip .îns sunt i multe lucruri care se pot schimba. Vestea bun este c po i folosi lentila bucuriei gratis.i propun nu este nici s te schimbi. c vezi i c sim i! Lucrurile care. Ajungi seara acas . Încearc s vezi prin lentila bucuriei fiecare lucru care i se întâmpl . i eu o s m bucur dac voi primi feedback-ul t u pe manager@traininguri. Tr ie te clipa i bucur -te! Po i s sim i acum i s vezi c i lucrurile mici pot fi motive de bucurie. sute de oameni se culc seara. Bucur -te de via i de slujb .ro . Sunt lucruri care nu pot fi schimbate. Bucur -te de momentul în care cineva te strânge în bra e! Tr ie te din plin clipa! Bucur -te de lumina soarelui i de r s rit. trebuie numai s accep i ca aceste lucruri s te bucure. Poate c te întrebi ce rost are? Are un rost. Po i s sim i c merit s te bucuri. Amuz -te c lucrurile sunt într-un fel i nu altfel. o stare de spirit mai bun . O bucurie va aduce cu ea o alt bucurie. iar milioane de oameni tr iesc în lume cu mai pu in de un dolar pe zi! Bucur -te când auzi c unui prieten i s-a întâmplat ceva bun! Bucur -te din suflet i spune-i acest lucru. i anume acela de a fi fericit în primul rând cu ceea ce ai i s vrei ceea ce ai. gande te-te la lucrurile care te-au bucurat. dar i mai mult. iar din când în când folose te lentila umorului. Câ tigi bun dispozi ie. bucur -te de verdele din jurul t u! Admir -te pe tine de câte ori faci un lucru bun! Nu-i deajuns s munce ti.i sunt indiferente sunt lucrurile care te pot bucura. Po i s -l prive ti i cu pu in umor pentru c te va bucura i mai mult i vei avea o stare de spirit pozitiv . o s m bucur dac ai citit acest articol pân la cap t. iar acum î i spui: merit s m bucur în primul rând de ceea ce am! Scris de Marian RUJOIU http://www. Îti propun ca fiecare lucru care i se întampl s -l prive ti prin lentila bucuriei. dar ni le dorim. îns .ro sau printr-un comentariu mai jos. Folose te lentila bucuriei i zâmbe te. poate unii dintre ei chiar merit statutul de prieteni! Bucur -te când vezi pe cineva zâmbind. iar diminea a nu se mai trezesc! Bucur -te c ai prieteni. puteai s nu te na ti. Ce. iar un zâmbet va aduce alt zâmbet. Încearc acest lucru de câteva ori i încet încet te vei obi nui. Po i s te bucuri c ai posibilitatea s te bucuri permanent de fiecare lucru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful