Latihan Jururawat Jantin : Lelaki dan Perempuan a Tempoh Latihan: i)3 tahun (bagi calon Lantikan Terus) ii)1 tahun 6 bulan

(bagi calon KPSL daripada Penolong Jururawat) iii)1 tahun (bagi calon KPSL daripada Jururawat Masyarakat) Biasiswa Semasa Latihan: RM621.21 sebulan Kem/Jab: Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat Latihan: i) Kolej Kejururawatan Alor Setar, Kedah ii) Kolej Kejururawatan Sungai Petani, Kedah iii) Kolej Kejururawatan Pulau Pinang iv) Kolej Kejururawatan Ipoh, Perak v) Kolej Kejururawatan Taiping, Perak vi) Kolej Kejururawatan Klang, Selangor vii) Kolej Kejururawatan Seremban, Negeri Sembilan viii) Kolej Kejururawatan Melaka ix) Kolej Kejururawatan Muar, Johor x) Kolej Kejururawatan Johor Bahru, Johor xi) Kolej Kejururawatan Kuantan, Pahang xii) Kolej Kejururawatan Kuala Terengganu, Terengganu xiii) Kolej Kejururawatan Kubang Kerian, Kelantan xiv) Kolej Kejururawatan Sibu, Sarawak xv) Kolej Kejururawatan Kota Kinabalu, Sabah xvi) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sungai Buloh (KSKB) Selangor xvii) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Kuching Sarawak b. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan; ii) iii) Kepujian mata pelajaran Matematik, Sains dan 3 mata pelajaran lain; dan Lulus mata pelajaran Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) dan Bahasa Inggeris.

c. Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan: Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Jururawat dan Jururawat Masyarakat adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Jururawat apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: i) mempunyai kelayakan di para (i) di atas; dan

Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan: Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Pembedahan Pergigian adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Jururawat Pergigian apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: i) mempunyai kelayakan di para (i) di atas. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat. Gred U29. Pulau Pinang b. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Latihan Jururawat Pergigian Perempuan sahaja : Tempoh Latihan Biasiswa Semasa Latihan Kem/Jab Tempat Latihan : : : Jantina 3 tahun RM621. dan ii) berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. c. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. . d.21 sebulan :Kementerian Kesihatan Malaysia i) Pusat Pergigian Kanak-kanak dan Kolej Pergigian Malaysia. d. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat Pergigian.ii) berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. Gred U29.

Pulau Pinang x) Kolej Jururawat Masyarakat. Johor iv) Kolej Jururawat Masyarakat. Johor v) Kolej Jururawat Masyarakat. Johor vi) Kolej Jururawat Masyarakat. Kulim. Negeri Sembilan vii) Kolej Jururawat Masyarakat.Latihan Jururawat Masyarakat Jantina :Perempuan sahaja Tempoh : i) 2 tahun 6 bulan (bagi calon Lantikan Terus Latihan ii)9 bulan (bagi calon KPSL) Biasiswa :RM517. Tawau. Pasir Mas. Port Dickson. Kelantan. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat sijil akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat Masyarakat. dan berumur kurang dari 52 tahun pada tarikh lantikan. Jerantut. Pahang iii) Kolej Jururawat Masyarakat. Alor Setar. Gred U19. Sarawak xi) Kolej Jururawat Masyarakat. Batu Pahat. ii) Kolej Jururawat Masyarakat. Kedah ix) Kolej Jururawat Masyarakat. Bukit Mertajam.15 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab:Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Kolej Jururawat Masyarakat. Kedah viii) Kolej Jururawat Masyarakat. Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan: Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Jururawat dan Atendan Kesihatan adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Jururawat Masyarakat apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: i) ii) mempunyai kelayakan di atas. Serian. Segamat. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Kluang. . dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Sabah.

Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Selangor b. c. Selangor b. Latihan Jurupulih Perubatan (Anggota) Jantina : Lelaki dan Perempuan Tempoh : 3 tahun Latihan Biasiswa : RM621. Gred U29. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.21 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab : Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh. Jantina :Lelaki dan Perempuan Tempoh : 3 tahun Latihan Biasiswa :RM621. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat diploma akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja).21 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab :Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada .a Latihan Jurupulih Perubatan (Cara Kerja) . dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulus yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Johor b. Gred U29. Jantina :Lelaki dan Perempuan Tempoh : 3 tahun Latihan Biasiswa :RM621. a Latihan Juruteknologi Pergigian . c.peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulus yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Jantina :Lelaki dan Perempuan Tempoh : 3 tahun Latihan Biasiswa :RM621.21 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab :Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Pusat Pergigian Kanak-kanak dan Kolej Pergigian Malaysia. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat diploma akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jurupulih Perubatan (Anggota). Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan di peringkat diploma akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Juru X-Ray. a Latihan Juru X-Ray . c. Pulau Pinang .21 sebulan Semasa Latihan Kem/Jab :Kementerian Kesihatan Malaysia Tempat : Latihan i) Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sungai Buloh. dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulus yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Selangor ii) Kolej Radiografi Johor Bahru. Gred U29.

dan ii) lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Syarat Latihan: i) Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan. Portal Rasmi SPA > Iklan > Sepanjang Masa > Latihan Separa Perubatan . dan ii) berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan.b. Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan: Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Pembantu Pembedahan Pergigian adalah layak dipertimbangkan secara Kenaikan Pangkat Secara Lantikan untuk mengikuti Latihan Juruteknologi Pergigian apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan: i) mempunyai kelayakan di para (i) di atas. d. Gred U29. c. Perhatian: Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Juruteknologi Pergigian.

15 LATIHAN JURUPULIH PERUBATAN (ANGGOTA) LATIHAN JURUPULIH PERUBATAN (CARA KERJA) LATIHAN JURURAWAT MASYARAKAT LATIHAN PEMBANTU PEMBEDAHAN PERGIGIAN LATIHAN PEMBANTU KESIHATAN AWAM Pengumuman Latihan Separa Perubatan Bagi  calon yang layak akan di beri surat untuk menduduki ujian atau boleh semak di laman web SPA.21 RM621. b) c) .21 RM621.21 RM621. Tempoh  sahlaku permohonan calon yang telah memohon melalui Internet (SPA8i) adalah satu tahun. atau lulus enam (6) mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu.21 RM517. boleh melanjutkan tempoh permohonan dengan hanya menulis surat kepada SPA dengan menyatakan No KP dan nama bagi tujuan perlanjutan tersebut. Calon dikehendaki mengisi semula permohonan selepas tempoh tersebut. Untuk  calon KPSL . Bagi menentukan tahap kelulusan tersebut setaraf dengan kelulusan Sijil Penuh SPM.21 RM621. SYARAT KELAYAKAN Pemohon hendaklah mempunyai Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan lulus Bahasa Malaysia (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. iaitu sijil yang dikeluarkan sebelum pelaksanaan peperiksaan mengikut sistem terbuka.15 RM517. sama ada Kepujian atau Lulus dan subjek-subjek tertentu seperti mana disyaratkan dalam skim perkhidmatan.21 RM621.21 RM621.15 RM517. dengan dua mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus yang dikumpulkan dalam dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut.21 RM621. dan memenuhi syarat Bahasa Melayu. a) lulus enam (6) mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu.21 RM621. syarat-syarat berikut perlu dipenuhi.LATIHAN LATIHAN JURURAWAT LATIHAN JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN LATIHAN PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN LATIHAN JURU X-RAY LATIHAN LATIHAN LATIHAN LATIHAN JURUTEKNOLOGI PERGIGIAN JURURAWAT PERGIGIAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN BIASISWA RM621.21 RM621. Kelayakan SPM Mengikut Sistem Terbuka Untuk Latihan ke Perkhidmatan Awam Calon-calon yang menduduki dan memiliki Sijil SPM mengikut sistem terbuka boleh dilantik ke skimskim perkhidmatan yang mensyaratkan kelayakan demikian sebagai syarat lantikan. dengan dua daripada mata pelajaran adalah di peringkat Kepujian dan selebihnya peringkat Lulus dalam satu peperiksaan.

Pegawai sedang berkhidmat untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) hendaklah berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. Keutamaan akan diberikan kepada pemohon yang mempunyai kepujian dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia dan Sains/Sains Paduan serta kepujian mata pelajaran Bahasa Inggeris dan lulus Matematik.8885 6000 . Bagi Latihan Jururawat Masyarakat calon harus memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan lulus Bahasa Malaysia (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Kuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan. Pegawai sedang berkhidmat untuk Kenaikan Pangkat Secara Lantikan hendaklah berumur kurang dari 51 tahun pada tarikh permohonan. Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Kuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.Umur Calon Untuk Mengikuti Latihan Separa Perubatan Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan. LATIHAN BERTARAF SIJIL Sila klik di bawah untuk maklumat lanjut i) Latihan Jururawat Masyarakat ii) Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian iii) Latihan Pembantu Kesihatan Awam Syarat Kelayakan Lulus Sijil Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan lulus Bahasa Malaysia pada peringkat PMR atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 PUTRAJAYA tel: 03 . Umur Calon Untuk Mengikuti Latihan Separa Perubatan Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan. Blok C7. Alamat Surat-Menyurat: Setiausaha Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Bahagian Pengambilan Khas Aras 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful