Italia – obiective turistice

Aşezare geografică Italia este situata în sudul continentului Europa si constă în principal dintr-o peninsulă în formă de cizmă şi două insule mari în Marea Meditereană, Sicilia şi Sardinia. În partea sa nordică, Italiei îi revin o parte a munţilor Alpi, zonă în care se învecinează cu Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia. Turism, atractii turistice Italia este plina de cultura, de istorie, de peisaje deosebite, ceea ce o face una din destinatiile preferate de turistii din intreaga lume. Roma Capitala Italiei este situata pe malul râului Tibru si are o istorie îndelungată, fiind de-a lungul secolelor capitala republicii romane, a imperiului roman si a Italiei moderne. Este capitala regiunii Lazio şi a Provinciei Roma. Roma este un important centru turistic. Impanzit de monumente istorice de origine romana, etrusca si renascentista lasate de trecerea vremii, are de oferit cate ceva pentru toate gusturile. Cel mai mare si mai important oras al Italiei, centrul economic si cultural este locuit de peste 2,5 milioane de oameni, carora li se adauga milioane de turisti care il viziteaza in fiecare an. Principalele atractii turistice: Colosseumul, Columna lui Traian, Pantheonul, sute de biserici si monumente, impunatorul Vatican, romantica Venetie si Sicilia, cea mai mare si mai faimoasa insula din Mediterana. Un alt motiv pentru care Italia este printre cele mai cautate destinatii sunt preparatele culinare, vinurile, muzica. Biserica Santa Maria Maggiore Biserica Santa Maria Maggiore este una dintre cele patru mari biserici din Roma, construita in anul 352 d. Hr. si este dedicata Sfintei Marii. Lacasul a fost ridicat dupa ce Papei Liberius i s-a aratat in vis Maica Domnului, care l-a indemnat sa faca o astfel de constructie. Castelul Sant' Angelo

1

prima biserica a iezuitilor. Fundatia pe care a fost construit avea 12 metri grosime.zeci de mii de tone de marmura (adusa din apropiere. odinioara amplasata langa amfiteatru. este o constructie ciudata. din Tivoli) si aproape 300 tone de fier pentru a lega blocurile unul de celalalt.de 36 de metri . la care se ajunge traversand unul dintre cele mai frumoase poduri din lume: Pont Sant' Angelo. Edificiul a servit de-a lungul timpului drept model pentru numeroase biserici construite în stil baroc în Europa Centrală.000 spectatori. evocata ulterior de Puccini.care il reprezenta pe Nero in chip de zeu al soarelui. Proiectul general al bisericii a fost realizat de arhitectul Giacomo Barozzi da Vignola. Colosseumul Colosseumul ramane cea mai vestita si mai mare arena construite vreodata de romani. A necesitat . Azi. avea un perimetru de 520 m si o inaltime de 55m. construita initial ca mausoleu pentru imparatul Adrian. masiva. dar si amfiteatrul era o priveliste grandioasa. Sa cladesti asa ceva. fiind legata prin pasaje subterane de Vatican. Initiativa construirii sale a avut-o imparatul Nero ca urmare a influentei majore pe care o aveau in acele timpuri luptele de gladiatori. axa mica de 150m. In secolul sase a fost transformata in fortareata papala. In forma de elipsa. 2 . creatie a arhitectului Bernini. cunoscută mai ales sub numele Il Gesù) este o mare biserică din Roma. s-a realizat o arena imensa pentru asemenea spectacole publice. iar faţada a fost proiectată de Giacomo della Porta. mai ales ca se stie ca aici a fost locul unde s-a sinucis Tosca. multe dintre partile componente ale Colloseumului au fost construite in alta parte si aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. cu axa mare de 186 m. Astfel. demolata ulterior.printre nenumarate alte materiale de constructie . circulara. Aceasta metoda a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea edificiului in numai 7 ani.Cladirea. mausoleul este un muzeu interesant. era chiar pentru neintrecutii constructori romani o adevarata provocare. Biserica Il Gesù din Roma Construită între 1554 şi 1584. Ca un precedent la materialele prefabricate moderne. Termenul de Colosseum provine de la statuia colosala . Nu numai statuia. oferind locuri pentru aproximativ 50. Il Gesù (în italiană Chiesa del Sacro Nome di Gesù.

caci acest miracol se ridica mandru. conform legendei. a fost grav afectat de poluare si porumbei. numit asa deoarece. Construcţia este o emisfera perfecta. avand inaltimea si diametrul egale intre ele. in urma cu 1 900 de ani. Cu un diametru de 43. este o copie facuta dupa vechi fotografii. Originalul care dateaza de la sfarsitul secolului al II-lea e. si Palazzo Senatorio. Este marginita de trei cladiri concepute tot de celebrul artist renascentist: Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori. cand este pustiu. constructorii Romei au creat 3 . Fantana dorintelor O splendoare . betonul.creaturi acvatice de marmura. Cea mai frumoasa priveliste se poate admira noaptea. Aceasta fantana este un exemplu perfect de stil rococo cu efecte dramatice . Dar cum a fost posibil ca romanii sa construiască un dom de asemenea dimensiuni fara a-l consolida cu armaturi de otel? Folosind piatra ponce amestecata in beton.5 metri – domul Pantheon-ului a ramas pana in secolul 15 cea mai mare constructie de acest tip din lume. fiind inlaturat in 1981. care adapostesc impreuna Muzeele Capitoline. dominate de un impresionant Oceanus.n. Apa vine din izvorul Acqua Vergine. Aprecierea ramane valabila pana in prezent. Se spune ca trebuie sa arunci un banut in fantana ca sa fii sigur ca te vei intoarce la Roma. Dealul Capitoliului a fost centrul guvernamental al vechii Rome si este centrul geografic al orasului de azi. exact asa cum a fost construit de Adriano.Dealul Capitoliului Sediu al autoritatilor municipale. Dupa ce a fost restaurata a fost expusa in Palazzo Nuovo. care se afla in centrul pietei.Fontana di Trevi a fost construita de arhitectul Salvi in 1735 si terminata in 1762. Statuia din bronz a lui Marcus Aurelius. Pantheon-ul era considerat in antichitate drept "Miracolul Romei". Piata a fost conceputa de Michelangelo in 1583. Acest templu este o exemplificare extraordinara a uneia dintre cele mai mari inventii romane: domul. o fecioara le-a aratat sursa soldatilor insetati. O structura de acest tip a fost realizabila la vremea respectiva numai datorita unei alte inventii romane. dar si ca dorintele puse la aruncarea banutului se indeplinesca. Povestea e sculptata in dreapta lui Oceanus. Pantheonul Cu proportiile sale absolut perfecte.

in apropiere aflandu-se orasul roman Pompei acoperit cu lava in timpul eruptiei vulcanului Vezuviu din anul 79 d. de la Capela Sixtina la celebra piata construita de Bernini. adapostind comori universal cunoscute. XVII). iar împreună cu zona metropolitană strânge trei milioane de locuitori. Vatican . Cea mai mare este Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor patru fluvii). Sfantul Scaun . Este una dintre capitalele regionale şi are o populaţie de un milion de locuitori. Hr. biserici. Celelalte doua fantani sunt Fontana di Nettuno in nordul pietei si Fontana del Moro in sud. in prezent eliberat de acesta.. ajungand de la o grosime de 6. Pentru iubitorii de arta. Piazza Navona are nu mai putin de trei fantani.Vaticanul este probabil cel mai bogat stat independent din lume. Acesta a fost modelat intr-o matrita care se ingusta. Arcul de Triumf.6 metri in varful acestuia. in jurul golfului omonim si la poalele muntelui Vezuviu. avand o impresionanta colectie de comori inestimabile de arta compensand lipsa totala de resurse naturale. Gangele. Fiecare din cele patru statuete ce decoreaza acest moment reprezinta cate un fluviu de pe continente diferite: Nilul. Palatul si Galeria Nationala de pe Capodimonte. Vaticanul este centrul suprem. Piata Navonna Piazza Navona este una dintre cele mai celebre si cele mai frumoase piete din Roma. Se află la mijlocul distanţei dintre Vezuviu şi zona vulcanică Campi Flegrei. plina de terase si artisti care picteaza in aer liber. Napoli a fost o colonie greaca ce se numea Neapoli (noua cetate) si este influentat de pasiunea pentru pizza margherita.Sfantul Scaun Nu multe sunt religiile care au un stat. Dunarea si Amazonul. dar catolicismul nu e doar o religie. Palatul Regal (sec. 4 .un material incredibil de usor si de rezistent. Mare. Aici in perioada Sarbatorilor de Iarna se organizeaza unul dintre cele mai mari targuri de Craciun din Europa. Napoli Napoli este cel mai mare oraş din Italia de sud. bogat in monumente cum sunt: Castel Nuovo (se.7 metri la baza domului la numai 0. Napoli este un oras cu o frumoasa asezare geografica. XII).

cea de sus cu fresce de Giotto ilustrand viata sfantului.453 tone. Alte orase si atractii turistice Assisi .00.30-17. Este un centru atat pentru activitati culturale cat si pentru cele mondene. XIV pictata de Giotto. Padova .19. Ravenna . biserici. Bologna .30. care adaposteste mormantul Sf. Vizita trebuie planificata din timp. alte bazilici.mare bazilica II Santo din sec. Biserica Santa Maria Delle Grazie In incinta acesteia se afla lucrarea lui Leonardo Da Vinci ‘Cina cea de Taina’. XIII. Pinacoteca Di Brera Contine o colectie de opere de arta realizate de autori foarte cunoscuti.Milano Domul Se afla pe locul 3 in rindul celor mai mari biserici din lume. Construcţia a început în august 1173. marginita printre altele de Palazzo Publico avand un turn inalt de 88 m. care are o înălţime de 30 de metri şi o greutate de 14. Deschis zilnic intre 9.Piazza del Duomo sau Campo dei Miràcoli. Siena . Piata in care se afla Domul este cea mai cautata de turisti. 5 . mausoleul lui Teodoric. XIII. cafenele etc. VI cu celebre mozaicuri prezentandu-i pe imparatii Iustinian si Teodora cu suitele lor.30-19.00. palate. mormantul lui Dante. Capela Scrovegni din sec. constand in doua bazilici suprapuse.orasul este un ansamblu monastic romano – gotic. fantani. doua turnuri inclinate si una dintre cele mai vechi universitati din lume.cu faimoasa Piazza del Campo. orenumita universitate la care invatau si unii principi romani. Deschis zilnic intre 7.Deschis: marti-duminica intre 8.30. cu renumitul Turn din Pisa Tore pendente/ Turnul inclinat.orasul cuprinde numeroase palate. piata in forma de evantai. San Francescodin sec. Pisa . Galeria Victor Emanuel II O galerie eleganta ce cuprinde restaurante. Anton de Padova.biserica din San Vitale din sec.

Destinatii romantice Rivierele sunt sectoare de litoral amenajate pentru turism.maritime: San Remo. Cannaregio. cartierele centrului istoric: Castello.. Palatul Dogilor. Palermitana aflandu-se in zona orasului Palermo. apoi rivierele napolitana situate in Golful Napoli: Amalfi.html. Puntea Suspinelor. Principalele atractii ale orasului le constituie. Riccione. care serpuieste din Piata San Marco spre marginea orasului. veneziana: Lido di Venezia. Rimini.. Nervi.hartionline. pe langa Canal Grande. pe aproape 5 km de pamant. Piata si Basilica San Marco. 6 . BIBLIOGRGAFIE: http://www.hoteluri. Alassio.php?country=Italia. San Polo.ro/tari/italia. ridicate de bogatii negutatori venetieni. Sant'Erasmo sau Pellestrina. http://ro. insulele Ischia si Capri.Murano. Sorrento. constand intr-un lant de statiuni balneo . http://www. Venetia se intinde pe mai mult de 100 de insule. http://harta. Santa Croce. Sarda aflandu-se in insula Sardinia. Diano Marina.ro/Europa/Italia/Italia. Mazzorbo. Torcello. artistice si culturale. cea mai importanta fiind Riviera Italiana. Principala cale pe apa este Canal Grande. De-alungul Marelui Canal pot fi admirate unele dintre cele mai frumoase palate din Europa. Santa Margherita Ligure.infoturism. Dorsoduro. Portofino. etc. Venetia Amplasata in laguna sarata a Marii Adriatice. cu nenumaratele comori arhitectonice.wikipedia. Ponte Rialto.org/wiki/Italia.org/turismul-italia. Burano. Nu pot fi omise insulele lagunei ..

UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRANCUSI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI GESTIUNEA AFACERILOR Italia – obiective turistice Scornea Maria Claudia Anul I AATS 7 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful