Universitatea ” Lucian Blaga” Sibiu Facutlatea de Teologie ” Andrei Saguna” Sibiu

Referat la Morala

Student: Claudiu Trica Anul -IV- TP.

la obtinerea unor castiguri. La doctrine catholique. Sa nu aiba oare si adevarul nevoi de vacanta? ” Lucian Blaga Precum multe rele care devin cu usurinta obisnuinta. 331 2 Ibidem. o imagine denaturata in parte sau falsa pe de-a-intregu. 1941. Le mensonge du monde.Sibiu . p. 1930. Minciuna este deci o incercare de a transmite altora. cu un anumit interes. p. semne sau scris. De-a lungul timpului minciuna a primit numeroase acceptiuni. De obicei minciuna nu se arata fatis. Paris.Tendinta constitutionala de a altera adevarul. 238 2 . la minciuna si la crearea de fabule imaginare. nu este deci doar 1 Marin Gheorghe. a minti a devenit un flagel. gingasia politetii. Minciuna a ajuns sa exercite o adevarata fascinatie fiind cea care ajuta la salvarea aparentelor. Astfel Fr. prin cuvinte. La fel cum au mitizat puterea banului. apud Fr. . Paris. Paulhan. La doctrine catholique. unii oameni au ajuns sa acorde minciunii puteri nebanuite. la iesirea din diferite incurcaturi.Tendinta patologica mai mult sau mai putin voluntara si constienta. Paulhan in Le mensonge du monde definind natura minciunii spune ca aceasta este o discordanta intre ceea ce se gandeste despre realitate si ceea ce exprima. Boulenger. Intr-un manual de doctrina. contrariul a ceea ce se gandeste cu intentia de a insela 2. o uniforma care sa ajute la depistarea ei. p. Psihiatria descrie mitomania ca: . 1001 de fete ale adevarului si minciunii. Boulenger. 49. omenia compasiunii.2008 Minciuna „Minciuna este vacanta adevarului. curajul devotamentului. tendinta la fabulatie. nu are un tipar. spune ca a minti inseamna a exprima. Uneori imbraca vesminte de adevar. De multe ori calatoreste cu adevarul si e greu la o prima vedere sa distingi calatorii unii de altii. apud A. A. despre o anumita realitate 1. Libraire catholique. argumentul unor intentii laudabile. numeroase definitii.

descriindu-se. capacitatea de a tine un secret este chiar o dovada de maturitate si independenta . Lepadind minciuna. dar despre care celalalt este facut sa creada ca autorii relatarii au fost martori si actori. iar a-l intreba pe un barbat ce mai face sotia lui este o ofensa grava. A fi cinstit nu inseamna sa spui adevarul in orice ocazie si cu orice pret. a fi sincer poate constitui o incalcare a conduitei sociale.actiunea de a fabula sau de a minti. pentru orientali in general. 44)”3. El este <<mincinos si tatal minciunii>> (Ioan 8. Este vorba nu doar despre comunicarea inselatoare cu ceilalti. Cand cineva a incercat sa schimonoseasca adevarul cu neadevarul. De exemplu. diavolul. adevarul lui Dumnezeu. adevarul reprezinta o valoare numai la nivel teoretic.viata n-a avut decat de suferit (…) Dumnezeu nu a lasat nimic rau in lume si deci nu a lasat nici minciuna . Si daca la musulmani inselatoria este condamnata de Coran. 5-6 3 . un tip de dezechilibru care determina individul sa elaboreze in permanenta relatari de evenimente si de acte care nu au avut loc.Aceasta lepra are o origine mai josnica. in general. Personalitatea este importanta in determinarea acestor tipare sau moduri de a-i insela pe altiii si de a ne insela pe noi insine. graiti adevarul. in cultura chineza. pentru a intari legaturile de grup. Nichifor Tudor. copiii sunt invatati sa minta inca de la gradinita. minciuna prin omisiune. ba chiar. adultii mai stiu sa si taca. bazata pe armonie si imagine. p. iar stilul in care o facem este un aspect al personalitatii fiecaruia. intr-o pozitie avantajoasa. care nu este altceva decat o lepra sufleteasca ce-l macina pe om din zi in zisi-l face tot mai neputincios a spori in caile Domnului. In credinta crestin-ortodoxa este considerat ca “ la temelia tuturor veacurilor a stat . in opinia psihologilor. 3 Pr. Afirmatia in sine pare sa fie un truism. Fiecare persoana tinde sa aibe o maniera proprie in care gestioneaza „adevarul” sau ceea ce considera a fi adevarat. lucrurile nespuse din pudoare sunt la mare pret.doar copiii ii povestesc totul mamei. iar a spune adevarul este considerat un comportament prostesc. ci este o veritabila constitutie. dar si despre maniera in care ne auto-dezamagim. De altfel. In sistemul occidental. ca o stanca de granit. La unele popoare minciuna are un rol social mai important decat la altele. Oameni diferiti spun diferite tipuri de minciuni din diferite motive.

“recunoscand” ceea ce faptasul nu avusese curajul sa recunoasca. 77 Alfred Adler. au rabdare indelunga. Uneori recunoasterea a mers atat de departe. functii mai de raspundere) fara a avea meritele cuvenite. cum o numesc alti specialisti. Astfel. sau din solidaritate. voind cu orice pret sa se afirme (salarii mai mari. faptele). 144 4 . Cei care sustin ca nu vor sa se afirme drept cei mai buni in domeniul lor mint. Face referire la situatiile in care un om este in stare sa minta pentru un prieten . Psihologia scolarului greu educabil. Acest tip de minciuna. Exista si alte forme. constiinta sociala. Traiul in societate. Minciuna in slujba afirmarii apare la aceia care. Aceasta minciuna prin care un om isi asuma vina altuia nu este atat de des intalnita. de exemplu. Un exemplu pe care il da Gheorghe Marin in 1001 de fete ale adevarului si minciunii este urmatorul: ” La scoala sau in alte imprejurari baietii isi asuma uneori vini ale altora vadind fie dorinta de a incheia un inciodent penibil. gradul de civiliazatie nu reusesc sa te apere de relele intentii ale celor din jur. nu ataca brusc si nici brutal. 1001 de fete ale adevarului si minciunii. minciuna. Uneori nu se stie de unde vine atacul. a atras atentia psihologilor. p. dar toate au tendinta de a iesi dintr-o pozitie inferioara (falsificand. se cunoaste minciuna ca act de sacrificiu. tendinta ascendenta nu dispare in schimb apar mijloacele de obtinere a ei: fanfaronade. cercetatorii au scos chiar in evidenta. recurg la arsenalul de minciuni. mai multe tipuri de minciuna. In astfel de momente apare minciuna in 4 5 Marin Gheorghe. p.La o analiza mai atenta se pot observa. Se ajunge chiar la a-si asuma vina in locul altuia din devotement. incat eroul a suprotat chiar pedepse in locul vinovatului “4. de a capata importanta cu ajutorul subterfugiilor si de a se lasa inaltat 5. Minciuna in slujba afirmarii – afirmarea este un ideal firesc si correct. fie pentru a trece drept erou in fata colegilor sau unei fete. studiaza sic and gasesc momentul ataca. Afirmarea nu anuleaza onestitatea. Oamenii civilizati cunosc psihologie . de afirmare sau pentru a-ti da importanta. daca afla unele bune de la colegii lor imediat si le insusesc si le comunica drept descoperiri personale. Minciuna in slujba prudentei este aceea de care omul se foloseste pentru a se apara de cei din jur. prea putini fiind atat de altruisti ca sa suporte pedepse pentru a salva chiar si un apropiat. Toata ziua isi tin la curent sefii cu cu “meritele” lor. Acestia au descoperit ca in cazul unei personalitati nu foarte bine conturate (mai ales in cazul copiilor).

orientată către schimbarea opiniei şi convingerilor unui individ sau a unei mulţimi de subiecţi. aşteptate. în partenerii de acţiune sau de afectivitate. glumele. Atunci el apeleaza la o strategie. p. regionale. produsă spre a genera convingeri. .slujba prudentei. 126-127 Ibidem.Minciuna colectivă practicată de un grup sau de către o comunitate cu o anume poziţie socială şi privilegii. Forma extrema a minciunii este cunoscuta sub numele de “pseudologie fantastica” si este o tendinta de a minti a unor persoane inteligente.Minciuna individuală cotidiană. pacalelile fara consecinte grave. Referitor la 6 7 Marin Gheorghe. Acestea sunt minciuni inofensive. schimba subiectul. nici nu sunt folosite neaparat sau numai din timiditate. individuală sau colectivă. Nu inseala pe nimeni cu vreun scop rautacios. care au ca prim scop amuzamentul comun 7. atitudini sau emoţii predeterminate. p. 1001 de fete ale adevarului si minciunii. care duc lipsa de atentie si care cauta sa fie protagonistele unei povesti. deoarece este vorba doar de o intarziere in comunicarea adevarului. convins fiind ca la momentul potrivit va spune adevarul. Minciuna tactica este cea prin care omul incearca sa iasa dintr-o incurcatura a momentului. dispensa oferita de dreptul la autoaparare 6. O clasificare dintr-o alta perspectiv prezinta urmatoarele tipuri de minciuna: . Minciuna politică colectivă vizează păstratea statutului şi privilegiilor de catre o minoritate aflată în conflict de interese cu o majoritate defavorizată.Minciuna economică. minciunile fanteziste. fantastice. socant sau greu de expus in cuvintele potrivite. 99 5 . .Minciuna individuală politică. In acest caz specialistii spun ca nu se poate vorbi de falsitate. Luat prin surprindere omul realizeaza ca nu poate spune adevarul pentru ca este dureros. Daca intre masurile de prevedere impotriva unor astfel de intalniri cu indivizi deghizati suntem nevoiti sa recurgem la minciuna. aceasta poate primi dispensa necesara. lipsită de privilegiile grupului. pe care ajung sa o creada si ele. ascunde intenţionat starea reală a unei economii locale. statale sau globale din diferite motive. . cu obţinerea posibilităţii de a manipula intenţiile şi comportamentele altora în favoarea unui singur individ. minciunile vanatoresti. Minciuna de amuzament cuprinde anecdotele.

psihologii spun ca nu este vorba despre un creier bolnav. Mincinosul patologic ajunge sa creada minciunile pe care le spune. sau sa inventeze alte situatii. Tot asa si in cazul nostrum. 34). pentru a starni interesul celor din jur si a atrage din nou atentia lor. 107-108 6 . O viata crestina in adevaratul ei inteles nu poate cunoaste si nici nu admite a treia stare sufleteasca.aceste persoane. incet dar sigur. si atunci dai dovada ca esti nascut din adevar (Ioan 18. pe care il castiga spunand povesti atractive. O alta cale nu exista intre cele doua atitudini. are nevoie de interesul altor persoane. ca stare ce este cea mai primejdioasa”8. alte personaje. p. Si oricum ai scuza-o si oricum ai incerca sa-I dai si ei dreptul la viata. cand este descoperit. 44). la o problema grava de personalitate: stima de sine scade treptat.Am mai spus ca intr-o flacara de lumina nu vezi decat o para de foc. Nichifor Tudor. Biserica Ortodoxa Romana are insa o singura atitudine fata de minciuna si aceasta este foarte bine ilustrata in cuvintele parintelui Nichifor Todor: “ Minciuna . ajungandu-se. te duce in mod sigur in bratele diavolului. nu vrei ai pe diavolul de tata si tii sa faci poftele lui (Ioan 8. Ori marturisesti adevarul . poate chiar sa se imbolnaveasca din punct de vedere psihic si mai rau. Nu pot avea loc in acelasi timp si fasii de intuneric. ce se poate agrava si poate ajunge sa creeze o viata falsa. Lepadind minciuna. tot minciuna ramane. graiti adevarul. ci despre un comportament imatur. 8 Pr. oricum ai suci-o si numi-o . ori te complaci in a spune minciuna si atunci vrei.

Gheorghe. 1995 2. Editura Iri. Bucuresti.Bibliografie 1. Alfred. 2004 7 . Lepadand minciuna. Scott Peck. 2003 4. Pr. Psihologia minciunii. M. Editura Polsib. Todor. Marin. Editura Curtea Veche. Sibiu. Adler. Editura Albatros. Nechifor. Psihologia scolarului greu educabil. 1001 de fete ale adevarului si minciunii. 1972 3. Bucuresti. graiti adevarul.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful