INSTITUT PERGURUAN TEMENGGONG IBRAHIM, JOHOR BAHRU JABATAN PENDIDIKAN JASMANI & KESIHATAN PENDIDIKAN JASMANI

ACARA PECUT,JARAK SEDERHANA DAN JARAK JAUH TAN AN REN YEO CHUN HONG LIM HONG TAT NG TECK CHIN No K/P: 891201-23-5167 No K/P: 810713-01-5777 No K/P: 880802-29-5479 No K/P: 850507-01-6601

KURSUS : KDPM – KDC OPSYEN : PENGAJIAN CINA ( PC ) NAMA PENSYARAH : ENCIK MOHD ZAIRI BIN HUSAIN TARIKH SERAH : 22 OGOS 2009

0 Perkara Pengenalan Alatan Lari Berganti-ganti Pemilihan atlet Teknik-teknik Latihan Khusus Rumusan Rujukan Lampiran Muka Surat .0 8.0 7.0 6.0 4.0 2.0 3.ISI KANDUNGAN Bil 1.0 5.

2.0 Pengenalan Acara-acara lari berganti-ganti biasanya adalah puncak dalam sesuatu temasya sukan. Ia wajar diwarnakan .1. mereka berlari dalam satu pusingan balapan dengan membawa baton di dalam tangan dan dihantar ke dalam zon penukaran baton kepada pelari seterusnya. berukuran tidak lebih daripada 30cm dan tidak kurang daripada 28cm. pelari harus berada di dalam lorongnya sehingga laluan di balapan tidak berhalangan. logam atau apa jua bahan yang keras sebatang penuh. ia mesti dipungut oleh pelari yang menjatuhkannya. Blok permulaan akan digunakan oleh pelari pertama. Adalah penting supaya pasukan yang terlibat dalam perlumbaan lari berganti-ganti adalah merupakan pasukan yang pantas dan berkoordinasi serta tepat dalam penukaran baton. 2)Baton Baton adalah alat yang paling penting dalam acara lari berganti-ganti. Acara lari berganti-ganti yang biasa dipertandingkan adalah acara 4 X 100 meter .0 Alatan Lari Berganti-ganti Alatan yang digunakan dalam acara lari berganti-ganti ini adalah:a) Blok permulaan Blok permulaan digunakan dalam semua acara lari berganti-ganti. Baton berbentuk tiub bulat bergeronggang dan berpermukaan licin diperbuat daripada kayu. 4 X 200 meter dan 4 X 400 meter. Selepas baton dihantar. Ukur lilitnya hendaklah antara 12cm dan 13cm yang beratnya tidak kurang daripada 50g. Suatu pasukan lari berganti-ganti terdiri daripada empat orang pelari yang bergilir-gilir di antara satu sama lain. Blok permulaan harus boleh disesuaikan mengikut keselesaan atlet. Kemahiran yang ditunjukkan dan ketepatannya semasa menukar baton mewujudkan suatu suasana yang menguja(exciting) dan tidak dapat diduga dalam perlumbaan. Jika baton terjatuh.

Semua ahli pasukannya harus kukuh dari segi psikologi dan sentiasa tenang semasa baton dihantar. iaitu pelari-pelari yang boleh mengekalkan kelajuan tinggi secara terus-menerus sejauh lebih daripada 100 meter. Semua maklumat ini akan menolong jurulatih tersebut memutuskan di mana dia akan menempatkan pelari-pelarinya. seorang jurulatih akan memilih pelari pecut yang mempunyai kelajuan yang tertinggi dan daya ketahanan kelajuan. Penyerahan baton kepada rakan sepasukan dilakukan di dalam zon penukaran baton(20 meter). Baton hendaklah dipegang sepanjang larian. Jurulatih juga harus tahu berkenaan sifat-sifat psikologi pelari-pelarinya.0 Pemilihan atlet Pemilihan pelari-pelari dan penempatan mereka di atas trek adalah amat penting. 3)Alatan lain yang diperlukan dalam acara lari berganti-ganti adalah seperti pakaian dan kasut lari yang sesuai dan menepati peraturan yang telah ditetapkan. Secara umumnya. Menguntungkan jika jurulatih tahu berkenaan kelemahan-kelemahan pasukan lawan mereka.supaya senang dilihat ketika dibawa berlari. iaitu mengetahui sama ada seorang atlet akan berlari dengan baik sekali di hadapan atau daripada belakang. Dia harus tahu siapakah di antara pelari-pelari pasukan lawan yang rentak lariannya boleh diganggu oleh pelari pasukannya untuk cuba memaksa pelari tersebut berlari melebihi keupayaannya di awal perlumbaan. A. 3. Adalah menjadi tanggungjawab jurulatih menempatkan pelari-pelarinya secara strategik untuk mendapat sebarang kelebihan yang mungkin timbul. Adalah amat penting supaya mereka ditempatkan di mana mereka boleh menyumbang yang terbaik dari segi jasmani dan mental.0 Teknik-teknik 1) Teknik Penukaran Baton Dalam teknik penukaran baton terdapat dua gaya utama yang diutamakan iaitu gaya selang-seli tanpa padang dan gaya selang seli cara pandang. 4. Gaya Selang-Seli Tanpa Pandang .

Teknik Memberi Baton. sebagai contoh pelari kedua akan mula berlari apabila perlari pertama sampai di tandaan. Apabila pelari pertama mula memasuki zon penerimaan baton. Pelari pertama dan pelari ketiga akan membawa baton menggunakan tangan kiri manakala pelari kedua dan pelari keempat akan menerima baton dengan tangan kanan. B. Pembawa baton juga harus memberi isyarat kepada penerima apabila memasuki zon penukaran baton dengan mengatakan ‘up’ dan sebagainya supaya penerima baton bersiap sedia untuk menerima baton.baton itu akan diletakkan ke dalam tangan penerima.Untuk menerim baton. pelari pertama perlu memberikan isyarat supaya pelari kedua menghulurkan tangan untuk menerima baton. Biasanya pemeberian itu dilakukan dengan pergerakan ke bawah.Pembawa baton harus menghulurkan baton dengan tangan yang lurus kepada penerima supaya penerima dapat menerima baton dengan sempurna. Pada masa yang tepat. Untuk memastikan pemberian baton yang cekap dan tepat. Gaya Selang-Seli Cara Pandang Gaya ini diberi nama gaya selang-seli cara pandang kerana pelari yang menerima baton itu akan menoleh ke belakang dan memerhatikan pemberian baton kepadanya. . Di sini pembawa baton mesti memainkan peranan dengan melihat tangan penerima sama ada bersedia untuk menerima baton atau tidak.Gaya selang-seli tanpa pandang biasanya dilakukan oleh kuatert pelari 4x100 meter. A. Pembawa baton harus meletakkan bahgaian hujung baton ke dalam tangan penerima supaya baton dapat diberikan kepada penerima baton yang seterusnya dengan baik dan sempurna. Semasa penerimaan baton pelari tidak akan menoleh ke belakang. Pembawa baton akan meletakkan baton ke dalam tangan penerima. 2)Teknik Memberi dan Menerima Baton. pembawa baton itu harus mengekalkan kepantasan larian semasa hendak memberi baton supaya penerima baton yang sudah berada pada tahap larian yang baik tidak kelihatan tertunggu-tunggu pembawa baton di mana hal ini akan merugikan masa. Terdapat dua cara menghantar baton iaitu pergerakan ke bawah dan pergerakan ke atas.

penerima haruslah menghulurkan tangan yang lurus ke belakang atau ke sisi dan menerima baton itu di bahagian pangkal supaya mudah untuk diserahkan pula kepada penerima berikutnya .Harus diingatkan supaya penukaran baton tidak dilakukan selepas atau sebelum zon penukaran baton kerana hal ini boleh membatalkan larian.tetapi sebenarnya kelajuan pelari bergantung kepada dua factor asas iaitu 1)panjang langkah dan 2)kadar melangkah.B. pembawa baton tadi dikehendaki untuk mengambil semula baton itu dan meberikan kepada penerima. Dan sekiranya baton yang dibawa terjatuh ke trek semasa melakukan pertukaran. Teknik Menerima Baton Penerima baton pula harus menyediakan tandaan sebelum larian dimulakan. Penerima baton harus berada di dalam keadaan yang sentiasa bersedia dengan sentiasa memandang pelari yang membawa baton. 3) Teknik Larian a) Teknik Perbezaan –perbezaan semula jadi sperti susuk badan atlet.keseimbangan anggota.penuilan otot dan pembawaan akan menentukan stail seseorang individu. Sebaik sahaja melihat pembawa baton sudah mencecah bahagian tandaan penerima baton sudah harus memulakan larian dengan pantas dan menungu isyarat daripada pembawa baton.Sebaik sahaja menerima isyarat daripada pembawa baton. b) Panjang Langkah Panjang langkah seorang pelari ditentukan oleh beberapa faktor: 1) Panjangnya kaki pelari 2) Kefleksibelan pinggul 3) Kekuatan dan keanjalan otot-otot 4) Julat pergerakan . Kesepaduan yang betul antara panjang langkah dengan kadar melangkah akan member pelari ritma yang sempurna.

Gaya lari yang baik adalah dengan memanjangkan pinggul. Dalam aksi berlari. dan badan dicondongkan sedikit ke depan. Bahu harus ke depan dengan tangan mengendur dan jari-jari bengkok sedikit. . e) Condongan badan dan aksi ke depan Kepala dam mata memainkan peranan yang penting dalam condongan badan. lengan harus dibengkokkan pada siku. Pelari harus cuba mengekalkan posisi kepada penjajaran lazim dengan tubuh badan dan bahu. Berlari pelepik-pelepik biasanya dilakukan untuk mencapai aksi yang lebih pantas daripada kaki sehingga menjejaskan kepanjangan langkah. lengan. Mereka menolong mengimbangkan pelari dan juga menetapkan langkah kaki. Tangan menghayun ke depan pada paras bahu dank e belakang pada ketinggian pinggul. Satu analisis ringkas berkenaan pergerakan-pergerakan pelbagai anggota badan akan memudahkan kefahaman tentang teknik lari. lebih kurang 90 darjah. tubuh badan.Walaupun faktor-faktor asas melibatkan panjang langkah dan kadar melangkah yang tetap. Termelangkah melibatkan jangkauan ke depan dengan kaki pemulihan semasa menyentuh tanah. Ia akan melambatkan atlet dengan menyebabkan kesan membrek kepada gerakan ke hadapan. berlari adalah suatu aktiviti menyeluruh yang melibatkan kaki.pemacu kaki belakang dan mengangkat lutut dan paha kaki depan. kepala dan semua bahagian anggota yang turut menyumbangkan kejayaan pergerakannya.lutut dan sendi pergelangan kaki.Dua perkara yang patut dielakkan adalah berlari pelepik-pelepik dan termelangkah. c) Aksi kaki Gaya lari yang baik digambarkan dengan dua aksi kaki yang nyata: 1) Pemanjangan pemacu kaki belakang 2) Lutut kaki pemulihan dinaikkan d) Aksi lengan Lengan memainkan dua peranan penting.

0 Latihan Khusus .5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful