Justitie si lege Justitia ca insitutie de aparare si infaptuire a dreptatii.

De cele mai multe ori , justitia este simbolizata de o femeie legata la ochi care tine in mana o balanta si o spade cu doua taiusuri. Aceasta reprezentare vrea sa ne sugereze, pe de o parte, idea ca justitia este puternica , iar, pe de alta prte, ca este nepartimitoare, aceiasi pentru toti oamenii, indiferent de bogatii, tineti sau batrani, femei sau barbati. O justitie puternica si egala pentru toti a reprezentat mai de graba un ideal. Realizarea lui in practica este dificila , pentru ca justitia este infaptuita de catre oameni supusi greselii si dupa legi stabilite de ei. In ciuda preferintelor posibile, justitia ramane o conditie fundamental a vieti sociale ; datorita ei se creaza, se pastreaza si se restsbileste ordinea in societete. De aceea sa spus, pe buna dreptate, ca justitia este temelia statului. Infaptuirea institutiei inseamna , de fapt, incercarea de a face dreptate prin aplicarea ligii. Iar a face dreptate inseamna a respecta si proteja drepturile si libertatile fundamentale alr oamenilor. Orice lege instituie o interdictie. Oameni au impus diferite interdictii pentru a face posibila canvietuirea si a impiedica abuzurile celor puternici. El indica membri unei comunitati ce le este permis sa faca si ce nu.

fara nici o imgradire legala. O lege poate si trebuie sa fie respectata atat cfat timp este dreapta. Daca legea nu este dreapta. libertatile si interesele. in timp ce o persoana lipseste de acasa. Sane imaginam ca. fara nici un amestec din partea puterii politice. oqameni o vor incalca. a presei si a publicului •impartialitarea justitiei. Acest principiu se refera la libertatea total. tensiuni si chear conflicte generalede . Inpotriva nonviolentei fata de o lege nedreapta se numeste nesupunere civila.a de apreciere si judecare a faptelor. Intre oameni pot exita divergente . Orice persoana se poate adresa justitiei pentru a-si apara drepturile . de intrepretare a legii. initiata de Mahatma Gandhi impotriva dominatiei coloniale engleze din India.Accesul la justitie e garantat tuturor oamenilor. Principalele caracteristici ale justitiei in tara noastra sunt: •liberul acces la justitie. a unor grupuri de pasiune. •independenta justitiei. ci. chear si cu riscul de a fi pedepsiti. le protejaza. Aceasta este o modalitate de lupta caracterizata prin noncooperaresi rezistenta pasiva fata de autoritatile publice. locuinta ii este jefuita de un individ. motivand ca are msare nevoie de obiectele furate. dinpotriva.Dar aceasta nu inseamna ca legea ingradeste drepturile indivizilor . Autoritatile care a adoptat-o vor lua masuri de forta pentru a o impune.

4egalitatea partilor. Principile fundamentale dupa care se realizeaza justitia in Romania sunt: 1caracterul oral public al sedintelor de judecata . . 5obligatia motivariihotararilor judecatoresti. 2premzuntia de nevinovatie este un principiu in baza caruia o persoana impotriva careia s-a declansat proces penal. 3dreptul la aparare consta in asigurarea drepturilor si garantiilor acordate celor implicati intrun proces penal pentru asi putea sustine interesele. personale implicate direct nu judeca obiectev si impartial :fiecare isi sustine interesul propiu sipune problemele numai din punctul sau de vedere. astfel incat orice persoana interesata sa poata asista la proces.interese si pasiuni De obicei in asmenea situatii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful