PROIECT LOGOPEDIE

1

întreprinzător. de 56 de ani. şi simte nevoia de face ordine şi curăţenie. Nivel de inteligenţă: QI= 150 Raven. cu senzaţia de astenie.ştie să se impună. autocritic. cu tensiune somatică redusă în stări de aşteptare. depresie uşoară 2 . toleranţă redusă la frustrări. Nu îi place dezordinea şi murdăria. leagă uşor prietenii. manifestă spontaneitate. afecţiuni digestive. Caracterizarea psihologică conform chestionarului FPI Subiectul este sociabil. emotivitate. Prezintă tendinţa de a rumina asupra unor probleme. Caracterizarea psihologică conform chestionarului SCL-90 Subiectul prezintă un grad redus de disconfort ca urmare a percepţiei corporale. sentimentele sale pot fi uşor rănite. dominant. independenţă. sentimente de vinovăţie şi de inutilitate. întreptinzător. pantofi etc. nu-şi mai aminteşte unde a pus anumite haine. nivel de inteligenţă extrem de ridicată. de sex femeiesc. acuzele fiind centrate pe cefalee. În relaţiile interpersonale are uneori sentimentul că alţii îi pot fi antipatici. tulburări de somn ante şi postmeridian. Este dornic de acţiune.. Prezintă manifestări somati afective reduse. Scala Zung: Indice de depresie= 55. iritabilitate. cu dificultăţi de concentrare şi de evocare a numitor lucruri sau fapte (de ex. P. este perfecţionist. dureri musculare şi lombare. parestezii. Îşi recunoaşte micile slăbiciuni şi defecte. încredere în forţele proprii. Prezintă aspecte de depresie uşoară tristeţe. Subiectul prezintă tendinţa la iritabilitate.).Date biografice: subiectul E. este degajat. pot fi primejdioşi pentru el. siguranţă de sine.

la ordine.ANALIZA PSIHOGRAFOLOGICĂ A SCRISULUI: 1.grijă pentru detalii. „aerisit”. spaţiile dintre rânduri: egale. forma: litera are mai multe părţi: corpul. Limbajul folosit este corect gramatical. paralele între ele. şi sexul. (în acelaşi mod cum am scris eu pe celelalte protocoale). Particularităţile scrierii: a). direcţia rândurilor: drepte. Lăţimea marginii din drepata este de 2 cm. farmacie). iniţialele. Testul conţine un singur aliniat. în dreapta. cu rânduri care depăşesc marginea albă. cu aceeaşi distanţă între rânduri. c). mai largi sugerând judecată clară. Lăţimea marginii din stânga este de 2. b). Spaţiile dintre cuvinte sunt aproximativ egale. albă. marginea: încadrarea în pagină sugerează tendinţa la armonie. Sugerează o persoană care inspiră încredere. ajungând până la marginea foii. depasante inferioare (liniile subscript). sănătoasă. Amplasare în pagină: textul este scris pe o pagină A4. Are tendinţa de a sfida unele convenţii. este limbaj. care reprezintă aproximativ spaţiul convenţional. d). sugerând. tendinţa la conservatorism. nu desparte cuvintele de la sfârşitul rândului în silabe. clare. . data. de asemenea respectă această convenţie. . dărnicie.literele mari: • litera „D”: „Stăruinţa” Arată cât de tenace poate fi o persoană în momentele de criză. Pune în josul paginii. spaţierea literelor: literele spaţiate (~ 1-2 mm) sugerează instincte bogate. 3 . mai puţin în dreapta unde deşi lasă un spaţiu de ~ 2 cm pe care îl depăşeşte când cuvintele sunt mai lungi. împrumută cuvinte din limbajul de specialitate (medical. cu respectarea spaţiilor de deasupra. tendinţa spre dominare. regulate. punctuală. Aspectul global este de scris uniform. 2. Semnătura este poziţionată sub text. are o anumită inflexibilitate în gândire. încadrare corectă în pagină. din stânga şi josul paginii. a). subiectul are o atitudine echilibrată între precipitare şi prudenţă.5 cm. Rândurile sunt drepte. depasante superioare (liniile superscript).dar care câteodată se cramponează de anumite detalii sau idei. voinţă şi inflexibilitate.predomină scrisul în ghirlandă „ „ ceea ce sugerează sinceritate. gesticulaţia largă.

Se impune o reconsiderare a principiilor de viaţă. Crede că e bine să spună totul pe faţă şi să nu-i pese de consecinţe. Cu cocoaşa micuţă: timiditate. Semne de tristeţe. poate sugera precauţie. • litera „F”: ”O bună comunicare” Măsoară capacitatea de comunicare a individului. Ţinând cont că este prima literă scrisă. seriozitate. Îşi cunoaşte drepturile şi îi place să le exercite. Uneori ar vrea să renunţe să o ia de la capăt. circumspect. Varianta cu corpul literei închis incomplet: grabă. atitudine enigmatică. la bara de jos cea anterioară. Echilibru între sinceritate. capabil să ia decizii singur. tendinţa de a da înapoi la primul semn de criză. se petrec multe probleme. Farmecul personal nu prisoseşte. În spatele acţiunilor sale ar putea sta oarecare strategie şi şiretenie. genul care spune răspicat ce gândeşte. Bara de sus este orizontală. împărţită aproximativ în 2 de verticală. Ascultă la glasul raţiunii. . Ştie ce vrea şi nu se abate uşor de la drumul său. • Litera „S”: ”impresia pe care o lasă persoana” Raportat la minuscule este mai mare ca dimensiune dar nu sare în ochi. conştient de propira forţă. cu codiţă: un caracter destul de puternic. Bara de jos. Stăpân pe sine. după ce subiectul a greşit pe prima coală. Se sflă sub o oarecare presiune. un eori cu o atitudine nesigură. fiind singura cale de a realiza ceva. îşi asumă alegerile pe care le face.Legarea majusculei de minusculă sugerează uitarea de sine. limpede a gândurilor şi convingerilor. exprimarea directă. care e situată în dreptul mijlocului ei. La bara de sus predomină porţiunea posterioară. • litera „A”: Sugerează forţa persoanei. şi nu îşi schimbă părerea uşor. Cu codiţa răsucită: preferă abordarea directă în relaţiile cu oamenii. la distanţă de bara verticală. ● litera „b”: ”securitate financiară” 4 . Crede că întotdeauna are dreptate. Uneori are tendinţa să nu asculte. legate de sentimente dar şi de regrete din trecut. preocupare pentru ce se întâmplă în interior. încredere şi reţinere.fără să se gândească la ce ar putea să aspună alţii. uneori lipsă de tact. anxietate în ceea ce priveşte interpretarea.Îşi apără su străşnicie latura sensibilă. uşor îndreptată în sus.literele mici: ● litera „a”: ”sensibilitate” Compact. Un individ suficient de puternic. Nu se preţuieşte suficient pe sine. lipsă de răbdare.

face glume cu prietenii. Poate că nu totdeauna are chef de râs. chiar mai multe. ● litera „g”: „a întoarce spatele trecutului” Deschis: nu ştie niciodată sigur cum ar trebui să-şi manifeste furia. Dornic să facă bani. crede că tărie în ceea cecrede şi nu suportă interferenţe din exterior. ● litera „h”: ”credinţă şi încredere” Linie înaltă cu buclă: este o persoană idealistă. A primit de la viaţă câteva lecţii dure. Această persoană ştie ce-i place şi nun vrea să se implice în chestiuni periferice. ● litera „e”: „simţul umorului” Zâmbitor: personalitate optimistă. 5 . ceea ce îl poate împiedica să se simtă bine. aşteaptă mult de al viaţă. vorbăreaţă. interesat doar de problemele care îl privesc direct. ● litera „d”: ”stăpânire de sine” Această persoană are de spus un lucru. Alungit: pătrunzător.Umflătura incompletă sugerează lipsa de bani. dacă insistaţi până la urmă îşi dă drumul. Încleştat: zâmbetul ascunde o fire meditativă. O anumită seriozitate şi încordare se află la temelia temperamentului său. Tendinţă la dezarticualre: tensiune interioară. Este o companie plăcută. ● litera „f”: ”impresia corectă” Doar o buclă superioră: are mintea plină de griji şi de îndoieli. prietenoasă. fără a fi obsedat de acest lucru. Se concentrează asupra faptelor. Nu se va lăsa păcălit. Se abţine un timp. aşa că izbucneşte fără să vrea în împrejurările cele mai nepotrivite. dar.a fost educată cu anumite principii şi valori. ajută la crearea unei atmosfere bune. atent la orice şmecherie sa plan care se urzeşte. Preferă să-şi reţină indignarea decât să şi-o canalizeze către cei care l-au jignit. suficient de isteţ de a nu-i lăsa la îndemâna celor care ar vrea să îi ia. dar în acele momente este foarte anuzantp. Amuzantă. ● litera „c”: Cu cârlionţ: cinic.

cei doi a o viaţă de familie dar în rest trăiesc separat. ● litera „n”: ”discreţia” 6 . viitor. Arce detaşate: există o distanţă între parteneri. oricare ar fi acesta. Are nevoie de un concediu. ● litera „m”: ”echilibrul unei relaţii de cuplu” Arcul stâng mai mare: autorul scrisului este persoana dominantă în cuplu.simte că a parcurs un drum prea lung ca să se mai schimbe.îşi reanalizează tot timpul poziţia şi evaluează punctele tari şi slabe ale situaţiei prezente. până la un punct. Mintea îi este împrăştiată în toate părţile: trecut. ● litera „i”: ”trăirea în prezent” Fără punct: nu se poate gândi la un lucru. ● litera „l”: ”ambiţia. Punct prea mult deasupra liniei: păstrează o excelentă vedere de ansamblu asupra lucrurilor şi asupra a ceea ce se petrece. ar putea apărea probleme dacă nivelul de control nu a fost convenit înainte. prezent. Sever. din pricină că se gândeşte la altul. relaţie lipsită de echilibru. Se petrec prea multe lucrur.Arc depărtat de linie: se bizuie pe propriile puteri. voinţa de alupta şi de a învinge” Înalt cu buclă: ţelurile şi visele acestei persoane îi depăşesc adesea talentul de a le îndeplini. Zimţat: persoana are idei fixe despre cum trebuie să se comporte ea şi partenerul său. cineva care îşi construieşte treptat propriile principii. Îi place să stabilească nişte limite pe care alţii să le respecte. care-i solicită prea mult timp şi prea multă energie. dar aceasta n-o va împiedica să încerce. ● litera „k”: ”afecţiune şi farmec” Cu buclă şi aripioară: îi place să fie bun cu oamenii şi să-şi arate afecţiunea. putând fi şi fermecător. dar afectuos. Mai este destul loc pentru evoluţie personală şi autodescoperire. Îi uimeşte pe ceilalţi dar şi pe sine realizând imposibilul.

Simte că trebuie să fie la înălţimea acestora. ● litera „s”: ”hotărârea” Îndrăzneţ. atitudinile sunt toate determinate de experienţa personală şi d elecţiile primite de-a lungul anilor. dar de regulă va acţiona săre binele propriu. ● litera „p”: ”o atitudine pozitivă” Linie cu buclă: acţiuniel. Are o latură blână. care se manifestă în tot feluri de gesturi făcute din inimă. pot produce rezultate pozitive uluitoare. voinţă de fier. poate fi chiar şi superficial şi bârfitor. Forma asemenătoare cu litera „u”. Poate părea generos. Tenace şi conştincios. iubitoare. ● litera „r”: ”devotamentul” Braţul mediu: energică şi conştientă de ceea ce se întâmplă. Cu buclă: bucla înseamnă reţineri. Linie verticală înălţată: îşi judecă acţiunile după principii şi standarde stabilit ede părinţi şi dascăli. pănă nu a anticipat toate consecinţele posibile. Forţa interioară. Nu se dă bătut uşor. Nu vede nici un motiv pentru care ar ascunde adevărul despre sine. Nu-i scapă preamulte. speranţele. Excelente calităţi de conducător. Cea din interiorul literei arată cât din propira persoană şi din resursele proprii este dispus să împartă cu ceilalţi. şi ce s-ar putea întâmpla ca urmare a deciziilor sale. simplu: persoanei îi place să dăruiască şi să primească. nu va fi destul de liber sau de aventurier. forţă a spiritului. 7 . deschidere. Influenţa părintescă i-a modelat felul de a aborda problemele mărunte ale vieţii. care cuplate cu un scop anume. ● litera „o”: ”generozitate” Rotund.această persoană reacţionează bine ăn relaţiile cu ceilalţi şi îi place să ştie ce mai fac.ea se paote aşteptasă primească multe lucruri bune în viaţă. drept: gata pentru orice. Aic găsim sensibilitate. conştinciozitate. Niciodată nu va merge până la capăt: nu va iubi destul. sugerează bunăvoinţă.Cu tendinţa de a fi foarte accesibil şi deschis.are multe de oferit şi multe rezerve. Lini aprelingită în jos: atitudinile sale provin dintr-o experienţî bogată şi cunoaştere interioară. o persoană care nu renunţă până nu a prins toate amănuntele. devotament nelimitat la locul de muncă. devotament. Cu tendinaţa la perseverenţă.încearcă să menţine echilibrul între curiozitatea înnăscută şi nevoia de comunicare cu devotamentul faţă de datorie. Transparent şi direct. Simte exact ce trebuie făcut.

Amator de petreceri dar şi puţin arivist.în planul 8 . expansiunea sentimentelor entuziasm ardoare. dragoste. fiind în medie de 4-5 mm. ● litera „u”: ”călăreţul singuratic” Legat: îi place să se distreze împreună cu alţii. Caută aprobarea celorlalţi. E derutat în privinţa propriilor capacităşi şi necesităţi. În palnul voinţei tendinţa la independenţă. Gata pentru orice. mijlocie spremare: literele depăşesc 3mm. Mult prea absorbit de propria lume pentru a fi absorbit şi de a altora. cu o fire afectuoasă. exaltare. aşadar poate că părerea lui merită să fie ascultată. dimensiunea: în funcţie de amploarea gestului. care crede ce spune şi spune ce crede. verticalizată: dorinţa de a-şi asuma angajamente. ● litera „v”: Braţele deschise larg: este deschis şi pasionat în legătură cu sexul. ● litera „t”: ”cinste. Este deschis la orice fel de experienţe sociale. Caracter dominator. Aceasta presupune tendinţa la planuri mari. Critică doar atunci când are de spus ceva constructiv. Răbdarea nu-i stă în fire. în sens negativ lipsă de concentrare. Bara taie la mijloc: o persoană sinceră. poate cu o perspectivă nerealistă asupra dragostei. sinceritate. Îşi exprimă deschiis emoţiile. plin gânduri şi idei. b). în speranţa de a primi la fel. Niciodată în criză de opinii. scrierea se referă la gradul de expansiune a individului. Dă totul din inimă. varietate acontează. pasiune” Linie cu buclă: individul se luptă cu probleme personale. Bara volantă: plin de imaginaţie. ● litera „x”: ”angajamentul” Cruce simplă. Scrierea este uniformă. pătimaşă. în funcţie de mişcarea sufletească şi de tempoul biologic al individului. ● litera „z”: ”puterea judecăţii” Zigzag drept: judecată sănătoasă.În forma literei „opt”: moare de nerăbdare să acţioneze şi să termine ce are de făcut.cel puţn atunci când este vorba de cevace vrea să realizeze cu orice preţ. Dăruieşte şi primeşte dragoste din inimă.

litere executate cu neatenţie. Exprimă echilibru între agilitate. indisciplină. Orientare spre lumea exterioară. înclinaţia: scrisul înclinat spre dreapta aproximativ cu 55-60º faţă de orizonatlă.direcţia rândurilor: scrisul este liniar. Este curgătoare. viu. agitaţie şi stăpânire de sine. bunătate. indolenţă. lipsă de voinţă. o constantă relativ rară. vanitate. dezinteres. un impuls şi o hotărâre care îl vor ajuta să-şi ducă planurile la îndeplinire. În sens pozitiv exprimă o natură pasionată. Ex. în sens egativ orgoliu. 9 . sensibilitate. demnitate. emotivitate. timiditate. plin de elan şi încredere. cotinuitatea: scrierea este grupată. . narcisism. despotism. Din punct de vedere al voinţei: indecizie. barele de la „t” subţiri.sociabilă.introversiune. loialitate. de orientare sinistrogiră: litera „b”. c). La nivelul depasantelor inferioare apare tendinţa spre sinistrogirie (în scrierea literei „p”). în sens negativ. mândrie. Presiunea slabă: demonstrează. inconsecvenţă. e). Sugerează un individ dinamic. cuvintele fiind formate din 2 sau mai multe grupuri de litere. deasupra şi uşor deplasate la dreapta. g).sentimentelor personale. f). agitaţie. dependenţă.direcţia scrierii: orientarea majorităţii gesturilor este spre dreapta. exploatează evenimentele în propriul avantaj şi nu se lasă cuprins dinainte de o stare de nelinişte. viteza: scrierea are o viteză medie de 120 de caractere pe minut. personalitate puternică. dar are în el o energie. lipsa de iniţiativă. simpatie. cu ghirlande. o persoană care trăieşte clipa. punctele pe i uşor deplasate spre dreapta. în aspect pozitiv. cu înclinarea axelor literelor constantă. iar în sens negativ susceptibilitate. reacţionează prompt. Scrierea înclinată arată scrisul firesc. d). direcţia: . marcă a voinţei şi a inflexibilităţii. înclinată spre dreapta. Înclinarea către dextrogirie presupune într-o scriere pozitivă. presiunea: în raport cu starea de tensiune psihică şi cu voinţa. iar într-o scriere negativă. poate să nu se recunoască ca dinamic. pripeală.

predominenţa elementelor creatoare. bogăţia ideilor. independenţă. avariţie. punct şi virgulă indică persoană cultivată. ţ” (în majoritatea cazurilor). deşi i se cere maxim 10 rânduri. Scrierea este regulată.„reţeta de dulceaţă de căpşuni” reprezintă ancorarea în realitate. .majuscula „E” cu o buclă mică ascendentă. iar sens negativ lipsa de logică. atenţie pentru detalii. Detaşarea unei litere din primul cuvânt.Scrierea nelegată indică în sens pozitiv intuiţie iar în sens negativ. Punctul este bine observabil.majuscula înclinată la dreapta sugerează spirit independent. de jos.dificultate de concentrare la sarcina noua. nu cere să i se dea o foaie nouă.prezenţa semnelor de punctuaţie.o oarecare rigiditate în gândire. . sugerează că intuiţia urmează realizării. . egale. lipsă de voinţă. întoarsă înăuntru. Spaţiile dintre grupele de litere în cadrul unui cuvânt sunt scurte. independenţa judecăţii. buclă mare. . Observaţii: . iniţiativă.finalul semnăturii aproape vertical marchează activitatea intelectuală. . î.ia singură o foaie goală de pe masă. . tenacitate. încredere în sine şi dominare. Subiectul se caracterizează prin capacitate de expunere. În sens pozitiv . Întotdeauna este semnul unor contraste.egoism. poate denoata constrângere. â.ia o foaie nouă şi începe din nou să scrie: grijă pentru detalii.greşeşte la primul rând. confuzie. aspecte secundare sau accesorii: . în concret. i). slăbiciune voinţei. Numărul semnelor legate este aproximativ egal cu a celor detaşate ceea ce sugerează un bun echilibru mental. 10 .finalele cuvintelor scurtate sugerează economie.subietul este dreptaci. semnătura: . În sens pozitiv. instabilitate. h). h). . în sens negativ.ordinea: prezenţa regulată a semnelor puse deasupra şi dedesubtul „ă.scrie 13 rânduri.dorinţă de cucerire. egale. organizarea: spaţiile albe dintre cuvinte sunt mai alungite. Semnificaţia fundamentală este în sens pozitiv vivacitatea sentimentelor iar în sens negativ. perfecţionism. ş. . aranjarea frazelor între virgule. sugerând ordine şi logică.

sentimentele sale pot fi uşor rănite. parestezii).). De relaţiile conflictuale cu partenerul de viaţă. iritabilitate. pot fi primejdioşi pentru el. leagă uşor prietenii. dominant. toleranţă redusă la frustrări. siguranţă de sine. sentimente de vinovăţie şi de inutilitate. Crede că întotdeauna are dreptate. tulburări de somn ante şi postmeridian. emotivitate. care îşi asumă alegerile pe care le face. autocritic. afecţiuni digestive. precauţie. este perfecţionist. Subiectul prezintă tensiune interioară. degajat. Preferă abordarea directă în relaţiile cu oamenii. Nu îi place dezordinea şi murdăria. de sentimente. dureri musculare şi lombare. independenţă. Îşi recunoaşte micile slăbiciuni şi defecte. anxietate în ceea ce priveşte interpretarea psihologică. ştie să se impună. încredere în forţele proprii. Un individ puternic. În relaţiile interpersonale are uneori sentimentul că alţii îi pot fi antipatici. Subiectul este sociabil. fiind singura cale de a realiza ceva. manifestă spontaneitate. şi simte nevoia de face ordine şi curăţenie. de regrete din trecut. Manifestă. Este preocupată pentru ce se întâmplă în interior. cu senzaţia de astenie.CARACTERIZARE PSIHOLOGICĂ Subiectul are o inteligenţă extrem de ridicată. fără să se gândească la ce ar putea să spună alţii. cu tensiune somatică redusă în stări de aşteptare. cu dificultăţi de concentrare şi de evocare a numitor lucruri sau fapte (de ex. pantofi etc. nu-şi mai aminteşte unde a pus anumite haine. Uneori are tendinţa să nu asculte. întreprinzător. 11 . tendinţa la iritabilitate. Prezintă tendinţa de a rumina asupra unor probleme. întreprinzător. Prezintă aspecte de depresie uşoară tristeţe. voinţă şi uneori inflexibilitate. cu o cultură bogată. Este dornic de acţiune. Prezintă manifestări somato-afective reduse (cefalee. şi nu îşi schimbă părerea uşor.

Maria. editura Polirom. editura Teora. Psihografologia. traducere de Anca perl. 2001 3. 2000. Szépès. Facultatea de Psihologie. Scrisul şi spiritul. traducere de Stefanciuc Manuel.Bibliografie 1. Cash. Noemi. student anul III. 2. Bomher. parteaI. 12 . 2004-2005. Peters. Grafologie practică. Incursiuni în grafologie.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful