MTQ 2010 SYARAHAN AGAMA BAHAGIAN LELAKI

1

TAJUK: KECEMERLANGAN AKHLAK TERAS KEJAYAAN INSAN Bismillah hirrahamanirahim… Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh... Alhamulillah....... Kalungan apreasasi untuk Pengacara majlis, yang dihormati barisan panel hakim yang bertunjangkan keadilan, penjaga masa seterusnya pemimpin era finalis sekalian. Tajuk syarahan saya pada hari ini “Kecemerlangan Akhlak Teras Kejayaan Insan”. Kecemerlangan akhlak bermaksud keelokan atau keindahan budi pekerti. Teras bermaksud asas atau dasar. Manakala Kejayaan insan membawa erti kemenangan kepada seseorang manusia. Konklusinya keberhasilan insan yang mulia adalah berdasarkan kepada keindahan budi pekerti yang elok. Hasrat tersebut boleh dicapai berdasarkan tujuh faktor berikut: Faktor Yang Pertama Keimanan Dan Ketakwaan Yang Mantap Kepada Allah S.W.T. Sesungguhnya kekuatan iman dan takwa akan memancu insan berpekerti dan negara yang berkualiti. Firman Allah S.W.T dalam surah al-A’raaf, ayat 96:

‫أعوذ بالله من الشيطان الرجيم‬
                           .…   Dan sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Allah akan menurunkan keberkatannya sekiranya ketakwaan kepada Allah menjadi agenda utama, sebagaimana yang berlaku kepada keluarga Yasir walaupun disiksa oleh kafir Quraish beliau tetap beriman. Begitulah bekalan takwa dan iman menjana peribadi unggul. Inilah yang diharapkan kepada kita dalam mengharungi perubahan zaman yang deras ini. Sidang dewan yang budiman, Faktor Yang Kedua Beribadat Dengan Iklas Dan Bertawadu’. Pekerti unggul dijana dengan pembentukan hati yang bertunjangkan keikhlasan dan kemantapan yang hakiki. Sebagaimana firman Allah S.W.T dalam surah Al Bayyinah, ayat 5:

selepas akidah dan syariah. Kita susuri perjuangan Nabi Muhammad S.A.W. Demikianlah juga prinsip kesabaran yang ditonjolkan oleh Nik Nor Madiha . dikagumi dan dicontohi oleh setiap pelakunya. baginda sendiri telah menyelesaikan pertelingkahan tersebut dengan menyuruh setiap kaum memegang hujung kain yang ada Hajarul Aswad di tengahnya..W. Oleh itu. ”Tidak aku diutuskan melainkan untuk menyempurnakan akhlak yang baik…” Rasulullah benar-benar satu gambaran yang dicintai.. Memiliki sifat sabar.T.A.A. Keikhlasan dan kesungguhan beramal kepada Allah akan membentuk akhlak mulia sehingga mereka dijulang ke mercu kegemilangan seperti Abdul Rahman Bin Auf sahabat yang kaya raya telah memanfaatkan hartanya untuk keperluan masyarakat Islam. inilah hasil daripada ibadat yang ikhlas. belum surut derita pemulauan oleh kafir Quraish. baginda mampu mentadbir dan menyelesaikan problem masyarakat. ayat 153: َ ْ ‫إ ِن ما ب ُعِث ْت ل ُت َمم مكارِم ال َخلق‬ َ َ َ َ ّ ُ َ ّ ‫أعوذ بالله من الشيطان الرجيم‬                        Wahai sekalian orang-orang Yang beriman! mintalah pertolongan dengan bersabar dan mengerjakan sembahyang kerana Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar. Hal ini berlaku ketika ketuaketua kabilah di Mekah bertelagah untuk meletakkan Hajarul Aswad ke tempat asalnya.. Akhlak merupakan kompenan terpenting dalam struktur agama. Faktor Yang Ketiga Akhlak Rasulullah S...W sebagai contoh dalam membentuk masyarakat yang bertamadun dan negara yang gemilang. Sebagai Panduan. bagaimana keperitan yang dihadapi. Serta menjadi misi penting pengutusan Rasulullah S. dalam surah al-Baqarah. hanya Rasulullah S..W. Sejarah telah membuktikan kesempurnaan peribadi Rasulullah. Seperti sabdanya.MTQ 2010 SYARAHAN AGAMA BAHAGIAN LELAKI 2 ‫أعوذ بالله من الشيطان الرجيم‬                   Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan Ibadat kepadaNya dalam menjalankan agama yang lurus.A. Firman Allah S. pergi pula isteri dan bapa saudaranya yang tercinta.. Faktor Yang Keempat Kesabaran Merupakan Kunci Kejayaan Insan.W. tabah menghadapi ujian Allah harus dijadikan sebahagian daripada jasad kita dalam usaha mewujudkan masyarakat berkualiti. tidak digunakan untuk dirinya seorang hingga dijadikan syurga untuknya. Tangan baginda yang mulia telah mengangkat sendiri batu tersebut ke tempat asalnya.

Faktor Yang Ketujuh Akhlak Berteraskan Pendidikan Al-Quran. agar lahir dalam dirinya jiwa kekuatan dan keberanian. Mendadaknya gejala negatif dalam masyarakat hari ini dipercayai berpunca daripada kurangnya penekanan terhadap aspek pendidikan agama dan moral sama ada di rumah . mestilah menjadi akar tunjang dan pegangan bagi mengatasi segala permasalahan yang mendatang. Hanya mereka yang memiliki akidah yang kukuh akan menuju kebahagiaan abadi. Iman mempunyai kaitan yang erat dengan kualiti insan. Iman adalah asas kepada kecemerlangan akhlak. Segala kekalutan sosial yang berlaku di kalangan masyarakat kini. ayat 5: ‫أعوذ بالله من الشيطان الرجيم‬                     Mereka itulah yang tetap mendapat petunjuk dari Tuhan mereka.W. sesiapa yang bertaqwa kepada Allah. nescaya Allah memudahkan baginya segala urusannya. ayat 4: ‫أعوذ بالله من الشيطان الرجيم‬                  Dan ingatlah. Sebagaimana firman Allah S. setiap insan disarankan mempertingkatkan kualiti iman. Sidang audian yang dirahmati Allah. yang akan menjadi motivasi untuk memaju kejayaan. Iman yang mendalam akan mampu menyelamatkan diri daripada terdedah kepada segala macam bahaya dan kesusahan. Kesempurnaan akidah akan meledakkan sifat taqwa dalam diri manusia seterusnya membentuk keperibadian diri yang cemerlang. dalam surah at-Talaq. Jesteru.W.T. dan merekalah orangorang yang berjaya. Firman Allah S. Faktor Yang Kelima Iman Tunggak Kegemilangan Akhlak.T dalam surah al-Baqarah.MTQ 2010 SYARAHAN AGAMA BAHAGIAN LELAKI 3 dalam menuntut ilmu telah memperolehi 20A dalam peperiksaan SPM 2008. Akidah yang sempurna menjadi asas kepada melahirkan insan yang sempurna akhlaknya. Maka akidah yang sempurna. Jika amalan ini diterapkan akan lahirlah anak-anak muda yang berwawasan pemangkin kegemilangan negara. Faktor Yang Keenam Akidah Yang Sempurna Teras Akhlak Cemerlang. Dalam dunia yang penuh dengan cabaran penyelewengan keaslian ajaran Islam. Sejajar dengan itu. contohnya gejala pembuangan bayi yang berleluasa adalah berpunca dari rapuhnya akidah yang dianuti. setiap insan mestilah berupaya melaksanakan titah perintah Allah dan menjauhi laranganNya serta menghindari diri dari belenggu kejahilan.

semasa ia memberi nasihat kepadanya:" Wahai anak kesayanganku. yang sewajarnya kita contohi dalam usaha mendidik anak-anak kita. Sesungguhnya perbuatan syirik itu adalah satu kezaliman yang besar".. Justeru itu. Di antara nasihat Luqman kepada anaknya yang dirakamkan dalam surah Luqman... janganlah Engkau mempersekutukan Allah. sekian. ada merakamkan beberapa nasihat Luqman kepada anaknya. Di dalam Al-Quran. . syariah dan akhlak.T. Allah S. Ini kerana nasihat ataupun model pentarbiyahan yang dikemukakan oleh Luqman itu berteraskan kepada aqidah. Akhir kalam…. pada kesempatan yang bermakna ini. Jelaslah bahawa akhlak yang cemerlang menjadi penggerak kepada kejayaan insan yang gemilang.W. ayat 13: ‫أعوذ بالله من الشيطان الرجيم‬                               Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya. Wabillahi taufiq walhidayah wassalamu ‘alaikum warahmatullahi wabarakatuh. saya mengajak saudara-saudara sekalian supaya sama-sama menyoroti sejenak model pentarbiyahan yang diguna pakai oleh Luqman Al-Hakim sewaktu mendidik anak-anaknya..MTQ 2010 SYARAHAN AGAMA BAHAGIAN LELAKI 4 mahupun di sekolah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful