You are on page 1of 24

PRACTICE TEST 8 377

PRACTICE TEST 8
Treat this practice test as the actual test and complete it in one 60-minute sit-
ting. Use the following answer sheet to fill in your multiple-choice answers.
Once you have completed the practice test:

1. Check your answers using the Answer Key.


2. Review the Answers and Solutions.
3. Fill in the “Diagnose Your Strengths and Weaknesses” sheet and deter-
mine areas that require further preparation.
This page intentionally left blank
PRACTICE TEST 8 379

PRACTICE TEST 8
MATH LEVEL 2

ANSWER SHEET
Tear out this answer sheet and use it to complete the practice test. Determine
the BEST answer for each question. Then, fill in the appropriate oval using
a No. 2 pencil.

1. A B C D E 21. A B C D E 41. A B C D E
2. A B C D E 22. A B C D E 42. A B C D E
3. A B C D E 23. A B C D E 43. A B C D E
4. A B C D E 24. A B C D E 44. A B C D E
5. A B C D E 25. A B C D E 45. A B C D E
6. A B C D E 26. A B C D E 46. A B C D E
7. A B C D E 27. A B C D E 47. A B C D E
8. A B C D E 28. A B C D E 48. A B C D E
9. A B C D E 29. A B C D E 49. A B C D E
10. A B C D E 30. A B C D E 50. A B C D E
11. A B C D E 31. A B C D E
12. A B C D E 32. A B C D E
13. A B C D E 33. A B C D E
14. A B C D E 34. A B C D E
15. A B C D E 35. A B C D E
16. A B C D E 36. A B C D E
17. A B C D E 37. A B C D E
18. A B C D E 38. A B C D E
19. A B C D E 39. A B C D E
20. A B C D E 40. A B C D E
This page intentionally left blank
PRACTICE TEST 8 381

PRACTICE TEST 8
Time: 60 minutes

Directions: Select the BEST answer for each of the 50 multiple-choice questions. If the exact solution is not one of the
five choices, select the answer that is the best approximation. Then, fill in the appropriate oval on the answer sheet.

Notes:

1. A calculator will be needed to answer some of the questions on the test.


Scientific, programmable, and graphing calculators are permitted. It is up
to you to determine when and when not to use your calculator.
2. Angles on the Level 2 test are measured in degrees and radians. You need
to decide whether your calculator should be set to degree mode or radian
mode for a particular question.
3. Figures are drawn as accurately as possible and are intended to help
solve some of the test problems. If a figure is not drawn to scale, this will
be stated in the problem. All figures lie in a plane unless the problem
indicates otherwise.
4. Unless otherwise stated, the domain of a function f is assumed to be the
set of real numbers x for which the value of the function, f (x), is a real
number.
5. Reference information that may be useful in answering some of the test
questions can be found below.

Reference Information

1 2
Right circular cone with radius r and height h: Volume = πr h
3

Right circular cone with circumference of base c


1
and slant height ᐉ: Lateral Area = cᐉ
2
4 3
Sphere with radius r: Volume = πr
3
Surface Area = 4πr2

1
Pyramid with base area B and height h: Volume = Bh
3
382 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

PRACTICE TEST 8 QUESTIONS

USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER


1. If i = −1, then (6 − i)(6 + i) =
(A) 35
(B) 36 − i
(C) 37
(D) 35 + 12i
(E) 36

2. If f(x) = x2 − 8x, then 2f (2x) =


(A) 2x2 − 16x
(B) 4x2 − 16x
(C) 8x2 − 16x
(D) 8x2 − 32x
(E) 4x2 − 32x

3. If a function f is an odd function and (x, y) is a point


on its graph, then which of the following will also be
a point on its graph?
(A) (y, x)
(B) (−x, −y)
(C) (−y, −x)
(D) (x, −y)
(E) (−x, y)

4. What real values of a and b satisfy the equation


a + b + 14i = 4 + (3a − b)i?
(A) a = 5, b = 1
9 1
(B) a = , b =
2 2
(C) a = 5, b = −1
(D) a = 3, b = 1
9 1
(E) a = , b = −
2 2

5. Standing 25 feet away from a tree, the angle of ele-


vation of the top of the tree is 26°. Assuming the tree
grows perpendicular to the ground, what is its height?
(A) 12.2 ft
(B) 16.2 ft
(C) 19.1 ft
(D) 21.2 ft
(E) 29.5 ft

GO ON TO THE NEXT PAGE


PRACTICE TEST 8 383

9 3π USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER


6. If sin θ = − and π < θ < , then cos θ =
41 2
40
(A) −
41
9
(B) −
40
32
(C) −
41
9
(D)
40
40
(E)
41
7. Which of the following is an equation of the line with
x-intercept of 5 and y-intercept of −1?
1
(A) x − y = −1
5
1
(B) x+y=1
5
(C) x − 5y = 5
(D) x + 5y = −5
(E) x − 5y = −5

8. The product of the roots of a quadratic equation is −5


and their sum is −4. Which of the following could be
the quadratic equation?
(A) x2 − 4x + 5 = 0
(B) x2 − 4x − 5 = 0
(C) x2 + 4x − 5 = 0
(D) x2 + 5x − 4 = 0
(E) x2 − 5x − 4 = 0

⎛ 1⎞
9. If f (n) = 9− n , then f ⎜ − ⎟ =
⎝ 4⎠

(A) 9− 4
1

(B) 3
(C) 3
1
(D)
9
(E) 9

10. If log4 x + 3 log4 x = 9, then x =


(A) 1.86
(B) 2.25
(C) 9
(D) 22.6
(E) 256

GO ON TO THE NEXT PAGE


384 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

11. If f(x) =⎟ x2 − 5⎟ for −1 ≤ x ≤ 4, then what is the range USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER
of f ?
(A) y ≥ 0
(B) y ≤ 11
(C) 4 ≤ y ≤ 11
(D) 0 ≤ y ≤ 11
(E) 0 ≤ y ≤ 4

12. (1 + sin θ)(1 − sin θ) =


(A) 1 − sin θ
(B) cos2 θ
(C) 1 − 2sin θ + sin2 θ
(D) cos θ
(E) 1

13. What is the minimum value of f (x) = (x − 1)2 + 18?


(A) −18
(B) −1
(C) 19
(D) 1
(E) 18

14. Carolyn has 6 magazines. If she wishes to bring 3 of


them with her on vacation, how many different com-
binations of 3 magazines are possible?
(A) 10
(B) 18
(C) 20
(D) 60
(E) 80

15. The number of tails showing when a pair of coins


was tossed fourteen times was {0, 2, 2, 1, 0, 2, 2, 0,
1, 0, 2, 0, 0, 2}. What is the mean of the data?
(A) 0
(B) 0.5
(C) 1
(D) 1.5
(E) 2

16. What is the greatest possible number of points of


intersection between a hyperbola and a circle?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

GO ON TO THE NEXT PAGE


PRACTICE TEST 8 385

17. Figure 1 shows one cycle of the graph of y = USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER
⎛ π⎞ y
−2 cos ⎜ x + ⎟ . What are the coordinates of the
⎝ 4⎠
point where the maximum value of the function
2
occurs on the interval shown?
⎛ 3π ⎞
(A) ⎜ , 2⎟
⎝ 4 ⎠ x
5
⎛5 ⎞
(B) ⎜ , 2⎟
⎝2 ⎠
–2
(C) (π, 2)
⎛ 5π ⎞
(D) ⎜ , 2⎟
⎝ 4 ⎠
⎛π ⎞ Figure 1
(E) ⎜ , 2⎟
⎝2 ⎠

18. Matt’s average score on the first four tests of the term
is 84%. If he earns a 94% on the fifth test, what will
his new average be?
(A) 85%
(B) 86%
(C) 87%
(D) 88%
(E) 89%

19. If a circle has a radius of 4 cm, then what is the length


of the arc intercepted by a central angle of 80°?
π
(A)
9

(B)
9

(C)
9

(D)
9
16 π
(E)
9
1
20. What is the domain of f ( x ) = ?
x2 + 2
(A) x ≠ ±2
(B) x ≠ ± 2
(C) −2 ≤ x ≤ 2
(D) − 2 ≤ x ≤ 2
(E) All real numbers

GO ON TO THE NEXT PAGE


386 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER


21. If f ( x ) =
3
8 x − 1 , then f [ f −1 (2)] =
(A) −2
(B) −1
(C) 2
(D) 2.5
(E) 225

22. If x = 2 cos θ and y = 2 sin θ, then x 2 + y2 =


(A) 1
(B) 2
(C) 4
(D) 2 sin θ cos θ
(E) 2(cos θ + sin θ)

23. Which of the following quadratic equations has roots


7 + i and 7 − i?
(A) x2 − 14x + 49 = 0
(B) x2 + 14x − 48 = 0
(C) x2 − 14x + 48 = 0
(D) x2 − 14x + 50 = 0
(E) x2 + 14x + 50 = 0

24. If P is a point on the unit circle in Figure 2, then what y


are the coordinates of P?
(A) (sin 45°, cos 45°)
⎛ 2 2⎞
(B) ⎜⎝ , ⎟
2 2 ⎠
P (x,y)
(C) (1, 1)
⎛ 1 1⎞
(D) ⎜ , ⎟
⎝ 2 2⎠ 45° x
⎛ 3 1⎞
(E) ⎜ ,
⎝ 2 2 ⎟⎠

Figure 2

25. What is the remainder when the polynomial x4 −


2x3 − 8x + 5 is divided by x − 3?
(A) −2
(B) 2
(C) 3
(D) 8
(E) 164

GO ON TO THE NEXT PAGE


PRACTICE TEST 8 387

(sin A tan B) USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER


26. In ΔABC in Figure 3, =
sec A B
b2
(A)
c2
b c
(B) a
c
(C) 1
ab
(D) A
c2 b C
(E) −1
Figure 3
27. A ball is dropped from a height of 8 feet. If it always
2
rebounds the distance it has fallen, how high will
3
it reach after it hits the ground for the third time?
(A) 5.33
(B) 3.56
(C) 2.37
(D) 1.58
(E) 2.73

28. The solution set of 7x − 2y < 0 lies in which quadrants?


(A) I only
(B) I and II
(C) I, II, and III
(D) I, II, and IV
(E) I, III, and IV

29. If θ is an acute angle and cot θ = 5, then sin θ =


26
(A) 5
26
1
(B)
5
(C) 26
26
(D)
5
26
(E)
26
30. The linear regression model G = 0.03m + 0.2 relates
grade point average (G) to the number of daily min-
utes a person spends studying (m). When a person
studies for an hour and forty minutes each day, the
predicted GPA is
(A) 2.8
(B) 3.0
(C) 3.2
(D) 3.8
(E) 4.4

GO ON TO THE NEXT PAGE


388 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

n! USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER


31. If = (n − 1)! then n =
2
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 8

32. The sides of a triangle are 4, 5, and 8 cm. What is the


measure of its smallest angle?
(A) 42.1°
(B) 70.5°
(C) 59.4°
(D) 24.1°
(E) 30.0°

33. What is the length of the major axis of the ellipse


4( x + 8)2 ( y − 1)2
+ = 1?
9 9
3
(A)
2
(B) 3
(C) 6
(D) 9
(E) 81

34. If 4k = 5k+3, then k =


(A) −21.6
(B) −15
(C) −2.5
(D) 0.86
(E) 3.5

35. If 3 n = 7.128 , then 3


17n =
(A) 2.6
(B) 4.1
(C) 121.1
(D) 18.3
(E) 29.4

36. A cone-shaped cup has a height of 10 units and a


radius of 3 units. The cup is filled with water and
the height of the water is 6 units. What is the radius
of the surface of the water?
(A) 1.5 units
(B) 1.8 units
(C) 2 units
(D) 3 units
(E) 5 units

GO ON TO THE NEXT PAGE


PRACTICE TEST 8 389

37. If x(x − 4)(x − 2) > 0, then which of the following is USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER
the solution set?
(A) 0 < x < 2
(B) x < 0 or 2 < x < 4
(C) x > 0
(D) x < 0 or x > 4
(E) 0 < x < 2 or x > 4

38. Assuming each dimension must be an integer, how


many different rectangular prisms with a volume of
18 cm3 are there?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6

39. If $2,200 in invested at a rate of 6% compounded


quarterly, how much will the investment be worth in
4 years?
(A) 2,538
(B) 2,620
(C) 2,777
(D) 2,792
(E) 5,589

40. Assuming a > 1, which of the following expressions


represents the greatest value?
a+1
(A)
a+1
a
(B)
a+1
a
(C)
a−1
a−1
(D)
a−2
a+1
(E)
a−1
41. If 4n + 1, 6n, and 7n + 2 are the first three terms of
an arithmetic sequence, what is the sum of the first
20 terms of the sequence?
(A) 108
(B) 605
(C) 830
(D) 1,210
(E) 2,420

GO ON TO THE NEXT PAGE


390 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

42. Which are the real zeroes of f (x) = x3 - 2x2 - 8x? USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER
(A) x = 0, x = 4
(B) x = 0, x = 4 and x = −2
(C) x = 1, x = 4 and x = 3
(D) x = 4, x = 5, x = 2
(E) x = 1, x = 4, x = 2

43. What is the range of f (x) = −3 sin(4x + π) + 1?


(A) −2 ≤ y ≤ 4
(B) −3 ≤ y ≤ 3
1 5
(C) − ≤ y ≤
2 2
(D) 0 ≤ y ≤ 2π
(E) All real numbers

x 2 + 7 x + 10
44. If f (x) = , what value does the func-
2 x 2 + 3x − 2
tion approach as x approaches −2?
3
(A)
5
7
(B)
3
5
(C) −
3
(D) −2
3
(E) −
5

45. Figure 4 shows a portion of the graph of which of the y


following functions?
(A) y = tan (2x) − 2
2
⎛ x⎞
(B) y = tan ⎜ ⎟ − 2
⎝ 2⎠
⎛ x⎞
(C) y = cot ⎜ ⎟ − 2 x
⎝ 2⎠ –5 5

⎛x ⎞ x = –3.14
(D) y = cot ⎜⎝ 2 − 2⎟⎠ x = 3.14
–2
(E) y = tan x − 2

Figure 4

GO ON TO THE NEXT PAGE


PRACTICE TEST 8 391

7 USE THIS SPACE AS SCRATCH PAPER


46. ∑ (−2) k
=
k=0

(A) −85
(B) 43
(C) 128
(D) 171
(E) 255

47. A line has parametric equations x = t − 12 and y =


4t − 1. Given t is the parameter, what is the y-intercept
of the line?
(A) −4
(B) 12
(C) 47
(D) 49
(E) 4

48. What is the area of the triangle in Figure 5?


(A) 5.2 c
(B) 6.5 a
(C) 6.9 21°
(D) 13.8
6
(E) 16.8
Figure 5
49. In how many ways can the letters of the word SICILY
be arranged using all of the letters?
(A) 60
(B) 120
(C) 240
(D) 360
(E) 720

50. If students are randomly chosen from a group of


11 boys and 9 girls, what is the probability of choos-
ing 2 boys and 2 girls?
11
(A)
969
132
(B)
323
30
(C)
1, 615
22
(D)
323
1
(E)
4, 845

S T O P
IF YOU FINISH BEFORE TIME IS CALLED, YOU MAY CHECK YOUR WORK ON THIS TEST ONLY.
DO NOT TURN TO ANY OTHER TEST IN THIS BOOK.
This page intentionally left blank
PRACTICE TEST 8 393

ANSWER KEY
1. C 11. D 21. C 31. B 41. D

2. D 12. B 22. B 32. D 42. B

3. B 13. E 23. D 33. C 43. A

4. E 14. C 24. B 34. A 44. E

5. A 15. C 25. D 35. D 45. B

6. A 16. C 26. A 36. B 46. A

7. C 17. A 27. C 37. E 47. C

8. C 18. B 28. C 38. C 48. C

9. C 19. E 29. E 39. D 49. D

10. D 20. E 30. C 40. E 50. B

ANSWERS AND SOLUTIONS


1. C 4. E Because a + b + 14i = 4 + (3a − b)i, a + b = 4
and 3a − b = 14. Set up a system and use the linear
Because i = −1, i2 = −1( −1) = −1. combination method to solve for a and b.
(6 − i)(6 + i) = a+b = 4

36 + 6i − 6i − i2 = + 3 a − b = 14

36 − i2 = 4 a + 0 b = 18
36 − (−1) = 37. 9
a=
2
2. D Given f(x) = x2 − 8x,
9 1
+ b = 4, so b = − .
2 2
2 f (2 x) = 2[(2 x)2 − 8(2 x)]

= 2(4 x2 − 16 x) 5. A Let h = the height of the tree.

= 8 x2 − 32 x. h
tan 26 º = .
25
3. B An odd function is symmetric with respect
h = 25(tan 26 º ) ≈ 12.2 feet.
to the origin. If (x, y) is a point on f, then (−x, −y), the
reflection of the point about the origin, is also on
the graph.
394 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

6. A Think of sine either in terms of the opposite leg 11. D Graph f(x) =⎟ x2 − 5⎟ to determine its range on the
and hypotenuse of a right triangle or in terms of the specified interval. Because the domain is specified as −1
3π ≤ x ≤ 4, the curve has a beginning and an ending point.
point (x, y) and r of a unit circle. Because π < θ < ,
2 When x = −1, y = 4, and when x = 4, y = 11. The range is
θ lies in quadrant III and its cosine is negative.
the set of all possible y values, so realize that the y values
9 y decrease between 4 and 11. The range is 0 ≤ y ≤ 11.
sin θ = − =− .
41 r
12. B Recall that sin2 θ + cos2 θ = 1, so cos2 θ = 1 −
Because r = x + y , 41 =
2 2
x + (−9) .
2 2 sin2 θ.

x = 40. (1 + sin θ)(1 − sin θ) =

x 40 1 + sin θ + sin θ − sin 2 θ =


cos θ = − =−
r 41
1 − sin 2 θ =
7. C The line passes through the points (5, 0) and cos2 θ.
1
(0, −1). The slope of the line is m = .
5 13. E The minimum value of the function is the
y-coordinate of the parabola’s vertex. For the function
Because the y-intercept is given, you can easily write
f (x) = (x − 1)2 + 18, the vertex is (1, 18). (You can check
the equation in slope-intercept form.
this by graphing the parabola on your graphing calcu-
1 lator.) The minimum value is, therefore, 18.
y= x − 1.
5
14. C
x − 5 y = 5.
6!
6 C3 =
8. C Recall that a quadratic equation can be 3!(6 − 3)!
thought of as: a[x2 − (sum of the roots)x + (product of
the roots)] = 0. Substitute the sum = −4, and the prod- 4×5×6
=
uct = −5 to get: 1× 2 × 3
= 20.
a( x2 − −4 x + −5) = 0.

a( x2 + 4 x − 5) = 0. 15. C The mean is the sum of the data divided by the


number of terms.
When a = 1, the result is the equation given in Answer C: (0 + 2 + 2 + 1 + 0 + 2 + 2 + 0 + 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 2 )
=
x2 + 4x − 5 = 0. 14
9. C 14
=1
14
⎛ 1⎞
f ⎜ − ⎟ = 9 −( 4 ) = 9 4
−1 1

⎝ 4⎠ 16. C There are 4 possible points of intersection as


shown:
= (32 ) = 3 = 3
1 2 1
4 4 2

= 3.

10. D
log 4 x + 3 log 4 x = 9

4 log 4 x = 9

9
log 4 x =
4
9
44 = x

x = 22.6.
PRACTICE TEST 8 395

⎛ π⎞ 22. B
17. A The graph of y = −2 cos ⎜ x + ⎟ is the graph of
⎝ 4⎠
π ( x2 + y2 ) = (2 cos θ)2 + (2 sin θ)2
y = cos x with a phase shift of units left, an amplitude
4
of 2, and reflected over the x-axis. The maximum = [4(cos2 θ + sin 2 θ)].
π 3π
value occurs at the point where x = π − = . The
4 4 Recognize that you can use one of the Pythagorean
y-coordinate at that point is 2.
Identities, cos2 θ + sin2 θ = 1, to simplify the expression.
18. B Let s = the sum of the scores of Matt’s first four
tests. = [4(cos2 θ + sin 2 θ)] = 4(1) = 2.

s
= 84. 23. D The sum of the roots is: 7 + i + 7 − i = 14.
4
The product of the roots is: (7 + i)(7 − i) = 49 − i2 = 50.
s = 336.
The quadratic equation is, therefore, given by the
336 + 94
Matt’s new average is = 86%. equation:
5
⎡ x2 − (sum of the roots ) x ⎤
19. E Use the formula s = r θ, where s = the arc length a⎢ = 0.
⎣ + ( product of the rootts) ⎥⎦
and r = the radius of the circle. Convert 80° to radian
measure first. a( x2 − 14 x + 50) = 0.

⎛ π ⎞ 4π Setting a equal to 1 results in one possible answer:


80 ⎜ = radians.
⎝ 180 ⎟⎠ 9
x2 − 14 x + 50 = 0.
Now, solve for the arc length:
24. B Because the circle is a unit circle, the coordi-
⎛ 4 π ⎞ 16 π
s = 4⎜ = cm.
⎝ 9 ⎟⎠ 9
nates of P are (cos 45°, sin 45°). This can be simplified
⎛ 2⎞
to ⎜ 2 , .
20. E The denominator cannot equal zero. ⎝ 2 2 ⎟⎠

x2 + 2 ≠ 0 If you don’t know what the cosine and sine of 45° equal,
let (x, y) be the coordinates of P, and draw a right tri-
x2 ≠ −2.
angle with legs of length x and y. The triangle is a 45°−
Recall that on the SAT Subject Test, unless otherwise 45°−90° triangle, so use the ratios of the sides of this
stated, the domain of a function f is assumed to be the special right triangle to determine that the coordinates
set of real numbers x for which f(x) is a real number. ⎛ 2 2⎞
Because x is a squared term, it will, therefore, never of point P are ⎜ , ⎟.
⎝ 2 2 ⎠
equal a negative number. The domain is the set of all real
numbers.
25. D Use either synthetic or long division to divide
21. C This problem can be done quickly and with lit- x4 − 2x3 − 8x + 5 by x − 3. Remember to include a zero
tle work if you recall that the composition of a func- placeholder for the x2 term.
tion and its inverse function, f −1[ f (x)] and f [ f −1(x)], 3 1 −2 0 −8 5
equal x.
3 3 9 3
f −1 [ f (2)] = 2.
The remainder is 8.
396 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

26. A Use right triangle trigonometry to determine 31. B


values for the three trigonometric functions. n!
= ( n − 1)!
opposite a 2
sin A = = .
hypotenuse c n!
= 2.
opposite b ( n − 1)!
tan B = = .
adjacent a n = 2.
1 hypotenuse c
sec A = = = . 32. D The Law of Cosines states: c2 = a2 + b2 − 2ab
cos A adjacent b
cos ∠C.
a ⎛ b⎞
⎜ ⎟ 42 = 52 + 82 − 2(5)(8) cos ∠C, where C is the angle oppo-
sin A tan B c ⎝ a⎠
= . site the shortest side.
sec A c
b 16 = 89 − 80 cos ∠ C.
b −73 = −80 cos ∠ C.
b2
= c = 2. ⎛ 73 ⎞
c c cos −1 ⎜ ⎟ = 24.1º
⎝ 80 ⎠
b

27. C Recognize that the heights of the bouncing ball 33. C The length of the major axis equals 2a. In this
form a geometric sequence with a common ratio of problem, a = 9.
2
and an initial term of 8. After hitting the ground 2 a = 6.
3
for the first time, the ball will reach a height of
34. A Take the log of both sides of the equation to
(8) ⎛⎜⎝ ⎞⎟⎠ = 5.33. After the second bounce, the ball will
2
3 solve for k.
2
⎛ 2⎞
reach a height of (8) ⎜ ⎟ = 3.56. After the third bounce, log(4 k ) = log(5k + 3 ).
⎝ 3⎠
3 k log 4 = ( k + 3)log 5.
⎛ 2⎞
the ball will reach a height of (8) ⎜ ⎟ = 2.37 feet.
⎝ 3⎠ ⎛ log 4 ⎞
k⎜ = k + 3.
⎝ log 5 ⎟⎠
7
28. C Solve the inequality for y to get y > x. Then,
2 k(0.86135) = k + 3.
5
graph the linear equation y = x. The solution to the k = −21.6.
2
inequality is the shaded area above the line, and that
region falls in quadrants I, II, and III. 35. D

29. E Because θ is an acute angle, think of the right


3
17n = ( 3 17 )( 3 n ) = ( 3 17 )(7.128)
triangle that contains one angle of measure θ.
= 18.3.
adjacent
cot θ = 5 = . 36. B Filling the cone-shaped cup with water creates
opposite
a cone similar to the cup itself. The radii and heights
Solve for the hypotenuse: x = (52 + 12 ) = 26 . of the two cones are proportional. Let r = the radius of
the surface of the water.
opposite 1 26
sin θ = = = . 6 r
hypotenuse 26 26 = .
10 3
18 = 10 r.
30. C
1.8 = r.
G = 0.03m + 0.2.

G = 0.03(100) + 0.2.

G = 3.2.
PRACTICE TEST 8 397

37. E The critical points of the inequality x(x − 4) The sum of a finite arithmetic sequence is:
(x − 2) > 0 are x = 0, 4, and 2. Evaluate the 4 intervals
created by these points by determining if the inequal- n
Sn = (a1 + an ), where n = the number of terms.
ity is satisfied on each interval. 0 < x < 2 or x > 4 is the 2
correct answer choice. 20
Sn = (13 + 108) = 1, 210.
2
38. C The volume a rectangular prism is given by the
formula V = ᐉ × w × h, so you need to find three inte-
42. B Because f (x) is a third-degree function, it can
gers whose product is 18. There are four possibilities:
have, at most, three zeroes.
1 × 1 × 18
x3 − 2 x2 − 8 x = 0.
1× 2 × 9 x( x2 − 2 x − 8) = 0.
1× 3 × 6 x( x − 4)( x + 2) = 0.
x = 0, x = 4, and x = −2.
2×3×3
nt
⎛ r⎞
39. D A = P ⎜1 + ⎟ where n is the number of times 43. A The function f (x) = −3 sin(4x + π) + 1 has an
⎝ n⎠
amplitude of ⎟ a⎟ =⎟ −3⎟ = 3 and a vertical shift of 1 unit
the investment is compounded per year.
up. The range spans from y = 1 − 3 = −2 to y = 1 + 3 = 4,
4( 4 ) so −2 ≤ y ≤ 6 is the correct answer choice.
⎛ 0.06 ⎞
A = 2, 200 ⎜1 + ⎟ .
⎝ 4 ⎠ 44. E Factor the numerator and denominator. Then,
simplify the expression and evaluate it when x = −2.
A = 2, 200(1.015)16 .
x2 + 7 x + 10 ( x + 5)( x + 2)
A ≈ 2, 792. f ( x) = =
2 x2 + 3 x − 2 (2 x − 1)( x + 2)

40. E Answer A equals one and Answer B is less ( x + 5)


=
than one, so both can be eliminated. Because C and (2 x − 1)
E have the same denominator, and a < a + 1, C will
( x + 5) 3
always be less than E. It can also be eliminated as a When x = −2, =− .
possible answer choice. Substitute a few values of a (2 x − 1) 5
into answers D and E to compare the expressions.
45. B The figure shows the graph of y = tan x shifted
6 8 2 units down with a period of 2π. The correct equation
If a = 7, < .
5 6 ⎛ x⎞
is y = tan ⎜ ⎟ − 2.
9 11 ⎝ 2⎠
If a = 10, < .
8 9
46. A Substitute k = 0, 1, 2, . . . 7 into the summation
Answer E will always result in a greater value. to get:
1 − 2 + 4 − 8 + 16 − 32 + 64 − 128 = −85.
41. D Because the expressions represent the terms of
an arithmetic sequence, there must be a common dif-
47. C Because x = t − 12, t = x + 12. Substitute this
ference between consecutive terms.
value into the second equation to get:
6 n − (4 n + 1) = 7n + 2 − 6 n.
y = 4( x + 12) − 1.
2n − 1 = n + 2.
y = 4 x + 48 − 1.
n = 3.
y = 4 x + 47.

The first three terms are, therefore, 13, 18, and 23, mak- The y-intercept of the resulting line is (0, 47).
ing the common difference between terms, d, equal 5.
The first term of the sequence is a1 = 13, and the 20th
term is a20 = a1 + (n − 1)d = 13 + (20 − 1)(5) = 108.
398 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

48. C
1
Area = ( base × height )
2
1
A= (6 a).
2
Use trigonometry to determine a:
a
tan 21º = .
6
a ≈ 2.303.

1
A= (6)(2.303) ≈ 6.9.
2

49. D Find the number of permutations of six letters


taken six at a time, 2 of which are repeated.

6! 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1
= = 360.
2! 2 ×1

50. B

C2 ( 11 C2 )
9
=
20 C4

⎛ 9! ⎞ ⎛ 11! ⎞
⎜⎝ ⎟⎜ ⎟
2 ! 7 ! ⎠ ⎝ 2! 9 ! ⎠
=
⎛ 20! ⎞
⎜⎝ ⎟⎠
4!16!
1, 980 132
= .
4,845 323
PRACTICE TEST 8 399

DIAGNOSE YOUR STRENGTHS AND WEAKNESSES


Check the number of each question answered correctly and “X” the number of each question
answered incorrectly.

Algebra 10 31 34 35 37 39 Total Number Correct

6 questions

Solid Geometry 36 38 Total Number Correct

2 questions

Coordinate 7 16 28 33 Total Number Correct


Geometry

4 questions

Trigonometry 5 6 12 19 22 24 26 29 32 48 Total Number Correct

10 questions

Functions 2 3 8 9 11 13 17 20 21 23 25 43 45 47 Total Number Correct

14 questions

Data Analysis, 15 18 30 50 Total Number Correct


Statistics,
and Probability

4 questions

Numbers 1 4 14 27 40 41 42 44 46 49 Total Number Correct


and Operations

10 questions

1
Number of correct answers − (Number of incorrect answers) = Your raw score
4
1
___________________________ − 4
(_____________________________) = ________________
400 PART III / EIGHT PRACTICE TESTS

Compare your raw score with the approximate SAT Subject Test score below:

SAT Subject Test


Raw Score Approximate Score

Excellent 43–50 770–800

Very Good 33–43 670–770

Good 27–33 620–670

Above Average 21–27 570–620

Average 11–21 500–570

Below Average < 11 < 500