KERTAS KERJA SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN KE-51 PERINGKAT SEKOLAH TAHUN 2008

1.0 Pengenalan
Kementerian Pelajaran Malaysia telah melancarkan Program Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) sejak tahun 1986. Program ini pada awalnya telah dilaksanakan di peringkat sekolah rendah. KPM memandang berat tentang pentingnya dijalin hubungan rapat antara murid pelbagai kaum di sekolah supaya wujud kesefahaman dan perpaduan antara mereka . Berkonsepkan penglibatan masyarakat setempat , para guru dan kerjasama murid-murid dalam kegiatankegiatan khas serta penggunaan bersama kemudahan peralatan , penggemblengan tenaga dan kepakaran.

Bertemakan “Perpaduan Teras Kejayaan” yang membawa maksud rakyat perlu bekerjasama di antara satu sama lain dalam menjaga keamanan , memajukan Negara serta kaum-kaum di Malaysia yang bersefahaman bagi kejayaan dalam perpaduan. Justeru, kita sebagai warga yang bertanggungjawab perlu memikirkan apakah pengisian terbaik yang wajib dilaksanakan ke arah memastikan negara kita Malaysia akan sentiasa berdiri gah di mata dunia . Apakah cara dan perlakuan yang perlu dilakukan setiap warganya dalam usaha memastikan Malaysia bukan sahaja maju daripada segi fizikalnya tetapi juga maju daripada segi pemikiran, bertatasusila serta bertamadun tinggi yang terkandung warganegaranya yang bersahsiah, berpendidikan kelas dunia, saling menghormati pelbagai kaum dan sebagainya lagi. 2.0 Rasional
Sambutan Malaysia Merdeka 51 Tahun disambut pada 31 Ogos 1957 setelah mendapat kemerdekaan daripada penjajah British pada 31 Ogos 1957. Sambutan ini bukan hanya diadakan pada hari tersebut tetapi juga sepanjang tahun. Semenanjung Tanah Melayu merdeka pada 31 Ogos 1957. Sementara Sabah dan Sarawak merdeka melalui Malaysia pada 16 September 1963. Namun 31 Ogos 1957 dikira sebagai tarikh rasmi negara Malaysia merdeka. Laungan keramat ‘‘Merdeka ! Merdeka ! Merdeka!’’ oleh Tunku Abdul Rahman sememangnya memberi semangat yang mendalam kepada seluruh rakyat ketika itu. Namun setelah 51 tahun negara merdeka, sambutan yang diadakan semakin jauh terpesong .

menunjukkan mereka telah mencapai

akhirnya dijajah semula dan hancur akibat kelalaian serta kealpaan rakyat dan pemimpin. Di samping itu juga. Seperkara lagi. Menanamkan sikap bertanggungjawab dan semangat cintakan negara pelajar kepada negara Malaysia c. Memberi kesedaran kepada pelajar betapa penting hidup dalam keadaan aman damai e. jiwa mereka itu terdidik ke arah kebaikan termasuk mencintai negara? Ingatlah.0 Objektif & Matlamat Sambutan Bulan Kemerdekaan yang setiap tahun diadakan di sekolah merupakan salah satu daripada pengisian wajar bagi mengenang dan menghargai negara Malaysia. Mewujudkan sikap bekerjasama . dalam memahami erti perjuangan menuntut kemerdekaan. Tempat & Masa Tarikh Tentatif : 4 Ogos 2008 hingga 16 September 2008 . 3. sambutan ini bermatlamat untuk. Memberi kesedaran kepada pelajar betapa beruntungnya kita menjadi warganegara Malaysia 4. Datuk Bahaman. Menyemai perasaan hormat-menghormati antara semua kaum yang menjadi warga negara Malaysia d. Tok Gajah. Apakah dengan menyediakan hiburan demi hiburan kepada generasi muda hari ini. Banyak wang yang dibazirkan dan kesannya mungkin lebih merosakkan sahsiah generasi muda hari ini. Tun Razak serta lain-lain tokoh yang seangkatan dengannya. Abdul Rahman Limbong serta ramai lagi pahlawan Melayu terdahulu? Berdasarkan kepada pernyataan di atas.0 Tarikh. tolong menolong dan mewujudkan suasana muhibbah secara sedar dan terancang b. ada negara yang lebih lama menikmati kemerdekaan daripada Malaysia. Program ini diyakini sekurang-kurangnya dapat memberi pendedahan awal kepada para pelajar bagaimana cara yang betul dan yang benar untuk menyambut seterusnya menghayati Hari Kemerdekaan negara kita tanpa melakukan banyak perkara yang tidak sepatutnya dilakukan. Tok Janggut. Datuk Maharajalela.Sajian hiburan dan keseronokan yang keterlaluan jelas sekali bertentangan dengan matlamat. saban tahun kita hanya dipaparkan dengan nama-nama seperti Tunku Abdul Rahman. a. Apakah kita melupai perjuangan Mat Kilau. maka usaha pihak sekolah menganjurkan program ini adalah amat tepat sekali sebagai salah satu cara untuk menarik minat golongan pelajar ke arah mengenali seterusnya menghayati nilai-nilai yang sepatutnya diamalkan bagi bangsa yang merdeka.

Azizah Daud Pn. Hjh Noraini Abdul Rahman 7. 3. Chandran A/L Karppaya (Penolong Kanan HEM) En. Rosmarina Che Othman Pn. 4. Shazatul Azuarina Yusof (Pembantu Tadbir) 1.Masa Tempat 5. Tan Anuar Tan Abdullah Hjh Tuan Rahimah Tuan Hussin Pn.0 Jawatankuasa Induk Pengerusi Naib Pengerusi Naib Pengerusi I Naib Pengerusi II Kurikulum) Setiausaha Bendahari Ahli Jawatankuasa : : : : : : : : Sepanjang tempoh sebulan program : SK Bunut Payong : Semua Murid SK Bunut Payong : Pn. 6. 5. Sharifah Rahayah bt Syed Ahmad (Guru Besar) Pn. Siti Ruhanah Harun (Penolong Kanan Pentadbiran) En. 7. Hjh Zahimah Ali Pn. En.0 Jawatankuasa Kerja Terlibat .0 Sasaran Program 6. Wan Roslan Wan Hassan (Penolong Kanan Ko Pn. 2. Aryati Abdullah Pn. Yusnee Yusoff Pn.

Mashrin Mohamed Noor • Tayangan filem yang berkaitan denganTempoh semangat patriotik atau kemerdekaanPelaksanaan: Negara • Ceramah kemerdekaan . Wan Roslan Wan Hassan En. Wan Roslan Wan Hassan (Dikir Barat) Pn.0 Siaraya • Menyediakan alat-alat siaraya yang . Mohamad Din Salleh En. Berhubung dengan AJK Siaraya tentang peralatan 2. Omar Kalang En. Abdul Ghani Awang TUGAS-TUGAS • Menyiapkan backdrop. 4 Ogos 2008 hingga 16 Sept 2008 4.BIL 1.0 Hadiah AJK : 1.0 Persembahan Murid 1. persiapan / latihanSambutan Bulan Kemerdekaan • Memastikan kehadiran pelajar pada28 Ogos 2008 hari persembahan. En. 2. Pn.0 AJK KERJA Backdrop/Banting/Bendera/ Persiapan Tempat En. • Bekerjasama dengan AJK Hadiah dan serahkan • anggaran perbelanjaan sebelum atau pada 10 September 2008. 5. 3. 4.0 Ceramah Kemerdekaan 1. 2. Noriza Abdullah • Berhubung dengan AJK yang terlibatMajlis Penutupan: dengan pertandingan dan dapatkan16 Sept 2008 anggaran perbelanjaan • Menguruskan /cenderahati • Sediakan anggaran perbelanjaan • Anggaran perbelanjaan dibincangkan dengan Guru Besar pembelian (Mengendalikan hadiahpenyampaian hadiah) 5. Mohamad Din Salleh En. Rohawiyah Razali Pn. Banting/Bendera: • Persiapan tempat bagi setiap majlis10 Ogos 2008 2. Yusnee binti Yusoff (Tarian Tradisional) • Membuat sewajarnya. CATATAN Tarikh Menampal • Banting kecil dipasang pada kawasanBackdrop: tapak perhimpunan atau di kawasan10 Ogos 2008 sekolah yang difikir sesuai • Bendera Malaysia dikibarkan diTarikh tempat-tempat yang strategik diMenggantung seluruh kawasan sekolah yang akan diadakan. Chandran A/L Karppaya En. Shazatul Azuarina Yusof Pn. 3. Azizah Daud Cik Sarina Razali Pn. En.

.

.

.

8.0 Anggaran Perbelanjaan & Sumber Tidak dapat dinafikan bahawa untuk menjayakan sesuatu program. (SILA LIHAT LAMPIRAN KEWANGAN) . Tanpa peruntukan yang disediakan agak mustahil untuk sesiapa sahaja melaksanakan program yang dirancang itu akan berjalan lancar. yang paling penting ialah sumber kewangan.

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Ke-51 ! Malaysia tentang Disediakan Oleh. diharapkan kita semua dapat turut serta dalam program-program yang telah diatur oleh pihak Jawatankuasa Sambutan Bulan Kemerdekaan.0 Kesimpulan & Harapan Langkah pihak sekolah untuk mengadakan Program Sambutan Bulan Kemerdekaan Ke- 51 merupakan satu langkah amat positif dan perlu ke arah mewujudkan situasi kemerdekaan di samping mendedahkan para pelajar tentang bagaimana sepatutnya kemerdekaan negara kita diraikan dan juga untuk merealisasikan Program RIMUP bersesuaian dengan KPM yang telah melancarkan program tersebut sejak tahun 1986. semangat kental dan iltizam mereka yang terdahulu dan atas titik tolak perundingan yang telah diketuai Tunku Abdul Rahman. untuk membebaskan tanah air kita daripada belenggu penjajahan selama lebih 4 abad menjadi pencetus dan pemangkin kepada kemerdekaan ini. telah dikecapi oleh negara kita selama 51 tahun bukanlah Pengorbanan. cemerlang dan yang penting biarlah ikhlas. . Usah dibangkitkan bebanan tugas yang terpaksa dipikul secara individu malah lakukanlah ia secara bijaksana. Kepada seluruh warga SK Bunut Payong.9. Kemerdekaan yang datang secara percuma. Sama-samalah kita mengibarkan Jalur gemilang sebagai memperingati Hari Kemerdekaan Negara dan menyedarkan kita sebagai rakyat hakikat sebenar kemerdekaan. dengan harapan akan menyemarakkan rasa kecintaan dan apresiasi kita kepada negara tercinta.

.YUSNEE BINTI YUSOFF Setiausaha . presentations and spreadsheets. Sambutan Bulan Kemerdekaan 2008. SK Bunut Payong Edit this page (if you have permission) | Google Docs -.Web word processing.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful