1.

0

PENDAHULUAN

Memang telah di ketahui umum bahawa masalah homoseksual yang berkaitan dengan gay telah banyak menular dalam masyarakat dunia kita kini amnya. Masalah ini telah mengundang pelbagai pandangan dan spekulasinya terhadap kesan-kesan yang bakal di terima nanti. Aktiviti sedemikian sebenarnya akan mencacatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat kita dan penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabii.

Di sebabkan peredaran masa serta kehidupan manusia yang sudah semakin maju, mereka bebas melakukan apa sahaja walaupun kelakuan itu menyalahi norma dan melampaui batas. Masyarakat juga menjadi terlalu terbuka dan mungkin pada anggapan mereka masalah homoseksual ini adalah suatu perkara yang biasa dan sudah menjadi norm al dalam masyarakat. Mungkin kerana masyarakat kurang memberikan perhatian terhadap masalah ini, ia menjadi semakin menular dan merebak bagaikan penyakit dalam masyarakat.

Jika perubahan ini tidak dipandu dan ditangani berdasarkan acuan agama , alamatnya malapetaka buruk bakal menimpa masyarakat khususnya generasi muda. Akan ada suara-suara sumbang yang berhujah atas faktor kemajuan dan kebebasan hak asasi menuntut agar perkahwinan sesama jantina dibenarkan dan disahkan di sudut undang -undang. Walaupun perkara ini terkawal di Malaysia namun tanda-tanda dan bibit-bibit sudah kelihatan. Tindakan awal dan tegas harus diambil dengan menutup pintu -pintu yang menjurus ke arah gejala yang tidak bermoral dan menyalahi agama dan tabiat manusia yang normal .

.

1

2.0

MASALAH SOSIAL YANG MENONJOL DI KAWASAN KAJIAN

Peningkatan

masalah

sosial dalam

masyarakat

yang

membabitkan

golongan remaja kini semakin kompleks dengan adanya pengaruh luar yang berunsur negatif. Pengaruh luar sering dikaitkan dengan tingkah laku yang negatif, yang bertentangan dengan undang -undang atau terkeluar daripada batas susila masyarakat. Contohnya menagih dadah, seks bebas, black metal, hamil anak luar nikah, buang bayi dan lain-lain. Selain daripada gejala -gejala sosial ini, masalah homoseksual juga turut melahirkan ciri -ciri dan masalah moral. Masalah berkenaan bukanlah suatu isu yang baru tetapi sejak kebelakangan ini ia jelas ketara melibatkan golongan menyimpang dari norma masyarakat dan perlu dirawat segera sebelum menjadi parah.

Perkataan homoseksual boleh diterjemahkan sebagai ³sama gender´ yang merupakan gabungan perkataan Yunani iaitu homo yang bererti ³sama´ dan perkataan asas Latin sex- bererti ³seks´. Istilah homoseksual pertama kali diterbitkan pada tahun 1869 secara bercetak dalam pamplet Jerman ditulis oleh penulis kelahiran Austria, iaitu Karl-Maria Kertbeny. Ada juga yang berpendapat homoseksualiti berasal daripada bahasa Greek iaitu ³homo´ yang bermaksud kesamaan, manakala ³sexual´ pula yang merujuk kepada hubungan yang melibatkan tubuh badan. 1 Justeru, perkataan homoseksual dapat ditakrifkan sebagai hubungan seksual antara orang yang sejenis jantinanya, baik sesama lelaki atau sesama wanita. Namun istilah homoseks ini biasanya digunakan untuk lelaki. Beberapa pakar mempunyai pendapat yang berbeza mengenai homoseks Dr. Sarlito Wirawan Sarwono mengatakan: ³Homoseksual adalah hubungan seks antara dua orang yang sama jenis kelaminnya.´ Manakala Dr. Ali Akbar mengemukakan bahawa yang dimaksudkan dengan homoseksual adalah mencari kepuasan seksual dengan pasangan yang sama jenis. Dr. Eustace Chesser pula

1

http://ms.wikipedia.org/wiki/Kehomoseksualan

2

berpendapat bahawa homoseksual adalah cinta di antara mereka yang mempunyai kesamaan jantina. 2

Allah SWT menciptakan sesuatu itu dengan cukup sempurna dan tidak boleh dipertikaikan lagi. Allah SWT menjadikan manusia berpasangan lelaki dan perempuan di muka bumi. Namun, ada makhluk manusia dilahirkan selain lelaki dan perempuan iaitu dikenali sebagai khunsa. Khunsa ini bermaksud manusia yang mempunyai dua alat kelamin iaitu lelaki dan perempuan pada seseorang atau yang langsung tidak didapati kedua -dua alat sulit. Namun begitu, masih ada lagi golongan yang tidak mensyukuri pemberian -Nya.

Homoseksual dikatakan bermula dari zaman Nabi Luth a.s. yang mana ketika itu gejala seks, perkahwinan dan percintaan antara sesama jantina berlaku. Dalam al-Quran Allah s.w.t menceritakan kisah kaum Nabi Luth a.s secara lengkap dalam beberapa ayat dan surah. Dalam surah Al-A¶raf, ayat 80-84 yang bermaksud: ³Kami mengutuskan Luth (kepada kaumnya). (Ingatlah!) Ketika dia berkata kepada kaumnya : ³ Mengapa lakukan perbuatan keji yang tidak pernah dilakukan oleh seseorang pun sebelumnya di dunia ini. Kamu mendatangi lelaki untuk menyalurkan nafsumu, bukan kepada wanita bahkan kamu ini kaum yang melampaui batas.´ Kaumnya tidak memberikan jawapan selain mengatakan, ³ Usir mereka (Luth dan para pengikutnya)dari kota ini, kerana mereka itu orang -orang yang berpura-pura mensucikan diri.´ Maka Kami selamatkan Luth dan pengikutnya kecuali isterinya. Dia termasuk orang yang tertinggal
3

(untuk

menerima

kehancuran). Kami turunkan kepada mereka hujan batu, maka perhatikanlah bagaimana kesudahan nasib orang -orang yang berdosa itu.

2 3

http://nanishine-aquashine.blogspot.com/2009_09_01_archive.html Abu Al-Fida¶ Ismail bin Kathir al-Quraishy, Kisah Para Nabi, 2008, m.s 330-331

3

Kemudiannya didapati bahawa HIV virus penyebab AIDS. Filipina. Kertbeny. Jakarta dan tempat -tempat lain. 1-Mac1982 Organisasi gay terbuka pertama di Indonesia dan Asia. Lambda Indonesia ditubuhkan. 1-Ogos1987 Kelompok Kerja Lesbian dan Gay Nusantara (KKLGN) kemudian dipendekkan menjadi GAYA NUSANTARA (GN)) didirikan di Pasuruan-Surabaya sebagai penerus Lambda Indonesia. Surabaya. Amerika Syarikat. di mana kaum wanita dan gay melawan polisi yang digubal khas untuk sebuah bar bernama Stonewall Inn. Homoseks gay telah pun berkembang dengan meluas dalam zaman moden. Menerbitkan majalah/buku seri GAYa NUSANTARA 4 http://www.com/forum/world/malaysia/THAQC6EUCDBLDQ5PK 4 . 1920-an Jun1969 Komuniti homoseks mula muncul di kota -kota besar Hindia Belanda. seorang dokter Jerman-Hongaria.M. tidak hanya disebarkan melalui hubungan seks anal antara lelaki dengan lelaki sahaja. Amerika Latin. India dan Indonesia.Ini membuktikan bahawa sejak awal sejarah manusia lagi telah berlaku tingkah laku yang menyimpang ini. 1978 International Lesbian and Gay Association (OLGA) ditubuhkan di Dublin. Berikut adalah Tahun 1869 Kronologi Dr K. Jepun. Terbit buletin G: gaya hidup ceria (1982 1984). dengan sek retariat di Solo serta membuat cawangan di Yogyakarta. terutamanya kronologi homoseksual gay 4: pada abad ke 20.topix. 1981 Sindrom kurang daya tahan penyakit yang kemudiannya dinamakan AIDS ditemui dalam kalangan gay di kota-kota besar Amerika Syarikat. Peristiwa ini dianggap permulaan pergerakan gay yang terbuka dan militan di Barat. mencipta istilah homo seks dan homoseksualiti. Di New York. Ireland. dan kini ia dirayakan oleh negara-negara lain termasuk di Israel. 1985 Kaum gay di Yogyakarta mendirikan Persaudaraan Gay Yogyakarta (PGY) dengan terbitan Jaka. berlaku Huru-Hara Stonewall.

1999 Di International Congress on AIDS in Asia and the Pacific (ICAAP) ke 5 di Kuala Lumpur. biseks. Malaysia. Okt. 1989 Denmark menjadi negara pertama di dunia di mana dua warga yang mempunyai jantina yang sama dapat membuat pendaftaran perkahwinan (registered partnership) dengan hak-hak hampir sama dengan perkahwinan yang biasa. gay. 1990 International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) ditubuhkan di San Francisco. tetapi ditentang oleh negara-negara konservatif. acara pendidikan HIV/AIDS melalui hiburan di Kaliurang. 1996 Partai Rakyat Demokratik (PRD) menjadi partai pertama dalam sejarah Indonesia yang mencantumkan "hak -hak homoseksual dan transeksual" dalam manifestonya Jun1999 Gay Pride dirayakan di Surabaya. Austria. Mar.2000 Nov. terbentuk jari ngan lesbian. dan ditentang pihak-pihak konservatif. Persatuan Waria Kota Surabaya (PERWAKOS) don Pusat Kebudayaan Prancis (CCCL). waria. Dengan 5 . interseks dan queer se -Asia bernama Asia-Pacific Rainbow (APR). Kairo. Amerika Syarikat. kerja sama antara GN. 1993 Isu orientasi seksual dijadikan agenda di dalam Konferensi PBB mengenai Hak Asasi Manusia di Wina.1988 Persaudaraan Gay Yogyakarta diteruskan me njadi Indonesian Gay Society (IGS). diserang oleh sekumpulan lelaki yang menamakan mereka sebagai Gerakan Anti-Maksiat (GAM). DIY.2000 IGS mendeklarasikan 1 Mac sebagai Hari Solidariti Lesbian & Gay Nasional Kerlap-Kerlip Warna Kedaton 2000. termasuk Singapura 1994 Afrika Selatan menjadi negara pertama dengan jaminan tiada diskriminasi berdasarkan orientasi seksual dalam UUD -nya dan isu orientasi seksual kembali mewarnai perdebatan pada Konferensi Internasional Kependudukan dan Pembangunan (ICPD. Apr.2001 Negara Belanda menjadi negara pertama yang mengesahkan perkahwinan untuk semua orang (termasuk gay dan lesbian). Mesir).

Pengambilan keputusan ditunda. Afrika Selatan. Apr. "Gay scene" di negara kita boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama. Walaupun negara kita mempunyai undang -undang sekular dan Islam (Syariah) yang mengharamkan sama sekali perlakuan dan gaya hidup homoseksual. Jun. kisah benar. isu homoseksualiti dibongkar oleh media massa dalam bentuk pengakuan. Dengan motif untuk mendapatkan keuntungan. Homoseksualiti didedahkan secara ketara oleh media massa pada awal dekad 1990 an sebagai suatu gejala yang lahir daripada kemewahan ekonomi negara. Dalam prosesnya.syarat salah seorang daripada pasangan yang berkahwin adalah warga atau penduduk tetap Belanda dan perdebatan tentang orientasi seksual kembali hangat di Konferensi Dunia Melawan Rasisme di Durban. tanpa mensyaratkan pasangan warga negara atau penduduk tetap Kanada 4 Mac 2010 Golongan homoseksual dibenarkan untuk mendaftarkan lesen perkahwinan mereka di Mexico City. Vatikan mendesak pemerintah-pemerintah Amerika Latin lainnya untuk menentang usul ini. Pengadilan Tinggi segera memerintahkan membenarkan pendaftaran sivil perkahwinan homoseks. Kini isu homoseksualiti menjadi suatu fenomena sosial yang lazim di Malaysia.2003 Brazil mengusulkan kepada Komisi Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia (HAM) agar orientasi seksual dimasukkan sebagai salah satu aspek HAM. Namun secara umumnya 6 .2003 Pemerintah Kanada dikecam oleh Pengadilan Tinggi Ontario di Toronto ketika menolak pendaftaran perkahwinan antara dua orang yang mempunyai gender yang sama. dan lua han hati. kewujudan ³gay scene´ di negara kita tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan negara -negara yang telah dapat menerima dan menghalalkan homoseksual seperti Thailand dan Belanda. Dalam masyarakat Malaysia yang agak ³tertutup´ tentang seksualiti. bahan cerita mengenai homoseksualiti di media massa dikisahkan dengan penuh sensasi.

Tidak pernah ada tindakan untuk mengharamkan premis premis perniagaan ini kerana secara undang -undangnya perniagaan kelab hiburan ini adalah suatu yang sah. Yang terkini adalah Pesta Gay Malaysia yang dia dakan di Kuala Lumpur melalui anjuran Prince world.com/forum/world/malaysia Op. Masyarakat sekeliling dan pihak berkuasa amat sedar akan kewujudannya. Ini merupakan sesuatu perkembangan yang drastik dalam dunia gay tempatan. Pada awal tahun 2000 menyaksikan pula wujudnya spa-spa yang menjadi tempat golongan gay memuaskan nafsu mereka. Selain itu terdapat pelbagai komuniti gay telah ditubuhkan.topix. Selain itu. Di Malaysia. 5 Bermula dengan Padang Kelab Selangor atau Dataran Merdeka pada hari ini yang mendapat gelaran ³Green Carpet´ dalam kalangan gay pada awal tahun 70-an.. Antaranya adalah komuniti GayMelayu yang dibina secara online untuk mengumpulkan ahli-ahlinya. Pengunjung boleh memilih tukang-tukang urut yang sebenarnya pelacur-pelacur lelaki yang mereka sukai dengan bayaran yang berpatutan. GayMelayu ini sudah mencakau bilangan ahli sebanyak lebih 3000 orang. Dalam keadaan yang gel ap itu mereka tanpa segan silu melakukan seks beramai-ramai dan bertukar-tukar pasangan.semuanya adalah berdasarkan kepada satu tujuan utama iaitu untuk memuaskan nafsu masing-masing. Kelab hiburan ini bukan dijalankan secara sembunyi sembunyi atau underground. Selagi mereka tidak melakukan perlakuan yang melanggar undang-undang pihak berkuasa tidak dapat mengambil tindakan. Spa-spa ini menyediakan bilik-bilik gelap untuk pengunjung melakukan seks. kelab hiburan untuk golongan gay telah wujud di negara kita sejak akhir tahun 70-an lagi. Kini wujud pula rumah -rumah urut yang sebenarnya bukan menawarkan khidmat urut tetapi khidmat seks kepada pengunjungnya. Ramai mungkin tidak menyedari perkara ini. golongan gay melayu ini juga giat 5 http://www. berpindah kepada kawasan tempat letak kereta di belakang Hotel Kowloon di Jalan Tuanku Abdul Rahman pada tahun 80 -an. cit 7 . Namun ia telah menjadi suatu perkara biasa dalam kalangan gay di Malaysia.

6 6 http://www.net/more. Manakala di universiti-universiti tempatan pula. Malah terdapat servis ditawarkan mak nyah kepada golongan gay ini sebagai sumber pendapatan sampingan mereka. golongan gay ini akan mencari lelaki lembut untuk dijadikan mak nyah atau pondan atau bapok. Seperti meninggalkan no mbor telefon bimbit mereka di tandas-tandas awam.php?id=1285_0_1_0_M 8 .swaramuslim.mempromosikan perbuatan terkutuk mereka.

A Ward (eds). 8 Albert Cohen dalam bukunya Devians and Control mendefinisikan devian sebagai kelakuan yang melanggaar jangkaan yang diinstitusikan iaitu jangkaan yang dikongsi dan diiktiraf sebagai sah dalam sesuatu sistem sosial. ³Anomie and Social Structure´ dalam D. lencongan tidak semestinya bergantung semata-mata kepada penyimpangan dari kelaziman yang telah diterima umum atau berpegang kepada sudut pandangan yang sempit. m. Crime and Social Process berpendapat bahawa kelakuan devian merupakan kelakuan yang menyimpang secara significant daripada norma -norma yang ditentukan untuk individu dalam status sosial«. Apa Itu Sosiologi. 1987.0 DEFINISI KONSEP Devian yang juga turut dikenali sebagai perilaku menyimpang secara sosiologis.s 46 9 . Lencongan sosial timbul apabila penyimpangan dari norma yang diterima itu melibatkan komuniti sehingga komuniti itu mengenakan isbat untuk mencegah atau mengawal tingkah laku yang melencong. Realiti. 1985.3. Delinquency. merupakan orang yang tidak mengikut peraturan atau perlakuan seperti mana yang dikehendaki oleh kebiasaan masyarakat atau tingkah laku yang tidak selari dengan kehendak masyarakat di mana individu itu tinggal. dan Masyarakat.. Dalam pengertian yang luas. Menurut Clinard (1963). m. Ia mungkin merupakan suatu lencongan perangkaan.. Devians. tingkah laku yang melencong itu bukan sahaja cenderung kepada nilai yang kuat atau nilai -nilai yang asas tetapi juga yang bertentangan dengan nilai -nilai tersebut. Dengan kata lain. bukannya lencongan sosial. devian ataupun lencongan dapat dimaksudkan dengan sebarang tingkah laku yang tidak mematuhi norma sosial sesuatu kumpulan sosial atau masyarakat .R Cressey & D.s 8 Alex Inkeles. tingkah laku devian merupakan satu kelakuan yang berada dalam satu haluan yang bertentangan dengan norma dan mencukupi darjahnya dalam melebihi had tole ransi sesuatu komuniti. Robert Merton. ia tidak dapat dipelihara secara abstrak tetapi perlu dikaitkan dengan norma -norma yang dianggap oleh masyarakat sebagai muhasabah dam morally binding bagi orang-orang yang 7 8 Steven Box.7 Menurut Alex Inkeles (1985).

com/article/1245844/the_views_and_functions_of_deviance. Konsep Asas Sosiologi. Pada asasnya. Hal ini kerana sesebuah masyarakat memerlukan peraturan yang berkaitan perilaku menyimpang. di mana seseorang yang tidak lagi berminat dengan matlamatnya lalu melakukan alternatif lain sebagai tinndakan. dan mene ntang.B Clinard dalam bukunya Sosiology of Deviant Behaviour yang mengatakan bahawa kelakuan devian adalah kelakuan mengikut arah yang tidak dipersetujui. Lencongan adalah hasil daripada anomie. undur. Yang terakhir adalah menentang. masyarakat tidak boleh menjadi baik tanpa kejahatan. 1997. Informal deviance pula merupakan pelanggaran norma sosial. Perkara yang tidak dianggap melanggar peraturan yang telah dibentuk akan diterima sebagai nilai & norma masyarakat.associatedcontent. ritual. Antara fungsi devian ialah mengakui atau mengesahkan nilai dan norma masyarakat. Sebagai contoh adalah rasuah. mengidentifikasi sempadan moral. m. Satu lagi definisi diberikan oleh M. devian juga turut mempunyai fungsinya yang tersendiri. Seterusnya ialah undur. iaitu kita akan belajar daripada kesilapan orang lain apabila menyaksikan kesan buruk daripada tindakan mereka.html?cat=47) 10 11 10 .9 Devian terbahagi kepada formal deviance & informal deviance. m. Ritual pula merupakan tindakan mengulang -ulang perbuatan seperti apa yang dilakukan oleh penagih dadah. Contohnya ialah bunuh diri kerana putus cinta. menggalakkan perpaduan dan akhir sekali menggalakkan perubahan sosial.10 Selain itu. merompak dan lain-lain. op. Maksud menentang di sini ialah menolak matlamat dan menggantikan dengan matlamat lain seperti mencuri . yang bertentangan dengan norma -norma dan darjatnya melebihi had toleransi sesuatu masyarakat. 11 9 Ting Chew Peh. Formal deviance ialah pelanggaran undang -undang ataupun peraturan formal (jenayah). cit.s 20. http://www.menduduki status yang berlainan. Inovasi adalah memenuhi matlamat dengan cara yang salah. Sesuatu perilaku tidak boleh dianggap sebagai devian sehinggalah satu peraturan dibentuk di sesuatu tempat yang mana perbuatan itu menyimpang daripada peraturan tersebut.s 14-15 Steven Box. iaitu tidak tertulis dalam undang-undang. Devian terdiri daripada 4 jenis iaitu inovasi.

Dengan kata lain. semua bentuk kelakuan yang berada dalam satu haluan yang bertentangan dengan norma dianggap sebagai kelakuan devian. Apabila kita menyaksikan sebarang tindakan orang lain dan akibat negatif daripada tindakan mereka. kita belajar supaya tidak mengulangi tingkah laku seperti itu atau tingkah laku yang salah. Pihak yang menentang ini akan bergabung & b ersatu untuk mempertahankan moraliti masyarakat. 11 . penyimpangan adalah segala bentuk perilaku yang tidak dapat di terima dan tidak mengikut kehendak masyarakat. Ianya melibatkan perbuatan yang melanggar norma-norma dalam sesuatu masyarakat. Apabila seseorang itu melanggar norma yang ditetapkan oleh sesuatu masyarakat tertentu. pasti ada pihak yang menentang perilaku menyimpang tersebut. maka individu ini dikatakan bersifat devian.Hal ini bermaksud bahawa dengan melabelkan orang tertentu sebagai devian. Oleh yang demikian. Berdasarkan kepada semua penerangan di atas. masyarakat telah menentukan batas sempadan antara betul dan salah. dapat ditegaskan di sini bahawa kelakuan devian merupakan suatu perilaku menyimpang dan tidak sesuai dengan nilai serta norma sosial yang berlaku dalam masyarakat. Penyimpangan ini juga merujuk kepada sebarang tingkah laku yang melencong dan melibatkan perbuatan yang menyeleweng dalam sesuatu kumpulan sosial. iaitu benci akan perilaku yang menyimpang tersebut. Apabila ada segelintir orang melakukan tindakan menyimpang. Mereka akan menjadi lebih rapat kerana berkongsi rasa yang sama.

Atas dasar keterbukaan pemikiran dan kebebasan bersuara dia telah menyatakan pandangan secara konsisten bahawa kegiatan homoseksual adalah sesuatu yang dibenarkan dalam Islam dan tidak ada nas dalam al-Quran yang menerangkan tentang larangan terhadap homoseksual. Sebagai contoh adalah pemimpin dan seniman terkenal di Barat seperti Michelangelo. Pelbagai teknologi baru berjaya dicipta atas alasan untuk memenuhi kehendak manusia.12 Malah ada yang mempergunakan agama sebagai alat dan topeng untuk menghalalkan kegiatan mereka. Terdapat pelbagai faktor dan penyebab yang menjadikan golo ngan gay dianggap sebagai devian. Namun dalam kita mengakui peradaban moden ini kita juga turut dihimpit dengan kehendak manusia yang tidak terbatas. Di barat hubungan sejenis yang lebih dikenali sebagai homoseksual dan lesbian semakin mendapat tempat di kalangan penduduknya. Ini dilihat menerusi bagaimana mereka semakin menolak kepentingan agama dalam kehidupan. Ini yang berlaku dengan kemunculan seorang lelaki yang digelar sebagai "Imam" Daayiee Abdullah. Antaranya ialah kerana g olongan gay ini telah melencong dari norma masyarakat normal. Mungkin dia tidak layak diberi gelaran sebagai 12 http://selamba-u. hilang kepercayaan kepada institusi perkahwinan dan lebih menakutkan hubungan homoseksual dibenarkan atas alasan kebebasan dan hak asasi manusia. nafsu manusia juga menjadi pelbagai dan tidak l agi terbatas kepada hubungan yang diredhai antara lelaki dan wanita. Malah lebih malang lagi ada pemimpin yang sepatutnya menunjukkan contoh baik serta terpuji kepada masyarakatnya memilih berbangga untuk memberitahu kepada umum bahawa mereka adalah seorang homoseksual.com/2009/11/homoseksual-tidak-layak-jadi-pemimpin. William Shake speare dan King James I.4. Seiring dengan kemodenan.blogspot.html 12 . seorang lelaki yang mengakui secara te rbuka sebagai seorang gay dan berasal dari Washington Amerika Syarikat.0 KENAPA DIANGGAP DEVIAN Keadaan dunia kini jika diperhatikan sememangnya dihambat dengan arus kemodenan.

asp Ibid http://blogs. Norway dan beberapa negeri Amerika Syarikat seperti Massachusetts. Sweden. seperti yang tertulis di dalam Kitab Kejadian 19:4 -11 tentang hukuman Tuhan terhadap kaum Sodom dan Gomorah.com/index. Belanda. Kitab Imamat 20: 13 menyebutkan: 13 14 15 http://www. Namun akhirnya bandar itu musnah setelah dilanda letupan gunung berapi dari Gunung Vesuvius selama dua hari pada tahun 79 sebelum masihi. 15 Golongan homoseksual gay ini juga dianggap sebagai devian kerana perlakuan mereka telah menggugat hukum akal manusi a. 13 Kisah ini juga boleh kita saksikan dalam peristiwa yang melanda kaum yang terlibat dalam homoseksual dan seks melampau di bandar Pompei ketika era kegemilangan Rom. adat serta melanggar batasan-batasan yang ditetapkan dalam setiap agama. Setakat ini. Connecticut and New Hampshire.com.cfm?fuseaction=blog. Akibatnya bandar tersebut lenyap dari muka bumi kerana tertanam dalam lava sedalam 60 kaki. Berbagai-bagai agama mengecam perbuatan tersebut dengan landasan kitab sucinya.my/utusan/info. Sepatutnya seorang pemimpin patut menjadi contoh terbaik untuk rakyatnya. Sepanyol.myspace. Dalam agama Kristian misalnya. kitab Bible ada menyebut mengenai perilaku homoseksual yang dianggap menyimpang. Vermont. Kanada. Kehidupan melampau golongan homoseksual yang berlaku ini adalah akibat dari kegagalan pemimpinnya sendiri yang terliba t dalam kegiatan terkutuk ini. Manakala di beberapa buah negeri di USA termasuklah Hawaii dan Vermont telah pun mempunyai undang-undang yang mengiktiraf perkahwinan sejenis ini. Afrika Selatan.utusan. terdapat tujuh buah negara di dunia membenarkan perkahwinan sesama jantina iaitu Belgium.view&friendId=338360831&blogId=510376264 13 . 14 Memang benar tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini apatah lagi pada zaman moden sekarang hampir kesemua kita didedahkan secara terbuka dan rambang mata tentang segala perlakuan yang tidak elok sama ada dari sudut agama mahupun budaya.pemimpin tetapi dia kini dikatakan mula dihormati dan disanjung sebagai pemimpin untuk golongan gay mahupun masyarakat biasa.

amalan seks sejenis ini dikeji dan di hina oleh Allah melalui firman -Nya yang bermaksud : ³Sesungguhnya kamu melakukan perbuatan yang keji. Dari sudut pandangan agama Hindu pula tiada bezanya dengan agama-agama yang lain.h tm&arc=hive 14 . yang ada cuma pondan. Presiden Malaysia Hindu Sangham. Presiden Mexico Felipe Calderon juga berikrar untuk menghalang undang -undang tersebut daripada dikuatkuasakan17." katanya." 16 Bishop Juan Carlos daripada Gereja Roman Katolik menyifatkan perkahwinan sesama jantina yang berlaku di Argentina tu sebagai ''an attack against the survival of the human species´. dalam sesetengah kes. itu bukan kehendak mereka. "Walau pun begitu dalam etika agama Hindu. ³Patutkah kamu mendatangi orang lelaki (untuk memuaskan nafsu syahwat kamu)? Dan kamu memotong jalan lalu-lalang (untuk tujuan jahat kamu)? Dan kamu pula melakukan perbuatan yang mungkar di tempat-tempat perkumpulan tetamu?´ Makakaumnya tidak menjawab selain daripada berkata(secara mengejek -ejek) ³ Datangkanlah kami azab dari Allah (yang engkau janjikan itu) jika betul engkau dari orang -orang yang benar.com. pastilah mereka dihukum mati dan darah mereka tertimpa kepada mereka sendiri.voa-islam.Vaithilingam memberi komen kepada Bernama: "Tak banyak cerita tentang homoseksual dalam masyarakat India."Bila seorang laki-laki tidur dengan laki-laki secara orang bersetubuh dengan perempuan.asp?y=2010&dt=0228&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_04. yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk ala mini sebelum kamu. Kardinal Norberto Rivera Carrera menyatakan undang-undang yang menghalalkan perkahwinan sesama jenis di Mexico City itu adalah tidak bermoral dan anak-anak yang tidak berdosa akan diambil menjadi anak angkat mereka. kami tidak boleh terima sama sekali amalan homoseksual ini. Datuk A.´ ` (Surah Al-Ankabut ayat 28-29) 16 17 18 http://www. 18 Menurut Islam. Sementara itu.my/utusan/info. jadi keduany a melakukan suatu kekejian.utusan.net/trivia/liberalism lbid http://www.

t ada berfirman. Empat golongan berada dalam kemurkaan Allah di pagi dan petang. 1994.w. dan daripadanya Allah menciptakan ist erinya. Oleh itu memandangkan negara ini sudah cukup makmur dan maju dalam segala aspek maka tidak perlulah kita merosakkannya dengan kegiatan-kegiatan yang tidak bermoral ini. dan daripada keduanya Allah memperkembang biakkan laki -laki dan perempuan yang banyak. m. Imam Az-Zahabi. perlakuan homoseksual gay ini turut dianggap devian kerana ia akan menyebabkan keseimbangan alam terjejas di mana kadar kelahiran akan berkurangan yang menyebabkan kepupusan manusia di muka bumi ini. kelak di kuburnya ia akan diserupakan dengan seekor babi´ 20 Bagi umat Islam kita percaya apa yang berlaku terhadap kaum Nabi Luth a. tindakan homoseksual merupakan amalan yang keji. mereka yang melakukan setubuh dengan binatang dan mereka yang melakukan setubuh sesame lelaki (homoseksual) (Kanz Al-Ummal : 12/31 : hadis no : 43982. Dengan kuasa-Nya.s 90. Selangor.2008. Dosa-Dosa Besar. bertakwalah kepada Tuhan -mu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu. Daerah yang ditimpa azab itu kini dikenali sebagai Laut Mati atau Danau Luth. negeri yang menempatkan penduduk Bandar Sodom dibalikkan oleh Allah s..s adalah pembalasan tuhan namun mungkin pembalasan sebegitu tidak akan berlaku sekarang.a. ³Sesungguhnya seorang homoseks yang mati tanpa sempat bertaubat.) Ibnu abbas r. Kisah Nabi-Nabi. Namun kita sendiri boleh berfikir bahawa tuhan itu maha berkuasa dan pembalasan akan datang dalam pelbagai bentuk. Selain itu. bersabda Nabi s. 19 Daripada Abu Hurairah RA. Maksudnya : ³Hai sekalian manusia.w. perempuan yang menyerupai lelaki.´ (An-Nisa' ayat 41) 19 20 Haji Ahmad bin Long. m. iaitu lelaki yang menyerupai perempuan.a berkata. Allah menggambarkan. Di dalam al-Quran Allah s.w.s 70 15 .Dari firman Allah ini.t .

s 47. Apa yang diceritakan al-Quran mengenai umat Nabi Luth a.Merujuk ayat di atas jelas Allah menjadikan lelaki dan perempua n untuk mencari pasangan berlainan jantina bukannya sesama jantina seperti Gay dan lesbian. hitam dengan sebesar-besar dosa. 2007.21 Jika penyimpangan ini berjangkit di dalam suatu masyarakat. kotor. Homoseksualiti dianggap bertentangan dengan lumrah kehidupan kerana bercanggah dengan fungsi reproduktif yang semula jadi. Ianya juga akan memperhamba manusia. 22 Ringkasnya perlakuan homoseksual gay adalah perbuatan ter kutuk. demi memuaskan nafsu syahwat mereka. Kaum-Kaum yang Pupus. 21 http://israelu09. 22 16 . maka kehidupan akan menjadi rosak. Di Malaysia. Mereka telah meninggalkan isteri dan beralih kepada lelaki.blogspot. merendahkan etik. tradisi dan sifat semulajadi kemanusiaan.html Harun Yahya. semua agama utama melarang perlakuan gay dan lesbian.com/2009/08/kenapa-islam-tidak-terima-homosexual. m.s sebaga i bangsa pertama yang melakukan penyimpangan ini sudah cukup bagi kita untuk menjadi pengajaran. Kalau manusia cuba melawan fitrah dengan memilih sesama jantina maka keseimbangan alam ini akan terancam dimana kelahiran akan semakin berkurang. Ianya juga merupakan kelakuan yang dianggap salah di sisi undang undang. Kuala Lumpur. jijik.

l l i . IZZ IZZ I I I (Z C ) t li i i.5. Adik keduanya. iaitu Alia turut menetap di Kuala umpur dan bekerja sebagai pelayan restoran. TE T I E T I / / PE SE Y . ibu ack terpaksa mengambil ack alih peranan sebagai ketua keluarga bagi menyara mereka anak-beranak. 17 . t l l l i l i il i i i l i i ii l . i B i Kuala i i l l i. adi. ianya kini ekali ekala menjangkau I u ack ekerja ebagai perat r pengeluaran i ebuah kilang ekitar Pulau Pinang. amun kini. ack menetap ahaja. merupakan anak pertama daripada adik -beradik. il t . umpur an pulang ke kampung tahun.I i it i lI i t i i it l . Yang masih bersekolah hanya tinggal orang sahaja iaitu Amni. Aina dan a zrul. Perak an tinggal i ekitar Parit B ntar. adi sudah tidak bersekolah dan menjadi kutu jalanan pada waktu malam. Adik pertamanya. i it i i l Al i. . Saya difahamkan ayahnya kini terlantar sakit kerana disyaki menghidap irus IV positif di usia awal an. Ayahnya pula udah tidak bekerja kerana keadaan kesihatan yang tidak mengi inkan.

Zack tidak langsung bercita-cita untuk melanjutkan pelajarannya ke universiti ketika kami di bangku sekolah. Mereka dipertanggungjawab terhadap gelaja kurang sihat dan kepelbagaian masalah kesihatan seperti Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit atau pun AIDS dan Sexually Transmitted Disease (STD) iaitu penyakit kelamin. Menurut Zack. tingkah laku Zack tidak langsung menunjukkan dia meminati kaum sejenisnya. atas nasihat dan motivasi rakan-rakan. Zack juga ada berkongsi cerita mengenai tahap kesihatannya. Namun. Kemudian. Menurut Zack. tidak pernah sekalipun dia berasa menyesal kerana memilih jalan hidup begini. Ketika bersekolah dahulu. Walaupun jangkitan AIDS dan STD disebabkan oleh pelbagai 18 . perbuatan liwat ini sebenarnya memberi kesan yang buruk pada kesihatan terutamanya di bahagian alat sulit. Selain memperoleh kepuasan. dia turut membantu ibunya meny ara keluarga. Sebaliknya hasil daripada perhubungan songsang dengan pasangan sejenisnya. Seperti yang kita ketahui. Parit Buntar Perak sehingga tamat tingkatan 5. dia akan memberi wang perbelanjaan untuk ibu dan adik-adiknya. Menurut Zack. Zack juga dapat menambah pendapatan bulanannya yang hanya bekerja mak an gaji sebagai pembantu pejabat. Salah seorang daripada pasangannya telah pun mendirikan rumah tangga. dia mampu memperoleh pendapatan bulanan sehingga mencecah RM 4000 sebulan. Semasa di alam persekolahan. Parit Buntar Perak sehingga tamat darjah 6.Zack mendapat pendidikan awal di SK Methodist. Zack tetap meneruskan persekolahan sehinggalah berjaya memperoleh sijil SPM walaupun keputusannya tidak memuaskan. Zack telah beberapa kali menyuarakan hasrat untuk berhenti sekolah. wang yang diperoleh bukanlah dari pada hasil pekerjaan yang halal. pasangannya itu turut meminati kaum sejenis. Kekerapan Zack bertukar pasangan adalah bergantung kepada permintaan pelanggannya. Namun. Ini mungkin disebabkan oleh kelakuan Zack yang pendiam dan tidak pernah membuat masalah di sekolah. dia telah melanjutkan pelajaran ke peringkat sekolah menengah di SK Seri Perak. melalui aktiviti malam yang dilakukannya. Setiap kali pulang ke kampung halaman. Namun dalam masa yang sama.

dia telah pun terlibat dalam dunia hom oseksual ini sejak dari tingkatan 3 lagi. Pengaruh rakan sebaya juga menjadi punca kepada kelakuan Zack yang menyimpang.jsp?lang=dewasa&sub=0&bhs=may&storyid=125116 5105319 19 . Sejarah bermula apabila dia telah diliwat oleh bapa kandungnya sendiri.myhealth. ibunya tidak tahu menahu mengenai kegiatan sumbang yang dilakukannya di Kuala Lumpur. Menurut Zack lagi. 23 Namun. 23 http://www. tetapi golongan homoseksual sering dijadikan penyebab utama. Selain itu. Malahan dia turut membohongi ibuny a dengan mengatakan dia melakukan perniagaan telefon bimbit di sekitar Kuala Lumpur.gov. ayah Zack juga kerap membawa balik lelaki ketika ketiadaan ibunya dan melakukan perbuatan terkutuk itu dihadapannya.faktor. menurut Zack dia tidak mungkin dihinggapi penyakit sebegitu kerana dia sentiasa mengambil langkah-langkah pencegahan. Sebenarnya. Inilah permulaan kepada kehidupan songsang Zack.my/myhealth/bm/dewasa_content.

6. Selain itu. Anak-anak dibiarkan hidup dengan cara mereka sendiri. Antara faktor yang membawa kepada permasalahan homoseksual gay ini ialah didikan ibu bapa.net/v4/gejala-perkahwinan-terlarang/ 20 . Ia mungkin berlaku disebabkan oleh didikan dan layanan ibu bapa terhadap anak-anak di masa kecil kerana kebanyakkan ibu bapa d i zaman moden ini tidak menerapkan nilai-nilai agama dan nilai-nilai murni pada anak-anak. Terdapat berbagai-bagai cara dan pendekatan yang digunakan oleh individu yang tidak bertanggungjawab yang mampu menyebabkan manusia terus hanyut di dalam dunia yang tidak bermoral demi keuntungan diri sendiri. Faktor semula jadi pula merujuk kepada perasaan yang semulajadi menyebabkan seseorang itu mempunyai nafsu terhadap kaum sejenis. Banyak perkara yang dahulunya dianggap devian kerana melanggar norma masyarakat tetapi tidak lagi kini kerana menganggap ia perkara normal kerana arus modenisasi. dia mengakui sahabat baiknya sendiri telah mengajarnya bagaimana untuk berperilaku menyimpang. ibu bapanya memang tidak menitik beratkan soal agama.ismaweb. 24 Kebanyakan orang bersetuju bahawa didikan ibu bapa. Zack turut mengakui bahawa mereka mempunyai hubungan lebih daripada seorang kawan dan selalu menempiaskan nafsu apabila mempunyai peluang. rakan sebaya dan suasana persekitaran yang menyebabkan terjebaknya seseorang itu dalam gejala homoseksualiti. pengaruh rakan-rakan. Ketika Zack bersekolah. manusia boleh hilang pedoman dan melakukan perkara -perkara di luar batasan. Perasaan dan nafsu tersebut terhasil disebabkan oleh bahan kimia dan hormon yang dikeluarkan dalam badan (luar kawalan). Dengan sekelip mata sahaja. Pengaruh rakan sebaya dan persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina juga menyebabkan terjadinya homoseksual. faktor negara dan faktor pengaruh dari barat. faktor genetik. Pendapat ini masih lagi dalam 24 http://www.0 PUN A-PUN A DEVIAN Pada zaman yang kian membangun kini terdapat banyak faktor yang boleh menjatuhkan institusi sosial serta moral manusia. Jika dilihat pada keluarga Zack. Homoseksualiti juga dipercayai bermula di sekolah dan institut pengajian tinggi yang berasrama.

Terdapat juga teori bahawa aturan kelahiran menentukan sama ada seseorang homoseksual atau tidak. bahan-bahan lucah amat mudah didapati sehingga pelajar sekolah juga boleh membelinya dengan harga yang murah. Budaya barat dilihat sebagai satu budaya yang sangat berpengaruh dalam kehidupan kini. 25 Faktor yang ketiga adalah pengaruh budaya barat. Pada 18 November 2004. Tidak dapat disangkal bahawa pengaruh budaya barat merupakan salah sat u faktor utama yang membawa kepada masalah homoseksual atau gay di Malaysia. Alasan-alasan di belakang pemerhatian ini belum ditentukan. Sebagai contoh adalah polisi yang dilaksanakan di United Kingdom mengenai undang-undang gay. Negara turut menjadi punca yang menyumbang kepada masalah ini. http://aidctranslate. Ini dapat dilihat menerusi kes Zack yang mana dia terlebih dahulu menjadi mangsa kepada bapanya.wikipedia.org/wiki/Kehomoseksualan. Ini bermaksud 25 26 http://ms. Suatu kajian oleh Ray Blanchard memperolehi data bahawa semakin bongsu seseorang anak. Di Malaysia sendiri contohnya. maka Zack telah lali dan mengikut cara hidup yang menyimpang itu. malah beberapa negara Barat seperti Belanda dan Britain mengiktiraf kedudukan lelaki jenis ini. gay bukan sesuatu tingkah laku luar biasa atau devian.dibincangkan dan tidak dapat d ibuktikan secara menyeluruh oleh pakar dalam bidang ini. Suruhanjaya Persamaan dan Hak Asasi Manusia telah didirikan meliputi semua persamaan yang terkandas dan perjanjian bagi memperkenalkan perlindungan dalam bidang barangan. Ia semakin ketara apabila terdapat banyak Negara barat yang sudah mengiktiraf perkahwinan sejenis dan membuat undang -undang berkenaan dengannya. membenarkan pasangan yang sama jantina mendapat hak -hak perkahwinan. Akta Perkongsian Awam 2004 telah digubal. pengalaman homoseksual juga mempengaruhi kelakuan devian ini. Dan jika individu menikmati pengalaman tersebut maka kebiasaan itu akan berkelanjutan. badan ibu mempunyai lebih hormon androgen yang boleh mempengaruhi orientasi seksual seseorang anak.com/2009/06/22/homoseksual-virus-barat-lumpuhkan-islam/ 21 .wordpress. Bagi masyarakat Barat. Akibat keterbiasaan itu.26 Selain itu. Pada Oktober 2006 pula. cit. semakin besar kemungkinan dia homoseksual. op. kemudahan kemudahan dan perkhidmatan-perkhidmatan untuk golongan h omoseksual. Ianya dipercayai bahawa dengan setiap kehamilan. Faktor yang terakhir ialah faktor Negara.

trend amalan homoseksual di negara ini semakin membimbangkan.html 22 . kemudian dapat menonton filem-filem lucah. laporan itu menyebut komik berkenaan laris dibeli oleh golongan muda yang berumur 25 tahun ke atas. 27 Ditambah dengan internet. Datuk Dr. mungkin ada yang bertanya apakah gaya hidup ini sudah diterima ma syarakat Malaysia? Pengamal perubatan yang juga Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).sesiapa sahaja boleh memilikinya asalkan mempunyai wang. Meskipun harganya mencecah RM50 senaskah. Golongan gay yang menonton filem lucah akan terangsang dan secara tidak langsung terdesak mencari pasangan untuk melepaskan nafsu mereka. Penularan kecenderungan hubungan sesama sejenis ini dapat dilihat dengan wujudnya kelab -kelab gay di seluruh negara. Di Malaysia. . Maamor Osman berkata. Ini merupakan sebab utama kepada segala masalah sosial yang berlaku di Ma laysia.com/2008/07/fenomena-homoseksual-bernama.blogspot. Ketidakmampuan kerajaan untuk mencari dan menyekat laman web lucah daripada dilayari juga menjadi sebab kepada masalah sosial. Antara kelab gay dan komik gay. surat khabar Kosmo! baru-baru ini mendedahkan kemunculan komik gay yang dijual secara terang-terangan. dunia tanpa sempadan menjadikan lebih mudah untuk mendapatkan bahan lucah. Mereka hanya perlu menaip hanya beberapa perkataan. 27 http://xhomomalaysia.

Ini akan menyebabkan timbulnya konflik di dalam diri sehingga menyebabkan mereka berasa terasing dan seterusnya tidak dapat kembali menjalani kehidupan yang normal seperti manusia lain. Ahli keluarga mula berasa malu untuk mengakui salah seorang ahli keluarga mereka adalah gay.com/2009/08/kenapa-islam-tidak-terima-homosexual. 28 http://israelu09. Selain itu. Walaupun jangkitan AIDS dan STD disebabkan oleh pelbagai faktor lain.blogspot. Ini akan menyebabkan timbulnya tekanan yang melampau kepada golongan ini da n menyebabkan mereka hanya bergaul bersama rakan -rakan sejenis tanpa mempedulikan keadaan persekitaran.0 KESAN-KESAN DEVIAN Aktiviti gay ini banyak memberi kesan tidak kira ke atas individu. Golongan ini akan merasa diri mereka dihina masyarakat yang menganggap mereka sebagai µorang asing¶ serta tidak mendapat layanan seperti orang lain dan sering dilihat sebagai µpelik¶. Kesan lain daripada aktiviti ini adalah kemungkinan menghidapi penyakit yang berbahaya seperti Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS) dan juga penyakit kelamin (STD). Golongan homoseksual ini juga akan mula membentuk institusi kekeluargaan mereka sendiri dan sekali gus akan memusnahkan kekuatan moral. masyarakat mahupun keluarga.7. Masalah keruntuhan akhlak akan berleluasa menyebabkan negara hilang ketamadunan. Penyakit ini akan memberikan kesan yang besar terhadap hidup mereka kerana masyarakat akan menyisih dan meminggirkan mereka. tetapi golongan homoseksual sering dijadikan penyebab utama.html 23 . ia juga mencerminkan kemunduran sesuatu masyarakat. 28 Aktiviti gay ini juga sedikit sebanyak memberi kesan kepada keluarga mereka. Ini menyebabkan ikatan kekeluargaan menjadi rapuh dan perhubungan kekeluargaan mungkin akan putus. Individu yang mengamalkan cara hidup homoseksual ini mungkin akan menghadapi tekanan dari segi mental dan emosi. Malah penglibatan mereka tidak dapat diterima secara keseluruhan kerana masyarakat merasakan terdapat jurang antara mereka dan orang lain.

Kesan yang seterusnya ialah berlakunya diskriminasi terhadap golongan golongan homoseksual ini. Jika kita perhatikan. mereka juga dianggap janggal setiap kali melakukan sesuatu tugas walau tidak berkaitan dengan identiti gay. Ini kerana perhubungan mereka tidak akan dapat melahirkan zuriat dan keturunan. Kesan yang terakhir ialah kepupusan manusia di bumi ini. Aspek yang paling ketara adalah dalam menjalani kehidupan harian. Namun. Dari sudut sosial. Manusia akan pupus selepas beberapa tahun ke hadapan sekiranya amalan sebegini berleluasa dan akan menimbulkan banyak jenayah jenayah lain. Disebabkan pandangan masyarakat. mereka dibenarkan untuk mengambil anak angkat bagi dijadikan penyambung kepada keturunan mereka. mereka sering dianaktirikan dalam pelbagai aspek. Selain itu. Akibat perlakuan devian ini. yang berani untuk menonjolkan diri pada masyarakat serta mampu pertahankan kelebihan yang ada pada dirinya. Mereka tidak mungkin dapat diterima oleh masyarakat. Seperti di Negara barat. 24 . tidak ramai golongan homoseksual yang memegang jawatan tinggi di mana -mana jabatan. mereka dianggap sebagai µorang asing¶ dan tidak mendapat layanan seperti orang lain s ering dilihat sebagai µpelik¶ dan tidak dapat diterima dalam kegiatan luar. kebolehan dan kelebihan yang ada pada diri mereka tidak diiktiraf. ianya tidak mampu bertahan lama sekiranya perhubungan songsang sebegini terus menular dalam kalangan masyarakat di dunia. .

Kementerian Pembangunan Wanita. Hukuman fizikal sebegini tidak merawat. Timbalan Menteri Datuk Noriah Kasnon berkata kementerian akan member i perhatian untuk menjalankan kajian terhadap pelaku gejala songsang itu. apatah lagi mengubah menyebabkan kelompok tindakan homoseksual undang-undang. Kelompok lelaki gay dan mak nyah sentiasa diperhatikan oleh pihak ini. Pusat bantuan ini menyediakan perkhidmatan sosial 29 http://azzuddin.com/archive/8. Selain itu. Selalunya kelompok mak nyah sering dihadapkan ke mahkamah atas kesalahan berpakaian perempuan dan berkelakuan tidak senonoh mengikut ³Section 21 of the Minor Offenses Act 1955´. tidak mencegah. Noriah berkata kementerian dengan kerjasama sebuah badan bukan kerajaan. Selain itu. menghukum golongan ini ke mahkamah. Meskipun unit itu belum diwujudkan. Keluarga dan Masyarakat sedang mempertimbankan untuk mewujudkan satu unit khas bagi menangani masalah homoseksual yang semakin membimbangkan di negara ini. wartawan dan media massa.8.blogdrive. operasi membanteras kelompok homoseksual dilakukan dari semasa ke semasa. Ada juga usaha yang untuk dapat membendung gejala homoseksual dengan memberi hukuman dalam bentuk Malangnya tiada undang-undang 29 mendakwa. di sini sejak Ogos tahun lepas. Lelaki gay dan wanita lesbian selalunya terlepas kerana zahirnya mereka sukar untuk dikenal pasti kerana kelihatan sama sahaja dengan individu heteroseksual yang lain. Serbuan yang dilakukan turut dihebahkan kepada umum melalui media massa dengan harapan dapat menakutkan kelompok homoseksual daripada terus bergerak aktif.0 INDAKAN/REAKSI DARIPADA MASYARAKA SE EMPA / AGENSI-AGENSI KERAJAAN Akibat daripada penularan dan penyebaran perlakuan yang menyimpang daripada fitrah manusia. pelbagai pihak telah mengambil tindakan yang sewajarnya bagi menangani masalah ini. menyediakan pusat bantuan khidmat sosiol di Chow Kit.html 25 . bergerak dalam diam. Antaranya ialah pihak Jabatana Agama Islam (JAIS). polis.

dan kebajikan kepada penghidap Aids. 32 Kenyatan beliau ini jelas mengelirukan dan mengganggu sensitiviti umat Islam di Malaysia. Ini merupakan cadangan yang agak baik berikutan kerajaan tidak mampu menanganinya bersendirian. keluarga dan masyarakat . pekerja seks dan mak nyah. Sewajarny a beliau lebih peka dan menghormati sensitiviti masyarakat Malaysia secara amnya. sebaliknya memerlukan kerjasama daripada seluruh masyarakat di Malaysia bagi membanteras golongan homoseksual ini. 30 http://mforum. Beliau berkata bahawa golongan homoseksual boleh menerima bantuan kerajaan sekiranya syarat dipenuhi.my/berita/cerita.com/opinions/86344 31 32 26 .asp http://www. Datuk Dr Ng Yen Yen.com. Selain itu. seharusnya pihak kerajaan perlulah lebih peka dan melihat dari pelbagai aspek sama ada positif mahupun negatif. Yusri juga mahu pihak berkenaan memantau artis atau pelakon yang menonjolkan watak-watak 'lembut'.cari.my/archiver/?tid-364277.com. Antara cadangan lain yang turut dikemukakan ialah Kementerian Penerangan perlu memandang serius isu homoseksual diketengahkan ini dengan memberi media nasihat kepada atau mereka mahu yang ingin menerusi elektronik memperag akan sesuatu.malaysiakini. Tindakan yang diambil pihaknya itu seolah -olah telah diiktiraf kedudukan golongan gay ini di Malaysia. beliau juga mencadangkan supaya kementerian mengadakan kempen bagi masyarakat mengenai gejala 30 menyedarkan homoseksua l dan meminta kementerian memantau gejala berkenaan. Terdapat juga individu yang mencadangkan supaya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengambil pendekatan supaya anggota Jawatankuasa Masjid misalnya dipertemukan dengan doktor dan pakar -pakar psikologi serta psikiatri di samping mewujudkan pusat rujukan bersepadu di masjid. Sebagai contoh adalah tindakan yang yang diambil oleh Menteri pembangunan wanita. 31 Dalam mengambil tindakan bagi membantera isu homoseksual di Malaysia.Presiden ABIM.html http://mstar.

perhubungan sama jenis adalah perbuatan yang dilaknat oleh Allah s. Namun tidak jelas apakah bentukbentuk rawatan dan pemulihan yang boleh dilakukan bagi menangani isu homoseksualiti yang kompleks ini.´ Hadis ini diklasifikasikan sebagai sahih oleh al -Albani dalam al-Irwa : 2350 dan al-Misykat:3578. Dari sudut agama Islam.0 Abu RuwaisAl-Syubrawi. Kemusykilan Hukum-Menjawab Pelbagai Persoalan Semasa. Sehingga kini tidak ketahui apakah yang telah dilaksanakan oleh PASRAH. Pada suatu masa dahulu. m. Inilah sikap yang betul dan bertepatan dengan tuntutan bagi setiap agama . bunuhlah kedua-duanya.w. Pergerakan Sukarela anti-Homoseksual atau ³PASRAH´ muncul secara tiba-tiba pada tahun 1998.net/v10/index. Malaysia yang mempunyai prinsip rukun negaranya seperti kepercayaan kepada Tuhan dan kesopanan dan kesusilaan. Tetapi kita perlu menyedarkan bahawa perbuatan mereka itu salah. dipulihkan dan boleh berubah. 27 .topic=1228.34 Ini jelas menunjukkan betapa Islam mengharamkan perbuatan yang melanggar batasan -batasan yang telah ditetapkan oleh syarak. Selain itu.php?action=printpage.t. Sabda Rasulullah SAW : ³Jika kamu dapati orang yang melakukan perbuatan kaum Luth. kewujudannya patut dibanggakan kerana masih terdapat pergerakan -pergerakan seperti ini yang ditubuhkan secara sukarela oleh masyarakat yang prihatin. 33 Namun. Sikap yang patut kita ambil ialah bukannya menjadikan mereka ini musuh. 2006. mereka lebih senang untuk meminggirkan golongan-golongan yang dianggap menyimpang dari perilaku normal masyarakat. masyarakat juga menghina dan mencaci golongan sebegini dek kerana perbuatan mereka yang menyalahi adat dan undang -undang Negara. Dalam hal ini. iaitu liwat melalui dubur. perlu kita membetulkan sikap kita kepada perilaku homoseksual ini. 33 34 http://halaqah. Dari segi aspek reaksi masyarakat pula.Masalah perlakuan hubungan songsang ini adalah satu penyakit yang per lu diubati dan dicegah penularannya di Malaysia. Pendapat umum di Malaysia menyetujui bahawa homoseksualiti adalah suatu bentuk penyakit yang boleh dirawat.s 32.

masyarakat telah menghukum kelompok kelompok devian ini dengan tidak memberi apa-apa hak dari masyarakat. iaitu semua pihak bertanggungjawab untuk menangani penyakit masyarakat ini. dari guru besar ke anak murid dan seterusnya. 28 . Dari pemimpin negeri ke rakyat. dari pegawai atasan hingga ke pekerja biasa. Karenah birokrasi dan perbezaan fahaman politik dan puak harus lah dielakkan dalam membanteras masalah yang kian meruncing ini. Sebagai kesimpulannya dapatlah kita ambil di sini. Mereka juga diketepikan tanpa mendapatkan penjelasan yang kukuh daripada perilaku devian ini.Kerana mengingkari perintah Allah. kerana setiap daripada kita adalah merupakan ahli masyarakat. Tiada siapa patut menuding jari pada piha k yang lain.

0 ADANGAN MENGA ASI MASALAH Beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengelak diri daripada terjebak dalam homoseksual ialah dengan mengamalkan budaya iaitu dengan menahan pandangan daripada melihat apa -apa yang diharamkan dan apa-apa yang merangsang nafsu syahwat. Tidak sepatutnya keluarga membuang dan bertindak dengan memutuskan hubungan kekeluargaan dengan individu homos eksual ini. golongan ini perlulah bersahabat dengan mereka yang yang suka menasihati kita apabila kita tersilap langkah . mereka perlulah mengelakkan diri daripada melihat gambar-gambar seksi atau lucah melalui sebarang alat sebaran media -massa. golongan sebegini seharusnya mengelak diri daripada bercakap tentang sebarang perkara yang boleh merangsang nafsu syahwat. Pembacaan yang berunsurkan 18sx juga sepatutnya tidak dilakukan bagi menangani masalah ini dengan jayanya. Antara lain. menunjukkan teladan yang baik serta memberi perhatian. Dengan cara ini. mendidik dengan pembentukan akhlak dan peribadi yang mulia. ibu bapa dan keluarga perlu sama -sama bertanggungjawab untuk mewujudkan hubungan kekeluargaan dalam suasana dan persekitaran yang sihat dan mengamalkan ajaran agama sepenuhnya. Selain itu. pemedulian dan kasih sayang yang secukupnya. Ini kerana dengan melihat perkara-perkara ini.9. ataupun kedua-duanya sekali. 29 . Jadi. bagi mengelak dari gejala ini jug a mereka boleh mengikuti program-program yang bermanfaat khasnya program -program pengajian agama dan mengamalkan budaya kehidupan yang sihat lagi diredai oleh Tuhan. mereka akan kembali ke pangkal jalan dan dapat menikmati kebahagiaan yang sebenar di samping keluarga tersayang. sama ada yan g menjurus kepada seks dengan pasangan berlainan jenis ataupun yang sejeni s. ianya akan mengakibatkan keinginan untuk kembali kepada tingkah laku asal . seseorang yang tidak kuat imannya akan mudah tergoda dengan apa yang dilihat. Dari segi memilih sahabat pula. Apabila berbicara hal itu . Ini akan membawa kesan yang lebih buruk kepada perilaku devian ini. Seterusnya.

Mereka memerlukan masa yang lama untuk pulih sepenuhnya. Perubahan bergantung pada kekuatan diri. terutama latar belakang kehidupan individu gay ini. Oleh itu. 30 . masyarakat seterusnya kepada negara. Masyarakat juga perlulah berusaha untuk sama -sama membantu golongan ini dan tidak menyisihkan dan memandang hina ter hadap golongan ini. usaha dari pelbagai pihak perlulah ada bagi mengatasi masalah homoseksual ini kerana ia merupakan satu perkara yang berbahaya dan memberi kesan yang buruk kepada diri. Rakan-rakan juga perlulah membantu mereka dengan memberi sokongan dan motivasi membina dan tidak harus membiarkan mereka begitu sahaja dari terus terjerumus kepada perkara terkutuk ini.Pemerhatian perlu banyak dibuat. setakat mana mereka mampu mengawal diri untuk tidak melakukannya. malah agama.

menimpanya bertalu talu´ (Surah Hud : 82) Jelas dari firman-firman Allah diatas. termasuklah homosexual dianggap sebagai kelakuan devian.w. Menerusi perlakuan menyimpang seperti yang dibincangkan. amat jelas ianya menyalahi fitrah kehidupan manusia dan melanggar norma kehidupan kita. Kami jadikan negeri kaum Lut itu diterbalikkan (tertimbus Segala Yang ada di muka buminya) dan Kami menghujaninya Dengan batu -batu dari tanah Yang dibakar.t telah pun berfirman dalam surah Hud ayat 82 yang bermaksud : ³Maka apabila datang (Masa perlaksanaan) perintah kami. kita perlu kembali meletakkan pendidikan agama dan nilai sebagai asas terpenting 31 . Contoh yang paling nyata yang boleh diambil adalah daripada kisah Nabi Luth a. Jadi. Perubahan zaman di era globalisasi ini akan menyebabkan lencongan berterusan di masa -masa akan datang. sekiranya pengamalan seks sejenis ini tidak dibenteras. Apabila seseorang itu melanggar peraturan atau norma yang ditetapkan oleh sesuatu masyarakat tertentu. Sememangnya masyarakat tidak bebas daripada devian kerana devian adalah suatu yang normal. bagi mengakhiri semua ini. maka individu ini boleh dianggap sebagai melencong .s.0 RUMUSAN Berdasarkan kepada semua penerangan di atas.10. Penyimpangan tingkah laku tetap berterusan kerana setiap individu berusaha memenuhi keperluan dan kehendak kendiri. Kehancuran yang sama juga tidak mustahil boleh menimpa umat Islam di zaman kini. betapa hancurnya kaum Nabi Lut disebabkan pengamalan seks sejenis yang diamalkan oleh mereka. setiap agama turut melarang daripada mel akukan perbuatan terkutuk ini kerana boleh menimbulkan banyak kesan negatif sama ada di dunia mahupun sebaliknya. Selain itu. semua bentuk menyimpang dan terkeluar daripada batas-batas yang perbuatan yang telah ditetapkan. Allah s. dapat ditegaskan di sini bahawa kelakuan devian melibatkan perbuatan yang melanggar norma -norma sesuatu masyarakat. Oleh yang demikian.

dalam membina generasi muda berkualiti. seterusnya melahirkan modal insan kelas pertama yang akan dapat menyumbang ke arah mewujudkan masyarakat dan negara yang maju dan bertamadun. 32 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful