O retea de calculatoare este formata dintr-un ansamblu de calculatoare conectate intre ele, care fac schimburi de date si folosesc

in comun resursele retelei .Fiecare calculator isi pastreaza independenta de executie si de gestiune a propriilor resurse.Dupa aparitia calculatoarelor personale,prelucrarea centralizata pe calculatoarele mari a fost inlocuita cu prelucrarea descentralizata pe microcalculatoare. Dezavantajul lipsei comunicarii unui sistem personal este compensat prin includerea acestuia intr-o retea.

Calculatoarele dintr-o retea pot fi: -de acelas tip,in cazul retelelor omogene -de tipuri diferite,in cazul retelelor eterogene

Retelele de calculatoare au aparut din necesitate: -de folosire in comun a unor resurse fizice scumpe (imprimante si hard disk-uri scumpe) -de folosire in comun a datelor si a resurselor software.Atunci cand mai multi utilizatori prelucreaza aceleasi date, este necesar ca variantele fisierelor sa fie reactualizate , iar acest lucru se realizeaza prin retea.

In functie de aria de raspandire , exista urmatoarele tipuri de retele:

-Retele locale-LAN(Local Area Networks) au o arie de pana la 2 km si deservesc o institutie. -Retele metropolitane MAN(Metropolitan Area Networks) care acopera suprafata unui oras; -Retele globale WAN(Wide Area Network) cu o arie de raspandire geografica de marimea unui stat sau continent. La randul lor,retelele pot fi conectate intre ele , permitind schimbul de informatii.Conectarea unor calculatoare diferite se face conform unor standarde de retea .

Elemente Hardware

Calculatoare (noduri) dotate cu periferice din configuratie; Cabluri de transmisie ; Echipamente specifice retelei; Adaptoare de retea NIC(Network Interface Card):sunt placi de interfata,prin care este posibila conectarea calculatorului la retea; 5. Modemuri:dispozitive pentru conectarea unui calculator la retea prin linie telefonica ; 6. Dispozitiv de atasare la mediu(transceivers):echipament care transmite si recepteaza semnalului intre placa de retea si un mediu fizic de transmisie, altul decat cel suportat de placa de retea,cum ar fi transmisia prin unde radio; 7. Hub-uri(hubs): necesare pentru conectarea calculatoarelor intr-o retea de tip stea, prin cabluri individuale; 8. Repetoare(repeaters):amplifica semnalul pentru a mari aria de raspandire intr-o retea locala; 9. Puntile(bridges): realizeaza conectarea a doua retele de calculatoare, care prelucreaza informatia in functie de adresa destinatarilor si expediatorilor; 10. Portile(gateways):permit conectarea unor retele de calculatoare care folosesc protocoale diferite;

1. 2. 3. 4.

11. Routere(routers): controleaza fluxul de informatii si optimeaza caile de transfer a datelor;acestea sunt capabile sa traduca protocoalele de comunicare diferite.

Componentele hardware elementare includ trei tipuri de dispozitive: y Echipamente de transmisie y Dispozitive de acces y Dispozitive ce repeta semnalele transmise Aceste componente sunt elementare prin faptul ca toate retelele trebuie fie sa le contina, fie cel putin, sa functioneze in preajma lor. 1. Echipamente d e transmisie Echipamentele de transmisie reprezinta mediul utilizat pentru a transporta semnalele unei retele catre destinatie. Tipurile de medii includ cabluri coaxiale, cabluri torsadate si fibre optice. Tipurile de medii LAN pot fi, de asemenea, intangibile. Ele pot fi semnale luminoase, radio si microunde, transmise prin aer. Retelele WAN au, de asemenea, echipamente de transmisie proprii. Astfel de echipamente sunt descrise de obicei prin viteza de tact si structurile lor de cadre, nu ca simple medii de transmisie. Mediul lor fizic este irelevant comparativ cu performantele lor.

NIC formeaza cadrele de date care trebuie transmise de aplicatiile calculatorului. Protocoalele de rutare furnizeaza toate functiile necesare realizarii urmatoarelor operatii: Determinarea cailor optime prin reteaua WAN pentru orice adresa de destinatie data Acceptarea si trimiterea pachetelor prin aceste cai la destinatiile lor. ca IP. . Plasarea datelor in retea C. Reteaua este cablata apoi la portul pus la dispozitie de aceasta placa. B. Acceptarea datelor care ii sunt adresate Intr-o retea locala. pune datele in forma binara si accepta intrarea cadrelor adresate calculatorului respectiv. astfel incat sa fie acceptate de retea. NIC este o placa de circuite instalata intr-un calculator si ocupa un slot de intrare/iesire de pe placa de baza a acestuia. Dispozitive de acces Un dispozitiv de acces raspunde de: A. dispozitivul de acces este un router. dispozitivul de acces este cunoscut ca placa de interfata cu reteaua (NIC Network Interface Card). Routerele opereaza la nivelul 3 al modelului de referinta OSI si includ doua tipuri de protocoale: de rutare (routing) si rutabile (routable). sunt utilizate pentru a transporta datele dincolo de limitele domeniilor de nivel 2. Formatarea corecta a datelor. Protocoalele rutabile.2. Intr-o retea WAN.

Intr-un LAN. Fiecare dintre aceste forme de deteriorare trebuie sa fie abordata si rectificata separat. Atenuarea poate fi compensata prin dimensionarea cablurilor la o lungime minima. Semnalele electronice trimise printr-un cablu se vor deteriora in mod inevitabil. ele repeta semnalele . pentru a garanta ca semnalul este suficient de puternic pentru a ajunge la toate destinatiile din lungul cablului. Capacitatea concentratorului de a regenera semnalele este la fel de vitala pentru succesul unui LAN ca si capacitatea de a asigura mai multe puncte de intrare. In cazul in care cablul trebuie sa fie relativ lung. Repetoare Repetorul este un dispozitiv care accepta semnalele trimise. Aceasta este diferita de atenuare. prin furnizarea mai multor puncte de intrare in retea.3. Atenuarea este scaderea puterii semnalului. Distorsionarea este o problema mai grava in transmiterea semnalelor. Distorsionarea este modificarea nedorita a semnalelor in timpul transferului. Semnalele distorsionate pot altera orice date transportate. Repetoarele sunt incapabile de a face diferenta dintre semnalele corecte si cele distorsionate. un repetor cunoscut mai mult sub numele de concentrator (hub) permite conectarea in retea a mai multor dispozitive. poate fi instalat pe linie un repetor. le amplifica si le plaseaza din nou in retea. Aceasta functie este atat de importanta pentru retelele LAN actuale. incat adevaratul lor rol regenerarea semnalului este adesea uitat. Aceasta deteriorare poate lua una din urmatoarele doua forme: atenuare sau distorsionare.

Media 26124knx38flf5x 4. Tipuri .componente de baza 2. FDDI 7. poate fi util sa folositi tehnologii speciale de transmisie in retea. 5. Identificati toate sursele care pot cauza distorsiuni. PC Hardware. De asemenea. care pot impiedica aparitia distorsiunilor.fara deosebire. Devices 1. Coax 6.UTP).Topologii si Arhitecturi de Retele Index: A. Utilizarea protocoalelor de retea care au capacitatea sa detecteze si sa corecteze automat orice erori de transmisie posibile. Exista totusi mai multe metode de combatere a distorsiunilor: Urmati riguros orice instructiuni de instalare care v-au furnizate impreuna cu mediul dumneavoastra de transmisie. Echipamente de retea de Nivel 1 Fizic 3. Twisted Pair(STP. In continuare. precum cablarea prin fibre optice. Repeater nl124k6238fllf . incercati sa indepartati cablurile de sursele respective.

NIC 11. Echipamente de retea de Nivel 2 Legatura de Date(NICs.Echipamente de retea de Nivel 3 (Routers) 14.Clasificari dupa diverse criterii 17.Definitie 15.8. Topologii fizice C. Hubs 9.Criterii de evaluare a performantelor unei retele B.Bridge 12.Functiile routerelor 18.Switching function 19.Switch 13.Routarea statica 21.Path determination function 20.Routarea dinamica 22. Topologii logice .Bridges si Switches) 10.Descriere hardware 16.

4. WAN d. 6. Tehnologii de Networking 1. Tipuri de Ethernet.duplex). LAN b.semi-duplex. VPN .D. MAN c. 5. Tehnologii de comunicare(simplex. Istoric. Basics of Ethernet. Dezavantajele Ethernet. 3. CSMA/CD. Avantajele Ethernet. 10. Componente si Devices Ethernet. Ethernet 2. 9. 8.FDDI(Retele de fibra optica) E. 7. Arhitecturi de Retele a.Token-Ring 11.

. computer users are becoming increasingly dependent on the Internet . Devices 1.DVD.CPU(Central Processor Unit) . Deci automat si de retele .Memorie(RAM.Interfete(audio.casete digitale.intr-un interval de timp relativ scurt.acestea prezinta conectoare seriale sau paralele pe planul posterior al carcasei computerului.disecarea unui PC vechi si identificarea componentelor de baza.video. Componentele de baza ale computerului sint: .si se pare ca inca sint destui . PC Hardware.baterii de HDD RAID) .De la placa de baza pleaca spre diverse .CD-ROM. Pentru studentii cu experienta practica redusa sau deloc.Floppy-Disk.modem.Flash si EPROM).componente de baza As time goes by.placa de retea).sa se incerce sa se aduca toti studentii la acelasi nivel de basic computer hardware cunoastere. CPU. Nota: Se recomanda ca.ROM.Dispozitive de stocare(HDD.interfetele si memoriile se prind pe o placa de baza(motherboard sau mainboard).cu un minim de informatii despre acestea poate fi o experienta deosebit de interesanta.A.

lungimea cablului.Fiecare dintre acestea prezinta avantaje si dezavantaje( ceea ce poate fi un avantaj pentru un anume tip de media(spre exemplu.CD-ROM. Se pot construi retele cu multe tipuri de media. .sub forma de bits si bytes.intr-o retea. Networking media reprezinta componente LAN de Nivelul 1 Fizic d in Modelul de Referinta OSI. networking media este reprezentat de fire de metal sau optice constituite in cabluri. Unele dintre aceste avantaje si dezavantaje sint: .de la sursa la destinatie.usurinta instalarii.cost. folosesc corpul uman ca mediu de transmitere a datelor). Echipamente de Retea de Nivel 1 Fizic Functia de baza a media este de a transmite fluxul de date.costul pentru CAT 5 UTP) poate constitui un dezavantaj pentru un alt tip de media(costul pentru fibra optica). Citeva dintre cele mai raspindite tipuri de media folosite sint: 1) STP . . Cu exceptia retelelor wireless(care utilizeaza aerul atmosferic sau vidul spatial ca mediu de transmitere in retea) si a celor PAN(personal area networks.floppy etc) benzi de cabluri.componente(sursa de alimentare. 2.HDD.

.rata de transfer:10-100 Mbps. .lungime maxima intre noduri:500m . . . .Shielded Twisted Pair. 3) Cablu coaxial . . 2)UTP .conector: 4) FDDI .. . .fiber distributed data interface. .lungime maxima intre noduri:100m.rata de transfer:10-100 Mbps.cost: cel mai ieftin.conector:RJ-45.rata de transfer:10-100 Mbps.cost: ieftin.conector:RJ-45.cost: mediu.lungime maxima intre noduri:100m. . .Untwisted Sheileded Pair.

datorita rezistentei acesteia).toate aceste tipuri de media prezinta proceduri de marcare. .transceiverul= dispozitiv care transforma semnalul dintr-un tip de media(cat 5 utp) in alt tip de media(coax sau optic). Background distanta e care media o acopera este limitata fizica datorita fenomenului de atenuare a semnalului(semnalul slabeste pe masura ce parcurge media.dimensiune maxima:pina la 2 km.cost: cel mai ridicat. maresc dimensiunea collision domain.are conectoare specifice. . Nota: . Descriere echipament de Nivelul 1 Fizic care regenereaza semnalul. .rata de transfer>100Mbs. . .cu o simbolistica bine-definita.. permit conectarea end-to-end pe distante mai mari. .single-mode:un singur fascul de raze laser.multi-mode:multiple fascule de LED-generated light. .

maresc dimensiunea broadcast domain. .au nevoie de curent electric.sint active. . Hub Descriere . 3. Componente fizice: Circuitul Rx(receive) Circuitul Tx(transmit) Ethernet Controller(se ocupa de collision detection) NIC este un circuit integrat care asigura functia de comunicare dinspre si catre un computer. Poarta cu ea adresa MAC.regenerates and retimes the signal.se mai numeste si multiport repeater. . .nu amplifica. Echipamente de retea de Nivelul 2 Legatura de Date Placa de Retea Se mai numeste si NIC(Network Interface Card).

In alegerea unei placi de retea trebuie tinut cont de urmatorii factori: Tipul de retea(Ethernet. Placa de retea poate fi proiectata pentru tehnologie Ethernet.Token Ring sau FDDI. Se introduce(plugs) in placa de baza si prezinta un conector(port) pe planul din spate al carcasei computerului pentru a conexiunea cu reteaua.Se mai numeste si LAN adapter. IRQ este trimis printr-o legatura hardware catre procesor.memoria superioara reprezinta acea portiune din RAM cuprinsa intre 640 kbytes si 1 Mbytes. O adresa I/O este o locatie in memorie folosita pentru a introduce sau a scoate date dintr-un computer de un device auxiliar. Placa de retea comunica cu reteaua printr-o conexiune seriala si cu computerul printr-o conexiune paralela.coaxial sau fibra optica). In DOS. Tipul de media(twisted pair.o adresa I/O(input/output) si o locatie de memorie superioara pentru a lucra cu DOS si Win95/98. . IRQ este un semnal care informeaza CPU ca un eveniment care necesita atentia acestuia a avut loc. Fiecare placa de retea necesita un IRQ(interrupt request line).Token-Ring sau FDDI).Un exemplu de IRQ este reprezentat de tastarea unei litere pe keyboard:CPU muta caracterul in RAM.

folosesc adresarea fizica. Bridge Descriere Echipament de Nivelul 2 Legatura de Date. maresc network latency cu 10-30%. realizeaza switchingul in principal prin software. construiesc si intretin Bridging Tables(interfata Ethernet Ex/Adresa MAC a fiecarui host de pe acea interfata). in cazul in care nu figureaza in bridging table adresa fizica a destinatarului si nici segmentul pe care acesta se afla.datorita procesului de decizie.Tipul de bus(PCI=Peripheral Component Interconnect sau ISA=Integrated System Architecture).utilizeaza floodingul. Switch Descriere reduce traficul si creste rata de transfer. 2 operatii de baza: . store-and-forward device(daca portul destinatarului este ocupat.realizeaza si storing).

o switching-ul poate fi simetric si asimetric. o adresele sint time-stamped si cele vechi( care depasesc un time set si sint neutilizate) sint eliminate.necesare pentru operatiunile de switching.buffering etc.pastrind astfel acurateatea bazei de date.acest protocol prezinta 5 stari.o switching data frames=the frame arrives on an input media and is transmitted on an output media. o intretin switching tables(asemanatoare bridging tables) o mareste network latency. o asimetric=realizeaza switching-ul intre porturi legate la media cu latime de banda diferita. o switches mentin si maps of ports. o switchingul este realizat in principal prin hardware. o datorita Spanning-Tree Protocol se impiedica loopingul si broadcast storms. o simetric=realizeaza switching-ul intre porturi legate la media cu aceeasi latime de banda. o folosesc CAM(content-addressable memory) pentru a lucra cu switching tables.necesita buffer-ing. .

din punct de vedere al protocoalelor de retea. Un router poate suporta unul sau mai multe protocoale din TCP/IP Stack. accesul se face fie prin intermediul unui PC cu rol de consola fie remote. la modul figurat se mai numesc network in-a-box .monitoare. prezinta memorie RAM/DRAM/NVRAM.Flash. au sisteme de operare speciale(spre exemplu. .routerele Cisco functioneaza cu Cisco IOS Internetworking Operating System) si alte tipuri de software specializat. Echipamente de retea de Nivel 3 Retea Routerul Definitie: Routerele sint network devices de Nivel 3 Retea care realizeaza actul de routing.3. prezinta una sau mai multe interfete de retea(NICs). cu o aplicatie de genul Windows Hyper Terminal sau Putty. Descriere hardware: computere cu destinatie speciala.ROM.mouse sau tastaturi. nu prezinta HDD.routerele suporta suita TCP/IP .

) Autonomous systems are assigned a unique 16-bit number by NIC(Network Information Center).o retea corporativa.routerele se clasifica in : 1) routere interne(internal routers) 2) routere de granita(area border routers). Sistem Autonom= Collection of networks under a common administration sharing a common routing strategy. Exterior routing protocols work between autonomous systems Functiile routerelor: Pentru a indeplini functia de routare a pachetelor de date in retele. 3) routere backbone.reteaua unui inspectorat scolar etc.Clasificarea routerelor: Dupa apartenenta la sisteme autonome. Interior routing protocols work within an autonomous system.routerele indeplinesc 3 functii principale: . Sistem de routere sub o administrare comuna(de exemplu.

Iata cum: .acesta intra in primul router printr-o anume interfata. 3) broadcast management.1) Route Processing functia de packet switching. . . 2) firewall. a celei mai Foloseste node portion din adresa IP pentru a realiza aceasta operatiune. .acesta trece printr-unul sau mai multe routere.volumul de date este impachetat sub forma de frame.altfel nu ar intra niciodata.fiind vorba de device de Nivelul 2 Legatura de Date. .intra in primul router datorita conceptului de default gateway(adresa IP a routerului).dupa anumite criterii(metrics) potrivite interfete pentru a forwarda un packet. 1) SWITCHING FUNCTION Aceasta functie permite routerului sa accepte pachetul de date pe o interfata(o placa de retea) si sa il trmita mai departe(forwardeze) printr-o alta interfata(o alta placa de retea). functia de path determination. 2)PATH DETERMINATION Reprezinta selectarea.cind un packet de date este trimis de la source host la un destination host dintr-o alta retea.

packetul este ecapsulat din nou cu headerul MAC al interfetei selectate si asezat in rind pentru next hop delivery.mai exact urmatorul hop).din considerente de securitate. .Acestea sint niste tabeluri care asociaza IP Address / MAC Address pentru fiecare nod cunoscut din retelele adiacente.un operator uman introduce de mina routele in configuratia routerului.encapsularea va cuprinde adresa MAC a destination host.cunostiintele sint administrate manual de catre router admin. ROUTAREA STATICA .cauta in ARP Tables asocierea(se numeste ARP Routing Table Entry) dintre destination IP address/MAC address of outgoing interface (placa de retea prin care este conectata la router reteaua de destiantie. ..routerul decojeste headerul MAC din frame si citeste adresa IP de destinatie din IP header. Routarea Statica & Routarea Dinamica Routarea se imparte in statica si dinamica.aceasta persoana trebuie sa updateze tabelele de fiecare data cind apare o modificare in topologia retelelelor implicate. Pentru realizarea functiei de path determination.sint folosite pentru a proteja network information.routerele trebuie sa intretina cu grija Tabelele ARP. Acest proces se repeta de fiecare data cind pachetul de date trece printr-un alt router.Cind ajunge la routerul conectat cu reteaua de destinatie. . .

unde nu se impune un trafic nenecesar de broadcast. ROUTAREA DINAMICA . unde la fiecare 30 de secunde sint transmise updates) Routarea statica este utila pentru securitatea retelelor.sint folosite pentru stub networks(retele cu o singura cale de acces) Configurarea statica a routerelor implica default routes.deoarece nu sint transmise updates( cum este de exemplu in cazul RIP. .dupa o configurare initiala manuala a routerului.se mai numeste si routare adaptativa. Routarea statica reduce incarcarea retelei cu trafic de broadcast. .routarea dinamica se bazeaza pe protocoale de routare. distribuirea periodica a updates catre routerele invecinate interesate.fiind o singura cale de acces.. . Routarea statica reprezinta o metoda eficienta de accesare a stub networks.cunostiintele sint administrate automat.deoarece routarea dinamica are tendinta de a face vizibile toate detaliile retelelor.routarea dinamica depinde de 2 factori principali: mentinerea tabelelor de routare(ARP Tables). . Default route= o intrare in ARP Table care dirijeaza packetele de date catre urmatorul hop.

precum in tabelul de mai jos: . Intre sistemele autonome se comunica cu protocoale exterioare. ce cunostiinte sint continute in aceste updates.EIGRP(Enhanced Interior Gateway Routing Protocol. cind sa fie trimise aceste updates. cum se localizeaza destinatarii mesajelor de actualizare(updates). Mai multe detalii in Cursul 4 Protocoale. Clasificarea protocolelor de routare se face in functie de apartenenta la sisteme autonome.routerele mai mentin si Port Maps.protocol proprietar al Cysco Systems) si OSPF(Open Shortest Path First). . In interiorul unui sistem autonom se comunica cu protocoale interioare.pentru o mai buna performanta).in care tin asocieri adrese IP/router ports.Protocol de Routare=set de reguli folosit de un router pentru a comunica cu routerele invecinate updates din Tabelele ARP.IGRP(Interior Gateway Routing Protocol). Exemple:RIP(Router Information Protocol).Exemple:BGP(Border Gateway Protocol). Protocoalele de routare realizeaza si functia de loadsharing(dirijarea traficului in cadrul aceleiasi sesiuni de comunicatii pe mai multe rute.Protocolul de routare se ocupa de: cum sint trimise updates catre routerele invecinate.

1 201.100.la zi a noii topologii. .100.120. Convergenta rapida este o calitate urmarita intr-o retea.150.100. Criterii de evaluare a functionarii optime a unor retele: 1) Convergenta Retelei Protocoalel de routare sint predominant indreptate spre routare dinamica.1 201.1 201. Se numeste convergenta retelei imaginea actualizata a topografiei acesteia si a tututor aspectelor care o privesc.Ori de cite ori topologia retelei se modifica(reteaua creste.100.0 201.se reconfigureaza.101.100.0 201.100.anumite noduri cad etc).1 .spunem ca reteaua este convergenta. Protocoalele care solicita un minim de recipise (sliding-window protocols) sufera o cadere de rata de transfer de 20%-30%.150. Protocoalele care solicita o o recipisa din partea receptorului catre emitator pentru fiecare pachet de date pe masura ce acesta este livrat au o scadere de rata de transfer de 30-40%.Un exemplu este UDP.100.Ele se numesc acknowledgement-oriented protocols si un exemplu este TCP. Cind toate routerele dintr-o retea opereaza cu aceleasi cunostiinte despre retea.100.100.deoarece reduce perioada de timp in care routerele detin informatii depasite.Aceste cunostiinte trebuie sa furnizeze o imagine clara.0 201.0 201.procesele de packet switching si path determination iau timp.Destination Network Router Port 201.101.120.100.cunostiintele de baza din routere trebuies si ele updatate.

doar ca in locurile hosturilor din topologia stea vin alte puncte de concetrare(hubs.care poate fi un hub sau un switch.ceea ce creeaza un inel fizic format din cabluri. 3) Star(Stea) . .reprezinta credibilitatea sursei de infortmatii de routare. 2) Ring(Inel) . Vorbim despre topologie fizica(dispozitia in spatiu a media propriu-zisa) si despre topologie logica(cum este accesata media de catre hosts). Topologii fizice Topologia defineste structura unei retele. Topologiile fizice cele mai folosite sint : 1) Bus(Liniara) . 4) Extended Star(Stea Extinsa).2) Distanta Administrativa . .evaluata in mod crescator de la 0-255.conecteaza un host de urmatorul si ultimul de primul. B.switches).conecteaza toate cablurile provenite de la hosts de un punct central de concetrare.foloseste un singur segment de cablu numit backbone de care se leaga direct toate hosts.foloseste aceeasi reteta de mai sus.

6) Mesh(Mesa) .de exmplu in centralele nucleare. 6) Cellular(Celulara) . Topologii Logice Topologia logica se refera la modul in care hosts comunica intre ele prin intermediul media. . Cele mai raspindite tehnologii sint broadcast si Toke-Ring.permite extinderea dimeniunilor retelei.doar ca in loc de a lega switches unul de altul. 5) Hierarchical(Ierarhica) .este similara extended star topology.este o retea circulara. ..se intilneste telefonia mobila etc.in care punctul central este emitatorul. . 1) Tehnologia Broadcast .se foloseste atunci cind nu este permisa nici o bresa in sistemul de comunicatii. . .se leaga la un calculator care controleaza traficul.este in special wireless.fiecare host trimite date catre toate celelalte hosts din retea. C.fiecare host comunica direct cu toate celelalte hosts din retea.nu exista o ordine anume pe care staiile de lucru o urma resc pentru a utiliza reteaua.

Metcalfe in 1976 . Robert M. D.spre sfirsitul lui 1972.Ethernet functioneaza dupa acest principiu.paseaza tokenul la urmatorul host si procesul se repeta.in scopul de a interconecta masini Xerox Alto-un workstation personal cu GUI.servere etc.in retea.cu scopul de a prezenta Etehenet-ul .tokenul trece secvential pe la fiecare host. . Ethernet Istoria Ethernetului Diagrama de mai sus a fost desenata de Dr. . Tehnologii de Networking 1. .Metcalfe si colegii acestuia de la Xerox PARC au dezvoltat primul sistem Ethernet experimental.primul servit.inseamna ca poate trimite date in retea.daca nu are nimic de trimis.primul venit.utilizeaza un jeton(token) pentru a da dreptul unei statii de lucru sa utilizeze reteaua. .cu ocazia National Computer Conference a acelui an. 2) Token-Ring .. .cind un host primeste tokenul. Inventarea Ethernetului: .precum si imprimante.

astfel s-a nascut Ethernetul. Definitie: . In 1973 . .este o tehnologie care permite unei singure statii sa transmita la un moment dat in retea.carrier sense multiple acces/ collision detection .Metcalfe schimba numele in Ethernet. .reteaua experimentala realizata de Metcalfe a primit numele de Alto Aloha Network. .rata de transmisie pentru prima retea Ethernet experimentala a fost de 2. ..semnalul de ceas provine din sistemul de ceas al masinii Alto.care se credea odata ca este mediul prin care se propaga undele eletromagnetice.este o tehnologie half-duplex. . CSMA/CD . .94 Mbps." pentru a scoate in evidenta ca sistemul poate suporta orice host.nu numai masini Altosi pentru a arata ca mecanismul retelei create de el depaseste sistemul Aloha.retele de tip Ethernet sint acele retele care folosesc tehnologia CSMA/CD.a ales numele ethernet pornind de la cuvintul eter pentru a arata o carcteristica esentiala a sistemului: mediul fizic(de exemplu cablurile) transporta biti catre toate statiile de lucru intr-un mod asemanator cu stravechiul luminiferous ether".in acest model experimental.

necesita port dedicat pentru fiecare nod.apare o coliziune in retea. 2) Half-duplex=comunicarea se face intre participanti both ways. . 3) Full-duplex comunicarea se face intre participanti both ways at the same time.comunicarea se face intre participanti one way only. . point-to-point.one at a time. Intr-un cablu UTP.. necesita doua perechi de fire. collision-free.el trimite in retea un semnal de ambuteiaj(jam signal). .care prelungeste durata coliziunii suficient de mult astfel incit sa fie recunoscuta de fiecare nod din retea.cind un host care transmite recunoaste o coliziune. Tehnologii de Comunicare: 1) Simplex .toate hosts care intentioneaza sa transmita inceteaza sa trimita frames pe o perioada anume de timp.daca este incalcata acesta tehnologie.acesta perioada de timp random este generata de NIC pentru fiecare host. connection-switched.unele fire sint utilizate in semi-duplex si altele in duplex.

dar exista si full-duplex. 3) Gigabit Ethernet .topologie fizica de tip star(stea) sau extended-star(stea extinsa). .LAN care opereaza la 10 Mbps pe cablu coaxial si cablu TP. .foloseste CSMA/CD.opereaza la 100 Mbps pe cablu TP.topologie logica de tip broadcast. Componente si Devices Ethernet: .opereaza la 1000 Mbps pe fibra optica si pe cablu TP.bit time:100ns. .care se clasifica in 3 grupe principale: 1) Ethernet & IEEE 802. .Caracteristici de baza Ethernet: . Tipuri de Ethernet: Termenul de Ethernet se refera la o larga familie de implementari LAN.dimensiunea minima a frame-ului:64 bytes.se mai numeste si 10BASE-T Ethernet.3. 2) Fast Ethernet .de la tipul de UTP folosit. .half-duplex. .

y jacks. y Routers. .Componente Sint pasive(nu au nevoie de alimentare cu curent electric pentru a functiona). Acestea sint: y patch panels. y Bridges.necesita alimentare cu curent electric pentru a isi indeplini functionalitatea. Sint urmatoarele: y Transceivers. Componente Acestea sint active. y Hubs y Switches. y plugs(prize). y cabluri.

2 Logical Link Control 802. Dezavantajele tehnologiei Ethernet: .1 LAN and MAN Bridging and Management (including Spanning Tree Protocol) 802.cumulat cu aplicatii voce video.cea mai mare problema a tehnologiei Ethernet o reprezinta coliziunile.desi descreste in popularitate.3 Carrier Sense Multiple Access/ Collision Detect (CSMA/CD) Access Method 802.poate crea congestii pe retea. .functionind pe baza de broadcast.din punct de vedere conceptual. Standardele IEEE care trateaza Token-Ring sint prezentate in rezumat mai jos: IEEE Standard Title and Comments 802 Standards for Local and Metropolitan Area Networks 802.3z Gigabit Ethernet . 2.este flexibila. . Token Ring Tehnologia Token-Ring.3u Fast Ethernet 802.ramine totusi cu o baza larg raspindita.simplu de inteles.Avantajele tehnologiei Ethernet: .FDDI este Token-Ring pe fibra optica.Sa nu uitam ca.simplu de implementat. .

14 Cable TV Access Method 3.4 Token Passing Bus Access Method 802.802.10 LAN/MAN Security 802.8 Fiber-Optic Local and Metropolitan Area Networks 802.6 Distributed Queue Dual Bus Access Method (for WANs) 802. E.11 Wireless LANs (one baseband IR and 2 microwave signals in the 2400-2500 MHz band) 802. LANs sint situate de obicei in cladiri singulare sau de tip campus si se ocupa de comunicatiile inter-office. .9 Integrated Services (internetworking between subnetworks) 802. LAN(Local Area Network) Majoritatea retelelor sint clasificate in retele locale(LAN) si retele pe arie extinsa(WAN). FDDI Definit de 802.5 Token Ring Access Method 802.10 Folosita obligatoriu in cablarea backbone(verticala) in Ethernet si nu numai. Arhitecturi de Retele 1. Cea mai moderna si eficienta.7 Broadband Local Area Networks 802.12 High-speed LANs (100 Mbps signals using Demand Priority Access Method) 802. WANs acopera o arie geografica larga si conecteaza orase si tari.

..Prin conectarea tuturor statiilor de lucru.servicii publice. Conecteaza retele proeminente din cadrul aceluiasi oras(administratie publica. MAN Metropolitan Area Nework Reprezinta un WAN care se intinde pe aria unui oras si inglobeaza principalele LANs.placi de retea.comunicatii.terminalelor si a altor echipamente de retea intr-o cladire. Componentele LAN sint: computere. sa furnizeze conectivitate permanenta la serviciile locale. LANs sint proiectate sa realizeze urmatoarele lucruri: sa opereze pe o aria geografica limitata la o cladire sau un grup de cladiri.media de diverse tipuri.precum si posibilitatea de a transfera date(inclusiv comunicatii audio-video) intre ele in conditii de calitate deosebita. sa permita unui numar de utilizatori sa acceseze media cu latime de banda mare.ceea ce a contribuit semnificativ la imbunatatirea activitatii de birou in afaceri. sa conecteze echipamente de retea adiacente.ISPs.universitati etc.).imprimante etc.LANs au permis utilizarea in comun a unor fisiere.a perifericelor.Toate calculatoarele legate la o retea metropolitana au acces la resursele shared la rate de transfer foarte mari.echipamente de control al traficului in retea si echipamente periferice.biblioteci. 2.

3. E3 etc.. WANs interconecteaza mai multe LANs. E1.Citeva dintre acestea sint enumerate mai jos: WAN modems. Frame relay . Intr-o retea locala.Se impunea necsitatea ca informatia sa se poata transporta rapid si eficient de la o efacere la alta. T3.cu locatii geografice diferite. Carrier Series T (US) si Carrier Series E (Europe): T1. SONET (Synchronous Optical Network) . DSL (Digital Subscriber Line). Pe masura ce utilizarea calculatoarelor in administrarea afacerilor ia amploare.fiecare departament reprezinta un fel de insula electronica. ISDN (Integrated Services Digital Network). ATM (Asynchronous Transfer Mode) . Solutia o reprezinta aparitia WAN.retelele locale devin insuficiente. The solution was the creation of wide area networks (WANs). WAN folosesc protocoale si tehnologii diferite decit LAN. WAN(Wide Area Network) Wide Area Network.Retele pe o Arie Extinsa.

VLAN Virtual Local Area Networks.A.precum in cazul unui LAN obisnuit. Acest proiect a fost realizat de catre : Stanoaia Dumitru Profesor indrumator: Sofia Dobromir Bibliografie: http://www.preferatele.ro http://www. Locul in care se realizeaza delimitarea VLAN este la nivelul switches.4.net Voicu A.referat. Sova R. VLAN reprezinta gruparea unor echipamente de retea dupa criterii logice si nu tupa topografia fizica.com http://www. Tehnologia informatiei Editura . .E.e-referat. VLAN se reazlizeaza pe folosind software proprietar .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful