PERMAINAN BADMINTON

PENGENALAN Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring. Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal, yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal, dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket.

Di kawasan barat. dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu "Dunbar" di 6 Waverley Grove. Portsmouth. badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore and shuttlecock. Ireland. India menyertai pertubuhan ini pada 1936. yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Di Jepun. Pada 1893. Mereka juga mula menganjurkan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England. England pada 13 September tahun yang sama. yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Isaac Spratt. sukan ini mula dimainkan di Yunani silam dan Mesir. . dan pegawai tentera British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an. Pertubuhan BWF kini merupakan sebuah badan badminton antarabangsa dan menguruskan sukan ini secara global." dan. Gloucestershire. Belanda. Perancis. sukan berkaitan iaitu Hanetsuki telah dimainkan seawal abad ke-16.SEJARAH DAN PEMBANGUNAN Badminton telah diperkenalkan pada zaman silam. dan Wales sebagai anggota pengasas. penjual anak patung London. tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan. New Zealand. seakan-akan menyamai peraturan ketika ini. Denmark.a new game" pada 1860. Bath Badminton Club mempiawaikan peraturan dan mengaplikasikan sukan ini dalam versi Inggeris. yang mana ia dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. Scotland. kejohanan badminton pertamd di dunia. sukan itu merujuk kepada "The Game of Badminton. Pada waktu itu. Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama mengikut ketetapan. menerbitkan sebuah risalah iaitu. "Badminton Battledore . pada 1899. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887. Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18. Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House. nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton. England. Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF) (kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia) yang telah ditubuhkan pada 1934 yang dianggotai Kanada.

Indonesia. termasuk Denmark dari Eropah. badminton di peringkat antarabangsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia. yang mana China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangan ini PERTUBUHAN KERAJAAN Persekutuan Badminton Dunia (BWF) ialah sebuah pertubuhan kerajaan bagi sukan badminton yang diperakui di peringkat antarabangsa.Meskipun asal-usul sukan terletak di England. China. dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf-dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan peringkat antarabangsa. Ibu pejabat BWF kini terletak di Kuala Lumpur. Malaysia. Lima kawasan konfederasi yang dikelola dengan BWF: y y y Asia: Konfederasi Badminton Asia (BAC) Afrika: Konfederasi Badminton Afrika (BCA) Amerika: Badminton Seluruh Amerika (Amerika Utara dan Amerika Selatan berada dalam konfederasi yang sama. Korea Selatan. BPA) y y Eropah: Badminton Eropah (BE) Oceania: Badminton Oceania (BO) .

Setiap gelanggang digarisi dengan garisan servis panjang. garisan luar ganda.40 meter dan lebar 6. .55 meter tinggi.10 meter. Dalam permainan beregu pula garisan luar dikira jika servis shuttlecock jatuh di luar garisan servis panjang dikira keluar atau long. Gelanggang badminton untuk permainan individu berbeza dengan permainan beregu. garisan tengah. garisan servis pendek dan net yang berukuran 1. Untuk permainan individu garisan luar tidak dikira jika shuttlecock jatuh diluar garisan kedua dalam maka ia dianggap keluar.GELANGGANG Gelanggang badminton mempunyai panjang 13.

. pemain diberi peluang untuk menamatkan perlawanan apabila mendahului dengan 11 mata. 2. 10. Manakala apabila kedua pemain terikat pada 29 sama. Pemain yang dapat menambah dua mata tambahan akan menang . 3. 5. Setiap kali serve. Permain yang menang pada set pertama akan memulakan permainan pada set kedua. Tiga pusingan untuk satu permainan dengan kiraan 21 mata. Apabila pemain mendahului pihak lawan dengan 11 mata. 9. Dalam set ketiga. Sistem Pemarkahan 1. tambahan dua mata (deuce) akan diberikan kepada pemain. Jarak masa antara permainan dan menamatkan permainan 8. Jarak masa 2 minit di antara setiap perlawanan dibenarkan. Pada kedudukan mata 20 sama. 7. pemain mempunyai 60 saat jarak masa antara perlawanan. 4.PERATURAN PERMAINAN Peraturan dan undang-undang permainan badminton ditetapkan oleh IBF. pemain yang dapat menambah mata menjadikan kedudukan 30 akan memenangi permainan tersebut. pemain akan dapat mata. 6.

. Berikut adalah sistem pengiraan mata bagi pemain perseorangan dan beregu : 1. Berjaya mengutip mata bagi kedudukan dunia dalam kejohanan yang disertai 2. Pemain pilihan dilihat melalui kedudukan dunia 6. beregu lelaki. Kelayakan untuk Sukan Olimpik dan kejohanan dunia juga dikira berpandukan kedudukan dunia. Kutipan mata bagi kedudukan dunia untuk setiap pemain akan bertambah apabila mereka menyertai dua atau lebih kejohanan dalam masa 12 bulan setahun 3. Menyertai setiap kejohanan dan menang dalam kejohanan yang disertai 4. Status kedudukan pemain diperakui oleh Badminton of World Federation (BWF). Menyertai kejohanan dunia akan mendapat banyak mata sekiranya menang 5. beregu wanita dan beregu campuran. perseorangan wanita.Sistem Kedudukan Pemain Badminton Dunia Sistem pengiraan mata pemain badminton bagi kedudukan dunia dibahagi kepada lima displin iaitu perseorangan lelaki.

Ayun raket pantas ke hadapan 7. Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka 4. Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri 2. Berdiri sisi. Lepaskan bulu tangkis 5. Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri 8. Lepaskan bulu tangkis 6. Pandang bulu tangkis . Berdiri sisi. Tangan kiri pegang bulu tangkis 5.KEMAHIRAN ASAS BADMINTON Terdapat dua cara memegang raket iaitu pegangan hadapan dan pegangan kilas Pukulan Servis Terdapat tiga jenis pukulan servis iaitu : I ) Servis Rendah 1. sebelah kaki di hadapan 2. Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan 6. sebelah kaki di hadapan 2. Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan III ) Servis Tinggi 1. Siku bengkok hampir ke badan 4. Ayun raket tinggi ke belakang 3. Ayun raket ke belakang 3. Pandang ke sasaran II ) Servis Flik 1.

Sebelah tangan lagi lurus ke atas 4. Ayun raket ke belakang 3. 1. Kilas raket separa bahu 10. Ayun raket ke belakang dengan siku bengkok 3. Sasaranyan ialah ke ruang kosong gelanggang lawan. Pukul bulu tangkis dengan pantas . Pandang bulu tangkis 2. Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob. Kaki kanan menyilang ke kiri 9. Berdiri sisi. Pukulan Smesy Pukulan smesy boleh digunakan ketika bulu tangkis berada tunggi di udara. Pandang bulu tangkis 8. Pukul bulu tangkis pada jangkauan yang tinggi 6. Pukulan Kilas 7. Ia digunakan untuk menamatkan rally. sebelah kaki di hadapan 2. Ayun raket dengan tangan lurus 5. Sebelah tangan lagi diluruskan 4. bergerak jauh ke belakang gelanggang. Pukul bulu tangkis Pukulan Lob 1.Pukulan Hadapan 1. Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan 2.

Malaysia pada ketika itu dikenali sebagai Malaya telah memenangi kejohanan pertama ini dengan menumpaskan Denmark 8-1 pada perlawanan akhir. Pasukan pertama yang berjaya memenangi tiga perlawanan pertama akan mara ke pusingan berikutnya. Bagi 12 siri pertama kejohanan ini sehingga tahun 1982. England. pertandingan pertama berlangsung pada tahun 1948-1949. kejohanan pertama diadakan di Queen¶s Hall. Kejohanan ini diadakan dua tahun sekali. Preston. Pusingan kalah mati yang akan menentukan juara dalam lima perlawanan iaitu tiga perseorangan dan 2 beregu pada setiap satu peringkat.KEJOHAHAN BADMINTON Piala Thomas Kejohanan Piala Thomas adalah kejohanan utama badminton peringkat antarabangsa bagi berpasukan lelaki. Indonesia memenangi Piala Thomas sebanyak 13 kali diikuti China sebanyak enam kali dan Malaysia lima kali. Kejohanan ini diberi nama Piala Thomas bersempena dengan nama Presiden IBF Sir George Alan Thomas yang menderma piala ini pada tahun 1939. Namun mulai tahun 1984 kejohanan ini telah diadakan setiap dua tahun dan diadakan bersama-sama dengan Piala Uber di lokasi dan masa yang sama. Manakala Denmark yang berjaya mara ke perlawanan akhir sebanyak lapan kali namun belum pernah sekali pun memenangi kejohanan ini. . kejohanan ini berlangsung selang tiga tahun sekali. Sejak itu Piala Thomas sentiasa dimenangi oleh pasukan-pasukan dari Asia.

Pasukan dari Amerika Syarikat telah memenangi kejohanan pertama selepas menewaskan Denmark 6-1 pada perlawanan akhir. Kejohanan pertama diadakan di Istora Gelora Bung Karno. Britain pada tahun 1957. China dan Indonesia. Piala Sudirman Piala Sudirman ialah kejohanan badminton campuran dunia yang diadakan setiap dua tahun. Piala ini dinamakan sempena nama Dick Sudirman iaitu bekas pemain Indonesia. Piala Uber adalah kejohanan badminton bagi berpasukan wanita. Terdapat lima perlawanan bagi setiap pusingan iaitu perseorangan lelaki dan wanita. Sepanjang kejohanan ini berlangsung Cuma lima negara yang . Jakarta. Pertandingan Piala Uber yang pertama diadakan di Lytham St. Jepun. Uber. seorang pemain badminton wanita dari England pada tahun 1956-1957. beregu lelaki dan wanita dan beregu campuran. Mereka bermain bagi menaikkan nama negara yang diwakili untuk memperbaiki kedudukan mereka dalam ranking IBF. hal ini timbul kerana desakan supaya dianjurkan satu kejohanan antarabangsa untuk wanita seperti Piala Thomas.Piala Uber Piala Uber ialah sebuah trofi yang dianugerahkan kepada pasukan badminton wanita terbaik dunia. Tiada hadiah berupa wang dalam kejohanan ini buat pemain. Hanya empat negara sahaja yang berjaya memenangi Piala Uber iaitu Amereka Syarikat. Indonesia merupakan negara pertama yang mencadangkan penubuhan kejohanan ini pada tahun 1986. Beliau juga merupakan pengasas Persatuan Bulu Tangkis Indonesia ( PBSI).S. Annes di Lancashire. Indonesia pada 24-29 Mei 1989. Piala ini didermakan oleh H.

Pertandingan ini dibahagi kepada tujuh kumpulan. Indonesia pula hanya menang pada tahun 1989. 2001. Indonesia. Korea Selatan memenangi piala ini sebanyak tiga kali pada tahun 1991. Pasukan China paling banyak memenangi piala ini pada tahun 1995. 2005 dan 2007. Denmark dan England. Hanya pasukan dari kumpulan pertama sahaja yang berpeluang untuk membawa pulang Piala Sudirman sementara pasukan dari kumpulan yang lain hanya bermain dalam kejohanan ini untuk tujuan promosi sahaja. . Piala ini tidak pernah dimenangi oleh negara lain selain dari Asia. 1997. 1999.berjaya mara ke perlawanan separuh akhir iaitu China. Mana-mana pasukan yang mengutip mata terendah untuk setiap kumpulan akan disingkirkan. Korea Selatan. 1993 dan 2003. Format Piala Sudirman Piala Sudirman merupakan kejohanan antarabangsa yang tidak memerlukan pusingan kelayakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful