Plansul de marti seara - Sfantul Efrem Sirul

Vai mie, in ce fel de osanda stau, in ce fel de rusine zac? Nu este omul meu cel ascuns precum cel vazut. Pentru nepatimire vorbind eu, cugetarea rusinoaselor patimi intru mine este ziua si noaptea. Pentru curatenie graind si scotand cuvinte, pentru inversunare gandesc.

Vai mie, ce fel de cercare imi este mie gatita! Cu adevarat, cu chipul bunei-credinte sunt imbracat, iar nu cu puterea. Cu ce fata ma voi apropia la Domnul Dumnezeu, Cel ce cunoaste cele ascunse ale inimii mele?

Atator rautati vinovat fiind, ma tem, stand la rugaciune, sa nu se pogoare foc din Cer si sa ma arda pe mine, precum oarecand pe cei ce au adus foc strain in pustie, iesind foc de la Domnul, i-a ars pe dansii.

Dar eu ce voi astepta, cel ce cu multa nemasurata greutate de pacate sunt infasurat? S-a infocat inima mea, s-a schimbat gandul meu cel bine-credincios, s-a intunecat gandirea mea. Pururea ma intorc ca un caine la a sa varsatura.

Nu este intru mine indrazneala catre Cel ce cearca inimile si rarunchii; nu este intru mine cugetare curata; nu este intru mine lacrima intru rugaciune. Chiar daca voi suspina, doar imi racoresc fata cea intru rusine cufundata. Imi voi bate pieptul, lacasul patimilor, pravalia gmdurilor celor rele.

Slava Tie, unule indelung-rabdatorule, slava Tie, unule bunule, Slava Tie, facatorule de bine al sufletelor si al trupurilor noastre. Mari si multe sunt indurarile Tale peste noi, pacatosii, Doamne!

Sa nu ma lepezi pe mine cu cei ce zic Tie «Doamne, Doamne» si nu fac voia Ta, pentru solirile Preacuratei Stapanei noastre, Nascatoarei de Dumnezeu, pentru solirile tuturor celor ce bine au placut inaintea Ta.

Ca Tu cunosti, Doamne, patimile cele ascunse intru mine; Tu stii ranile sufletului meu. Vindeca-ma, Doamne, si ma voi vindeca. Ca de nu vei zidi Tu, Doamne, casa sufletului, in zadar s-au ostenit ziditorii. Caci ma gatesc catre impotrivirea patimilor cand ma socotesc cu dansele, dar reaua mestesugire a balaurului imi slabanogeste taria sufletului meu prin dulceata; si, nefiind cineva care sa ma sileasca, ca un robit ma trag de dansele.

Ma sarguiesc sa ma smucesc din vapaia care ma arde, si mireasma focului, inca tanar fiind, ma trage pe mine catre foc. Iarasi ma pornesc sa mantuiesc pe cel ce se cufunda, si din neiscusinta impreuna cu dansul ma cufund. Cert pe cel bolnav, orb fiind eu. Doctor al patimilor voiesc sa ma fac eu, ticalosul, insumi eu fiind robit de dansele.

Lumineaza-mi, Doamne, ochii inimii mele, ca sa cunosc multimea patimilor mele. Darul Tau sa umbreasca peste mine, Stapane, si sa lumineze gandirea mea cea intunecata si, pentru necunostinta mea, cunostinta Dumnezeiasca sa salasluiasca intru mine; ca la Tine nici un cuvant nu este cu neputinta.

Tu, Doamne, marea cea neumblata ai facut-o bine calatorita norodului Tau oarecand. Tu din piatra vartoasa apa ai scos norodului Tau celui insetat. Tu singur pe cel cazut intre talhari l-ai mantuit cu bunatatea Ta.

Milostiveste-Te, Doamne, pentru multa bunatatea Ta, spre mine, cel cazut intre talhari si legat cu legatura de reaua cugetare. Nimeni nu este care poate sa vindece durerea sufletului meu, fara numai Tu, Doamne, Cel ce stii adancurile inimii mele.

De cate ori am pus, ticalosul, intru sine-mi hotar si ziduri am zidit intre mine si pacatul meu cel fara de lege si intre cei impotrivnici care asupra-mi navalesc cu razboi; si gandirea mea hotarele le-a trecut si zidurile le-a surpat, pentru ca hotarele nu au intarire frica Celui mai bun si zidirile nu sunt intemeiate pe pocainta cea curata.

Cine nu va plange pentru mine, ca pentru o mica dulceata focul cel fara de sfarsit l-am dispretuit si imparatia cea vesnica nu m-am silit sa o dobandesc? Am robit patimilor eu, ticalosul, cu vrednicia sufletului meu. M-am facut dobitocesc si nu pot sa caut catre Domnul cel milosard.

Am fost impodobit oarecand cu darurile cele de bogatie facatoare, iar acum saracia patimilor am iubit-o. Strain m-am facut de faptele bune, in tara departata a rautatii ducandu-ma. Pe jumatate sunt mort, prea scurta ramasita de viata avand.

Plangeti-ma, Cuviosilor si Dreptilor, pe mine, care in patimi si in pacate sunt cuprins; plangeti-ma, lucratorii infranarii, pe mine, care sunt indracit cu pantecele si iubitor de dezmierdari; plangeti-ma, cei miluiti si cunoscatori cu dreapta socoteala, pe mine, care am fost miluit si am intaratat pe Cel ce m-a miluit.

Plangeti-ma, cei ce ati iubit cele bune si ati urat cele rele, pe mine, care am iubit cele rele si am urat cele bune; plangeti-ma, cei ce v-ati agonisit viata imbunatatita, pe mine, cel ce cu chipul sunt imbunatatit, iar cu lucrurile patimas si nebagator de seama; plangeti-ma, cei ce bine ati placut lui Dumnezeu, pe mine, care am placut oamenilor.

Plangeti-ma, cei ce dragostea cea desavarsita catre Dumnezeu si catre aproapele aveti, pe mine, care cu cuvintele iubesc, iar cu lucrurile departe de dragoste stau; plangeti-ma, cei ce v-ati agonisit rabdare si sunteti purtatori de roada, pe mine, cel nerabdator si neroditor; plangeti-ma, cei ce fara de rusine va rugati lui Dumnezeu, pe mine, cel ce ma rusinez a cauta la inaltimea Cerului.

Plangeti-ma, cei ce v-ati agonisit blandete, pe mine, cel ce sunt strain de aceasta; plangeti-ma, cei miluiti, pe mine, cel nemiluit; plangeti-ma, cei smerit-cugetatori, pe mine, cel inalt-cugetator si mandru.

Plangeti-ma, cei ce neagoniseala Apostolilor v-ati agonisit, pe mine, cel impatimit de materie si insarcinat; plangetima, cei credinciosi si intariti cu inima catre Domnul, pe mine, cel indoit la suflet, si putred, si netrebnic; plangeti-ma, cei ce plansul l-ati iubit si rasul l-ati urat, pe mine, cel ce am iubit rasul si am urat plansul.

Plangeti-ma, cei ce aveti in minte Judecata cea de dupa moarte, pe mine - cel ce marturisesc ca o pomenesc, si cele impotrivnice le lucrez; plangeti-ma, mostenitorii imparatiei Cerurilor, pe mine, cel vrednic de gheena focului.

Rugati-va, Sfinti ai lui Dumnezeu, pentru sufletul cel inviforat; intru acelea care puteti, Sfinti ai lui Dumnezeu, ajutatimi. Caci stiu ca, daca veti ruga pe iubitorul de oameni Dumnezeu, toate se vor ierta noua pentru noianul bunatatii Sale.

Si, precum Dumnezeu este iubitor de oameni, asa si voi, cei vrednici, sa nu treceti cu vederea rugaciunea mea, a pacatosului, ca nu am indrazneala, pentru multe pacatele mele. Lucru al vostru este, o, Sfinti ai lui Dumnezeu, a soli pentru cei pacatosi, iar lucrul lui Dumnezeu este a-i milui pe cei deznadajduiti.

Sfintilor ai lui Dumnezeu, rugati-va imparatului pentru cel robit; rugati-va Pastorului pentru oaie; rugati-va Vietii pentru cel mort, ca sa trimita darul Sau si sa-mi intareasca lesne-alunecarea smeritului meu suflet.

Cad la indurarile bunatatii Tale, Stapane al tuturor. Primeste rugaciunea pacatosului; indulceste sufletul amarat de pacat; impartaseste celui insetat din izvorul vietii si ma povatuieste pe mine la calea vietii; baga-ma pe mine pe usa cea imparateasca, ca un stapan pe robul sau, ca sa ma slobozesc de robia patimilor celor necinstite, caci se tine legata inima mea ca intr-un lant de fier. Sa ma intampine pe mine indurarile Tale, Doamne, pentru rugaciunile Sfintilor Tai, mai inainte de a ma trage cu cei ce lucreaza faradelegea. Acolo se vor descoperi cele intru intuneric si cele intru lumina lucrate de mine.

Vai mie, ce fel de rusine ma va cuprinde cand ma vor vedea pe mine osandit cei ce ma socotesc acum ca sunt fara de prihana! Lucrarea cea duhovniceasca am parasit-o eu, ticalosul, si patimilor m-am supus!

Vai mie, suflete! Cum se innegreste soarele cu negura patimilor mele! Cum se strica viata de moarte! Cum nu se pierde negura cu venirea de fata a razei! Cum alegem stricaciunea in locul nestricaciunii! Cum ne-am framantat, suflete, in pamant cu patimile! Haina cea de Dumnezeu tesuta am netrebnicit-o si nevrednica de nunta cea imparateasca am facut-o. De buna voie ne-am vandut pacatelor. Vrajmasului vietii noastre robi ne-am facut.

pana aratat iti este tie darul. atunci a cauta negutatoria. ca totdeauna m-am bolnavit si ma slabanogesc. cinstea cea intocmai. Sa ne temem si sa ne pazim cu toata strajuirea. ca sa nu ne aratam mincinosi ai marturisirii noastre. saracule. Cumplit lucru este dupa ce a trecut targul. si ma izbaveste de toata desfatarea cea dezmierdatoare. Pentru ce nu vrei slobozenia. ca mi-ai daruit mie. ci stramtorarea? Pentru ce astepti vreme. acum zi de mantuire. nici asezare la starea cea dintai. cel ce esti intru stapanire. Ca vamesul suspin. Acum este vreme bine primita. ci cu roua milei Tale stinge-l pe dansul. Mantuitorul lumii. Sa nu ma arda desavarsit cuptorul patimilor. sau m-am smerit? Sau Te-am iubit pe Tine cu tot sufletul meu? Cu indrazneala totdeauna striga Dascalul: Primeste. ca nu cineva din silitorii si din rapitorii imparatiei sa te incuie pe tine afara. luminarea cunostintei si eu o lepad pe aceasta! Vai mie. pana cand lacrimile tale sunt vestiri pentru iesirea ta: intampina. Lumina cea adevarata: intareste sufletul meu cel slabit care s-a slabanogit cu betia dezmierdarilor. si mai ales cand nu va mai fi a doua nastere din nou. avand vreme? Pana inca esti domn al gandurilor tale. cata va fi primejdia fagaduintelor acelora ale carora noi ne vom afla calcatori. pana nu se osteneste trupul si cugetarea. ca nu este dezlegare a pagubei dupa ducerea cea de aici si dupa amara incuiere si pecetluire a celor lucrate de fiecare. cel intru robie. Cumplit lucru este sfatuirea de pe urma si atunci a simti paguba. si nu numai ai celorlalte pacate. si nu ai dor de mantuire? Pentru ce nu ajutam firii. sa nu te rapeasca mai-nainte ucigasul. iar nu cu indoiala. ca si desfranata lacrimez. stai vitejeste impotriva patimilor impreuna cu ajutorul lui Dumnezeu la razboi. Hristoase. ca fiul cel curvar strig catre Tine. Vai mie. Caci daca marturiile cele catre oameni le intareste Dumnezeu cand in vazul tuturor s-au luat. Tamaduieste bubele acestuia si abaterile mintii mele. iar nu gand? Pentru ce esti prieten celui viclean. ca talharul slobod glas. pana nu intru puterea altora zace binele tau. Cu multimea milei Tale intoarce-ma. sau am insetat. si de adancul inimii tale darul se apuca. Doamne. cu cinstitul Tau Sange. nici plasmuirea din nou. ci si cand pentru insasi minciuna vinovati vom fi adevarului. iubitorule de oameni. si in tot ceasul am lepadat si lepad daruirea tamaduirilor lui! . fraul. bogatia cea nejefuita. Unule indelung-rabdatorule.Ce vei zice Judecatorului in ziua aceea infricosata si groaznica? Am flamanzit pentru Tine. Spala-l pe acesta. fa vitejie asupra lui Goliat. si neincetat ma cerceteaza pe mine darul Tau si ma vindeca pe mine. care s-a innegrit cu putreziciunea pacatului. sau gol mam facut. sa nu apuce mai inainte talharul.

Fii indelung rabdator asupra mea. ca am spurcat si de-a pururea spurc curatia inimii mele prin trandavia mea! Lenevirea si pregetarea mea a rusinat indrazneala inimii mele. ca sa imi dobandesc cererea. ca nu intru intunericul cel mai din afara sa te dai inaintea infricosatului Divan al lui Hristos.Sfantul Efrem Sirul Dorul ma sileste pe mine a grai catre Dumnezeu. Bat ca sa mi se deschida usa milei Tale. Stapane. Vai mie. caci in iad. Umileste-te pentru toate cate le-ai lucrat si Dumnezeu indelung a rabdat pentru tine. si ale tuturor Sfintilor. caut sa ma miluiesc. sunt nemultumitor si nerecunoscator cu voirea! Totdeauna ma indulcesc de darul Tau. cine se va marturisi Tie? Albeste-mi vesmantul cel intinat mai inainte de a-mi veni porunca cea infricosata si a ma lua pe mine ne-gata si rusinat. pacatosului. Durerile ma silesc pe mine a cuvanta. netrebnicul. Nascatoarei de Dumnezeu. si de-a pururea imi daruiesti. pocaieste-te. iar nevrednicia mea imi porunceste a tacea. suflete al meu. ca bine esti cuvantat in vecii vecilor. sanatos facandu-ma sa ma scol din patul pacatului celui de stricaciune facator. Pentru aceasta nu voi avea nici un raspuns acolo. Sufletul meu durere patimeste si ochii mei lacrimi poftesc. nu dupa mult. Amin! Sfantul Efrem Sirul Plansul de miercuri seara . Preabunule. amanand zi de zi a te intoarce catre Domnul. Starui rugandu-ma. cu indurarile si cu solirile Preacuratei Stapanei noastre. Imi aduci aminte. . iar eu intru indaratnicia mea raman de-a pururea. Umileste-te. suflete. adeseori ma intaresc. ca un prunc cu frica. si pofta cea rea imi porunceste mie ca un stapan robului. ca sa ma mantuiesc. si eu. umileste-te pentru toate bunatatile cate le-ai luat de la Dumnezeu si nu le-ai pazit. mai inainte de a ma apuca sfarsitul. Nu intarzia. asa o ascult. Pacatuit-am. Caci iata. si eu indata. de muncile cele vesnice si ma tragi pe mine totdeauna catre viata. de moarte. iar pacatele mele a tacea ma indeamna. Infricosate si groaznice locuri va sa treci. Ma rataceste pe mine si eu ma indulcesc. zilele noastre ca umbra trec. si totdeauna il lepad si intru amaraciunea mea iarasi ma schimb. suflete al meu. Ca un fara-derusine. ca sa gasesc dar inaintea Ta in ceasul mortii si al despartirii. Izbaveste sufletul necajit din gura leului si mantuieste-l pe dansul cu darul. pacatosul. totdeauna ma luminez. m-ai umplut pe mine.De cate daruiri. Izbaveste-ma de pacatele cele ce m-au inconjurat. Doamne. Slobozeste-ma pe mine de tot lucrul rau. razvratitului.

si. nevrednic fiind. Judec pe cei ce gresesc. ca darul Tau ma trage pe mine la viata. ma socotesc pe sine-mi ca sunt ceva. ma ingretosez. Doamne. . intru voire rea. si. iar eu mai vartos pe moarte o voiesc. insumi de greseli plin fiind. Nu voiesc a merge impreuna cu cei ce lucreaza. in biserici si la mese intaiul voiesc sa stau. Nu voiesc a ma osteni. intru iubire de sine-mi. iubitor de pricire. ca pe un mandru. intru trandavie. ma manii. cinstiri cer. cel deznadajduit. ma judec. asupra celor mincinosi ma ingreuiez. ca poruncile Tale nu le-am pazit? Ca dupa ce am luat cunostinta adevarului m-am facut vatamator. Luminat ies. asupra vecinilor zavistuitor si aspru. Vad monahi si ma falesc. intru cugete rele hranindu-ma. Doamne. intru slava desarta. intru iubire de pricire. intru manieri. ma urasc. si de-a pururea se inmultesc. de a Ta bunatate indemnat fiind. intru mandrie. si. Daca voi fi ocarat ma departez. lovitor. lenevos. Mintind de-a pururea. Spurcand Biserica lui Dumnezeu cu ganduri curvesti. si intre ai mei cu minte si intelept. insumi fiind hot si ocarator. iutos. pentru cele lesne de aflat luptator. ma manii asupra lui. impotriva graitor. Muierilor vesel a ma arata poftesc si bogatilor bine-credincios. Mantuitorul meu. intru mancare pe ascuns.Vai mie. iar pe cei fara de minte si neinvatati ca pe niste dobitoace ii defaim. Judec pe ocaratori si pe hoti. si pe cei ce-mi graiesc cele adevarate ca pe niste vrajmasi ii socotesc. si catre cei bine-credinciosi ca un mai-intelept. Vad monahi si ma trufesc. ca m-am umplut de patimi? Sau cum se va salaslui intru mine adevarul. daca voi fi cinstit. Si inca si acum cu atat mai mult ma aflu intru ganduri spurcate. minios. daca nu-mi ajuta mie cineva. intru graire de rau. tot fiind necurat. Nu voiesc a cinsti pe cel vrednic. Inmultitu-s-au pacatele mele. Cum Te voi ruga pe Tine. cauta cu mila spre mine. asupra curvarilor hotarasc. intru iubire de dezmierdari. de haine impodobitor. si. iar eu intru indaratnicia mea pe sine-mi ma micsorez. ca cu minciuna pe sine-mi m-am ocarat? Sau cum Te voi chema pe Tine. ca constiinta mea s-a spurcat? Sau cum Te voi iubi pe Tine. daca nu imi slujeste mie cineva. Mustrat fiind. Nimic fiind. intru intaratari. nefiind lingusit. nemilostiv spre saraci. intru lacomie de pantece. si intre cei intelepti mai desavarsit. ca gura mea am umplut-o de ocari? Sau cum Te voi lauda pe Tine. il graiesc pe dansul de rau. Si cine va plange pentru mine sau se va ruga? Insuti Tu singur. si nu este margine intru multimea lor. si inaintea strainilor inaltandu-ma. Stapane. Daca dupa dreptate mi se cere. Intocmai de o cinste cu ingerii Te sarguiesti a ma face.

si trufia mea si slava mea desarta nu ma iarta ca sa-mi privesc ranile mele. pe care asemenea ii are diavolul parte a sa. bunele vorbiri de la masa. Intru pacate petrecand. Si ce voi face cand ma va cerceta pe mine Domnul? Nu este nici o dare de raspuns pentru lenevirea mea. zabovirile cele cu de-adinsul. iar cand este sanatos il cercetez pe dansul. ma maresc in desert. si. . Daca ma voi stapani pe sine-mi despre pofta cea necuvantatoare. iar cu gandul de boala multei agonisiri bolesc. in patimi de necinste i-a dat Dumnezeu. ca «diavolul m-a sfatuit pe mine la acestea». pacatosului. Ma plec sa cred ca acela l-a sfatuit pe Cain. Si pentru ce trebuie vremea a o cheltui? Caci cu parerea m-am lepadat de toate. Daca voi ispravi priveghere. Daca intru rugaciune voi starui. dar nici lui Adam nu i-a folosit raspunsul acesta. Doamne. Cu parerea sunt cum as fi neagonisitor. dar de pofta cea desarta a lor nu ma departez. viaza. ma stralucesc. Spala-mi orbirea cea impietrita a ticaloasei inimii mele si imi daruieste mie izvor de umilinta. Daca ma voi infrana pe sine-mi de bucate. Cela ce din coasta Ta cea curgatoare de viata ne-ai izvorat noua viata. datatorule de viata. eu nu rabd. Vrand sa ma mantuiesti pe mine. sufletul meu cel omorat cu pacatele. pricirile cele pierzatoare. voiesc sa fiu iubit. nesatiul darilor si luarilor. si cu adevarul iarasi cele ale lumii le cuget. Deci fricami este ca nu cumva o hotarare ca aceasta si asupra mea sa scoata. pomenirile cele desarte. ca sa ma vindec. bolnav fiind eu. Ma tem sa nu mi se intample sa fiu si eu dintre aceia de care a zis Pavel ca sunt vase ale urgiei. intru ingamfare si intru trufie ma inec. Cu atata gloata de pacate vrajmasul ma lupta pe mine si. pe care. Daca intru fapta buna pe cineva voi vedea. Daca voi vedea parte femeiasca. nascocirile gandurilor. Aceasta este viata mea. pentru nebagarea lor de seama. Pe cel bolnav il urasc. barfirile cele dintru adunari. cu nesupunere si cu impotriva graire ca intr-o cursa ma prind. mi-ai pus pocainta. impartasirile din greselile cele straine. intru acestea cautandu-ma si aflandu-ma eu. ca un drept voiesc sa fiu socotit. Acestea sunt vitejiile mele. Nu mai zic despre caile cele mojicesti la biserica. Toate cele dulci ale lumii le-am trecut cu vederea. nevrednicul. Cu atatea rele ma lupt impotriva mantuirii mele. iar cu sufletul inalt-cugetator. slava de sfintenie trag asupra-mi. mie. Din afara ma fac smerit-cugetator.Intru nevoi nu cunosc pe fratele. Numai una aceasta dare de raspuns pentru toate am. dar nici acesta nu a scapat de hotarare. Pe cei mai mari ii defaim si pe cei mai mici ii trec cu vederea. de manie si de urgie ma biruiesc. ticalosul.

precum esti noian al bunatatii. pacatosului. Cunoaste-ti folosul. Nimeni asa. Doamne. nu a intaratat bunatatea Ta. ca nesuferita este urgia Ta. privegheaza. Cum tu socotesti a da lumini aproapelui. Dumnezeule cel preainalt. ca mine. pornirilor rautatii urmand. daruieste-mi mie. si tuturor dreptilor. inaintea strasnicului Tau Divan. intru slava Dumnezeirii venind. si pe altii din mandrie ii invat. inca la cunostinta adevarului nu am ajuns. Stapane. ticalosul. iar de nu. invatatura faptei bune nu am cercat-o. si deja pe fratele il infrunt. mucenici. suflete. totdeauna in mocirla dezmierdarilor tavalindu-ma. nu am lacrimi. usuca-mi noianurile cele rele ale pacatelor mele. Care singur ai stapanire peste viata si peste moarte. pacatosii. ocara si rusine mare privitorilor: ingeri. Ci aici. peste noi. Vinovat sunt muncii si. arhangheli. la care sezand. si cele din launtru le nalucesc. patriarhi. suflete. Mantuitorul meu. si cu slava desarta sunt legat. pacatosul si trandavul. Toata viata mea eu. intunecat fiind? Fa-te tie doctor. suflete: cunostinta. si. osanditul. Sa nu ma osandesti pe mine in vapaia gheenei. si cu trufia sunt tinut. Vai mie. Toate greselile mele cele ascunse si cuprinderea pacatelor mele Tu le cunosti. Tot pacatul l-am lucrat eu. arde de tot adancul pacatelor mele si sa nu-mi rasplatesti mie cu rasplatiri vrednice de cele ce am lucrat. pedepseste-ma. ca sa nu fiu gasit acolo. cu ce ochi voi vedea eu. o. lacrimeaza si spala-ti prin postire sarcina cea grea a pacatelor tale. ca un Parinte milosard si iubitor de fii. ca mine. pricepere. Cine dar va suferi ingrozirea ei? Caci focul nu se va stinge si viermele nostru nu se va sfarsi. inca nu am gustat din nevointa. si acolo iarta-mi mie ca un Dumnezeu ceresc singur fara de pacat. Ci. unde m-am indulcit de dulceata pacatului. Doamne. socoteala. Pe toti i-am intrecut cu inversunarea. nu s-a aratat lacas al pacatului. Nimeni asa. plange-ti orbirea ta. toate cele ascunse urmand sa le vadesti. precum esti adanc al milei.Cine nu va suspina? Cine nu va plange lepadarea mea? Inca cu adevarata lepadarea mea de lume nu m-am lepadat. postnici. apostoli. de ma voi grabi sa ma pocaiesc. cu inversunare am cheltuit-o. Toate ti le-a dat tie prea-bunul Dumnezeu. infricosatul acela Divan. . Unule Ziditorul meu. Nici o pricina nu ai pentru lenevirile tale. suspina. inca pragurile nu le-am vazut. prooroci. indurarile Tale cele multe. cele lucrate de mine le vei vadi! Te stiu pe Tine Judecator infricosat. Trezveste-te. in ceasul acela al infricosatei Tale veniri.

cei ce cu nevointa cea buna v-ati nevoit. ca sa cunosc mestesugirile impotrivnicului si ale uratorului de bine. sau ca de un viu si pe jumatate mort indurati-va. cel urat. pe atat eu nu bag de seama. de ne-am fi judecat pe noi insine. ca nenumarate alunecari pune inaintea mea: sminteli. lauda si bucuria celor ce Te doresc pe Tine. dupa ce se va desparti sufletul de trup? Adunati-va impreuna cu mine. inaltare a veacului acestuia. Doamne. si. necercate Hristoase. Leapada somnul cel greu al lenevirii si dormitarea cumplitei trandaviri. ca peste un robit si ca peste un putrezit cu ranile. si de la socoteala lui cea cu rau mestesug. ma lenevesc si ma trandavesc. Lumina cea adevarata. Viata mea. Caci.Judecata. Daruieste-mi mie. cel defaimat. si cereti Lui ca in dar sa ma intoarca pe mine. cel osandit. cand prin deznadajduire m-ar vedea pe mine robit. suflete. cu milosardia Ta. Miluiti-ma pe mine ca niste tainici ai milostivului Dumnezeu. luminare. si de la toata lucrarea lui ce se porneste asupra mea. Lumina mea. rusineaza nadejdea lui si ma smulge pe mine dintre dintii lui. n-am fi fost judecati acolo unde este osanda cea mare si neincetata. Hristoase al meu: Sa nu ma treci cu vederea pe mine. Cuviosi si Drepti. grijeste-te de constiinta. sa nu ma parasesti pe mine. Ia aminte. Pe cat acela se sarguieste spre a mea pierzare. Cel ce sezi de-a dreapta maririi Lui. fiindca eu sunt plin de rusine si nu am indrazneala pentru pacatele cele facute de mine intru cunostinta. zic tie. suflete. multa agonisire. si la cantarea de psalmi somn si odihna trupeasca. ticalosul. pe atat eu. . temere de nevointa. necuprinse Fiule al lui Dumnezeu. Nu lua aminte la aschia din ochiul fratelui si al aproapelui. Nu lua aminte la greselile altora. ci mai vartos la ale tale. ca intru multe a tabarat asupra mea. ca sa nu ma aflu nevrednic in ceasul venirii Lui si ca sa nu aud acea infricosata hotarare: «Du-te de la Mine. Chipul Ipostasului Lui. si pregetare la rugaciuni. Nasterea blagoslovitului Tau Parinte. Oare ce ne va intampina pe noi. Cel ce pentru tine S-a rastignit cu trupul. sa nu ma lepezi pe mine. dulceata trupeasca si multi ani in viata aceasta de acum. ci cauta adeseori la barna ta. o. Intru aceasta numai se bucura. Aproape este sfarsitul. vatamare. Varsati peste mine mila voastra. nu te stiu pe tine». lucratorule al nedreptatii. impaca-te cu Hristos. Mantuitorului nostru. ci Tu. veselia si desfatarea celor ce Te iubesc pe Tine. sau ca pe un mort plangeti-ma. Langa usa . Deci Te rog pe Tine. ca foarte se veseleste vrajmasul meu cand pe sine-mi ma deznadajduiesc pentru ceata rautatii ce se pune asupra mea.Teme-te de ingrozirea cea dintru tine. Sarguieste-te. si pe cat acela pandeste. apuca inainte.

si. de patimi grijindu-ma. netemandu-ma de focul acela nestins si necutremurandu-ma de muncile cele fara de moarte. Caci. fricosul. pacatul ma trage pe mine intru pierzare cu totul. si ma mantuieste pe mine. Cunosc a mea mai inainte apucare a stricaciunii si ca un rob. ci pocainta mea o prihanesc. cucerindu-ma. pentru singura bunatatea Ta. pacatosul.Sfantul Efrem Sirul Iata. m-am facut birnic al lui. o. Am slujit firii de nevoie si izvoraste asupra mea pacatul. cand mi se porunceste.Indura-Te spre mine. si ale tuturor Sfintilor Tai. lui ma supun. ticalosul. fiindca. Privind. si. de Dumnezeu Nascatoarei. gresesc. Urasc adica pacatul. Nu ma ostenesc cu sufletul spre cunostinta celor facute de mine. si raman in patima. apucand mai inainte si pasune afland intru mine. nu voi putea intelege impatimirea si lenevirea dintru mine. caci ma Stapanesc. Stapane. . cucernicindu-ma. Caci sunt ca un rob al pacatului si. indata o lucrez pe dansa. ci mai vartos a starui langa Dansul. de nu va lumina darul Tau sufletul meu. nu vad. nevrand. pe care le aduc eu. pocaindu-ma. fac raul. ca sa am putina osardie spre a ma indrepta pe sine-mi. Pe sine-mi adica ma mustru si nu incetez marturisindu-ma. Doamne. Fug de razboiul ce va sa fie si ca un caine legat cu fier ma intorc catre cel ce imi porunceste. ca. pacatul ma innegreste si ma cufunda totdeauna si nu incetez eu. fug de faradelege. osanditul. Auzi. fiindca a imparatit in mine obiceiul. iarasi cad la usile Stapanului meu. ca un ostas al pacatului. ci iarasi raman intru cele rele. suspinul meu si primeste graiurile cererii mele. ca de folos este slugii a nu fugi de mainile Stapanului sau dupa ce a gresit Lui. Tainul trupului primesc. pentru milostivirea Ta. a intarata pe Dumnezeu. si nevrand. S-au revarsat asupra mea patimile. Amin! Sfantul Efrem Sirul Plansul de joi seara . de dulceata. caci obicei luand. ca binecuvantat esti in vecii vecilor. cumparandu-mi voirea. putand a fugi de dansul. si lumineaza sufletul meu cu darul Tau. o mica picatura de intoarcere cu mila Ta. fiindca gandul l-am unit cu trupul si despartire nu primeste. cu solirile Preacuratei Stapanei noastre. Vai mie. Varsa peste mine. rugandu-ma. inchinandu-ma si strigand cu frica.

Ii aduce inainte multime de ganduri incurcate si o pleaca sa creada ca nu va fi cercetare pentru lucrul acesta mic. stapanirea raului mestesugar si a vicleanului balaur. Ma sarguiesc sa tai lanturile lor. impiedicandu-ma. De-ar voi sa posteasca sau sa privegheze. folosindu-l pentru pricina trupului. si prin luarea de daruri ca un iconom al lor ma aflu. prin care il necajeste si-l impileaza. ca sa ma arat ca dintru ale lui platesc. si intru multa datorie ma impinge pe mine raul imprumutator. ca nu cumva. si m-am biruit de dulceata. ca sa-l aduc pe el spre slujba sufletului. cu totul de slujba mea m-am lipsit. intru uitarea celor mai dinainte vin. baga intru mine pofte mai noi si ma face sa uit patimile. O. Si chiar daca m-as sili putin pe sine-mi pentru ele. Ma intampina cu patimi straine si. Deci se intemeiaza pacatul pe gandire si ii inchide usa cunostintei. cu acestea ma momeste si ma supune. sa opreasca trupul de a se vinde. n-o lasa. voind sa fuga. si. Nu isi aduce aminte de intoarcerea datoriei. Imi da ca sa ma imbogatesc in patimi si datoria nu o strange. unindu-se cu Dumnezeu. caci pacatul. iarasi ca niste Stapane se afla. sa slobozesc sufletul meu. ca insusi pacatului sa vanda gandirea. il munceste printr-insul pe el si il impileaza ca pe al sau in lant. ci cu iubire de cinste imparteste. si de altele fara de veste ma tin.Ma sarguiesc sa-mi schimb voirea. caci el catre fire si tocmelile negutatoreste si arvunele le da. Ma invoiesc cu cele ce mi-au venit asupra-mi si iarasi datornic ma aflu. ca intr-o funie de arama. M-a plecat sa-mi momesc trupul. si ca nu este cu putinta sa fie cunostinta pentru dansele. ca sa nu le marturisesc. ca «cel trupesc este vandut de pacat». Alerg la dansele ca la niste prieteni si. el adauga altele. Ma sarguiesc sa ma izbavesc de ostasia patimilor. Cu acestea ma tine pe mine. pentru legatura. Intru desfranarea somnului iarasi abatandu-ma. Ma silesc. . si acela imi mai adauga. dupa cum zice Apostolul. si cel ce mai inainte cu putin ma sarguiam sa ma izbavesc ma fac printr-insele rob pe mult vandut. Rugandu-ma eu. si asezarea ce a apucat mai inainte imi sta mie impotriva. nevrand vreodata sa ia inapoi. domnia intru mine a patimilor pacatului! O. imprumutandu-ma. gandirea mea cea proasta. si ca unele ca acestea uitarii se vor da. Iar eu inaintea mea pun mustrarea mea si stiu ca asupra mea este spanzurata munca. mi-a dat mie proasta cugetare catre oarecare dulceata si-mi tine printr-insa. cu acestea ma leaga. cu acestea ma amageste. ticalosul. Voiesc eu sa i-o dau inapoi. in trupul meu fiind. imi Stapaneste gandirea si tine sufletul. De-a pururea pazeste rautatea pe minte. cu acestea ma vinde si ma cumpara. si vazand el ca necurmarea datoriei ma pleaca sa fiu pacatos. Numai robia o pofteste.

Tu. cu darul Tau tamaduind si grijind oile Tale. Ci Tu. tamaduit fiind cu darul Tau. doresc sa iau ascultare catre bunatatea Ta. o. Miluieste-ma.Ca pe o oaie spre junghiere si ca pe o pasare inalt-zburatoare pe acesta l-a legat. ca sa nu ne incuiem afara impreuna cu fecioarele cele nebune. ma vei milui cu darul Tau cel covarsitor. si. dar fiu ma voi face. lepadand darul Tau. si ca un urias tare prin insusi trupul i-a taiat mainile si picioarele sale. unde nu este trup prin care vrajmasul se batjocoreste. iertare a primit si mai mult dar. Caine m-am facut cu pacatele. fiara era rupandu-le. dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale. nici a-mi ajuta mie insumi nu pot. Dumnezeule. dar. omul. Stiu ca pe toti i-ai miluit si miluiesti pe cei ce se intorc catre Tine din toata vartutea lor. da-mi si mie. Cred ca poti si nu ma deznadajduiesc. dar am pe Sfintii Tai care solesc pentru mine. dar nu se biruieste bunatatea Ta. lumineaza si ochii cei intunecati ai inimii mele. Cauta mai inainte de despartire. Nici a fugi.cel viu. Cel ce din gura sarpelui pe Adam l-ai izbavit. daca vei revarsa peste mine bunatatea Ta. Lepadat m-am facut ca un lepros. caci oaia Ta sunt si mancat de leu m-am facut pentru voile mele. Stiu ca multimea indurarilor Tale biruieste multimea pacatelor mele. ma voi mantui. celui ce mai multe rele am facut. Cel ce pe morti ai sculat. unde nu este lupta prin care viata si moartea se pricinuiesc. Doamne. dar dupa acestea. trage-ma pe mine din mocirla faradelegilor mele. de vei voi. si orb . nevrednic fiind. mort sunt eu . voi scapa de ticaloasa asezare a patimilor. scoala-ma si pe mine. Vai mie. Daca vei face dupa multimea bunatatii Tale. Care ai judecat pacatul meu cel intru cunostinta. Doamne. ca un dobitoc primesc legaturile. daca ma vei milui. si pe mine ma vei milui. cel ganditor. Si stiu ca el intru necunostinta a facut pacatul. Cel ce i-ai dat vamesului intaietatea. ma voi curati. de neputinta trupului biruindu-se. si Cel ce pe orbi i-ai tamaduit. am pacatuit ca nimeni altul. si eu. unde nu este cu putinta muritorilor a vedea viata sau a gandi pentru dreptate. suflete. ma vei izbavi pe mine.cel ce vad! M-am facut ca un caine eu. ca unul care nu a cunoscut. Ci Tu. Stiu ca dupa cunostinta am pacatuit. Sarguieste-te mai inainte de raspuns. Lup era Pavel oarecand. stiu. . gonind oile turmei Tale. Miluieste-te pe sine-ti. daca ma vei milui. caci. Covarsesc pe toti cu pacatele. si pastor s-a facut. Marturisesc ca si eu m-am indulcit de darul Tau de multe ori. pe Zaheu l-ai miluit ca pe un vrednic. cel ce sunt mort cu pacatul.

o. Caci. Auzi ca un bun si preabun glasul plangerii lacrimilor mele si intoarce-ma pe mine ca sa fac rod de pocainta. gatlej. grosule si pamantescule suflete! O. Stiu si eu. Racoreste arsita constiintei mele. ca sa nu primesti din mana Lui indoite muncile. Intelege. o. dar astepti asezarea mea. miluind. Vino-ti intru sine-ti. ca nu candva sa ma rusinez de dansii pentru pacatele mele cele ascunse. iar pe oarecari ii biruieste si ii calca.Vai mie. care. cel invechit cu patimile pacatului. ca eu singur intru cunostinta ma ranesc. o pun mai presus decat bunatatile cele vesnice si negraite? Vai mie. cum aleg intunericul mai mult decat lumina! Cum. De oarecari se surpa si se batjocoreste. Teme-te de Dumnezeu. Innoieste-ma pe mine. . ca nu candva sa ma osandeasca pe mine. sa rasuflu cu dulceata vazduhul slobozeniei si sa slavesc bunatatea Ta cu bucurie si cu veselie. de calea cea netrecuta a despartirii tale? Pentru ce nu te gatesti catre calatoria aceea? Pentru ce fara de crutare uneltesti pierzarea ta? Pentru ce iti tragi asupra-ti muncile cele vesnice? Ce faci. Vai de nesimtirea mea! Vai de ticalosia mea! O. iar pe oarecari el ii surpa si-i batjocoreste. Doamne. si voiesti a ma schimba pe mine. suflete. cel ce intru pacate a fost robit. petrecand ca un dobitoc fara de pricepere? Vai mie. Acela paine a cerut spre mancare. Ca vaduva aceea voiesc sa ma fac. suflete. o. suflete. indelung suparand pe judecatorul. o. Stapane. ceea ce astazi este si maine nu mai este. gura plina de amaraciune! O. Doreste pe Dumnezeul tau si umbla in calea Lui cu cinste. pacatosul. si ca prietenul cel obraznic voiesc sa ma arat catre Tine. ca sa intorci sufletul meu. pacatosului. cel ce mam fagaduit cele mai presus de lume. acela hrana trupului a cerut. mai inainte de viata. suflete. cum decat podoaba aceea in chipul soarelui voiesc mai mult cu cea intunecata si innegrita sa ma imbrac? Cum cinstesc mai mult decat imparatia locuirea cea intunecata a iadului? Vai mie. insa voiesti rodul voirii mele si gata esti spre a ma milui pe mine. De oarecari se biruieste si se calca. ca. vai mie! Ma sfiesc de cei ce acum se sfiesc de mine. Stii. Cel ce esti preabun si singur Stapan. voiesti sa ma inveti si. inima razvratita! O. ca milosard esti. ca veacul acesta se aseamana locului celui de lupta si balaurul cel tare intotdeauna se straduieste sa biruiasca. Ma rusinez de cei ce m-au nascut pe mine. si-a dobandit scopul. Slujeste-I Lui intru toate faptele bune. ca din mica durere a sufletului meu indraznesc a grai acestea inaintea Ta. mormant deschis! Pentru ce nu-ti aduci aminte. iar eu dezlegare a sufletului de osteneala. iertandu-ma. cinstesc moartea! Cum dezmierdarea. iar eu zidire de-a doua a sufletului. voiesti sa ma castigi partas al imparatiei Tale. dupa ce ma vei izbavi din robia acestora.

si cu smerenie cade. Pentru cine si pana cand te intristezi si oftezi. si desfatarea. Umileste-te si cazi. suflete slobod! Toti la sfarsitul lucrurilor celor pamantesti au venit. Intelege. Amin! Sfantul Efrem Sirul Plansul de vineri seara . cu lesnire pe dansul il biruiesc. se va mantui. prin amaraciunea lui. Iar daca pentru indurarile Tale il vei cerceta pe dansul. intoarce-te. ca sa nu il apuce vrajmasul. o. daca il vei cauta pe dansul. Milostiveste-L pe preainduratul Dumnezeu ca sa te slobozeasca de toate durerile tale cele din launtru. prin lupta lui. razboiul sau ca un nimic se socoteste. pentru infasurarea celor pamantesti. daca vei zabovi a-l auzi pe el. de vreme ce cu indraznire vine la Tine. veselia vietii celei vesnice o dobandesc. si postul. ca Lui I se cuvine toata slava. se va imputernici. va pieri. cu lesnire el ii biruieste. Celor ce-L doresc adica pe Dumnezeu din tot sufletul lor. Sfinte Stapane. unii adica. auzi-l pe dansul degraba si. suflete al meu. Deci. cerceteaza-l pe el cu sarguinta. iar altii. iar celor ce doresc lumea. o. alergand la Tine cu dorire. si reaua patimire bucurie negraita si viata vesnica pricinuiesc. iar pe altii. caruia i-ai dat carte de despartire si pe care l-ai alungat. razboiul sau greu si nesuferit le este. prin dulceata lui. sa nu te afle pe tine negatit. inconjurat fiind. necajit fiind. o. pentru rugaciunile tuturor Sfintilor care din veac au bineplacut Lui. si la a ta negrijire sfarsitul va sosi. iar necazurile. rugandu-se Tie pentru impotrivnicul ce il necajeste pe el. . prin desavarsita neagoniseala.Sfantul Efrem Sirul Suflet necajit se apropie la Tine. se incununeaza. amaraciunea muncii celei vesnice o afla. daca il vei auzi pe el. si odihna sunt pline de scarba si de amaraciune.Intelege ca unii adica prin inselarea lui se biruiesc. si cu lacrimi vorbeste Tie pentru vrajmasul cel pierzator. unii adica. dupa ce va veni ceasul mortii si al despartirii. iar altii. suflete ticaloase. suflete. in vecii vecilor. Intelege. intru chemarea ta si intru petrecerea ta cum mergi. cinstea si inchinaciunea. Sa nu il treci cu vederea pe dinsul. se va pierde. Daca-l vei trece cu vederea pe dansul. Nevoieste-te intru liniste ca. se va afla. ca bucuria veacului acestuia.

Darul Tau. Si stiu ca. sa se mantuiasca de pacatele lui cu indurarile Tale. bunule. neafland intrare sa intre si sa se salasluiasca intru mine precum voieste. a talharului. a orbului. Stapane milostive. primirea lui Manase. ca m-a cercetat pe mine si nu a aflat intrare. sa-mi vad lenevirea mea si moliciunea. ci mai vartos daruieste-mi mie. milosarde Hristoase. si indata se departeaza. Si venind darul Tau. Nu-mi pazesc mintea. a tuturor celor mai inainte scrisi . pacatosului. a aceleia ce ii curgea sange. zidirea Ta. O. din multa mea rautate.stiind pilda curvarului.venind catre Tine. putina vreme. a desfranatei. totdeauna biruieste cu ale sale milostiviri si indurari. A suferit darul Tau multa multime de pacate si nelegiuiri ale tineretilor mele si acum ar suferi si lepadarea. de va afla odihna. a Cananeiencei. ma vei intelepti pe mine. nu se va departa de la mine cu totul. Eu . Stapane. si de multe ori intru faradelegile mele de mai inainte ma aflu. sunt de buna voie intors. Doamne. Si iarasi indurarile Tale il silesc pe el a veni si a ma cerceta pe mine. si prin Apostoli. Ma aflu pururea inalt-cugetator. a vamesului. de catre insasi milosardia silindu-se sa ma miluiasca. ca asa sa caute a o indulci pe dansa. El imi cerceteaza inima mereu si. ci mai vartos sa se intoarca si sa-l viezi pe dansul. ca Te-ai jurat asupra-Ti ca nu voiesti moartea pacatosului. bunatate si iubire de oameni a lui Dumnezeu! Cum doreste si sileste pe toti oamenii sa se mantuiasca! Cruta. ca sa aflu ragaz de pocainta adevarata.Sa nu pomenesti intaratarile mele cele prea-rele cu care am intaratat darul Tau. si de nu-mi vei da mie luminare inimii. Ca de nu Tu. iubitorule de oameni. ca sa miluiasca si sa mantuiasca pe cei ce Te doresc pe Tine. si vrajmasul imi pune in minte ganduri de viclenie. iar nu dupa fire. Milele si indurarile Tale se propovaduiesc pretutindeni prin Evanghelii. Doamne. iar eu. si prin toate scripturile Sfintilor Parinti si Dascali. necurata desfranare. ticalosul. intrand va locui intru dansa. Mantuitorule. intru inima mea afla rea putoare. . a slabanogului. din trandavie. ca sa-mi vin intru simtire. a fiicei lui Iair. frumusete femeiasca imi indulceste mintea si-mi intineaza sufletul meu. pe netrebnicul robul Tau. Doamne. o. ma rog sa-mi deschizi milostivirile Tale si sa ma primesti si pe mine. se departeaza indata. intaratarea si obraznicia. Spala inima mea cu dulceata luminoasa. si sa nu imi faci dupa lucrurile mele. pentru gandurile cele spurcate. iar de nu o va afla pe dansa curata. iubitorule de suflete. a lui Zaheu. Cruta. Eu insumi stiu. nevrednicul. molatic si viclean. ticalosul. nu pot. zacand ca intr-o mlastina in gandurile cele spurcate.

Cand le-am mancat. sangiuiri nu varsa. si rele. impreuna cu toate gandurile lui cele rusinoase. Trimite-mi. cu ganduri curvesti si cu pofte de dezmierdari imi necajeste sufletul meu. sa-l certe si pe dansul. suferitorule de rau. lacrimi de pocainta ca sa-mi spal pacatele mele. . ca sa sterg zapisul cel mare prin putine lacrimi si sa sting prin putin plans focul care arde pentru mine. O. nevrednicului robului Tau. fara de sfiala. ci Tu fii indelung rabdator asupra mea. Doamne. de-a pururea voi striga cu lacrimi noaptea si ziua catre bunatatea Ta. mie. de vreme ce ma tin si ma biruiesc de amarul vrajmas care ma necajeste pe mine. Pregetarea mea nu-mi ingaduie sa ma duc catre Dansul. cate poti! Daruieste-mi. caci se sarguieste a-mi alunga gandirea de la indulcirea si buna cugetare a poruncilor Tale. Puterea Ta. darul Tau degraba. dupa obicei. ca nu au cinste vrednica sa iti rasplateasca Tie. caci in fiecare ceas isi innoieste asupra mea maiestriile sale. ca sa vina peste mine darul Tau. care a certat valurile marii. in fiecare ceas. putere a lacrimilor. Datator al tuturor vindecarilor si Parinte al indurarilor. invaluirile si grijile vremii celei vremelnice ma apasa si ma fac fara de grija de bunatatile Tale cele vesnice. Hristoase. nici pamantul nu vor putea sa rasplateasca cu vrednicie pentru vindecarile si darurile Tale. Caci iata. Vine El sa ma tamaduiasca pe mine si ma afla mancandu-mi ranile mele. fiindca strapunsaturile sagetilor lui s-au facut putrede putrejuni intru inima mea. ca sa ma izbavesti pe mine din cursele lui. Cel ce daruiesti de-a pururea cele bune celor care cer de la Tine. Stapane. si sa-mi adune gandirea mea si sa-mi vindece iarasi cumplitele mele rani. ca sa alunge de la robul Tau pe balaurul cel mare. si viclene. ca sa se surpe de la mine. rog bunatatea Ta. ca sa se lumineze inima mea. Pentru acestea. atunci ma caiesc. si iarasi putrezesc pentru a mea lenevire. caci cei ce aici vor plange se vor izbavi de plansurile cele vesnice. insa cainta mea nu este adevarata. caci si ranile mele adeseori se tamaduiesc cu indurarile Tale. Stapane.Ci. Prin lacrimi le daruiesti pe dansele si prin plansul amar dai desfatare vesnica. Nici Cerul. Si eu in tot chipul le ascund pe ele intru a mea nebunie. Doamne. si tuturor celor ce vin la Tine le dai vindecare. Tu esti singur bun si milosard Dumnezeu. plati nu cauta. netrebnicul robul Tau. Doctorul cel bun striga catre mine. Fiindca eu insumi cu adevarat am ispitit adeseori nemasuratele vindecari si daruirile cele bune care mi se daruiesc mie zi de zi. Nemasurat este darul vindecarilor Tale.

. Doamne. Totdeauna intarat indelunga rabdarea Ta. Daruieste-mi mie sa intru in stadionul infranarii. a lacrimilor. arata-ti. Cele ce ma cufunda pe mine intr-insa poarta inca roade intru mine si toate lucrurile ei se misca intru inima mea. inca nu am fost slobozit de pricinile gheenei. Lumineaza-mi ochii cei intunecati ai gandirii mele si pazeste-o pe dansa. cel inalt-cugetator: Vino. si da-mi mie putere ca macar o saptamana sa lucrez in via Ta. doctorie de intoarcere. eu mai vartos m-am infricosat. ticalosul. si celor ce nu se sarguiesc sa petreaca cu curatie intru aceasta viata desarta. sosirea de fata a mortii celor impatimiti. nefacand vrednice lucruri dupa dar. Ceasul al unsprezecelea este al vremii vietii mele celei desarte. ma voi imbata fara de vin si ma voi lenevi de ale mele pacate. Daruieste-mi mie ca intru umilinta inimii sa-mi trec toate zilele vietii mele. ticalosul. asa nu voiesc sa priveghez. ca de unele straine? Ca un rob rau si viclean pe domnul sau. o. corabia negustoriei mele si daruieste-mi pricepere mie. si trandavilor. Toate indelung le rabzi pentru multa bunatatea Ta. ca sa-mi vindec ranile mele cele amare. a privegherilor. prostului negutator. si pacatosilor. asa-mi bantuiesc si-mi vrajmasesc eu singur mantuirea si. vazand inaintea ochilor osteneala cea mare a nevointei. fiindca mi-am pierdut vremea vietii mele intru desertaciune si in ganduri de rusine. a ajunarilor. Ocarmuieste. tot negotul vietii tale. Infricosata este cu adevarat. Pana cand eu. Caci si inotarea corabiei a ajuns la sfarsit. adun gandurile mele de pretutindeni si inca nu m-am slobozit de lucrarile duhurilor celor rele si viclene ce vor sa ma opreasca pentru acestea in vazduh. ca si cum vor lua altii ostenelile mele. a sacului lor. suflete. caci ceasul despartirii a venit inaintea ochilor mei si foarte m-am infricosat vazandu-mi saracia mea. Si ceasul mortii ma infricoseaza pe mine. Mare viscol este si vremea ma cheama pe mine. ca sa nu se intunece de catre vicleanul vrajmas vederea sufletului meu. a rugilor. Daruieste-mi mie. ca sa-mi negutatoresc negotul meu pana am vreme. lenesule. Inaintea ochilor am amaraciunea mea.Caci iata. inca nu am cunoscut greutatea multimii pacatelor mele. a metaniilor. Caci lucratorii si nevoitorii cei desavarsiti se bucura in ceasul despartirii. Doamne. cei ce ma ineaca pe mine intr-insa poarta inca roade in trupul meu. In loc sa ma bucur.

striga cu toata durerea inimii. Imparate Ceresc. cei rai. neinfranarea. nerabdatorul si cel fara de roada. Daruieste-mi mie. cei ce au benchetuit in focul cel vesnic si nestins. Cucereste-te lui Dumnezeu. dar ca un fulger va veni la tine. mandrii. Mantuitorule. suflete nesimtite. ma voi afla impreuna cu cei desavarsiti.Salta sufletul lor. in lumina neapusa mergand. vai mie! Pentru ce te lenevesti de viata ta? Pentru ce cu raspandire petreci zilele vietii tale? Fara de veste se va face chemarea ta si ce vei face acolo. ca sa te afle pe tine intru intoarcere. o. insa nu i se ingaduie nicidecum sa graiasca ceva. Macar la batranete fa-ma impreuna lucrator al darului Tau. nepacatoase Hristoase. cand Sfintii se vor cunoaste unii pe altii intru camarile cele ceresti? Cuviosii. ca sa implinesc voile Tale. inaltule si raspanditule? Indelung rabdatorule. ca sa negutatoresc bine cu argintul pe care insuti mi l-ai dat mie. cu lacrimi rugandu-te. O. in ceasul razboiului. intru cele de aici lenevindu-te? Cum te fura pe tine vrajmasul si nu pricepi? Cum te jefuieste pe tine de bogatia cea cereasca si nu cunosti. ca doar as putea sa nu am niciodata intru inima mea altceva afara de aceasta cugetare. smeritii. raspanditul si inaltul? Cum eu. insa ca un fulger va face venirea de fata a Lui. Cata cainta cuprinde atunci inima celui ce s-a lenevit aici de a sa mantuire! Cat este de mare chinul ascuns al sufletului sau! Vai mie. Cum oare voi putea sa stau inaintea infricosatului Tau Divan eu. caci se indeamna sa se duca la odihna din casa trupului. dreptii. suflete. . caci cu asprime porneste porunca. materia multei agoniseli. sprijineste-ma. o. cugetare de viata ce va sa fie. suflete nepricepute. ca sa nu te trezvesti catre Dumnezeu? Si tu astepti intru lenevire sa zaboveasca a veni Mirele cel ceresc. pacatosii. suflete al meu. inaintea Divanului Judecatorului celui infricosat. Si indata iti va trimite spre ajutor inger indurat si te va izbavi pe tine din razboiul si din tulburarea vrajmasului. o. caci vede inaintea ochilor lui lenevirea sa. iar pacatosului ii este scarba prea cumplita in ceasul despartirii lui. Privegheaza. trandavia. trufasii. Fiule al lui Dumnezeu. care au facut aici rodul dreptatii? Intru care petrecere ma voi cunoaste. Nadajduiesti intru lenevirea ta ca intarzie a veni sfarsitul tau. intreg-inteleptii. Striga din toata inima ta. cel ce ti-ai urat viata ta cea vesnica! Pana cand invaluirile te tarasc pe tine pe pamant? Pana cand raul obicei al gandurilor tale celor viclene te trage pe tine? Au nu stii ca gandurile cele rele si viclene ca un nor intunecat se pun inaintea ta. suflete.

Imi rusinez fata mea. ca sufletul meu s-a inecat in marea dezmierdarilor celor amare. Inversunarea ce este intru mine ma biruieste.Milostiv fii mie. ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Miluieste-ma Doamne. inca si astazi. Doamne. ocara oamenilor si defaimare norodului. am intaratat numele Tau si mai presus decat curvarul am vietuit curveste. A caror pacate ale mele lasare voi cere mai intai eu. mustrat si prihanit fiind. si toata mintea mea s-a framantat de gandurile dracilor. iar eu sunt pamant si cenusa. netrebnicindu-l. Nascatoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria. ca de-a pururea dezmierdarile ma innegureaza. ori a celor intru impreuna invoirile cu gandurile cele rele si viclene? Stiu. Ca pe cel ce este intru mine dupa chipul Tau l-am intinat. si ma intoarce mai inainte de a veni infricosata Judecata si a ma lua pe mine nepregatit si rusinat. Insumi de sine-mi osandit sunt mai inainte de judecata cea gatita mie. cu fata rusinata si in pamant plecata. Constiinta imi mustra gandirea mea. pacatosul? A celor intru cunostinta. ca. ca de-a pururea in noroiul lacomiei pantecelui ma tavalesc. vierme. si ale tuturor Sfintilor Tai. Stapane? Cu ce fel de inima. nu pot sa caut si sa privesc la inaltimea Cerului. cu ce fel de constiinta? Ce fel de limba necredincioasa si intinata voi indrazni sa misc? Si cum voi face inceputul marturisirii mele? Peste masura eu. scrisa pe stalp este reaua mea petrecere. ori a celor intru calcarile de sfintele Tale porunci. si cu urata socoteala haina sufletului meu am manjit-o. Doamne. cu adevarat. si glasul poruncilor Tale nu l-am pazit. nu sunt vrednic de infricosata Ta chemare. spre osanda imi este .Sfantul Efrem Sirul Acum. cu totul prea dureros si de mahniciune plin. indraznesc sa graiesc catre Stapanul ingerilor si Ziditorul tuturor. pentru solirile Preacuratei Stapanei noastre. si prin toate lucrurile si gandurile mele am amarat si de-a pururea amarasc bunatatea Ta. pe ticalosul meu suflet cu patimile lam intinat. pentru multele intinari ale sufletului meu si pentru necuratia mea. caci cu poftele cele necuvioase usa deschizand-o si dobitocesti si fara de randuiala porniri uneltind. si nu om. Nu pot sta intru rugaciune inaintea Ta. Amin! Sfantul Efrem Sirul Plansul de sambata seara . ticalosul. Cum voi cauta catre bunatatea Ta. pacatosului. si desparte-ma de pacatele mele. cu neasemanare neiertate. iar pe vrajmasul meu care se lupta cu mine de-a pururea il trag catre mine si il slujesc.

toata firea cea vazuta si cea nevazuta. Doamne. Gol m-am facut eu. si pustiu de darul Tau ma fac. iar eu plang cu amar ca mam alaturat cu dobitoacele cele fara de minte si m-am asemanat lor. . dintru inaltimea Ta cea sfanta. ca atinganduma de prea-curatele Tale picioare. Vezi neindreptarea sufletului meu celui netrebnic si. Vai mie. in fiecare zi auzind de judecata si de rasplatire. ca de-a pururea reaua putoare a patimilor ma manjeste. iar eu ma tulbur. ticalosul. Din pruncie m-am facut vas al pacatului celui de stricaciune facator. cu a mea trandavie. iar in launtru de-a pururea curvesc. sa nu dai la aratare pacatele si rusinoasele mele lucrari cele urate in privelistea a toata lumea. de-a pururea cu gandurile spurcate ma intinez. Plangeti pentru mine. Doamne. Ca inaintea sfantului Scaun al slavei Tale stand. ca pricinuitor sunt a toata rusinea si osanda. ci totdeauna eu. socotind saracia mea cea din lenevire. Doamne. ca nu am osardie spre a ma indrepta pe sinemi. Stapane. indrepteaza-ma. inaintea tuturor ingerilor si a oamenilor. pe mine. ca vremea vietii mele a trecut intru toata desertaciunea! Ci. totdeauna ma amagesc. ticalosul. Cum voi plange orbirea sufletului meu! Cum voi plange atata necunostinta a mea! Cum voi plange voirea mea cea asa de patimasa si nepocaita! Astazi nevoitorii se odihnesc cu mangaierea Sfantului Duh. cu judecatile care stii miluindu-ma. spre rusinea mea si spre osanda vesnica. nu voiesc sa stau impotriva poftelor trupului care se ostesc impotriva sufletului meu. nu cu mania Ta sa ma mustri pe mine. intoarce-ma pe mine in dar cu darul Tau. cu mila. Cauta spre mine. si acum. fiindca strain sunt de cei ce intru rugaciune si intru priveghere s-au nevoit. cel ce intru pacate si in patimi de tot am imbatranit. asa ma rog si ma cuceresc cu inima zdrobita: Miluieste-ma. ca intru multi ani am scarbit pe Duhul Tau cel Sfant! Vai mie. faptura Ta. Astazi se veselesc cei carora li se descopera de catre Dansul cele tainice. totdeauna ma biruiesc. Sa nu astepti voirea mea cea stricata. Stiu ca toate le poti si cu neputinta Tie nimic nu-Ti este. Plangeti pentru mine. cel ce sunt intreg-intelept pentru cei ce ma vad. Pentru aceasta sarac si urat. totdeauna ma robesc. Milostive. Astazi se bucura cei ce vad de la Dansul vistieriile rasplatilor lor. ca indelunga rabdarea Ta rau am cheltuit-o! Vai mie.goliciunea mea. intru cunostinta pacatuiesc. iar eu ma rusinez ca de toata fapta cea buna strain am crescut.

in ce fel de tarina te-ai tocmit si ce plata va sa-ti dea tie. Deci de ce fel de iertare sunt vrednic eu. ticalosul. si pentru cine ai muncit in dar. am lepadat si lepad daruirile darului Tau. lenesul si pacatosul. si m-am nascut. ca sa nu te afli in ceasul despartirii in scarbe si in suspinuri. pe cine ai veselit intru alergarea ta. Nu am fost eu odata pe pamant. pe toate mi le-am amintit. si ai saturat foamea mea. iar eu pururea Te intarat pe Tine! De cate ori ai desavarsit asupra mea darul Tau. Trezveste-te. suflete ticaloase. s-a apropiat dezlegarea ta cea din trup! Pentru ce te veselesti intru privirile cele straine de tine. Vezi. ca sa fii odihnit in livada sa. totdeauna lepad bogatia Ta. si eu iarasi m-am intors. Doamne. si sa vina peste mine mila Ta. si eu iarasi am cazut. dupa sfanta voia Ta. pe cine ti-ai facut prieten in veacul ce va sa fie. caci nu am marturisire curata? Ca de multe ori m-am fagaduit Tie sa ma pocaiesc. Si Ti s-a parut Tie. Stapane Hristoase. sau intru privegheri te-ai ticalosit. cu mila Ta. suflete muncit. cerand indurare. iubitorule de oameni. ca sa ma intoarca pe mine si sa viez intru cuviosie si dreptate. De multe ori m-ai inviat. pe Nascatoarea de Dumnezeu. cum si ce sunt: cu cine ti-ai petrecut zilele lucrarii si ale plugariei. iar eu.O. Sfinteasca-se peste mine infricosatul si prea-sfintul Tau nume. Pentru aceasta hotararea eu o aduc asupra mea si marturisesc ca sunt vrednic de toata munca si pedeapsa. ca sa-ti vina in intampinare in ceasul iesirii tale. Pe cine ai veselit cu lupta ta. Iar eu. insa nu m-am ingrijit de a mea mantuire. si mincinos al fagaduintei m-am facut. ca sa te primeasca voios. ticalosul. Sfinteste-mi inima mea. si setea mea ai racorit-o! De cate ori ai luminat gandirea mea cea intunecata si ai adunat din inselare gandurile mele! De cate ori ai imbogatit saracia mea si ai gonit putrejunea mea. si mi-ai daruit mie luminarea duhovnicestii cunostinte. izvoarele lacrimilor mele si zdrobirile si suspinurile nevrednicului meu suflet. ca sa-ti iasa inainte cu bucurie. pe vecinii tai. De multe ori m-ai tinut. mai inainte de a veni Judecata cea infricosata sa ma ia nepregatit si rusinat. De cate ori ai plinit darul Tau cel mangaietor. invrednicindu-ma a ma face vas darului Tau. . si eu iarasi m-am lepadat. a ma plasmui intru pantecele maicii mele. Vor veni atunci acestea toate in mintea ta si vei zice intru sine-ti. plangand si jeluindu-te cumplit: Eu pe acestea in fiecare ceas. pe Sfinti. cu ce nevointe ai veselit pe Domnul. care s-a facut pestera si lacas al dracilor. De multe ori m-ai miluit. Trimite-mi putere mai presus de puterea mea. de care o sa te lasi si de care o sa te lipsesti? Gandeste-te la cele pe care le-ai lucrat. Mantuitorule. ca sa nu plangi fara de folos in vecii vecilor. prisosind cu bucurie. intru multe indurarile Tale.

ca sa straluceasca sfantul Sau dar intru dansul si sa-mi lumineze gandirea cea intunecata. si putere. soliti pentru mine. ticalosul. ticalosul.ca Cel ce firesc ai noianul indelungii rabdari si adancul milosardiei . ca sa intoarca sufletul meu din iadul in care s-a pironit de patimile cele de necinste. suflete netrebnice! Scurta este viata. cel curvar.»? Pe voi toti va rog. cel afundat. ci. cel rusinat. Ce raspuns vei da. Daca dreptul abia se mintuieste. Stapane. si frumusete. iar eu. cel gol. nimic vrednic catre darea de raspuns nu am eu. si bucate mai dulci decat mierea in gura robului Tau! Cum voi povesti darurile cele ce mi s-au dat mie de la darul Tau. apoi eu. Doamne. Sa nu pui sufletul meu gol jalnica mustrare inaintea infricosatului si nemitarnicului Tau Divan. Sfinti ai lui Dumnezeu. si-mi daruieste mie ani spre pocainta. cel jalnic. milostiveste-Te spre mine. cel neputincios. voi dobandi mostenirea si odihna cea vesnica? Vai mie. si luminare. ca sa ma fac prea-osarduitor si vrednic de pocainta. atunci cum eu. De cate ori mi s-a facut mie darul Tau. Cu totul intru adancul indoielii ma cufund. sa nu ma iei pe mine neavand imbracaminte de nunta.Cu totul ma spaimantez si ma cutremur. cum ma voi arata? Daca stramta si necajita este calea care duce la viata.sa nu ma parasesti. cale a vietii. cu puterea sfintelor voastre rugi. . pana nu imi voi aprinde candela. miluieste-ma. cel lenes. cu cele impotrivnice iti rasplatesc. cererea voastra pentru mine catre induratul Dumnezeu. rogu-va. sa nu Te grabesti a ma secera pe mine crud si fara de vreme din viata. pacatosul si prea-micul. Doamne . cel nevrednic. ma voi invrednici mantuirii? Daca prin multe necazuri se mosteneste de cei vrednici imparatia Cerurilor. ca un iubitor de oameni. Doamne. pacatosul. ci. netrebnicul. si bucurie nepovestita! De cate ori s-a facut intru inima robului Tau intelepciune. cel osandit. cel fara-deraspuns. pe care eu. negraita inaltime si lauda. sa nu ma iei pe mine ne-gata fiind. le-am lepadat si le lepad pentru lenevirea mea? De nenumarate pedepse fiind vrednic. ca sa nu fiu taiat ca smochinul cel neroditor. repede trece vremea. Ci Tu. cand vom auzi acea amara si plina de plans tagaduire: «Nu va stiu pe voi. intru cunostinta pacatuind? Cum vom rabda mustrarea? Ce fel de cutremur ne va lua. cel pagan si pacatos. de nenumarate daruri m-ai umplut pe mine. apoi cum eu. acestea gandindu-le. catre moarte trimitand. cel trandav. cel spurcat. ticalosul. cel vrednic de toata pedeapsa si munca. ca un bun si iubitor de oameni. Varsati. cel sarac cu sufletul. sa nu ma ridici pe mine mai inainte. cel pacatos. cel neindraznet. cel fara de minte. cel impietrit. care ma impatimesc de dezmierdari si desfranez.

ca ma tiranisesc de obiceiul meu cel rau si viclean. Pana cand iti intorci fata Ta de la mine? Pana cand se va inalta vrajmasul meu asupra mea? Intoarce. Tu. Da-mi mie vreme de pocainta si chip de mantuire. indreptarea. Miluieste-ma pe mine. Sa nu biruiasca trandavia si nebunia mea iubirea Ta de oameni cea nemarginita. Doamne. ca pe un rob netrebnic si rau. cate eu voiesc. Doamne. si milostiv si milosard. si viclean. deznadejdea sufletului meu izgonind-o. caci catre Tine am ridicat ochii cei ganditori ai sufletului meu. si pune intru mine fapta buna cea frumoasa. La mila Ta nazuiesc eu. Doamne. Stapane. Da-mi mie lacrimi de umilinta. Caci daca nu vei face Tu. Mi se apropie sfarsitul caii si insumi sunt neravnitor spre indreptarea de sine-mi. m-am indreptat din pantecele maicii mele. pocainta spre mantuire aducand. Stapane. Povatuieste-ma pe mine la frica Ta. Cel ce esti din fire bun. vezi impotrivirea vrajmasilor si neputinta firii noastre. precum stii. ca s-au stins intru desertaciuni zilele mele. Stapane. caci rele si viclene sunt. lesne-alunecarea firii omenesti. Primeste. daca vei privi la faradelegi. si . Adu-ti aminte ca Tu singur esti curat. si fara prihana. in dar ma intoarce de la rautatea ce este intru mine si de la pierzare. nici sa ma pierzi pe mine cu cei ce-Ti zic Tie «Doamne. caci catre Tine. ca neputincios sunt cu trupul. Doamne. Doamne. Mantuieste-ma pentru mila Ta si nu pentru lucrurile mele. Cel ce nu Te intorci despre cererea pacatosilor. Cel ce mantuiesti pe toti cei ce nadajduiesc intru Tine. Sa nu ma randuiesti de-a stanga cu caprele pe mine. Stii.Ci Tu. ca sa bat cu nevrednicie. precum stii. izbaveste sufletul meu din lucrarea lui cea rea. si cu cunostinta. ranitul. cel nevrednic de mila. caci peste tot ma ranesc si el sta rizand de mine. Adu-ti aminte ca din tinerete se pleaca gandirea omului cu sarguinta spre cele rele si viclene. si auzi spurcata si nevrednica mea cerere. Doamne. neputincioase si lesne de stricat sunt acelea. cel ticalos. Doamne» si nu fac voia ta. Caci. Stapane. cate eu apuc nefolositoare si nedesavarsite se fac. ca si cum nu as fi voi pieri. usa milei Tale si sa nu mi-o incui pe dansa. Adu-Ti aminte. Sa nu ma urasti pe mine pentru intinaciunile cele multe ale pacatelor mele. Biruieste impietrirea mea si fa insuti. Si deschide-mi mie. Cel ce dai mana celui ce zace jos. Fiule al adevaratului Dumnezeu. Iata. Mantuitorul meu. Intinde-mi mie mana de ajutor intru noianul patimilor si al dezmierdarilor care ma inviforeaza. si nespurcat. Primeste suspinurile mele ca pe lacrimile desfranatei. ca s-a stins vremea mea. pentru singura bunatatea Ta. precum voiesti. peste cei pacatosi intinzandu-se. ca milele Tale din veac sunt. Sa nu ma judeci pe mine. cel iute la pacat. si cu sufletul.

precum totdeauna si aiurea. Astfel. mintea noastra cea neputincioasa lemnului celui de curand rasarit. ticalosul. Doamne. ca multe sunt indurarile Tale peste cei ce cheama numele Tau intru adevar. ca pe un negutator care cu multa bogatie s-a intors. si ma voi vindeca. ca el pe mine m-a slobozit. si curate fa ranile mele. trebuindu-i totdeauna umezeala apei. mai inainte de a varsa el lacrimi indurarile Tale i le intinzi si.sa nu ma lepezi pe mine de la fata Ta. daruieste mie. nevrednicului robului Tau. Asemenea este. ca sa rog neasemanata bunatatea Ta cu luminare. Amin! Alta rugaciune a Sfantului Efrem Sirul . si cu dorire. si mai inainte cunoscator fiind. Doamne. si poftesti sa vezi lacrimi. Sa se propovaduiasca darul Tau. Doamne. are nevoie neincetat de darul Tau si de luminare. insa. Izbaveste-ma pe mine. gandirea noastra. Doamne. umple si inima mea de darul Tau si de bunatatea Ta. si dorul pe care il am catre bunatatea Ta ma sileste sa nu tac.fiindca nu se face plecarea genunchilor sambata seara - Darul Tau mi-ai dat mie sa graiesc catre Tine. si prin lacrimi le daruiesti pe acestea in dar. Iar de m-am lepadat si ma lepad. si tare sunt incredintat ca primesti si miluiesti pe toti cei ce nadajduiesc la bunatatea Ta. si aratata se va face milosardia Ta spre mine. Stiu ca covarsesc cu pacatele pe toti oamenii. inima celui ce vine la Tine mai inainte o vezi daca s-a dezbracat de lume cu totul. Deci arata intru madularele mele milosardia Ta cea multa. Izbaveste-ma de muncile cele ce se cuvin mie. Stapane. lacrimi. Mai inainte de a ajunge el la usa ii deschizi lui. ca bine esti cuvantat in vecii vecilor. neputincioasa fiind. Doamne. fiindca nu este cu putinta a se vinde vindecarile darului Tau. si sa se propovaduiasca darul Tau. precum la cei nenumarati trandavi. precum ai umplut vedrele de blagoslovenia Ta. asa primesti pe cel care vine la Tine din tot sufletul. si Te bucuri de sarguinta robilor Tai celor ce se nevoiesc sa gaseasca curatia. iarta faradelegile si pacatele robului Tau celui pacatos si nemultumitor. asa si la mine. de necajirea nevazutilor vrajmasi. ca doresti sa vezi pocainta. Vindeca-ma. si cu credinta. Ca un singur bun si al nostru al tuturor Ziditor. milosarde Doctore. . si sa ma vindec de ranile mele cele ascunse. Insa. Stapane. dar am scapare adancul cel covarsitor al indurarilor Tale. ca un pamantesc. mai inainte de a-Ti cadea el la picioare ii intinzi mana.

manios. nu voieste a-l trece cu vederea pe dansul. daruieste dulceata. osanditul. necugetand. in tot ceasul ma amagesc si nu pricep. Amin! Sfantul Efrem Sirul Plansul de duminica seara . ca si cum as fi iesit din minte. Fiule al lui Dumnezeu. Amin! Pe toate Tu le-ai zidit. eu. prea-drepte Judecatorule. pocainta si lacrimile sunt nelucratoare. ca eu pe sine-mi nu m-am miluit. Atunci dar vor grai cu urgie ingerii: Acum nu este vreme de pocainta. iubitorule de oameni. Cad deci. Bunilor. Preasfintilor ingeri. ci acum tanguirea este nesfarsita. liniste. si dreapta este judecata Ta. si putere. Doamne. iar muncile se inmultesc. lenevos. vrand si nevrand. la Judecata nu vor veni. si mustrarea lucrurilor mele si hotararea Ta cea dreapta data mie vazand. indurarile Tale trebuindu-mi. Mangaierea acum a slabit. intru cunostinta pacatuind. ca dintr-insa nu m-am nedreptatit. Insa aceia. in vecii vecilor. iubitor de dezmierdari. in ceasul cel infricosat al judecatii. si cu dreptate acum se intoarce de la mine. insa acelea la Judecata nu vor veni. nicidecum nu luam in seama aceasta. Milostivirile pasarii curg asupra puilor ei. cel pacatos si nevrednic. Doamne. slavind si bine-cuvantand bunatatea Ta cea nemasurata. stand eu. care ma leapada pe mine. si pentru ganduri rele si viclene.Sfantul Efrem Sirul Ca inaintea infricosatului Tau Divan. mantuieste-ma pentru multa bunatatea Ta. mila lui Dumnezeu trecand-o cu vederea. de la Sfanta fata Ta. stiu ca voi fi judecat. si sa mi se faca mie acesta luminare. Cand Domnul a pus mila Sa inaintea mea. . iubitorule de oameni. ticalosul. intru toate robesc rautatii: ma fac maret in desert. ca in tot ceasul sa ma cerceteze darul Tau pe mine. prea-bunule Doamne. si sa stau de-a dreapta Ta cu cei ce bine s-au nevoit si Ti-au bine-placut Tie. iar eu. si pentru insasi pofta ma voi osandi. Doamne. Suspinurile cele neincetate nu sunt auzite. lepadand-o pruncul ei. picati asupra mea lacrimi. prunci fiind. ticalosul. inalt. O. si ca si cum atunci ai vrea sa-mi graiesti mie.Maica cea milosirda. trandav. indata si uit pe toate ale mele si. Ca numaidecat ce vine asupra-mi dulceata. si hrana le aduce lor. si in fiecare ceas ii cerceteaza pe dansii. Stapane. indracit cu pantecele. si scapare. in muncile cele nesuferite. eu acum strig cu cutremur si cu lacrimi: Drept esti. umilinta. Unule-Nascut. ca se biruieste de milostivirea ei. cu mantuirea intru mila. ca sa ma acopere cu aripile sale atunci. cu indurarile darului. Deci cu adevarat dupa dreptate ma pedepsesc. Venirea de fata a darului Tau. si se osteneste ca sa-i hraneasca pe dansii. cu totul intinat. ci de rasplatire. iar eu si pentru un cuvant desert. Asa si milosardia Ta se biruieste de catre bunatatea cea dintru SineTi ai milui pe cei ce din tot sufletul Te cheama pe Tine.

mai inainte vazand taierea mortii venind nearatat asupra tuturor si pe sine-mi fiind neindreptat. Vesnic se vor veseli dreptii. vesnic se vor munci ceilalti. Vai mie. si frica strasnica si cutremur ma tine pe mine. suflete al meu. pamantenii goi inainte stand. Pe vrajmasul l-am ascultat sfatuindu-ma si pe idolii patimilor in suflet i-am inchipuit. Doamne. ci ca pe niste grau. sa nu ma tai pe mine ca pe pomul cel neroditor si in focul cel nestins sa ma trimiti. Vestesc Tie. Cel ce esti fara de pacat. Dar nici acelea nu sunt precum par a fi. Pe sine-mi cu dezmierdarile de tot m-am spurcat si frumusetea sufletului am necinstit-o. indulceste-te de fetele cele negre. Poftele pantecelui le-am desavarsit si stralucirea mintii am innegrit-o. arhanghelii stand si slujindu-i. sa nu ma lepezi pe mine. . Genunchiul inimii mele imi plec eu. dobitoacelor celor fara de minte m-am asemanat. pentru ca ai urat lumina cea de-a pururea vecuitoare. Vai mie atunci. pe impotrivnicul si tiranul Veliar surpandu-l. unule Ziditorule. suflete prea-necajite! Dar nu va fi glas si auzire. sa nu ma arati materie si paie ale vapaii iadului. Cum vei vedea pe Judecatorul cel nemitarnic. toate. neindraznind a cauta la Ceruri. Doamne. gandurile mele cele neroditoare scutura-le in focul Sfantului Tau Duh. ca judecata fara de mila este acolo celor ce nu au lucrat aici mila. Cugetelor celor trupesti am robit si stapanirea mea cea mai dinainte am pierdut-o. si iarta pe netrebnicul robul Tau. a viermelui celui amar. Pentru ca pe Dumnezeul tuturor nu L-am veselit. celui ce spre Tine am nadejdile mele. din toate felurile faradelegilor mele izbaveste-ma. Acolo va fi plansul cel neincetat si scrasnirea dintilor cea prea-dureroasa.Acum du-te si ia-ti rasplatirea cea amara si cumplita a lucrurilor tale. aprinzind gheena cea nestinsa a fiarei celei neadormite. arzandu-te ca o materie necurata. In cinste de fiime adevarata fiind. Dumnezeul meu. ticaloase. Dintru adancuri strig catre Tine. primeste rugaciunea gurii celei spurcate. cel incarcat cu patimi. si chipul lor trist. si faptele. Caci toate se vor preschimba in altele. baga-ma in hambarul Tau. Fiindca al optulea veac il vom incepe. vai mie. Imparat fiind al tuturor si atotputernic. ticalosul. Ca unul ce ai iubit intunericul cel vesnic. gol fiind cu totul de faptele cele bune. binevoieste ca sufletul meu cel impietrit mult nascator de fapte bune sa se arate inaintea Ta. toti tremurand de infricosatul Scaun al Facatorului tuturor. si cad inaintea Ta cu lacrimi: Fii milostiv si iubitor de oameni mie. Si de lipsa este ca de aici sa strigam catre Dumnezeu si oamenilor sa le vestim: Chezasii Tai sunt Cuviosii. mainile mele intinate le intind. Ca un fiu al intunericului desfateaza-te. Sa nu treci cu vederea ticaloasa mea rugaciune. fa-ma ca sa scap de urgia osandirii ce va sa fie acolo. ci cauta spre mine cu iubire de oameni si cu blanda milosardia Ta.

Pe Tine te lauda neincetat Heruvimii si Serafimii cei ce in patru chipuri se poarta. Mantuieste. muncile cele cumplite. si impreuna fara de inceput ai pe Fiul Tau. Stapana. Lumina nenascuta esti. slava Tie. primeste si glasurile noastre. urmand tanguirea desfranatei. Atunci se va tangui toata suflarea. Parinte mai presus de Ceruri. ticalosul. ca un Dumnezeu milostiv si indurat. ca un milostiv. mantuire intemeiata te-am castigat pe tine. ale Cuviosilor si ale Ierarhilor. Parinte. acum si pururea si in vecii vecilor. Caruia Ti se cuvine slava si stapanirea. Doamne. Legiuni de ingeri in Ceruri de multe ori suspina pentru mine. izbaveste-ma de robia celui rau si viclean. Care daruieste tuturor suflare de viata. cu totul rob facandu-ma dezmierdarilor si trupul si sufletul pangarindu-le. ci da-mi mie lasare rautatilor. ca nu vor avea margini. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Cu rugaciunile Mucenicilor. usa cereasca si chivot. incat pentru mine Te-ai intrupat si moarte ai suferit. ale Proorocilor. bunule. Apuca mai inainte pe toate acestea. si milosard. sezand pe scaune impreuna cu Judecatorul. Cel ce cu voia m-ai zidit pe mine de Dumnezeu lucrat si Care cu multe m-ai imbogatit pe mine in dar. Maica lui Dumnezeu. si de a lucra cele cumplite nu incetez. de infricosata groaza a muncilor celor infioratoare. m-am amagit cu fapte urate. Acum nepomenitor m-am aratat eu. si Care m-ai iubit foarte. ale Apostolilor. Am trecut cu vederea poruncile Tale cele de viata purtatoare. Treime intru o unime. de atata dragoste a Ta. Cu frica a inimii Te rog pe Tine. Izbavitorule. ca nu cumva sa rapeasca fara de veste sufletul meu si sa merg in curgerile focului. impreuna cu Preasfantul. Legiuitori Apostoli infricosati. vai. mantuieste-ma. ingeri cu palose prea-intr-armati si infioratori vor desparti inimile pacatosilor. Totdeauna strig: Am pacatuit. Mantuitorule. suflete. sa nu Te ingretosezi de mine. Amin! Sfantul Efrem Sirul Plansul de luni seara . Izbaveste-ma atunci. si bun. Acum osandit stau.Sfantul Efrem Sirul .Praznuiesc ingerii si muritorii vazand intoarcerea mea. Cetele cele ceresti slujindu-Ti. prea-bunule Stapane. bunul si de viata facatorul Tau Duh. de-a pururea impreuna vecuitor ai pe Duhul Tau. in dar. Te lauda pe Tine.

Putand sa fug de cursa. Si. nu poftesc. de trandavire biruit fiind si obisnuintei patimilor cu aplecarea si voirea robind. si eu mai vartos catre moarte cu buna osardie ma duc. Cauta-ma pe mine ca pe oaia cea ratacita. a toata rautatea aflator. dulceata pe care ai facut-o cu mine pentru bunatatea Ta. ca pustiu m-am facut de toata osardia si cugetarea spre a ma indrepta pe sine-mi. si iubite se afla mie de-a pururea legaturile. Grea este obisnuinta patimilor. Voi spune iarasi toata a Ta veselie. nici sufletul meu care de iad se apropie sa il judeci nevrednic de mangaierea Ta. aceasta este tanguirea. Iubitorule de oameni. Marturisesc Tie. Ma leaga pe mine si ma omor in patimi de care el se bucura. ticalosul. Ca. rautatea. a tot pacatul lesne lucrator. Iisuse Hristoase. si dorite. ca prea-reaua obisnuinta a trandaviei mele ma trage pe mine. fara de osardie catre bunatate. Doamne. Acesta este plansul. insa de-a pururea imi aduce mie niste legaturi ca acestea si curse pe care eu cu multa dulceata le primesc. nu voiesc. catre sinesi. si eu ma bucur. o. Aceasta este iarasi mai cumplit si plans de rusine plin. Fiule al lui Dumnezeu. Cufundat sunt intru iadul cel prea-amar si ma indulcesc. Si insuti.Primeste rugaciunea gurii celei intinate si necurate. ocara si rusinea. nu voiesc sa fac aceasta. dupa ce m-am orbit cu dulcetile si cu dezmierdarile. . ai trecut cu vederea toata rautatea mea pentru indurarile Tale cele multe. leaga mintea mea cu legaturi nedezlegate. intunecat am sufletul meu si din betia patimilor impaclata am inima mea. Ma trage iarasi pe mine darul Tau catre viata. Stapane. ca m-am ferecat eu ca si cu niste obezi intru voile mele. ca este mai tare. dar se smereste iarasi pentru pacatele mele. Capul meu se inalta prin darul Tau. dobitocia. putand sa zdrobesc legaturile. mult-mestesugirea vrajmasului! Ma leaga pe mine cu legaturi pe care eu nu le voiesc. Ca. Iubitorule de oameni. si sa nu Te ingretosezi de mine ca de unul ce sunt nevrednic si nepriceput. legat fiind. si ma bucur. putand sa zdrobesc legaturile intru o clipeala de ochi si sa ma fac slobod de toate cursele. O. In fiecare zi vrajmasul innoieste legaturile mele. si nevrand. ca eu cu voirile mele merg la vrajmasul meu. Cu obisnuinta curselor ma leg eu. toata amaraciunea mea. Stapane al tuturor. si intru o clipeala imi aduce legatura pe care o voiesc. Stapane. ca imi cunoaste aplecarea si voirea. Dintru intaia varsta m-am facut intaratator. Mantuitorul lumii.

ticaloase? Au nu stii ca langa usa este infricosata zi a Judecatii? Scoala-te ca un puternic. Cu aceasta de-a pururea ma mustra pe mine sfanta constiinta. netrebnicul. Eu insumi stiu ca acolo ma voi munci. Fiul lui Dumnezeu. Pentru fiecare ma mustra: Pentru ce nu te trezvesti. Ma aseman negutatorului trandav si lenevos care isi pagubeste zi de zi castigul. cad inaintea Ta rugandu-ma: Cauta spre mine si ma miluieste! Scoate din temnita faradelegilor sufletul meu si straluceste-mi mie raza de lumina in cugetul meu mai inainte de a ma duce eu la Judecata ce va sa-mi fie infricosata. ticalosul. . ca insuti astepti intoarcerea mea. ticalosul si inversunatul. Caci nu voiesti sa vezi pe cineva in foc arzandu-se. Doamne. amar fiind si rau cu voirea.Este oare altceva mai amar decat plansul si tanguirea aceasta? Este oare alta rusine decat aceasta mai grea? Nu este. netemandu-ma de cursele mortii. si intru insesi patimile ma aflu legat. Din afara ma fac evlavios cu sarguinta. Pentru aceasta ma rog sa nu iti incui indurarile Tale. Intru multe ma socotesc a fi trebuincios. de vreme ce ma strang cu lanturile nemarginitelor mele faradelegi. Iisuse Hristoase. daca nu voi imblanzi aici cu lacrimi pe Judecatorul. nesporit intru lucrul cel bun al vietii mele. Trupul meu este imbracat cu chip de evlavie inaintea privitorilor mei. Si constiinta mea ma mustra pe mine pentru acestea pe care le lucrez. ca voiesti ca toti oamenii sa se mantuiasca in viata cea vesnica. ca ma plec dracilor. Ma tanguiesc si suspin pentru acestea in fiecare zi. Stapane. si din launtru sunt uraciune inaintea lui Dumnezeu. Si ce oare voi face in ziua cunostintei. socotesc eu. rupe-ti legaturile tale. Deci. indraznind la indurarile tale. ca ma vad pe sine-mi fara de osardie spre bunatate. decat a face cineva voile vrajmasului sau. ma pagubesc de bunatatile cele ceresti intru multele invaluiri care ma trag pe mine la cele rele. de nu ma va mustra constiinta mea. intru urgie. le ascund pe ele cu chip de evlavie. Ticait si ticalos sunt eu. Si asa aflandu-ma eu. nimic mai amar decat rusinea aceasta. unde nu este nicidecum cu putinta a ma pocai pentru rautati. Imi indulcesc graiul meu cu oamenii. iar sufletul s-a ferecat in ganduri necuvioase ca in niste obezi. cand Dumnezeu le va arata pe toate inaintea Divanului? Mare frica ticaloseste inima mea adeseori. si cu ganduri impotrivnice ma viscolesc. si nu voiesc din legaturile curselor sa ma izbavesc. si cunoscand legaturile mele. care cu dezmierdarile spre pierzare ma amagesc. cum ma duc ne-gata cu totul si gol de fapte bune. Frica mare ma apuca pe mine. Frica si temere ma cuprinde pe mine. Asa eu. Intru tine este puterea dezlegarii si a legarii.

s-au sfarsit. Si Iuda vanzatorul loc de pocainta nu a aflat. Ma spaimantez intru pocainta mea. iar cu lucrurile la mare departare stau de pocainta. gresind. apoi eu ce raspuns voi da pentru nenumaratele multimi ale faradelegilor mele? Ham. de vreme ce a urat lucrurile pacatului celui rusinos. curva. Cine va da capului meu apa mult-nepovestita si ochilor mei izvoare de lacrimi. Si Saul. ca impreuna cu Domnul fiind a pacatuit. Cu voia rob m-am facut trandaviei de catre vrajmasul meu. si iarasi cu mainile mele risipesc osteneala mea. Ma spaimantez intru voirea mea. ci intru cunostinta a pacatuit. si de Dumnezeu nu s-a rusinat. cea prea-rea intru scarbe. Cei ce s-au unit cu Core au fost inghititi. Si sfatuindu-se. cum nu are infranarea ca temelie tare a zidirii. aducandu-si aminte de rusinea cea vesnica ce va sa fie si de chinuirea cea nesuferita a muncii. vreme de pocaintanu au aflat. ce voi astepta eu. cu nebagare de seama petrecand. ca fac intru cunostinta raul si spre urgisire pacatuiesc.sa traga sufletul meu? Caci voile mele au biruit ranile. de vreme ce avea cercarea darului. mie. ticalosul? Si daca cel ce numai a gandit raul intocmai este cu cel ce l-a lucrat. Sfarsit iarasi nu are prea-reaua mea lenevire. Muierea aceea. si din marea cea innebunita care cu valurile pacatelor se inviforeaza cu furtuni in fiecare ceas . Spre nadejde de pocainta imi este asteptarea mea. nimic nicidecum zicand sau facand. de vreme ce spre urgisire a facut pacatul. Iar daca sunt intru odihna. si pe parintii sai i-a amarat. nu ma departez de acestea. Numai cu graiurile ma pocaiesc cu sarguinta. caci nu prin inselare. ca nu o lasa pe dansa vrajmasul sufletului meu. lepadat a fost. In fiecare zi pun temelie a zidirii. fiindca s-a spaimantat si s-a sarguit. cu gandurile slujirii de idoli invoindu-se. nebunul.Caci ma simt intru sine-mi cum ma fur in fiecare ceas si nevrand ma aflu intru acelea pe care le urasc. . De-a pururea zicand sa ma pocaiesc. ci raman de-a pururea. Si Anania si Safira. si stia ceea ce facea. Si Ahitofel. Isav loc de pocainta nu a aflat. Nu a pus inceput bun pocainta mea cea buna. imi uit si firea mea. intru obiceiul meu cel rau. niciodata nu ma pocaiesc. numai sfatuind intru pacat. s-a lepadat de la Dumnezeu. prea-cu-osardie savarsind toate cele iubite lui. deodata intreg-inteleapta s-a aratat. Si cei din vremea lui Ilie asemenea au patimit. care ma fur intru desarta fagaduinta a ei. pacatosului. gandind rasul tatalui sau. si nu rapindu-se a pacatuit. Iar eu. pentru pacatele mele cele intru cunostinta facute. pentru patimile pacatului in fiecare zi rugandu-ma. intru care de-a pururea pacatuieste in multe feluri. a murit. Si fii lui Aaron. ca sa izvorasca de-a pururea lacrimi si sa plang totdeauna catre induratul Dumnezeu ca sa trimita darul Sau mie. Deci. care nicidecum nu primesc oblojiri de vindecare.

Intareste sufletul meu pe piatra pocaintei. ci stricata. cand Mantuitorul Hristos zicea ca fatarnic este chipul portului lor. Celui ce toate le vede? Bine mustrandu-se au patimit fariseii. . Biruiasca bunatatea Ta rautatea cea dintru mine. si privesc la invoirea mea. petrecerea mea cea mai dintai nicidecum uitand-o? Sau cum ma voi dezbraca de omul cel vechi care se strica. celui ce pe jos ma tarasc. Pleaca-Te. Misc mana mea. Biruiasca lumina darului Tau intunericul cel dintru mine. dar nu ma sarguiesc catre placerea de Dumnezeu. nu pentru dreptatile mele. ca nu lepezi cererea celor ce se pocaiesc intru adevar. si suflet intru pacate intinat. si inima nu curata. Dumnezeule. Tinde-mi mie mana de ajutor. ca nu am nici o bunatate. ma ingretosez si aspra mi se pare mie ca este mustrarea. Auzi-ma pe mine pentru bunatatea Ta si sa nu lepezi cererea mea. strain fiind de faptele bune si cele impotrivnice facand inaintea lui Dumnezeu. fiindca sarcina pacatelor mele prea m-a ingreuiat si obiceiul cel rau ma opreste si ma tine pe mine. dar degrab ma ingretosez. Mi se va descoperi chipul portului si se vor arata viermii mei. nu pot. Catre slavoslovie sunt iubitor de osteneala. Un ceas ma pocaiesc si doua Te intarat. Iar pocainta mea nu este curata.Iau in minte fapta mea. poftele amagirii celei mai dinainte nelepadandule? Vai mie. Ma rog sa ma izbavesc si postind ma stramtorez. Doamne. dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale! Gura nevrednica striga catre Tine. si puterea faptei noastre vor socoti-o. ci pentru indurarile Tale si pentru multa si negraita bunatatea Ta. Stapane. si voi dezveli fata spoielii si vor vedea cei ce sunt de fata fatarnicia mormantului. Vad. Doamne. si vor privi asemanarea cea fariseiasca. insa de oarecare sila ma impiedic. si aratat voi zice ca este dreapta. Bunule Doamne. Sarguitor sunt. Si. pentru ca aici nu se face aratata. Intareste inima mea intru frica Ta. Si mie inca de multe ori mi se intimpla atata nelesnire si greutate ca. Pentru ce ma amageste chipul portului meu. focul o va lamuri la Judecata. cum voi suferi mustrarile lucrurilor mele celor necuvioase si ale gandurilor! Miluieste-ma. si astept hotararea dreptatii. Cum voi indrazni sa cer lasare pentru pacatele mele cele mai dinainte. Amar este adevarul celor ce se sarguiesc sa il tainuiasca. Voie buna am. si ca intr-o negura umblu si intru mult intuneric. caci voind a ma scula. dupa cum zice Apostolul. si ca un slabanog sunt. de constiinta mea mustrandu-ma.

si Tie slava. Amin! Sfantul Efrem Sirul Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul care se rosteste in Sfantul si Marele Post Doamne si Stapanul vietii mele. sluga Ta. Sa nu-mi spui mie: «Amin zic tie. Asa. Doamne. al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie. . Cela ce ai stapanire peste viata si peste moarte. Iar duhul curatiei. Doamne Imparate. si inchinaciune iti inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. de tot pacatul mai inainte de sfarsit si-mi daruieste mie. acum si pururea si in vecii vecilor. Iubitorule de oameni. nu te stiu pe tine!» Mantuieste. al gandului smerit. si multumita.Ridica de a doua oara madularele mele. mai mult decat tot omul. ca nu desavarsit sa ma surpe pe mine impotrivnicul. duhul trandaviei. in dar mantuieste-ma cu darul Tau. daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sä nu osandesc pe fratele meu. cand va tremura tot sufletul de slava Ta cea infricosatoare. Ca binecuvantat esti Tu in vecii vecilor. ca milostiv si iubitor de oameni Dumnezeu esti. pe care le-a frant pacatul si lumineaza inima mea. si acolo voi fi mantuit prin acoperamantul mainii Tale celei atotputernice. Izbaveste-ma pe mine de tot lucrul rau. al grijii de multe. Caci Tu ai zis. ca sa pot plati de aici din cele multe inscrisuri ale mele macar putine invinuiri. Doamne. Cel unul nascut. intru toata viata mea aceasta putina sa izvorasc lacrimi din inima spre curatirea intinaciunilor mele celor sufletesti. Amin. Stapane: «Cereti si se va da voua!» Curata-ma. Asa. al rabdarii si al dragostei daruieste-mi-l mie. pe care a intunecat-o pofta cea rea. din moarte sufletul necajit. Pacatos sunt eu. Fiul lui Dumnezeu. auzi-ma si primeste cererea pacatosului si nevrednicului robului Tau. Sa nu-ti intorci fata Ta de la mine. Stapane.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful