Denggi di Malaysia

Denggi di Malaysia status terkini
Kematian denggi sehingga 17/3/2010 meningkat naik kepada 38 orang. Petikan dari Utusan Malaysia online 17/3/2010,6:54 petang melapurkan 4 kematian dari 7 hingga 13 mac. Jumlah kes menurun 3 peratus daripada 1039 miggu sebelumnya. 3 kematian di Selangor dan satu di Kelantan. Kesemua kes ini disebabkan oleh "Sindrom kejutan denggi" Ketua Pengarah kesihatan merumuskan denggi tidak dapat dikawal kerana: Ketidak perihatinan masyarakat setempat dikawasan "panas" tentang tempat pembiakan aedes. 1. Orang ramai kurang berkerjasama melupuskan tempat pembiakan aedes 2. Kelewatan menerima rawatan 3. Kelewatan para pengamal perubatan melapurkan kes-kes denggi yang disyaki.

Denggi di Malaysia-situasi semasa
KENYATAAN AKHBAR KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA SITUASI SEMASA DEMAM DENGGI DI MALAYSIA Bagi Minggu 14/2010 (4 hingga 10 April 2010) Bagi tempoh antara 4 hingga 10 April 2010, sejumlah 886 kes demam denggi telah dilaporkan di seluruh negara, meningkat sebanyak 63 kes (8%) berbanding dengan 823 kes pada minggu sebelumnya. 10 negeri menunjukkan peningkatan kes iaitu Selangor (35 kes), WP Kuala Lumpur/Putrajaya dan Kedah masing-masing (12 kes), Perak (9 kes), Pahang (5 kes), Perlis (4 kes), Terengganu (2 kes), manakala N.Sembilan, Melaka dan Sabah masing-masing (1 kes) Jumlah terkumpul kes yang dilaporkan bagi tahun ini adalah 13,866 kes dengan 47 kematian berbanding 15,825 kes dengan 39 kematian bagi tempoh yang sama tahun lepas. Walaupun kes menurun sebanyak 12%, tetapi bilangan kematian pada tahun ini meningkat sebanyak 21%. Dua (2) kematian yang dilaporkan pada minggu lepas adalah dari Perak dan Kedah, disebabkan oleh Demam Denggi Berdarah dan komplikasi Dengue Shock Syndrome. Kedua-dua kes kematian terjadi samada di kawasan wabak atau di kawasan yang berisiko untuk jangkitan denggi kerana mempunyai kadar pembiakan Aedes yang tinggi iaitu 2.1%. Sepanjang minggu lepas, terdapat 41 kawasan ³hot spot´ yang masih aktif, berbanding 49 lokaliti ³hot spot´ pada minggu sebelumnya, melibatkan negeri-negeri seperti Selangor, WP Kuala Lumpur, Johor dan Pahang. Daripada jumlah tersebut, 18 kawasan masih mempunyai kadar pembiakan Aedes yang tinggi dan hanya 6 (15%) dari kawasan ³hot spot´ sahaja yang telah mengadakan aktiviti gotong-royong. Ini menunjukkan masyarakat masih tidak prihatin akan akan masalah denggi di kawasan masing-masing dan tidak mengambil berat soal kebersihan kawasan persekitaran kediaman mereka.

Datuk Dr. Hilir Perak. Kampung Larut Tin (Taiping) dan Taman Bunga Raya (Tapah). daerah yang paling tinggi ialah Kinta iaitu 19 kes manakala Kuala Kangsar. Menurut beliau. Menurut Hang Soon. pihaknya masih menunggu laporan penuh dari Jabatan Kesihatan Negeri. Kerajaan Tempatan. musim hujan dan panas sekarang dikenal pasti sebagai punca pembiakan nyamuk iaitu pembawa wabak demam denggi yang dikategorikan sebagai penyakit membawa maut. "Jika ada tanda-tanda kemungkinan berlakunya wabak tersebut di tempat masing-masing. pemantauan berterusan akan ditingkatkan di beberapa kawasan yang dikenal pasti menjadi daerah paling tinggi berlakunya demam denggi. Hal Ehwal Pengguna. setakat 4 hingga 10 April lalu terdapat 49 kes denggi di negeri ini." katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. Sementara itu. Pengangkutan dan Hal Ehwal Bukan Islam negeri. Beliau berkata.Utusan Malaysia Online 13/04/2010 Perak tingkatkan pemantauan elak penularan wabak denggi IPOH 12 April . Jelasnya. Alam Sekitar. tiga daerah yang disifatkannya sebagai daerah panas wabak tersebut ialah Kampung Baru Tanah Hitam di daerah Kinta. Larut Matang dan Selama masing-masing 6 kes.Kerajaan negeri akan meningkatkan pengawasan bagi mengelakkan penularan wabak denggi di negeri ini berikutan satu kes kematian di daerah Batang Padang minggu lalu. walaupun kes demam denggi di negeri ini menunjukkan tanda-tanda penurunan. ditanya mengenai kes kematian di daerah Batang Padang minggu lalu jelas beliau. "Saya nasihatkan orang ramai supaya sentiasa peka dan mematuhi arahan Jabatan Kesihatan negeri untuk menghapuskan tempat pembiakan nyamuk bagi mengelakkan demam denggi. laporkan segera kepada pihak berwajib . Mah Hang Soon berkata. . namun orang ramai diingatkan supaya terus menjaga kebersihan di sekitar rumah mereka. Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan. Katanya.

katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita di sini Rabu bagi mengulas laporan sebuah akhbar berbahasa Cina semalam yang melaporkan Pulau Pinang masih mencatatkan jumlah kes demam denggi yang tinggi untuk tahun ini. 24 Mac (Bernama) -. Katanya kerajaan negeri sedang berusaha untuk menurunkan jumlah kes denggi dengan melaksanakan pelbagai program untuk menghapuskan tempat pembiakan Aedes termasuk di rumah kosong yang terbiar. 2010 17:35 PM Kes Demam Denggi Di Pulau Pinang Semakin Menurun PULAU PINANG.24 Mac.BERNAMA . Kebajikan. -. Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar negeri Phee Boon Poh.Kes demam denggi di Pulau Pinang bagi tempoh tiga bulan pertama tahun ini telah mencatatkan penurunan dengan merekodkan 262 kes berbanding 609 kes bagi tempoh yang sama tahun lepas. Beliau berkata kerajaan negeri dengan kerjasama Menteri Kesihatan telah berjaya mengurangkan jumlah kes demam denggi di negeri ini melalui program-program kesedaran dan gotong-royong di kawasan yang dikenal pasti menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes. kata Exco Kesihatan.

886 kes demam denggi dilaporkan di seluruh negara dengan peningkatan sebanyak 63 kes berbanding 823 kes pada minggu sebelumnya.866 kes dengan 47 kematian berbanding 15.30 petang semalam. Putrajaya dan Kedah masing-masing (12 kes). Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. tiga kes berlaku di Johor dan satu kes masing-masing di Pahang. Melaka dan Sabah (1 kes). mengenai situasi semasa demam denggi dan chikungunya bagi tempoh 4 hingga 10 April. Terengganu (2 kes) manakala Negeri Sembilan." katanya. Negeri Sembilan (13) dan Melaka (4) manakala di Kuala Lumpur seorang ditahan di hospital.Sebanyak tujuh kejadian kluster penyakit serupa influenza (ILI) dilaporkan berlaku di lima buah negeri sehingga pukul 8 pagi ini. Ismail menambah. Kuala Lumpur. ''Daripada jumlah itu. Ismail berkata. Perak (9 kes). Pahang (5 kes). 10 negeri menunjukkan peningkatan iaitu Selangor (35 kes). penjaga." katanya dalam kenyataan akhbar di sini hari ini. 58 kes disahkan positif influenza A (H1N1) manakala enam kes dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU). Ketua Pengarah Kesihatan. sepanjang minggu lalu terdapat 41 kawasan panas yang masih aktif berbanding 49 kawasan panas pada minggu sebelumnya iaitu melibatkan negeri Selangor. memandangkan terdapat laporan kluster ILI melibatkan sekolah dan institusi. jumlah kes terkumpul yang dilaporkan bagi tahun ini adalah 13. . Katanya. Sementara itu. daripada lima negeri itu. beliau berkata. Tambah beliau. Johor dan Pahang. "Dua kematian yang dilaporkan pada minggu lalu adalah dari Perak dan Kedah disebabkan demam denggi berdarah dan komplikasi sindrom kejutan denggi.Utusan Malaysia Online ARKIB : 15/04/2010 Tujuh kes kluster ILI terbaru Oleh Muzdalifah Mustapha pengarang@utusan. Menurutnya. Perlis (4 kes). ''Selain itu. pihaknya memohon kerjasama daripada para ibu bapa. Ismail Merican berkata. Mohd. Kuala Lumpur. jumlah terkumpul kes ILI yang masih dirawat di dalam wad seluruh negara adalah 529 kes. pihak sekolah dan pihak institusi mengambil langkah berjaga-jaga.my KUALA LUMPUR 14 April . Tan Sri Dr. Melaka dan Negeri Sembilan.com. Pahang (39). sehingga pukul 5. Johor mencatatkan sembilan orang dengan gejala ILI dirawat sebagai pesakit luar.825 kes dengan 39 kematian bagi tempoh yang sama pada tahun lalu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful