La motoarele de putere relativ mica se utilizeaza de obicei reostate de pornire cu variatie continua.

Pentru motoarele de putere medie si mare se utilizeaza reostate cu La motorul de curent continuu, de regula inductorul este variatie in trepte. Pornirea fara reostat de pornire a motoarelor de curent stator, iar indusul rotor. continuu este permisa numai la puteri mici sub un kW. Circuitul magnetic al masinii este format din jugul Motoarele de curent continuu prezinta in privinta statoric masiv sau lamelat (din tole), poli principali lamelati reglajului de viteza atat manual cat si automat, avantaje nete pe care se gasesc bobinele infasurari inductoare si miezul fata de motoarele de curent alternativ, privind limitele de magnetic lamelat al rotorului in crestaturile caruia este infasurarea indusa. Motoarele mai mari, pentru inbunatatirea reglaj si economicitatea reglajului care se realizeaza prin functionarii lor, sunt prevazute cu poli auxiliari, numiti si de doua metode: - Variatia tensiunii la bornele motorului comutatie care au o infasurare proprie. care se realizeaza prin intercalarea intre In motoarele de curent continuu campul inductor este retea si infasurarea motorului a unei produs de infasurarea de excitatie asezata pe polii principali, rezistente variabile. sau de magneti permanenti. - Variatia fluxului de excitatie care conduce Infasurarea indusa de pe rotor este conectata la colector, evident la variatia fluxului rezultat se rolul acestuia este de a redresa curentul alternativ din poate realiza prin variatia curentului de infasurarea indusa pentru a da in circuitul exterior curent excitatie cu ajutorul unui reostat. continuu. Infasurarea de excitatie a motoarelor de curent continuu poate fi alimentata de la surse exterioare masinii cand se spune ca masina are excitatia separata, sau chiar de la Pornirea motorului de masina cand se spune ca masina este autoexcitata. Masinile cu autoexcitatie pot avea infasurarile de excitatie conectate curent continuu în func ie de in derivatie, serie si mixta. MOTORUL DE CURENT CONTINUU

timp

Domenii de utilizare Motoarele de curent continuu se folosesc in diferite sisteme de actionare electrica cu turatie variabila si cuplu mare la pornire (laminoare, masini unelte, masini de extractie miniera, electrocar, tranvai si locomotive electrice)

PORNIREA MOTOARELOR DE CURENT CONTINUU

Motoarele de curent continuu au in momentul pornirii un curent deosebit de mare in raport cu curentul nominal. Socul de curent din momentul pornirii este periculos, desi este de scurta durata, acest soc este periculos uneori pentru reteaua electrica care nu poate sa suporte si este totdeauna periculos pentru motorul insusi. Socul de cuplu este la randul lui periculos, fiindca el este preluat de catre elementele cinematice intermediare dintre motor si instalatia antrenata. Pentru a evita aceste neplaceri se utilizeaza reostate speciale de pornire conectate in serie cu motorul, care au o rezistenta variabila in trepte sau continuu, in asa fel incat socul de curent la pornire sa fie micsorat la o valoare acceptabila atat pentru comutatie cat si pentru obtinerea cuplului de pornire. Aceasta rezistenta se micsoreaza treptat pana la 0, dupa ce motorul sa pus in miscare si pe masura ce el se accelereaza, curentul scade.

iar circuitul de comand se va alimenta în c.a. K3 ² întreruptoare monopolare V1.a. circuitul C3 ² d va lipsi.G ² ma ini de curent continuu cu excita ie independent Rc1. Ae2.c se vor folosi contactoare de c.c.5 ori curentul nominal In. V2 ² voltmetre de curent continuu R1 ² reostat de pornire Rf ² rezisten de frânare (reostat) Rs ² reostat de sarcin OBSERVA IE: La motoarele de curent continuu. A1. Dac se folose te un releu de timp care se cupleaz pe contactor. la tensiunea de 24V. deoarece ² în caz contrar ² comuta ia s-ar înr ut i foarte mult.m.Ia = Ra. în care Ip este curentul Ia din indus în momentul pornirii. (M) Contactoare (C. curentul din indus. Ia nu trebuie s dep easc de 2 « 2. nici chiar un timp scurt.e.Ip. Ke2 ² întreruptoare bipolare K1 ² comutator cu dou pozi ii K2. A2 ² ampermetre de curent continuu Ke1.Aparate necesare y y y y y y y Ma in de c. Multimetru OBSERVA IE: Sunt necesare dou contactoare: unul de cuplare C i unul de accelerare A i un releu de timp reglabil d. E=0. Dac nu exist contactoare de c. b1) Surs de curent continuu. t. A) Reostat de pornire (R) Releu de timp (d) Buton de pornire ²oprire (b2. Rc2 ² reostate de câmp (pentru circuitul de excita ie) Ae1. deci rela ia U = E + Ra. Aparate necesare M. 220V sau 380V în func ie de tensiunea nominal a contactorului. Din rela ia precedent se deduce curentul de pornire Ip: Pornirea în gol a motorului de curent continuu cu excita ie separat A A K 2 R s K F K 1 2 1 V V + _ F G R A M R Ip ! R A R U Ra K K .Ia devine: U = Ra. când n=0. La pornire.

prin alegerea convenabil a lui Rp: Ip ! a  ! (2..5) I n p . Reducerea curentului de pornire se poate face: y prin reducerea tensiunii aplicate U.Acest curent dep e te de 20«50 de ori curentul nominal. deci nu este admisibil pentru un motor i nici pentru re eaua care alimenteaz motorul. y prin introducerea în circuitul principal al motorului a reostatului de pornire Rp. Curentul de pornire devine.2..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful