BP = Brand Problem

Vandaag stond op NU.nl het volgende bericht: “BP zet nu alles op alles” . In dit bericht stond de melding dat BP alle middelen in de strijd gaat gooien om het lek en de gevolgen daarvan voor de Golf van Mexico op te ruimen. In het volgende rijtje op NU.nl is duidelijk dat BP nogal vaak negatief in het nieuws is. BP heeft als ”Brand” (merk, service, bedrijf) niet alleen een probleem in de Golf van Mexico, maar in de hele wereld. Uitingen in de Social Media en op internet hebben de laatste maanden voor imagoschade voor BP gezorgd. Het imago van BP heeft bijvoorbeeld in Sociale netwerken grote klappen gekregen. Ik wil in deze blog een aantal voorbeelden laten zien van deze uitingen op Sociale netwerken. Deze voorbeelden maken ook direct duidelijk wat de invloed van Social Media voor een bedrijf kan betekenen. Twitter: BP zelf heeft het volgende twitter account: twitter.com/bp_america . Op dit account is BP duidelijk bezig om naast de olieravage ook haar eigen imago weer schoon te krijgen. Met tweets over het betalen van miljoenen wil men duidelijk maken dat BP zich verantwoordelijk voelt voor de schade:

Het aantal volgers (followers) van dit door BP zelf aangemaakte account staat op dit moment op 12,513 mensen. Naast de officiële BP-account op twitter bestaat er ook het volgende adres: twitter.com/bpglobalpr. Dit account is aangemaakt door een individu die op sarcastische wijze over BP twittert. Het aantal volgers van dit account is 144,024, dus iets groter dan het aantal van BP zelf.

De kans is groot dat veel mensen beide twitteradressen volgen. Wat de officiële BPtwitter ook schrijft, BPglobalPR twittert direct een sarcastische opmerking. Ter informatie: Tony Hayward is de grote baas van BP. Er bestaat een mogelijkheid om een “fake” account van twitter te laten verwijderen. BP weet blijkbaar uit ervaring met andere Social Media cases dat het laten verwijderen van BPGlobalPR tot nog meer schade zal leiden. Op Mashable (dé Social Media site in de wereld) staat sinds gister te lezen dat BP aan BPGlobalPR gevraagd heeft om duidelijk te maken dat dit account niets met PB van doen heeft. BP heeft meer dan genoeg van de tweets van dit adres. De zogenaamde “Bio” van dit account meldt nu : “We are not associated with Beyond Petroleum, the company that has been destroying the Gulf of Mexico for 52 days.” In

plaats van de tekst die daar eerst stond: “get BP’s message and mission statement out into the twitterverse!” Greenpeace: BP is (natuurlijk) een makkelijk doelwit voor Greenpeace. Greenpeace heeft met de Nestle-case al laten zien dat ze weten hoe Social Media in te zetten voor je boodschap. Greenpeace heeft een prijsvraag uitgeschreven om een nieuw logo voor BP te ontwerpen met de titel: “How would you rebrand BP?” Een paar jaar geleden heeft BP de term “beyond petroleum” bedacht, nu vraagt Greenpeace aan ons om een nieuwe term en dito logo te verzinnen. De inzendingen komen op het openbare Sociale netwerk Flickr te staan. Duidelijk is dat BP een imagoprobleem heeft, enige voorbeelden: BP = Big Problem, Burst Pipes, Broken Pipes en Beyond Pollution. Hot op internet: Op Ellerdale is te zien wat de meest besproken onderwerpen op het internet zijn. Zoals je kan zien staat BP hoog op deze lijst. Dat Barack Obama en BP een plek delen is erg logisch. Deze twee hebben veel met elkaar te maken binnen de gesprekken die op internet plaats vinden. Ellerdale laat helaas niet zien of de onderwerpen negatief of positief worden besproken. Je kunt wel raden hoe er over BP gesproken wordt. Nog een paar voorbeelden: Op de site van Gizmo (een populaire gadgetsite) worden ook zeer creatieve inzendingen geplaatst met BP als onderwerp. Zo staat hier dat BP na alle vissen nu ook Mario Bros (een computerspel) dood zal maken. Op de site staan bijvoorbeeld ook filmpjes die verwijzen naar de problemen die BP heeft veroorzaakt. De site Alltop is een verzamelplaats van nieuws wat op internet geplaatst wordt. Op deze site staat BP ook duidelijk op alle lijstjes. Het twitter-account dat aan deze site gekoppeld is heeft 242,099 volgers. De tweets van @GuyKawasaki bevatten vaak foto’s die een relatie hebben met BP. Het aantal tweets van GuyKawasaki is groot, met een hoog Retweet gehalte (doorsturen van berichten binnen twitter). Redden wat er te redden valt: Een laatste actie van BP om de schade te beperken is in een poging alle zoektermen binnen Google en Bing op te kopen. Wie nu woorden als ‘oil spill' intypt, wordt doorgestuurd naar gesponsorde links. Of deze actie van BP het imago weer zal reden is de vraag. BP kan beter zijn energie en geld in het milieu rond de Golf van Mexico steken. Ze hebben meer kans hun imago schoon te krijgen als ze zich richten op het het schoon maken van de Golf.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful