Slefuire cu prag

Slefuire cu prag

Preparatie cu prag pe dinte din grupul frontal

Cu o freza diamantata cap semirotund, cu diametru la varf 0.8-1 mm se realizeaza un sanfren supragingival(cca. 0.5 mm deasupra gingiei), adancimea acestuia fiind jumatate din grosimea frezei( deci 0.4-0.5 mm).

Cu aceeasi freza se reduce inaltimea dintelui cu cca. 2 mm.

Cu o freza pentru santuri calibrate se traseaza santuri pe fata vestibulara. Adincimea acestora va fi de 0.6-0.8 mm, corespunzator diferentei pe raza dintre axul frezei si discurile de diamant.

Cu o freza diamantata ovala se realizeaza geometria cingulara. functie de dimensiunea dintelui. Cu aceeasi freza se realizeaza pragul.ceea ce impune insa devitalizarea dintelui. se procedeaza la armarea cu pivot de titan sau fibra de carbon. pe tot conturul dintelui. . aceasta decizie ar trebui luata inainte de inceperea slefuirii. la nivel gingival. Distanta dintre prag si concavitate pe fata orala este de 1-2 mm.Cu ajutorul frezei folosite in fazele 1 si 2 se indeparteaza din fata vestibulara pana cand se ajunge la fundul santului calibrat situat superior ( cel dinspre incizal). se observa angulatia in plan sagital pe care o prezinta fata vestibulara dupa aceasta faza de slefuire.Nota: Daca se considera ca rezistenta mecanica a tesutului dur ramas este insuficienta.

Sensul corect de inaintare la prepararea pragului. diametru 0. . Unghiul recomandat:90-120-135 grade.Se procedeaza la retractia gingivala cu snur( preferabil impregnat) pentru a putea realiza infundarea subgingivala a pragului. Infundarea pragului se face cu o freza de infundat prag sau cu o freza cilindrica diamantata.9-1 mm.

Preparatie cu prag pe premolari Contururile fetelor aproximala.Angulatia pragului se realizeaza treptat. respectiv vestibulara. Dimensiunile corecte de slefuire ( pot fi usor mai mici in cazul centralilor inferiori). . .

. Cu o freza ovala se reduce inaltimea preparatiei.9-1mm).Deretentivizarea. Reducerea inaltimii cuspidului vestibular. separatia si realizarea pragurilor la nivel gingival( 0. Se realizeaza doua fosete ca in figura.

Preparatie cu prag pe molari Contururile fetelor aproximala.Dimensiunile corecte ale preparatiei ( vedere dinspre mezial). . Dimensiunile corecte ale preparatiei ( vedere dinspre vestibular). Cu aceasta ocazie se reduce si inaltimea preparatiei. respectiv vestibulara. Dupa realizarea pragului( de preferat la nivel gingival) se obtine un sant cu directie meziodistala.

Santul mentionat trebuie sa corespunda in ocluzie cu cuspidul( cuspizii) dintelui antagonist. respectiv vestibulara. Vedere dinspre aproximal(sus) si dinspre vestibular( jos). Dimensiunile corecte ale preparatiei. Se rotunjesc muchiile ascutite si se accentueaza santurile dintre cuspizii din fata orala. .

lasand intact punctul de contact. . si a fetelor aproximale in jumatatea lor vestibulara. Frezarea portiunii din fata vestibulara pana la baza santurilor si trasarea santurilor calibrate pe treimea medie.4 mm intre ax si discul diamantat.Fatete integral ceramice Trasare santurilor calibrate in 1/3 incizala cu o freza ce are diferentza pe raza de 0. Frezarea portiunii medii si de colet a fetei vestibulare.

vedere dinspre planul de ocluzie: sus = punctul de contact dintre doua fatete vecine se realizeaza in dentina. proteza provizorie impiedica migrarea verticala a dintelui.Reducerea inaltimii muchiei incizale.ro/blog/slefuire-cu-prag-67. la un interval de cateva zile.doctorsavu. jos = punctul de contact intre doua fatete vecine se realizeaza in portelan. Orice slefuire trebuie facuta cu snur de retractie. .html Medicul dentist nu trebuie sa realizeze o slefuire cu prag fara snur de retractie. Nota: punctul de contact cu dintii vecini nefrezati se realizeaza de preferat in dentina Bibliografie: http://www. medicul sa poata lua amprenta. Nu in ultimul rand. Apoi trebuie acordata mare atentie protezarii provizorii pentru conformarea gingiei astfel incat. Variante de frezare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful