1.

0

PENGENALAN

Memang telah di ketahui umum bahawa masalah homoseksual yang berkaitan dengan gay telah banyak menular dalam masyarakat dunia kita kini amnya. Masalah ini telah mengundang pelbagai pandangan dan spekulasinya terhadap kesan-kesan yang bakal di terima nanti. Pandangan yang paling jelas adalah dari sudut nilai moral iaitu ia boleh memusnahkan kekuatan moral masyarakat. Ini kerana dipercayai aktiviti sedemikian mencacatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat kita dan penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabii. Selain itu, homoseksual juga sedikit sebanyak akan mencerminkan kemunduran masyarakat kita apabila masyarakat menjadi terlalu terbuka, segala perbuatan yang di luar tabii manusia akan timbul dan ini menjadi faktor penggalak pada keruntuhan sahsiah masyarakat yang semakin meruncing kini. Ini mungkin juga di sebabkan peredaran masa dan manusia yang sudah semakin maju dari segi ekonomi mahupun dari sudut teknologi. Masyarakat menjadi terlalu terbuka dan mungkin pada anggapan mereka masalah homoseksual ini adalah suatu perkara yang biasa dan sudah menjadi norma dalam masyarakat. Oleh sebab itu, mungkin kurang perhatian dari masyarakat diberikan terhadap masalah ini, ia menjadi semakin menular dan merebak bagaikan penyakit dalam masyarakat.

Homoseksual juga boleh mengurangkan populasi natural dalam masyarakat. Apabila perkara seperti ini terjadi, dengan lebih luas dan melebar, maka dunia akan mengalami masalah populasi yang semakin meruncing. Populasi dalam masyarakat tidak lagi dapat dikembangkan kerana wujudnya hal sebegini. Golongan ini juga bertanggungjawab terhadap gejala kurang sihat dan kepelbagaian masalah kesihatan seperti AIDS dan STD. Sifat diskriminasi juga berlaku terhadap golongan ini di mana mereka sering dianaktirikan dalam pelbagai aspek contohnya dalam budaya kita seperti kegiatan harian (walaupun sama seperti orang lain) tidak dapat diterima oleh masyarakat. Dari aspek sosial mereka dianggap sebagai ‘orang asing’ dan tidak mendapat layanan seperti orang lain serta sering dilihat sebagai ‘pelik’ dan tidak dapat diterima dalam kegiatan luar.

1

2.0

DEFINISI KONSEP

Seksual adalah sesuatu yang berkaitan seks atau melibatkan hubungan kelamin. Perkataan homoseksual pula boleh diterjemahkan sebagai “sama gender” yang merupakan gabungan perkataan Yunani iaitu homo yang bererti “sama” dan perkataan asas Latin sex- bererti “seks”. Istilah homoseksual pertama kali diterbitkan secara bercetak dalam pamplet Jerman yang diterbitkan pada 1869 ditulis oleh penulis KarlMaria Kertbeny, kelahiran Austria. Selain itu, ada juga pendapat mengatakan homoseksualiti berasal daripada bahasa Greek iaitu “homo” yang bermaksud kesamaan, manakala “sexual” pula yang merujuk kepada hubungan yang melibatkan tubuh badan. Justeru, perkataan homoseksualiti memberi pengertian “kesamaan tubuh badan”. Homoseksualiti merupakan konsep yang menjurus secara langsung kepada kedua-dua jantina. Dalam bahasa persuratan dan pertuturan seharian, lelaki homoseksual disebut sebagai “gay” dan dalam kalangan perempuan dikenali sebagai “lesbian”. Perkataan “gay” juga digunakan bagi kedua-dua jantina terutama dalam bahasa Inggeris. 2.1 Apa Itu Homoseksual, Heteroseksual, Dan Biseksual?

Orientasi seks manusia boleh diklasifikasikan kepada tiga kategori iaitu heteroseksual, homoseksual dan juga biseksual. Homoseksual adalah orientasi seks di mana manusia tertarik kepada kaum yang sejenisnya (lelaki sesama lelaki atau wanita sesama wanita). Orientasi heteroseksual pula adalah manusia tersebut tertarik kepada kaum yang berlainan daripadanya, ia adalah orientasi yang diterima oleh sejagat dan dianggap normal (lelaki dan wanita), manakala orientasi biseksual pula adalah manusia tersebut, tertarik pada kedua-dua jenis kelamin (tertarik sama ada kepada lelaki atau wanita). Orang-orang yang dianggap homoseksual disebut gay (lelaki) atau lesbian (wanita). 2.2 Jenis-Jenis Homoseksual

Menurut Yang Mulia Raja Kamariah Raja Khalid, Ketua Bahagian Perkhidmatan Psikologi, Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia, homoseksual boleh di kategorikan kepada beberapa jenis iaitu Homoseksual Terangan (Blatant Homosexual) di mana golongan ini adalah jenis homoseksual yang sejati. Mereka secara terbuka dan terang-

2

termasuklah antara gay dan lesbian. Jenis yang terakhir adalah Homoseksual Selesa (Adjusted Homosexual) iaitu Golongan ini lebih terang-terangan hidup di antara sesama kaum minoritinya dan dengan mudah menyesuaikan dirinya. Keduanya adalah Homoseksual Terdesak (Desperate Homosexual) iaitu golongan yang biasanya sudah bernikah tetapi tetap menjalani kehidupan homoseksual secara bersembunyi dari pengetahuan pasangan. namun tiada siapa yang mengetahui kegiatan homoseksual mereka kecuali teman-teman rapat mereka.terangan menerima identiti diri sebagai homoseksual. 2. Sesetengah pakar mempercayai bahawa wabak AIDS dalam kalangan homoseksual adalah punca riwayat yang dikisahkan dalam kitab agama Ibrahim dan sebagai cara membanteras 3 . dan selalunya sudah bernikah. bersedia untuk mempamerkan identiti homoseksual pada masyarakat serta melakukan kegiatan homoseksual. asrama dan sebagainya. Ramai kaum homoseksual ini hidup dalam tingkat keintiman yang lebih tinggi daripada heteroseksual. Selalunya ia berlaku kepada mereka yang sudah bernikah namun mereka merasa seronok untuk melalukan hubungan sejenis dan berlawanan seks. Biseksual juga boleh dikatakan sebahagian daripada orientasi homoseksual kerana mereka yang berorientasikan biseksual ini juga melibatkan diri dalam aktiviti homoseksual dan juga heteroseksual. Jenis yang berikutnya adalah Homoseksual Berkeadaan (Situational Homosexual) iaitu seseorang yang berada pada sesuatu keadaan sehingga individu itu bertingkah laku homoseks seperti keadaan di dalam penjara. Tetapi setelah mereka keluar daripada keadaan itu.3 Maksud Gay Dan Sejarah Gay Gay bermaksud komuniti lelaki yang meminati lelaki dan tidak mempunyai perasaan terhadap golongan wanita walaupun wanita tersebut cantik dan bergaya. ia juga mirip kepada Homoseksual Sulit (Secret Homosexual) iaitu mereka yang terdiri daripada golongan kelas pertengahan. selalunya mereka akan kembali menjadi heteroseksual dan tidak lagi mengamalkan orientasi homoseksual.

Kertbeny. seorang dokter Jerman-Hongaria.s. Homoseksual dikatakan bermula dari zaman Nabi Luth a. “Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). terutamanya pada abad ke 20. di mana kaum waria dan gay melawan polisi yang digubal khas untuk sebuah bar bernama Stonewall Inn.” Ini membuktikan bahawa sejak awal sejarah manusia lagi telah berlaku penyeberangan gender mahupun menjalin hubungan erotik romantik atau hubungan ritual dengan sesama gender atau antara penyeberang gender dan gender yang ada dalam masyarakat. hubungan ini berlangsung seperti juga dengan hubungan perkahwinan atau sebelumnya. 1920-an: Komuniti homoseks mula muncul di kota-kota besar Hindia Belanda. Ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: `Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji. Surah al-Araf (7). bermaksud. Ayat 80 dan 81. bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas. Berikut adalah kronologi homoseksual gay: 1869: Dr K. yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dan meninggalkan perempuan. berlaku Huru-Hara Stonewall.M. perkahwinan dan percintaan antara sesama jantina berlaku. Jun-1969: Di New York. ia menjadi satu hukum keagamaan yang kekal sehingga kini. dipercayai kesemua pesakit AIDS dan pelaku homoseksual telah dihukum bunuh ketika itu.wabak tersebut. Amerika Syarikat. Dalam kebanyakan hal. Homoseks eksklusif (gay/lesbian) berkembang dengan meluas dalam zaman moden. yang mana ketika itu gejala seks. 4 . mencipta istilah homo seks dan homoseksualiti.

Kemudiannya didapati bahawa HIV virus penyebab AIDS. Menerbitkan majalah/buku seri GAYa NUSANTARA. Amerika Latin. dan kini ia dirayakan oleh negara-negara lain termasuk di Israel. 1-Mac-1982: Organisasi gay terbuka pertama di Indonesia dan Asia. 5 . Ireland. Jakarta dan tempat-tempat lain. 1981: Sindrom kurang daya tahan penyakit yang kemudiannya dinamakan AIDS ditemui dalam kalangan gay di kota-kota besar Amerika Syarikat. 1978: International Lesbian and Gay Association (OLGA) ditubuhkan di Dublin. 1-Ogos-1987: Kelompok Kerja Lesbian dan Gay Nusantara (KKLGN) kemudian dipendekkan menjadi GAYA NUSANTARA (GN)) didirikan di Pasuruan-Surabaya sebagai penerus Lambda Indonesia. Terbit buletin G: gaya hidup ceria (1982 1984).Peristiwa ini dianggap permulaan pergerakan gay yang terbuka dan militan di Barat. Surabaya. India dan Indonesia. Jepun. Filipina. 1985: Kaum gay di Yogyakarta mendirikan Persaudaraan Gay Yogyakarta (PGY) dengan terbitan Jaka. 1988: Persaudaraan Gay Yogyakarta diteruskan menjadi Indonesian Gay Society (IGS). dengan sekretariat di Solo serta membuat cawangan di Yogyakarta. Lambda Indonesia ditubuhkan. tidak hanya disebarkan melalui hubungan seks anal antara lelaki dengan lelaki sahaja.

Amerika Syarikat. 1990: International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) ditubuhkan di San Francisco. Kairo.-1999: Di International Congress on AIDS in Asia and the Pacific (ICAAP) ke 5 di Kuala 6 . Jun-1999: Gay Pride dirayakan di Surabaya. Austria. kerja sama antara GN. tetapi ditentang oleh negara-negara konservatif. dan ditentang pihak-pihak konservatif. 1996: Partai Rakyat Demokratik (PRD) menjadi partai pertama dalam sejarah Indonesia yang mencantumkan "hak-hak homoseksual dan transeksual" dalam manifestonya. 1994: Afrika Selatan menjadi negara pertama dengan jaminan tiada diskriminasi berdasarkan orientasi seksual dalam UUD-nya dan isu orientasi seksual kembali mewarnai perdebatan pada Konferensi Internasional Kependudukan dan Pembangunan (ICPD. Okt.1989: Denmark menjadi negara pertama di dunia di mana dua warga yang mempunyai jantina yang sama dapat membuat pendaftaran perkahwinan (registered partnership) dengan hak-hak hampir sama dengan perkahwinan yang biasa. Mesir). termasuk Singapura. Persatuan Waria Kota Surabaya (PERWAKOS) don Pusat Kebudayaan Prancis (CCCL). 1993: Isu orientasi seksual dijadikan agenda di dalam Konferensi PBB mengenai Hak Asasi Manusia di Wina.

Dengan syarat salah seorang daripada pasangan yang berkahwin adalah warga atau penduduk tetap Belanda dan perdebatan tentang orientasi seksual kembali hangat di Konferensi Dunia Melawan Rasisme di Durban.-2003: Pemerintah Kanada dikecam oleh Pengadilan Tinggi Ontario di Toronto ketika menolak pendaftaran perkahwinan antara dua orang yang mempunyai gender yang sama. 7 . tanpa mensyaratkan pasangan warga negara atau penduduk tetap Kanada. DIY. Dalam prosesnya.-2001: Negara Belanda menjadi negara pertama yang mengesahkan perkahwinan untuk semua orang (termasuk gay dan lesbian). waria. Pengambilan keputusan ditunda. Apr. gay. Vatikan mendesak pemerintah-pemerintah Amerika Latin lainnya untuk menentang usul ini. Mar. terbentuk jaringan lesbian. biseks. Afrika Selatan. Apr. Pengadilan Tinggi segera memerintahkan membenarkan pendaftaran sivil perkahwinan homoseks.-2003: Brazil mengusulkan kepada Komisi Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia (HAM) agar orientasi seksual dimasukkan sebagai salah satu aspek HAM. Jun. Malaysia. interseks dan queer seAsia bernama Asia-Pacific Rainbow (APR). diserang oleh sekumpulan lelaki yang menamakan mereka sebagai Gerakan Anti-Maksiat (GAM). Nov.-2000: Kerlap-Kerlip Warna Kedaton 2000. acara pendidikan HIV/AIDS melalui hiburan di Kaliurang.-2000: IGS mendeklarasikan 1 Mac sebagai Hari Solidariti Lesbian & Gay Nasional.Lumpur.

“bapuk” dan “mak nyah”. “darai”. Terdapat usaha dalam akhbar bahasa Melayu yang melaporkan isu homoseksualiti dengan melazimkan penggunaan perkataan “pondan” sama makna dengan “gay” yang merujuk secara langsung kepada lelaki homoseksual. Homoseksualiti dikatakan “wujud dalam kekaburan”. Kini perkataan “mak nyah” lebih kerap digunakan sebagai alternatif pada perkataan “pondan” yang diterima pakai secara bebas dalam kosa kata perbendaharaan bahasa Melayu moden di Malaysia. Perkataan “pondan” memerihalkan perlakuan lelaki berlagak perempuan dalam pelbagai cara. berdasarkan pola perlakuan yang dilabel sebagai “pondan”. “mak nyah” pula merupakan perkataan yang lebih kontemporari sifatnya. “bapuk”. lebih menjurus kepada sifat lelaki berwatak keperempuanan. lelaki bersifat keperempuanan ini dipanggil “Darai”. Gambaran masyarakat secara umumnya terhadap kelompok homoseksualiti di Malaysia pada tahun sebelum dekad 1990-an. 3. Manakala “bapuk”. Dalam dialek Kedah. “mak nyah” dari satu segi merendahkan atau memandang “serong’” kepada lelaki bergaya perempuan yang dianggap menyimpang dalam masyarakat Melayu di Malaysia. kelihatan sumbang dengan cacat cela dalam latar budaya di Malaysia. Perkataan “mak nyah” dipercayai mula digunakan dalam kalangan masyarakat Melayu Singapura. homoseksualiti bukan isu baru dan bukan juga satu isu lama. Perkataan ini meletakkan status homoseksualiti pada suatu kedudukan yang tidak sesuai.0 FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB GAY 8 . Dari sudut sosiolinguistik perkataan “pondan”.4 Ironi Gay Di Malaysia.2.

faktor genetik dan faktor pengaruh dari barat. Faktor keturunan atau gen. Namun ia tetap tidak menjawab persoalan bagaimana seseorang yang berperwatakan seperti lelaki sejati dan mempunyai ciri-ciri lelaki sejati tetapi masih juga tertarik kepada lelaki yang kelihatan sepertinya. iaitu adanya ketidakseimbangan jumlah hormon pada diri seseorang sejak lahir dan jumlah hormon wanita cenderung lebih besar daripada lelaki. Antara faktor tersebut ialah didikan ibu bapa. Jati diri kewanitaan biasanya lebih kuat. pendedahan yang keterlaluan dengan bahan pornografi sama ada dari video. Pelbagai pendekatan yang digunakan oleh individu yang tidak bertanggungjawab yang mampu menyebabkan manusia terus hanyut di dalam dunia yang tidak bermoral demi keuntungan diri sendiri. sehingga mereka cenderung berkelakuan seperti wanita dan selalu tertarik terhadap aktiviti yang dilakukan wanita sekali gus tertarik kepada lelaki yang tampan. Ramai yang mengakui bahawa didikan ibu bapa. Hal ini dapat mempengaruhi sifat dan perilaku si lelaki tersebut. fungsi. majalah serta internet mendorong mereka untuk melakukan perkara yang sama dan mereka merasa ingin mencuba sesuatu yang baru. Banyak faktor masalah sosial terutamanya masalah homoseksual gay ini berlaku. Faktor semula jadi pula merujuk kepada kesan pengaruh biologikal seperti faktor genetik. dan saiz bahagian otak terhadap punca homoseksualiti namun tidak dapat diterima oleh majoriti masyarakat. struktur.Pada zaman globalisasi kini banyak faktor yang mampu meruntuhkan institusi sosial atau moral manusia dengan sekelip mata sahaja. Ia mungkin berlaku disebabkan oleh didikan dan layanan ibu bapa terhadap anak-anak di masa kecil kerana ke banyakkan ibu bapa di zaman moden ini tidak menerapkan nilai-nilai agama dan nilai-nilai murni pada anak-anak. Bagi pelajar lelaki institusi pengajian tinggi ini. Pengaruh rakan sebaya dan persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina juga menyebabkan terjadinya homoseksual. Banyak perkara yang dahulunya dianggap devian kerana melanggar norma masyarakat tetapi tidak lagi kini kerana menganggap ia perkara normal kerana arus modenisasi. cakera padat. 9 . Homoseksualiti juga dipercayai bermula di sekolah dan institut pengajian tinggi yang berasrama. rakan sebaya dan suasana persekitaran yang bertanggungjawab menyebabkan terjebaknya seseorang itu dalam gejala homoseksualiti. pengaruh rakan-rakan. hormon.

Golongan ini akan merasa diri mereka dihina masyarakat yang menganggap mereka sebagai ‘orang asing’ serta tidak mendapat layanan seperti orang lain dan sering dilihat sebagai ‘pelik’. Penyakit ini mampu memberikan kesan yang besar terhadap hidup mereka serta penyisihan masyarakat akan menyebabkan mereka berasa tersisih dan terpinggir. Pengamalan seksual antara golongan ini menyebabkan mereka perlu lebih berhati-hati dan bertanggungjawab kepada kepelbagaian masalah kesihatan seperti AIDS dan STD. masyarakat mahupun keluarga. Bagi masyarakat Barat. malah beberapa negara Barat seperti Belanda dan Britain mengiktiraf kedudukan lelaki jenis ini.Tidak dapat dinafikan juga bahawa pengaruh budaya barat merupakan salah satu faktor utama yang menyebabkan terjadinya homoseksual atau gay di Malaysia. Ia semakin ketara apabila kajian mendapati 50% rakyat Amerika Syarikat menyatakan bahawa tingkah laku homoseksual adalah sesuatu yang tabii dan bukan pilihan hidup mereka. Malah Penglibatan mereka tidak dapat diterima secara keseluruhan kerana masyarakat merasakan terdapat jurang antara mereka dan orang lain. 10 . Kesan lain daripada aktiviti ini adalah kebarangkalian menghidapi penyakit yang berbahaya. Individu yang mengamalkan cara hidup homoseksual ini mungkin akan menghadapi tekanan dari segi mental dan emosi. tetapi golongan homoseksual sering dijadikan penyebab utama.0 KESAN-KESAN AKTIVITI GAY Aktiviti gay ini banyak memberi kesan tidak kira ke atas individu. Ini akan menyebabkan timbulnya tekanan yang melampau kepada golongan ini dan menyebabkan mereka hanya bergaul bersama rakan-rakan sejenis tanpa mempedulikan keadaan persekitaran.ini akan menyebabkan timbulnya konflik di dalam diri sehingga menyebabkan mereka berasa terasing dan seterusnya tidak dapat kembali menjalani kehidupan yang normal seperti manusia lain. gay bukan sesuatu tingkah laku luar biasa atau devian. Walaupun jangkitan AIDS dan STD disebabkan oleh pelbagai faktor. Budaya barat dianggap sebagai budaya yang berpengaruh dalam kehidupan masa kini. 4.

kisah benar. Ahli keluarga mula berasa malu untuk mengakui salah seorang ahli keluarga mereka berada dalam golongan tersebut. Penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabii. Aktiviti mereka dianggap akan menimbulkan malu kepada keluarga. Walaupun negara kita mempunyai undang-undang sekular dan Islam (Syariah) yang mengharamkan sama sekali perlakuan dan gaya hidup homoseksual. 5. dan luahan hati. Dalam masyarakat Malaysia yang agak “tertutup” tentang seksualiti. kewujudan “gay scene” di negara kita tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan negaranegara yang telah dapat menerima dan menghalalkan homoseksual seperti Thailand dan 11 dibongkar oleh media massa dalam bentuk . Homoseksualiti didedahkan secara ketara oleh media massa pada awal dekad 1990 an sebagai suatu gejala yang lahir daripada kemewahan ekonomi negara. Aktiviti ini diketahui mencatatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat serta budaya masyarakat setempat. Masalah keruntuhan akhlak akan berleluasa menyebabkan negara hilang ketamadunan.0 5.Aktiviti gay ini juga sedikit sebanyak memberi kesan kepada keluarga mereka. segala perbuatan yang di luar tabii manusia akan timbul dan ini menjadi faktor penggalak pada keruntuhan sahsiah masyarakat.1 PERGERAKAN GAY DI NEGARA ISLAM Malaysia Kini isu homoseksualiti menjadi suatu fenomena sosial yang lazim di Malaysia. bahan cerita mengenai homoseksualiti di media massa dikisahkan dengan penuh sensasi. isu homoseksualiti pengakuan. Ia juga mencerminkan kemunduran dan apabila masyarakat menjadi terlalu terbuka. Golongan homoseksual ini juga akan mula membentuk institusi kekeluargaan mereka sendiri dan sekali gus akan memusnahkan populasi semulajadi dalam masyarakat sekali gus ia juga melibatkan masyarakat kerana aktiviti ini memusnahkan kekuatan moral. Ini menyebabkan ikatan kekeluargaan menjadi longgar dan akan menimbulkan unsur-unsur negatif yang akan disalurkan dalam jiwa golongan homoseksual ini. Dengan motif untuk mendapatkan keuntungan.

Tidak pernah ada tindakan untuk mengharamkan premis-premis perniagaan ini kerana secara undang-undangnya perniagaan kelab hiburan ini adalah suatu yang sah.Belanda. Kemudian. sekitar tahun 90-an kawasan tempat letak kereta berhampiran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur yang lebih dikenali sebagai “Jurassic Park” dalam kalangan gay dan kini beralih kepada Taman Tasik Permaisuri yang juga di kenali sebagai “Lost World” dan taman di Kelana Jaya berhampiran Stadium Petaling 12 . Pada hari ini terdapat lebih daripada 10 kelab hiburan gay di Kuala Lumpur yang merupakan kelab hiburan bagi golongan gay yang bukan saja menjadi tempat berhibur. Golongan gay juga telah menggunakan taman dan tempat-tempat awam lain untuk mencari pasangan mereka. kelab hiburan untuk golongan gay telah wujud di negara kita sejak akhir tahun 70-an lagi. Tidak kurang juga yang lebih berani untuk melepaskan nafsu di tempat berkenaan seperti di dalam kenderaan atau di sebalik rimbunan pokok bunga. Suatu ketika dahulu disko bernama Matahari yang lokasinya kini telah menjadi Pasar raya SOGO di Jalan Tunku Abdul Rahman merupakan tempat berkumpulnya golongan gay pada setiap hujung minggu. bertemu rakan-rakan malah tempat mencari pasangan. Majoritinya hanya mencari pasangan untuk memuaskan nafsu. Namun secara umumnya semuanya adalah berdasarkan kepada satu tujuan utama iaitu untuk memuaskan nafsu masing-masing. Kelab hiburan ini bukan dijalankan secara sembunyi-sembunyi atau underground. "Gay scene" di negara kita boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama. berpindah kepada kawasan tempat letak kereta di belakang Hotel Kowloon di Jalan Tuanku Abdul Rahman pada tahun 80-an. Masyarakat sekeliling dan pihak berkuasa amat sedar akan kewujudannya. Di Malaysia. Bermula dengan Padang Kelab Selangor atau Dataran Merdeka pada hari ini yang mendapat gelaran “Green Carpet” dalam kalangan gay pada awal tahun 70-an. Selagi mereka tidak melakukan perlakuan yang melanggar undangundang pihak berkuasa tidak dapat mengambil tindakan. Setelah itu pada awal tahun 80-an muncul pula sebuah kelab yang terletak di Bukit Bintang dan masih lagi meneruskan perniagaannya sehingga ke hari ini. Hanya segelintir dari mereka yang mencari cinta di kawasan-kawasan ini.

Mereka yang bergelumang dalam bidang pengajian Islam tidak malu dan segan lagi untuk 13 . Dalam keadaan yang gelap itu mereka tanpa segan silu melakukan seks beramai-ramai dan bertukar-tukar pasangan. Namun. sejak dahulu lagi homoseksualiti telah diterima oleh masyarakat dunia. Setelah kemerdekaan tahun 1949 (catatan penterjemah: Belanda mengakui kemerdekaan Indonesia tahun 1949 setelah Konferensi Meja Bundar tidak menerima hukum “anti homo” dalam penerapan hukumnya. Dengan demikian. Pada awal tahun 2000 menyaksikan pula wujudnya spaspa yang menjadi medan tempat golongan gay memuaskan nafsu mereka. Kaum homoseksual di Indonesia. Hingga kini masih banyak gereja Kristian yang mencela dan menghakimi homoseksual. Namun ia telah menjadi suatu perkara biasa dalam kalangan gay di Malaysia. Pengunjung boleh memilih tukangtukang urut yang sebenarnya pelacur-pelacur lelaki yang mereka sukai dengan bayaran bermula daripada RM100 untuk satu jam perkhidmatan. Malah pelancong luar negara juga telah biasa dengan nama-nama seperti Fresh. Dalam fakta sejarahnya. tidak perlu melakukan aksi bawah tanah untuk mengekspresikan diri mereka. yang terjadi semuanya hanyalah kata-kata dan bukan dalam bentuk penyeksaan seperti beberapa negara Islam lain. Namun pada masa ini. Spa-spa ini bukan sahaja menyediakan bilik mandian wap (steam room) malah bilik-bilik gelap untuk pengunjung melakukan seks. Friendly. Kini wujud pula rumah-rumah urut yang sebenarnya bukan menawarkan khidmat urut tetapi khidmat seks kepada pengunjungnya. 5. gerakan liberalisasi nilai-nilai dan ajaran Islam di Indonesia sudah sampai pada tahap yang menakjubkan. Sebaliknya. Arlena dan banyak lagi. Khun. kaum gay tidak menerima status hukum yang jelas dan kuat. Ramai mungkin tidak menyedari perkara ini. Bahkan masih banyak umat Islam yang memandang negatif golongan homoseksualiti. Jari Mas.2 Indonesia Indonesia adalah sebuah negara dengan jumlah penduduk beragama Islam terbesar di dunia (sekitar 170 juta). kehidupan kaum gay di Indonesia berjalan secara tertutup.Jaya dan MAS Training Centre. Haven.

3 Lebanon Pergerakan gay di Lebanon. masyarakat turut terlibat mendokong setiap gerakan kaum homoseksual dalam menuntut hak-haknya. Gerakan yang menghalalkan satu tindakan hina yang selama ribuan tahun dikutuk oleh agama ini juga muncul di kalangan Fakulti Syariah Pengajian Tinggi Islam. Buku ini secara terang mengajak masyarakat untuk mengakui dan mendokong supaya membenarkan perkahwinan sejenis. (4) mencadangkan pindaan UU Perkahwinan No 1/1974 yang mendefinisikan perkahwinan mestilah di antara lelaki dan wanita. buku ini menggariskan strategi yang mesti dilakukan untuk menghalalkan perkahwinan homoseksual dari segi undang-undang di Indonesia iaitu (1) menggembleng tenaga kaum homoseksual untuk bersatu dan berjuang mendapat kembali hak-haknya yang telah dirampas oleh negara. Tahun 11. institusi pendidikan tinggi Islam seolah-olah membiarkan semua kemungkaran itu. 15) Di seluruh dunia Islam lain tidak pernah wujud gerakan seperti ini. 2004. Sementara itu. (3) mengkritik dan menulis semula tafsir dalam agama (tafsir kisah Luth dan konsep pernikahan) yang tidak memihak kepada kaum homoseksual. Ini adalah sesuatu perkara yang tidak pernah terlintas di fikiran sebelum ini. 5. sehingga masyarakat tidak memisahkan dari dirinya malah sebaliknya. Malah." (hal. (2) memberi pemahaman kepada masyarakat bahawa apa yang terjadi pada golongan homoseksual adalah sesuatu yang normal dan menurut fitrah semula jadi. Buku yang berjudul Indahnya Kawin Sesama Jenis: Demokratisasi dan Perlindungan Hak-hak Kaum Homoseksual adalah kumpulan artikel di dalam Jurnal Justisia Fakulti Syariah Institut Agama Islam Nasional Semarang edisi 25. seorang kaunselor di bandar Beirut telah mendesak kerajaan Lebanon untuk mengharamkan apa yang digambarkan sebagai “public manifestations” 14 .menghancurkan ajaran agama yang sudah jelas.

komputer-komputer. golongan homoseksual menyatakan bahawa mereka dipilih dan berlaku diskriminasi di dalam negara di mana ramai orang menganggap homoseksual adalah merosakkan dan tidak bermoral. kerajaan membenarkan golongan gay membuka dan menguruskan kelab-kelab. lesbian. Pada hari minggu. Di Lebanon golongan ini menyokong satu sama lain. biseksual dan individu transeksual (GLBT) dengan menganjurkan kempen-kempen kesedaran dan menyediakan pembantu perubatan. 5. Di Lebanon juga. Helem menawarkan pejabat-pejabat. Matlamat Helem adalah untuk memperbaiki status sosial gay. “Public manifestations” perlu diharamkan kerana homoseksual melanggar nilai-nilai moral. memberikan kuasa satu sama lain dan suka mengunjungi kelab-kelab dengan satu sama lain.4 Iraq Perihal halal untuk homoseksual Iraq pada masa ini masih tidak jelas. kafe dan restoran.oleh homoseksual dan aktiviti transeksual. agama dan prinsip kemanusiaan masyarakat Lebanon. Sehingga sekarang. golongan homoseksual di Lebanon akan membanjiri dua atau tiga kelab malam Beirut di mana mereka boleh bermain mata dan bertukar-tukar pasangan. Walaupun Lebanon mempunyai tingkah laku yang lebih longgar kepada seks berbanding negara Arab lain. urus niaga bersama satu sama lain. homoseksualiti bersifat ‘taboo’dan jarang diperkata di khalayak. seperti kebanyakan bangsa Arab lain. Ramai tidak bersetuju tentang undang-undang keluarga yang diluluskan oleh Majlis Pemerintahan Sementara dalam Disember 2003 berkaitan aktiviti-aktiviti hubungan sejenis yang 15 . Persatuan tersebut mengeluarkan dua majalah luar yang memberi fokus kepada perbezaan jenis orientasi seksual dalam kalangan orang Lebanon. Helem adalah sebuah persatuan untuk melindungi golongan homoseksual telah dijalankan di Lebanon sejak tahun 2005 dan ia disokong oleh kedutaan di Beirut. akses internet dan sukarelawan untuk membantu menangani krisis homoseksual.

Bush menganggap peristiwa buruk yang menimpa Iraq seperti harga minyak melambung tinggi adalah kerana perkahwinan golongan gay di Iraq. Seorang pegawai hak asasi manusia dari Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Misi Bantuan di Iraq (UNAMI) melaporkan bahawa kerajaan Iraq telah mengesahkan “kempen-kempen keras” menentang homoseksual dan pembunuhan bagi homoseksual di Iraq. Presiden Amerika. Di bawah hukum syarak. 6.0 6. Di Iraq. UNAMI mencatatkan 26 ahli-ahli mereka telah dibunuh sejak 2003. Homoseksual di Iraq banyak melibatkan golongan dewasa dan kanak-kanak. Perkahwinan golongan gay di Iraq dikecam hebat oleh pemimpin-pemimpin negara lain kerana mereka menganggap perkahwinan sesama jenis sesuatu yang melanggar hukum bagi sebuah negara Islam. Di Iraq.1 PERGERAKAN GAY DI NEGARA BUKAN ISLAM Sukan Gay Chicago 16 . homoseks adalah satu jenayah yang bawa kematian hukuman. juga golongan gay dikenakan 40 sebatan kepada kematian penalti.haram. Iraq melihat satu peningkatan ketara golongan lelaki gay dan kanak-kanak yang terlibat dengan masalah ini dan menganggap golongan ini adalah ‘immoral’ kerana mengadakan hubungan seks sejenis dalam usia semuda 11 tahun. keagamaan radikal menganggap homoseksual adalah satu dosa yang boleh membawa hukuman mati.

warganegara 17 . penganjur sukan gay 2006 di Chicago telah melancarkan tayangan DVD yang tempoh tayangannya lebih dari 2 jam bermula dengan sukan besar Julai dan pesta budaya.2. tapi perkahwinan ini menimbulkan kemarahan golongan konservatif dengan melancarkan bantahan terhadap perkahwinan ini. Gabenor California Arnold Schwarzenegger memberitahu penduduk yang peguam akan membentangkan hal ini di mahkamah untuk membantah golongan ini. Dianjurkan oleh “wolfe video”. gambar diambil dari jarak dekat.2 6. mahkamah agung telah menghukum datuk Bandar yang melampaui bidang kuasanya. Memetik dari 200 jam secara kasar. sebagai hadiah musim cuti. Ia memaparkan semua semangat dan aksi atlet. 6. Tapi keputusan yang diambil pada 14 Mac 2005. 6.Hanya untuk waktu ini. Semasa perkahwinan gemilang ini. DVD ini dijual dengan harga US$ 19.1 Perkahwinan Gay Amerika Arizona Pada November 2006. selepas Dato Bandar baru membuat keputusan untuk membantah undang-undang dan membenarkan perkahwinan gay. Ia menjadi negeri pertama yang membantah. 7 negeri lain bersetuju dengan pembaikan undang-undang perkahwinan gay ini pada hari yang sama. pengundi Arizona membantah isu pembaikan undang-undang yang akan melarang undang-undang perkahwinan gay. Lebih daripada 3400 pasangan gay berkahwin sebelum mahkamah agung California memberi arahan untuk berhenti pada bulan berikutnya. Pada Ogos 2004.2 California Negara Amerika yang paling popular mempunyai bandar yang merekodkan perkahwinan gay. Arizona bersedia mengikut undang-undang biasa yang melarang perkahwinan gay.2.95 secara online. kelompok pasangan gay ini telah ke California melalui U. perasmian dan penutup acara dan bahagian 30 bahagian permainan.S. Bandar San Francisco ini memulakan isu perkahwinan berlesen pasangan sama jantina pada Februari 2004. Tayangan 2 jam itu termasuk temu bual atlet. hakim menetapkan yang undangundang California melanggar undang-undang dasar yang mengadili semua .

beberapa waktu dahulu pernah terjadi pendebatan yang cukup sengit antara pemerintah dengan para pembela kaum 18 . Pergerakan dilihat memberi respons kepada mahkamah agung negeri dalam bulan Oktober yang pasangan gay berhak mendapat hak yang sama seperti golongan heteroseksual. Undang-undang negeri akhirnya mencadangkan usul pembaikan yang boleh membantah perkahwinan gay. pembuat undang-undang New Jersey membenarkan ikatan sivil sama jenis yang mana memberi pasangan gay dan lesbian sama hak seperti pasangan heteroseksual. 6. 6. India. Ini secara semula jadinya digariskan ke atas isu sebagai fail hasil pada 2001 oleh tujuh pasangan gay. negeri berkumpul menjadi undang-undang negeri pertama di U. Tapi rang undang-undang tersebut tidak membenarkan perkahwinan.S untuk melalui rang undang-undang termasuk perkahwinan gay. 6.4 New Jersey Pada Disember 2006.2. tapi mesti melalui bahagian sivil. Tujuh pasangan gay yang membawa kes ini menggugat undang-undang dasar agar mereka berhak untuk berkahwin.2. Pada September 2005. dan warisan. yang di saman jabatan undangundang dasar negeri selepas mereka mengotori perkahwinan berlesen. tapi tindakan ini secara efektif dibubarkan apabila bahagian negeri membuat keputusan pada November 2006 untuk memberi ruang lebih daripada undi terhadapnya. mengikut langkah yang sama dari pihak senat negeri. Di bawah undang-undang. pasangan gay mendapat faedah seperti mengangkat hak. Kes ini dipertimbangkan ke mahkamah tinggi dan diharapkan untuk sampai ke mahkamah agung.3 Perjalanan Kaum Homoseksual India Pengadilan Tinggi Kota New Delhi. ini diikuti dengan penegasan pada Februari 2004 oleh mahkamah agung negeri sebagai tanda pelanggaran kepada undang-undang dasar negeri untuk membantah perkahwinan gay.tanpa mengira jantina.3 Massachusetts Massachusetts menjadi negeri pertama yang membicarakan tentang perkahwinan berlesen untuk pasangan gay pada Mei 2004.

Masyarakat. kaum homoseksual tidak dapat dibenarkan di India. pengakuan secara hukum terhadap kaum homoseksual. kerana masyarakat negara itu memang sangat tidak menyetujuinya. “Walaupun dinilai sensitif di Mumbai. The Boyfriend. dan London. “Saat hak menghargai privasi seseorang dan ketenteraman kehidupan keluarga. Kini di India buku-buku banyak bercerita tentang kaum homoseksual ini. Secara tepatnya. Namun dia mendapati kaum ini kurang keras memperjuangkan hak mereka. Sedangkan di kota Mumbai yang mempunyai penduduk 15 juta orang. perlindungan kesihatan. Jumlah kaum ini di seluruh India di perkirakan 50 juta orang. Buku ini berkisar tentang seorang kekasih homoseksual dan seorang remaja yang tidak dapat menahan dorongan homoseksnya. Bahkan banyak persatuan ditubuhkan untuk mengagumi kaum ini. penulis buku itu. “satu dari 10 penduduk adalah kaum homo”. masyarakat yang tinggal di Mumbai. “Masalah ini perlu diketengahkan” tegasnya. Menurut beliau. Amerika Syarikat. Cerita ini dengan tema yang tidak boleh diterbitkan di negara yang sudah 141 tahun memiliki hukum melarang tindakan seksual “tidak logik”. Banyak 19 . menolak tindakan perilaku homoseksual itu. dan moral adalah sama dengan perlindungan terhadap kepentingan masyarakat. Sebut saja. Buku-buku tentang kisah kaum ini juga semakin banyak diterbitkan. tetapi menggunakan ketentuan hukum itu untuk menyeksa para homoseksual. Mereka melihat hubungan itu sebagai perilaku tidak logik. diatur oleh pemerintah dengan alasan untuk keamanan masyarakat.” tegas para pengacara pemerintah. Diakui bahawa kehadiran mereka kini sudah semakin luas dan terbuka. inilah yang ditegakkan oleh hukum. Hal ini tidak boleh dilakukan di jalan-jalan di New York. Menurut pemerintah. mengatakan yang kaum ini ingin ada perubahan dari sisi hukum. polisi bukan untuk melindungi kaum homoseksual.homoseksual. tindakan berkaitan dengan apa yang mereka sebut sebagai “perilaku seks tidak alami” pada masa depan dapat menciptakan peningkatan penyimpangan perilaku. R Raj Rao. ujar Mohammad Yunus. Menurut Yayasan Naz. mereka boleh berjalan berpimpin tangan dengan kekasihnya di khalayak umum”. Para pemerintah menegaskan. sebahagian besar di India. Para pembela kaum homoseksual ini menginginkan supaya pihak berkuasa mengeluarkan satu keputusan yang membenarkan hubungan homoseksual dalam undangundang.

sejak kota itu menjadi tuan rumah menganjur perhimpunan kaum homoseksual. Walaupun banyak cara dilakukan untuk memupuk kesedaran tentang pentingnya hak mereka. dan tentunya pesta. Mereka memberitahu yang presiden menuntut untuk menggantikannya dengan isu positif untuk partinya dalam membangunkan 20 . terdapat kaum homo dari berbagai kelas bergabung menjadi satu.4 Presiden U. kelab malam di selatan Mumbai yang mengadakan pesta kaum homo setiap malam minggu.S secara formal untuk menjelaskan perkahwinan adalah antara lelaki dan perempuan. Perlu ada usaha lain yang boleh memperlihatkan lagi keberadaan kaum ini. satu jumlah di luar dugaan penganjur. namun banyak pihak juga masih tidak dapat menerima mereka. Namun banyak pihak juga mengakui keinginan mereka sukar untuk direalisasikan. Bahkan masyarakat umum boleh berbicara secara terbuka melalui laman web yang mereka miliki. Di Mumbai sendiri pesta seperti ini sudah dilakukan untuk kelapan kali. salah satu persatuan kaum homo pertama di India. Persatuan seperti Gay Bombay mengadakan pesta sebulan sekali. filem. 6.pesta untuk kaum ini diadakan di pelbagai kedai minum atau pub dan kelab malam seperti yang dilakukan di Voodoos. kini tengah berusaha menciptakan kesedaran tentang pentingnya hak kaum homo melalui workshops. Dalam pesta ini. Bahkan beberapa orang dari negara lain turut mengambil bahagian.S Dalam Pembaikan Undang-undang Dasar Dan Membantah Perkahwinan Sejenis Bush menggunakan alamat rasmi untuk menghantar permohonan kepada senat U. Dia memberitahu yang ukuran diperlukan kerana “aktivis mahkamah” membiarkan tanpa alternatif. Gay Bombay and Hum Safar. Selain. Kelab yang serupa juga terdapat di pelbagai tempat lain seperti di New Delhi dan Bangalore. Walaupun banyak cara ditempuh untuk menumbuhkan kesedaran pentingnya hak mereka. Pembaikan ini berdiri dengan sedikit peluang untuk melepasi tetapi analisis mengatakan pihak republik melihat isu ini mendapat undian yang banyak pada bulan November melalui undian pungutan suara. pengakuan dan kegiatan mendorong keberadaan kaum ini. Bahkan pernah sebuah pesta diadakan pada hari Jumaat yang dihadiri oleh sekitar 350 orang.

“Bantahan terhadap undang-undang ini wajar kerana aktivis meninggalkan negara mereka tanpa sebarang pilihan. Bush berkata “pengalaman umur yang mengajar kita tentang komitmen terhadap suami dan isteri untuk menyayangi dan menyediakan kesejahteraan kepada anak dan kestabilan sosial. Baru-baru ini. Berbeza di negara Islam. Walau bagaimanapun. Pihak republik berharap pendirian terhadap isu ini dikongsi dengan semua dan mencadangkan untuk dihebohkan November ini. yang hanya menggalakkan golongan lelaki dewasa terlibat dalam homoerotik persahabatan sahaja. pungutan suara untuk mendapatkan pendapat umum mencadangkan 59% orang Amerika membangkang untuk membenarkan perkahwinan gay mengikut undang-undang 7.0 POLISI-POLISI BERKENAAN GAY DI BARAT DAN NEGARA ISLAM Sejak dahulu lagi. moral polisi terhadap golongan homoseksual pada zaman ini telah banyak dipertikaikan oleh sesetengah pihak berkenaan dengan pencerobohan privasi individu. bantahan ini memerlukan 2/3 sokongan dari tuan rumah dan senat. 21 . Hakim baru-baru ini menolak undang-undang perkahwinan tradisi di negeri seperti di Washington. Undang-undang pertama yang menentang persetubuhan antara para lelaki sarjana direkodkan kira-kira 550 BC.”kata Bush. Di beberapa negara barat kini. penerimaan terhadap golongan ini adalah sesuatu yang melanggar etika dan norma masyarakat kerana ia lebih banyak mengundang risiko kepada pembangunan masyarakat dalam sesebuah negara itu sendiri. apabila mereka takut kehilangan kawalan di kongres. Ia mengalami kekalahan yang sama pada 2004. zaman purbakala iaitu di Crete dan Sparta. California.dan New York. seluruh dunia telah menggubal undang-undang terhadap golongan homoseksual dengan hukuman kematian. penuntutan hak terhadap golongan ini dilihat semakin mendapat perhatian positif dengan penggubalan undang-undang yang lebih bersifat terbuka. Undang-undang pertama yang digubal bagi golongan antara sesama jantina adalah sejak 600 BC.kemerosotan popularitiny-khususnya selepas menjatuhkan Iraq. Namun. sepanjang pemerintahan Babylon iaitu ketika penawanan orang yahudi dan mereka dijatuhkan hukuman mati.

Lalu beliau meminta pendapat para sahabat yang lain.' 22 . Allah subhanahu wata’ala mengenakan Hadd yang pasti (tegas) sebagaimana yang disepakati para sahabat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam berdasarkan dalil-dalil dari as-Sunnah yang begitu tegas yang tidak ada pertentangan ke atasnya. Terdapat riwayat yang dinyatakan dari Khalid bin al-Walid radhiyallahu ‘anhu bahawa ia pernah menemukan di suatu daerah pinggiran perkampungan Arab seorang laki-laki yang menikah dengan sesamanya layaknya wanita yang dinikahkan. diserembabkannya ke dalam perut bumi dan dihujani batuan dari langit. hukumannya dibakar dengan api. Ia mengatakan. Hukuman bagi pelaku: Terdapat tiga hukuman berat terhadap pelaku homoseksual: Pertama: Dibunuh. "Dalil atas hal ini adalah bahawa Allah subhanahu wata’ala menjadikan Hadd (hukuman) atas orang yang membunuh jiwa manusia diserahkan kepada pilihan wali dari korban. Ke-dua.1 Hukuman Islam terhadap golongan homoseksual Sejarah golongan homoseksual ini telah berlaku sejak zaman umat Nabi Luth di mana Allah telah memberikan seksaan kepada mereka dengan seksaan yang belum pernah dirasakan oleh umat mana pun iaitu dengan memberi kebinasaan. di antaranya 'Ali bin Abi Thalib radhiyallahu ‘anhu yang mengambil pendapat yang sangat tegas. ia pun mengabarkan hal itu kepada Abu Bakar ash-Shiddiq radhiyallahu ‘anhu. kehancuran kepada tanah bumi yang didiami. dibunuh atau dimaafkan tetapi pelakunya harus membayar denda (diyat) atas hal itu. Namun hal ini berbeza dengan hal homoseksual.7. bahkan demikian pula yang dilakukan oleh para shahabat dan al-Khulafa` arRasyidun. Para ulama mengatakan." Maka Abu Bakar pun mengirimkan balasan kepada Khalid bahawa hukumannya 'dibakar. Maka. Dibakar. "Menurutku.

” Artikel 377A: Sesiapa yang melakukan seksual dengan memasukkan zakar ke dalam dubur atau mengajak orang lain untuk melakukan hubungan jasmani yang bertentangan dengan hukum alam semula jadi.Ke-tiga.2 7. kemudian dibaringi dengan lemparan batu ke arahnya.2.1 Polisi Di Negara Islam Undang-undang Golongan Homoseksual di Malaysia 1989-1996 Kanun Keseksaan Bab XVI. 'Abdullah bin 'Abbas radhiyallahu ‘anhu berkata. atau bersubahat. Setiap lelaki yang melakukan. Dilempar dengan Batu Setelah Dijangkalkan dari Tempat Yang Tinggi. 23 . "Perlu dicari dulu. Bukan Hanya Pelaku Utamanya Saja yang Dihukum Ibn 'Abbas -lah yang meriwayatkan dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam sabda beliau. ingin mendapatkan atau percubaan untuk melakukan kekerasan terhadap lelaki. akan dihukum penjara yang boleh dilanjutkan sehingga dua tahun. Bagi Kesalahan-kesalahan yang Mempengaruhi Badan Manusia Seksyen 377a Kanun Keseksaan: “Keganasan kesopanan 377A." Ibn 'Abbas mengambil hukuman (Hadd) ini sebagai hukuman Allah subhanahu wata’ala atas pelaku homoseks. maka bunuhlah si pelaku (yang mengajak) dan orang yang dilakukan terhadapnya (pasangan). mana bangunan yang paling tinggi di suatu perkampungan. "Siapa saja yang kalian dapati melakukan perbuatan kaum Luth (homoseksual)." (Diriwayatkan oleh para pengarang kitab as-Sunan. dinilai shahih oleh Ibn al-Qayyim) 7. lalu si pelaku dilempar darinya dengan posisi terbalik. apa-apa tindakan kelucahan yang melampau dengan lelaki.

000 ringgit (US$1700) denda dan enam sebatan atau tiga tahun penjara bagi kesalahan seksual termasuk pelacuran. 2/1998) 7. denda atau sebatan”.2 Kod Jenayah Iraq Terhadap Golongan Homoseksual Kanun Jenayah dan 1972 Kod Awam Iraq membuat peruntukan-peruntukan berikut dalam kanun jenayah terhadap golongan homoseksual: Perenggan 111: “Sesiapa menemui isterinya.Seksyen 377 Kanun Keseksaan: “Kesalahan-kesalahan Luar Biasa 377. zina heteroseksual.2. Sesiapa secara sukarela telah melakukan hubungan jasmani yang bertentangan mengikut hukum alam semula jadi dengan sesiapa pun. atau saudara wanitanya yang melakukan zina atau saudara lelakinya yang melakukan liwat dan bunuh. (Berita OG. [nama diperlukan] Bab 7 Seksyen 7 Perenggan 368: “Mana-mana orang yang degil melakukan tindakan sehingga menyebabkan merebaknya satu penyakit berbahaya hingga membahayakan kehidupan orang lain boleh dihukum pada satu tempoh tahanan tidak melebihi 3 tahun. adalah dikecualikan daripada apa-apa penalti. dan juga dikenakan sebatan. lesbianisme dan liwat”. Artikel 377B: Sesiapa yang secara sukarela melakukan hubungan jasmani yang bertentangan dengan hukum alam semula jadi akan dihukum penjara selama 6 bulan atau dilanjutkan sehingga 20 tahun. Hukuman adalah 1 tahun jika ia adalah diperintah akan menjadi tidak sengaja. Persekutuan Kanun Jenayah “ Tentangan Merah Jambu organisasi di bandar selatan Johor Bahru melaporkan bahawa kerajaan Jabatan Hal Ehwal Agama mempunyai suatu undang-undang baru mengenakan satu 5. 24 . wanita atau binatang akan dihukum penjara. luka-luka atau mencederakan seorang daripada mereka.

hukuman adalah kematian jika mereka adalah dewasa. Bagi keempat-empat peristiwa. Artikel-artikel 114 untuk 119: “Tafhiz” iaitu bermaksud menggosok paha atau bahagian paha atau punggung dan seperti dilakukan oleh dua orang lelaki dihukum pada 100 sebatan. 7. 25 . Kaedah pelaksanaan untuk Shari'a dibicarakan untuk menentukan hukuman tersebut. Shari'a dibicarakan dan dia boleh meminta pengampunan. dan orang berprihatin bertaubat.Bab 8 Seksyen 4 Perenggan 376: “Mana-mana orang yang mendapat satu sijil perkahwinan dan mengetahui ia adalah tidak sah terhadap sekular atau undang-undang dan mana-mana orang yang menimbulkan isu-isu perakuan seperti mengetahui perkahwinan adalah tidak sah adalah boleh dihukum penjara tidak kurang daripada 7 tahun. Artikel-artikel 121 dan 122: Jika dua orang lelaki “diri bertelanjang kurang satu ditutup tanpa sebarang keperluan”. Artikel-artikel 123 dan 124: Jika liwat.3 Polisi Gay di Iran Liwat adalah satu jenayah antara kedua-dua yang terlibat dan patut dihukum. Artikel-artikel 108 untuk 113: “Liwat adalah terbukti sama ada jika seseorang mengaku empat kali untuk melakukan liwat atau bergantung kepada keterangan empat orang lelaki yang wajar. Di Iran. atau jenayah-jenayah kurang dirujuk di atas. kedua-dua adalah dihukum terpulang bersama-sama 99 sebatan. Sekiranya salah seorang yang melibatkan diri dalam liwat secara sukarela adalah bawah umur akan dikenakan hukuman 74 kali sebatan. Bukti daripada wanita itu sendiri atau serentak dengan seorang lelaki tidak akan membuktikan perbuatan liwat tersebut”. hukuman adalah kematian. pemikiran waras dan membenarkan ia berlaku. adalah dibuktikan pada pengakuan. jika seorang lelaki "melakukan ciuman-ciuman bernafsu" hukuman adalah 60 sebatan.2.

kelulusan dalam penyamaan cukup umur 16 tahun. dan pada tahun 2003. undang-undang UK memberi kelonggaran pada golongan ini. menganggap "homoseksual tidak lagi menjadi sah jika ia menjadi salah satu daripada penyakit. Pada 18 November 2004. Walaupun. laporan Jawatankuasa Jabatan Kesalahan Hubungan Sejenis dan Pelacuran dimuatkan pada 3 September 1957 dan menyatakan “tingkah laku homo seks adalah membenarkan orang dewasa secara sulit tidak perlu lagi melakukan satu kesalahan jenayah”. namun bertaubat sebelum pemberian keterangan pada saksi-saksi maka hukuman dibatalkan.1 Polisi Di Negara Barat Undang-Undang Gay UK Sekitar 1967. berbahaya dan tidak digalakkan. membenarkan pasangan yang sama jantina mendapat hak-hak perkahwinan. perkenalan perlindungan di tempat kerja daripada diskriminasi serta pemansuhan dengan membahagikan 28 pemansuhan kesalahan-kesalahan seksual yang berdiskriminasi undang-undang. Pada 2001.3.0 CARA MENGELAK DIRI DARIPADA BAHAYA HOMOSEKSUAL 26 . namun. persetubuhan gay masih dilihat sebagai tidak bermoral. Umur yang cukup untuk seorang lelaki homoseksual adalah 21 tahun berbanding 16 tahun untuk golongan heteroseksual dan lesbian. Akta Perkongsian Awam 2004 telah digubal. seks secara sukarela adalah sebahagian daripada jenayah. mendirikan Suruhanjaya Persamaan dan Hak Asasi Manusia iaitu meliputi semua persamaan yang terkandas dan perjanjian bagi memperkenalkan perlindungan dalam bidang barangan. 7. 8.Artikel-artikel 125 dan 126: Jika seseorang yang telah terikat dengan jenayah di atas.3 7. Pada awal 1950. kemudahan-kemudahan dan perkhidmatan-perkhidmatan untuk golongan homoseksual. Pada Oktober 2006. kerana sesetengah kes ia hanyalah simptom dan serasi dengan kesihatan mental secara hormat".

seseorang yang tidak kuat imannya akan mudah tergoda dan terangsang dengan apa yang dilihat.0 KESIMPULAN 27 . 9. Ini kerana apabila berbicara hal itu akan mengakibatkan keinginan itu tertanam semula di minda dan keazaman untuk melakukannya tercetus pula di hati. Selain itu. Mereka perlu berkawan dan bersahabat dengan mereka yang takut kepada Allah Ta’ala dan yang suka menasihati kita apabila kita tergelincir daripada jalan Ilahi. Mereka perlu juga memperbanyak puasa demi menumpaskan godaan hawanafsu yang jahat itu. Mereka juga perlu mengelak diri daripada berbicara mengenai apa-apa yang boleh merangsang nafsu syahwat. Mereka boleh berkahwin dan jikalau selepas berkahwin masih lagi merasa “terangsang” dengan kaum sejenis. Mereka ini juga hendaklah mengelak daripada bertemu dengan mana-mana orang ( termasuk daripada kaum sejenis ) yang boleh menyebabkan “ nafsu syahwat “ itu naik semula untuk melakukan “perbuatan jahat itu”. ataupun kedua-duanya sekali (bisexsual). bagi mengelak dari gejala ini juga mereka boleh mengikuti programprogram yang bermanfaat dan sihat khasnya program-program pengajian agama secara bersungguh-sungguh dan mengamalkan budaya kehidupan yang sihat lagi diredai oleh Allah Ta’ala. sama ada yang menjurus kepada seks dengan pasangan berlainan jenis ataupun yang sejenis. Termasuk jugalah memperbanyak amal-ibadat dan berdoa sentiasa kepada Allah Ta’ala agar terselamat daripada sebarang “budaya sumbang”. maka kajian hendaklah dilakukan untuk mengetahui apakah puncanya dan cuba menyelesaikannya melalui cara-cara yang disebut di atas dan sentiasa menemui mereka yang mempunyai kepakaran di dalam bidang agama dan kesihatan demi menyelamatkan diri daripada terjebak ke kancah yang ditegah dan dikutuk oleh Allah Ta’ala ini.Beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengelak diri daripada terjebak ke kancah perzinaan luar tabii iaitu homoseksual ialah dengan mengamalkan budaya iaitu dengan menahan pandangan daripada melihat apa-apa yang diharamkan oleh Allah Ta’ala dan apa-apa yang merangsang nafsu syahwat kerana dengan melihat perkara-perkara ini. Ini termasuklah juga mengelak diri daripada melihat dan membaca karya-karya dan gambar-gambar seksi atau lucah melalui sebarang alat sebaran media-massa.

gejala homoseksual ke heteroseksual di peringkat usia remaja sebelum menjadi tidak terkawal apabila dewasa. http://www. Ilmu duniawi sahaja tidak cukup untuk mendidik anak tanpa disertakan dengan ilmu agama. Selain daripada itu juga.Oleh itu beberapa pendekatan perlu dilakukan untuk merawat. Mereka mengambil masa untuk pulih sepenuhnya. menukar orientasi. memulih. menunjukkan teladan yang baik serta memberi perhatian. setakat mana mereka mampu mengawal diri untuk tidak melakukannya. usaha dari pelbagai pihak perlulah ada bagi mengatasi masalah homoseksual ini kerana ia merupakan satu perkara yang berbahaya dan memberi kesan yang buruk kepada diri. ibu bapa hendaklah memberi maklumat yang secukupnya serta memberi gambaran baik buruk sesuatu kelakuan dan risiko-risiko yang akan dihadapi kepada anak-anak sesuai dengan masa dan ketikanya.com/docs/29621086/GAY 28 . terutama latar belakang kehidupan pelajar. Oleh itu. identiti. Pemerhatian perlu banyak dibuat. pemedulian dan kasih sayang yang secukupnya. Masyarakat juga perlulah berusaha untuk sama-sama membantu golongan ini dan tidak menyisihkan dan memandang hina terhadap golongan ini. Ibu bapa harus menggunakan diplomasi dan menghormati mereka bagi menyelesaikan masalah. masyarakat seterusnya kepada negara. Rakanrakan juga perlulah membantu mereka untuk dari terus bergelumang dengan dosa dan tidak harus membiarkan mereka begitu sahaja dari terus terjerumus kepada perkara terkutuk ini. Perubahan bergantung pada kekuatan diri. mendidik dengan pembentukan akhlak dan peribadi yang mulia. malah agama. Ilmu agama perlulah diterapkan kepada anak-anak sejak kecil lagi kerana dengan ilmu agama yang dimilikinya ia dapat menghindarkan diri dari melakukan perkara yang terkutuk itu..docstoc. Kawalan dalaman yang kuat inilah yang boleh mematangkan fikiran anak-anak dan akan dapat mengawal dirinya walau di mana pun dia berada. Ibu bapa dan keluarga perlu sama-sama bertanggungjawab untuk mewujudkan hubungan kekeluargaan dalam suasana dan persekitaran yang sihat dan mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful