A. Bulatkan jawapan yang betul. 1. Pakaian yang sesuai untuk bersenam ialah ______________ . A. Pakaian beruniform B.

Pakaian ketat C. Pakaian tebal D. T-shirt dan seluar sukan
1. Yang manakah di bawah ini merupakan pergerakan lokomotor ?

A. Bermain batu seremban B. Bermain congkak C. Berlari ke hadapan D. Lompat bintang
1. Berikut

adalah

pergerakan

bukan

lokomotor,

kecuali

________________ . A. Berdiri tegak B. Melompat setempat C. Merangkak ke hadapan D. Lompat bintang
1. Yang manakah aktiviti di bawah ini menggunakan peralatan ?

A. Lompat bintang B. Menendang bola C. Berjoging D. Berlari
1. Makanan

di

bawah

ini

adalah

makan

berkhasiat,

kecuali

______________ . A. Makanan ringan B. Sayur C. Buah-buahan D. Daging 1. Hobi masa lapang bagi kanak-kanak perempuan adalah ___________.

Mulut. Kegembiraan C. Mematuhi peraturan dalam permainan akan dapat mengelakkan ? A. Apakah peraturan yang perlu diikuti semasa pengajaran Pendidikan Jasmani di padang ? A. Bermain bola sepak 1. Berebut ketika bermain C. Kaki C. Memancing C. rumah . Mata B. Sentiasa mengikut arahan guru B. 1. Penyakit B. Apakah faedah yang diperolehi daripada aktiviti kesenggangan ? A. A. Bermain tanpa mengikut masa yang ditetapkan 1. kecuali ____________. A. Melapangkan fikiran C. Menyakitkan hati 1. Persahabatan 1. Membasuh kasut.A. Menyebabkan kesedihan D. Hidung D. Bermain guli B. sikat dan pakaian adalah cara untuk menjaga kebersihan ___________________. Kecederaan D. Yang berikut merupakan anggota badan yang terdapat di bahagian muka. Menyebabkan perasaan jemu B. Mengambil bola tanpa arahan guru D. Bermain anak patung D.

sesuai D. Keadaan kelas yang bersih membuatkan kita rasa __________ A. Melompat 1. . pergerakan tersebut ialah _____________. jawab soalan berdasarkan gambar. bilik 1. pakaian C.B. Aiman sedang meniti di atas sebuah bangku panjang seperti di dalam gambar rajah di bawah. Berlari C. Berdiri tegak D. Gambar dibawah menunjukkan pergerakan bukan lokomotor. Berjalan B. rimas B. 1. A. selesa C. sekolah D. takut Soalan 13 hingga 15. Bentuk kecergasan fizikal yang dilakukan oleh Aiman ialah _______________ .

Kelenturan D. Keberanian 1. Bersenam D. Memanaskan B. Aktiviti ______________ badan perlu dilakukan sebelum memulakan aktiviti.Isikan tempat kosong dalam ayat di bawah ini dengan jawapan sesuai. Bersihkan C. Menyejukkan / 30 markah B . A. Ketangkasan B. Imbangan C.A. .

/ 12 markah Tandakan ( B ) pada pernyataan yang betul dan ( S ) pada pernyataan yang salah. Jangan lakukan aktiviti di …………………..sukan dan permainan dalam keadaan baik sebelum menggunakannya. Kita harus memakai …………………. C. yang sesuai dengan tempat aktiviti. Semasa melakukan aktiviti sukan dan permainan. 4.. 2. . 6. Kita mesti mematuhi ……………………… permainan. 5. ketika hujan lebat dan petir. 3. kita perlu mendengar ……………. Pastikan ………………. Kita harus sentiasa memakai………………….Pakaian padang peraturan peralatan kasut arahan 1.guru. yang sesuai mengikut jenis permainan.

Kita perlu mandi setiap hari.7. Sebelum makan kita tidak perlu mencuci tangan. 11. Tukarlah baju setiap hari. Kita perlu menjaga kebersihan badan. . 10. 12.Kita mesti menggosok gigi selepas makan malam. 13. 8.Susu baik untuk kebersihan gigi kita. 9. / 14 markah D. Cucilah rambut sekali seminggu sahaja. Padankan gambar anggota badan dengan jawapan yang betul.

bahu 15. Labelkan anggota badan tersebut. mata 16.14. gigi A. / 8 markah . kaki 17.

36. 35.33. 34. Isikan tempat kosong dengan perkataan yang sesuai . / 8 markah B.

41. sejenis sayuran berbuah. / 10 markah . ……………….. ialah makanan asasi penduduk Malaysia 40.……………. .……………. ialah sejenis sayur.Sawi Nasi Vitamin C Bijirin Tomato 37. 38. . Sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi …………………. Gandum ialah sejenis ………………… 39.

A. 43 . 46. 45 . 47 . / 12 markah . menahan bola menyambut bola menggelecek bola melantun bola bola melambung bola menendang 42 . Isikan tempat kosong di bawah dengan jawapan yang diberikan. 44 .

memberus membasuh mandi / 6 markah . Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.B. Saya ________________ gigi setiap pagi. 48. Saya ________________ tangan sebelum makan. 50. Saya _______________ tiga kali sehari. 49.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful