PERKHEMAHAN INDUK BADAN BERUNIFORM IKMK 1/2010

KERTAS CADANGAN

PERKHEMAHAN INDUK BADAN UNIT BERUNIFORM INSTITUT KEMAHIRAN MARA KUCHING KALI :1 /2010
Disediakan oleh: Pengerusi Perkhemahan Perbincangan bersama : Penyelaras Kokurikulum,Timbalan Kokurikulum, Penyelaras Kadet Bomba, PISPA Dan PBSMM

1

Okt 2010

kecemerlangan seseorang pelajar tidak hanya bergantung kepada pencapaian akademik semata-mata bahkan para pelajar juga perlu memiliki ciri-ciri kepimpinan yang mantap. 46 pelajar dan 3 jurulatih luar bagi melaksanakan pelbagai aktiviti yang telah dirancangkan. seperti kata pepatah ‘bulat air kerana pembentung. Dijangkakan sejumlah 55 orang akan menyertai perkhemahan ini. 2. disiplin yang tinggi dan menjana etika bekerjasama dalam menjayakan sesuatu kerja serta membantu menambah keyakinan dan ketahanan mental dan fizikal dalam setiap individu.1 Perkhemahan yang dijalankan akan dapat menyemai semangat perpaduan kaum. Program ini akan melibatkan sejumlah 9 orang guru penasihat. berketrampilan. Selari dengan perkembangan semasa yang semakin mencabar ini.PERKHEMAHAN INDUK BADAN BERUNIFORM IKMK 1/2010 1. Kadet Bomba dan Pasukan Bulan Sabit Merah (PBSMM). semua peserta perkhemahan perlu sentiasa menjunjung nilai permuafakatan dalam melaksanakan setiap aktiviti yang dijalankan bagi mencapai kejayaan yang cemerlang. PENDAHULUAN Perkhemahan Induk Badan Unit Beruniform merupakan aktivitI gabungan tidga badan beruniform IKM Kuching iaitu Pasukan Institut Pertahanan Awam (PISPA). 2 Okt 2010 . LATAR BELAKANG Segala perancangan dan persiapan telah diadakan dengan teliti untuk memastikan semua anggota perkhemahan akan dapat menikmati suasana sebenar perkhemahan melalui penganjuran aktiviti-aktiviti yang telah dirancang. 3. pekerti yang mulia. RASIONAL 3. Di samping itu. dan berkebolehan menyesuaikan diri dengan era globalisasi. bulat manusia kerana muafakat’.

3 Memasak berkumpulan 5.3 5.2.3.5 3 Okt 2010 .1 Solat Jemaah/kuliah maghrib/subuh bagi orang Islam 5.4. 5.5. Kerohanian dan moral 5. 4.4 5.2. 4. 4.3 Rock climbing Pematapan pengetahuan 5.2 Ceramah Moral bagi yang bukan Islam 5. Pemantapan minda dan fizikal 5.PERKHEMAHAN INDUK BADAN BERUNIFORM IKMK 1/2010 4.2 Untuk memberi pendedahan dan pengalaman kepada ahli-ahli tentang aspek perkhemahan secara menyeluruh.1 Melahirkan AHLI yang berdisiplin dan bersemangat juang untuk memastikan kecemerlangan yang seimbang dalam bidang kokurikulum dan kurikulum.2 Abseiling 5.4 Untuk menggalakkan integrasi nasional.1 Pengagihan peserta kepada 3 kumpulan 5. OBJEKTIF 4. JPAM dan PBSMM Khidmas 5.1. Pemantapan Intergrasi 5. KONSEP PERKHEMAHAN 5.1.1.2.1 Caving 5. memahami kebudayaan dan kepercayaan yang pelbagai serta menghormati pegangan masing-masing.2 Intergrasi melalui aktiviti 5.1.2.5.1 Demonstrasi meyelamat daripada Kadet bomba.1 Gotong royong membersih kawasan perkhemahan.3 Untuk memupuk semangat kerjasama dan berdikari serta meningkatkan motivasi dan keyakinan diri setiap peserta.

Sabtu dan Ahad) 6. Zakaria Bin Mat saman : Pn Siti Noor Fazillawati Bt Sheikh Salleh : En Mohd Azmi Bin Jaafar : En Ahmad Zaki : Cik. Bau .1.PERKHEMAHAN INDUK BADAN BERUNIFORM IKMK 1/2010 6. Sarawak (gambar seperti Lampiran 5) 7. kecemasan dan keselamatan d) Media :Mengambil gambar dan video sepanjang perkhemahan 4 Okt 2010 .2 TEMPAT PERKHEMAHAN Gua Fairy. SENARAI JAWATANKUASA 7.2. Pengerusi Setiausaha Urusetia 7. peralatan. pertandingan dan pengaturcara majlis dan cenderamata c) PBSMM : Penyediaan makanan . JAWATANKUASA INDUK PERKHEMAHAN : En. Zirosmina Bt Julihi : Penyelaras Setiap Unit Beruniform Penasihat Timb. AJK Kecil Perkhemahan Wakil dari setiap badan beruniform (Pelajar) 7. Penasihat Pengerusi Timb.1 TARIKH 29-31 Oktober 2010 (Jumaat. persiapan tempat perkhemahan b) PISPA : Aktiviti. PELAKSANAAN 6.3. Pembahagian tugas (Perincian tugas rujuk Lampiran 1) a) Kadet Bomba:Pengankutan.

..... ii.......... JADUAL Rujuk Lampiran 2 9........ (Zakaria bin Mat Saman) Penasihat Perkhemahan ..... 00 : RM30 x 46 pelajar = RM 1..............00 : RM 140...380...........PERKHEMAHAN INDUK BADAN BERUNIFORM IKMK 1/2010 8.......... 210.... MAKAN MINUM Rujuk Lampiran 3 (disediakan sendiri oleh pelajar mengikut kumpulan) 11. (Mohd Azmi Bin Jaafar) Pengerusi Perkhemahan .90 : RM 924......... Penyelaras Peserta masing (Ahad) Pakaian Aktiviti Kasut : Pakaian uniform masing-masing(Ahad) : Pakaian T-Shirt dan uniform masing:T-Shirt Hitam atau warna gelap :Sesuai dengan aktiviti PERMOHONAN PERBELANJAAN (Rujuk Lampiran 4) i. (Mahazani Bin Ali) Pengarah IKM Kuching 5 Okt 2010 ..00 JUMLAH KESELURUHAN : RM3654... iv..... PAKAIAN DAN KETRAMPILAN PERSERTA a) b) c) d) 12.. iii...........9 Disediakan oleh : Disemak oleh: Diluluskan oleh: ..... PENGANGKUTAN Perjalanan Pergi-Balik disediakan oleh institut.... Makan Dan Minum Peralatan Hamper Bayaran jurulatih luar : RM1........ 10....

Menyelaraskan tugasan di antara semua JK kerja 7. Menyediakan Anggaran Perbelanjaan 2. Mendapatkan jumlah peserta dan pegawai yang terlibat 3. Melantik AJK Menyediakan pengangkutan pergi dan balik . 9. Mengambil tindakan atas aduan yang berkaitan 7. 4. 5. Melantik AJK 2.PERKHEMAHAN INDUK BADAN BERUNIFORM IKMK 1/2010 Lampiran 1 PERINCIAN TUGAS JAWATANKUASA KERJA PERKHEMAHAN UNIT BERUNIFORM (REMOP) 1. Jawantankuasa kerja Urusetia 1. Memaklumkan kelulusan kepada pihak-pihak berkuasa seperti polis. Menyediakan kertas cadangan 6 Okt 2010 . Bekerjasama dengan bahagian Jawatankuasa Aktiviti dan yang berkaitan 5. 2. Menentukan menu harian 6. 2. 8. Melantik AJK 2. 3. Menguruskan surat pelantikan jawatankuasa pengelola dan ahli-ahli 3. Memastikan semua aktiviti di luar tapak perkhemahan berjalan seperti yang dijadualkan Menyediakan pengangkutan untuk pergerakan ke tempat aktiviti di luar tapak perkhemahan utama 5. Melantik AJK 2. 8. Jawatankuasa Makanan dan Sajian 1. Bekerjasama dengan jawatankuasa jemputan. Menyediakan Anggaran Perbelanjaan dan pembelian barangan mentah 3. Melantik AJK Menyediakan kertas cadangan Menyediakan backdrop Mengadakan raptai perasmian penutup Menyusun aturcara penutup Mengenalpasti juruacara dan pembaca doa Bekerjasama dengan jawatankuasa siaraya Menentukan tempat Mengemas semula selepas upacara 4. 6. Memastikan makanan disediakan dalam masa yang ditetapkan 5. 3. Jawatankuasa Aktiviti ( Pertandingan & Integrasi ) dan Jurulatih/ Hadiah dan Cenderamata 1. 4. Membuat tempahan sijil dan cenderamata (peserta/penyelaras/fasilitator) 5. 15. Menyediakan borang penilaian akhir perkhemahan. Menentukan lokasi penyediaan makanan 13. Jawatankuasa Perasmian Penutup dan Juruacara 1. dan protokol untuk urusan surat jemputan 4. Bekerjasama dengan JK perasmian penutup 6. penyambut tamu. Jawatankuasa Pengangkutan 1. 7. Memastikan makanan disediakan dalam kuantiti yang mencukupi 4.

3. 2. Jawatankuasa Rakaman Foto / vedio /Siaraya 1. 6. Menguruskan sijil penyertaan. Menyediakan jadual aktiviti dengan petugas-petugas 4. Jawatankuasa Keselamatan dan Pertolongan Cemas 1. 23. Merekod rawatan pesakit 7. 2. Menyediakan kertas cadangan Membuat rakaman foto keseluruhan program (sebelum/ semasa/ selepas) Membuat rakaman video keseluruhan program (sebelum/ semasa/ selepas) Mendokumentasikan program dan menyerahkannya kepada urus setia 8. 2. 3. 7. 4. Menyediakan borang pertandingan dan borang keputusan 6. Jawatankuasa Peralatan / Persiapan Tempat 1. 6. sijil penghargaan 6. 6. 2. Jawatankuasa Tatatertib 1. 4. Melantik AJK Menyediakan kertas cadangan Bekerjasama dengan semua jawatankuasa untuk menentukan peralatan yang diperlukan Menetapkan tempat pengagihan dan pemulangan alatan Memastikan alatan selamat digunakan Memastikan alatan dipulangkan dalam keadaan yang baik dan cukup Menyediakan/ Menanda tapak perkhemahan mengikut platun dan jantina Memastikan peraturan di tapak perkhemahan dipatuhi setiap masa Memastikan tapak perkhemahan bersih Menyediakan tapak pelupusan sampah bagi lelaki dan perempuan Menyediakan peralatan siaraya yang secukupnya 1. Menyediakan kenderaan yang bertindak sebagai ambulans sekiranya berlaku kecemasan 4. Memastikan petugas mahir dalam Pertolongan Cemas 7. Menyediakan ubat-ubatan dan peralatan pertolongan cemas 5. Menguruskan cenderamata VIP dan hakim 7. 4. 5.PERKHEMAHAN INDUK BADAN BERUNIFORM IKMK 1/2010 3. Menyelaras dan memantau urusetia/ petugas bahagian dan perjalanan aktiviti sepanjang perkhemahan 5. 3. Memaklumkan kepada hospital/pusat kesihatan 3. Menyediakan petugas dengan peralatan yang mencukupi semasa/ setiap aktiviti yang dijalankan. Melantik AJK Menerima dan menyiasat maklumat berkaitan kesalahan tatatertib Mengambil tindakan tatatertib Menyediakan laporan tatatertib 7 Okt 2010 . Melantik AJK 2. 5.

5. 10. 3.PERKHEMAHAN BINA SEMANGAT PISPA IKMK GUA FAIRY. 14. 12. 13. 11. 9. 6. 4. 8. SARAWAK MAKLUMAT PENYERTAAN PENYERTAAN PENYELARAS/PENGIRING NO 1. 7. 2. BAU. NAMA NO I/C @ S/K TUGASAN . 15.

43. 14. 49. 41. 6. 25. 17. 44. 9. 38. 46. 5. 27. 39. 22. 28. 3. . 26. 42. 16. BAU. 34. 15. 23. 47. 12. 11. 29. 21. 10. 33. 30. 45. SARAWAK MAKLUMAT PENYERTAAN PELAJAR NO NAMA NO I/C @ S/K KURSUS KUMP 1. 20. 50. 37. 48. 24. 40. 8. 13. 4. 31. 36. 18. 32. 19. 7.PERKHEMAHAN BINA SEMANGAT PISPA IKMK GUA FAIRY. 35. 2.

H/Phone : ______________ 2.KP: _____________________ Alamat Rumah : ____________________________________________________________ No. pengajar juga terlibat sebagai salah seorang pegawai yang bertugas di sepanjang aktiviti perkhemahan. Bau. Yang benar. Disimpan 1 (satu) oleh ibu/ bapa/ penjaga (satu) salinan diserahkan kepada urusetia semasa . SARAWAK SURAT KEBENARAN WARIS MENYERTAI PERKHEMAHAN 1. ………………………………………………………… ( Tandatangan Ibu/ Bapa/ Penjaga ) Tarikh : Catatan dan 1 : Hendaklah diisi dalam dua salinan. Rumah : _____________ No. Sekiranya kesihatan anak/jagaan saya terganggu dalam masa perkhemahan. Sarawak Saya difahamkan bahawa di dalam aktiviti ini. Maklumat Pelajar Nama :_______________________________________________ No.PERKHEMAHAN BINA SEMANGAT INSTITUTU KEMAHIRAN MARA KUCHING. Soal keselamatan dan disiplin sentiasa akan diberi perhatian sewajarnya oleh pegawai/guru yang telah diamanahkan. maka saya dengan sepenuh hati membenarkan guru/pihak pengurusan perkhemahan menguruskan bagi pihak saya untuk mendapatkan rawatan perubatan.KP: _____________ Alamat Rumah : _________________________________________________________ Kursus : ______________ Dengan ini saya mengizinkan anak/ jagaan saya mengikuti Perkhemahan Unit PISPA IKMK 2010 yang akan diadakan seperti butiran berikut : Tarikh : 29 hingga 31 Oktober 2010 Tempat: Gua Fairy. Maklumat Ibu/Bapa/Penjaga Nama :______________________________________ No. Tel.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful