PROIECT DIDACTIC

Data: 25 I 2011 Scoala: Scoala cu clasele I-VIII, Moftinu Mare Clasa: a VI-a Profesor: Andras Oana-Loredana Obiectul: Limba si literatura romana Subiectul lectiei: Sobieski si romanii de C. Negruzzi ± momentele subiectului Tipul lectiei: de fixare a cunostintelor Scopul lectiei: dezvoltarea deprinderilor de a imparti un text narativ pe momente ale subiectului Obiective operationale: O1 - sa dea dovada de intelegerea notiunii de moment al subiectului O2 - sa fixeze notiunile de expozitiune, intriga, desfasurare a actiunii, punct culminant si deznodamant O3 - sa extraga idei principale dintr-un text studiat O4 - sa imparta un text studiat in momente ale subiectului O5 - sa redacteze povestirea unui text studiat urmarind momentele subiectului Metode: observatia, conversatia euristica, explicatia, metoda cubului, metoda turul galeriei, exercitiul, colajul Material didactic: fise de lucru, text suport, cubul, foi tip flipchart, imagini, poze, lipici, marker colorat Bibliografia: Limba romana, manual pentru clasa a VI-a, ed. All Ioan Dersidan ± Metodica predarii limbii si literaturii romane, ed. Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2003

SCENARIU DIDACTIC Evenimente Activitatea de invatare instructionale Activitatea profesorului Activitatea elevului Moment -organizeaza clasa si asigura -se pregatesc pentru ora organizatoric climatul necesar bunei desfasurari a lectiei Verificarea -verifica tema de casa a elevilor si -prezinta profesorului caietele de temei de casa face eventuale corectari ale tema greselilor Captarea -inmaneaza elevilor fise de lucru -primesc fisele de lucru si atentiei (anexa 1) in care elevii vor trebui lucreaza in pereche sa aranjeze cronologic momentele subiectului si sa realizeze corespondente intre momentele subiectului si explicatiile lor corespunzatoare -cere elevilor sa citeasca cu voce -citesc atunci cand sunt solicitati tare rezultatele exercitiului si face si corecteaza daca au gresit eventuale corectari Enuntarea obiectivelor Dirijarea invatarii -enunta obiectivele lectiei apoi scrie titlul lectiei pe tabla CUBUL -imparte clasa in cinci perechi si numeste un elev care sa invarta cubul pentru fiecare pereche -fiecarei perechi ii va fi atribuit un moment al subiectului -imparte perechilor foi conform momentului atribuit fiecareia si cere perechilor sa scrie trei cuvinte -asculta enumerarea obiectivelor si scriu titlul lectiei in caiete -elevii se impart in grupe si asteapta sa fie repartizati Metode Strategii didactice Resurse Evaluare Organizare Activitate frontala Activitate frontala Exercitiu Fise de lucru Activitate in pereche Conversatia Activitate frontala Explicatia Metoda cubului Exercitiu Tabla Marker Caiete Cub din carton Activitate frontala Evaluarea se face pe parcursul orei Activitate in pereche -primesc foile de la profesor si scriu cele trei cuvinte pe foaie Exercitiu Fise de lucru Activitate in pereche .

astfel incat textele sa aiba fluenta si continuitate Asigurarea -imparte clasa in doua grupe si le feed-back-ului cere sa realizeze o prezentare a subiectului nuvelei ÄSobieski si -urmaresc explicatiile de la tabla si munca celorlaltor perechi si corecteaza eventualele greseli Observatia Activitate frontala -primesc foile repartizate -alcatuiesc enunturi pe care le vor scrie pe foaie apoi predau foile profesorului pentru a fi asisate pe tabla. folosindu-se de elemente si cuvinte de legatura. vor avea grija ca scurtele texte sa fie cuprinzatoare si reprezentative pentru momentul atribuit -reprezentantul numit va citi textul rezultat in fata clasei -vor corecta eventualele greseli -vor lucra conform instructiunilor profesorului folosindu-se de lipici si coala primita Metoda Turul galeriei Exercitiu Fise de lucru Activitate in pereche Activitate frontala Exercitiu Activitate in pereche Conversatia Tabla Activitate frontala Colajul Imagini diverse Lipici Hartie Activitate pe grupe .reprezentative pentru momentul atribuit lor -afiseaza cele cinci foi pe tabla si impreuna cu restul clasei verifica corectitudinea cuvintelor. -afiseaza foile pe tabla si cate un reprezentant al fiecarei perechi va veni si va citi textul rezultat -cu ajutorul elevilor profesorul va face corecturi. corecteaza impreuna cu profesorul enunturile formate -primesc foile impartite si dezvolta enunturile scrise pe ele. cu ajutorul elementelor si cuvintelor de legatura. corectandu-le impreuna cu restul clasei -foile se impart perechilor (altele decat precedent) si profesorul va cere elevilor sa dezvolte enunturile intr-un scurt text. in cazul vreunei greseli elevii vor mentiona un alt cuvant TURUL GALERIEI -redistribuie foile perechilor alegand in schimb alte perechi decat cele atribiute de cub -cere elevilor sa alcatuiasca cu cuvintele de pe foaie enunturi in contextul momentului atribuit si din nou le afiseaza pe tabla.

romanii´ prin imagini pe care le vor lipi cronologic pe o coala. Negruzzi Expunerea Activitate frontala . -supravegheaza lucrul grupelor -cere grupelor sa numeasca cate -aleg un reprezentant care va un reprezentant care va prezenta prezenta in scurte propozitii colajul in fata clasei colajul efectuat Tema de casa -redactarea povestirii pe momentele subiectului a nuvelei ÄSobieski si romanii´ de C.

cititorii sunt inu i cu sufletul la gur . întâmpl rile se continu unele pe altele .ac iunea atinge maximum de intensitate.parte introductiv în care sunt prezentate locul i timpul i în care apar unele personaje .ac iunea se desf oar . cititorului îi este oferit o solu ie imaginat de autor .momentul de sfâr it al întâmpl rilor.o întâmplare care schimb cursul firului narativ. declan eaz ac iunea .Anexa 1 Nota i în c su ele goale ordinea cronologic a momentelor subiectului iar apoi potrivi i prin s ge i momentul i caracterizarea specific acestuia: Desf urarea ac iunii Intriga Expozi iunea Deznod mântul Punctul culminant .

parte introductiv în care sunt prezentate locul i timpul i în care apar unele personaje .Anexa 2 EXPOZI IUNEA .

declan eaz ac iunea .INTRIGA .o întâmplare care schimb cursul firului narativ.

întâmpl rile se continu unele pe altele .ac iunea se desf oar .DESF URAREA AC IUNII .

PUNCTUL CULMINANT . cititorii sunt inu i cu sufletul la gur .ac iunea atinge maximum de intensitate.

DEZNOD MÂNTUL . cititorului îi este oferit o solu ie imaginat de autor .momentul de sfâr it al întâmpl rilor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful